Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
20.04.2012 19:16 - момините сълзи - символ на красотата на любовта и болката на чистото, нежно, горещо моминско сърце.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 28018 Коментари: 44 Гласове:
39

Последна промяна: 04.05.2015 16:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Mомина сълза (Convallaria majalis)
  image

Много народи почитат това растение и като символ на пролетта. В сенчестата гора, рано напролет между две големи тъмнозелени листа се появява стъбълце, обсипано сякаш с бисери, благоуханни, излъчващи неповторим нежен аромат. Има ли нещо по-просто и в същото време по-прелестно от това нежно цвете, неизменен символ на чистота, нежност, вярност и любов?
Момината сълза е отровна, но извлек от нея помага на човешкото сърце да работи по-добре.  Не по-малко от този извлек за работата на сърцето помага и самата красота на нейните цветове, внушаващи допълнителен стимул за живот.
От растението се заинтересували и лечителите. В различните страни от него приготвяли различни спиртни извлеци, отвари и лекарства. Дори за известно време момината сълза била емблема на докторите по медицина.

image

Любопитно е, че на някои старинни портрети Николай Коперник е изобразен с букетче момини сълзи в ръка, поднесени му в знак на лекарски заслуги, защото великият астроном е бил и прекрасен лечител.
 С лечебна цел се използват цветчетата и листата. Те съдържат гликозидите от сърдечната група - конвалатоксин, конвалатоксол, конвалозид, глюкоконвалозид, етерично масло, алкалоиди, аспарагин и др. Препаратите на основата на момината сълза се използват най-вече при сърдечни неврози, при сърдечна недостатъчност, тахикардия - по-често в съчетание с валериан и др. билки . Растението е отровно и затова не се допуска самолечение.

image

Моят опит: Растенията (в това число и билките) ни действат не само със своя химичен състав, но и с вълновия си спектър на излъчване. Честотата на вълните, които се излъчват от тях се наслагва с честотата на вълните, които ние излъчваме и резултантната вълна или е по-голяма, или по малка. Тези растения, които предизвикват по-голяма резултантна вълна ни действат ободряващо и оздравително.


image

Разхождайки се в планината ние се ободряваме не само от чистия въздух и движенията, които извършваме, но и от поетите вълнови излъчвания от всички растения и дървета. Момината сълза има отровен химичен състав, но вълново има много положително влияние върху човека и затова е подходящо поставянето й във вази за украса на дома.
 
image

 
Аз използвам това цвете-билка само за украса и създаване на добър вълнови микроклимат в дома си. Лечебни тинктури могат да се ползват само по лекарско предписание и под формата на хомеопатични извлеци, с големи разреждания.

image

От дълбока древност много народи почитали това удивително растение, разказвали легенди за него и го наричали най-съвършеното творение на природата.
Според древните легенди нежните цветове на момината сълза са сълзите на девойка, която очаква своя любим да се върне от далечен поход, това са и миниатюрните фенерчета на горските джуджета, това са и бисерите на сребърния щастлив смях на русалката Мавка, разнесъл се в пролетната гора, когато тя за първи път открила радостта на любовта.
Една древна християнска легенда гласи, че момините сълзи са се появили от сълзите на Дева Мария, след като приковали Христос на кръста.
В Англия, от поколение на поколение се предавала легендата, че момините сълзи растат в гората на онова място, където приказният Леонард е победил дракона. Три дни и три нощи се борил светия Леонард със страшния дракон. А на четвъртия ден ужасното чудовище изчезнало само в гъстата гора, за да не се появи повече никога. Драконът е символ на езичеството, а светецът — на християнството. Езичеството било принудено да отстъпи на раненото, но несломимо християнство. А на това място, където на земята паднали капки от свещената кръв на Леонард, израсли момини сълзи и техните чисти камбанки разнасят победния химн.
Практичните немци вярвали, че бялата дева с букет момини сълзи, която им се яви в лунна нощ, непременно ще им покаже месторазположението на скритото съкровище.

image
 
Според една друга легенда, растението така горчиво оплаквало бързо отминалата пролет, че от сърцето му капела кръв и обагрила белите  му сълзи в червен цвят. Горната снимка доказва това:)))

image
 
След като прецъфти, през лятото се появяват горчиви на вкус, яркочервени плодчета, но те,  както и цялото растение са отровни, въпреки това  птиците с апетит ги кълват, а за петнистите сърни те са любимо лакомство.

При толкова много пищно цъфтящи цветя, именно момината сълза била цветето на богинята на изгряващото слънце за древните германци и скандинавци. И когато в чест на богинята устройвали празници, всичко наоколо украсявали с безброй букети с момини сълзи. Момци и девойки се събирали накрай селото, разпалвали огньове и танцували, докато цветята в ръцете им не увяхнат. Тогава ги хвърляли в огъня, принасяйки ги в жертва на богинята.

Древните римляни смятали, че момините сълзи са капчици от ароматната пот на богинята на лова Диана, паднали в тревата, когато тя бягала от влюбения в нея Фавън.

image

В други легенди се разказва, че белите цветчета са израсли от перличките на гердана на Снежанка или че това са фенерчетата на джуджетата.

Със сигурност обаче момините сълзи са най-уважавани във Франция. От XVII век французите отбелязват празника на момините сълзи. Всяка година, в първата неделя на месец май младите отивали в гората за момини сълзи, после с тях украсявали стаите, первазите на прозорците, забождали букетчета върху дрехата си, а след това започвало пиршество и танци. Юношите, поканвайки девойките на танц им подавали букетче момини сълзи. И ако девойката приеме поканата, тя подарява на младежа своето букетче и понякога този скромен подарък ги съединява за цял живот: давайки съгласието си за брак, момичето се закичвало с букетчето момини сълзи от своя любим. От този момент се смятало, че двамата са сгодени. Ако отклонява предложението - тя го хвърляла на земята. Да хвърлиш стрък от нежното цвете под краката си, означавало, че показваш неуважението си.

image

 За североамериканските индианци, живеещи на територията на днешния щат Масачузетс, момините сълзи са свещено цвете. В Западното полукълбо това цвете расте само в този щат. Учените предполагат, че цветето е попаднало там по някакъв начин от Европа и кой знае защо не се е разпространило другаде.
Сега момината сълза е един от трите символа на Масачузетс, другите два са - брястът и чайката.

image

Една староруска легенда разказва, че момините сълзи са израсли от сълзите на водната княгиня Волхова, която пламенно обикнала храбрия гуслар Садко. И когато Волхова научила за горещата любов на Садко към Любава, излязла на брега, за да послуша за последен път чудесните песни на своя любим. Напразно обаче го търсила по брега, дълго блуждала по поля, по блата и гори, вслушвайки се в звуците на нощта. И ето сред стройните брези Волхова забелязала два силуета на лунната светлина. Това бил Садко. А до него била Любава. Безмълвна, с наранено сърце гордата красавица се обърнала и убита от любовна мъка тръгнала, за да се скрие в своето студено царство. И само луната видяла как от прекрасните й сини очи се ронели бисерни сълзи. Те падали в меката трева, превръщайки се в бели цветя. Така се появили момините сълзи - символ на красотата на любовта и болката на чистото, нежно, горещо моминско сърце.
По мотивите на тази легенда руският художник И .Е .Репин нарисувал картината "Садко в подводното царство ".
През 1896 г. Римски-Корсаков написал операта "Садко" след като дълго изучавал новгородските предания за Садко, Волхова и Любава

image 

Не пропускайте да погледнете клипчето с красиви момини сълзи, на фона напрекрасна музика.

Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011    
Гласувай:
39


Вълнообразно


1. krotalka - Обичам това цвете.
20.04.2012 19:26
Ароматът му еневероятен. Предвиждам да си засядя на едно сенчесто място, там друго няма да вирее, а то обича сянката и не си съжителства с други растения.
цитирай
2. veninski - Много красив постинг! Браво!
20.04.2012 19:32
Много красив постинг! Браво!
цитирай
3. diso - Наистина красиво цвете!
20.04.2012 19:35
И опасен завоевател - бавно и упорито превзема всяка подходяща територия.
Мда-а-а, със сълзи може да се постигне много:))
цитирай
4. shining - Браво!!! Обичам момините сълзи! Благодарности!
20.04.2012 19:38
Завладяваща е цялата тази "момина сълзливост" :) Красота и божествен аромат!
Поздрави!
цитирай
5. wonder - Обожавам момини сълзи! :))) М...
20.04.2012 19:38
Обожавам момини сълзи! :)))
Миналата година посадих при мен и сега ги чакам да буфффнат водопадно.
Тези от снимката с раираните листа са чудни.

http://www.youtube.com/v/la81066xEUo?version=3&hl=en_US
цитирай
6. martiniki - Прекрасни са и
20.04.2012 19:45
си ги представила така пълно - уханието им е сладко и тъжно)
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Ароматът му еневероятен. Предв...
20.04.2012 19:51
krotalka написа:
Ароматът му еневероятен. Предвиждам да си засядя на едно сенчесто място, там друго няма да вирее, а то обича сянката и не си съжителства с други растения.


Аз вече го направих, до оградата е доста сенчесто и предполагам че ще се развият добре. Присадих си неразвити, но покълнали вече стръкчета, включих търсачката и направих копи-пейст от друг двор.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Много красив постинг! Браво! ...
20.04.2012 19:58
veninski написа:
Много красив постинг! Браво!


Навремето селските моми, описани в твоите постинги са се кичили с тях, вместо парфюм. Сега аз получих подарък за имения си ден един парфюм с мирис на момина сълза-Lovingly, производство на немската фирма LR Health & Beauty. Има божествен аромат и много траен, така че не ми се налага да си слагам китки зад ухото:)))
цитирай
9. kasnaprolet9999 - И опасен завоевател - бавно и упо...
20.04.2012 20:01
diso написа:
И опасен завоевател - бавно и упорито превзема всяка подходяща територия.
Мда-а-а, със сълзи може да се постигне много:))


Казват, че това е женското оръжие, но аз го използвам твърде рядко и не за да постигна нещо. Когато ми се случва е от безсилие, болка или мъка.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Завладяваща е цялата тази "...
20.04.2012 20:03
shining написа:
Завладяваща е цялата тази "момина сълзливост" :) Красота и божествен аромат!
Поздрави!


И аз ги обожавам, вече си ги засадих и в дворчето.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Обожавам момини сълзи! :))) М...
20.04.2012 20:06
wonder написа:
Обожавам момини сълзи! :)))
Миналата година посадих при мен и сега ги чакам да буфффнат водопадно.
Тези от снимката с раираните листа са чудни.

http://www.youtube.com/v/la81066xEUo?version=3&hl=en_US


Благодаря за клипчето, много е хубаво, а снимката е от нета, подбрах най-хубавите за да ви стопля душите, че времето е още студено.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - си ги представила така пълно - ух...
20.04.2012 20:07
martiniki написа:
си ги представила така пълно - уханието им е сладко и тъжно)


Зависи как си го представяш, сълзите понякога могат да бъдат и от радост.
цитирай
13. injir - Прекрасни са!
20.04.2012 21:23
Прекрасни са!
цитирай
14. mariniki - едно от най-красивите цветя...
20.04.2012 21:31
нежно, и чисто...истинска сълзица, малък природен бисер...
и Замфир...нежната окарина в прекрасна хармония...
поздравявам те...
цитирай
15. kasnaprolet9999 - injir
20.04.2012 21:32
Това цвете, зюмбюлът и люлякът са любимите ми ухания. Това съчетание на ухание и красота е страхотно.
цитирай
16. kasnaprolet9999 - нежно, и чисто. . . истинска сълз...
20.04.2012 22:08
mariniki написа:
нежно, и чисто...истинска сълзица, малък природен бисер...
и Замфир...нежната окарина в прекрасна хармония...
поздравявам те...


Красиво, уханно и някак пречистващо.
цитирай
17. mitkaloto - При теб е много красиво!Поздрави!
20.04.2012 22:56
При теб е много красиво!Поздрави!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - mitkaloto
20.04.2012 23:11
Така е защото съм пролет:)))
цитирай
19. tili - ;))) Най ми хареса
20.04.2012 23:18
снимката с гърнето. Че като ти плъзне из градината - голяма е напаст. Няма отърване!
Момина сълза е, защото съсипва мала момина градинка;-))

Сега ще ме навикате, но говоря от личен опит.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - tili
20.04.2012 23:28
Вчера си присадих три неразвити, но покълнали вече стръкчета, включих търсачката и направих копи-пейст от друг двор от махалата. Точно зад оградата са, където няма никакво слънце и нищо друго не вирее, освен иглики. Ще бъда много доволна, ако превземат цялото пространство, там една съседка е насадила лалета, но миналата пролет изникнаха само листата им и до тук:))) Вече няколко саксии ни откраднаха от двора, та не е ясно, какво би могло да последва, ако се пробвам с гърнето, иначе идеята за него е страхотна, то и за това сложих снимката. Поздрави!!
цитирай
21. planinitenabulgaria - Паздравление за постинга!
20.04.2012 23:30
Аз пък започнах да помествам за района на Макоцево. Под едно от цъфналите дървета има смешен текст.
Коста
цитирай
22. kasnaprolet9999 - planinitenabulgaria
21.04.2012 00:11
Прибавих твоя постинг към моята блогвълна-"с.Макоцево-место целунато от бога"- http://blog.bg/theme.php?theme=881&success=0

цитирай
23. bojo12345 - Поздрави за красивия постинг!
21.04.2012 01:05
Много пъти съм виждал момината сълза, ходейки на лов или на риба.Та е едно от най-красивите горски цветя!Никога не съм я откъсвал,оставял съм я да краси местото на което е поникнала.
цитирай
24. kasnaprolet9999 - bojo12345
21.04.2012 09:33
Това е добра новина, защото преди три години нашият блогер Ламбо ми писа,че вече ги няма в диво състояние в планините. Продължавай да не ги късаш, за да се развъждат.
цитирай
25. tsanynka - Поздравления!
21.04.2012 10:16
Чудесна интересна информация!Върна ме в детството ми:)Баба ми беше голяма градинарка,в родното ми Габрово имахме градина,където цъфтяха цветя -от кокичето напролет до хризантемата и димитровчето в късна есен...Баба беше засадила едно пространство от около 1.50m в диаметър ,с момини сълзи...Беше ми любимото място в градината...невероятна красота има в това цвете!
Много ти благодаря!:)
цитирай
26. pcelata - Насладих се истински.
21.04.2012 10:48
Благодаря.Няма цвете,на което човека-особенно жената,да не се възхити.Да си призная(обаче не ме издавай),обожавам розата.Но пък,момината сълза наистина е много нежно цвете.Страхотно е при теб,и винаги с удоволствие идвам.Сърдечен поздрав миличка.
цитирай
27. kasnaprolet9999 - tsanynka
21.04.2012 10:54
Спомените са хубаво нещо, но трябва да се сремим даси направим и настоящето цветно. Вече си засадих в дворчето три стръкчета момини сълзи, взех ги от съседен двор на отговорно пазене:)))
цитирай
28. kasnaprolet9999 - pcelata
21.04.2012 10:58
Е...то розата е царицатана цветята, нобъди сигурна ще запазя тайната ти:)) И аз ще ти издам една тайна- в двора ни има три храста с рози, но заслугата не е моя, една съседка ги е засадила, аз се явявам само като ползвател:)))
цитирай
29. pcelata - Обещавам да не казвам.
21.04.2012 11:23
В една малка градинка до блока ни,майка ми е засадила няколко и винаги се грижа за тях.Не бях виждала черна роза...но и като я видях,й се възхитих.Малко е странна,и буди неприязън...но,пак е красива сама по себе си.Хубав ден,миличка.
цитирай
30. iliada - Ето защо ги обичам ,мила!Любими са ми!В момента са на масата ми и ухаят прекрасно!
21.04.2012 11:31
ИМАХ ПОДОБЕН ПОСТИНГ ,НО МИ ГО ОТКРАДНАХА!
Прегръдки!
цитирай
31. kasnaprolet9999 - iliada
21.04.2012 11:34
Много ти съчувствам за откраднатите постинги и се чудя, как така до сега нищо не се направи от инвеститора.
цитирай
32. stela50 - Някакво особено очарование има
21.04.2012 13:25
и сякаш някаква тайна крие това нежно и красиво цвете .
Поздрави за постинга , Късна Пролет !
цитирай
33. daan - како и секогаш..
21.04.2012 16:36
Научив многу работи од тебе , се науживав во прекрасната музика и во преубавите снимки:))
поздрави:)
цитирай
34. gocho52 - Имаме си го...
21.04.2012 17:30
Красиво е ,нали?!
цитирай
35. mileidi46 - Мммммм, замириса ми на истинска ...
21.04.2012 18:20
Мммммм,замириса ми на истинска пролет..Момини сълзи...зюмбюли,мойта баба казваше,,дигат те от болест"...
мистерията на природата...
цитирай
36. kasnaprolet9999 - и сякаш някаква тайна крие това н...
21.04.2012 18:45
stela50 написа:
и сякаш някаква тайна крие това нежно и красиво цвете .
Поздрави за постинга , Късна Пролет !


Има си тайна и още как, виж какво е казвала бабата на mileidi46, че от болест вдигала човек.
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Научив многу работи од тебе, се н...
21.04.2012 18:52
daan написа:
Научив многу работи од тебе , се науживав во прекрасната музика и во преубавите снимки:))
поздрави:)


Радвам се, че е така, от теб аз също научавам, че има мъже с големи сърца и нежен изказ на чувствата в тях.
цитирай
38. kasnaprolet9999 - Красиво е, нали?! И още как, ...
21.04.2012 18:54
gocho52 написа:
Красиво е ,нали?!


И още как, освен това е въздействащо на вълново ниво и някои си мислят, че това е магия.
цитирай
39. kasnaprolet9999 - Мммммм, замириса ми на истинска ...
21.04.2012 19:06
mileidi46 написа:
Мммммм,замириса ми на истинска пролет..Момини сълзи...зюмбюли,мойта баба казваше,,дигат те от болест"...
мистерията на природата...


Не, няма нищо мистериозно, науката радиестезия го обяснява с вълните, които излъчва живата и неживата природа. Пролетните цветя са като децата, току що пораснали носят имат високочестотна характеристика, та повдигат и нашите вълни, когато сме близо до тях.Това се чувства особено, когато човек е болен.Спомням си, че навремето четох една книга, в която се разказваше как едно момиче всеки ден е водило едно много болно момче с белодробни проблеми в красива градина още от пролетта. Заедно с него се грижели за цветята. До края на сезона момчето закрепнало и нямало помен от болестта за голяма изненада на неговите родители и лекуващ лекар. Не си спомням заглавието на книгата, но сигурнорна съм, че това не е измислена история.
цитирай
40. ivansimeonow - За тракийската древност и нумиз...
22.04.2012 16:07
За тракийската древност и нумизматичната астрономия:
http://ivansimeonow.blog.bg/history/2012/04/22/velikolepieto-na-anhialskoto-monetosechene.943858
цитирай
41. sparotok - Момина сълза
22.04.2012 22:17
Момината сълза е великолепно цвете, обожавам аромата й! Тръгна ли из горите, видя ли това нежно растение и душата ми се пълни с радост.

Поздрави за хубавия постинг!
цитирай
42. kasnaprolet9999 - За тракийската древност и нумиз...
22.04.2012 22:32
ivansimeonow написа:
За тракийската древност и нумизматичната астрономия:
http://ivansimeonow.blog.bg/history/2012/04/22/velikolepieto-na-anhialskoto-monetosechene.943858


С удоволствие се озовах на поканата и с изненада установих, че имаме близки възприятия по отношение на тракийската могила в Поморие, за която имам постинг от септември 2011 г.
цитирай
43. kasnaprolet9999 - Момината сълза е великолепно цв...
22.04.2012 22:33
sparotok написа:
Момината сълза е великолепно цвете, обожавам аромата й! Тръгна ли из горите, видя ли това нежно растение и душата ми се пълни с радост.

Поздрави за хубавия постинг!


О..ти си на линия вече, предполагам си успял да си починеш и да събереш нови впечатления, за които ще ни разкажеш. Поздрави!!
цитирай
44. vikidanova - :)
25.04.2012 10:04
Това е любимото ми цвете!!! Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14437831
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41440
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728