2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Мощни лечебни сили дремят в едно растение и се говори, че и мечките след зимния си сън го търсят, за да си пречистят с него стомаха, червата и кръвта. Нарича се див чесън, мечи лук, горски чесън, левурда, магьоснически лук. Често сме ходили с моя приятел бай Ангел в дъбовите гори около с. Макоцево в началото на м. май да берем листа от левурда, както е известно в този край. Толкова ми се иска да бе жив и пак да обикалям с него горите, много ми липсва. Но да не се отплесвам от темата.
Днес на пазара имаше хора, които продавха на връзки листа от див чесън. Не пропускам, когато пазарувам от там, да си купя няколко връзки и да си овкуся салатата с него, понякога го слагам го и в супи и в ястия с коприва.
Ето какво намерих в нета за Див чесън (Allium ursinum L.):
Дивият чесън расте по влажни и сенчести поляни, богати на хумус, под храсти в широколистни гори и в планините. Силният му чеснов мирис се усеща още преди растението да е видяно. Листата и луковиците на дивия чесън се използват по същия начин, както на градинския, само че са значително по-лековити от него. Младите листа се събират през април и май, а луковиците - в края на лятото и през есента. Пресни листа от див чесън се нарязват на дребно и с тях се поръсват супи, сосове, салати и месни ястия. Луковиците се вадят през август след пълното узряване на семената и се сушат.
Химичен състав: Цялото растение съдържа етерично масло, в състава на което влизат винилсулфид, дивинилсулфид, алиин пипеколинова киселина, следи от меркаптан и др. Освен това се съдържа значително количество витамин С (особено в листата) и високоактивни фитонциди със силни бактерицидни и фунгицидни свойства, превъзхождащи тези на чесъна и хряна. Лукувиците съдържат още слузни вещества, минерални соли, захари, антибиотика алицин.
Действие: Противомикробно и антисклеротично. Екстракт от билката оказва потискащо действие върху развитието на едни от най-честите причинители на стомашно-чревните инфекции. Притежава силно фитоцидно действие - убива причинителите на различни инфекционни заболявания (стрептококи, стафилококи, причинители на грипа, на дизентерията и др.) Дивият чесън действа благоприятно на стомашно-чревната система. Той е много подходящ както при остри и хронични разстройства, така и при запек. След употребата му отпадат предизвиканите от стомаха сърдечни смущения, изчезват безсънието и високото кръвно налягане, намаляват оплакванията, предизвикани от атеросклерозата.
Сокът от пресни луковици предизвиква значително понижение на серумния холестерол. При продължителна употреба се констатира понижение на кръвното налягане. Екстрактът има предпазно действие и срещу оловно отравяне. Сокът се препоръчва като укрепващо средство поради наличието на витамини. Притежава противоглистно действие спрямо острици. Външно приложен действа много добре при гнойни рани.
Това растение е ценно кръвоспиращо средство, прочиства тялото и изхвърля болестотворните вещества, спомага за отстраняването на хронични кожни заболявания. Помага още при лекуване на ревматизъм, лишеи, циреи и труднозарастващи рани. Приложение: При бактериални чревни инфекции с разстройство, при острици, при високо кръвно налягане и високи стойности на серумния холестерол, при опасност от оловно отравяне. Билката е противопоказана при язвена болест и гастрити. Начин на употреба: Консумира се дневно сок от 5-10 пресни луковици. Запарката се прави от 1 чаена лъжичка изсушени луковици, залети с 300 мл вряща вода. Киснат 1 час. Пие се по 1 кафеена чашка 3 пъти на ден преди ядене. Ракия от див чесън: Нарязани на ситно листа или луковици се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, след това се заливат с 38 до 40 %-ова житна или друга домашна ракия и бутилката се оставя да преседи 14 дни на слънце или близо до печката. Четири пъти на ден от нея се взимат от 10 до 15 капки в малко вода. Маслен извлек от пресни луковици: В шише се слагат луковици от див чесън, пълни се до половината с тях със зехтин или олио и се слага на слънце един месец. След това се прецежда и се овкусяват салати с него.
Вино от див чесън: Взима се шепа нарязани на дребно листа, те се слагат да поврят малко в около 1/4 литър бяло вино, след това са подслаждат на вкус с мед или сироп и от това вино денем се пие бавно, на глътки. По същия начин може да се приготви оцет от див чесън, само че се вари с винен оцет, вместо вино.
www.sibir.bg/blog/MEGI4/
Не пропускайте да погледнете клипчето с красивата левурда(див чесън) на фона напрекрасна музика.
Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
Смрадликата не смърди като изборните про...
Морски краставички-дар от морето
Прилики и разлики между предишното и нас...
За нЕкои деформации в реформаторските ре...
23.04.2012 00:53
23.04.2012 07:17
в подробности . Толкова красиво си представила в разказ и снимки
Дивия чесън . Благодаря за чудесната информация и хубава музика ...
Приятен слънчев ден !
Лек и слънчев ден :0
Лепка си понабрах вчера, само не съм убедена дали върши работа преди цъфтежа
23.04.2012 10:34
али ја запомнив
кога ќе видам ќе опитам:))
имај весел ден пријателке:))
23.04.2012 11:38
ХУБАВ ПРОЛЕТЕН ДЕН ТИ ЖЕЛАЯ:)
Хубаво си решил, казват, че човек се учи до като е жив:)))
Хапвай си, ще те предпази от оловно отравяне. И все пак какво правиш там:)))
Ти ги донеси тези вкусотии, а от мен левурдата, брана от гори тилилейски:)))
Добре си го разбрал, пиша ти 6 :)))
в подробности . Толкова красиво си представила в разказ и снимки
Дивия чесън . Благодаря за чудесната информация и хубава музика ...
Приятен слънчев ден !
Благодаря, днес слънце ще има за всички, нищо че е ден на луната.
Лек и слънчев ден :0
Благодаря, днес слънце ще има за всички, нищо че е ден на луната.
Лепка си понабрах вчера, само не съм убедена дали върши работа преди цъфтежа
Моля те , бъди внимателна, лепка по това време няма. Едно горско цвете много прилича на нея и е малко отровно. Казва се лазаркиня. Потърпи малко, довечера ще направя постинг за него и ще можеш да направиш сравнението. То цъфти точно сега, но е по ниско,не е катерливо като лепката. Погледни постинга ми за еньовчето, там има и за лепката, на която викат бяло еньовче.
али ја запомнив
кога ќе видам ќе опитам:))
имај весел ден пријателке:))
Сега по пазарите има още, бран от по-високите планини. побързай с дегустацията:)))
ХУБАВ ПРОЛЕТЕН ДЕН ТИ ЖЕЛАЯ:)
Благодаря.Сега по пазарите има още, бран от по-високите планини. побързай с дегустацията:)))
Листата на левурдата се берат по традиция в ранна пролет, до средата на месец април - защото тогава те са най- нежни и ароматни, и някога по това време не е имало зелени салати в градините по магазините. Когато левурдата цъфне, листата също стават за ядене, но тогава те вече са по-груби и жилави.
Така си е, най-добри са преди да цъфне. Тази година пролетта закъсня и по пазарите още продават свежи и меки листа на левурда.
23.04.2012 15:46
В статията, към която съм дала линк в края на постинга пише следното спиртния извлек:
Ракия от див чесън: Нарязани на ситно листа или луковици се напълват, без да се тъпчат, в бутилка до гърлото, след това се заливат с 38 до 40 %-ова житна или друга домашна ракия и бутилката се оставя да преседи 14 дни на слънце или близо до печката. Четири пъти на ден от нея се взимат от 10 до 15 капки в малко вода.
Аз пък не съм виждала как цъфти лук:))) Навремето помагах на свеки при саденето му в с.Макоцево, но след това я оставях сама да се грижи за него, заедно със свекъра и хващах горите за билки.
Благодаря!
но никога не съм виждала и събирала...ще опитам..
заслужава си..
Много ти благодаря за нея:)
Поздрави и прегръдки!
:)
Страхотен е. Пречиства тялото, кръвта, а и чесъна се води противораков.
Като си набере повече човек, може да си го запази за цяла година - накисва се в домашна ракия.
Една-две глътки щом човек усети, че настива, спасяват настинките и грипа.
:)
Поздрави!
Интересното е, че и в другите страни го познават и ценят. Поздрави!!
но никога не съм виждала и събирала...ще опитам..
заслужава си..
Наистина си заслужава, след пролетна разходка в гората се чувстваш като прероден, пък вечерта като си го сложиш дивия лук в салатката си е направо супер.
Ти си парче-планинар и направо ти се чудя, как така само веднъж си хапнал. На твое място бих си хапвала по-често, както лятото си береш малинки, къпинки, боровинки и диви ягодки, така на пролет трябва да си запълваш програмата с левурд и никакво коляно няма да те боли.:)))
Много ти благодаря за нея:)
Поздрави и прегръдки!
:)
Тя информацията ми е от нета, само че обикновенно проучвам от няколко места и после правя микса :))) Иначе практическите занимания си ги имам отдавна.
И днес пак си купих левурда от пазара в Младост, имах път натам и си го сложих във вечерната салата. Просто трябва да си изградим полезни навици, това е.
Страхотен е. Пречиства тялото, кръвта, а и чесъна се води противораков.
Като си набере повече човек, може да си го запази за цяла година - накисва се в домашна ракия.
Една-две глътки щом човек усети, че настива, спасяват настинките и грипа.
Помага и срещу летните грипове и дезинтерии, предизвикани от ешерихия коли, миналото лято ви разказах за това.
:)
Да, дебела сянка и чист въздух, безоловен:))) В моя софийски двор едва ли ще бъде полезен за консумация.
Утре ще ги погледна, че вече ми се затварят очите:)))
Поздрави!
Брей...и такъв лук ли има? Не го познавам, но утре ще го гугна да го видя. Поздрави!!
Хубав ден, Невена
Валя
вчера-привечер пак минах покрай пазара, беше пълно с нея, но много хора я подминават, като нещо непознато и я виждам, как вехне. Поздрави!!
25.04.2012 08:47
вчера-привечер пак минах покрай пазара, беше пълно с нея, но много хора я подминават, като нещо непознато и я виждам, как вехне. Поздрави!!
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. milena6
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. sarang
3. lamb
4. mimogarcia
5. hadjito
6. vesonai
7. iskra1304
8. djani
9. petgrig
10. sekirata