Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
26.10.2009 15:04 - Целебната сила на мощите на Св. вмчн Димитър Солунски Мироточиви
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 5258 Коментари: 7 Гласове:
7

Последна промяна: 08.10.2011 23:34image

Днес се  почита  паметта на Св. Велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви. Той е бил родом от гр. Солун, а баща му е бил управител на града и тайно вярвал в Христа. Не смеел открито да изповяда вярата си, понеже в онова време имало голямо и много свирепо гонение срещу християните. Една от стаите на своя богат дом той превърнал в молилня. В нея били поставени на подобаващо място две икони – на Спасителя и на света Богородица. Тук той идвал да се моли заедно със своята благочестива съпруга. Когато Димитрий поотраснал и бил вече годен да разбира истината, родителите му го въвели в молилнята и почнали да го учат на вярата в Господа Иисуса Христа. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните, но той, обратно, ги покровителствал и започнал открито пред всички да изповядва и слави името на Спасителя, за жителите на Солун той станал нов апостол Павел и учил всички на истинската вяра.   Император Галерий, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни,  Димитрий се обявил смело за християнин и изобличил езическото многобожие, след което го хвърлили в тъмница. В това време, когато Димитрий бил в затвора, в открития градски театър, стадион, се устройвали игри за увеселение на императора, който обичал да гледа жестоки борби, стигащи до смърт. Императорът имал свой любим борец на име Лий, който умъртвявал своите противници, като отвисоко ги хвърлял извън арената върху остри копия. Обикновено го карали така да се бори с християните.  В Солун имало тогава един момък християнин на име Нестор. Той с негодувание гледал колко много християни са умъртвявани по тоя ужасен начин и решил сам да отиде на борба срещу императорския любимец. Той отишъл в тъмницата при св. Димитрий, открил му намерението си и поискал да го благослови и да се помоли за него. Св. Димитрий го прекръстил и му казал: - Ти ще победиш, но ще бъдеш мъчен! Нестор отишъл на арената и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, Рано сутринта на 26 октомври 306 г. войници влезли в тъмницата, нахвърлили се върху Димитрий с копия в момент, когато се молел, и го убили.  Верният Димитриев слуга бил в тъмницата и видял мъченическата кончина на своя господар. Той прибрал дрехата и пръстена му, обагрени с мъченическата му кръв, и ги занесъл на вярващите. С тях извършвал много чудеса. Давал на страдащи от различни болести и недъзи изцеление.  
Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и гроба на св. Димитър в Солун бил построен малък храм. В него ставали много чудеса, много боледуващи получавали изцеление. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика. От тях потекло благовонно миро и затова Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Заради чудотворната сила на мощите му, св. Димитър бил почитан като покровител на гр. Солун и много пъти го е спасявал от гибел. За мироточивите му мощи се говори в паметници от Х век.
“Едно от най-дивните чудеса, с които Бог благословил да прослави своя велик угодник било изтичането на миро от честните му мощи. Това изтичане е дивно знамение на Божията благодат. То започнало от VІІ век. Редица писатели и историци свидетелстват за това непостижимо явление. Ще приведем свидетелството на един от писателите – Димитрий Хризолог, живял през втората половина на ХІV век: “То /мирото/ по своето свойство не е вода, но е по-гъсто от нея и не прилича на нито едно от телата на земята – нито на течните, нито на твърдите, нито на някое от изкуствено приготвените ... То е по-удивително от всички благовония, не само от приготвените с изкуство, но и от естествено създадените от Бога.” Много изцеления станали чрез помазване с това миро. Даже народи, невярващи в Христа, ценели този дивен ток. Така при превземането и опустошаването на Солун от турците през 1429 г. благоразумните от враговете вземали със себе си известно количество миро, за целебната сила на което те слушали така много. Светата църква, наричайки Свети Димитрий Мироточиви, възхвалява Христовия подвижник така: “Димитрие, отворен извор на благовонно миро.” /Канон, песен 1/. “От теб се изливат вечнотечащи извори от миро.”- Откъс от Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ("Четьи-Минеи") на св. Димитрий Ростовски.  
Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепната базилика, издигната на мястото на малкия храм. 
 

image
Мощите на св. вмчк Димитър Мироточиви, Солунски чудотворец в едноименната църква в Солун. Снимка - Мартин Митов, Галерия "Словар"   Името на св. Димитър е свързано и с историята на българския народ. През  1185 година, по време на двувековното византийско робство, братята-боляри Асен и Петър обявили в Търново, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на св. Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели  борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край: през пролетта на 1187 г., след неуспешна обсада на гр. Ловеч, византийският император подписал мирен договор, който признал властта на Асен и Петър над Северна България. Така започнала историята на Второто българско царство.

image

Днес и в с.Макоцево се почита Св.вкмч Димитър Мироточиви Солунски, на който е посветена изградената там църква
 в периода от 1858 г. до 1860 г.  Прави се курбан в двора на църквата  и цялото село празнува. Тази икона е изографисана над южната врата на църквата.

image
Повече за тази църква вижте тук: kasnaprolet9999.blog.bg/izkustvo/2009/10/02/cherkvata-quot-sv-dimityr-quot-v-s-makocevo.408248Честито на всички именици, пожелавам им да носят с чест това славно име.!!!
Поздрави на всички  почитащи този светъл празник и празнуващи!!!
Тагове:   България,   макоциво,


Гласувай:
7Следващ постинг
Предишен постинг

1. mileidi46 - Велик празник!
26.10.2009 23:04
За мен дано да стане двоен..само че нещо се обърках..знам ,че съм родена на 27 на деня на св.Петка..изобщо не съм запозната с тези църковни празници..
цитирай
2. kasnaprolet9999 - mileidi46
27.10.2009 10:10
Честит рожден ден, да си жива и здрава за гледаш внуци и правнуци, пък и за теб да има от другите радости. По стар стил си е било Петковден на този ден.
цитирай
3. compassion - Невенче, дано ти е било свято на този ден
27.10.2009 11:24
Хубаво е хората да се събират и заедно да празнуват, а не да воюват.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - compassion
27.10.2009 15:43
Да, в душата ми бе светло вчера, а днес съм в напрегнато очакване заедно с mileidi46, която има рожден ден и очаква днес своето внуче да се роди.
цитирай
5. iliada - Честито и от мен на патерица разбира се!
27.10.2009 16:41
Един несъмнено голям празник отшумя , но само по новия стил , та ще има време пак да намина !:)
Днес е също празник - та нека днешните именни ци също да са поздравени!:)
цитирай
6. kasnaprolet9999 - iliada
27.10.2009 17:16
Да, кулинар се е произнесъл по въпроса, всички които носят името Нестор имат имен ден.В България това име не е много популярно, аз съм чувала само за един с такова име, но слава богу, че не го познавам лично.
цитирай
7. georgiev - Поздравления за хубавата стати...
07.02.2010 21:42
Поздравления за хубавата статия!
Бил съм два пъти на поклонение пред мощите на св. Димитър в Солун. Чувството наистина е неописуемо.
Нека св. Димитър да ни дава живот и здраве и да ни пази от всяко зло!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14078625
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41282
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930