Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
26.01.2013 10:13 - Ще го бъде ли ВМЗ ЕАД, гр, Сопот или не-това е въпроса???
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Бизнес   
Прочетен: 7055 Коментари: 15 Гласове:
16

Последна промяна: 26.01.2013 15:52

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди броени дни Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, най-съществените от които са изваждането на  ВМЗ ЕАД, гр. Сопот от списъка на дружествата, за които е необходима стратегия за приватизация.
Топката е прехвърлена в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и нейният Надзорен съвет ще трябва да изготви критериите, на които трябва да отговарят участниците в новия конкурс, както и задължителните условия, които трябва да залегнат в приватизационния договор и да бъдат безусловно приети от тях. Бих казала, че това е доста тежка задача за хора, които не са в този бранш. За да се справят с нея трябва на първо време да се направи сериозно проучване на основните играчи на оръжейния бизнес в България и техните приходи,  за да не се получи така, че на новите критерии да отговори пак само един участник като в предишния конкурс. Ножицата трябва да се разтвори повече, за да може до участие в новия конкурс да бъдат допуснати повече производители и/или търговци на оръжие. Видяхме до къде доведе липсата на конкуренция-състезание с един кон.

Представете си, че нещо би могло да зависи от вас, какво бихте направили, за оздравяването на това дружество??? Битието на няколко български града зависи от бизнеса на този военен завод и много хора си задават хамлетовския въпрос-ще ни бъде или не:(((((( Oчаквам от вас повече активност и предложения за бъдещето на завода.
Представям ви още една интересна статия, този път по темата за неуспешната приватизация на ВМЗ, за да направите по-лесно преценка за причините довели до този неприятен завършек.

10:14 | 12.01.2013 | Екип на Komentator.bg

Последното държавно предприятие от Военно-промишления комплекс – ВМЗ Сопот - става залог на капризите на единствения кандидат-купувач – фирмата ЕМКО ЕООД. Безпрецедентен е фактът, че срокът за подаване на обвързваща оферта бе удължен от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол от 11 на 14 януари 2013 г. Според официалното съобщение от ведомството причината е, че фирмата-купувач не е подала оферта, а за да го направи, се опитва да постигне договореност със синдикатите да съкрати около 70 на сто от работещите във Вазовските машиностроителни заводи, или както популярно ги наричат Сопотската оръжейница.
Надеждата на приватизационната агенция, че ще постигне сделка с единствения купувач е очевидна, в противен случай конкурсът трябваше да бъде прекратен, а процедурата да бъде открита отново. Вероятно още няколко пъти, защото предприятието не може да стане частно, без да бъдат изпълнени целите на стратегията за приватизацията му, приета от парламента.
Те включват изискване към стратегически инвеститор, който има права за извършване на самостоятелна дейност с износ, внос и трансфер на оръжие, да няма публични задължения, да има приходи от продажби не по-малко от 120  млн. лв. общо за последните 3 финансови години, за които има  одитирани годишни финансови отчети. При оценка на офертите предлаганата цена ще има най-голяма тежест – 60%, инвестициите – 30%, и броят на работните места – 10%

Основната цел

Дали българската ЕМКО ЕООД отговаря на тези условия е много голям въпрос, от друга страна военно-промишлените предприятия са приватизирани почти изцяло. Kупувачи по правило са български работническо-мениджърски дружества, създадени именно за приватизацията на (както се очакваше в края на 90-те години) апетитните заводи. Досега във ВПК-приватизацията не се е появил чуждестранен стратегически инвеститор, ако се изключи лагерният завод на самото ВМЗ - шведската SKF, продаден като обособена част от същите заводи. При това, далеч не всички предприятия от комплекса са стари колкото ВМЗ, основано през 1936 г. Очевидно чуждите конкуренти искат пазара, а не производството. Почти като в този случай, в който кандидатът ЕМКО ЕООД и собственикът му Емилиян Гебрев също не виждат перспектива за пазар на снарядите, които ВМЗ още произвежда. Предприятието обаче притежава значителни имоти и терени, които също може да са обект на нечии апетити.
При всички случаи, ако купувачът успее да получи изгодни условия по сделката, може да бъде запазена малка част от производството. Tя обаче няма да доведе до развитие на Сопотската оръжейница като водещ производител. Това едва ли ще е от полза за развитието на фирмата, но ще е успех за купувача. И тъй като е единствен, претенциите му ще бъдат уважени. Всъщност това вече е факт – очевидната заплаха, че няма да подаде оферта и ще провали сделката накара държавно ведомство да удължи агонията на предприятието. И приватизатори и приватизиращи знаят, че такова, каквото е, предприятието няма кой знае какво бъдеще. Засега обаче Гебрев пази пълно мълчание.

Кой е купувачът?

Емилиян Гебрев е бивш служител на оръжейния търговец Кинтекс. Създава частната си фирма "Емко" през 1992 година. В началото Гебрев развива бизнес взаимоотношения с Етиопия, Еритрея, Грузия и Пакистан. Справка в Търговския регистър показва, че Гебрев е собственик и на „Първа българска частна петролна компания” ЕООД, „Синком България” ЕООД, както и съдружник в „Булин” ООД.
Това е единственият кандидат-купувач на ВМЗ Сопот, който освен опит в производството с оръжия, има и оборот от 120 млн. лева през последните 3 години. Според годишния отчет за 2011 г., „Емко” има над 65 млн. лв. приходи от продажби, а чистата счетоводна печалба на компанията е над 13 млн. лв.

"Емко" попада в полезрението на обществото в края на 2011 година, когато в складове на фирмата край Севлиево избухнаха снаряди. По информация в медиите тогава, в склада е имало голямо количество стари чешки снаряди 125-и и 152-ри калибър, които след преработка е трябвало да бъдат продадени в Африка. Името на „Емко” се свързва и с няколко международни скандала:
- 2001 г. - кораб на „Емко“ с 30 млн. патрона за АК-47 от Никарагуа е арестуван от митническите власти на САЩ
- 2001 г. – въпреки българо-индийските взаимоотношения, „Емко“ доставя 600 преносими ракети „Игла“ на Пакистан, която е във въоръжен конфликт с Индия
- 2006 г. – 3 камиона с тежки картечници и миномети на „Емко“ са задържани от македонската полиция, заради непълни документи. Картечниците и минометите са подарени на министерството на отбраната в Македония от САЩ. Съседите ни са пропуснали да уведомят американците за продажбата, което предизвиква острата реакция на американското посолство.

Сделката със старите танкове бавела приватизацията

Според експертите на "Нова алтернатива"-партията на бившия военен министър Николай Цонев, които се позовават на  осведомени източници от сферата на сигурността, фирмата на Гебрев в момента не е в особено добро финансово състояние, заради покупката на 120 броя танкове Т-55 на старо, подготвени за модернизация и приблизително същия брой бойни машини БРДМ, които също са подготвени за модернизация, но не са продадени заради необосновано висока цена. Според експертите, държавата извадила и разплатила парите на стачкуващите работници, за да потули скандала около неизгодната сделка.
Договорката на „ЕМКО“ е задължително да плати дълговете на предприятието към държавата, които възлизат на около 47 млн. лв. Общите задължения на ВМЗ-Сопот обаче възлизат на над 150 млн. лв., а за тях в предприватизационния договор не се споменава дали бъдещият собственик ще има задължението да ги погаси. За сметка на това, ако фирмата изпадне в несъстоятелност, тези пари ще потънат и „ЕМКО“ ще може спокойно да вземе оборудването и да уволни работниците, преди окончателно да удари катинара в Сопот, смятат от "Нова алтернатива".

_______________________________________________________________________________

азовските машиностроителни заводи“ ЕАД е държавно предприятие с дълга история – построено през 1940г. като Държавна военна фабрика. В сегашния си вид предприятието функционира от края на 90-те години, като първоначално през 1997г. е регистрирано като АД, а през 1999 г. – като ЕАД с едноличен собственик Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Справка в Търговския регистър показва, че капиталът на „ВМЗ“ ЕАД е 118 000 000 лв., разпределен в 118 млн.  акции с номинал 1 лв.
За проблемите в дружеството и приватизацията му се говори от доста време. През януари 2009 г. назначеният за изпълнителен директор Христо Иванов сезира МВР, ДАНС и Държавната финансова инспекция за сериозни нарушения на управленско ниво в периода 1997-2009 г. Христо Иванов обвинява Иван Стоенчев, директор (2000 - 2006 г.) и зам.-директор (2006 - 2008 г.) на завода, в редица нарушения, сред които продажби на имоти от „ВМЗ“ ЕАД, без съгласието на Министерството на икономиката и изваждане на машини от технологичния процес - без основание и експертна оценка. Проверката установява, че само за 2008 г. дружеството регистрира над 18 млн. лв. загуби, но след подадените сигнали от страна на Иванов, той е уволнен 8 месеца след като е встъпил в длъжност със заповед на Трайчо Трайков от 26 август 2009 г. За „нов“ изпълнителен директор е назначен Иван Стоенчев, а дружеството приключва годината с близо 100 млн. лв. дълг. Този дълг остава непроменен до следващата година и в края на 2010 г. се изготвя стратегия за приватизацията на дружеството, а през 2011 г. правителството гласува за 100%-ова приватизация.

www.komentator.bg/%D0%92%D0%9C%D0%97-%D0%A1%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%B4%D0%B0%D1%82-%D0%BA%D1%83%D0%BF%D1%83%D0%B2%D0%B0%D1%87-n-1545
  Моят коментар към тази статия е, че не са предадени точно изискванията към стратегическите инвеститори, залегнали  в стратегията за приватизация на “ВМЗ” ЕАД, гр. Сопот, одобрена от Народното събрание на Република България и обнародвано в Държавен вестник, брой 27 от 2011 г. 
Съгласно Стратегията, методът на приватизация  е публично оповестен конкурс на един етап.До участие в приватизационната процедура  се допускат инвеститори, които имат опит в управлението и организацията на дружества, произвеждащи отбранителна продукция и продукция с гражданско предназначение и опит в реализацията на такава продукция чрез износ, внос и трансфер на оръжие и отговарят кумулативно на следните изисквания:
1. Да имат предмет на дейност и да осъществяват производство на отбранителна продукция.
2. Да имат сертифицирана система за управление на качеството по ISO 9001/2000 или AQAP.
3. Да имат права за извършване на самостоятелна дейност с износ, внос и трансфер на оръжие.
4. Да нямат изискуеми публични задължения към Република България;
5. Да имат приходи от продажби не по-малко от 120 000 000 лева общо за последните 3 финансови години, за които кандидатите имат изготвени одитирани годишни финансови отчети.
6. Да притежават удостоверение за сигурност, издадено от компетентен орган, а чуждестранните лица - потвърждение от български компетентен орган за право на достъп до класифицирана информация.

Има и други неточности, така наречените "журналистически творения", но те не са съществени и произлизат от непознаването на Търговския закон.

Според мен тази стратегия вдигна твърде високо летвата пред желаещите да участват в обявения конкурс, само трима се опитаха да я прескочат,  един успя, но не стигна до финала.
Какво според вас трябва да се промени в тези изисквания, за да бъдат привлечени повече инвеститори и бъде успешна втората приватизационна процедура на ВМЗ ЕАД, гр. Сопот? Давайте смело, понякога от хора, които не са врели в тази материя идват по-свежи идеи, а на медиите това им е работата - да ги разпространят до когото трябва.


Гласувай:
17Следващ постинг
Предишен постинг

1. mariniki - това е работата на специалистите...
26.01.2013 12:27
а ние можем да ги призовем сериозно да се замислят и така
да направят, че да не затрият битието на хората там...
дори ако трябва да преобразуват част от технологията
в направата на някакви други неща... машини например
за други производства... болен въпрос... изискващ
по-скоро да бъде разрешен...
цитирай
2. kasnaprolet9999 - а ние можем да ги призовем сериозно ...
26.01.2013 12:56
mariniki написа:
а ние можем да ги призовем сериозно да се замислят и така
да направят, че да не затрият битието на хората там...
дори ако трябва да преобразуват част от технологията
в направата на някакви други неща... машини например
за други производства... болен въпрос... изискващ
по-скоро да бъде разрешен...


Нали ги видя "специалистите" каква стратегия са измислили преди две години, тя не доведе до положителен резултат. Сега ако оставим и Надзорният съвет на Агенцията за приватизация да се упражнява сам по темата не е ясно какво ще се случи и този път няма да има поправителен.
Четох някъде, че 40% от продукцията на завода е с гражданско предназначение. Благодаря ти, че се включи, понякога като се гледа отстрани даден проблем идват интересни идеи за неговото разрешение от неспециалистите, а специалистите ги доразвиват и прилагат на практика. В този смисъл можем да им бъдем полезни, както на тях, така и на нашата икономика.
цитирай
3. gosho568 - Хората са отчаяни и си искат своето...
26.01.2013 16:26
Време еправителството да вземе някакви мерки за решаването на проблема, а не само да си приказват празни приказки! Поздрави!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Време еправителството да вземе ...
26.01.2013 16:53
gosho568 написа:
Време еправителството да вземе някакви мерки за решаването на проблема, а не само да си приказват празни приказки! Поздрави!


Вчера четох, че правителството е отблокирало запорираните сметки на дружеството -около 4 млн. лева и работниците ще си получат неизплатените заплати. Просрочените задължения на дружеството са около 170 млн. Делото за несъстоятелност на дружеството е отложено за 18 февруари и спешно трябва да се вземат мерки. Въпросът е -от тук нататък накъде - успешна приватизация или ликвидация??? Виж тук:
http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/01/25/mejdunarodna-sdelka-osiguri-zaplatite-na-vmz.178485?utm_source=blog&utm_medium=dnesbox&utm_campaign=insidebanner
цитирай
5. gosho568 - 4. kasnaprolet9999 - Време еправителството да вземе ...
26.01.2013 18:51
По-добре е да се приватизира естествено, защото ако продължават с тези закривания ще вземат да унищожат и малкото което е останало в тая държава...
цитирай
6. kasnaprolet9999 - По-добре е да се приватизира ест...
26.01.2013 19:52
gosho568 написа:
По-добре е да се приватизира естествено, защото ако продължават с тия закривания ще вземат да унищож и малкото което е останало в тая държава...

Какво според теб трябва да се промени в критериите към участниците, за да бъдат привлечени повече инвеститори и бъде успешна втората приватизационна процедура на ВМЗ ЕАД, гр. Сопот?
цитирай
7. gosho568 - По-добре е да се приватизира ест...
26.01.2013 22:06
kasnaprolet9999 написа:
gosho568 написа:
По-добре е да се приватизира естествено, защото ако продължават с тия закривания ще вземат да унищож и малкото което е останало в тая държава...

Какво според теб трябва да се промени в критериите към участниците, за да бъдат привлечени повече инвеститори и бъде успешна втората приватизационна процедура на ВМЗ ЕАД, гр. Сопот?

Може би, да се преструктурира производството... знам ли?
цитирай
8. kasnaprolet9999 - gosho568
26.01.2013 23:13
Да, преструктурирането на производството е добре да залегне в бизнес плана на инвеститорите и да покаже тяхното виждане за развитието на дружеството, но при оценката им винаги ще има субективизъм, което ще се отрази негативно при съпоставянето на плановете на участниците. Благодаря за включването.
цитирай
9. planinitenabulgaria - Вече се разпродаде част от имуществото на ВМЗ:
26.01.2013 23:40
Преди петнадесетина години чеченска мутра купи лифта към х. Добрила и почивният комплекс под него. Ромове-бизнесмени пък, маскирани като берачи на боровинки свалиха бронзовата отливка от паметника на Дадо Вазов над Злия пролез и я продадоха на Отпадъци. Возов се среща там с овчари, очевидци на бегълците от Сопот. Турците завладяват повторно Сопот и хората се спасяват, прехвърляйки планината през седловината до х. Добрила
цитирай
10. kasnaprolet9999 - planinitenabulgaria
26.01.2013 23:58
И от тук накъде???
цитирай
11. kasnaprolet9999 - До Всички
29.01.2013 21:29
Извиняваите, че ви попитах......вероятно не знаете отговора, но аз ще го намеря!!!
цитирай
12. sande - Няма да го бъде в този му вид...
31.01.2013 19:04
Мастодонт от социализма, СИВ и Варшавския договор. Тогава имаше специализация и коопереране в рамките на Лагера.

Песента му е изпята.

Следствието е приключено! Забравете!

Сбогом на оръжията!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - sande
31.01.2013 22:28
Този завод много отдавна не е мастодонт, но остава основно препитание на много хора от региона. Много от тях са на възраст, след която е невъзможно да се преквалифицират. Преструктурирането му вероятно ще се извърши след приватизацията от бъдещия собственик.
цитирай
14. sande - Невенке, дай, Боже, да не съм прав ...
01.02.2013 10:20
Права си. Изход винаги има.

Новите ни приятели - хамериканците, могат да го спасят. Бълха ги ухапала.

Но, дали? Надали.
цитирай
15. kasnaprolet9999 - sande -
02.02.2013 22:25
Надали.Злите езици разправят, че в стратегията за приватизация на ВМЗ нарочно са залегнали високи изискваниа, на кпоито да отговори само определен американски инвеститор, а българските да окапят. Да ама този инвеститор явно се е отказал поради глобалната криза и сега работниците го отнасят. За това е редно правителството да си понесе вината за провалената приватизация.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14085555
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41288
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31