Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
15.10.2014 23:54 - ПОДПИШЕТЕ ПЕТИЦИЯТА ЗА СПИРАНЕ НА ТТИП!!!!
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Новини   
Прочетен: 3127 Коментари: 14 Гласове:
15

Последна промяна: 16.10.2014 23:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image октомври 13, 2014 at 1:10 pm   Добивът на шистов газ предизвикал еко катастрофа в Калифорния
Публикувано от: Наталия Петрова

Както стана ясно, водния пласт на Калифорния, който се охранява от федералното законодателство и от щатските закони, е силно замърсен. Експертите говорят за сериозна опасност за здравето на хората. Управлението на водните ресурси на Калифорния изпрати в агенцията за защита на околната среда писмо, в което съобщи, че във водоносния пласт на Централна Калифорния са били изхвърлени незаконно около 12 милиарда литра отпадъчни води, съобщи Russia Today.

Половината от пробите вода, взети от осем водни кладенци, показаха крайно високо ниво на арсен – известно канцерогенно вещество, а също и талий, който влиза в състава на отровата за мишки. Степента на замърсяване засега не е установена, но управлението заяви, че 19 други кладенци може да са допринесли за сегашното замърсяване.

По данни на Центъра по биологично разнообразие, тези находки свидетелстват за сериозни недостатъци в контрола над съблюдаването на мерките по защита на жителите и природата в Калифорния. Безусловно, за да се определи реалното ниво на замърсяване, ще трябва да се проведе сериозно изследване. Ясно е, обаче, че причина за попадане на тези вещества във водоносния пласт е фракинга и процесите около него.

Специалистът по въпросите за защита на околната среда професор Ричард Щайнер счита, че правителството отделя недостатъчно внимание на последствията от фракинга.

„Скорошно изследване в Калифорния потвърждава, че фракингът може да доведе до силно замърсяване на подпочвените води. Важно е да се отбележи, че в този щат е имало нелегално изхвърляне на отпадъчни води, което е довело до мащабно отравяне на разположените в съседство водоизточници“, разказа Щайнер.

Той също поясни, че това е първия случай когато правителството потвърдило информацията за замърсени подпочвени води в резултат на фракинг. „Това се случи в Калифорния – щат с достатъчно строги правила в областта на защитата на околната среда и здравеопазването, а също и със сериозен правителствен надзор. Ако фракингът е довел до такива последствия в Калифорния, представете си какво би станало ако това се бе случило в Северна Дакота или в друг американски щат или в която и да е страна по света, където правителствения надзор е по-малко ефективен“, добави експертът.

Какво е шистов газ?

Геоложките въглеводородни формации са създадени при специфични условия от органични съединения на морски седименти. Част от въглеводородите се намират в т.нар. шистови скали (група метаморфни скали, отличаващи се със слоеста структура и наличието на редица минерали като силикати, хлорити, кварц, талк, графит и други). За разлика от конвенционалния петрол и газ, които се намират в порести и разпукани земни пластове, което ги прави много по-лесни за добиване, неконвенционалният петрол и газ в шистовите слоеве са складирани в миниатюрни пукнатини и порести „джобове”. Тези скали се характеризират с изключително ниска пропускливост, залежите на единица обем в тях са малки в сравнение с конвенционалните и са разпръснати на големи площи от десетки хиляди квадратни километри. Освен това поради ниското съдържание на въглеводороди в майчините скали, добивите са по-малки, а специалните технологии, които трябва да се използват ги оскъпяват допълнително, защото изискват огромни количества вода и вкарването на химикали като добавка.

Технологията хидравлично разбиване

Технологията представлява впръскване под огромно налягане (до 1000 атмосфери) чрез сонди на милиони литри вода, смесена с над 600 токсични химикала (голяма част от които с доказано канцерогенно действие), на голяма дълбочина в земните недра (1.5 до 6 км) с цел разкъсване на шистовите пласти и освобождаване на съдържащия се там природен газ (източник на картата: в-к “Капитал”). Хидравличното разбиване в комбинация с хоризонтално сондиране дава възможност да се добива газ от резервоари, които досега са се считали за изключително трудно достъпни. Сондата образува отвор, след което дълбоко в него се създават пукнатини. Благодарение на впръсканата под голямо налягане т.нар. фракинг течност пукнатините се разширяват и разпространяват в скалата и така се увеличава площта, от която може да бъде извлечен природният газ. Като стабилизатор в инжектираната фракинг течност често се използва пясък, за да се предотврати затварянето на пукнатините след първоначалното инжектиране. Оставяйки пукнатините отворени, става възможно освободеният чрез разбиването газ да тръгне нагоре по кладенеца. Газът излиза от кладенеца заедно с отработената вода, отделя се от нея и се складира в резервоари, откъдето се вкарва в газопреносната мрежа.

Всяка газодобивна компания създава своя фракинг течност, съдържаща различни комбинации от химикали. Доклад на Комитета по енергетика и търговия на американската Камара на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), озаглавен „Химикали, използвани в хидравличното разбиване”, установява, че между 2005 и 2009 г. четиринадесетте водещи газодобивни компании в САЩ са използвали над 2500 продукта за хидравлично разбиване, съдържащи 750 химикала. Някои компоненти са широко разпространени и обикновено безвредни, като например сол и лимонена киселина. Други са изключително токсични, като например олово и бензен. Бензенът има доказано канцерогенно действие. Други 28 химикала, използвани във фракинг течностите, са доказани или възможни канцерогени, са установени замърсители на питейната вода или са опасни замърсители на въздуха. Най-използваният химикал във фракинг течностите е метанол – опасен замърсител на въздуха. Наскоро в Германия аварират сонди на американската компания Exxon Mobil, разположена в Долна Саксония. Изтекъл бензен е намерен в питейната вода наблизо. В кръвта на човек, живеещ близо до една от сондите, също е установено наличие на бензен.

В световен мащаб шистов газ се добива в последното десетилетие в САЩ, където технологията вече е довела до непоправими щети за питейните води, околната среда и здравето на хората. Същевременно наскоро Американската Служба за информация в енергетиката обяви, че залежите на природен газ в шистовите пласти са многократно по-малки от бомбастичните прогнози, обявявани от газодобивните компании, и намали с близо 80% официалната си прогноза за шиста Марселъс в САЩ.

Рисковете за България

Рисковете за Североизточна България и питейната вода на гражданите в този регион при използване на хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ са огромни:

• Сондажите биха преминавали през площта на най-големия за България и основен за цяла Добруджа, Северното Черноморие и Лудогорието източник на вода – огромното подземно водно тяло Малм-Валанж. Съществува реална опасност от замърсяване на питейната вода и водата, която се използва в селското стопанство, с газ, амонячни съединения и радиоактивни вещества, които се освобождават при разпукването, както и с множеството химикали, използвани при самия хидравличен удар за извличане на газа. В екстремни случаи замърсяването на подпочвената вода с метан може да доведе до експлозия на разположени в близост до сондата сгради. Замърсяването с калиев хлорид води до осоляване на питейната вода в близост до газовите кладенци.
• Технологията изисква използването на огромни количества вода – няколко милиона литра вода за всеки газов кладенец, което значително ще ощети водните ресурси на района (който и без това не е богат на водни ресурси), тъй като отработената вода е негодна за употреба поради опасните химикали в нея и липсата на технология за пречистването й. Тази вода се съхранява в наземни резервоари в близост до сондажите, където могат да се получат разливи. Между 30 и 50% от използваната вода, примесена с химическите добавки, остава завинаги под земята, като никой все още не е наясно какви ще са дългосрочните ефекти от това.
• Хидравличният удар, който причинява подземните разпуквания, необходими за освобождаване на шистовия газ, може да провокира земетресения, особено в сеизмично активни райони.
• Разполагането на необходимата за извършването на сондажите инфраструктура – огромни верижни машини, изправяне на кули и др., и транспортирането на необходимата вода и химикали с цистерни ще унищожи пътната мрежа и земеделски земи. За гъсто населен район като Североизточна България това ще е истинска катастрофа, още повече, че един кладенец бързо се изчерпва, защото шистовите скали могат да се разбиват само в ограничен периметър, което налага пробиването на много кладенци и съответно резервоари за отработените води.
• Неправилното циментиране и обшивка на газовите кладенци също може да доведе до замърсяване на питейната вода и нежелани въздействия върху околната среда.
• Опитът от САЩ показва, че инциденти от най-различен характер са често срещани – записаните нарушения на законовите изисквания са около 1-2 % от всички разрешителни за сондиране.

image

ПЕТИЦИЯ ЗА СПИРАНЕ НА ТТИП / Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции /

Stop TTIP Alliance, съставен от над 250 организации, реши, чрез Европейска гражданска инициатива, да започне международна петиция, валидна в рамките на Европейския съюз, с която да се противопостави на сключването на търговските споразумения ТТИП и СЕТА.

Целта е да се съберат 1 милион подписа от цяла Европа, от които 25 000 от България!
Процесът на събиране на подписи започна от  7 Октомври 2014 г и ние Ви каним да се присъедините с подписа си тук: 
stop-ttip.org/balgarski/

На прост език ТТIP и СЕТА значи:

– най-големите компании в света: Джей Пи Морган Чейс, Дженерал Електрик, Ексън Мобайл, Шел, Тойота, Банк ъф Америка, Епъл, Сити груп, Бритиш петролиум, Шеврон, Фолксваген, Уолмарт, БНП Париба, Тотал, Алианц, Даймлер, Майкрософт, Ай Би Ем, Нестле, Водафон, Проктър енд Гембъл, Джонсън и Джонсън, Ей Ай Джи, Пфайзер, Форд, БМВ, Гугъл, Сименс, Баесеф, Хюлет Пакард, Кока кола, Сиско системс, Боинг, Роше, Пепси, Оракъл, Ай Ен Джи, Уолт Дисни, Байер, Лореал, Макдоналдс, Карфур, Найк, Крафтфуудс, Монсанто и подобните им, искат неограничен достъп до водата ни, здравето ни, образованието ни, парите ни, живота ни .. и смятат да го постигнат чрез  Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции , което трябва да бъде подписано между Европейския съюз и САЩ в края на 2014 г

След подписването съвсем официално ще отпаднат всякакви пречки корпорация да променя законите на една държава.

Целите за поразяване са всички, освен големия капитал:
– трудовите хора – ползвани като консуматори/потребители и държани на ръба на оцеляването;
– малките и семейните фирми, които ще изчезнат първи в лавината на глобалния бизнес;
– средните фирми – редът им идва след малките;
– свободната научна мисъл – учените ще станат впрегатен добитък в каруцата на корпоративната машина;
– свободното говорене;
– интернет;
– изразяването на недоволство по какъвто и да било повод;
– свободната инициатива като цяло.

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) представляват няколко търговски споразумения, които в по-голямата си част се сключват тайно между ЕС и САЩ.

ТТИП има за цел да премахне част от бариерите пред търговията и големия бизнес като законите за безопасност на храните, за защита на околната среда, банковите регулации и суверенитета на отделните държави. Това е “удар върху обществата в Европа и в Америка чрез транснационалните корпорации”, както казва Джон Хилари, изпълнителен директор на неправителствената организация War On Want.

image

Преди преговорите за ТТИП да започнат миналия февруари, процесът се водеше тайно и недемократично. Тази тайнственост продължава и сега, почти цялата информация за преговорите идва от изтекли документи и искания за свобода на информацията. Скритият характер на тези разговори може да се окаже най-малкият ни проблем.

 

Гласувай:
17Следващ постинг
Предишен постинг

1. nkf - Жалко, че няма петиция за одобря...
16.10.2014 00:28
Жалко, че няма петиция за одобряването на добива на шистов газ.
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Жалко, че няма петиция за одобря...
16.10.2014 00:32
nkf написа:
Жалко, че няма петиция за одобряването на добива на шистов газ.


По-жалкото е, че мислиш така.Глобалният ден срещу фракинга се организира за трета година в целия свят, като миналата година имаше над 300 протеста в 30 страни.
цитирай
3. freeoldmen - Подписах я онзи ден, когато
16.10.2014 00:48
беше на ниво 320 000, сега е двойно.
Според мен петицията не е направена както трябва, искат се прекалено много
лични данни, като адрес например, това отблъсква хората.
Няма статистика, няма как да се види колко българи са я подписали...
Но идеята е добра.
Реакцията на първият коментирал го доказва, щом правоверните "демократи"
са против нея, добра е...;-)
цитирай
4. kasnaprolet9999 - беше на ниво 320 000, сега е двойно. ...
16.10.2014 01:10
freeoldmen написа:
беше на ниво 320 000, сега е двойно.
Според мен петицията не е направена както трябва, искат се прекалено много
лични данни, като адрес например, това отблъсква хората.
Няма статистика, няма как да се види колко българи са я подписали...
Но идеята е добра.
Реакцията на първият коментирал го доказва, щом правоверните "демократи"
са против нея, добра е...;-)


Така е, само за седмица подписаните са над 600 000. Точно демократите трябва да я подкрепят, защото най-голямата заплаха на ТТИП за обществото е ударът срещу демокрацията. Една от основните цели на ТТИП е въвеждането на Споразумения за уреждане на спорове между държавата и инвеститора (Investor-State Dispute Settlements (ISDS), които позволяват на компаниите да съдят държавата, ако политиката й води пропуснати ползи и загуби на печалби. На практика това означава, че неизбраните транснационални корпорации могат да диктуват политиката на демократично избраните правителства.
цитирай
5. анонимен - Готово. Подписах я. Ако преебат ...
16.10.2014 07:23
Готово. Подписах я. Ако преебат водата в Добруджа, дето и сега е кът, тоя район ще стане негоден за живеене.
цитирай
6. gosho568 - Аз също я подписах! Поздрави, Неве ...
16.10.2014 09:06
Аз също я подписах! Поздрави, Неве за хубавия постинг! :)
цитирай
7. mt46 - Поздрав!...
16.10.2014 10:10
И защо ти цвъкат минуси?... Да не би американският гъз да е по-хубав?...
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Готово. Подписах я. Ако преебат ...
16.10.2014 18:47
kushel написа:
Готово. Подписах я. Ако преебат водата в Добруджа, дето и сега е кът, тоя район ще стане негоден за живеене.


Прав си, дано не се случи, няма да се даваме. Много хора излязоха на 11 октомври на протести в цяла България против добива на шистов газ и горепосоченото търговско споразумение, което би ни вързало ръцете. Втората снимка е от протеста в София.След подписването му, което се предвижда да стане в края на 2014 г., съвсем официално ще отпаднат всякакви пречки корпорация да променя законите на една държава.

Целите за поразяване са всички, освен големия капитал:
– трудовите хора – ползвани като консуматори/потребители и държани на ръба на оцеляването;
– малките и семейните фирми, които ще изчезнат първи в лавината на глобалния бизнес;
– средните фирми – редът им идва след малките;
– свободната научна мисъл – учените ще станат впрегатен добитък в каруцата на корпоративната машина;
– свободното говорене;
– интернет;
– изразяването на недоволство по какъвто и да било повод;
– свободната инициатива като цяло.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Аз също я подписах! Поздрави, Неве ...
16.10.2014 19:01
gosho568 написа:
Аз също я подписах! Поздрави, Неве за хубавия постинг! :)

Браво на теб, така трябва, защото зад закрити врати, в дълбока секретност, САЩ и ЕС кроят търговско споразумение наречено Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP). Еврокомисията е дала мандат за сделка, която заобикаля волята на гражданите и поставя тайни арбитражни трибунали над националните закони.

За наш срам, нашите правителства подкрепят безрезервно договор, чието съдържание дори не знаят.

Опасенията, базирани на ефектите от други подобни споразумения, са че с ТПТИ ще се свалят гаранциите за произхода и качество на храните; ще се заобиколи европейското ембарго върху редица продукти с недоказана безопасност върху човешкото здраве, включително съдържащи ГМО; ще се преодолее отхвърлянето на споразумението за авторските права АКТА, извършено от европейските правителства под бурния натиск на гражданите; ще загуби значение мораториумът върху фракинга.

СЕТА е търговско споразумение между ЕС и Канада, което носи същите заплахи! Подписано преди дни, но все още не ратифицирано и имаме възможност да го спрем.

Заедно с Европа, ние – граждани, еколози, потребители, синдикални членове, предприемачи, лекари, журналисти и др. можем да победим този опит на големите корпорации да заграбят власт.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - И защо ти цвъкат минуси?. . . Да не би ...
16.10.2014 19:04
mt46 написа:
И защо ти цвъкат минуси?... Да не би американският гъз да е по-хубав?...


Защото не разбират, че ФРАКИНГЪТ e доказано пагубна за природата и хората технология, която се прилага от големите нефто- и газодобивни компании, единствено само с цел техните печалби. Поради тази причина на много места по света тя вече е забранена.

През 2012 г. България също прие ЗАБРАНА срещу поручването и добива на газ чрез фракинг, която на хартия забранява използването на всички неконвенционални технологии за проучване и добив на нефт и газ, но на практика не може да бъде приложена, тъй като все още няма:
– закон и подзаконова нормативна база,
– няма мониторинг,
– няма методология по която да се извършват проверките,
– няма кадри които да знаят какво и как проверяват, нито познават опасностите,
– няма техника за извършване на контрол върху сондажи нито в МИЕ, нито в МОСВ!

Благодарение на неуредената нормативна база и пропуските в законодателството, у нас вече има многобройни разрешителни за проучване на нефт и газ, на компании, които обявяват, че ще работят с технологии, които не са забранени, но с които на практика не биха могли да извършат проучванията и добива си – Овъргаз, Парк Плейс Енерджи, Русгеоком, Дайрект Петролиум, ПД Нефт и газ, Тотал, ОМВ, Репсол и др.

Така на практика, тези компании могат абсолютно безнаказано да нарушават Забраната без да има компетентен контролен орган, който да констатира това нарушение.

Ето защо трябва незабавно да се прекратят договорите, сключени от МИЕ, и анулиране на разрешенията, дадени от МОСВ на фирмите, които е технологично невъзможно да работят без да приложат забранена технология!
цитирай
11. iliada3 - Привет, Невенка!
16.10.2014 20:43
Нищо не разбирам от това ,но ако е срещу населението на страната по какъвто и да е начин пиши ме-ПРОТИВ!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Нищо не разбирам от това, но ако е ...
16.10.2014 21:19
iliada3 написа:
Нищо не разбирам от това ,но ако е срещу населението на страната по какъвто и да е начин пиши ме-ПРОТИВ!


Ами ако ти кажа, че в България има 40% от минералните извори в Европа и добива на шистов газ ще ги унищожи сигурно ще ме разбереш, виж тук какво финансира Бил Гейтс: http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=24677#.VD2Qp1btJAg.facebook
цитирай
13. stela50 - Имаше и преди Петиция, подписваме и се надяваме...
17.10.2014 20:43
Много хубаво го е написала Иля -
... ако е срещу населението на страната по какъвто
и да е начин пиши ме-ПРОТИВ!
така трябва да се мисли.
Поздрави, Пролет !
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Не мисля, че го е написала хубаво, защото:
17.10.2014 21:07
stela50 написа:
Много хубаво го е написала Иля -
... ако е срещу населението на страната по какъвто
и да е начин пиши ме-ПРОТИВ!
така трябва да се мисли.
Поздрави, Пролет !


Не мога да я пиша против това споразумение никъде, само тя може лично да го направи, като подпише петицията, за която съм дала линк в постинга, някъде към края му. Попълват се данни - име, адрес и имейл. След като се регистрира се получава имейл в съответната поща, в който е посочено къде трябва да кликнеш, за да потвърдиш подписа си и това е всичко. Вече са събрани към 637 000 подписа, а трябва да станат 1 млн. за да се съобразят с хората. Това начинание е на европейски граждански организациии, които се противопоставят на влиянието на САЩ върху европейската икономика, което включва и добива на шистов газ.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13985998
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41223
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031