Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.06.2011 08:13 - Огниче -тежката артилерия в борбата с инфекциите, причинени от болестотворни бактерии, включително щамовете на ешерихия коли.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 29013 Коментари: 28 Гласове:
36

Последна промяна: 09.10.2016 16:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Днес ще ви разкажа за една билка, дето няма да я намерите по аптеките, защото се смята за отровна, но всъщност е много лечебна.  Нарича се Огниче. Когато бях малка моята майка ми я показа. Вчера тя навърши 86 г. и този постинг го посвещавам на нея, в знак на обич и благодарност.

Моята майка е живяла в бедно занаятчийско семейство в гр.Пловдив, в което са отраснали 5 деца. Живеели са в много мизерни условия и често боледували. Най-голямото от тях се казвало Мария и когато навършило 8 г. се разболяло от тежко стомашно-чревно разстройство. Не се наемам да гадая, дали е било дезинтерия, салмонела или разстройство, причинено от щамовете на ешерихия коли. Въпреки усилията на моята баба да го излекува, то след кратко боледуване починало. Било е някъде около 1930 г. и здравеопазването не е било достъпно за бедните хора.

image

Отнякъде моята баба е научила за билката огниче и е успяла да го приложи на моята майка, която била съвсем малка тогава.Другите деца още не били родени. Баба ми е разказвала, че когато е получила билката, Мария е била вече на умиране, но при мама болестта е била още в начална форма.Така моята майка е оцеляла, благодарение на тази фантастична билка, пък и аз съм извадила късмет покрай нея :)))Баба след този случай е излекувала много хора с тази билка. Идвали са  у тях с каруци от далечни села, за да им даде от нея.

image

Когато ходех през ваканциите при баба ме слагаха да спя в една стая, в която имаше голям портрет на Мария. Сутрин, когато отварях очи, виждах първо нея и винаги й се усмихвах. Много я обичах и често мислено си говорех с нея, а понякога й пеех песнички. Бях убедена, че тя ме чува от небето и също ми се радва. Не можех да си обясня, как така господ е допуснал такова красиво и нежно създание да си отиде толкова рано от този свят и му бях много сърдита. От тогава не обичам да ходя на черква, само по големите църковни празници отивам да се помоля.   

image

Когато събориха къщата на баба, за да строят блокове, тази картина изчезна някъде, но в моето съзнание никога не ще изчезне образа на Мария. Имах три много-добри приятелки с това име  и трите са много свестни, но да не се впускам  повече в спомени, животът продължава и трябва да се борим за него с всички възможни средства.

 

image

С тази билка след време аз самата помогнах на много мои приятели и познати. На морето никога не тръгвах без огниче, но често се случваше да се връщам без него, защото то влизаше в действие и вършеше чудеса. Спомням си веднъж, как бях със семейството си в  новия град Несебър на почивна станция. Децата ми бяха малки и обичаха люлките. Една вечер големият ми син  люшкаше малкия, но изведнъж малкият скочи от люлката и хукна по диагонал към мен. На съседната люлка седеше малко момиченце, което бе люшкано от баща си доста силно. В един момент малкият ми син се озова пред тази люлка.Бащата на момиченцето успя да я удържи, беше огромен як мъжага и малкият ми син оцеля. Аз бях седнала на пейката встрани и просто замръзнах от ужас като видях какво се случва. Така се запознахме двете семейства и станахме приятели, разбрахме че живеят в гр.Карнобат. Бях много благодарна на този мъж и се чудех какво да направя за него.

imageСамо след няколко дни ми се отдаде случай и аз да му помогна. Съпругата му дойде в столвата и ни се оплака, че изведнъж го е хванало страхотно разстройство с температура, повръщал и не можел да мръдне от стаята си, толкова бил отпаднал.Беше много притеснена и почти не хапна нищо. Дадох й от билката и той още на следващия ден дойде в столовата, сякаш нищо не е било. Разказа ни, че такова нещо никога не му се е случвало… бил моряк, къде ли не бил плавал, какви ли бури не бил преживял, но никога не е повръщал, не е помни да е боледувал от каквото и да било. Беше направо изпаднал. в еуфория от огничето. След два дена и неговата сестра, която почиваше наблизо в друга станция закъса по същия начин. Той й даде от огничето и тя също се оправи много бързо.

image

Тази билка е фантастична и горещо ви я препоръчвам. Трудно се намира напоследък. В с.Макоцево я имаше около р.Макоцевска, но след голямото наводнение през 2005 г. просто изчезна. Коритото й бе запълнено с наносни и глинести почви, а огничето обича песъкливите почви. Много се изненадах, когато преди десетина години намерих много огниче около блоковете в квартал Дружба 2 в гр.София. Бяхме тръгнали на гости при едни приятели и в един момент направо зяпнах от учудване. Така че огледайте се наоколо след месец, току виж и на вашата улица ненадейно е израстнало огниче.

Ето какво намерих в нета за огничето.

image

 

Огниче
Chenopodium Botrys L.
гърличаво биле, куча лобода леплива

Огничето е тревисто растение с изправено разклонено стъбло, високо до 70 см, покрито с жлезисти власинки. Листата са последователни, в общото си очертание яйцевидни до продълговати, тъпи, с клиновидна основа, неправилно пересто изрязани, на дръжка, дълга до 3 см, най-горните в съцветието обикновно са целокрайни. Цветовете са зелено-жълти, събрани в пирамидално метличести съцветия по върховете на клонките. Тичинките са от 1 до 5.   Плодът е лещовидно сплескан, широк 0,5–0,7 мм. 

Среща се в умерените области, а в България - по планинските поляни до 1000 м н. в. Обича каменливи, песъкливи и сухи тревисти места. Цъфти юли — октомври.

В съвременната медицина се използува цялата надземна част-стръковете, които се берат през септември-октомври.

Химичен състав: Стръковете съдържат етерично масло, сапонини, феноли и др.

image

Действие: Противодиарично и противоглистно. Етеричното масло оказва глистогонно действие. Притежава противомикробно действие спрямо салмонели, стрептококи и стафилококи.

Приложение: При тежки диарии, които не се повлияват от други средства, глисти, хемороиди, следоперативни профузни диарии. Във ветеринарната медицина се използва срещу пипката у кокошките.

Листата се използват в кулинарията като подправка.

image


Начин на употреба:

 

За възрастни: Вземат се 2-3 стръка суха билка и се варят в 500 мл вода в продължение на 5 минути. Отварата се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

За деца:1 чаена лъжица от билката кисне 1 минута  в 300 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден преди ядене по две чаени лъжички при нужда.

Внимание! Билката може да предизвика отравяне, ако не се спазва дозата и се взема продължително.

image

Снимките са от нета, а мои снимки на огничето може да видите ТУК


Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или

kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250или

kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

 

Гласувай:
361. pevetsa - Да ти е жива и здрава мама Неве, още ...
14.06.2011 08:22
Да ти е жива и здрава мама Неве, още дълги години.
А огничето го знам, като малък, моята баба ми е правила за стомах да пия.
Прегръдки от Русе.
цитирай
2. compassion - 86 години?
14.06.2011 09:24
Да е здрава майка ти и да ти носи радост, Невенче!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - pevetsa
14.06.2011 10:12
Браво на твоята баба, явно е много печена, щом като знае за тази билка.Още един оцелял, благодарение на огниче.Поздрави!!!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - compassion
14.06.2011 10:18
compassion написа:
Да е здрава майка ти и да ти носи радост, Невенче!


Да, 86 пъти е обиколила слънцето, както образно обича да се изразява нащият блогер comfi.Нейната майка доживя до 100 г., а баба й до 105 г. Животът сега е по-стресиращ и макар че е жива, хич не е здрава.Благодаря за пожеланията.
цитирай
5. yotovava - Познато ми изглежда, опитвам се да се сетя срещала ли съм го тук,
14.06.2011 10:51
ще ти пратя снимки.

Поздрави
Валя
цитирай
6. kasnaprolet9999 - yotovava
14.06.2011 11:22
Не знам как ще ми го пратиш, като нямаш имейла ми. Сложи го в блога си и ми прати съобщения, че си го направила, за да го видя, че следващите дни няма да имам време да ходя по блоговете. Сега е рано за него, търси го през юли.
цитирай
7. comfy - Приятелко,
14.06.2011 11:50
да е жива и здрава майка ти и да те радва още много години!!! :)

Много ми бе интересно да прочета историите за огничето... Благодаря ти!! ***

к.к.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - comfy
14.06.2011 12:01
За мет твоето мнение е много важно, защото си лекар и се интересуваш от билки. Това общо взето е рядкост и аз го оценявам. Не случайно сте били приятели с д-р Пашкулев. Благодаря за пожеланията.
цитирай
9. yotovava - Абе ще го снимам, ми е думата, :))))))
14.06.2011 12:32
Ти пък - буквално не ме приемай, имам подозрения за две растения, ще ги фотна и ще ги публикувам, а ти ще ми кажеш да или не. :))))))))))))

Хубав ден от мен

Валя :))))
цитирай
10. kasnaprolet9999 - yotovava
14.06.2011 12:40
ОК. Имай предвид, че огничето мирише много силно с характерна миризма, която не може да се сбърка. Ако твоите билки не миришат, просто не си прави труда, а и по това време ако са цъфнали, направо ги отпиши.
цитирай
11. karambol5 - ПОздрави за майка ти, а на теб още ...
14.06.2011 12:41
ПОздрави за майка ти , а на теб още дълго да ни радваш с изключителните си постинги :)
цитирай
12. kasnaprolet9999 - karambol5
14.06.2011 12:45
Благодаря. Напоследък все по-трудно ми идва музата поради неразбориите в блога. Днес пак ме влудниха. На всичкото отгоре трябва да ходя и на зъболекар..няма радост:))))
цитирай
13. yotovava - Само искам един репер
14.06.2011 12:47
- жълто ли цъфти, или бяло, някак си не мога да се ориентирам по тия снимки и затова имам съмнения относно точното растение.
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Писала съм, че цветовете са жълт...
14.06.2011 12:57
Писала съм, че цветовете са жълто-зелени. Те са като малки кадифени пъпчици, не очаквай да видиш листенца, те сеа като малки тичинки, подобно на белия пелин, но още по-малки.
цитирай
15. magnoliya - Да ти е жива и здрава още дълги години майчицата!
14.06.2011 13:48
Колко интересна билка! Досега не съм виждала такова растение при нас и ако намеря, непременно ще си набера.
Благодаря ти, много полезна билка ни представи!
цитирай
16. gwendoline - Да е жива и здрава майка ти още дълго! :)
14.06.2011 16:51
А това е много интересна информация, ще се оглеждам за тази ценна билка. Поздрави!
цитирай
17. kasnaprolet9999 - magnoliya
14.06.2011 17:53
Това растение се среща на много редки места и обикновенно в малки количества. Аз също ще го потърся в квартал Дружба през юли и ако го намеря ще го фотографирам. После ще прибавя снимката тук, та да има и моя снимка между тези.Благодаря за пожеланията.Моята майка, откакто си счупи крака не може да проходи. Сложиха й пирон, но получи страхова невроза, все си мисли че ще се подхлъзне.Не й е лесно, нито пък на мен, то живот ли е да го опишеш, само мъка.
цитирай
18. kasnaprolet9999 - gwendoline
14.06.2011 17:59
Благодаря , дано да оздравее мама след толкова много пожелания за здраве и да проходи. За билката се оглеждай, тя мирише много силно.
цитирай
19. hristo27 - Мнго полезна информация на тема ...
15.06.2011 08:40
Мнго полезна информация на тема здраве!!!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - hristo27
15.06.2011 10:55
И много актуална за този сезон.Ще се радвам, ако някой се възползва от нея при нужда.
цитирай
21. kometapg - Благодаря ти за тази интересна и...
15.06.2011 16:40
Благодаря ти за тази интересна информация!:)
цитирай
22. kasnaprolet9999 - kometapg
15.06.2011 18:03
И аз ти благодаря, че я оцени.
цитирай
23. tota - Невена,
16.06.2011 09:46
Да е жива още много години твоята майчица!

За теб благодарности за всичко, което ни подаряваш тук!

цитирай
24. kasnaprolet9999 - tota
16.06.2011 21:41
Благодаря ти. И още ще ви подарявам. Днес ходих на Макоцево и направих много снимки...:)))))
цитирай
25. ognena71 - Интересно и полезно! Благодаря ти ...
17.06.2011 18:18
Интересно и полезно! Благодаря ти за всичко което ни подаряваш.
цитирай
26. kasnaprolet9999 - ognena71
17.06.2011 23:50
Радвам се, че го оценяваш, а за мен е удоволствие да ви подарявам знанията си за билките.
цитирай
27. buriata - Пролет помогни ми!
19.06.2011 20:28
Здравей Пролет давам ти моя email - за да ми пишеш-молбата ми е да се свържа с теб за да ме посъветваш какво да пия във връзка с едно мое заболяване. stsakova@gbg.bg Моля те пиши ми за да получа твоя email и там да ти опиша подробно всичко.
цитирай
28. kasnaprolet9999 - buriata
19.06.2011 21:40
Нямам такава практика да пиша имейли на непознати, напиши ми на лични тук какъв ти е проблема.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14085525
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41288
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31