Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
24.05.2013 17:17 - 24 май-празник на българските букви и култура
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Изкуство   
Прочетен: 13788 Коментари: 16 Гласове:
25

Последна промяна: 24.05.2013 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Създаването на  кирилицата от братята Кирил и Методий и изключителния принос на техните ученици за разпространяването й и просвещението на славянските народи е наи-величавият български принос към  световната култура.
Трябва да сме горди с този факт и да помним, че винаги сме били център на просвещението и развитието не само на славянските народи.
Честит празник на всички.

image

24 МАЙ

Върви, народе, светлината
е в края на един тунел.
Спомни си като сричаш НА-ТО
на чий език си го прочел.

Върви към българските думи
с достойнството си на народ.
В противен случай си изгубен -
един бездарен полиглот.

Влечуго ли си, или птица -
все още го решаваш ти.
Пиши на всичките езици.
Ала на български мисли.

КАМЕЛИЯ КОНДОВА


image

Днес много граждани положиха цветя пред паметника на двамата видни българи-братята Кирил и Методий, в знак на признателност и преклонение към тяхното дело.

image

Както всяка година с моя съпруг посетихме това мило тържество и поднесохме цветя пред паметника на нашите първоучители в знак на благодарност към тяхното гениално дело, което решава съдбата на българите и славяните в бъдещите векове.
Беше минала тържествената част, но нямахме желание да снимаме нашите държавници, които ходят по такива мероприятия по протокол. Нашето внимание бе насочено към обикновените хора, които по собствена инициатива и с желание бяха дошли да се поклонят пред солунските братя.


image

Много родители бяха довели своите дечица, за да ги запознаят от рано с величието на делото на тези велики и родолюбиви българи.

image

image

image

Пред паметника на Климент Охридски, освен нас, имаше само група чуждестранни студенти и техният водач им обясняваше на английски език житието му. 

image

Младежите го слушаха с интерес, а той явно си бе научил добре урока. Аз пък ще ви го разкажа на български, пък дано следващата година повече българи го почетат:

Приема се, че равноапостолните просветители на славянските народи св. св. Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си от своята родина юношата Климент. От това заключаваме, че той се е родил в Солун или някъде в неговите околности.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски († 885), немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч. Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на славянски език. Благоверният цар Борис–Михаил изпратил (886) Климента в югозападната половина на своята обширна държава, в македонската област Кутмичевица с главни градове Девол и Охрид. Там той работил с голяма ревност между новопокръстените българи като учител и свещеник.

На събора в Преслав (893) Климент бил избран за "пръв епископ на българския език". Като свещеник и епископ той неуморно работил 30 години (886–916) за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ. Денем той обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел: превеждал книги от гръцки на български език; съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса.

Той опростил глаголицата и съставил буквите на тъй наречената славянска азбука "кирилица". Само в западната половина на тогавашна България св. Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещен сан и постепенно измествали из България гръцкото духовенство с неговия непонятен за простия народ гръцки език. Като си приготвил предварително гроб в основания от него манастир "Св. Пантелеймон", св. Климент починал на 27 юли 916 г.

След смъртта му Господ го прославил с благодатни чудеса. Служба и жития на св. Климент са съставени от негови непосредствени ученици или от далечни наследници на епископската му катедра, като знаменитите охридски архиепископи Теофилакт (1094–1107) и известният канонист Димитрий Хоматиян (1216–1234).

Големият духовен потенциал на първоучителите проличава от работата на техните ученици в България, където те получават радушен прием. Те продължават културния подвиг на своите учители, като участват в градежа на българската държава, поставяйки реалните и символични основи на старата българска култура. Чрез укрепването на новата българска църква, полагането на богослужението на славянски език, разпространяването и утвърждаването на славянската азбука, преводаческата дейност, създаването на оригинални творби учениците на Кирил и Методий пренасят през времето идеите и духовния смисъл на тяхното интелектуално и нравствено усилие.

Снимките са направени днес от моя съпруг.

Най-древният български надпис:

sparotok.blog.bg/politika/2011/09/22/a-tova-e-nai-drevniiat-bylgarski-nadpis.824251Гласувай:
251. mt46 - Поздрав!
24.05.2013 18:00
Честит празник и приятни почивни дни!...
цитирай
2. 4aiotgluhar4e - Хубав постинг, Невенка! Слънчев!
24.05.2013 18:45
Снимките ти излъчват живот. Така трябва да бъде на този ден, за да има надежда за племето българско.
Честит празник!
цитирай
3. yotovava - Честит празник, Невена
24.05.2013 19:36
Бъди!
цитирай
4. samojiva - Да си припомним,че кирилицата е създадена от Климент,защо ли?...
24.05.2013 21:54
От книгата на Божидар Димитров "12 мита в българската история": Но наистина ли е чисто историческа случайност чудодейната поява на Климент и Наум в България? Кои са те — гърци, славяни от Византия, великоморавци, както спорят учените? Наистина ли са неочакван подарък на съдбата за успешна реализация на амбициите на Борис I и българската кауза?
Наистина се учудвам — защо никой от учените не се е запитал как така Климент и Наум имат различна съдба от останалите двеста арестувани и продадени в робство ученици на Кирил и Методий? Защо са освободени от затвора, докарани с охрана до българската граница (и то до областен град), и им е помогнато да се прехвърлят отсреща? И как Борис I, ако вижда тези хора за първи път, ще им окаже такова огромно доверие, поверявайки поне на Климент, който е най-обикновен монах, властта в цяла област? Защото, изпращайки го в Охрид, Борис сменя областния управител Котокий с друг (Домета), комуто обаче поръчва да се подчинява на Климент. И Климент, и Наум получават крупни суми, за да строят манастири скриптории, в които да се преписват книгите или да се подготвят свещеници. В Охрид и в околностите му това са „Св. Пантелеймон“, „Св. Наум“, „Св. Иван Бигорски“, „Св. Богородица Пречиста“ в Кичево, „Св. Архангел“ в Прилеп, „Св. Георги“ в Ресен, в Битоля, а в Лудогорието и Добруджа — манастирите в Плиска (Голямата базилика), в Преслав, Равна, Хан Крум, Черноглавци, Варна, Мурфатлар. Наивен добродушник ли е цар Борис, поверявайки толкова власт и пари на довчера непознати хора, и то небългари?
В житията и на Климент, и на Наум си пише какви са те, но кой да чете, особено ако не пасва на предварително съставената теза. А си пише, че са синове (и най-вероятно са братя) на благородни родители от Мизия, т.е. на български аристократи. Синовете на българските аристократи, както в много други средновековни държави с абсолютна монархическа власт, се обучават в двореца на владетеля (затова владетелят в България ги нарича в редица документи „мои хранени хора“)
цитирай
5. kasnaprolet9999 - mt46
24.05.2013 22:49
Благодаря, надявам се добре да ги оползотворя за благо родо и малко из горите:))
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Снимките ти излъчват живот. Така ...
24.05.2013 22:51
4aiotgluhar4e написа:
Снимките ти излъчват живот. Така трябва да бъде на този ден, за да има надежда за племето българско.
Честит празник!

Като видях как са го отпразнували в гр. Бургас си мисля, че не всичко е загубено.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - yotovava
24.05.2013 22:54
Благодаря, добре ги редиш стиховете, но доста мажорно, а доскоро бе свежарка, стегни с малко!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - samojiva
24.05.2013 23:08
Той и Черноризец Храбър е от високо потекло, говорят за него че е самият цар Симеон Велики, но виж колко интересни неща е написал в "За буквите". В далечното миналото образовани са били само "хранените хора", останалите са тънели в безпросветност и мизерия, така че няма нищо чудно, че Климент и Наум са били по-начетени и предпочетени пред останалите. В по-новите времена е обратното, хранените хора не си дават много труд да се образоват, но по много причини са предпочитани пред по-интелигентните, най-вече защото са по-удобни за управление.
цитирай
9. tit - Присъствието на много развълнувани деца
25.05.2013 01:49
е най-красивото на този празник. Онова, което го отличава от всички други.:))

Честит празник, прочее!:))
цитирай
10. ckarlet - Величествено, празнично и много ...
25.05.2013 10:13
Величествено, празнично и много красиво, Невенче!
Честит да е празника на всички! Поздрави за хубавия постинг!
цитирай
11. sande - Поздравления за красивия, пищен празничен репортаж!
25.05.2013 10:16
Наистина най-българския празник. Поне един ден да мине без крясъци, обвинения и политикантство!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - е най-красивото на този празник. ...
25.05.2013 10:40
tit написа:
е най-красивото на този празник. Онова, което го отличава от всички други.:))

Честит празник, прочее!:))

Децата, които са още в нас, също се радват на този празник и ни карат да се чувстваме живи.
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Величествено, празнично и много ...
25.05.2013 10:41
ckarlet написа:
Величествено, празнично и много красиво, Невенче!
Честит да е празника на всички! Поздрави за хубавия постинг!


Благодаря, днес ще го празнувам всред природата.
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Наистина най-българския празник. ...
25.05.2013 10:43
sande написа:
Наистина най-българския празник. Поне един ден да мине без крясъци, обвинения и политикантство!


Така си е, отдавна не бях виждала толкова усмихнати хора. Поздрави!!
цитирай
15. bven - Честит празник!
25.05.2013 22:07
И с политици, и без тях - 24 май е наш!!!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - bven
25.05.2013 22:50
Права си, но те не го разбират и не пропуснаха поздравителните си речи в по-големите градове, сякаш без тях няма да има празник.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14006304
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41239
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031