Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
13.05.2009 11:19 - Люлякът-билка или не
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Хоби   
Прочетен: 24956 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 15.05.2011 23:43"Отвънка ухае на люляк,  
отвънка е синьо небе. 
Приятелю, птиците чу ли?
Отвънка е пролет!
Здравей"


image

Цветовете на люляка имат изключително приятен, нежен аромат, напомнящ на горчиви бадеми. Тази миризма идва от минималното количество синилна киселина - тази страшна отрова, от която само 0,05 грама са достатъчни, за да се отрови човек, а 0,1 г/куб. м е смъртоносен за дишащите този въздух насекоми и животни. 

По-нови изследвания на френския химик Буркело показват, че синилна киселина се среща не само в цветовете, но и в листата на люляка. Може би с това се обяснява народното лечение на трудно заздравяващи рани с пресни листа от люляк.

В някои книги за билки се препоръчва приемането на люляка вътрешно, но вероятно по това време не е бил изследван химическия състав на люляка и не е било известно, наличието на синилната киселина. Ето какво срещнах за използването му в народната медицина:


image

  Люляк

В много лични градини расте люляк. Неговите цветове помагат за изчистване на организма и при подагра. Те се заливат с ракия или с 40-60% етилов спирт, така че алкохолът да покрие с 1-2 пръста цветовете. Съдът се държи на тъмно 2 седмици и след това настойката се прецежда. Пият се по 25-30 капки с малко вода по 2-3 пъти на ден. При артрит с нея се търкат болезнените участъци.
  Използваема част:
Листата, брани по време на цъфтежа. Сушат се на сянка или в сушилня до 50 градуса.

Химичен състав:

Листата съдържат горчиви вещества, витамин С и други още неизучени вещества.

Действие:
Потогонно, температуропонижаващо и стимулиращо секрецията на стомаха, апетитовъзбуждащо.
В българската народна медицина листата на люляка се използват при малария, цветът – при епилепсия, семената – при оскъдна менструация.

Приложение:
При простуда с много висока температура, малария, безапетитие, нередовна менструация.

Начин на употреба:
Вътрешно приложение: 1 супена лъжица от листата или цвета се залива с 500 мл вода. Кисне 1 час. Пие се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно. От семената се взима 1 чаена лъжичка и се залива с 500 мл вода. Ври 5 мин. Приема се по същия начин.
Още рецепти от народната медицина:
1. Листата на люляка се употребяват вместо хинин, против треска, 1-2 супени лъжици смлени листа се варят в 500 мл вода или вино 1-2 мин. Кисне се 5-10 мин. Прецежда се и се пие по 1 винена чаша, преди ядене 4 пъти дневно.
2. При гнойни ангини с повишена телестна температура, се прави гаргара като се приготва смес от по 2 супени лъжици цветя и сухи смлени листа. Залива се с 500 гр вряща вода и се оставя 1-2 минути да поври. Кисне се 10-15 мин. За гаргарата се слага 1 чаена чаша отвара и 1 кафена лъжичка хлебна сода. Пие се по 1 винена чаша 4 пъти дневно преди ядене.
  image

Както разбирате, горното потвърждава моите съмнения, че тези указания са написани преди да се знае цялостния химичен състав на люляка.
Моите препоръки са люляка да се ползва само външно, под формата на спиртен извлек за мазане или налагане с пресни листа при подагра, ставни болки и като гаргара при проблеми с венците,устната кухина и болки в гърлото.За повечето от болестите, които люляка лекува се използват много други безвредни билки и е напълно излишно да се рискува използването му вътрешно.
Аз използвам люляка само за украса в къщи, неговите вълнови излъчвания ми действат много зареждащо и ми повдигат общия тонус.


image

Ето какво намерих в нета за Люляка като цвете:

Легенди за люляка
Било април и земята чакала с нетърпение небесните дарове. Богинята на пролетта умирала от нетърпение по-скоро да види в храстите и по клонките на дърветата птичи гнезда, а в полето първите цветя. И тръгнала да буди слънцето, което сякаш било потънало в сладка дрямка.

  "Ставай — казала му тя,— вече е първи април и от земята се вдига до небето шумът от едва сдържани страстни желания и печални въздишки".

  Слънцето като чуло този пролетен зов побързало да стане и след няколко минути, в компанията на пролетта и своята неразделна спътница дъгата се спуснало на земята.

  Тогава богинята на пролетта като взела лъчи от слънцето и ги смесила с пъстрите лъчи на дъгата, започнала да ги пръска с пълни шепи по полето, по ливадите, върху клонките на дърветата, в процепите на скалите - изобщо навдякъде, където земята вече чакала тази животворна благодат.

  И навсякъде, докъдето стигали тези съживяващи лъчи, навсякъде веднага израствали розови, червени, бледосини, златисти, оранжеви цветя, ту като звездички, ту като гроздове, като чашки, като камбанки, като класове, формите и багрите се сливали, опиянени от любовта - цялата земя ликувала в обятия и целувки...

  Така слънцето цели дни продължавало своята творческа работа, носейки се с богинята на пролетта и дъгата по цялата земя, докато стигнало да крайните й предели - до Скандинавия, където то обикновено спи с месеци, а ледът сковава земята дълго време, прониквайки дълбоко в нея. Цветята там съвсем не са много.

  Вече уморено, слънцето искало да прекрати своята работа, но богинята на пролетта, състрадателна в своята женска същност, като видяла тази бедна растителност на северната страна, съжалила я и се обърнала към слънцето с молба:

  "Всемогъщо, богато Слънце, позволи ми да облека с цветя и тези студени страни. Вярно е, че дъгата вече е изхарчила всичките си багри, но остана още малко лилаво. Позволи ми да украся тези земи поне с лилаво".

   "Добре — отговорило слънцето, — сейте тогава лилаво!"

   И богинята на пролетта напълнила шепи с останалите лилави лъчи от слънчевия спектър и започнала да ги хвърля върху храстите и по полетата на Скандинавия, и където попаднели тези лъчи, там веднага се появявали цели стотици, хиляди чудни стръкове люляк.

   Скоро се оказало, че люляците са толкова много, че слънцето се обърнало към богинята на пролетта възкликвайки: "Е, стига вече, стига, не виждаш ли, че навсякъде се вижда само лилаво!"

  "Нищо, не ми пречи — отвърнала богинята, — недей! Та нали за тези нещастни, оковани в лед земи, са чужди и сладострастието на розата, и целувката на ароматната теменужка, и опияняващият аромат на магнолията и туберозата, нека поне да им дадем цели гори, цяло море от люляк".

   Но слънцето този път не я послушало и като взело от ръцете на дъгата палитрата, смесило остатъците от всичките седем основни цвята и започнало да пръска получените от смесването им бели лъчи върху дървета и храсти. И в резултат се получил бял люляк, който присъединявайки се към лилавия, образувал с него нежен, приятен контраст..."

image

Дълго време в Англия имало само лилав люляк и за появяването на белия разказват следното предание.
Един богат лорд обидил и излъгал доверилото му се младо момиче, тя умряла от мъка и приятелите й засипали гроба й с цял куп люляк. Когато на другия ден те отишли на гроба на девойката, били безкрайно учудени, като видели, че люлякът бил станал бял. Тогава за първи път се появил белият люляк в Англия. И сега бели люляци цъфтят на гробището край Вей в Хартсфордшир.

Снимките са направени от мен и моят съпруг.

Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250


 

Гласувай:
71. kosara2008 - "здравей" люляково...
13.05.2009 11:32
обожавам месец май и неговия люляк...бих искала да си имам люлякова гора;)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - за kosara2008
13.05.2009 11:43
С люляка трябва да се внимава.
На Изток люлякът е символ на тъжна раздяла и обикновено се подарява само, когато влюбените се разделят завинаги. Стара английска пословица дори казва, че който носи люляк, няма никога да носи венчална халка. И затова, да се изпрати на жениха, направил предложение, клонче люляк, означава че му отказват ръката на момичето - един вежлив начин, към който прибягвали в подобни случаи.
цитирай
3. yotovava - На път е да цъфне в градината ми, Невена,
09.05.2011 16:05
ще ти изпратя снимки, като го стори :)))))))))))))))))))))))))))
поздрави
Валя
цитирай
4. kasnaprolet9999 - yotovava
15.05.2011 23:35
Обожавам люляка, в двора ми е цъфнал бял люляк. Изпрати ми снимки, ще се радвам.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14000018
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41234
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031