Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
23.03.2022 11:32 -
Билки, наименованието на които започват с буквата Ф
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 6430 Коментари: 2 Гласове:
Последна промяна: 23.03.2022 11:35
Прочетен: 6430 Коментари: 2 Гласове:
8
Последна промяна: 23.03.2022 11:35
Ето че дойде пролетта. Много й се зарадвахме с моя внук, посрещнахме я с един балон-хвърчило, напълнен с хелий във формата на сърце, на което пишеше I love you.Обикаляхме с него по паркове и градинки и се надявахме да ни е видяла отнякъде.Още повече се надяваме тя да ни донесе мира в Украйна, защото още с влизането му у нас четиригодишния ми внук ми рече „Бабо, знаеш ли, че децата не са за война?“ Дано не останем само с големите надежди и да надделее разума, да не се срамуваме от своите деца и внуци, които имат право на спокоен живот.
Днес ще ви покажа албума с билките, започващи с буквата Ф , които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали.
Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.
1. Фалопия японска, японска пача трева(Fallopia japonica, Polygonum cuspidatum)
Снимка: Невена Босилкова
Представлява голямо, тревисто, многогодишно растение, принадлежащо към семейство Лапатови (Polygonaceae). В китайската медицина, тя е известна като Huzhang, което означава „тигрова тояга”. В Япония я наричат „itadori”.
Японската фалопия има кухи стъбла, с възлести образувания по тях, заради които прилича на бамбук. Те могат да достигнат на височина до 3-4 метра през сезона на растеж. Като в същото време в съседство на тях се установяват и по-къси, покълнали в пукнатини в околната почва или настилка. Листата са широки, овални, с къси дръжки. Листната маса е дълга 7-14 см и широка около 12,5 см, с гладки ръбове. Плодовете са малки, притежаващи белезникави крилца. Семената им са триъгълни, оцветени в тъмно кафяво, лъскави и много малки - дълги около 0,25 см.
Части от растениетo, които се употребяват са листата, младите стъбла.
Растението съдържа оксалова киселина, ресвератрол, глюкозида писеид и др.
Лечебни свойства и приложение на японска фалопия
В Япония и Китай японската фалопия е традиционно лекарство за заболявания като шистомиаза, хиперлипидемия, гонорея, дерматит и микоза, други възпаления. Съдържащият се в нея ресвератрол е лекарство против рак. Показва антитуморни ефекти, антипиретични и аналгетични свойства при мишки. Предпазва стомашната стена от развитието на язви. Екстракт от фалопията е изследван за действието му срещу растителни патогенни гъбични култури. При мишки е установено, че подтиска дейността на нервната система.
Поради съдържанието си на оксалова киселина, трябва да се консумира внимателно или да се изключи от менюто на пациенти страдащи от ревматизъм, артрит, подагра, камъни в бъбреците или хиперацидитет – може да утежни състоянието им.
Още за Японска фалопия (Fallopia japonica, Polygonum cuspidatum) | Ботаника | Framar.bg от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%8F%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%8F
Една интересна информация за нейните свойства и начин на приложение:
Reinutria japonica: свойства, приложение, перспектива.
Намерено е ефективно средство за превенция на инсулти и инфаркти! Може да се използва за профилактика на онкологични заболявания, както и в геронтологията. Списъкът може да се удължава дълго време, но повече за това по-късно. Веднага отбелязвам, че „чудотворната трева“ трябва да се нарича „японска rheinutria“, а на латински - Polygonum cuspidatum. А основната активна съставка в това растение е ресвератрол. Японската рейнутрия обаче съдържа цял списък от биофлавоноиди, които учените продължават да попълват досега. В края на публикацията е приложена екранна снимка, на която са изброени основните активни съставки, които са богати на rheinutria. Въпреки това, да се върнем към основния антиоксидант Polygonum cuspidatum. Мимоходом отбелязвам, че ресвератролът е мощен антиоксидант, извлечени от отпадъците от червено грозде: кора и семки. Много го има и в червеното вино. Въпреки това, съдържанието на ресвератрол в корените и коренищата на японската рейнутрия е 50-70 пъти по-високо, отколкото на други места. В допълнение, коренищата на японския кит съдържат изомери на ресвератрол (например полидатин, който прониква в клетките на тялото по-ефективно от самия ресвератрол). Следователно червеното грозде или виното, получено от тях, не могат да се конкурират по никакъв начин с японския грозде.
От гледна точка на биолог, това растение е истински ужас за околните представители на флората. Пришълецът от Далечния изток е инвазивен вид, от който е много по-трудно да се отървете от боршевика и хряна, взети заедно. Ето защо, в необятността на интернет, можете да намерите много отрицателни отзиви за това растение. Японската рейнутрия има много имена: мексикански бамбук, заострен алпинист, японски алпинист, тигрова тръстика.
Известни билкари - Стивън Бюхнер и Р. Клинхард (и много други, по-малко известни) - го смятат за най-доброто и основно средство за лечение на хронична борелиоза и придружаващите я инфекции. Според S. Buechner (което беше потвърдено от опит с плъхове и мишки, както и от многобройни американски доброволци с хроничен лайм), антиоксиданти (стилбени и хинони), съдържащи се в корените на японската рейнутрия, бързо проникват през кръвно-мозъчната бариера и имат широк спектър от терапевтични ефекти. Стилбените и хиноните, съдържащи се в японската Reinutria, свързват невротоксини и съединения на тежки метали, облекчават интоксикацията, премахват "лошия" холестерол, подобряват микроциркулацията на кръвта, леко намаляват протромбиновия индекс (като кардиомагнил или емоксипин), предпазват нервните клетки на мозъка и очите от увреждане от свободни радикали и токсини на хронични инфекции (включително херпесвируси). Списъкът с полезни вещества, които се съдържат в колосални количества в коренищата на рейнутрия, непрекъснато се актуализира. Изследователите откриват все повече и повече биологично полезни съединения в тези чудодейни корени. Някои имат благоприятен ефект върху функционирането на черния дроб, предотвратявайки развитието на неговата дистрофия или цироза. Други са ефективни при унищожаване на биофилми на Borrelia или Ehrlichi (с които повечето антибиотици не могат да се справят на практика). Други (все още неизвестни на науката) инхибират активността на вирусите (включително такива опасни като цитомегаловирус и херпесвирус на Epstein-Barr). Четвъртият предотвратява образуването на ракови клетки в различни органи. Пето - стимулират имунната система и убиват патогенните бактерии. Това растение обаче има не особено приятно свойство: японската рейнутрия до голяма степен отпуска червата. Причината за това са антрахиноните, вещества, които се съдържат например в кората на крехкия зърнастец. Затова е желателно да се използва малко по малко отвара от коренища на японско коренище. И след известно време (които проявяват симптоми на диария) изпийте отвара от корена на галангал (Potentilla erect) или дъбова кора. Моят личен опит с използването на коренища от коренища не е толкова голям. Първо, разчупвам коренищата на малки парчета (понякога използвам резачки за тел, предназначени за водопроводни работи за това). Слагам 5-7 грама натрошени суровини в кафемелачка. Смилам всичко като кафе на зърна. След това внимателно „изгребвам“ смляния прах и дребните зърна от кафемелачката в чаша, наливам 3-4 супени лъжици студена вода. Правя това, за да не се образуват бучки. И едва след това изсипвам разбъркания колоиден разтвор във вряща вода (около един литър). Варя от една до три минути, след което варя на минимален огън още няколко минути. Използвайки „варенето“ на коренища от коренища, забелязах важна особеност: приготвената напитка е много неприятна на вкус, но в началото има красив цвят на череша. По-добре е да се пие малко по малко (пет до седем супени лъжици) след хранене. В този случай диарията може да бъде избегната. След приготвянето му бульонът трябва да се охлади и да се сложи в хладилника. Само по този начин могат да се запазят лечебните свойства на горчивата напитка от коренищата на рейнутрия.
https://ok.ru/group53056784236622/topic/67831403012174
2.Форзиция европейска (Forsythia europaea)
Снимка: Елена Иванова
Родът на тези широколистни храсти, с различни размери и форми, обединява 7-10 азиатски видове и един европейски. Forsythia принадлежи към маслиновото семейство, както и лилавото. Видовете Forsythia могат да бъдат джуджета, почвеното полегнали или изправени.
Европейската расте у нас, в Албания и бивша Югославия, всички други видове – в Източна Азия ( Китай, Япония и Корея). Научното общо наименование, дадено на рода е в чест на шотланския ботаник Уйлям Форсийт (инж. William Forsyth ), който е служил като главен градинар на двореца Кенсингтън и е станал един от основателите на Кралското градинарско дружество ( Английско кралско градинарско дружество) – той е донесъл растението от Китай в Европа.
Височина на растенията от рода е от 1 до 3 м, понякога до 6 м. Ширината на храстите - до 2 м. Кората е сиво-кафява, груба. Листата са прости, понякога сложни (трилистни), без прилистници, овални, с прорези.Разпределението на листата е противоположно. Дължина на листа - от 2 до 15 cm. Цветовете са с форма на камбана, ярко жълта, с четирилистна чашка.
Според информацията в базата данни на списъка на растенията, родът включва 13 вида: https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D1%80%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F
Форзиция висяща (Forsythia suspensa) е сред 50-те основни лечебни растения от традиционнат китайска медицина (TCM); синоними: форзиция падаща, форсайтия, форсация , златен звънец. На китайски – Lianqiao. Растението е храст от семейството на маслините с височина 2-3 метра, с широка, разпростираща се корона и дъговидно извити, висящи тънки клони и златисто-жълти цветя. Расте в северна и централна част на Китай. Култивира се в Европа и в климатично умерени части на Русия. В допълнение към това лекарствено растение, има няколко декоративни вида. Те могат да се видят по улиците на много градове. Forsythia висящите видове на Zibold (лат. Forsythia suspensa f. Sieboldii) са най-устойчиви на замръзване.Основната лекарствена част е плодът под формата на капсули с дължина до 2 см, с тънки надлъжни прегради, разделящи семената.Тези прегради се използват като лекарствени суровини, а семената не се срещат в китайски билкови формули (рецепти).
https://kitaimedic.ru/forsythia
Висящата форзиция(Forsythia suspensa) има овални листа, увиснали клони с цветове със златисто-жълт цвят, които дават каскаден ефект. Видът му Sieboldi е с ниски пълзящи клони, върху които единствените цветя и простите листа изглеждат красиви. Друг вид висящи forsythia е Astrocause, на която млади лилави клони и стъбла контрастират с ярко жълтите цветя.
Плодовете на висящата форзиция се използват в традиционната китайска медицина.
Свойства: противовъзпалително; противораково; диуретично; противокашлично;
стимулиращо менструалния поток; температуропонижаващо; слабително; тонизиращо; противопаразитно.
Плодът на Forsythia suspensa се използва като общоприето лекарство в Китай, Япония и Корея. Традиционно се употребява за лечение на пирексия, възпаление, гонорея, карбункул и еризипел. В зависимост от различното време на прибиране на реколтата, той може да бъде класифициран в две форми, а именно Qingqiao и Laoqiao. Зеленикавите плодове, които започват да узряват, се събират като Qingqiao, докато жълтите плодове, които са напълно узрели, се събират като Laoqiao. И двете се прилагат за медицинска употреба.
Топлинно изчистващите действия на Forsythiae Fructus се основават на противовъзпалителните и антиоксидантните свойства на лигнаните и фенилетаноидните гликозиди. Детоксикиращите ефекти се дължат на антибактериалните, антивирусни и противоракови свойства на билката. Забележителните противовъзпалителни и антиоксидантни способности на Forsythiae Fructus допринасят за неговата противоракова и невропротективна дейност. По-високият дял на лигнани и фенилетаноидни гликозиди в Qingqiao от Laoqiao може да обясни по-добрата антиоксидантна способност на Qingqiao и по-честата употреба на Qingqiao в рецептите на традиционната китайска медицина.
Билката е с антисептичен ефект, тя се използва главно за лечение на циреи, карбункули, паротит и заразени жлези на шията. Плодът е горчива стягаща билка, която стимулира сърцето, нервната система и жлъчния мехур. Той съдържа витамин Р, който се използва за укрепване на капилярите. Той се използва вътрешно за лечение на остри инфекциозни заболявания като паротит, а също и при тонзилит, инфекции на пикочните пътища, алергични обриви и др. Плодовете се събират, когато са напълно узрели, и се сушат за употреба в отвари. Растението има подобно действие на Lonicera japonica и обикновено се използва в комбинация с този вид за постигане на по-силно действие. Цветовете имат широкоспектърно антибактериално действие, като инхибират растежа на Staphylococcus aureus, Shigella dysenteriae, хемолитичен стрептокок, Pneumococcus, Bacillus typhi, Mycobacterium tuberculi и др. Отвара от листа и клонки се използва при лечението на рак на гърдата. Коренът се използва при лечението на рак, настинки, треска и жълтеница.
Още за Форсития, Форзиция (Forsythia suspensa) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%8F
3.Френско грозде бодливо , цариградското грозде, бодливо грозде (Grossularia reclinata, Ribes Uva Crispa, Ribes grossularia)
Снимка: Дарина Пейкова
Представлява храст с височина до 1.7м, с длановидни листа. По разклоненията на храста има остри шипове стоящи поединично или в различаващи се снопчета от два или повече шипа. Цветовете са ароматни, разположени единично или на малко снопче в пазвите на листата. Плодовете са кръгли, космати и едри. Обикновено цвета на плода е зелен, но се случва де се появят розови, червени и тъмно лилави плодове. Цариградско грозде може да се срещне и като Бодливо грозде.
От Храста на Бодливото грозде се използват плодовете и то само напълно узрели. В България, освен плода се използват и корените на растението.В българската медицина намират приложение и корените-въздействат пикочогонно, при воднянка и подагра.
Действие на Цариградско грозде: Слабително, Жлъчегонно, Кръвоспиращо, Подобрява обмяната на веществата. Използва се в козметиката
Начин на употреба на Цариградско грозде
Консумират се узрелите плодчета
В козметиката: за суха кожа-смачкани на каша плодче се нанасят върху лицето за 15-20 мин; За избелване на суха кожа-сок от плодове на цариградско грозде се смесва с мляко и с помощта на тампон се нанася върху лицето. Престоява около 20 мин.
Още за Цариградско грозде (Grossularia reclinata) | Ботаника | Framar.bg от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5
Цариградското грозде укрепва сърдечните мускули, подобрява кръвообращението. Хромът в плода намалява вероятността от развитие на атеросклероза или плаки в кръвоносните съдове и артериите, което от своя страна намалява риска от инсулт и инфаркт. Съдържанието на желязо в плодовете насърчава образуването на нови еритроцити, като по този начин се подобряват кръвообращението и оксигенацията на органите и клетките. Това подробно е описано в следващата статия:
Цариградското грозде се смята за свещено в Индия.
Консумирането му в суха и свежа форма носи много ползи за тялото.
Здравето на очите:
Напитка от цариградско грозде и мед, е добра за зрението. Тя спомага за намаляване на миопатия и катаракта, като същевременно намалява вътреочното налягане. Това се дължи главно на високото съдържание на каротин, което отдавна е известно със силния си ефект върху очните заболявания, включително тези, които са резултат от дейността на свободните радикали. Витамин А и каротените намаляват дегенерацията на макулата и нощната слепота, подобряват зрението.
Абсорбция на калций:
Една от по-малко обсъжданите ползи от цариградското грозде е, как то помага на тялото да абсорбира калций. Той е важен компонент на нашите кости, зъби и нокти, и той е този, който отговаря за красотата и блясъка на косата.
Лекува менструални спазми:
Минералите и витамините в цариградското грозде са много полезни при лечението на менструални спазми. Но тъй като се изисква определен период от време, за да може тялото да получи необходимите елементи, е по-добре да консумирате цариградско грозде редовно.
Контрол на диабета:
Цариградското грозде съдържа хром, който има терапевтична стойност за пациенти с диабет. Хромът също така увеличава ефекта на бета-блокерите, които се използват за здравето на сърцето, като понижават LDL холестерола (лошия) в организма.
Диуретик:
Цариградското грозде увеличава честотата и обема на уринирането, чрез което организмът отделя нежеланите токсини и излишните течности, сол и пикочна киселина. В допълнение, плодът помага за отслабване, тъй като 4℅ от урината всъщност се състои от мазнини.
Помощ при храносмилането:
Цариградското грозде, както повечето други плодове е богато на фибри. Те насърчават движението на червата, намалявайки вероятността от запек. Фибрте стимулират секрецията на стомашни и храносмилателни сокове, така че хранителните вещества ефективно се усвояват и абсорбират. Предотвратяването на запек може да ви предпази от различни стомашно-чревни нарушения, включително и колоректален рак.
Предотвратява сърдечни заболявания:
Цариградското грозде укрепва сърдечните мускули, подобрява кръвообращението. Хромът в плода намалява вероятността от развитие на атеросклероза или плаки в кръвоносните съдове и артериите, което от своя страна намалява риска от инсулт и инфаркт. Съдържанието на желязо в плодовете насърчава образуването на нови еритроцити, като по този начин се подобряват кръвообращението и оксигенацията на органите и клетките.
Днес мнозина предпочитат по-естествени средства за защита от химическия и състав, така цариградско грозде могат да бъдат много полезни за жените да се грижат за себе си. Съдържащи се в него органични киселини дълбоко прочистване на порите, ретинол възстановява повредени клетки, аскорбинова киселина подобрява метаболитните процеси и елиминира възпаление, калиев регулира нивото на влага. От половин чаша пресен сок от узрели цариградско грозде и една чаена лъжичка глицерин може да се приготви за тониране лосион да овлажняват и омекотяват кожата на лицето и шията. В лосион за мазна кожа се състои от две супени лъжици пюре плодове, 100 мл топла вода и 1 супена лъжица. алкохол лъжици (плодове добавят вода, разбърква се и се филтрира през половин час добавете алкохол). За да се подготви на маските трябва да се смесват една супена лъжица счукани плодове цариградско грозде с други съставки: срещу пилинг: с лъжица зехтин; за проблемна кожа против възпаление: половина супени лъжици синя глина; за почистване мазна кожа: нишесте с лъжица и щипка сода; за комбинирана кожа: от 2 супени лъжици кисело мляко; за доставка на суха кожа: млечни продукти с лъжица (заквасена сметана, извара, сметана) или масло и жълтък лъжица. Маската се нанася върху лицето за 15-20 минути, след това се изплакват със студена вода. Маски на сока и месестата част на цариградско грозде и правене на косата. Продажба могат да бъдат намерени индийски цариградско грозде сух прах за разтваряне с вода до паста и се прилага на косата в продължение на 15 минути. Тази маска прави косата силна, гъста и лъскава.
Важно! За да се избегне алергична реакция на кожата към маската е необходимо преди употреба да се тества върху вътрешната страна на китката или лакътя. Не можете да използвате маска, ако има рани по лицето.
https://zelena-prolet.com/Ribes_Uva_Crispa_Grossularia_reclinata_Ribes_grossularia
4.Френско грозде златисто,златен касис (Ribes aureum)
Снимка: Зорница Семерджиева
Представлява висок храст до 2 - 2,5 м., който се формира предимно от дебели основни клонки, които обикновено са слабо разклонени. Младите издънки са червени на цвят, почти голи, слабо разклонени, за една година растат на 30 - 40 см. Кореновата система е много мощна, достигаща метър и половина на дълбочина.Листата са със среден размер, с дължина до 5 см и ширина до 6 см, леко напомнящи на кленови листа. Те са тройни или пятилопастные, по форма са подобни на листата на цариградско грозде. В четката се формират от 5 до 15 цветове, самите четки са изправени. Цъфтящите храсти са с цветове от жълт или жълто-зелен цвят, с диаметър достигащ 1,5 см, имат прекрасна миризма.
Плодовете са сферична форма, черни или кафяви, понякога в горските видове има сиви плодове. Оцветяването на плодове може да бъде от кехлибар и жълто до напълно черно, могат да бъдат гладки или космат.
https://madlovefarms.com/2150-golden-currant
Златните плодове от касис са богати на каротин, витамини Bs, C и E, захари, органични киселини, пектин, танини, соли на калий, фосфор, натрий, магнезий и калций. Подобно на други видове касис, това растение помага при треска, запек, насърчава отделянето на солите на пикочната киселина от тялото, както и тежките метали, включително радиоактивните.
Пресните плодове са сладки, с освежаваща киселинност. От тях можете да приготвите ароматни пълнежи за пайове, отлично сладко и разнообразно сладко с добавянето на черно, червено френско грозде или цариградско грозде. В допълнение, плодовете могат да бъдат замразени за бъдеща употреба, замразяване.
http://vsaduidoma.com/bg/2019/01/04/zolotistaya-smorodina-posadka-i-uhod-sovety-specialista/
5.Френско грозде червено (Ribes rubrum L.)
Снимка: Атанас Балакчиев
Представлява вид френско грозде, което се развива като храст и принадлежи към семейство Касисови (Grossulariaceae). Нарича се още червен касис. Растението достига височина до 2-2,5 метра. Листата му са разположени под формата на спирала по стъблата, последователно. Всяко листенце е разделено на от три до пет дяла, като този разположен по средата е най-голям. Листната маса на червеното френско грозде прилича на тази на обикновената лоза. При смачкване тя отделя специфичен аромат.
Цъфти в малки жълто-зелени цветове, събрани във висящи съцветия. Не са особено забележими, но имат декоративна нотка във вида си.
Употребяемата част на червения касис са неговите плодове и листа.
Свойства на червеното френско грозде:антиревматично; противоскорбутно; разхлабващо;
охлаждащо; засилващо слюнчетана секреция; тонизиращо дейността на храносмилателната система и повишаващо апетита; диуретично и потогонно;
индуцира и стимулира менструалния поток; действа леко слабително; адстрингентно.
Лапа от листата на растението се използва външно за облекчаване на ревматичните симптоми, признаците при навяхвания и болката при изкълчване. Някои смятат, че притежават стимулиращи менструалния поток свойства. Желето от плодчетата е антисептично средство и би облекчило болката от изгаряне, както и би предотвратило образуването на мехури, ако се приложи незабавно след травмата. Желе или варени плодчета се прилагат локално, отново с цел облекчаване симптомите на ревматизъм и болезнеността при изкълчване и навяхване.
Чай от листната маса на растението отново се употребява за облекчаване ревматични и дискомфорти при подагра, както и за стимулиране на бавнозаздравяващи рани или туширане гангренозни огнища в устната кухина.
Екстракти от касиса се оказват ефективни в лечението на някои заболявания на кожата, включително екзема и акне. Подобряват текстурата й и я предпазват от стареене.
Червеният касис пречиства кръвта, помага в лечението на пациенти болни от диабет, рак и сърдечни заболявания.
Внимание!
Плодът на червения касис, при прекомерна консумация, може да причини метеоризъм (образуване на повече от нормалното газове в червата) и дискомфорт в коремната област, което пречи на нормалното храносмилане. При бране и обработване той не трябва да се слага в метални съдове, защото киселините в него взаимодействат с метала и въздуха и образуват отровни метални съединения.
Още за Червено френско грозде, Касис (Ribes rubrum, Redcurrant) | Ботаника | Framar.bg от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5
6.Френско грозде черно, касис (Ribes nigrum L.)
Снимка: Атанас Балакчиев
Растението представлява средно голям храст, като расте до 1,5 метра височина. Листата са прости, с дължина и широчина от 3 до 5 см и назъбени ръбове. Всички части на растението са силно ароматни.
Цветовете са събрани в съцветия до 8 см дълги, съдържащи десет до двадесет зеленикави цвята, всяко голямо около 8 мм в диаметър.Растението ражда ядливи плодове, с тъмнолилава до черна гланцирана обвивка. Достига големина до 1 см в диаметър, като съдържат в пулпата си няколко семена.
Употребяват се листата, семената, цветовете, клонките и плодовете на растението.
Свойства на касиса:диуретично; антиревматично; противовъзпалително; тонизиращо; регулиращо кръвното налягане; седативно; откашлящо; аналгетично; имуномодулиращо; възпрепятстващо дегенеративни процеси в капилярните стени;
общоукрепващо, особено при простудни заболявания и недостиг на витамини;
пикочогонно; възбужда апетита; понижава кръвното налягане
В традиционната медицина на Европа, растението е използвано за лечение на артрит, спастична кашлица, диария, като диуретик и за лечение на болки в гърлото. В австрийската народна медицина плодът на касиса се е използвал при стомашно-чревни неразположения, инфекции на дихателната система и нарушения на сърдечно-съдовата система.
Начин на употреба:
запарка от листа - три лъжици от листата на билката се накисват за час и половина в половин литър вряла вода. Приема се три пъти на ден по сто милилитра от този извлек. Той помага при подагра (редуцира пурините и пикочната киселина) и при бъбречни проблеми.
запарка от пъпките, плодовете и листата на касиса - две-три лъжици от пъпките, плодовете и листата се запарват в половин литър вряла вода. Така получената течност се приема по два-три пъти на ден. По този начин се насърчава производството на кортизол, който помага за облекчаване на болките при ревматоиден артрит.
запарка – в 100 мл. гореща вода се запарват 5 г. изсушени листа. Престоява 1 час. Запарката се пие на 2 пъти за деня, преди хранене.
Още за Касис, Френско грозде, Черно френско грозде(Ribes nigrum) | Ботаника | Framar.bg от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D1%81%D0%B8%D1%81-%D1%84%D1%80%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5
Повече за използването на тези билки може да научите и в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2355932187803481&type=3
Същите албуми съм направила и в Групата във Фейса „Тайната на билките“, който го интересува да идва при нас, вече сме над 38 000 човека: https://www.facebook.com/groups/1830831407232538
Следващ постинг
Предишен постинг
На мястото ни, от пръчки бях засадил касис
Един от тях, черен , привлече вниманието ми Централният корен беше много мощен и оформи високо стъбло Така подрязах, че остана само то и се оформи като дръвче, с корона Понеже сам направих това, допитах се до хора, занимавали се с касис, що за феномен е станалото? Да, потвърдиха, че при подходящо подрязване, може да се получи дръвче
Да, плодът ,за разлика от този на другите видове касис, беше многократно по- голям, като на зелена все още слива, при всички положения с диаметъл поне един сантиметър Като зърно на Хамбурски мискет Много вкусен и насищащ! Съжалявах ,че не засадих повече от него! Явно беше намерил подходяща почва там!
Хубав ден!
цитирайЕдин от тях, черен , привлече вниманието ми Централният корен беше много мощен и оформи високо стъбло Така подрязах, че остана само то и се оформи като дръвче, с корона Понеже сам направих това, допитах се до хора, занимавали се с касис, що за феномен е станалото? Да, потвърдиха, че при подходящо подрязване, може да се получи дръвче
Да, плодът ,за разлика от този на другите видове касис, беше многократно по- голям, като на зелена все още слива, при всички положения с диаметъл поне един сантиметър Като зърно на Хамбурски мискет Много вкусен и насищащ! Съжалявах ,че не засадих повече от него! Явно беше намерил подходяща почва там!
Хубав ден!
leonleonovpom2 написа:
На мястото ни, от пръчки бях засадил касис
Един от тях, черен , привлече вниманието ми Централният корен беше много мощен и оформи високо стъбло Така подрязах, че остана само то и се оформи като дръвче, с корона Понеже сам направих това, допитах се до хора, занимавали се с касис, що за феномен е станалото? Да, потвърдиха, че при подходящо подрязване, може да се получи дръвче
Да, плодът ,за разлика от този на другите видове касис, беше многократно по- голям, като на зелена все още слива, при всички положения с диаметъл поне един сантиметър Като зърно на Хамбурски мискет Много вкусен и насищащ! Съжалявах ,че не засадих повече от него! Явно беше намерил подходяща почва там!
Хубав ден!
Един от тях, черен , привлече вниманието ми Централният корен беше много мощен и оформи високо стъбло Така подрязах, че остана само то и се оформи като дръвче, с корона Понеже сам направих това, допитах се до хора, занимавали се с касис, що за феномен е станалото? Да, потвърдиха, че при подходящо подрязване, може да се получи дръвче
Да, плодът ,за разлика от този на другите видове касис, беше многократно по- голям, като на зелена все още слива, при всички положения с диаметъл поне един сантиметър Като зърно на Хамбурски мискет Много вкусен и насищащ! Съжалявах ,че не засадих повече от него! Явно беше намерил подходяща почва там!
Хубав ден!
Касисът ми е любим, трябваше на плажа да ми донесеш от него, а не от киселия хинап. Хубавото и
е, че и двата са много полезни, знаеш какво да садиш на вилата си. Поздрави!!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-четени
1. radostinalassa
2. kordon
3. varg1
4. planinitenabulgaria
5. zaprehoda
6. mt46
7. genadi2000
8. zaw12929
9. wonder
10. erato7
11. kvg55
12. worldissue
13. bojo12345
14. iw69
2. kordon
3. varg1
4. planinitenabulgaria
5. zaprehoda
6. mt46
7. genadi2000
8. zaw12929
9. wonder
10. erato7
11. kvg55
12. worldissue
13. bojo12345
14. iw69
Най-популярни
1. katan
2. wonder
3. shtaparov
4. ka4ak
5. leonleonovpom2
6. mt46
7. vidima
8. ambroziia
9. milena6
10. emocionalnost
2. wonder
3. shtaparov
4. ka4ak
5. leonleonovpom2
6. mt46
7. vidima
8. ambroziia
9. milena6
10. emocionalnost
Най-активни
1. sarang
2. radostinalassa
3. lamb
4. blog13
5. bateico
6. turnert862
7. krumbelosvet
8. laval
9. mimogarcia
10. hadjito
2. radostinalassa
3. lamb
4. blog13
5. bateico
6. turnert862
7. krumbelosvet
8. laval
9. mimogarcia
10. hadjito
За този блог
Гласове: 41707