Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
09.03.2022 19:26 - Билки, наименованието на които започва с буквата У
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3177 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 09.03.2022 19:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
Тази зима ту си тръгва, ту се връща и вече с нетърпение очаквам истинската пролет. Надявам се с нея да дойде и примирието между Русия и Украйна, защото иначе не ми се мисли какво може да последва в рамките на целия свят. Дано разумът наделее, вече Зеленски показва някакви признаци това да му се случи, разбирайки че е сам срещу армията на Русия. Сърцето ми се къса като гледам бягащите украинки с бебета и малки дечица, на възрастта на моите внучета. Целият свят крещи-“Путин спри се!!“, но той си има своите сериозни причини да не го направи. Само с дипломация и отстъпки от двете страни могат да се спрат военните действия и хората да се завърнат по домовете си, а ние да си отдъхнем с облекчение.

Днес ще ви покажа албума с билките, започващи с буквата У , които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали.
Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.


image
1. Урока кръглолистна (колелолист) (Bupleurum rotundifolium)
Снимки: Тодор Кръстев:
Едногодишно тревисто растение. Стъблото е изправено, високо до 75 cm. Листата са прости, пронизани от стъблата. Венчелистчетата жълти, дълги 0,5-0,75 mm. Плодовете са дълги 2,5-3,5 mm. Цъфти през месеците юни – август

Използваема част на урока
Употребява се стрък урока, който се бере през месеците май и юли.

За медицинското приложение на кръглолистната урока, в световен мащаб, се знае много малко. Въпреки това в Китай и Япония тя отдавна е част от традиционната билкова медицина. Растението се събира от дивата природа за местна употреба като храна и лекарство. Притежава жлъчегонни свойства и влиза в състава на хепатопротективни средства. Известно е, че приета под формата на отвара, билката стимулира образуването на кърма.

Листата на кръглолистната урока се консумират сурови или варени. Добавят се към салати или се използват като подправки. Урока може да се отглежда и като саксийно растение. Намира приложение и като рязан цвят или сухо цвете в цветни аранжировки.

Още за Кръглолистна урока, Урока (Bupleurum rotundifolium) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D1%8A%D0%B3%D0%BB%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0?fbclid=IwAR056jOLGLQhhceJkvWHwic5svpS5gsfPBu5EmIGN9wANfI2y_ylhIBnGto

В народната медицина се използва като средство за увеличаване на млякото у кърмачките във вид на отвара.
https://bgflora.net/families/apiaceae/bupleurum/bupleurum_rotundifolium/bupleurum_rotundifolium.html?fbclid=IwAR3FqciHNAvHCLJh_1B8XvLzllijdQf-cAF2z3jT38v9Cn7vSG1MK7R-K5U


image

2. Урока островърха (Bupleurum apiculatum).
Снимка: Тихомир Ангелов
Едногодишно тревисто растение. Стъблото е изправено, високо от 30 до 60 cm. Най-дългите главните лъчи на сенника са най-малко два пъти по-дълги от обвивните лисчета около тях. Обвивните листчета около цветните дръжки се припокриват и имат на върха си 0,5 mm дълго осилче. Плодовете са дълги 2,5-3 mm. Цъфти през месеците юни – август.

Балкански ендемит - видът е разпространен единствено на Балканския полуостров
https://bgflora.net/families/apiaceae/bupleurum/bupleurum_apiculatum/bupleurum_apiculatum.html

Още снимки от страницата на Българската флора:
https://www.facebook.com/groups/413379269107831/permalink/968792870233132/?hc_location=ufi

За сега няма информация за лечебни свойства, но е дадена в албума, за да не се бърка с лечебните видове уроки.


image

3. Урока Сърповидна,Чай Ху, Буплеурум(Bupleurum falcatum)
Снимка: Снежана Фаливене
B. falcatum е двугодишно или краткотрайно многогодишно, достига до 90 см височина, има линейни до тясно- копиевидни листа и изправени, жилави, разклонени стъбла, които завършват с разперени чадъри до 6 см , съставени от малки, жълти, звездовидни цветове. Цъфти от средата на лятото до ранна есен.

Използваема част: С медицински цели се употребява коренът на растението. Понякога листата му биват използвани за храна - варени или сурови.

Съществуват много видове урока, като някои от тях са значително по-добре изследвани в сравнение с останалите. Посоченият е един от най-известните и с по-добре проучени лечебни свойства, заедно с Bupleurum chinese и Bupleurum rotundifolium (кръглолистна урока). За Bupleurum scorzonerifolium проучвания показват способността му да подобрява производството на естествен интерферон и изглежда е особено полезен при рак на костите
Конкретно сърповидната урока (Bupleurum falcatum) се използва в китайската медицина повече от 2000 години като "чернодробен тоник". Установено е, че притежава антидепресантни свойства, медиирани чрез серотонергичните и норадренергичните системи.
В традиционната китайска медицина, чай ху се използва често в комбинация с други билки.

Сърповидната урока се използва широко от над 2000 години в Азия. В Япония и Китай се прилага при хепатит, цироза и други състояния, свързани с възпаление. Други традиционни употреби на билката, които не се подкрепят от научни изследвания, включват лечение на глухота, замайване, диабет, рани и повръщане. Коренът на Bupleurum е важна съставка в Xiao-chai-hu-tan / sho-saiko-to, известен също като "Minor Bupleurum Decoction", комбинация от девет билки, включително женшен, джинджифил и женско биле, които се използват в традиционните китайски и японски билкови лекарства за хепатит и цироза. Клиничните проучвания предполагат, че тази комбинация може да бъде ефективна при лечението на хепатит В и при предотвратяването на хепатоцелуларен карцином. Сместа също показва известна полза като средство за защита на черния дроб и като адювант при лечението на HIV инфекция. Ефектът на Bupleurum е неразделен от ефектите на другите съставки в xiao-chai-hu-tan / sho-saiko-и, поради което е трудно да се направят твърди заключения въз основа на проучвания на този комбиниран продукт. Сърповидна урока е тясно свързана с Bupleurum chinense и вероятно има същата употреба. В дадени източници Bupleurum chinese и Bupleurum rotundifolium се разглеждат като синоними на Bupleurum falcatum.

С медицински цели се употребява коренът на растението. Понякога листата му биват използвани за храна - варени или сурови.
В общия преглед на представителите, публеурум се използват при респираторни инфекции, включително грип (грип), свински грип, обикновена настинка, бронхит и пневмония; при симптомите на тези инфекции, включително треска и кашлица. Някои хора приемат урока при проблеми с храносмилането, диария и запек. Жените понякога я използват в състояние на предменструален синдром и болезнени менструални периоди.
Bupleurum се използват също и при умора, главоболие, звънене в ушите, проблеми със съня, депресия, нарушена функция на черния дроб и загуба на апетит. Други приложения включват лечение на рак, малария, гръдна болка, епилепсия, мускулни крампи, болки в ставите (ревматизъм), астма, язви, хемороиди и висок холестерол.Урока се използва и при заболявания на кръвта.
Още за Сърповидна урока, Урока, Чай Ху, Буплеурум(Bupleurum falcatum, Chai Hu) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%81%D1%8A%D1%80%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%BD%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D1%83%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D0%B9-%D1%85%D1%83?fbclid=IwAR0n7wwZgrVvbpIfDUdZppkwcz6VVUIPEc-R051Tf9jEs_-ots0kMy9gW-A

image

4.Усойниче живовляково (Echium plantagineum)
Снимка: Дарина Пейкова

Живовлековото усойниче е едно или двугодишно растение достигащо височина от 20 до 60 cm. Има дебел корен, листата са розетковидни, ланцетни, тъмнозелени до 14 cm дълги. Цветовете са сини до виолетови, цъфти от края на юни до първите замръзи. Растението съдържа отровния алкалоид пиролизидин. Консумиран от животни той води до прогресивно слабеене и дори до смърт. Растението е ценен медоносен вид. Използва се и за оформление на градини и алпинеуми. То е защитен вид и е в червената книга. Влиза в албума, за да се разпознава и отличава от обикновеното и италианското усойничета.

Живовлековото усойниче е внесено като декоративно растение в Австралия през 80-те години на XIX век от Джейн Патърсън. За кратко време то превзема пасищата на Южна Австралия поради, което е наречено с името „проклятието на Патърсън“. В резултат на продължителните суши обаче, когато тревата бързо загива то се оказва единствения източник на храна за добитъка. Поради тази причина то се нарича и с името „спасението на Джейн“ .

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%96%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%BE_%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5


image

5. Усойниче италианско (Echium italicum L.)
Снимка: Невена Босилкова

Двугодишно растение. Стъблото 40—150 см високо, 0,5—1 см в диаметър, неясно ръбесто, изправено, просто или в основата разклонено, брадавичесто четинесто и гъсто просто прилегнало или наплъстено влакнесто. Листата 2—17 см дълги, 0,8— 2 см широки, целокрайни, приосновните стеснени в 1—2 см дълги, брадавичесто четинесто влакнести дръжки, стъблените приседнали, полустьблообхващащи, ланцетни, елиптични, тясно елиптични, от двете страни покрити с разположени върху брадавички четинести власинки, брадавичесто ресничесто влакнести. Присъцветниците листоподобни. Прицветниците 4,0—8,0 мм дълги, 1,0—1,5 мм широки, ланцетни, широко елиптични, едро брадавичесто жълтеникаво четинести. Съцветието цилиндрично метлицоподобно със завити полусенници, 2,5—5 см дълги или пирамидално метлицоподобно със завити полусенници, 5—18 см дълги. Цветните дръжки по-къси от 0,5 мм или цветовете приседнали. Чашката 4,5—8 мм дълга, дяловете широко елиптични, неясно ланцетни, гъсто четинесто и много късо просто влакнести. Венчето 10—12 см дълго, от основата фуниевидно разширено, в отвора слабо скосено, дяловете почти еднакви, заоблени, разредено меко просто влакнести, по ръба вълновидно нагънати, голи или рядко с единични реснички, белезникави, синкаво белезникави, рядко бели. Стълбчето и тичинките надвишаващи значително венчето; стълбчето на върха по-плитко от 1,0 мм, 2 - делно; близалцето точковидно, цяло. Орехчетата 2,8—3 мм дълги, яйцевидни, заострени, остро брадавичести.
Var. italicum. Стъблото прилегнало просто влакнесто; съцветието цилиндрично, цветните клонки 2,5—5 см дълги; прицветниците 4—5 мм дълги, ланцетни. Чашката 4,5—5,5 мм дълга. Разпространено.
Var. biebersteinii (Lacaita) Hayek, I. c.; E. biebersteinii Lacaita, Joum. Linn. Soc. London (Bot.)XCIV (1919) 408. Стъблото наплъстено просто влакнесто; съцветието пирамидално метличесто, цветните клонки 5—18 см дълги; прицветниците 6—8 мм дълги, тясно ланцетни. Чашката 6,5—8 мм висока.

http://www.bgflora.eu/Echium%20italicum%20BUL.htm

Както се разбира от описането има две вариации на италианското усойниче. Първата вариация е с просто стебло и на моята снимка това добре се вижда. Втората вариация е със силно разклонено стебло и прилича отдалеч на малка елха с пирамидална форма.

image

Снимка на Дарина Пейкова на пирамидалната вариация на италианското усойниче.

Лечителят Васил Дамянов го нарича розово усойниче и твърди, че от корaтa нa коренa му се прaви чуден мехлем при стaвни болежки. Записала съм и този коментар от член на бив;ата ни група група. „Echium italicum L се използва за бъбреци, прочетох в един руски сайт . Там е описан случай на много тежко болно дете , за което лекарите не давали надежда . Един билкар препоръчал на родителите му , да му дават отвара от усойниче и по този начин спасили детето. Използвали отвара от стръкове усойниче -- 1 чаена лъжичка на чаша вода --разпределя се на 3 приема за деня.“

Италианското усойниче е обект на проучвания от учените. В един доклад се твърди, че то действа успокоително и подобрява съня.Представлява интерес и меда добит от това растение . Записала съм само заключенията от него: "Тези резултати предполагат, че и двете етанолов и воден екстракти от Echium italicum има успокоително действие , но няма ефект върху мускулната релаксация. Ключови думи: приспивателни и успокоителни медикаменти, Rotarod изпитване на показателите, срещу безпокойство.“

В друг доклад се твърди, че екстракти от италианско усойниче оказват влияние върху карцином на маточната шийка: “ Определянето на цито-токсичната активност са извършени по метода MTT върху човешки клетки на рабдомиосаркома (RD), клетъчна линия от човешки карцином на маточната шийка (Hep2c) и клетъчна линия от карцином на миши фибропласти (L2OB). Изследването внушава, че изследваните екстракти от растението E. italicum L. Може да послужат като източници на антиоксиданти и антибиотични агенти.”
http://bcc.bas.bg/…/BCC-49-4-2017-4470-Boskovic-836-845.pdf

image

6.Усойниче обикновено (Echium vulgare)
Снимка:Венцислава Боянова

Описание: Обикновеното усойниче е двегодишно тревисто растение. То има изправено, покрито с разперени твърди власинки неразклонена стъбло, достигащо на височина 30-90 см. Листата му са ланцетни. Приосновните листа са по-едри, покрити с власинки, стесняващи се постепенно в крилата дръжка и достигащи на дължина 5-14 см и широчина 1-2 см. Стъблените листа са по-дребни, покрити с власинки и приседнали. Цветовете на обикновеното усойниче са събрани в класовидно съцвение, достигащо на височина 20 см. с дълбока пет-делна чашка с дължина до 12 мм. Венчето е с тръбичка, неправилна пет-делна коронка, чиито горни дялове са двойно по-дълги от долните. Първоначално цветовете са розово-червени и впоследствие стават сини. Има 5 стърчащи тичинки и горен яйчник. Плодът на обикновеното усойниче е овална пирамида, достигащ на дължина до 3 мм.
Цъфти май-септември.

Употребяват се корените и листата на обикновеното усойниче.Корените се изваждат в края на лятото и началото на есента, почистват се и се сушат в проветриви помещения или в сушилня при 450С. Използва се за лечение на рани от ухапване на отровни змии, пречистване на кръвта, против епилепсия, кръвоспиращо, откашлячно.

http://www.bilkitebg.eu/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D1%83%D1%81%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5-echium-vulgare-l/

Препаратите от обикновеното усойниче се използват като силно отхрачващо средство и в същото време като добро успокоително средство.В последното качество то се използва при лечението на епилепсия.В някои случаи се използват препарати от корена на усойничето. Използват се като кръвоспиращо и кръвопречистващо средство. Препаратите от листата се използват като добро средство за заздравяване на рани.При външно приложение се използва способността за лечение на изкълчени сухожилия и кожни порязвания.Компреси от препарати от усойничето се използват при лечение на ревматизъм, артрит, подагра.Екстрактът от цветове и листа се използва като антихормонално лекарство, като същевременно допринася за повишаване на съсирването на кръвта, увеличаване на броя на левкоцитите и лимфоцитите в кръвта.
Поради свойствата си обикновеното усойниче се използва като добър медонос.Медът от него е с високо качество, добра консистенция и се съхранява дълго време без кристализация.
Начин на приложение
Отвара:10,0 грама на 150,0 вода, варете 5 минути, оставете за 30 минути.
Запарка: 10,0 g на 200,0 вряща вода, оставете за 5 часа.

http://doctortrav.ru/sinyak-obyknovennyj.html


image

7.Устрел лечебен (Vincetoxicum Hirurdinaria, Cynanchum vincetoxicum), семейство Asclepiadaceae с плод.
Снимка: Димитър Боршуков

Многогодишно тревисто растение с изправено тънко стъбло, високо до 1 m, към горния край космато само по две срещуположни надлъжни ивици, рядко голо. Листата са срещуположни, долните яйцевидни, горните ланцетни, дълги 6-10 cm, целокрайни, по ръба късо ресничести, на къса дръжка (5-10 mm). Съцветията 5-10 в пазвите на средните и горните листа, на 10-20 mm дълги оси, единични или по две на всеки възел, с по 6-8 цвята. Цветните дръжки 10-40 mm дълги. Венчето на цветовете са 5-8 mm в диаметър, бяло или жълто, дълбоко 5-делно, разперено. Тичинките 5. Коронката ципеста, с тъпи, полукръгли, приседнали, сраснали 1/2-3/4 от дължината си дялове. Яйчникът горен, с две стълбчета, сраснали към върха си в едно близалце. Листовките (плодовете) дълги 5-6 cm. Цъфти май - юли [Китанов, Б. 1987. Разпознаване и събиране на билки, София; Кузманов, Б. 1982. Флора на Н. Р. България, том VІII, София].
https://bgflora.net/families/asclepiadaceae/vincetoxicum/vincetoxicum_hirudinaria/vincetoxicum_hirudinaria.html

Според автора на снимката, този устрел е най-ефективната билка при отравяне „сепсис” на кръвта. Снимал я е близо до село Кости, Странджа.

Много ценна билка, която се ползва в хомеопатията.
Като подходящо лекарство на билкова основа при кашлица заради простуда, грип и вирусни инфекции, е винцетоксикум (обикновен, лечебен устрел). Помага при суха, спазмолитична кашлица с усещане за болка в гърлото и изгаряне в гърдите.

Прочети още на: http://www.puls.bg/health/homeopathy/news_15484.html


image

Устрел лечебен (Vincetoxicum Hirurdinaria, Cynanchum vincetoxicum) с цвят.
Снимка: Жасмина Станчева
"Тази многогодишна билка е от средиземноморския басейн, но също така расте и в други райони на Европа с топло време. Научното наименование е Cynanchum vincetoxicum / Vincetoxicum Hirundinaria и принадлежи към семейство Asclepiadaceae. Подземните коренища и корени са тези, които съдържат активни съставки с лечебни свойства. Събрат се тези части от растението и се изсушават, но при температура не повече от 50 градуса, за да се запазят активните си съставки.
Това растение има лечебни свойства, като например средство за предизвикване на повръщане, изпотяване, очистващо, тонизиращо, отхрачващо, разхлабващо и диуретично свойство.
Устрелът може да предизвика подуване и отток, поради токсините и отровите, които са били погълнати, задържане на течности, бъбречните проблеми. Трябва да се вземат под внимание дозата, използвана за лечение, понеже при предозиране предизвиква противопоказания и насилствено повръщане и диария. Препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете да го приемате като лекарство, за да определите правилната доза и най-подходящите дни за лечение и по този начин да избегнете нежеланите ефекти. Не е необходимо да се консумират растителни препарати без консултация с професионалист, особено в случай на бременни жени, бебета, деца и хора с хронични здравословни проблеми, които приемат лекарства, защото тези групи имат по-голям риск от странични ефекти."
Източник: https://www.yourmedicinalplants.com/uses-remedies-of-white-swallowwort-vincetoxicum-hirundinaria/

 
image

Снимка на Увивен устрел (Cynanchum acutum) , който не се ползва в нашата народна медицина, а само в арабската.
Снимка: Роза Смайладска
За разлика от лечебният устрел, листата на увивният са сърцевидни. Той е увивно и катерливо растение.

Повече за използването на тези билки може да научите и в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2355932187803481&type=3

Същите албуми съм направила и в Групата във Фейса „Тайната на билките“, който го интересува да идва при нас, вече сме над 38 000 човека: https://www.facebook.com/groups/1830831407232538
Гласувай:
6Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15535048
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41682
Архив
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031