2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Прочетен: 22733 Коментари: 24 Гласове:
Последна промяна: 29.03.2013 14:11
Ако чувствате тежест в стомаха и умора по цялото тяло, ако често се уморявате и се ядосвате по най-малкия повод, ако вашите очи са загубили блясъка си, а тенът ви има сив цвят, ако имате лош дъх в устата и нямате апетит, е твърде вероятно в организма ви да са се натрупали много токсини или шлака. Те са отрови, които водят до различни заболявания, ако не ги прогоните навреме.
Да си възвърнете апетита, доброто настроение, свежестта на тена и блясъка в очите, ще ви помогне чаят от корени от джинджифил.
Този чай е абсолютно полезен за всички. особено ако сте болни като мен от грип:((((( Той загрява, гони вирусите, облекчава храносмилането, неутрализира натрупалите се в нашия стомах токсини и ни помага да усвоим храната по-добре. Пийте го на малки глътки преди или след хранене.
Впрочем този чай лекува симптомите на настинката и грипа : главоболие, възпалено гърло, кашлица и хрема.
Рецепта за чая
Кипнете 1 ч. ч. вода, отстранете съда от котлона и залейте с водата 1/8 ч. л. джинджифил на прах (или 2–3 парчета сушен джинджифил). Добавете парче лимон и подсладете с мед (или с кафява захар) на вкус.
За повечето хора, особено тези с познания в кулинарните изкуства, джинджифилът е просто ароматна подправка. Ако сте сред тях, то добре е да знаете, че съдържащите се в джинджифила фитохимикали го правят антиоксидант номер 1 в света на растенията.
Думата джинджифил внушава образи на екзотично, ориенталско овкусяване на храните. Годен за консумация и лечение джинджифил обаче е само един от около 1300 вида от това семейство на гингърите. И той е:
Ginger
Джинджифил е широко популярното име на многогодишното растение Zingiber officinale. Смята се, че родината му е древен Китай, но се отглежда още в Малайзия, Индия, Бразилия и др. Може да се отглежда и в саксия.
В ежедневието ни джинджифилът присъства преди всичко на масата - като подправка, използвана в различни ястия. Изследвания, проведени в последните години, му отреждат съвсем ново място в живота ни, а именно добавка, грижеща се за здравето не по-лошо от екзотични имена като Гинко Билоба и Котешки нокът.
Използваема част: коренът в прясно или изсушено състояние
Действие: антиоксидантно и антисептично.Смята се, че веществата съдържащи се в екстракта от Джинджифил са сред най-силните антибактериални средства. Има данни за убийственото им действие срещу бактерии, които са устойчиви към редица антибиотици. Екстракти от Джинджифил подтиска безпокойството. Механизмите все още не са изяснени. Знае се, че действието се усилва при съвместен прием с Гинко Билоба. Освен това намалява болката и възпалението, поради това че уникалните химически вещества в джинджифила спират производството на две вещества: простагландините и левкотриените. Както простагландините, така и левкотриените играят важна роля при болка и възпаление. Установено е, че джинджифила блокира LDL холестеролното окисление. забавя естествените процеси на стареене и повишава либидото, действа като афродизиак, усилва паметта, възстановява силите след изтощителна умора, елиминира токсините от организма. Джинджифилът, популярен още и като исиот, е много полезен за хората, които се занимават с интелектуален труд: журналисти, хора на изкуството... Сгорещявайки кръвта, той подпомага по-доброто снабдяване на мозъка с кислород.
Така че ако ви предстои интелектуален „щурм“, 1/4 ч. л. стрит на прах джинджифил няма да ви навреди, само би ви помогнала да мислите и да се изразявате по-добре.
Приложения:
- Подпомага случаи на диспепсия, лошо храносмилане, чрез локално повишаване на кръвопотока в храносмилателната система;
- Помага при случаи на колики, гадене, киселини и повръщане по време на пътуване.
- Сваля нивата на холестерола в кръвта, с което намалява риска от развиване на артеросклароза
- При и срещу рак -Действа благотворно при рак на яйчниците., намалява риска от рак на дебелото черво.
- Срещу простуда и грип - успокоява кашлицата и загрява.
- Срещу зъбобол, мигрена и артритни болки-проучванията показват, че джинджифилът може да помогне при тези болки, благодарение на способността си да спира действието на простагландините, предизвикващи болка.
- При менструални болки -в китайската медицина чаят от джинджифил с кафява захар се използва за лечение на менструални спазми.
Забележка: Възможни са появи на алергични реакции. В случай, че решите да приемате екстракт от джинджифил обаче, консултирайте се преди това с личния си лекар. Това важи в най-голяма степен за бременни и кърмещи жени и малки деца. Не е желателно без консултация джинджифил да приемат и хора с камъни в жлъчката, сърдечносъдови проблеми, мозъчни тумори или други заболявания на мозъчните тъкани.
Още за джинжифила:
gotvach.bg/n8-8861-%D0%94%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB
Знаете ли, че...
► На санскрит наричат джинджифила „вишвабхесадж“, което означава „универсално лекарство“.
► Това растение се споменава и в свещените текстове на Корана. А за свойствата му да разпалва страстта и да повишава либидото се говори в „Хиляда и една нощ“.
► Джинджифилът се радвал на любов и от страна на древните гърци и жителите на Римската империя, които го купували от арабските търговци (последните пазели произхода му в тайна).
► Германия и Франция познават джинджифила през IX век, а Англия – през X век. През XI век лечебните свойства на това растение били внесени в англосаксонските медицински справочници.
► В своята книга „Подправките“ Х. Н. Ридли пише, че през XIII и XIV век джинджифилът бил толкова разпространен в Англия, колкото и черният пипер, и струвал почти толкова, колкото и черният пипер. В това време, когато подправките били скъп разкош, финт джинджифил (450 г) струвал 1 шилинг и 7 пени, което приблизително съответствало на цената на една овца.
Джинджифилът е от рода Gingers. Цветята от този род са известни със своята красота и изключителен аромат. Gingers се радват на специално място в ботаническото царство по елегантност, искрящ цвят и невероятна симетрия.
Zingiberaceae Gingers се класифицират като тревисти многогодишни растения и се радват на популярност като декоративни растения в Азия и Далечния Изток в продължение на векове. Много популярни са Ginger Species - Zingiber -отгоре и долу на снимките .
Вижте още снимки на тези красавици, като не пропуснете и втората страница, натиснете за преминаване долу на първата:
Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук: http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571 или http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250
или тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/03/29/.1011011
Смрадликата не смърди като изборните про...
Морски краставички-дар от морето
http://gotvach.bg/n8-8861-%D0%94%D0%B6%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D1%84%D0%B8%D0%BB
А тук пише, че е антиоксидант №1:
http://www.bb-team.org/articles/1613_dzhindzhifil-ginger
Не съм знаела, че може да се прави и чай от него. Чая от грудка ли се прави или от смлян на прах джинджифил? Ще опитааам!!!
Поздрави!:)))
За чай не бях чувала .
Благодаря за полезната информация .
Приятна вечер !
Пропуснала си обаче още едно приложение на джинджифила:
Ако съседът по вилно място е някой лош човек, когато го няма му разсаждаш динджифил по парцела тук и там. Той със сигурност ще се прихване, а да се пребори съседът с него окончателно - това няма как да стане.
Когато напишеш постинг за новото поколение голи охлюви - кафявите, пак ще предложа нещо.
Поздрави,
Коста
Оздравявай и не се май! Видях вече кокичета в нашата градина. Наболи едва, но се виждат. Няма сега да боледуваш и да бавиш пролетните процеси!!!
@@@@@@@@@@@@@@@
А днешният ти постинг е направо екзотичен!!За мен джинджифила до сега беше само едно име-нямах представа как изглежда изобщо!!
Дори нямам представа какъв вкус има и как изглежда и като подправка!:))
Много ми хареса...като цвете.Разнообразно и елегантно екзотично!
Все по нещо научавам от теб!.. и оздравявай бързо!:)
има такъв чай с джинджифил на Twinings - това в случай, че не ви се стържат коренчета ( но пък е най-силен, ако е прясно настърган)
А днешният ти постинг е направо екзотичен!!За мен джинджифила до сега беше само едно име-нямах представа как изглежда изобщо!!
Дори нямам представа какъв вкус има и как изглежда и като подправка!:))
Много ми хареса...като цвете.Разнообразно и елегантно екзотично!
Все по нещо научавам от теб!.. и оздравявай бързо!:)[/quote
В сравнение със своите роднини от рода Гингер, джинджифила не е чак толкова красив, но както се вижда е много полезен, за разлика от тях. Не ти се сърдя, че не ме посещаваш, аз също нямам време за блого, проблеми шистов газ, сега пък грип, ама един по един ще ги оправяме :))) То и вие там в Италия не сте цъфнали като гледам постингите ти. Поздрави!!
има такъв чай с джинджифил на Twinings - това в случай, че не ви се стържат коренчета ( но пък е най-силен, ако е прясно настърган)
Благодаря ти, че сподели своя опит, тези дни и аз си го слагам в чай, заедно с други билки за по-добър вкус и го подслаждам с мед, действа много тонизиращо и виж какъв постинг спретнах набързо.
В началото на постинга съм дала рецепта, как се прави чай от джинджифил. Можеш да сложиш и малко мента за по.добър вкус. Ето ти и една рецепта за салата с него:
Салата от краставици и водорасли с джинджифил
За 4 порции: ♦ 2 не много големи краставици ♦ 2 с. л. сушени водорасли (продават се в магазините за здравословни храни) ♦ 80 г пресен джинджифил ♦ 1 с. л. сусам ♦ 1 червена чушка ♦ 1 ч. л. сол ♦ 1 ч. л. сусамово олио
За дресинга: ♦ 5 с. л. оризов оцет ♦ 1 с. л. соев сос ♦ 1 ч. л. захар
Как се приготвя: Залейте водораслите с хладка вода, оставете ги да престоят в дълбока купа 10 мин на стайна температура. Краставиците нарежете на тънки шайби, сложете ги в гевгир, посолете ги, разбъркайте ги и ги оставете за 5 мин. Смесете оцета, соевия сос и разтворената във вода захар. Отстранете семената на чушката и я нарежете с ножици на тънки пръчици. Почистете джинджифила, нарежете го на тънки шайби, а тях пък – на тесни ивици. Внимателно отцедете водата от краставиците и водораслите. Смесете двата продукта в салатиера. Разбъркайте ги. Полейте го с дресинга, изчакайте малко и излейте излишната течност. Разпределете салатата по чиниите, отгоре сложете парчета джинджифил и пръчици чушка. Поръсете със сусам, налейте малко сусамово олио и сервирайте веднага. Тази освежаваща салата може да изиграе ролята на превъзходна закуска или гарнитура към морски продукти.
22.01.2012 15:01
В началото на постинга съм дала рецепта, как се прави чай от джинджифил. Можеш да сложиш и малко мента за по.добър вкус. Ето ти и една рецепта за салата с него:
Салата от краставици и водорасли с джинджифил
За 4 порции: ♦ 2 не много големи краставици ♦ 2 с. л. сушени водорасли (продават се в магазините за здравословни храни) ♦ 80 г пресен джинджифил ♦ 1 с. л. сусам ♦ 1 червена чушка ♦ 1 ч. л. сол ♦ 1 ч. л. сусамово олио
За дресинга: ♦ 5 с. л. оризов оцет ♦ 1 с. л. соев сос ♦ 1 ч. л. захар
Как се приготвя: Залейте водораслите с хладка вода, оставете ги да престоят в дълбока купа 10 мин на стайна температура. Краставиците нарежете на тънки шайби, сложете ги в гевгир, посолете ги, разбъркайте ги и ги оставете за 5 мин. Смесете оцета, соевия сос и разтворената във вода захар. Отстранете семената на чушката и я нарежете с ножици на тънки пръчици. Почистете джинджифила, нарежете го на тънки шайби, а тях пък – на тесни ивици. Внимателно отцедете водата от краставиците и водораслите. Смесете двата продукта в салатиера. Разбъркайте ги. Полейте го с дресинга, изчакайте малко и излейте излишната течност. Разпределете салатата по чиниите, отгоре сложете парчета джинджифил и пръчици чушка. Поръсете със сусам, налейте малко сусамово олио и сервирайте веднага. Тази освежаваща салата може да изиграе ролята на превъзходна закуска или гарнитура към морски продукти.
В любими
Валя
2. katan
3. wonder
4. leonleonovpom2
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. ambroziia
9. donkatoneva
10. milena6
2. lamb
3. hadjito
4. metaloobrabotka
5. mimogarcia
6. siainia
7. djani
8. samvoin
9. bgantimafia
10. vesonai