Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
25.01.2020 12:21 - Билки,наименованията на които започват с буквата Б-първа част..
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5849 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 09.03.2020 13:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Честита нова година на всички блогъри. Желая ви крепко здраве, много творческо вдъхновение и хъс да споделяте всичко, което ви радва или тревожи. Днес ще ви покажа някои билки, които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали през изминалата година. Там се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за тях съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здрава.бг и др.

image

Бабини зъби (Tribulus terrestris)
Снимка: Невена Босилкова

Тук съм писала за лечебните им свойства:

Бабини зъби-Демирбозан-убиецът на холестериновите плаки.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2012/07/18/babini-zybi-demirbozan-ubiecyt-na-holesterinovite-plaki.980260
 

А тук имам мои снимки и споделен опит: http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/09/23/babini-zybi-demirbozan-ot-pomorie.1002468?fbclid=IwAR2B_hCX6Iyx5lg07sqf-Zki8xrVttSBMXFVAFUfn0v3IXYTmvgJi0NFM4w

Напоследък с  отвара от тях прочиствам кръвоносните съдове на своя съпруг, който пострада от исхимичен инсулт.

image

Багрилна сърпица (Isatis tinctoria).
Снимка: Димитър Боршуков

Растението, използвано от древните келти за изготвянето на знаменитата им синя бойна боя, съдържа в големи количества химическо вещество, предотвратяващо редица онкологични заболявания, сред които и рак на гърдата, съобщава BBS-nwes. Според изследването на италиански учени, в багрилната сърпица (багрилна вайда, синилник), спадаща към семейство Кръстоцветни, се съдържа 20 пъти повече глюкобрасицин (glucobrassicin), отколкото в най-богатите на веществото зеленчуци, като цветното зеле и броколите. Резултатите от редица изследвания доказват значителното намаляване на заболеваемостта от рак на гърдата, рак на белите дробове и други онкологични заболявания при хората, консумиращи по-голямо количество богати на глюкобрасицин зеленчуци, сред които са цветното зеле и броколите. Според предположенията на учените, веществото спомага за значителното намаляване концентрацията на канцерогенни съединения, в т. ч. и вредни производни на естрогена, в човешкия организъм.


image

Багрилно подрумиче (Anthemis Tinctoria L.)
Снимка:Елена Нанкова

В нашата народна медицина се използват цветните му кошнички като затягащо и противокашлично средство по следният начин: 1 до 2 чаени лъжици се заливат с една чаена 1чаша вряща вода, след час запарката се прецежда и се пие по 1 супена лъжица 4 пъти на ден.

image

 

Бедреница, див анасон, каменоломков анасон (Pimpinella saxifraga L.) 
Снимка Невена Босилкова

Бедреницата се препоръчва като секретолитично и отхрачващо средство при катари на горните дихателни пътища - ларингит, трахеит, бронхит, при стомашно-чревни катари, за облекчаване болките в бъбреците и пикочния мехур при нефролитиаза, за повишаване диурезата и потоотделянето. Външно бедреницата се прилага за лечение на циреи, отоци, витилиго, конюнктивити.


image

Беладона (Atropa belladonna), 
снимка: Вени Ангелова

Беладоната е едно от най-популярните лекарствени растения в съвременната медицина. Известни са над 40 лекарствени препарата, получени от нея. Те се използват като спазмолитично и болкоуспокояващо средство, за лекуване на рани, при спазми в стомаха, при камъни и пясък в бъбреците и жлъчката, при бронхиална астма, за разширяване на зениците, при тежки мозъчни увреждания и др. Използва се в хомеопатията в различни разреждания, според случая.


image

 

 

Бергения, Монголски чай, (Bergenia ligulata), род Bergenia, сем.Каменоломки (Saxifragaceae)

 

Снимка: Галина Дими

Имам следният постинг за нея: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/03/13/bergeniia-badan-mongolski-chai.1436912?fbclid=IwAR1vmLkYLAaY85CApgatR0BQ7itb_Q--tpWItNNKEnXKe9Apl88Pf1JuUNg


image

Безсмъртниче обикновено (Xeranthemum annuum)
Снимка: Невена Босилкова

Използва се за лечениена стомашно-чревни заболявания, жлъчни и чернодробни болести, газове в червата, лош дъх, кожни заболявания. Използва се като екологичен продукт за третиране на земеделските култури при акари, кафяво гниене, оидиум по гроздето.

http://bilkoviprodukti.com/index.php/bg/nepoznati-bilki/142-bezsmartniche


image

Блатия обикновена, върболист, турски люляк (Lythrum salicaria L)
Снимка Невена Босилкова

Тази билка по цвят много прилича на багрилното подрумиче, но не и по форма на листата. Някога е била част от семейството на оманите и се е наричала Inula dysenterica L., но ботаниците са я преместили в друг род и прекръстили на блъшница Pulicaria dysenterica, както се е случило и с много други билки. На Макоцево съм я виждала, около 1.50 висока, бях я объркала с бял оман, още бях зелена тогава:))) Помислих си, всички останали омани са ниски, а този почти колкото мен, значи е белият. И така дълго си живях с тази мисъл, докато Юлия Босева, член на предишната ни билкова група не ме сгълча един ден. Не можа да ми каже коя е билката, но ето, че Дарина Пейкова я откри.Има хляб в нея, няма никакво съмнение, че си е сбъркала професията.Само трябваше някой да й запали огънчето и се радвам, че това бях аз.

Моят постинг за нея : http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/12/10/blatiia-vyrbolist-lek-ot-aptekata-na-baba.452331


image

 

 

Блъшница (Pulsatila dysenterica)
Снимка Дарина Пейкова

Тази билка по цвят много прилича на багрилното подрумиче, но не и по форма на листата. Някога е била част от семейството на оманите и се е наричала Inula dysenterica L., но ботаниците са я преместили в друг род и прекръстили на блъшница Pulicaria dysenterica, както се е случило и с много други билки. На Макоцево съм я виждала, около 1.50 висока, бях я объркала с бял оман, още бях зелена тогава:))) Помислих си, всички останали омани са ниски, а този почти колкото мен, значи е белият. И така дълго си живях с тази мисъл, докато член на предишната ни билкова група не ме сгълча един ден. Не можа да ми каже коя е билката, но ето, че Дарина Пейкова я откри.Има хляб в нея, няма никакво съмнение, че си е сбъркала професията.Само трябваше някой да й запали огънчето и се радвам, че това бях аз.

Растението съдържа полиацетиленови съединения, въглехидрати (4,5%), органични киселини, витамин С, танини, кумарини, флавоноиди.Използва се за лечение на дизентерия като стягащо и противовъзпалително средство.

Начин на употреба: 1 чаена лъжичка сушени нарязани билки на 1 чаша вряла вода, оставя се да се запари в продължение на 2 часа. Приемайте по 1 супена лъжица 2-3 пъти на ден за диария.

 

 

 


 

image

 

 

 

Блян черен; попадийка, бленика, буника(Hyoscyamus niger L.)
Снимка: Мария Колева

Блянът притежава противоспастично и болкоуспокояващо действие; предизвиква намаляване на секрецията на слюнчените, стомашните и потните жлези.В българската народна медицина се употребява при:
стомашни и чревни болки, невралгии, магарешка кашлица, менингит, ревматизъм, парализи (нервни и мозъчни), главоболие, възбуденост у атеросклеротици и алкохолици, старческо треперене, безсъние и др.

image

Бобови шушулки от обикновен боб
Снимка: Анелия Стефанова

За техните лечебни свойства съм писала тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/novini/2011/11/26/bobovi-shushulki-lek-ot-vashata-nezamyrsena-ot-toksichni-him.856877?fbclid=IwAR0kSVh-78Zr0AHfc_MzBkuqb8Dpg2XdVSlkVVj6nbtFeAhOGGh6f99Kii8

image

Богородиче(пъстро миризливче)-Calamintha nepeta
Снимка: Нели Ценова

Расте на гъсти туфи, а по листата му има светло-зелени ивици, което е характерен белег на пъстрото богородиче, но не е задължителен.Пъстрото миризливче съдържа във всички части етерично масло, а листата му и витамин А. Приготвеният от тях чай действува болкоуспокояващо при стомашни и чревни възпаления.

Запарка от пъстро миризливче се пие при сърдечносъдови заболявания и проблеми с жлъчката, а със сварената трева се правят лапи за корема.

В моя постинг има информация за скално, пъстро и горско богородиче: 

http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2016/08/24/glojenskiia-manastir-i-bilkata-bogorodiche.1472368?fbclid=IwAR03mb12XXAqR6GngY5SqmfXv7fGjIyQj4ZygUNBqMXwgqewl4VBGEBPHlU

 

image

Богородиче ( скално миризливче) (Calamintha acinos )

Снимка: Галина Георгиева

 

За медицински цели се употребява цъфтящата надземна част на растението.

Действие и употреба - Билката има пикочогонно, болкоуспокоително и дезинфекциозно действие. В народната медицина се употребява при болки в стомаха и червата, подуване на червата при малки деца, пясък в жлъчката. Външно - за жабурене и гаргара при зъбобол и болно гърло.

Начин на употреба: 1 чаена лъжица от билката се кисне 1 час в 400 мл вряла вода. Запарката се прецежда и се пият по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

image

Богородиче-Горско миризливче (Calamintha sylvatica)

Снимка: Дарина Пейкова

То има много сходни свойства с горското богородиче, въпреки че е по-меко в действията си. Понякога се култивира като лечебна билка за битови нужди. Цялото растение е ароматно, диафоретично и отхрачващо.Листата се събират през юли, когато растението се размножава и се суши за съхранение. Отварата е от полза при случаи на треска, газове и слабости на стомаха, а също така се използва за лечение на депресия, безсъние и болезнена менструация. Експериторното му действие го прави добър при кашлица и простуди и е от полза за лечение на леки респираторни инфекции. Може да се смесва с други билки, особено бял равнец (Achillea millefolium) и мащерка (Thymus vulgaris) и Слез Malva sylvestris. Не трябва да се предписва на бременни жени, тъй като в повече може да предизвика спонтанен аборт.

Начин на употреба: 2 шепи листа и стъбла в 1 литър вода, оставете да ври на тих огън в продължение на 3 минути и пийте 4-5 чаши на ден.

image

Богородична трева(малък меденик) - (Cerinthe minor L.)
Богородична трева, малък меденик
Снимка: Катя Вакарелова

Химичният състав не е достатъчно проучен. Известно е, че растението съдържа катран, танини, етерично масло, танин, нишесте, палмитинова, миристинова, лауринова киселина, фитонциди. Има силна пикантна миризма. В народната медицина се използва против копривна треска, за укрепване на венците, увеличаване млякото у кърмачките и др. В народната ветеринарна медицина за лекуване на подути гърди у животните.


image

 

Божур-див, (Paeonia peregrina)
Снимка: Цанка Велева

Тук съм писала за него:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/recepti/2011/01/19/bojur-krasivo-cvete-s-lechebni-svoistva.670318?fbclid=IwAR3WkIS6sJ8v4yzR9UJoESypbbhHYWQZ8G8AIPlAVr2fihC2GiZ5_KDvFuc

image

Боровинка-синя (Vaccinium uliginosum)
Снимка: Божанка Гатева

Черните и сините боровинки се използват от векове като храна и лекарство. В билколечението се употребяват листата и узрелите плодове на синята и черната боровинка. Листата се събират през пролетта и се сушат на сянка, а плодовете – през лятото, когато узреят.Боровинките са заредени с антиоксиданти, които ги правят желана храна при всеки режим за здравословно хранене. Тези антиоксиданти допринасят за здравината на колагеновата матрица чрез неутрализирането на ензимите, разрушаващи съединителната тъкан.

Ключови вещества в боровинките са антоцианозидите, които спомагат за изграждането на здрави кръвоносни съдове и подобряват циркулацията на кръвта в тях. Предотвратяват слепването на тромбоцитите, като по този начин намаляват риска от образуване на тромби.

Антоцианозидите също така подпомагат производството на пигмента родопсин, за който е доказано, че подобрява способността за нощно виждане и помага за адаптация към промени в светлината.

Сините и черните боровинки помагат за превенция на рак на дебелото черво, действат благотворно при инфекции на уринарния тракт, имат противовъзпалително действие.

  image

 

Боровинка червена (Vaccinium Vitisidaea L), сем. Ericaceae -Пиренови
Снимка: Дарина Пейкова

Червената боровинка намира приложение при възпаления на пикочния мехур, камъни в бъбреците, цистит, подагра, затлъстяване, рак на гърдата, захарен диабет, различни урогенитални условия и други, като различните части на растението се прилагат по специфичен начин и имат различно действие. Така например от листа на червената боровинка се приготвят чайове и отвари, прилагани най-вече при лечението на бактериални инфекции, особено на пикочния мехур, гонорея, артрит, ревматизъм, подагра, диабет и диария.Плодчетата на червената боровинка накиснати във вода са били използвани като домашен лек срещу скорбут в миналото, което не е чудно, предвид богатото съдържание на витамин С. Гаргарата с пресен сок от червени боровинка е лековита при болки в гърлото. Сушените плодове се използват като лек при диария, кашлица и простуда. Лекарствени желета и сиропи се използват при възпалено гърло и настинки. Също така те са популярно народно средство за лечение на бъбречни заболявания, стомашно разстройство и висока температура.

При проблеми с черния дроб се заливат с гореща вода 2 суп. л листа и плодове от червена боровинка и 2 суп. л жълт кантарион. Ври десетина минути. Приема се по Ѕ ч. три пъти дневно.
Заедно с жълтия кантарион премахва изцяло запека, облекчава хемороидите, засилва диурезата, откъдето идва антицелулитния ефект и отслабването. Като цяло боровинката и кантарионът се отразяват положително на обмяната на веществата (метаболизма) и по този начин действат пречистващо и отслабващо. Особено когато са в комбинация.
С маточина-
Червената боровинка и маточината участват в смес с други билки за отслабване. Вземат се равни количества от: листа червена боровинка, листа от маточина, плод глог, цвят черен бъз, жълт кантарион, цвят лайка, плод офика, равнец, корен от цикория, листа от конски босилек и се смилат.
Заливат се 3 суп. от сместа с половин литър вряла вода и се вари на водна баня 15 мин. Кисне 2 ч. Взема се по Ѕ ч. 4-5 пъти на ден преди храна. Да не се употребява от бременни!

image

Боровинка черна (Vaccinium myrtillus L.)

Снимка: Дарина Пейкова

Изпoлзвaeмa чacт. Лиcтaтa (Fоlіа Муrtіllі) бpaни пo вpeмe нa цъфтeжa (юли-aвгycт), ĸoгaтo ca нaпълнo paзвити, нo пpeди пoжълтявaнeтo им. Cyшaт ce нa cянĸa в пpoвeтpиви пoмeщeния, ĸaтo ce paзcтилaт нaтънъĸ плacт или в cyшилни пpи тeмпepaтypa дo 45°С. Изпoлзвaт ce и зpeлитe плoдoвe (Fruсtuѕ Муrtіllі), ĸoгaтo тe ca нaпълнo yзpeли, нo нe пpeзpeли.

Дeйcтвиe и пpилoжeниe. Дeйcтвa зaпичaщo, пoнижaвa cъдъpжaниeтo нa зaxap в opгaнизмa, aнтиceптичнo, пpoтивoвъзпaлитeлнo. Изcyшeни лиcтa oт бopoвинĸи ce изпoлзвaт пpи лeчeниeтo нa paзлични oплaĸвaния: пpи ĸaмъни в бъбpeцитe, диypeтичнo, тoнизиpaщo и aнтиceптичнo cpeдcтвo зa пиĸoчнитe пътищa. Cъщo тaĸa ĸaтo лeĸ зa диaбeт и зa пpeвeнция. Oтвapa oт лиcтa или ĸopa ce пpилaгa лoĸaлнo зa лeчeниe нa язви и язви нa ycтaтa, гapгapa пpи зъбoбoл и гъpлoбoл, ĸaĸтo и пpи лoш дъx в ycтaтa. B нapoднaтa мeдицинa ce изпoлзвa пpи cтoмaшни бoлĸи, пoдaгpa, peвмaтизъм. Πpecнитe плoдoвe имaт лeĸo cлaбитeлнo дeйcтвиe, ĸoгaтo ce изпoлзвaт cyшeни имaт зaпичaщo дeйcтвиe и oбиĸнoвeнo ce изпoлзвa зa лeчeниe нa диapия. Koжaтa нa плoдoвeтe cъдъpжa aнтoциaнин и e cпeцифичнo пpи лeчeниeтo нa “ĸoĸoшa” cлeпoтa и oтcлaбeнo зpeниe, cпoмaгa зa paзшиpявaнe нa ĸpъвoнocнитe cъдoвe и тoвa гo пpaви цeннo лeчeниe зa paзшиpeни вeни, xeмopoиди, yĸpeпвa cъeдинитeлнaтa тъĸaн, изпoлзвa ce пpи гингивит. Bъншнo ce изпoлзвa пpи възпaлeниe нa ycтнaтa ĸyxинa и гъpлoтo.

Haчин нa yпoтpeбa. Двe cyпeни лъжици oт лиcтaтa ce зaливaт c 500гp. вpялa вoдa и ĸиcнaт 2 чaca.

Чeтиpи чaeни лъжичĸи плoдчeтa ce зaливaт c двe чaeни чaши вpялa вoдa и ocтaвят дa пpecтoят 2 чaca. Cлeд тoвa зaпapĸaтa ce пpeцeждa и ce изпивa зa 1 дeн пpeди ядeнe.

 

 

 

Повече за използването на  тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо с посочени източници и още наши снимки от дадения вид билка :

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001601692108&sk=media_set&set=a.2022475944482442&type=3

 

 

 

image
 

Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на групата "Тайната на билките" във фейса, в която често публикувам и също ще намерите този албум за билки с буквата Б. Там много хора се обучават в разпознаването им и техните лечебни свойства. Който го влече да идва при нас, вече сме около 10 000 човека.

 https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

 

 

 
Гласувай:
111. palada - Хиляди благодарности!
25.01.2020 13:24
Много полезна информация!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Много полезна информация! Тук е ...
25.01.2020 13:41
palada написа:
Много полезна информация!

Тук е само част от информацията, че няма техническа възможност да се показват активни линкове, само съм маркирала най-важното.
цитирай
3. zaw12929 - Страхотна си! Пазиш българската ...
29.01.2020 17:15
Страхотна си! Пазиш българската традиция! Поздрави!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Страхотна си! Пазиш българската ...
30.01.2020 16:16
zaw12929 написа:
Страхотна си! Пазиш българската традиция! Поздрави!

Не съм се замислял за това. Идеята ми е да помогна на повече хора да разпознават билките и да им дам увереност, че могат сами да се погрижат за своето здраве.

цитирай
5. livi - Продължавам да съм на мнение, че ...
18.02.2020 19:45
Продължавам да съм на мнение, че този формат, във вид на разказ в блог, е най-удачен за четене и разглеждане. Благодаря!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Продължавам да съм на мнение, че ...
21.02.2020 22:06
livi написа:
Продължавам да съм на мнение, че този формат, във вид на разказ в блог, е най-удачен за четене и разглеждане. Благодаря!

Може и да си права, но как да покажа от даден вид билка повече снимки. Това може да стане само в албум, който да се разлистват и на всяка страничка да има коментари със снимка.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15534914
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41682
Архив
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031