Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
21.12.2010 13:13 - с.Добърско през зимата.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: История   
Прочетен: 16307 Коментари: 42 Гласове:
27

Последна промяна: 22.12.2010 13:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Миналата седмица посетих село Добърско и направих доста снимки. То се намира на 12 км. от град Разлог и от с.Баня, в южните предпланински върхове на Рила.Има около 700 жители и 200 къщи, като 60 от местните къщи са пригодени да посрещат туристи. Пет са обявени за паметници на културата.

image

Селото е построено на мястото на древно тракийско селище. Свидетелство за тракийския произход на селището са намерени при разкопките в края на селото в ливадата до пътя, минаващ през Спасов мост. Без да има насочваща следа, само по предание местни краеведи започват разкопки и откриват основи на църква, голям гранитен кръст и добре изгладена мраморна плоча около 60х60 см, с изображение на конник. Плочата е датирана някъде около VІІ–VІ в. пр. Хр.

image

Първите заселници – основатели на селото, са безспорно траките, защото изобразеният конник на плочата не е никой друг освен тракийския Херос или т.нар. Тракийски конник. Сред селяните той е бил свързан с вярата в задгробния живот. Наред с това се считало, че дарява плодородие и други блага на хората. Историците твърдят, че до 313 г. част от населението на тази област вече е било приело християнството. След като император Константин обявява учението на Христа за легално, строежът на църкви и манастири обхванал цялата Западна Римска империя – вече Византия.

image

По-късно идват славянските племена, които харесват този край и се смесват с траките. После идват българите. Тогава селото започва своя бурен възход.

image

По време на Първата българска държава Добърско е многобройно, жителите му освен със скотовъдство и земеделие са се занимавали с търговия с целия познат средновековен свят. Децата им са се изучавали в Цариград и Солун, за да се справят по-добре със семейния бизнес. Те получавали най-доброто образование по това време, което възпитавало царе и монаси.

image

При потушаването на бунтовете за връщане на езичеството при царуването на Владимир Расате от столицата Плиска в Добърско насилствено заселват боляри, които се претопяват с местното население. Заварили доброжелюбно настроени към тях богати скотовъдци и търговци и се устроили трайно по тези земи. Така смесицата на славяни, траки и българи е станала интересен коктейл на духовни и патриотично настроени хора.

image

Оттогава Добърско става културно средище със своите възходи и падения. Тук са процъфтявали богати библиотеки за многобройната интелигенция. Младежите, които пътували до Константинопол и Солун, донасяли безценна книжнина и я дарявали за добърската колекция.
Георги Бельов, роден в Добърско, след 12 години събиране на информация пише за един неизвестен факт в книгата си „Разкрити ли са всички тайни на село Добърско“. Той намира доказателства, че в тази среда през 902–903 г. в селището се появил монах-аскет, силно вярващ в Христовото учение, обаче неграмотен. Жителите го приютили, настанили го в училище – и с необикновената си памет, трудолюбие и желание да се научи на четмо и писмо той не само се ограмотил, но и продължил да се самоусъвършенства духовно. Това е бил монахът Иван, който по-късно остава завинаги в историята с името Рилски.

image

Георги Бельов предполага, че Иван Рилски създава силната си школа именно сред заможните, знаещи и можещи жители на Добърско. Монахът-аскет – след повече от 20 години служене на Бог, получава просветление точно тук и оттам насетне силата го прави светец, покровител на цялата българска държава.

image

Така може да се обясни силното излъчване, която струи от всеки камък на тази земя. Хората, наследили божествената сила на светеца, стават проводник на удивителна вълна от светлина и вяра, която се усеща наоколо. Само избери тя да влезе в теб и всичко в теб ще се подреди. Остави се да бъдеш пречистен от нея.

image

През робския период добърските творци са писали книги с патриотично съдържание. Добърско е възпитавало в школата си не само монаси и свещеници. Подготвяли са се и черковни певци, които са обикаляли империята да събират помощи за издръжка на Рилския манастир. Пеели са за миналото на България и са пазили жив духа на народа ни. Тази школа певци по някакъв начин отзвучава в песните на добърските баби. От тези гласове и напеви настръхваш. http://www.diplomatic-bg.com/c2/content/view/1034/47/

image

Хората от селото казват, че Добърско е заобиколено от пръстен от параклиси - осем на брой, които го пазят. Това са: "Козарската църква", "Св. Илия", "Св. Спас", "Св. Атанас", "Св. Троица", "Св. Богородица", "Св. Димитър" и "Св. Георги". Интерес представлява и т.нар. Копана църква.

image   Храм "Свето Сретение Господне" ("новата църква"), построен през 1860 г.
 
Легенда разказва, че село Добърско е създадено от част от ослепените Самуилови воини, след битката при Беласица, което обаче е малко вероятно като се има предвид, че един сляп човек не би могъл да обработва земята особено на терен какъвто е терена в Добърско и да оцелее в такива условия. По-скоро се смята, че Добърско е било воинско селище и че част от неговите жители са участвали в битката при Беласица. След приключване на битката и жестоката разправа с тях, те се завръщат по родните си места на групи от 100 човека, предвождани от еднооки водачи. Вероятно голяма част от тях са живеели в Добърско, откъдето и тръгва тази легенда.

image

След 811 г., когато областите Тракия и Македония са присъединени към България, прабългарски групи са били разположени по южночерноморските ни градове, странджанските села Българи и Факия, родопските крепости Лютица и Перперикон. Добърско е в близост до новата граница с Византия и също е получило своя контингент прабългарски войски, заедно със семействата им. Те са били освободени от данъци, защото по време на война са участвали със собствени оръжия. Тази практика продължила през византийското и османското владичество.

image

Археологически находки и османски източници и предания сочат Добърско като главен икономически център в Разложката котловина до 18 век. Селото се е намирало на главен търговски път от Егейско море през Рилския манастир за София и през Самоков за Тракия.

image

През мирните години някои от войниците търгували с местни стоки (вълна, кожа и текстил) с Европа и Мала Азия, като защитавали при нападение керваните си със законно притежаваното от тях оръжие.

image

Селото е забележително с църквата ”Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”(долу на снимката), построена на мястото на по-стара църква през 1614 г. Обявена е за паметник на културата и е записана в списъка на културните паметници на ЮНЕСКО. Също така е част е от 100-те Национални туристически обекта в България. За нея ще ви разкажа в друг постинг.
Ако някой няма търпение, може да научи за нея от тук:

aitos-church.info/articles.php

image

Не се плашете, това съм аз в двора на църквата, нищо че не си приличам, беше кански студ и здравата съм опакована :))))

image

Желая Ви весело прекарване на коледните празници.
 Тагове:   България,   туризъм,


Гласувай:
271. magnoliya - Чудесен постинг!
21.12.2010 14:14
Благодаря ти, беше ми много интересно! Никога не съм ходила там и едва ли някога ще отида! Лек и приятен ден ти желая!
цитирай
2. zvezdichka - Поздравления за темата!
21.12.2010 14:35
Приятно ми беше отново да надзърна в това селце :). Но да ти споделя, че тази малка и схлупена на външен вид църква ме очарова с богатите си стенописи! Много красива църква! Препоръчвам на всеки, който милее за българското да я посети. Няма да съжалява. Тази зимата ми се иска отново да я зърна.
Обаче нещо в твоя разказ ме накара да се "опуля"... В смисъл, че споменаваш, че в Добърско има 60 къщи, пригодени за туристи. Аз търсих в този регион и имаше много малко предложения. Ще се радвам ако информацията е вярна де :).
Иначе е хубаво Добърско да се посети, но не през зимата, защото действително има много история в този край и е хубаво да се пообиколи :).
Светли празници и за теб Невенче!
цитирай
3. анонимен - Много красиво!
21.12.2010 14:39
Никога не съм чувал за това място. Звучи като приказка!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - magnoliya
21.12.2010 15:05
Пожелавам ти да отидеш, много енергийно заредено място е.
цитирай
5. анонимен - Приказка със снежен воал
21.12.2010 15:08
Бях само чувала за това прекрасно място. Сега, когато прочетох конкретна информация и разгледах снимките, си давам сметка колко изключително и прелестно е това селце. Наистина е като приказка, особено през зимата, когато снежният воал е над къщи и градини!
Ненова
цитирай
6. kasnaprolet9999 - zvezdichka
21.12.2010 15:12
Инфото ми за тези къщи е от нета,
http://www.banskobg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=180&Itemid=374&lang=bg.
Радвам се, че си била там, купих си и книжката на Божидар Димитров за историята на тази църква, в която има много от стенописите. Светли празници и на теб.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - №3
21.12.2010 15:14
Наистина е красиво и много енергийно заредено, до късно не можах да заспя в този ден от вълнения.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - ненова
21.12.2010 15:15
Радвам се, че се отби и видя за какво ти писах по имейл от там. Заслужава си да го види човек на живо.
цитирай
9. mileidi46 - !!!
21.12.2010 15:25
Prekrasna informaziq...
Nikoga ne bqx 4uvala tezi ne6ta..i kato se zamislq me xva6ta qd..
Kakvo po dqvolite sme izu4avali v u4ili6te...ne mi go pobira akula...
Straxotna si mila...
цитирай
10. kasnaprolet9999 - mileidi46
21.12.2010 16:03
Не се ядосвай, то човек се учи цял живот, не само в училище. Надявам се да си в добро здраве вече.Поздрави!!!
цитирай
11. mrazekoff - Има някои места в България, къде се чувстваш като в рая!
21.12.2010 17:46
Едно от тях е и село Добърско. И аз, до преди година и половина не бях стъпвал в това село. Радвам се , че успях да отида и да усетя енергията на района, да се запозная (доколкото е възможно) с историята и интересните места около селото.
Успяхме да посетим и една природна забележителност - вековно дърво с открити корени - нещо много интересно като явление.
http://mrazekoff.blog.bg/turizam/2009/10/16/vekovnoto-dyrvo-na-dobyrsko.417133
това е моя постинг за това природно чудо.
За това село може да се пише и говори много. Радвам се, че си успяла да се докоснеш и до прекрасните песни на добърските баби и подсвирването на баба Катя (една от участничките).
Успях да видя и райската градина на Добърско, но сега през зимата е вече съвсем друга, заедно с лечебното изворче в двора на черквата.
Радвам се зе теб, че си успяла да се докоснеш до едно толкова хубаво местенце от България.
Желая ти светли празници!!!!
цитирай
12. mrazekoff - И, още нещо.....
21.12.2010 17:51
Като гледаш панорамата от село Добърско как срещу теб се извисява гордата снага на Ирин-Пирин!!!!!
Незнам , но от очите ми закапват сълзи само като си помисля!!!!
Едно блаженно място!
Благодаря ти Невена!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - mrazekoff
21.12.2010 20:58
Погледнах постинга ти и веднага си спомних за него, там съм коментирала, бях си харесала синята хвойна и с една от снимките в него направих постинг за нейните лечебни свойства. Ти ми каза тогава, че ми даваш по-малката снимка, ама аз нали съм си опърничева взех по-голямата, там по-ясно се виждаха плодчетата й. Наъдявам се не се сърдиш :))) Бях забравила за твоя постинг, старост нерадост, добре че ми го припомни. Искам да те питам, за този бор ли говорят, че от корените му излиза водопад, има го сниман на едно място в нета?
цитирай
14. kasnaprolet9999 - mrazekoff
21.12.2010 21:08
Това го усетих съвсем осезаемо, до късно не успях да заспя от вълненията през този ден. Поздравявам те с настъпването на астрономическата зима. Много й се радвам, създава ми усещане за вселенска чистота, строгост и ред, нещо което много ми липсва напоследък.
цитирай
15. tili - Чудесен постинг
21.12.2010 21:23
и поздрав, Вени!!! Благодаря:)))

Само като допълнение за любителите - мой скромен пост за Банско и доста снимков материал за църквата в Добърско, която се изучава подробно по История на изкуството. Великолепно и мистични място - Св.Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Военни светии, което потвърждава легендата за воините на Самуил.


http://tili.blog.bg/drugi/2010/02/22/zimno-bansko-prez-moia-pogled.498301

http://www.kamea-bg.com/gal.php?kidss=25#

Весели празници на цялото светло семейство!!!:))))))))))))
цитирай
16. iliada - Поздрав и от мен,нищо че си опакована
21.12.2010 21:38
направо си те познах!
Благодаря ти за виртуалната разходка!
цитирай
17. zelas - Много благодаря за разходката!...
21.12.2010 21:51
Много благодаря за разходката!

Само това не ми прозвуча както трябва:

"По-късно идват славянските племена, които харесват този край и се смесват с траките. После идват българите. Тогава селото започва своя бурен възход."

Време е да спрем да повтаряме тази заблуда. В България винаги са живяли Българи познати под различни имена през вековете. Толкова е просто.

Поздрави
цитирай
18. kasnaprolet9999 - tili -
21.12.2010 22:45
О, този твой постинг съм го чела и коментирала миналата зима. Само че аз не можах да снимам вътре, бяхме много голяма група и не исках да давам лош пример :))) Купих си книжка на Божидар Димитров за историята на тази църква, в която има много от стенописите в тази църква. Мислех си да ги сканирам и да ви ги покажа, но видях че вече са ме изпреварили. Линка в края на постинга ми е разказ за едно посещение на тази църква с всички стенописи, които са в тази книжка, сканирани прилежно от автора на този разказ. Така че няма да правя излишни усилия и в следващ постинг ще покажа само снимки на църквата и реквизити в двора й. Радвам се, че ми гостуваш.
цитирай
19. kasnaprolet9999 - iliada
21.12.2010 22:49
Е, поне тебе няма да те мисля. Рекох да не ме сбъркате с някое извънземно, дошло с ракета от отвъдното, че там в църквата имаше такива стенописи.Поздрави!!!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - zelas
21.12.2010 23:01
Така си е, но аз само цитирах статия с информация от книгата на Георги Бельов и не мога да правя корекции. Дала съм линк там, където свършва този откъс. Редовно чета spartok и съм му фен, така че съм наясно. Тази информация за тракийското селище я срещнах само на едно място, навсякъде в нета основаването на селището започва от самуиловите войници. Реших, че трябва да ви я покажа, въпреки тази редакция. По това време явно не се е знаело повече за произхода на прабългарите.Вероятно и spartok ще се подразни, но той живее в друго време, когато инфото ни залива отвсякъде. Поздрави!!
цитирай
21. nqkoi - strahotno mqsto
21.12.2010 23:15
strahotno mqsto
цитирай
22. kasnaprolet9999 - nqkoi
21.12.2010 23:22
Да, с една дума си оцелил в десятката. Поздрави!!
цитирай
23. yuliya2006 - НЕВИ, ЧОВЕК СЕ ПРЕЧИСТВА, КОГАТО СЕ ...
21.12.2010 23:50
НЕВИ, ЧОВЕК СЕ ПРЕЧИСТВА, КОГАТО СЕ ДОКОСНЕ ДО ТЕЗИ ХУБОСТИ! КАЧВАМ ГО!

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
24. kasnaprolet9999 - yuliya2006
21.12.2010 23:59
Така си е, освен това и енергийно се зарежда, почувствах го. Радвам се, че ще ме сложиш в проекта си.
цитирай
25. sparotok - Доберус
22.12.2010 00:00
Разказвайки за траките Херодот споменава град Доберус, чието име не се различава много от това на село Добърско, а и Доберус се е намирал в същата област.

Няма да се учудя, ако Добърско и древният Доберус са едно и също място. Колкото до названията траки-славяни-българи ще кажа това, че става дума за едни и същи хора.

Според Теофиласт Симоката славяните са старите гети - тракийски народ.

Михаил Аталиат, Деметрий Хоматия и др. са пределно ясни казвайки, че по-старото име на българите е мизи - тракийски народ.

Страбон пък пише, че гети ( по-късно наречени славяни) и мизи ( по-късно наречени българи) говорят същият език както и останалите траки...

Гърците умишлено са укрили определени сведения и са изкривили историята в своя полза изкарвайки гети ( славяни) и мизи ( българи ) нашественици.

Истинските чужденци на Бълканите това са гърците, чиято прародина е Африка.
цитирай
26. kasnaprolet9999 - sparotok
22.12.2010 00:19
Благодаря ти за обстойния коментар, тук плуваш в свои води и се справяш перфектно, посочвайки източници за тези твърдения. На едно място в нета прочетох, че Добърско е име от по-ново време, преди това се е казвало по друг начин, но не съм го запомнила. Възможно е да е било и Доберус.Поздрави!!!
цитирай
27. sande - Много интересно!
22.12.2010 12:35
Село, което се пази, и Господ го пази. Ясно е защо е Добърско.
Благодаря ви за интересната информация и за прекрасните снимки.
Добре е да расказваме за приказните български села. Че за хаоса в градовете какво да расказваме? ...

Поздрави!
цитирай
28. demar - Здравей , kasnaprolet9999
22.12.2010 13:06
" Поразително добре запазените стенописи са и уникални по стил и по брой. Образите в храма са 460 (двойно повече от Боянската църква) – твърде внушителна цифра за малките размери на църквата. При това са изписани около 30 образа на жени-светици – без аналог по другите църкви."
"На тавана Исус Христос е изографисан в ракета, а върху една от стените е изобразено как се приземява с помощта на някакви специални приспособления, сякаш слиза от капсула, досущ като днешните космонавти. Нависоко са изрисувани и войниците на българския цар Самуил. Те мият слепите си очи с чудодейна вода. Според легендата много от тях след злощастната битка в планина Беласица са минали през Добърско и останали да зимуват тук. Харесали им местните моми, задомили се и създали прочутата добърска школа на певци слепци.
Край храма и днес има извор, който лекува болките на очите."

Това е един от най-уникалните храмове в Европа.
Има нещо уникално и в името на селото...
От Недобърско - става Добърско....
Хората там за необикновени...може и да е заради вярата...
цитирай
29. kasnaprolet9999 - demar
22.12.2010 13:17
Така е, за тези неща щях да разкажа в следващия си постинг, но ти ме изпревари, но няма лошо :))) Когато сложа накуп много инфо, то не се чете, за това реших да ги разделя-селото и старата църква. Изворчето е още там и въпреки студовете, не е пресъхнало. Пих от него и си измих очите. И за наименованието си прав, преди Добърско е било Недобърско, а преди това беше нещо друго, което обаче не си го спомням.
цитирай
30. kasnaprolet9999 - sande
22.12.2010 13:25
Така си е, това село сигурно господ го пази. Националния исторически музей взима всичките парични постъпления от посещенията на старата църква, които хич не са малко, то е определило и таксата-пет лева струва входния билет. За селото не остава нищо от тях. Кметът на селото ни го каза с огорчение, той ни разведе в църквата и лично ни разказа за нейната история.
цитирай
31. demar - Права си,
22.12.2010 13:29
църквата си е за отделна тема.
Ще чакаме...
Хубав ден!
цитирай
32. sparotok - имена
22.12.2010 13:30
kasnaprolet9999 написа:
Благодаря ти за обстойния коментар, тук плуваш в свои води и се справяш перфектно, посочвайки източници за тези твърдения. На едно място в нета прочетох, че Добърско е име от по-ново време, преди това се е казвало по друг начин, но не съм го запомнила. Възможно е да е било и Доберус.Поздрави!!!


Народната памет е силна, когато дедите ни отвоюват Родината ни те започват да наричат Пловдив с тракийското му име, а не с гръцкото Филипополис.
Мисля, че същото важи и за Добърско, то може дълго време да е наричано различно, но при първи удобен случай старото име да е било възстановено.

Хубав ден!
цитирай
33. анонимен - Самоунищожило се село
22.12.2010 20:27
Некадърна снимкаджийка, захулавени коментари на хора, от нищо неразбиращи. Тези съвременни грозни къщи замениха старите красиви къщи, селото замяза на всяко друго село в България и загуби собствения си облик. Всичко се комерсиализирало и вход 5 лв в черквата под егидата на свинята Божидар Димитров, чиято зурло стигнала чак дотам. Селяните ги мързи да работят и чакат да забогатеят от туристи. Типична България.
цитирай
34. kasnaprolet9999 - demar
22.12.2010 20:51
Това съм го написала към края на постинга си, където за нетърпеливци като теб съм дала линк към разказ за едно такова посещение, което много прилича на моето. Там снимките са сканирани от книгата за историята на църквата от Божидар Димитров. Мислех и аз да направя същото, само заради тях я купих,защото снимането бе забранено, но се оказа че и други са се сетили преди мен.
цитирай
35. kasnaprolet9999 - sparotok
22.12.2010 20:58
Сигурно е така, има и други български градове, при които старите имена се връщат след време. Гр. Добрич е такъв пример, който по времето на соца се казваше гр.Толбухин.
цитирай
36. kasnaprolet9999 - №33
22.12.2010 21:01
Изпълнен си с негативизъм,има ли нещо, което да ти харесва и как се търпиш изобщо?
цитирай
37. zvezdichka - От личен опит
22.12.2010 23:04
знам Невенче, защото такова претърсване направих на района от Гоце Делчев до Якоруда, в търсене на къщи за гости за Нова година и съм наясно :). Интересното, че в края на октомври почти всички къщи в Добринище бяха заети за Нова година, въпреки, че там има голямо предлагане и като се почна обхождане на района...
За книжката аз също прежалих 8 лв. и си я купих в близката 2008г. :).
А относно историята на селото съм се интересувала много след като го посетихме 2008 г. и съм чела, че византийците са наричали селото Киндобрат,т.е. лошо братство,трудно управляемо,място където трудно се събирали данъци, защото там са живели богомили, обединени в братство, а по-късно българското название става Гнидобратско, което можем да разчленим на гнидаво братство – с все същият смисъл за нещо не добро.
И благодаря за пожеланието!
цитирай
38. анонимен - Откъде?
25.12.2010 18:36
Имате ли обяснение как в говора на Добърско се е запазила жива общомакедонската дума - ГУДЕ "прасе", която произлиза древномакедонското ГОТАН със същото значение?
цитирай
39. kasnaprolet9999 - zvezdichka
25.12.2010 19:33
Аз също четох едни материали, че там е имало много богомили навремето. Явно им е било трудно да се справят с тях. Те са живеели в трудно-достъпни места и нищо чудно да е имало такива хора там. Ясно е, че не са ги обичали и вероятно за тово по-късно селото се е казвало Недобърско, пише го в уикипедията. Честита коледа.
цитирай
40. kasnaprolet9999 - анонимен 38
25.12.2010 19:35
Нямам обяснение, а като чуя прасе, все си го представям печено на фурна с кисело зеле :)))) Честита коледа!!!
цитирай
41. анонимен - Четете повече!
26.12.2010 10:25
Чудите се как така ще има македонски думи в българско село - е, че траки, едони, македони, беси, трибали, бриги и т.н. и т.н. са си все български племена. Столицата на македоните е Пела но така са го наричали данайците, защото нямат Б и за това са наричали и местните ПЕЛАСГИ = БЕЛАСЦИ. Нямат в езика си такива звуци като Б и Ц. Всъщност става въпрос за Бог БЕЛ, а и до днес си стои планината наречена на него - БЕЛАСИЦА. За това и си имаме толкова много БЕЛИ градове - не че са варосани.
Тук сме си от време оно -
http://balkan1.blog.bg/politika/2010/07/03/ot-koga-sme-na-balkanite.571532
но иска четене.
цитирай
42. kasnaprolet9999 - анонимен 41
29.12.2010 23:20
Аз не видях коментари, в които някой да е изразил очудване за наличие на македонски думи в това село, но иначе си прав, българите открай време живеят тук на Балканите. Имаме си един блогер sparotok, който чете и заради нас, та покрай него и ние поназнайваме нещичко от тази материя, та не ми се дуй толкова. Поздрави!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13999993
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41234
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031