Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.02.2012 12:39 - Науката за любовта
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 6710 Коментари: 2 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 image

Честит празник на всички влюбени!!! Обичайте се и я карайте умната.
Миналата година, по повод на честването на деня на Св.Валентин ви обърнах внимание върху "Учебника за умни влюбени", а тези дни ви запознах с любовните тактики, за да няма никакви издънки:)))
Всичко това поместих в една блог-вълна, та да ви ползва по всяко време, ако стане напечено. Ето го и линка:


blog.bg/theme.php

image

 "Предпочитам да повярвам на биохимията, която е доказала, че чувството на влюбеност, пеперудите в стомаха, се дължат на химични реакции." 

Това е един коментар на блогерката 4aiotgluhar4e по повод постингите ми на тема "любовни тактики". По този повод нека надникнем какво става вътре в нас, когато сме влюбени и на какви биохимични процеси сме подвластни. Предлагам ви една статия от последния брой на в-к "Лечител", която ще ни осветли по въпроса и така, надявам се да няма да има недоволни, че не съм  ви разяснила всички аспекти на любовта :)))


image

     Ден на Свети Валентин

     Влюбването има три фази и всяка от тях е свързана с действието на различни хормони. Случващото се в мозъка, когато сме влюбени, има прилика с психично заболяване. Когато сме привлечени от някого, причината може да е в това, че подсъзнателно харесваме гените му. Миризмата вероятно е не по-малко важна от външния вид, когато става дума за привличане. Най-често харесваме вида и миризмата на хората, които най-много приличат на родителите ни. 
     Тези и много други факти за любовта ни поднася науката, която даже може да помогне да определим дали една връзка ще е трайна. 

     Химикалите на Купидон 
     Хората обикновено са „на седмото небе“, когато са влюбени. Пламнали страни, препускащ пулс и потящи се длани са някои от външните симптоми на попадането ни в плен на любовта. Но вътре в тялото са налице категорични химически сигнали за това, че Купидон ни е прострелял със стрелата си. 
     Когато става дума за любов, изглежда сме изцяло подвластни на биохимията. Един от най-известните изследователи в тази област е Хелън Фишър от университета „Рутгерс“ в Ню Джърси, САЩ. Според нея влюбването протича в три фази, при всяка от които в тялото ни се отделят различни химични вещества. 
     Първа фаза: Страст 
     Неин двигател са половите хормони тестостерон и естроген. Тестостеронът не се среща само при мъжете - той играе главна роля и за сексуалния подтик при жените. Тези хормони, както казва Хелън Фишър, „ви карат да се оглеждате за нещо“. 
     Втора фаза: Привличане 
     Това е същинската фаза, в която любовта ни поразява. Когато хората се влюбят, те не могат да мислят за нищо друго. Възможно е дори да загубят апетита си и да не ги лови сън, прекарвайки по цели часове в мечтания за своя нов любим. 
     Във фазата на привличането важна роля играят група невротрансмитери, наречени моноамини:
image Допамин - който също така се активира и от кокаина и никотина.
image Норепинефрин - известен още и като адреналин. Кара ни да се потим и ускорява биенето на сърцето.
image Серотонин - един от най-важните химикали на любовта и един от тези, които могат действително да ни докарат временно до лудост. 
     Трета фаза: Привързаност 
     Тя настъпва след етапа на привличането, ако една връзка ще е трайна. Хората не биха могли да останат в бурната фаза на привличане завинаги, иначе никога не биха били в състояние да свършат никаква работа! 
     Привързването е по-дълготрайно ангажиране и представлява спойката, която държи двойките заедно, когато решат да имат деца. Важни в тази фаза са два хормона, отделяни от нервната система, за които се смята, че играят роля при социалното обвързване:
image Окситоцин - той се отделя от хипоталамуса по време на раждането, като способства и за слизането на кърмата. Помага да се заздрави силната връзка между майката и детето. Окситоцинът се отделя и от двата пола при оргазъм и се смята, че стимулира обвързването при интимното общуване. Според теорията колкото повече секс прави една двойка, толкова по-дълбока става връзката между партньорите.
image Вазопресин - друго важно вещество във фазата на дългосрочното обвързване. Той е важен регулатор на бъбречната функция и ролята му при продължителните връзки беше открита при изследвания върху прерийните полевки. 
     При тези гризачи сексът е прелюдия към трайно обвързване на мъжкия и женската. Полевките правят много повече секс, отколкото е нужно за целите на размножаването. 
     Предполагаше се, че двата хормона вазопресин и окситоцин, отделяни след съвкупляването, биха могли да изграждат тази връзка. При един експеримент на мъжки прерийни полевки бил даден медикамент, потискащ ефекта на вазопресина. Връзката с партньорката им незабавно се влошила, защото те загубили своята отдаденост и не успявали да я защитят от нови ухажори. 

     Оценяване на гените 
     Когато става дума за избор на партньор, дали сме ръководени от подсъзнанието си? Учени, изследващи привличането, се осланят на теорията за еволюцията, за да обяснят начина, по който хората избират партньор. 
     Еволюционно предимство ни дава чифтосването с някой с възможно най-добрите гени. Те ще се предадат на нашето потомство, гарантирайки ни здрави деца, които от своя страна ще предадат гените ни на бъдещите поколения. 
     При вида на потенциален партньор ние преценяваме дали бихме искали децата ни да имат неговите или нейните гени. Има два начина да направим това, които в момента се изследват - феромоните и външният вид. 
     Феромоните са химикали без мирис, които се улавят от орган в носа. Според някои учени те са ключът към избора на подходящ партньор. Те вече са добре проучени при други бозайници и най-вече при гризачите. Тези животни притежават нещо, което се нарича „вомероназален орган“ (или ВНО), вътре в носа си. Те го използват, за да долавят феромоните в урината на други гризачи и с помощта на това допълнително сетиво да се ориентират относно социалните връзки, да разбират пола на околните и да намерят партньор. 
     През 1985 година изследователи от Университета на Колорадо откриха доказателства, че този орган съществува и при повечето възрастни хора. Следователно човекът също би могъл да реагира на феромоните. 
     Плъховете имат различни феромони в урината си в зависимост от особеностите на своята имунна система. Когато избират партньор, че избягват такива с твърде сходна с тяхната имунна система, за да може потомството им да е пригодено да се бори срещу по-широк набор от инфекции. Освен в урината, феромони се съдържат и в потта. 
     Що се отнася до външния вид, смята се, че асиметричните черти са признак за скрити генетични проблеми. Многобройни изследвания демонстрират, че особено мъжете избират жени със симетрични лица. При дамите това предпочитание не е толкова изразено – те търсят в мъжа и способност да предлага храна и защита. 
     Изследванията показват, че мъжете предпочитат жени със съотношение между талия и ханш 0,7. Това, изглежда, е в сила независимо от общото тегло на дамата. Въпросното съотношение има смисъл като индикатор за репродуктивното здраве - с възрастта талията на жените по принцип се увеличава с натрупването на мазнини в областта на корема. Това съвпада с намаляване на техния фертилитет. 

     Флиртуването 
     Установено е, че са ни нужни между 90 секунди и 4 минути, за да решим дали харесваме някого. А ето как нашето послание достига до обекта на желанието ни:
image 55% чрез езика на тялото
image 38% чрез тона и скоростта на гласа ни
image И само 7% чрез това, което казваме 
     Психологът проф. Артър Арун изследва динамиката на това, което се случва, когато хората се влюбват. Той демонстрира, че простият акт на взирането един другиму в очите има мощно въздействие. Когато сме развълнувани и заинтересувани от това, което виждаме, зениците ни се разширяват. 
     Ученият помолил двойки напълно непознати да споделят интимни подробности за своя живот в течение на час и половина, а след това да се гледат в очите, без да говорят, за 4 минути. Впоследствие много от участниците признали, че се чувстват дълбоко привлечени от другия човек, а двама дори се омъжили по-късно. 
     Когато хората са привлечени един към друг, те са склонни да копират взаимно позите и жестовете си. Това е известно като „огледално отражение“. Когато някой го прави, то е признак за добра комуникация и взаимен интерес. Това явление се наблюдава, когато говорим с добри приятели или с потенциални любовници, така че трябва да внимаваме да не изтълкуваме погрешно признаците за приятелство като такива за любов. 
     И още нещо - експертите съветват да не се правите на недостъпни. Проучванията показват, че този подход обикновено не работи. 

     Докарва ли ни любовта до лудост? 
     През 90-те години изследване в Италия установи, че наскоро влюбилите се притежават някои от симптомите на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР). Хората с него страдат от мании за определени неща – например постоянно да си мият ръцете или да проверяват дали вратата е заключена. 
     Вместо да ни прави щастливи, любовта в действителност може да ни депресира. Един от симптомите на ОКР, изглежда, е необичайно ниското равнище на серотонин. Ниските нива на този невротрансмитер бяха свързани с тревожност и депресия. При италиански студенти, които посочвали, че скоро са се влюбили, серотонинът бил с 40% по-нисък в сравнение с връстниците им. 
     Друго интересно откритие е, че хората с ниски равнища на серотонина са склонни да правят много секс. Мъжете, притежаващи определен ген, известен като „серотонинов транспортер“, имат по-ниски нива на невротрансмитера в мозъка си. Обикновено те са по-неспокойни от другите мъже, а също и с по-висока сексуална активност.
www.lechitel.bg/newspaper.php

В този ден много хора по стар стил почитат "Трифон Зарезан". Аз съм от тези, които успяват да съвместяват двата празника и да полеят любовта с вино. Преди доста време ви разказах колко много общи неща има между тях, който е пропуснал може да го види тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/zabavlenie/2009/02/13/sveti-valentin-i-trifon-zarezan.290236

 Поздравявам ви с една песен, която ми подари чайчето и ми призна, че много ме обича. Тази песен и на мен ми е любима, а към чайчето определено имам слабост. И още две песни от непрежалимата Уитни Хюстън, поклон пред паметта й.

 

 Тагове:   наука,   любов,


Гласувай:
311. mariniki - научих при теб много за любовта...
14.02.2012 14:14
благодаря ти за чудесния постинг и красивата музика...
бъди обичана и честита в този прекрасен слънчев, макар и зимен ден...
пожелавам от сърце и душа...
цитирай
2. cchery - ЧЕСТИТ ДЕН НА ПРИЯТЕЛЯ!
14.02.2012 14:45
Аз днес както обикновено съм в по-особено състояние.... на отрицание на масовизма. Та затова ви честитя нещо друго!
цитирай
3. ognena71 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА, ...
14.02.2012 17:34
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА,ОБИЧАЙТЕ СЕ!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - благодаря ти за чудесния постинг и ...
14.02.2012 19:45
mariniki написа:
благодаря ти за чудесния постинг и красивата музика...
бъди обичана и честита в този прекрасен слънчев, макар и зимен ден...
пожелавам от сърце и душа...

Благодаря, радвам се че е така. Приятна вечер.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Аз днес както обикновено съм в по...
14.02.2012 19:48
cchery написа:
Аз днес както обикновено съм в по-особено състояние.... на отрицание на масовизма. Та затова ви честитя нещо друго!


Не е чак толкова различно, ако видиш предишните ми постинги за любовните тактики ще разбереш, че приятелството и любовта вървят ръка за ръка.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА, ...
14.02.2012 19:49
ognena71 написа:
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА,ОБИЧАЙТЕ СЕ!


Само така :))))
цитирай
7. gocho52 - Любовта е лудост
14.02.2012 19:54
Фестивал на любовните филми във Варна .
Наздраве и да сте обичани!
цитирай
8. iliada3 - Честит празник!Нека любовта топли ...
14.02.2012 19:55
Честит празник!Нека любовта топли винаги сърцето ти!
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Фестивал на любовните филми във ...
14.02.2012 20:04
gocho52 написа:
Фестивал на любовните филми във Варна .
Наздраве и да сте обичани!


Благодаря, след малко почваме с наздравиците, а в къщи си имам две влюбени гълъбчета тази вечер, та ще съчетаем емоциите от двата празника.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Честит празник!Нека любовта топли ...
14.02.2012 20:05
iliada3 написа:
Честит празник!Нека любовта топли винаги сърцето ти!


Благодаря, пожелавам ти същото в двойна доза:)))
цитирай
11. yuliya2006 - «За няколко стръка трева» В...
14.02.2012 20:58
«За няколко стръка трева»

Внезапна, безкрайно добра.
Стремителна, с връх от горяща стомана,
ослепително пряма.
Летяща, право в целта.

Сплавта безпогрешна. На
няколко капки вода, втвърдени от вяра,
истинска и трептяща,
проникнали в моята пукнатина.

Разтварям се в тези туптящи сърца
И искам така да остана -
бавно потъваща сфера
в изгрева на твоята далечина.

Да бъда трева, поникнала от влюбени семена
под твоите сигурни ходила.
От малките стръкчета мен да намираш по
пътя си. Устремен.

Тежестта непосилна на твоята воля
по малките стъбла да пренеса,
и да се изпаря, удовлетворен
в оранжевата синева.

Да се изпълня с вярата и смелостта,
за да поникна пак от черната земя.
Отпечатък неравен, грапав,
от любовта ти обгорен.

В белега благословен,
на твоята следа.

СТЕФАН ЧЕРНОКОЛЕВ
цитирай
12. kasnaprolet9999 - yuliya2006
14.02.2012 23:13
Ето това е любов, забравяш себе си, своето его и искаш да станеш стрък трева по пътя на любимия.Това не всеки го може, а аз вече не съм убедена, че е нужно.Харесва ми, спомних си когато и аз бях тревичка:)))
цитирай
13. alexs - Честит празник на любовта и виното!
14.02.2012 23:53
Във виното е истината ...Без Любовта не можем!
цитирай
14. pisatelkata - Честит празник, мила!
15.02.2012 01:45
Честит празник, мила!
цитирай
15. naidobriq - Chestit praznik s malko zakysnenie no..
15.02.2012 05:24
snoshti byahme na kupon:))
Pozdrav i lek den..
цитирай
16. martiniki - абсолютна лудост си е
15.02.2012 07:13
La folie

Моята лудост носи твоето име.
Струва ми се винаги е било така.
Отпреди предвидимостите,
отпреди деня и нощта.

Моята лудост има име на слънце,
аромат на грейпфрути и трева,
ляв цвят на цъфтящо море
и ръце, в които да спя.

Приютявам се в своята лудост,
опаковам се в фолиото и
и понякога го сънувам -
виждам лицето ти.
цитирай
17. kasnaprolet9999 - Във виното е истината. . . Без Люб...
15.02.2012 09:27
alexs написа:
Във виното е истината ...Без Любовта не можем!


Харесва ми твоето заключение:)))
цитирай
18. kasnaprolet9999 - Честит празник, мила! Благ...
15.02.2012 09:28
pisatelkata написа:
Честит празник, мила!


Благодаря, изкарахме го добре, да му мислят препилите:)))
цитирай
19. kasnaprolet9999 - snoshti byahme na kupon:)) Po...
15.02.2012 09:30
naidobriq написа:
snoshti byahme na kupon:))
Pozdrav i lek den..


Купоните са хубаво нещо и подходящо място за прилагане на любовни тактики, вярвам не си ме посрамила и си приложила някоя:)))
цитирай
20. kasnaprolet9999 - La folie Моята лудост носи т...
15.02.2012 09:32
martiniki написа:
La folie

Моята лудост носи твоето име.
Струва ми се винаги е било така.
Отпреди предвидимостите,
отпреди деня и нощта.

Моята лудост има име на слънце,
аромат на грейпфрути и трева,
ляв цвят на цъфтящо море
и ръце, в които да спя.

Приютявам се в своята лудост,
опаковам се в фолиото и
и понякога го сънувам -
виждам лицето ти.


Интересно звучиш, ама по-добре махни фолиото и премини в настъпление:)))
цитирай
21. martiniki - ;)))
15.02.2012 10:00
винаги е по-добре настъпление пред изстъпление

а фолиото освен, че съхранява и пази, е в съзвучие с френската дума за любов, та с двоен ефект съм я използвала тази дума - мисля, че любовта притежава най-добрите подмлядяващи и съхраняващи качества -повече от всеки крем с Q10
цитирай
22. kleopatrasv - Невена, обичай още по-силно и дарявай му любовта си. Той ще ти се отблагодари по същия начин.
15.02.2012 10:26
Любовта ни,
едно мило събуждане,
нежен полъх преминал отвъд,
ненаситна жажда за обладаване,
огнена страст наелектризирала ни свръх....

Любовта ни,
едно вълшебно създание,
красив подарък нарисуван от Маг,
ниизбежна мисия за опровергаване,
ръкавица хвърлена от съдбата за стръв....

Любовта ни,
едно безкрайно прераждане,
дълбоко вдишване понесло ни напред,
небесно изплувало чудо от разстояние,
минало, бъдеще споразумели се за днес....

Любовта ни,
едно красиво привличане,
нежна ласка събудила се за живот,
разпределила се равномерно за извличане,
нахлула поривно заляла ни като потоп.
kleopatrasv
цитирай
23. kasnaprolet9999 - kleopatrasv
15.02.2012 10:40
Много е хубаво и точно-любовта поражда любов, на принципа на подобието. Трябва обаче да сме способни да я задържим в сърцата си и в човека до нас. Поздрави!!
цитирай
24. kass - kasnaprolet9999
15.02.2012 12:48
Много интересно ми беше да прочета този постинг, научих много. Благодаря!
Поздрави!
цитирай
25. bojo12345 - Поздрави за хубавия постинг и клипове...
15.02.2012 13:43
Вчера с тоя ,не знам за кой път "Базата данни се обновява" ми развалиха двойния празник! Първо съм по специалност винар и лозар, второ за любовта няма възраст
Може да е с ден закъснение - Честито !
цитирай
26. kasnaprolet9999 - kass
15.02.2012 13:56
То и аз научих:)))
цитирай
27. kasnaprolet9999 - bojo12345
15.02.2012 13:58
Е, аз чак вечерта успях да влезна за малко, голяма мъка бе особено следобяда. Някои и сега срещат затруднения, променят нещо модераторите, ама защо избраха за това вчерашния празник им се чудя.
цитирай
28. mileidi46 - Остави хората да се обичат кой как ...
17.02.2012 11:57
Остави хората да се обичат кой как може и не се разсейвай ,ами вземи се развихри и раздухай тези облаци и снегове,разпилей цветя и пеещи птички по земята...
че вече ми писна да дзиндзирикам от студ :))))
Казах!!:)))
цитирай
29. kasnaprolet9999 - mileidi46
17.02.2012 13:32
Това ще направи Баба Марта. Моето време още не е дошло :)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14419263
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41432
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728