Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
13.09.2011 18:51 - Какво можем да си наберем през септември
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 27290 Коментари: 27 Гласове:
28

Последна промяна: 30.01.2018 00:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Здравейте отново, вече съм на линия и искам първо да ви напомня за билките, които бихте могли да си наберете през втората половина на този месец. Това са предимно плодовете на горските растения-шипки, глогинки, дренки, трънки, хвойна и шишарки хмел. Плодовете и листата на някои дървета също имат лечебни свойства-орехи, лешници и смокини, които вече са узрели. За повечето от тях съм правила вече постинги и който не ги е прочел може да ги разгледа, като ползва следните линкове:   image 
Дренки
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/04/19/drian-gorskiiat-vylshebnik.531216
    image   
Трънки 
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/04/13/proletni-bilki-trynkite-veche-cyfnaha.527902
    image   
Обикновена хвойна
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/03/15/gorski-plodove-obiknovena-hvoina.511600
 
image 
Шипка:  http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/05/21/veche-cyfna-i-caricata-na-bilkite-shipkata-dobrata-magiia-na.549094
  image   
Червен глог -  глогинки
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/05/21/proletni-bilki-cherven-glog-razgonva-zlite-duhove.337551

image

Смокини
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/09/15/smokiniata-vkusna-i-lechebna-kato-bilka.605978

image
 

Хмел-шишарки
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/26/hmel-spasenie-pri-klimaks.596544  

Освен тях на дневен ред са и всички видове тръни. Сега са особено актуални, защото в полята са останали предимно те в компанията на бодливия ветрогон. Техните цветни кошнички цъфтят цяло лято, но в края му трябва да подбирате само тези, които са останали свежи.    В България растат 14 вида магарешки тръни от Род Магарешки бодил Carduus L.  Най-често срещаните видове са: обикновен, увиснал, къдрав, кукест, балкански, тракийски, бодлив, европейски и царски. Тези са народните им наименования, но биолозите ги наричат магарешки бодили, за тях съм писала повече в друг постинг: http://kasnaprolet9999.blog.bg/zabavlenie/2009/08/15/liatno-vino-s-tryni.380240

Тук ще се спра по-подробно на останалите видове магарешки бодили.
От род Гингер, Камилски бодил - Onopordum са следните четири вида:

- Кримски гингер - onopordum tauricum Wild. висок до 1,2 м. лечебен.
- Обикновен гингер - onopordum acanthium , висок до 2 м. лечебен
- Илирийски гингер - onopordum illyricum ssp. carduncuus (Boiss. ) Franco , висок до 3 м. не е лечебен.
- Бодлив гингер - onopordum myriacanthum Boiss. , висок до 80 см. , който е застрашен и защитен вид от ЗБР. , не е лечебен.

Най-полезният от тях е обикновеният гингер, наричан още магарешки бодил, камилски бодил-Onopordum acanthium L. Вижте го как изглежда, снимка от нета:

image

Кошничката му е голяма. Обвивката е образувана от керемидообразно наредени бодливи листчета. Цветното легло месесто, покрито със вдлъбнатини, назъбени по краищата си. Венчето тръбесто, дълбоко разсечено на 5 дяла.
 
 
image

Обикновен гингер (Onopordum acanthium L.)
Снимка на Теменужка Александрова


Стеблото изправено, 100—200 см високо, силно разклонено, с широки надлъжни крила с бодли до 5 мм дълги, сивовлакнесто. Листата последователни приседнали продълговати, грубо и неравномерно изрязани, по ръба бодливи.


image

Обикновен гингер (Onopordum acanthium L.)
Снимка на Теменужка Александрова

Кошничките са полукълбести единични или по 2—5 в снопчета по върховете на клонките. Цветовете тръбести двуполови червеновиолетови (рядко бели).
Много рецепти с него съм написала в този мой постинг:  http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/10/24/za-magareshkite-bodli-na-skorpionite.1402022

image

Обикновен гингер (Onopordum acanthium L.)
Снимка на Теменужка Александрова

Използва се в билколечението надземната част с кошничките и листата без долната стъблена част. За това много обстойно е написано в тази статия: http://www.lekar.bg/2017/03/12/%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BB/

Не бива обикновения гингер да се обърква с езичестолистната палмида, която доскоро и аз я мислех за магарешки бодил. Нейното стебло е голо, за разлика от това на обикновения Гингер, което е покрито с бодлички.
 image

Езичестолистна паламида (Cirsium ligulare).

image

Езичестолистна паламида (Cirsium ligulare).

image

Езичестолистна паламида (Cirsium ligulare).

image
 
Езичестолистна паламида (Cirsium ligulare).

Снимките на тази палмида са правени от моя съпруг през 2009 г.
  Информация и още снимки за обикновения гингер: http://www.bgflora.net/families/asteraceae/onopordum/onopordum_acanthium/onopordum_acanthium.html  

image

Кримски гингер
(Оnopordum tauricum Wild)
Снимката е направена от моята приятелка Дарина Пейкова.

Интерес за фитотерапията представлява най-вече петнистият бял трън(Silybum marianum), сем. Asteraceae, който прилича на обикновения гингер, но само по цветната кошничка. Листата са му доста големи, не са крилати и имат бели петна, затова му казват още млечен трън и магарешки бодил,.Той е най-полезен от всички видове тръни.

 
image 
Петнист бял трън
(Silybum marianum)-снимката е от нета.

Цветните кошнички са едри, с размери от 2,5 до 4 см. в диаметър и дължина от 4 до 12 см. Разположени са по върховете на стъблото и неговите разклонения. Цветовете му са с тръбеста форма, оцветени в пурпурно и много по-рядко в бяло. Всяка кошничка е обвита от няколко реда листенца, чиито ръбове са бодливи, а върхът им завършва с един по-дълъг бодил. Белият трън цъфти от май - юни до август месец на Север и от декември до февруари месец на Юг. p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }a:link { }

Плодовете (плодосемките) са обратно овални, дълги от 6 до 8 милиметра, с хвърчилка на върха. Тя се състои от дълги бели власинки заобиколени от жълт базален пръстен.
Семената са оцветени в тъмно кафяво до черно и лесно се разнасят от вятъра
Използват се плодосемките.


image

А това е снимка на петнистият бял трън на приятелка от билкарската ни група във фейса - Стефка Чакърова.

Петнистият бял трън има високо, неразклонено и оребрено стъбло. При големите екземпляри то е кухо. Достига на височина до 150-200 см., като най-ниските представители на вида са около 30 см. високи. Листната розетка в основата на стеблото му може да достигне диаметър на растеж и разпространение от порядъка на 160 см.

image

Тук петнистият бял трън  само е напъпил.
Снимката е на моята приятелка Мими Табакова-админ в билкарската ни група във фейса.

Листата са лъскави, бледо зелени, с бели жилки, без власинки по тях. Имат продълговата или копиевидна форма. Те са разделени на дялове или са перести, с бодливи ръбове. Листата в основата на растението са дълги от 25 до 50 см. и широки от 12 до 25 см., притежават дълги дръжки. По протежението на стъблото листата са разположени последователно. Техните върхове обикновено завършват със жълто оцветени бодли дълги до 8 милиметра.


image
 

А ето една моя снимка на петнистия трън, да се види как изглеждат листата му в късна есен, без цвета.Намерих го отсрани на една пътека, в близост до местната църква. където минаваха много хора и имаше опастност да бъде стъпкан. Вече е в дворчето ми, на спокойствие и грижи.

image

Тук моят петнист бял трън е в по-далечен план. е в по-далечен план.

Петнистият бял трън се използва главно при увреждания на черния дроб и за стимулиране секрецията на жлъчен сок.
Главното свойство на белия трън е хепатопротективно. Изразява се в стабилизиране на биомембраните на хепатоцитите, значително повишаване антиоксидантната и детоксикиращата активност на черния дроб, стимулира синтеза на глутатион и белтъци, стимулира регенеративните процеси на органа. Защитава здравите хепатоцити, повишава устойчивостта им при инфекции и отравяния.
Относно жлъчната стимулация, билката повишава образуването и ускорява отделянето на жлъчен сок. Последица от тези процеси е подобряване на храносмилането и обмяната на веществата.
Комбинацията от млечен трън, глухарче и други екстракти, се прилага при махмурлук, с цел изчистване на организма от токсините.
Тази билка се използва при надбъбречни разстройства,синдром на възпалените черва и при лечение на псориазис (увеличава жлъчния поток).
Белият трън има естроген-подобни ефекти, които могат да стимулират потока на кърмата. Той също може да се използва в края на менструалния цикъл и да бъде полезен при мъже с рак на простатата.

Една чаена лъжичка плодосемки се запарват в 400 мл. вода. Оставят се да киснат около час. Получената течност се пие три пъти на ден преди ядене по 1 кафена чаша.
Една супена лъжица счукани семена се варят в 500 милилитра вода. Процеса продължава докато течността остане на половина. Получената отвара се приема в доза 1 супена лъжица на всеки час.   Повече информация за лечебните му свойства: http://www.bb-team.org/articles/3223_magareshki-bodil-milk-thistle-extract#axzz1XormAxpF  

image 
 
Ветрогон  
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/05/vetrogon-goni-polovata-slabost.374494
Гласувай:
281. injir - Mnogo polezni za nasheto zdrave.
13.09.2011 18:55
Mnogo polezni za nasheto zdrave.
цитирай
2. lubara - Поздрави, kasnaprolet9999!
13.09.2011 18:59
Аз отново ще наблегна на шипки, трънки и глогинки. Тези бодили хич не са ми ясни.
цитирай
3. zahariada - Поздрави!
13.09.2011 19:27
Трудът ти е благословен.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Mnogo polezni za nasheto zdrave. ...
13.09.2011 19:29
injir написа:
Mnogo polezni za nasheto zdrave.


Радвам се, че оценяваш това. Поздрави!!!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Аз отново ще наблегна на шипки, т...
13.09.2011 19:32
lubara написа:
Аз отново ще наблегна на шипки, трънки и глогинки. Тези бодили хич не са ми ясни.


Е и това си е доста труд да ги набереш, те също са бодливи и трябва много внимателно да подхождаш. За тръните какво да ти кажа, който и да хванеш, няма да сбъркаш, едните са просто по-полезни от другите, но и обикновените магарешки бодили вършат работа. Има много рецепти от народната медицина с тях.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Трудът ти е благословен. Благодаря ...
13.09.2011 19:33
zahariada написа:
Трудът ти е благословен.


Благодаря за признанието.Поздрави!!
цитирай
7. tili - А когато сняг забръска,
13.09.2011 20:40
що ще чиниш ти зимъска?

Ще потропам за твоите били събрани;-)))))))))))

Не ми напомняй, ами се приготвяй да идваш бързо!:*)
цитирай
8. kasnaprolet9999 - tili
13.09.2011 21:02
Ех ти щурчо с цигулка, за теб ще намеря билки, нали си ми съседка, пък и си падам по теб, знаеш:))) Аз съм си тук вече, само дето още се адаптирам, пък и интернета ми прави проблеми, ама ще видим кой кого :)))
цитирай
9. stela50 - Здравей ,Късна Пролет ... Хубаво е ,че си тук .
13.09.2011 21:52
Полезно и интересно както винаги .Благодаря .
Приятна вечер !
цитирай
10. kasnaprolet9999 - stela50
13.09.2011 22:02
Да, вече съм тук, но не съм ходила на гости много по блоговете, че нещо интернета ме измъчи днес и много трудно вкарах снимките в постинга, отне ми страшно много време. Непрекъснато зацикляше, добре че минах на Модзилата та се оправих някак.
цитирай
11. 4aiotgluhar4e - Оооооо, морското момиче! Добре си се завърнала!
14.09.2011 00:31
Няма да минеш само с бодилите, чакам фотосесия от курорта :))) Нали с тази цел те командировахме :)
цитирай
12. kasnaprolet9999 - 4aiotgluhar4e
14.09.2011 00:40
Скоро ще я започна фотосесията. Нещо интернета ме измъчи днес и много трудно вкарах снимките на билките в постинга, отне ми страшно много време. Непрекъснато зацикляше, добре че минах на Модзилата та се оправих някак.Нали знаеш-първо задължителната програма(полезното), после волната(приятното). Трябва да ги съчетаваме, за да върви всичко както трябва. Направих много снимки не само от Поморие, не са отишли напразно командировъчните :)))
цитирай
13. hristo27 - А за друг щурчо ще има ли малко шипка? ...
14.09.2011 08:05
А за друг щурчо ще има ли малко шипка? :))))
цитирай
14. martiniki - здравей, Пролет в септември:)
14.09.2011 08:13
14 вида значи - за тръните - мноого бе, но пък съвсем като за национален символ ( а медът от магарешки тръни е чудесен)
цитирай
15. mmmmmmmmm - Ще се възползвам
14.09.2011 08:31
от информацията отново:)
Благодаря!:))
Хубав ден!:)))
цитирай
16. abanos - Благодаря!
14.09.2011 09:19
Хубав,прекрасен и вълшебен ден!
цитирай
17. kasnaprolet9999 - hristo27
14.09.2011 09:30
Ако успея да набера ще има :))))
цитирай
18. kasnaprolet9999 - martiniki
14.09.2011 09:32
Аз също много обичам мед от белия трън, много е полезен, повишава и либидото :))
цитирай
19. kasnaprolet9999 - от информацията отново:) Бла...
14.09.2011 09:37
mmmmmmmmm написа:
от информацията отново:)
Благодаря!:))
Хубав ден!:)))

Сега е момента, особено за шипките и трънките. Когато презреят трънките косовете започват да си ги хапват и за нас не остава нищо, а шипките изфуняват отвътре. Глогинките са най-издръжливи и могат да се отложат за октомври.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Хубав, прекрасен и вълшебен ден...
14.09.2011 09:38
abanos написа:
Хубав,прекрасен и вълшебен ден!

Днес е Кръстовден, наистина е вълшебен. Поздрави!!!
цитирай
21. ognena71 - Привет и от мен, радвам се че пак си ...
14.09.2011 16:52
Привет и от мен,радвам се че пак си тук!
Поздрави за прекрасния постинг.
цитирай
22. erato7 - Добре си си дошла, Неви!
14.09.2011 18:21
Много обичам трънките, особено, когато са попарени от слана.
цитирай
23. vahisht - Никаква Късна Пролет ...
14.09.2011 19:57
Никаква Късна Пролет не сте, поетът не случайно е казал, че " септември ще бъде май":)
Блокът Ви е повече от интересен, това с четирите деветки знам какво означава:) и много Ви подхожда, пример са материалите, които публикувате!!!
Поздрави!!!
цитирай
24. kasnaprolet9999 - Привет и от мен, радвам се че пак си ...
14.09.2011 20:56
ognena71 написа:
Привет и от мен,радвам се че пак си тук!
Поздрави за прекрасния постинг.

Надявам се да ти е полезен с нещо.
цитирай
25. kasnaprolet9999 - Много обичам трънките, особено, ...
14.09.2011 20:58
erato7 написа:
Много обичам трънките, особено, когато са попарени от слана.

Ти направо си извадила късмет да опиташ трънки по това време на сланите. Те косовете в с.Макоцево им виждат сметката много преди това.
цитирай
26. kasnaprolet9999 - Никаква Късна Пролет не сте, поетът ...
14.09.2011 21:12
vahisht написа:
Никаква Късна Пролет не сте, поетът не случайно е казал, че " септември ще бъде май":)
Блокът Ви е повече от интересен, това с четирите деветки знам какво означава:) и много Ви подхожда, пример са материалите, които публикувате!!!
Поздрави!!!


Добре дошъл в блога ми, видях че сте от скоро при нас. Радвам се на вашата оценка за постингите, които публикувам тук. Обичам този сезон-късната пролет, защото до тогава са цъфнали най-красивите цветя и навсякъде ухае на свежест. Много от важните неща в живота ми са се случвали в този период.Нумерологията си е казала своята дума за числото 9 - са завършващ цикъл на цялостното развитие. Тогава човек е завършен и склонен повече да дава от себе си от колкото да получава и това го прави щастлив. Комбинацията от деветки е много щастлив символ. Навремето, особено по есените студенски бригади играех много бридж и покер , а когато ми се случваше да ми дойдат в такава комбинация много им се радвах и страшно ми вървеше.
цитирай
27. kasnaprolet9999 - е пълно с трънки, също шипки, кап...
16.08.2013 14:45
анонимен написа:
е пълно с трънки, също шипки, капини, магарешки тръни. Но глог не съм виждал за съжаление за тая рецепта със сока. А отварата от магарешки трън от два месеца я ползвам вече и направо съм очарован. Преди това имах подут черен дроб.


Благодаря, че сподели, може да помогне на някой с такова заболяване. Тези тръни помагат и при сърдечни проблеми.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15637342
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41689
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031