Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
23.12.2010 08:30 - Старата църква Св.Теодор Тирон и Св.Тодор Стратилат" в Добърско
Автор: kasnaprolet9999 Категория: История   
Прочетен: 19466 Коментари: 43 Гласове:
29

Последна промяна: 01.06.2011 13:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Миналата седмица посетих старата църква в с.Добърско, за което ви разказах в предния постинг. Тази църква е посветена на двама военни светци Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Представлява трикорабна базилика от 17 век (1614г.), построена наполовина в земята, без купол и камбанария, с цел да не навлече гнева на османските поробители.

image

image

image

След като влезнахме в предверието на църквата ни раздадоха билетчета за по 5 лв., което доста ни озадачи. Кметът на селото Никола Найденов  ни обясни, че таксата е определена от Националния исторически музей, към който принадлежи тази църква, тъй като е обявена за паметник на културата от национално значение. Той изрази съжаление, че тези средства не отиват в селото, а групата в която бях също не одобри тази практика. За да ми е пълно щастието си купих и книжката "Църквата в село Добърско" от Божидар Димитров. Харесаха ми стенописите поместени в нея, дойде ми идея да ги сканирам и да ви ги покажа. Впоследствие разбрах, че други преди мен са се сетили за това, та ми облекчиха работата.

image
Предупредиха ни, че снимането е забранено, защото стенописите са съвсем автентични, не са реставрирани, а само почистени от дебел слой сажди, който всъщност ги е запечатил и запазил, поради което сега  са почти в същото състояние в което са били и преди около 400 години.

image

Св. Теодор Тирон и св. Теодор Стратилат сразяват дракона.
Стенопис в нишата на западната фасада над вътрешната врата на църквата.

И така влязохме вътре и пред очите ни се откриха множество красиви стенописи, които покриваха всеки сантиметър от стените и тавана.
Кметът ни разказа, че те са направени от  неизвестен добърски майстор, който е  е пресъздал библейски сцени, образите на много светци и светици, както и местни легенди.

image

В ляво от вратата се намира „Ктиторския портрет” - тримата ктитори Богдан, Хасия и неговия син, както и тримата  им майстори Спас, Станко и Смилен.  Кметът ни обясни, че най-видният от тях ктитор Хасия е посетил Йерусалим, както и други свети места  и е пренесъл свещена пръст от Божи гроб в тази църква.  По тази причина  хората, които не могат да стигнат до Божи гроб, посещавайки старата църква получат божигробска благословия, духовно пречистване и благодат.
 
image
  
После бяхме въведени пред олтара, където видяхме прочутия златен иконостас. На долния ред са подредени в златни рамки иконите на свети Теодор Тирон, свети Теодор Стратилат, Богородица, Христос, Йоан Кръстител и Архангел Михаил. Над тях бяха разположени в цял ръст 12 –те Христови апостоли, също в златни рамки. Кметът ни разказа, че по времето на Второто българско царство е имало такъв иконостас само тук и в Търновград. Отгоре на олтаря е поставен  много красив златен кръст, с разпънат върху него Христос.

image

Божествена литургия-стенопис върху южната олтарна стена.

Кметът ни въведе и зад олтара, където имаше нарисувани още много светии и ни обясни, че едно от нещата, което прави тази обител уникална е, че тя е единствената църква с толкова много стенописи(460) на такава малка площ. От тях 30 са на жени светици, а това се срещало само в Атонския манастир. Друг отличителен белег  представляват   изображенията на оръжията и корабите в библейските сцени. Иконописецът е изрисувал светците воини с оръжия като алебарди и шлемове, които са типични за западно-европейския арсенал от онова време,  но не и за този по нашите земи. Мечовете са прави, но с ръкохватка  с ефес, а  изографисаните кораби поразително напомнят на венециански галери.   Тези уникалности се обясняват с факта, че Османската империя по това време води много войни с Венецианската Република и с Хабсбургската монархия и българите участвали в тези войни са имали възможността да видят тези оръжия и да ги пресъздадат в иконописа. Много от българите тогава са преминали на страната на християнските сили, а три четвърти от от екипажите и бойците на венецианския флот в битката при Лепанто през 1571 г. са православни българи, гърци и сърби. Тази битка завършва с пълна победа на християнското оръжие и завинаги спира османската инвазия към Европа.
Обърнаха ни внимание,  че надписите са на черковно славянски, а не на гръцки език, както е в повечето църкви от тази епоха.

image

На пода, почти в центъра на храма  видяхме вградена мраморна плоча с издълбан в нея Византийски печат – двуглав орел с корона, държащ символите на светската и духовната власт, не си личеше точно годината, която е написана на него. Разбрахме още, че историците не са на едно мнение за този надпис, дали е  от 1122 г. или от 7122 г.-по друго летоброене, което не отчитало раждането на Христос.

 
Показаха ни  и  стенопис, изобразяващ едното от чудесата на Христос – изцеряването на слепия, но на него са изографисани двама слепци, докато канона повелявал рисуването на само един. Кметът ни обясни, че вероятно по този начин е отразена легендата за слепите Самуилови войни, осакатени така жестоко след битката при с.Ключ по заръка на византийския император Василий ІІ, наречен по-късно българоубиец.   Кметът изрази предположение, че тази църква е градена на мястото на друга, тъй като начинът й на изграждане, видим от направен разрез в някои от нейните части, бил характерен за много по-ранна епоха, между І и ІV век.

image

Като още едно доказателство ни показа  каменен блог, вграден в една от външните стени на църквата, на който имаше издялана свастика, символ на Слънцето и благоденствието, представляваща пречупен кръст. Свастиката има древен произход и е била част от езически храм на прабългарите, а впоследствие зазидана в първата църква на това място, след покръстването през 863 г.

image

Втората свастика е вграден кръст, видим горе вдясно на стената на църквата. 
Прочетох за първата свастика, че “това е кръст, идващ от слънчевото колело, известно още като „Колело на закона“. Среща се в почти всички храмове на древния свят и е най-старият използван символ в света. Двата вида свастика се срещат по бронзови талисмани, знаци върху камъни, намерени в Плиска и Преслав, надгробни плочи във Велики Болгар (Волжка България), колони, аплици, обредни хлябове, използвани при кръщенета, сватби, коледарски обичаи, а също и в народните шевици (свастични елбетици.) На санскрит думата „свастика“ означава „благоденствие“. Тя символизира слънцето и неговото вечно движение по небосвода. Пречупените части са символи на стихиите. Използва се като амулет за късмет. Символизира още дългия живот, процъфтяването и щастието. Нарича се още „Сърцето на Буда“ (уан).”

image

Кметът бе оставил най-интересната част за накрая. Показа ни двата най-уникални стенописа “Преображение господне”, където Исус Христос отлита към небето в тяло, наподобяващо космическа ракета

image 

и втория, представляващ  " Възкресение Христово", където Исус слиза в подземното царство в нещо като капсула, за да възкреси мъртвите(най-горе). Тези два стенописа направиха старата църква световно известна и дадоха материал на изследователите на НЛО за посещения на извънземни космонавти. Навремето даваха и филм за това "Спомени от бъдещето", но не съм запомнила, че е ставало въпрос за тази църква. В книжката четох, че подобни изображения на ракети е имало още в няколко български църкви. Вижте тук в постинга   на наш блогер за църквата Св.Илия в Бобошево, обърнете специално внимание на последния стенопис:
tarbo.blog.bg/history/2010/10/06/kysnosrednovekovna-cyrkva-sveti-iliia-v-boboshevo.616432

И в още един негов постинг за църквата на Св.Атанасий в Бобошево, там стенописът Преображение е третия отзад напред:
tarbo.blog.bg/history/2010/12/24/sveti-atanasii-boboshevo.656722

На изпроводяк кметът ни рече много тайнствено, че цар Иван Шишман се е венчавал в тази църква.

image

                        Св.Силвестър и Св.Кирил филосов

Снимките на стенописите и двете свастики, защитени с гриф, са дело на една много напориста дама Галя Велева, Още нейни снимки можете да видите тук:

 algaivel.com/archives/183    image

Тук тези жени са наляли канче с вода от лечебното изворче, което се намира в двора зад църквата.  Спазвайки поверието, те си мият очите с нея, като отпиват по малко. Тази вода лекува очни проблеми и още  в  онова смутно време самуиловите войници  лекували раните и облекчавали болките от избодените си очи. Легенда разказва, че  повечето от тях презимували тук, харесали им местните моми, задомили се и създали прочутата добърска школа на певци слепци. В миналия постинг ви разказах и за друга по-приемлива версия, че тези войници са били родени в това село, което било войнишко и после след битката са се завърнали отново тук при своите близки.

image

Лековитото изворче в близък план

image  
Следващите снимки са от двора на църквата

image

image

Много се надявах, че до като сме там ще дойде някое НЛО и ще ме качи да се повозя малко, бях толкова подходящо облечена, че нямаше начин да не ме харесат, ама пусти късмет точно тогава не се появи нито едно:)))))))

image

image

image

image
  Тази чешма е изградена от външната страна на оградата на църквата от войници, набор 1964 г. в памет на загинали за България войници от село Добърско през 1912 г.
image

Имената на загиналите войници са издълбани над чешмата, мир на праха им и вечна им слава!!!

Давам ви линк и на един видеклип с кмета на с. Добърско:
bnt.bg/bg/news/view/7498/flameCandle70x80px.swf

Снимките на старата църква и около нея са правени от мен и мои приятелки на 17.12.2010 г.

Весели и светли коледни празници ви пожелавам!!!Тагове:   стара църква,


Гласувай:
291. valben - Привет, kasnaprolet9999 !
23.12.2010 08:51
Чудесно си показала уникалната църква. През лятото я посетих и тогава научих много неща, но изворчето беше скрито. Тогава ми разказапа за него, но не ми го показаха. А двата стенописа “Преображение господне” и " Възкресение Христово" са показани във филма "Спомени от бъдещето". Този филм съм го гледал няколко пъти, но не знаех, че това се отнася за тази църква. Много поздравления заслужаваш за снимките. Те са чудесни!
цитирай
2. stela50 - Чудесно представяне на тази непозната за мен църква ...
23.12.2010 09:12
Поздрави за хубавите снимки .Хубав коледен поздрав за нас ,които не познаваме този край . Благодаря ти .
Светла Коледа !
цитирай
3. kasnaprolet9999 - valben
23.12.2010 09:15
Ето ти още един повод да отидеш отново там и да си умиеш очите в това изворче. Точно и аз за това съм писала и се мъчех да си спомня как се казваше филма. ех... старост, нерадост:))) Когато ги видях тези стенописи и аз като теб не знаех, че са били от тази църква, радвам се, че си харесал постинга ми, много му се потрудих.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - stela50
23.12.2010 09:30
В нашата земя има още много такива непознати, но много енергийно заредени места. Аз също не бях чувала за това село, но добри хора ме завлякоха натам и ме светнаха за него. Нали знаеш, като съм се хванала за моето Макоцево, от него по-далеко няма :)))) Другата година ще ви покажа още есно такова място, за което малко се знае и няма нищо написано в нета.
цитирай
5. monna - Уникални стенописи!
23.12.2010 12:39
Благодаря, че ни ги показа!
Весела Коледа на теб и близките ти!:)))
цитирай
6. mrazekoff - Невена, какво и да кажа, ще се повторя,
23.12.2010 12:51
затова искам само да те поздравя, за прекрасния постинг, който си направила.
От посещението на тази църква остана у мен беседата и начетеността на кмета, който за два часа ни изговори толкова история, колкото не съм учил през годините.
Сега, като гледам и райската градина на Добърско - точно тази с лечебното изворче, ми става малко тъжно, че я няма феерията от цветове и светлини....
Не виждам и черната котка, която се разхождаше из тази градина.
Радвам се, че си почувствала това място така, както го почувствах и аз преди полвече от година.
Освен да ти пожелая пак да го посетиш и да видиш и другите му забележителности, за друго не се сещам.
Светли и весели прадници ти пожелавам!!!!
цитирай
7. makont - Красота и спокойствие!
23.12.2010 12:57
Хубави празници, мила! От сърце много, много щастие и усмивки!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - mrazekoff
23.12.2010 13:50
Благодаря за отзивите. Черната котка вероятно се е топлила до някоя печка, беше - 10 С тогава :)) Желая ти да се заредиш положително през тези толкова хубави празнични дни.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - makont
23.12.2010 13:51
Весели коледни празници, прегръщам те.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - monna
23.12.2010 13:51
Благодаря ти, весели празници, прегръщам те.
цитирай
11. tili - Перфектен пост!!!
23.12.2010 13:52
Всичко е точно, благодаря, Вени, весели празници:)))
цитирай
12. kasnaprolet9999 - tili
23.12.2010 13:53
Благодаря, надявам се да се видим между тях по съседски и да си пожелаем всичко най-добро.
цитирай
13. sparotok - Благодаря ти много за хубавите с...
23.12.2010 14:06
Благодаря ти много за хубавите снимки и разказа за тази особена църква!

Весели празници!
цитирай
14. andrei - Благодаря за хубавите снимки на църковният стенопис
23.12.2010 15:33
и за приятната разходка!Щастливо посрещане на Рождество Христово на теб и семейството!
цитирай
15. monaliza121 - Така интересно си разказала за тази ...
23.12.2010 17:42
Така интересно си разказала за тази църква, че ако не беше в другия край на България, щях да хукна да я разгледам. Но пролетта задължително ще го направя.:))
Весела Коледа, Невена!:)) Здраве в семейството!:))
цитирай
16. kasnaprolet9999 - sparotok
23.12.2010 19:31
Добре си го казал, наистина е особена. Четох на едно место в нета, че навремето турския султан е давал разрешение да се строи нова църква само на място, където е имало стара. Това също е причина да се смята, че преди сегашната църква е имало друга.Поздрави!!!
цитирай
17. kasnaprolet9999 - andrei
23.12.2010 19:35
Снимките на църковният стенопис не са мои, не ни разрешиха да снимаме, писала съм от къде са, погледни по-внимателно текста. Моите снимки са само на самата църква отвън и около нея. Прибавих снимките на църковната стенопис за да бъде разказът ми по-разбираем, така има пълнота.Благодаря за пожеланията, да ти се връща :))))
цитирай
18. kasnaprolet9999 - monaliza121
23.12.2010 19:42
Много внимавах да не бъда отегчителна и твоя коментар ме зарадва, значи съм успяла. Предполагам, че през пролетта ще бъде още по-красиво там. Това село природата и местоположението го прави красиво и интересно, самите къщи като архитектура са много обикновенни и не представляват някаква художествена ценност.Старата църква е най-интересното място там, но има и други неща в околностите на селото, които никъде другаде не се срещат.Нашият блогер mrazekoff е писал за едно от тях, дал е линк към своя постинг в коментар към предишния ми постинг.
цитирай
19. pevetsa - Весела Коледа и Щастлива Нова го...
23.12.2010 19:58
Весела Коледа и Щастлива Нова година, и нека Господ Бог да Благослови домът ти със ЗДРАВЕ и ОБИЧ!
Алекс

http://www.youtube.com/watch?v=S6rZtIipew8
цитирай
20. kasnaprolet9999 - pevetsa -
23.12.2010 20:06
Благодаря за хубавите пожелания, весела коледа със семейството и на теб, мир и любов да има!!!
цитирай
21. sparotok - църква
23.12.2010 20:42
kasnaprolet9999 написа:
Добре си го казал, наистина е особена. Четох на едно место в нета, че навремето турския султан е давал разрешение да се строи нова църква само на място, където е имало стара. Това също е причина да се смята, че преди сегашната църква е имало друга.Поздрави!!!


При всяко положение е имало и по-стара църква, кой знае, може да е и от най-ранните.
цитирай
22. voinyt - SAMOTNIQT_VOIN
23.12.2010 21:30
Готина разходка наистина.
Обаче, все съм си мислел че свастика означава пречупен надясно кръст, за пръв път чувам че са два вида и обикновеният кръст този втори...
цитирай
23. kasnaprolet9999 - voinyt
23.12.2010 21:51
Да, вторият ми се вижда съвсем обикновен, какво му намират толкова и аз не знам, но явно е някакъв знак. Все пак си мисля, че първо е имало тракийски храм, после след покръстването е имало втори, изграден от прабългарските войници, които са пазили границите, а след това е изградена тази стара църква в сегашния й вид.
цитирай
24. marknatan - Чудесен стенопис на Св. Кирил фи...
23.12.2010 22:16
Чудесен стенопис на Св.Кирил филосов създателя на черковно славянския с който са изписани повечето черковно славянски църкви

Само защо не са го изобразили с брат му Методий, както си му е реда ?
цитирай
25. kasnaprolet9999 - marknatan
23.12.2010 22:32
Обясниха ни, че тук за първи път Св.Кирил филосов е сложен като светец и то в цял ръст. В тази църква има католически и християнски светци, те за това са толкова много, нали прочете, това е особена църква, най добре иди да питаш техният кмет, той за всяко нещо има отговор:)))
цитирай
26. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
23.12.2010 22:42
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА
НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ"
http://yuliya2006.blog.bg/poezia/2010/01/01/proekt-quot-na-bylgariia-s-liubov-cyrkvi-i-manastiri-quot.464769

С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
27. marknatan - kasnaprolet9999, Съгласен съм, че ...
24.12.2010 03:22
kasnaprolet9999,

Съгласен съм,че е особена църква.С тези толкова много католически и християнски светци за православни не е останало място .Това е възможен отговор и защо не са изписали и св . Методий .Православен ще да е бил.
цитирай
28. kasnaprolet9999 - yuliya2006
24.12.2010 10:30
Качвай го, още преди да го направя проверих в твоя проект дали има постинг за тази църка, но се оказа че няма. Иво само е снимал църквата отвън преди години, но не е писал нищо за нейната история.Весели празници.
цитирай
29. kasnaprolet9999 - marknatan
24.12.2010 10:35
Напротив, има и православни светци, всичките са там , иди да ги видиш. Особено впечатление ми направиха стенописите на: Св.Св.Елена и Константин, Св.Николай Чудотворец, Св.Димитър, Св.Георги, св.Архангел Михаил, Св.Илия, Св.Павел и др. Вероятно по това време, когато е изографисвана църквата двамата са били канонизирани като светци, защото образът Кирил за първи път се появява, изографисан в църква.
Виж тук някои от тях:
http://www.pravoslavieto.com/hramove/dobarsko/index.htm
цитирай
30. erato7 - Светли Коледни и Новогодишни пр...
24.12.2010 16:12
Светли Коледни и Новогодишни празници, Невенче!
цитирай
31. kasnaprolet9999 - erato7
24.12.2010 16:36
Благодаря, желая ти весело изкарване на всички празници, много любов и берекет през новата година. Поздрави!!
цитирай
32. mileidi46 - Svqta i vul6ebna no6t mila..
24.12.2010 20:03
Za teb i za vsi4ki prekrasni xora pokrai teb!!
Obi4am te!!
цитирай
33. kasnaprolet9999 - mileidi46
25.12.2010 00:14
Цялото ми семейство те поздравява и ти пожелаваме хубави празнични дни с твоето голямо семейство.
цитирай
34. анонимен - дарка
25.12.2010 10:18
великолепен пътепис. желая много да посетя тези места, но ми е много далеко и никой не се навива за пътуване до там.затова ми остава приятното изживяване с вашите пътувания.Да Ви е ЧНГ 2011
цитирай
35. tarbo - Прекрасна църква
25.12.2010 13:41
Жалко само, че кметът ви е наговорил невъобразими глупости за нея.
цитирай
36. анонимен - невероятни стенописи
25.12.2010 15:18
Смея да твърдя, че дори и в Рилския манастир, и в Бачковския манастир, няма такова качество на стенописите, изразено като съдържание и цветове, както в Добърско!
цитирай
37. kasnaprolet9999 - анонимен -№34
25.12.2010 16:27
Радвам се, че поне съм могла да те пренесе виртуално до там, аз също обичам такива разходки, не мога да отида на всички хубави и интересни места, но нали нета е за това. Ето защо е хубаво да си споделяме преживяванията, така взаимно се обогатяваме.
цитирай
38. miaa - Честито Рождество Христово! Ща...
25.12.2010 16:27
Честито Рождество Христово! Щастие и благоденствие за теб и семейството ти!
цитирай
39. kasnaprolet9999 - tarbo
25.12.2010 16:29
Не бъди толкова критичен, човекът толкова се стара да ни бъде полезен. Всичко, което ни разказа аз го проверих като инфо и по други сайтове в нета и всичко е едно към едно.Нямам причина да се съмнявам в неговия разказ.Дадох два линка от твои постинги към моя, където Христос е в нещо като ракета в два от стенописите, които си снимал в тези църкви. Честита коледа!!
цитирай
40. mamas - Честито Рождиство, Невена!
26.12.2010 09:07
Здраве и благоденствие за теб и всичките ти близки!

Страхотен постинг, поздравления!
цитирай
41. kaprizna - Честита Коледа!
26.12.2010 12:42
Благослов

Асен Разцветников

Сняг се сипе, Коледо ле,
над поля и над гори,
във огнище, Коледо ле,
бъдник весело гори.

Както свети, Коледо ле,
във огнище пламък злат,
тъй да свети, Коледо ле,
любовта по целий свят.

Както сипе, Коледо ле,
Бог снежинките безспир,
тъй да сипе, Коледо ле,
в къщи добрини и мир,

както рони, Коледо ле,
Господ снег от сивий свод,
тъй да сипе, Коледо ле,
в къщи той имот и плод!
цитирай
42. kasnaprolet9999 - mamas
26.12.2010 16:50
Благодаря. Честита коледа на теб и цялото ти семейство, живии, здрави и много успешни!!!
цитирай
43. kasnaprolet9999 - kaprizna
26.12.2010 16:58
Коледа е благодат, в която
Спасителят ни се роди!
Коледа е празнична магия,
Блеснала да ни направи – по-добри!

Коледа е! Нека бъдем заедно
С вълшебно бели светлини!
Във тази свята нощ да просим милост
И Бог да ни дари – със мирни дни!

За Коледа аз искам сняг да има
Усмивки и подаръци …
Аз искам в тази свята нощ да бъдем
Едно сърце – и аз и ти!

Коледа е! Тиха нощ където
Раждат се безброй звезди…
Коледа е! Свята нощ и ето -
Тихичко снегът вали!

Коледа е! Нека се помолим
За изобилие и благодат…
Във нашия живот да има радост
И нека този миг – да бъде свят!

За Коледа аз искам сняг да има
Усмивки и подаръци …
Аз искам в тази свята нощ да бъдем
Едно сърце – и аз и ти!

Сленг
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13989530
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41225
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031