Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Интервю-последни новини
3. Сайт на в-к "Лечител"
4. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
5. Бъди щастлив
6. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
7. Снимки от България-Сашо
8. Притча за скорпионите
9. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
10. Всичко за билките
11. снимки от Рила-проект на Джулия Бел
12. Полезни съвети
13. Сайт с Художествени снимки от Канада и други интересни места от света.
14. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
15. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
16. България в снимки-проект на julia13
17. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
18. Какво сме дали на света
19. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
20. Сайт на д-р Гайдурков
21. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
22. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
23. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
24. Всичко за билките-2 част
25. Снимки от света-мои постинги
26. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
27. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
28. Видеоалбуми на блогерите-кушел
29. Билколечение
30. билкосъбиране
Постинг
23.04.2012 00:04 - Хапвате ли див чесън(левурда)?
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 17180 Коментари: 50 Гласове:
43


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

Мощни лечебни сили дремят в едно растение и се говори, че и мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта. Нарича се див чесън, мечи лук, горски чесън, левурда, магьоснически лук. Често сме ходили с моя приятел бай Ангел в дъбовите гори около с. Макоцево в началото на м. май да берем листа от левурда, както е известно в този край. Толкова ми се иска да бе жив и пак да обикалям с него горите, много ми липсва. Но да не се отплесвам от темата.
Днес на пазара имаше хора, които продавха на връзки листа от див чесън.   Не пропускам, когато пазарувам от там, да си купя няколко връзки и да си овкуся салатата с него, понякога го слагам го и в супи и в ястия с коприва.


Ето какво намерих в нета за Див чесън (Allium ursinum L.):

Дивият чесън расте по влажни и сенчести поляни, богати на хумус, под храсти в широколистни гори и в планините. Силният му чеснов мирис се усеща още преди растението да е видяно. Листата и луковиците на дивия чесън се използват по същия начин, както на градинския, само че са значително по-лековити от него. Младите листа се събират през април и май, а луковиците - в края на лятото и през есента. Пресни листа от див чесън се нарязват на дребно и с тях се поръсват супи, сосове, салати и месни ястия.  Луковиците се вадят през август след пълното узряване на семената и се сушат.




Химичен състав: Цялото растение съдържа етерично масло, в състава на което влизат винилсулфид, дивинилсулфид, алиин пипеколинова киселина, следи от меркаптан и др. Освен това се съдържа значително количество витамин С (особено в листата) и високоактивни фитонциди със силни бактерицидни и фунгицидни свойства, превъзхождащи тези на чесъна и хряна. Лукувиците съдържат още слузни вещества, минерални соли, захари, антибиотика алицин.




Действие: Противомикробно и антисклеротично. Екстракт от билката оказва потискащо действие върху развитието на едни от най-честите причинители на стомашно-чревните инфекции. Притежава силно фитоцидно действие - убива причинителите на различни инфекционни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.) Дивият чесън действа благоприятно на стомашно-чревната система. Той е много подходящ както при остри и хронични разстройства, така и при запек. След употребата му отпадат предизвиканите от стомаха сърдечни смущения, изчезват безсънието и високото кръвно налягане, намаляват оплакванията, предизвикани от атеросклерозата.



Сокът от пресни луковици предизвиква значително понижение на серумния холестерол. При продължителна употреба се констатира понижение на кръвното налягане. Екстрактът има предпазно действие и срещу оловно отравяне. Сокът се препоръчва като укрепващо средство поради наличието на витамини. Притежава противоглистно действие спрямо острици. Външно приложен действа много добре при гнойни рани.




Това растение е ценно кръвоспиращо средство, прочиства тялото и изхвърля болестотворните вещества, спомага за отстраняването на хронични кожни заболявания. Помага още при лекуване на ревматизъм, лишеи, циреи и труднозарастващи рани.

Приложение: При бактериални чревни инфекции с разстройство, при острици, при високо кръвно налягане и високи стойности на серумния холестерол, при опасност от оловно отравяне. Билката е противопоказана при язвена болест и гастрити.

Начин на употреба: Консумира се дневно сок от 5-10 пресни луковици. Запарката се прави от 1 чаена лъжичка изсушени луковици, залети с 300 мл вряща вода. Киснат 1 час. Пие се по 1 кафеена чашка 3 пъти на ден преди ядене.

Ракия от див чесън: Нарязани на ситно листа или луковици се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, след това се заливат с 38 до 40 %-ова житна или друга домашна ракия и бутилката се оставя да преседи 14 дни на слънце или близо до печката. Четири пъти на ден от нея се взимат от 10 до 15 капки в малко вода.
Вино от див чесън: Взима се шепа нарязани на дребно листа, те се слагат да поврят малко в около 1/4 литър бяло вино, след това са подслаждат на вкус с мед или сироп и от това вино денем се пие бавно, на глътки. По същия начин може да се приготви оцет от див чесън, само че се вари с винен оцет, вместо вино.

Маслен извлек от пресни луковици: В шише  се  слагат луковици от див чесън, пълни се до половината с тях със зехтин или олио и се слага на слънце един месец. След това се прецежда и се овкусяват салати с него.

Ето тук може да прочетете още за неговите свойства:

www.sibir.bg/blog/MEGI4/



Не пропускайте да погледнете клипчето с красивата левурда(див чесън) на фона напрекрасна музика.

Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:
или










Гласувай:
43
0



1. ketcakuatl - МДА..М
23.04.2012 00:53
По нашия край и викаме лиорда. Отдавна не съм я вкусвал, но ми е останало впечатлението за ароматни листа с вкус на чесън и прекрасна подправка за салата брана в гората. Въобще не съм знаел за другите и свойства. Ами, живот и здраве, надявам се пак да я опитам. Благодаря за инфото и поздрави!
цитирай
2. ka4ak - Здрасти!
23.04.2012 00:54
Направи ми впечатление,че в оловния ми саркофаг,ме стимулира и си мислех,за теб!:)))
цитирай
3. mitkaloto - Едно невероятно растение!Става за ...
23.04.2012 07:17
Едно невероятно растение!Става за всичко!
цитирай
4. apostapostoloff - Много е вкусен, ама само с
23.04.2012 08:42
чер или червен хайвер, гъши дроб, трюфели и омари!
цитирай
5. stela50 - Добро утро , Късна Пролет ...
23.04.2012 09:04
Опитвала съм , харесва ми - от теб научавам за лечебните му свойства
в подробности . Толкова красиво си представила в разказ и снимки
Дивия чесън . Благодаря за чудесната информация и хубава музика ...
Приятен слънчев ден !
цитирай
6. karambol5 - Наистина много полезна информация ...
23.04.2012 09:26
Наистина много полезна информация ;)
Лек и слънчев ден :0
цитирай
7. martiniki - да, не много често, когато го видя се сещам
23.04.2012 10:24
последно по Великден.

Лепка си понабрах вчера, само не съм убедена дали върши работа преди цъфтежа
цитирай
8. daan - :)
23.04.2012 10:34
не сум вкусил такво нешто:)
али ја запомнив
кога ќе видам ќе опитам:))
имај весел ден пријателке:))
цитирай
9. naidobriq - Много полезно инфо ..
23.04.2012 11:38
Чувала съм но не съм вкусвала а и сега научавам за лечебните му своиства.Провокира ме:))Ще го потърся на пазара.
ХУБАВ ПРОЛЕТЕН ДЕН ТИ ЖЕЛАЯ:)
цитирай
10. kasnaprolet9999 - По нашия край и викаме лиорда. От...
23.04.2012 11:39
ketcakuatl написа:
По нашия край и викаме лиорда. Отдавна не съм я вкусвал, но ми е останало впечатлението за ароматни листа с вкус на чесън и прекрасна подправка за салата брана в гората. Въобще не съм знаел за другите и свойства. Ами, живот и здраве, надявам се пак да я опитам. Благодаря за инфото и поздрави!


Хубаво си решил, казват, че човек се учи до като е жив:)))
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Направи ми впечатление, че в оло...
23.04.2012 11:40
ka4ak написа:
Направи ми впечатление,че в оловния ми саркофаг,ме стимулира и си мислех,за теб!:)))


Хапвай си, ще те предпази от оловно отравяне. И все пак какво правиш там:)))
цитирай
12. kasnaprolet9999 - чер или червен хайвер, гъши дроб, ...
23.04.2012 11:42
apostapostoloff написа:
чер или червен хайвер, гъши дроб, трюфели и омари!


Ти ги донеси тези вкусотии, а от мен левурдата, брана от гори тилилейски:)))
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Едно невероятно растение!Става за ...
23.04.2012 11:42
mitkaloto написа:
Едно невероятно растение!Става за всичко!


Добре си го разбрал, пиша ти 6 :)))
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Опитвала съм, харесва ми - от теб ...
23.04.2012 11:44
stela50 написа:
Опитвала съм , харесва ми - от теб научавам за лечебните му свойства
в подробности . Толкова красиво си представила в разказ и снимки
Дивия чесън . Благодаря за чудесната информация и хубава музика ...
Приятен слънчев ден !


Благодаря, днес слънце ще има за всички, нищо че е ден на луната.
цитирай
15. kasnaprolet9999 - Наистина много полезна информация ...
23.04.2012 11:45
karambol5 написа:
Наистина много полезна информация ;)
Лек и слънчев ден :0


Благодаря, днес слънце ще има за всички, нищо че е ден на луната.

цитирай
16. kasnaprolet9999 - последно по Великден. Лепка си п...
23.04.2012 11:49
martiniki написа:
последно по Великден.

Лепка си понабрах вчера, само не съм убедена дали върши работа преди цъфтежа


Моля те , бъди внимателна, лепка по това време няма. Едно горско цвете много прилича на нея и е малко отровно. Казва се лазаркиня. Потърпи малко, довечера ще направя постинг за него и ще можеш да направиш сравнението. То цъфти точно сега, но е по ниско,не е катерливо като лепката. Погледни постинга ми за еньовчето, там има и за лепката, на която викат бяло еньовче.
цитирай
17. kasnaprolet9999 - не сум вкусил такво нешто:) али ја ...
23.04.2012 11:53
daan написа:
не сум вкусил такво нешто:)
али ја запомнив
кога ќе видам ќе опитам:))
имај весел ден пријателке:))


Сега по пазарите има още, бран от по-високите планини. побързай с дегустацията:)))
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Чувала съм но не съм вкусвала а и сега ...
23.04.2012 11:54
naidobriq написа:
Чувала съм но не съм вкусвала а и сега научавам за лечебните му своиства.Провокира ме:))Ще го потърся на пазара.
ХУБАВ ПРОЛЕТЕН ДЕН ТИ ЖЕЛАЯ:)


Благодаря.Сега по пазарите има още, бран от по-високите планини. побързай с дегустацията:)))
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Привет kasnaprolet9999, Листата ...
23.04.2012 11:56
harta написа:
Привет kasnaprolet9999,
Листата на левурдата се берат по традиция в ранна пролет, до средата на месец април - защото тогава те са най- нежни и ароматни, и някога по това време не е имало зелени салати в градините по магазините. Когато левурдата цъфне, листата също стават за ядене, но тогава те вече са по-груби и жилави.


Така си е, най-добри са преди да цъфне. Тази година пролетта закъсня и по пазарите още продават свежи и меки листа на левурда.
цитирай
20. hristo27 - Благодаря за информацията!
23.04.2012 15:46
Благодаря за информацията!
цитирай
21. tili - Много изискан
23.04.2012 16:00
и лек вкус придава. И не знаех, че цъфти така красиво. Както и лука, впрочем:)
цитирай
22. tili - Много изискан
23.04.2012 16:00
и лек вкус придава. И не знаех, че цъфти така красиво. Както и лука, впрочем:)
цитирай
23. bogolubie - Правят се и сърмички.
23.04.2012 16:10
Тук му викат сармусак /турски/. Цигани берат и продават на пазара. Аз съм си правила с ракия, както препоръчва Мария Требен. Бутилка или буркан да се напълни с нарязани листа, НО ДА НЕ СЕ ТЪПЧЕ. След това се напълва с ракия. Не помня колко дни трябваше да престои и тогава да се започне да се пие, разредено с малко водичка.
цитирай
24. kasnaprolet9999 - Тук му викат сармусак /турски/. ...
23.04.2012 16:22
bogolubie написа:
Тук му викат сармусак /турски/. Цигани берат и продават на пазара. Аз съм си правила с ракия, както препоръчва Мария Требен. Бутилка или буркан да се напълни с нарязани листа, НО ДА НЕ СЕ ТЪПЧЕ. След това се напълва с ракия. Не помня колко дни трябваше да престои и тогава да се започне да се пие, разредено с малко водичка.


В статията, към която съм дала линк в края на постинга пише следното спиртния извлек:
Ракия от див чесън: Нарязани на ситно листа или луковици се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, след това се заливат с 38 до 40 %-ова житна или друга домашна ракия и бутилката се оставя да преседи 14 дни на слънце или близо до печката. Четири пъти на ден от нея се взимат от 10 до 15 капки в малко вода.
цитирай
25. kasnaprolet9999 - и лек вкус придава. И не знаех, че ...
23.04.2012 16:24
tili написа:
и лек вкус придава. И не знаех, че цъфти така красиво. Както и лука, впрочем:)


Аз пък не съм виждала как цъфти лук:))) Навремето помагах на свеки при саденето му в с.Макоцево, но след това я оставях сама да се грижи за него, заедно със свекъра и хващах горите за билки.
цитирай
26. gocho52 - Не помня да съм ял левурда.
23.04.2012 17:11
Чувал съм за нея...
Благодаря!
цитирай
27. kasnaprolet9999 - gocho52
23.04.2012 17:32
Сега е момента да го опиташ, след около половин месец листата ще бъдат по-жилави, но ще стават за спиртен извлек.
цитирай
28. dolsineq - Не съм го виждала по моят край, но тук ...
23.04.2012 17:47
Не съм го виждала по моят край, но тук на 2000 км от България цели поляни има с това растение и излъчва миризма още преди да си го наближил. Виждам, че го събират, но сега разбрах, точно с каква цел.
цитирай
29. mariniki - научих още нещо полезно...
23.04.2012 18:09
чувала съм...
но никога не съм виждала и събирала...ще опитам..
заслужава си..
цитирай
30. lubara - Поздрави, kasnaprolet9999!
23.04.2012 19:11
Отличен ненатрапчив вкус, веднъж съм хапвал.
цитирай
31. tsanynka - Често си беряхме на село...
23.04.2012 19:22
Но нямах тази богата информация!
Много ти благодаря за нея:)
Поздрави и прегръдки!
:)
цитирай
32. tota - Мила Невена, невероятна си!
23.04.2012 19:46
Много отдавна не съм ползвала див чесън. Поздравявам те за всичко, което правиш тук!!
цитирай
33. balkanec - И извлек се прави в ракия - срещу грип
23.04.2012 22:15
Да :)
Страхотен е. Пречиства тялото, кръвта, а и чесъна се води противораков.
Като си набере повече човек, може да си го запази за цяла година - накисва се в домашна ракия.
Една-две глътки щом човек усети, че настива, спасяват настинките и грипа.
цитирай
34. balkanec - Хваща се и в сенчести дворове :)
23.04.2012 22:19
Бях занесъл на една приятелка преди година-две - с корените - да си го посади и тая пролет ми показа, че й расте в двора - той е сенчест. Гледам - верно див чесън :) Трябва му дебела сянка обаче.
:)
цитирай
35. krotalka - Дивият чесън е много полезен
23.04.2012 22:53
Има доста видове от него. В Русия и по-точно в района около Какваз го наричат черемша и имат доста рецепти с него. Техният сорт е малко по-различен, има по-дебели стебла и използват предимно тях, Ето линк към някои рецепти с див чесън. http://islambio.com/pitanie/travy-kavkaza-cheremsha-xonk.htm
цитирай
36. sparotok - див чесън
23.04.2012 23:51
Гледай ти, позвавам гарвановия лук, но див чесън не си спомням да съм виждал. Трябва да гледам по-внимателно когато скитам из горите!:)

Поздрави!
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Не съм го виждала по моят край, но тук ...
23.04.2012 23:59
dolsineq написа:
Не съм го виждала по моят край, но тук на 2000 км от България цели поляни има с това растение и излъчва миризма още преди да си го наближил. Виждам, че го събират, но сега разбрах, точно с каква цел.


Интересното е, че и в другите страни го познават и ценят. Поздрави!!
цитирай
38. kasnaprolet9999 - чувала съм. . . но никога не съм ви...
24.04.2012 00:02
mariniki написа:
чувала съм...
но никога не съм виждала и събирала...ще опитам..
заслужава си..


Наистина си заслужава, след пролетна разходка в гората се чувстваш като прероден, пък вечерта като си го сложиш дивия лук в салатката си е направо супер.
цитирай
39. kasnaprolet9999 - Отличен ненатрапчив вкус, веднъж ...
24.04.2012 00:08
lubara написа:
Отличен ненатрапчив вкус, веднъж съм хапвал.


Ти си парче-планинар и направо ти се чудя, как така само веднъж си хапнал. На твое място бих си хапвала по-често, както лятото си береш малинки, къпинки, боровинки и диви ягодки, така на пролет трябва да си запълваш програмата с левурд и никакво коляно няма да те боли.:)))
цитирай
40. kasnaprolet9999 - Но нямах тази богата информация...
24.04.2012 00:12
tsanynka написа:
Но нямах тази богата информация!
Много ти благодаря за нея:)
Поздрави и прегръдки!
:)


Тя информацията ми е от нета, само че обикновенно проучвам от няколко места и после правя микса :))) Иначе практическите занимания си ги имам отдавна.
цитирай
41. kasnaprolet9999 - Много отдавна не съм ползвала див ...
24.04.2012 00:14
tota написа:
Много отдавна не съм ползвала див чесън. Поздравявам те за всичко, което правиш тук!!


И днес пак си купих левурда от пазара в Младост, имах път натам и си го сложих във вечерната салата. Просто трябва да си изградим полезни навици, това е.
цитирай
42. kasnaprolet9999 - Да :) Страхотен е. Пречиства т...
24.04.2012 00:17
balkanec написа:
Да :)
Страхотен е. Пречиства тялото, кръвта, а и чесъна се води противораков.
Като си набере повече човек, може да си го запази за цяла година - накисва се в домашна ракия.
Една-две глътки щом човек усети, че настива, спасяват настинките и грипа.


Помага и срещу летните грипове и дезинтерии, предизвикани от ешерихия коли, миналото лято ви разказах за това.
цитирай
43. kasnaprolet9999 - Бях занесъл на една приятелка преди ...
24.04.2012 00:19
balkanec написа:
Бях занесъл на една приятелка преди година-две - с корените - да си го посади и тая пролет ми показа, че й расте в двора - той е сенчест. Гледам - верно див чесън :) Трябва му дебела сянка обаче.
:)


Да, дебела сянка и чист въздух, безоловен:))) В моя софийски двор едва ли ще бъде полезен за консумация.
цитирай
44. kasnaprolet9999 - Има доста видове от него. В Русия и ...
24.04.2012 00:21
krotalka написа:
Има доста видове от него. В Русия и по-точно в района около Какваз го наричат черемша и имат доста рецепти с него. Техният сорт е малко по-различен, има по-дебели стебла и използват предимно тях, Ето линк към някои рецепти с див чесън. http://islambio.com/pitanie/travy-kavkaza-cheremsha-xonk.htm


Утре ще ги погледна, че вече ми се затварят очите:)))
цитирай
45. kasnaprolet9999 - Гледай ти, позвавам гарвановия ...
24.04.2012 00:23
sparotok написа:
Гледай ти, позвавам гарвановия лук, но див чесън не си спомням да съм виждал. Трябва да гледам по-внимателно когато скитам из горите!:)

Поздрави!


Брей...и такъв лук ли има? Не го познавам, но утре ще го гугна да го видя. Поздрави!!
цитирай
46. yotovava - В началото на демокрацията пазарът беше залят с левурда,
24.04.2012 08:43
ядяхме самостоятелно на салата с кисело мляко. Даже имаше опасения, че ще изчезнат масивите във Витоша заради неконтролируемото бране.

Хубав ден, Невена
Валя
цитирай
47. kasnaprolet9999 - yotovava
24.04.2012 11:37

вчера-привечер пак минах покрай пазара, беше пълно с нея, но много хора я подминават, като нещо непознато и я виждам, как вехне. Поздрави!!
цитирай
48. yotovava - Невена, хората са неуки, имаше нещо като бум някъде 90-те години - при това е доста вкусен на салата.
25.04.2012 08:47
kasnaprolet9999 написа:

вчера-привечер пак минах покрай пазара, беше пълно с нея, но много хора я подминават, като нещо непознато и я виждам, как вехне. Поздрави!!

цитирай
49. kasnaprolet9999 - yotovava
25.04.2012 13:11
За това пък блогерите, които влизат в сайта ми вече са изучени и хруппкат левурда:))
цитирай
50. zabylgarite - Аз
17.11.2012 16:42
предпочитам питомен да е чесъна. Този не го знам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 5940635
Постинги: 682
Коментари: 15019
Гласове: 35014
Календар
«  Ноември, 2014  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930