Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
17.02.2012 17:02 - Ново откритие за лечебните свойства на меда при диабетици и затлъстели.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Новини   
Прочетен: 22834 Коментари: 19 Гласове:
35


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

   
image


Могат ли диабетиците да ядат пчелен мед?

  
Трябва ли на затлъстелите да се дава пчелен мед?  Могат ли диабетиците да консумират мед? Тези два въпроса възникват често - и в медиите, и в медицинската практика. 
     Положителният отговор и на двата въпроса е пределно ясен на апитерапевтите. Не е такъв случаят с мнението на специалистите по хранене и диететика. Голяма част от тях са готови да приемат за меродавно обяснението на първия въпрос, че пчелният мед бързо се резорбира още в горните отдели на храносмилателния тракт и кръвният ток го транспортира до клетките на целия организъм и бързо се изразходва, без да повиши чувствително нивото на кръвната захар и да повлияе положително на мастните депа. Не така лесно е да бъдат убедени диетолозите в същността на втория отговор - че няма никаква пречка диабетиците да ползват пчелен мед вместо захар. Независимо от мотивираните обяснения в мои публикации, използвам случая да представя отговора на група лекари от гр. Гийсен, Германия, ръководени от д-р Карстен Мюнстед, която се е опитала да отговори на този въпрос в специализираната литература.
 
image

     Пчелният мед се състои в 75% от простите захари глюкоза и фруктоза, под 5% захароза и 15-20% вода, като само отделни видове (манов и др.) съдържат и други съставки. Фруктозата не се нуждае от инсулин или лептин за нейното преработване и усвояване от организма. Нещо повече - фруктозата от мед може да лекува диабет, болести на кръвта и хипертония. 
     Заключението на немските учени е, че медът натоварва по-малко организма от захарта, тъй като установеното ниво на инсулина при употребата му е значително по-малко. Ако диабетно болният желае да се подслади, е по-добре да си хапне мед (акациев, липов, но не манов) вместо някакъв сладкиш, в количество до 100 грама. 
     Захарният диабет от първи тип заедно с нарушенията на въглехидратната обмяна се съпровожда и с имунни нарушения. От Дагестанската медицинска академия съобщават за лечението на 40 болни от захарен диабет, лекувани с прополис и пчелно млечице в течение на 30 дни. Възрастта им е била от 15 до 55 г., а давността на заболяването - от 1 месец до 20 години. При 25 от тях е имало изявени диабетни микроангиопатии (ретинопатии, нефропатии и полиневропатии). Имунологичните изследвания са провеждани при постъпването в ендокринологичната клиника, след приключване на стационарното лечение и 1 месец по-късно. 

image

     При 67% общото състояние на болните се подобрило: намалели чувството за слабост, полиурията, никтурията, глюкозурията, нивото на захарта се понижило с 2-4 мкмол/л, както и денонощната употреба на инсулин. Имунорегулиращите свойства на прополиса и пчелното млечице (в състава на които винаги има и пчелен мед) се проявили не само в увеличението на количеството и функционалната активност на Т-лимфоцитите, но и при нормализирането на цялостния имунен статус, което показва лечебния ефект на апитерапията при захарния диабет. 
     Диабетът обхваща все по-голям брой хора, и то предимно млади, които се нуждаят от енергийни източници, най-диетичният от които е пчелният мед. За да не ги обречем на обездвижване, от което ще затлъстеят, трябва да им осигурим диета, достатъчно пълна в енергийно отношение. Груба грешка е диабетиците да се лишават от мед. Те и без това непрекъснато трябва да внимават какво ядат, което психически достатъчно ги натоварва. 
     Нека тези дарове на българската природа - пчелните продукти - да не слизат от масата ни! Нека да не ги използваме само като лекарство, а да заемат достойно място като необходима храна, което е особено важно не само за активно работещите, но и за подрастващите, и за пенсионерите. 

image

     В Япония всяко дете, докато ходи на училище, получава безплатно ежедневно пчелен мед и пчелно млечице. Когато престане да се учи, младият японец сам си ги купува, защото той не може да си представи живота без българско кисело мляко и без пчелни продукти (в Страната на изгряващото слънце функционират 42 завода за кисело мляко, приготвено с наши закваски). Затова японците живеят 15 години повече от нас! Неотдавна тяхното правителство постави на всенародно обсъждане въпроса с какво да се занимават японците, надхвърлили 80- и 100-годишна възраст. През миналия век ние бяхме рекордьори по броя на столетниците, но сега вече не е така, защото японците ни надминаха. 
     Все пак, последното преброяване показа, че у нас не само Родопите и Балкана раждат столетници. В София се установи, че живеят 41 души на над 100-годишна възраст. 
     Затова, моля, запомнете: 
     • На затлъстелите трябва да се дава пчелен мед! 
     • Диабетиците могат да консумират акациев и липов мед. Фруктозата, която се съдържа в меда, е по-добрата захар за тях!

     Проф. д-р Янаки КАРАДЖОВ, 
     микробиолог, апитерапевт
http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=5&b=319

image

Хормоните, от които пълнеем 

     Преди няколко години екип испански лекари събира група от 105 мъже и жени със затлъстяване на възраст 20-30 години и ги поставя на осем седмична нискокалорична диета. Като цяло диетата е успешна. При участниците средната загуба е около 5% от тяхното телесно тегло. Четири месеца по-късно те са събрани отново, за да се установи дали загубата на тегло е постоянна. Оказва се, че голям брой от участниците са възвърнали предишното си тегло. Заедно с това е открито защо при тях се наблюдава т.нар. йо-йо ефект. Тези хора са представени с особен физиологичен профил. Той не се отнася само до храната, а най-вече до техните хормони. 
     Въпреки че "мастните регулатори" на участниците работят на пълна мощност, те не функционират правилно и не предоставят на мозъка правилната информация относно постъпилата храна. 
     При участниците, които са възвърнали теглото си, учените са открили по-високи нива на хормон, наречен лептин, и по-ниски нива на друг хормон, наречен грелин. Това навежда учените на извода, че тези, свързани с апетита, хормони могат да играят важна роля за възвръщане на теглото след диета. 
 
     Регулирането на хормоните, отговорни за изгарянето на мазнините, може да стане много лесно, като се промени начинът на живот с помощта на няколко прости препоръки:

Ако това ви интересува погледнете тук:
http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=0&b=319

Тагове:   пчелен мед,   здраве,


Гласувай:
35Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Привет, приятелко!
17.02.2012 17:17
Естественият мед /ненабъкан със захар/ е полезен за всичко. Без да съм пълен или диабетозен, всяка сутрин си вземам по лъжичка на гладно. Погрешно е медът да се слага в горещ чай, защото изфирясват полезните му съставки... :)
Приятна вечер!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - mt46
17.02.2012 17:28
Така е, то и аз си похапвам. Само че определени групи от хора си мислят, че това не става за тях. Моята приятелка от с.Макоцево, която наскоро почина се страхуваше да яде мед, защото бе диабетичка и някой й бе казал, че е вредно. Също така хората с наднормено тегло също се притесняват, че ще качат още повече килограмите, ако похапват от него. Ето защо сметнах, че за всички тях ще бъде полезно да знаят какво са установили немските лекари. Поздрави!!
цитирай
3. bojo12345 - Много полезни съвети!
17.02.2012 18:39
Но японците дали консумират като това кисило млеко , което е масово днес на пазара ни или ако си спомняш онова което се продаваше реди много години в тавите?
За най доброто место в цял свят за млечно-киселата бактерия съм чувал от микробиолози , че е района на Рилският манастир.От тамошното кисело млико са изолирани най-чистите щамове лактобацилусбулгарикус.
Поздрав и от мен!
цитирай
4. stela50 - Хубаво е да се чете и пише за това , Късна Пролет ...
17.02.2012 19:33
Медът е най приятното и на вкус лекарство , задължително трябва
да се приема без резерви . Много полезен и важен постинг .
Впечатли ме грижата на японците за малките деца ...
мед и пчелно млечице , браво на тях ...
Поздрави !
цитирай
5. mariniki - много е полезен истинският мед...
17.02.2012 19:55
знам го от много години, но къде
ли може да се намери точно истинският..
много фалшив мед се продава и то навдсякъде...
от твоите постинги научавам много полезни неща...
благодаря ти, сърдечно...топла и красива вечер ти пожелавам..
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Но японците дали консумират като ...
17.02.2012 21:39
bojo12345 написа:
Но японците дали консумират като това кисило млеко , което е масово днес на пазара ни или ако си спомняш онова което се продаваше реди много години в тавите?
За най доброто место в цял свят за млечно-киселата бактерия съм чувал от микробиолози , че е района на Рилският манастир.От тамошното кисело млико са изолирани най-чистите щамове лактобацилусбулгарикус.
Поздрав и от мен!

Чела съм, че японците си отглеждат нашите щамове и ги използват за киселото мляко, което произвеждат. При тях няма шест пет, когато се отнася до здравето им. Пият си и кефир, от тибетската гъба, във всеки дом го има. Те знаят как да живеят.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Медът е най приятното и на вкус ле...
17.02.2012 21:48
stela50 написа:
Медът е най приятното и на вкус лекарство , задължително трябва
да се приема без резерви . Много полезен и важен постинг .
Впечатли ме грижата на японците за малките деца ...
мед и пчелно млечице , браво на тях ...
Поздрави !

Когато големият ми син беше малък често му давах пчелно млечице за подсилване на имунната систима. Комбинацията от мед и пчелвно млечице е страхотно. Има едни билкари от гр.Плевен, които продават мед с пчелно млечице, казват се сем. Илиеви и често ги виждам на разни изложения от типа "Произведено в България" и др. Купувала съм от техния мед и съм много доволна от лечебните му свойства.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - знам го от много години, но къде ли ...
17.02.2012 21:53
mariniki написа:
знам го от много години, но къде
ли може да се намери точно истинският..
много фалшив мед се продава и то навдсякъде...
от твоите постинги научавам много полезни неща...
благодаря ти, сърдечно...топла и красива вечер ти пожелавам..


На пазарите в София- Младост и Подуяне(съботния) има няколко билкари, които продават чудесен мед. На Подуяне са двама-Манол и Благой, там пазар има само в събота и се продават повечето животни, продават и много вкусни яйца.Има едни медари от гр.Плевен, които продават мед с пчелно млечице, пчелен прашец, смесен с екстракт от прополис.Казват се сем. Илиеви и често ги виждам на разни изложения от типа "Произведено в България" и др. Купувала съм от техния мед и съм много доволна от лечебните му свойства.
цитирай
9. planinitenabulgaria - За меда:
17.02.2012 23:33
Отново се убеждавам, че човек винаги може да научи нещо от една умна и интелигегента жена. И да види прекрасни снимки.
Започвам по-често да отварям блога Ти и да ям мед.
Брависимо, Г/жо Пролет!
Коста
цитирай
10. iliada3 - Това за мен бе много любопитно!Б...
18.02.2012 09:43
Това за мен бе много любопитно!Благодаря ти!
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Отново се убеждавам, че човек ви...
18.02.2012 12:40
planinitenabulgaria написа:
Отново се убеждавам, че човек винаги може да научи нещо от една умна и интелигегента жена. И да види прекрасни снимки.
Започвам по-често да отварям блога Ти и да ям мед.
Брависимо, Г/жо Пролет!
Коста


Ей, много ме хвалиш ти, ще взема да се възгордея.Снежни поздрави!!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Това за мен бе много любопитно!Б...
18.02.2012 12:42
iliada3 написа:
Това за мен бе много любопитно!Благодаря ти!

Има едни медари от гр.Плевен, които продават мед с пчелно млечице, пчелен прашец, смесен с екстракт от прополис. Казват се сем. Илиеви и често ги виждам на разни изложения от типа "Произведено в България" и др. Купувала съм от техния мед и съм много доволна от лечебните му свойства.Ако ги видиш там при вас, купи си от техния мед и няма да съжаляваш.
цитирай
13. ckarlet - Много полезна информация, Неве...
18.02.2012 13:31
Много полезна информация, Невенче! Медът - продуктът на природата е толкова полезен. За съжаление не мога да накарам децата да го харесват. Понякога с хубава закуска, но рядко посягат към него.
Поздрави и от мен!
цитирай
14. neprosvet - Привет, Къснапролет!
18.02.2012 13:38
Многи ми допадна статията ти за лечебните свойства на меда.
Много обичам мед...всичко си подслаждам с мед и по изключение когато правя сладкиши прибавям захар.
От 6-7 години си купувам един медец...билков/с кориандър/...превъзходен. Кориандъра му придава божествен вкус...несравним!
Изненадах се, че може да се консумира и от диабетици! Абе при теб винаги научавам нещо ново!
Поздрави мила! Слънчеви почивни дни!:)))
цитирай
15. kasnaprolet9999 - ckarlet
18.02.2012 13:39
Ами подслаждай с него мляко, чай, кремчета и др., вместо да ползваш захар, те няма и да разберат:)))
цитирай
16. kasnaprolet9999 - neprosvet
18.02.2012 13:42
То и аз не знаех, но като прочетох тази статия в сайта н в-к Лечител много се впечатлих и реших да ви разкажа. На моя колежка гаджето й е диабетик и тя не му е давала мед поради това, че е мислела това за вредно. Сега вече ще му дава:)))
цитирай
17. zvezdichka - Ние също сме
20.02.2012 16:29
почитатели на меда. Всяка сутрин правя на всеки по една плодова салата, в която освен плодове според сезона слагам по лъжичка и половина мед, орехови ядки, пектин и пчелен прашец и си я хапваме с огромно удоволствие :).
Поздрави за статията!

/п.п. А иначе ние имаме приятели билкари, а също и братовчет билкар и си купуваме по цяла канта мед и така изкарваме година, година и половина. При това е много, много вкусен - букет :)./
цитирай
18. kasnaprolet9999 - zvezdichka
20.02.2012 23:25
Много добра закуска-плодове и ядки с мед. Аз също обичам плодове за закуска, но ги хапвам натурални и в крачка, поради липса на време.Понякога в чая си слагам мед.Купуваме го и ние само от познати билкари, защото фалшификатите са навред Поздрави.
цитирай
19. shtaparov - И новото понякога е старо :))
02.03.2012 00:30
Ново откритие- старо прикритие!... :))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14415593
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41431
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031