Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
26.05.2013 20:00 -
Време е за бъз и амброзия:)))
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Хоби
Прочетен: 15346 Коментари: 18 Гласове:
Последна промяна: 26.05.2013 20:14
Прочетен: 15346 Коментари: 18 Гласове:
24
Последна промяна: 26.05.2013 20:14
Черният бъз вече е цъфнал и вълшебния му аромат се носи навсякъде.
В горите се вие по стволовете на дърветата и превзема чужди територии.
В дворовете палаво се катери по оградите и създава ведро настроение.
Тук един дървесен черен бъз се е израстнал в близката градинка за радост на децата.
Този храстовиден черен бъз пък се е разположил в началото на моста на влюбените до НДК в гр. София, за да ги омайва и вдъхновява.
От цветовете на черен бъз се прави плодова напитка. Наричат я елексир на боговете (амброзия): 15 пресни съцветия се накисват в 3 л. вода за едно денонощие, след което течността се прецежда и се добавят 3 кг. захар. Сместа се разбърква от време на време, до като се разтопи цялото количество захар. Понякога за това са нужни два дена, след което в сместа се добавя пакетче лимонена киселина, разбърква се и се налива в шишета, които се държат на тъмно и хладно. Използва се, както през горещото лято за разхлаждане, така и през студената зима, разредена с вода или топъл чай от други билки. По същия начин такава напитка може да се направи от цветове на акация.
Повече за полезните свойства на черния бъз вижте тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/06/12/proletni-bilki-cheren-byz-nai-silnata-bylgarska-bilka.347998
Вчера покрай р.Макоцевска си набрах цветове от черен бъз и акация и ги накиснах заедно в три литра вода. Ще правя амброзия за първи път смесено от цветовете на двете билки и лимонената киселина, за да видя какво ще се получи от тази тройна коалиция:)))
Акациите бяха вече прецъфтели, но една упорито ме чакаше и си заслужи да я покажа по интернет. Духаше силен вятър и нямаше как да я снимам по-добре.
Снимките направих с телефона си.
Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011
Следващ постинг
Предишен постинг
Сироп от бъз е перфектен. Не се ли вари малко?
цитирайНе се вари, така се запазват по-добре витамините, а чаят от сухите цветове на бъза се запарва с вряла вода, без да се вари.
цитирайНякога сме правили сок от бъз... Може да се пие и с ракия... :)
цитирайПреди малко го прецедих и сложих захарта. Става и за коктейли - кубинският ром ряпа да яде.
цитирай Но рецептата има една малка разлика.Използвам лимони , три броя,като само единият е с кората.Нарязвам ги на резанки и отделям семките.Слагам ги в миксера и ги смилам на плодово каша .Добавям към водата с цветовете - останалото е както по твоята технология.
цитирайНе знаех за цвета Невена.
Иначе за плода на дървото знам, че от него се прави сироп, който е много силен антиоксидант и действа антираково. Само , че трябва да се подбират много добре узрели плодове, защото неузрелите, червени са отровни. Зрее в началото на септември
Поздрави
цитирайИначе за плода на дървото знам, че от него се прави сироп, който е много силен антиоксидант и действа антираково. Само , че трябва да се подбират много добре узрели плодове, защото неузрелите, червени са отровни. Зрее в началото на септември
Поздрави
7.
planinitenabulgaria -
Дървовидният бъз, който обичам и разсаждам тук и там ми напомня за нещо:
27.05.2013 08:24
27.05.2013 08:24
Когато работех в Енергото мои колеги си правеха сок от бъз и прибавяха към него малко спирт. Туй нещо наричаха шприц и го химнословеха, защото не миришел както ракията или другите напитки.
Имаше и трудни моменти обаче за тях, когато им свърши или сока или спирта...
цитирайИмаше и трудни моменти обаче за тях, когато им свърши или сока или спирта...
но ти така хубаво разказваш, че да си призная
непременно ще опитам...
Свежо зелен, красив и както винаги полезен пост.
Благодарности, Късна Пролет !
цитирайнепременно ще опитам...
Свежо зелен, красив и както винаги полезен пост.
Благодарности, Късна Пролет !
утре мисля да го бера.
цитирайно успях да направя няколко пъти лимонада. Много е свежа
цитирайАз в момента правя този сок (или сироп - зависи колко захар ще му сложиш!), но към цвета добавям 2-3 лимона, нарязани наситно с кората . Така става по-ароматен. Накрая може да се сложат и зрънца ориз (за газиране) и подобряване вкуса.
Наздраве на всички, които го правят и пият!
цитирайНаздраве на всички, които го правят и пият!
bojo12345 написа:
Но рецептата има една малка разлика.Използвам лимони , три броя,като само единият е с кората.Нарязвам ги на резанки и отделям семките.Слагам ги в миксера и ги смилам на плодово каша .Добавям към водата с цветовете - останалото е както по твоята технология.
Правила съм го и с лимон, наистина е по-вкусно, но трябва да се консумира по-бързо, за зимата не става.
leonleonovpom написа:
Не знаех за цвета Невена.
Иначе за плода на дървото знам, че от него се прави сироп, който е много силен антиоксидант и действа антираково. Само , че трябва да се подбират много добре узрели плодове, защото неузрелите, червени са отровни. Зрее в началото на септември
Поздрави
Иначе за плода на дървото знам, че от него се прави сироп, който е много силен антиоксидант и действа антираково. Само , че трябва да се подбират много добре узрели плодове, защото неузрелите, червени са отровни. Зрее в началото на септември
Поздрави
И аз съм правила такова питие и съм го написала в постинга, чиито линк съм дала по средата на този постинг.
planinitenabulgaria написа:
Когато работех в Енергото мои колеги си правеха сок от бъз и прибавяха към него малко спирт. Туй нещо наричаха шприц и го химнословеха, защото не миришел както ракията или другите напитки.
Имаше и трудни моменти обаче за тях, когато им свърши или сока или спирта...
Имаше и трудни моменти обаче за тях, когато им свърши или сока или спирта...
Какво да кажа освен мъжка му работа:)))
stela50 написа:
но ти така хубаво разказваш, че да си призная
непременно ще опитам...
Свежо зелен, красив и както винаги полезен пост.
Благодарности, Късна Пролет !
непременно ще опитам...
Свежо зелен, красив и както винаги полезен пост.
Благодарности, Късна Пролет !
Пиша отдавна за този сироп и ти като стар блогер е крайно време да се включиш в направата му, та да има полза от моите напъни:))) Поздрави!!
yotovava написа:
утре мисля да го бера.
Ето това е жена на място-каза и отсече. Радвам се за твоите хора, които ще опитат от ароматното питие.
marrta написа:
но успях да направя няколко пъти лимонада. Много е свежа
Така си е, сигурно си сложила малко ориз на дъното на шишето или си го разредила с газирана вода.
bven написа:
Аз в момента правя този сок (или сироп - зависи колко захар ще му сложиш!), но към цвета добавям 2-3 лимона, нарязани наситно с кората . Така става по-ароматен. Накрая може да се сложат и зрънца ориз (за газиране) и подобряване вкуса.
Наздраве на всички, които го правят и пият!
Наздраве на всички, които го правят и пият!
Правила съм го и с лимон, наистина е по-вкусно, но трябва да се консумира по-бързо, за зимата не става. Веднъж сложих и ориз, но в един момент започнаха да пукат тапите и съдържанието излезе като духа от вълшебната лампа на Аладин. Вероятно съм сложила повече ориз и няма да ти казвам на какво заприлича мазето на свеки и как ми се отрази това в духовен план:)))
Мислех да бера, но се отказах, много захар отива, макар, че става концентрат.
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. ambroziia
9. donkatoneva
10. milena6
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. ambroziia
9. donkatoneva
10. milena6
Най-активни
1. sarang
2. lamb
3. hadjito
4. metaloobrabotka
5. mimogarcia
6. siainia
7. djani
8. samvoin
9. bgantimafia
10. vesonai
2. lamb
3. hadjito
4. metaloobrabotka
5. mimogarcia
6. siainia
7. djani
8. samvoin
9. bgantimafia
10. vesonai
За този блог
Гласове: 41699