Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
23.01.2013 23:49 - Кой ще купи ВМЗ ЕАД, гр. Сопот??
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Бизнес   
Прочетен: 5604 Коментари: 13 Гласове:
17

Последна промяна: 24.01.2013 00:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Труд
17.11.2011 21:14 image

 

4 оръжейни фирми се борят за приза “Цар на войната”

"Сейдж консултантс" АД - Христо Христов, Генчо Христов

 ЕМКО ЕООД - Емилиян Гебрев 

"Манджуков" ЕАД - Петър Манджуков

"Кинтекс" ЕАД

Четири фирми в България успяват да печелят най-много от търговия с оръжие и се стремят към приза “Цар на войната” (по едноименния филм с участието на Никалъс Кейдж). Тяхната единствена цел е да надушат къде в света започва да мирише на барут и да започнат търговия. По-сладко е, ако успееш да снабдяваш и двете страни в конфликта с оръжие и боеприпаси. Още по-хубаво е този конфликт да е локален, да е далеч от България, да продължи дълго време и да е в държави, в които има петрол или други природни богатства.

Старите оръжейни търговци още помнят войната между Ирак и Иран, която започва през есента на 1980 г. Тогава България успя да да договори износ на оръжие и боеприпаси и за двете страни. Корабите за Иран тръгвали от Варна, а тези за Ирак от Бургас, за да не стане объркване с пратките, шегуват се оръжейници.

 

Оттогава оръжейният бизнес в страната ни се е свил изключително много. В момента годишно от производство и продажби оборотът в бранша не надхвърля 150 млн. лева.

Този бизнес излиза на светло единствено когато стане някакъв инцидент - взриви се склад или полицията или митничарите заловят пратка със стоки с двойна употреба, които не са регистрирани.

Само преди няколко дни заради избухнал склад стана ясно, че фирмата ЕМКО ЕООД, собственост на Емилиян Гебрев, е внесла голямо количество стари чешки снаряди 152-ти и 125-и калибър. В случая фирмата е трябвало да подмлади отделни компоненти на тези изстрели в своите заводи и да ги продаде в Африка.

Преди време от влакова композиция в Румъния бяха откраднати взриватели, които се оказаха собственост на фирма “Сейдж консултантс”, която се занимава с импорт и експорт на оръжия и боеприпаси. Нейни собственици са Христо Христов и Генчо Христов. Сандъците с 64 стари взривателя са пътували за Сопот, където фирмата има склад под наем. Взривателите от типа MRV са предназначени за 122-милиметровите реактивни снаряди от системата БМ-21 “Град” - съвременен вариант на някогашната “Катюша”. Днес такива оръжия се използват в горещи точки на света като Афганистан и Либия. По времето на НДСВ и на тройната коалиция фирмата “Сейдж консултантс” работи изключително добре с Министерство на отбраната. Тя успява да купи на атрактивни цени от “Снабдяване и търговия” ЕООД стари руски танкове Т-55 и друго въоръжение и да ги изнесе за Еритрея, припомнят от военното ведомство. Дълго време след това в Еритрея пламна война, а страната беше обявена от ООН за ембаргова.

В зависимост от политическата конюнктура на хоризонта изгрява по-силно звездата на един или друг оръжеен търговец.

През 1995, 1996 и 1997 г. най-голям играч на пазара е Петър Манджуков, който се ползва с цялата подкрепа на управляващата партия БСП. Той използва старите контакти, за да търгува с бившите съветски републики и прави изключителни обороти. Може да се каже, че Манджуков е единственият печеливш и от скандала между България и Франция за купуването на корвети за българските ВМС. Той е посредник между френската компания “Армарис” и българското Министерство на отбраната. Фирмата е класирана на първо място, а Манджуков взема полагащата му се комисионна. По-късно сделката не се случва, а от Елисейския дворец остават силно разочаровани от София. Запознати твърдят, че в момента Манджуков е съсредоточил усилията си да поддържа бизнес в Сърбия и част от страните на бивша Югославия.

Най-старият и деен играч в търговията с оръжие си остава “Кинтекс”. През годините фирмата успя да си запази всички представителства, които е имала в света, което й дава много добро предимство пред конкуренцията.

“Никога не трябва да работиш сам в друга страна. Задължително трябва да имаш местен човек, който да ти върши работите с техните служби, защото винаги могат да ти врътнат сериозен номер”, разказва оръжейник. В момента една от най-атрактивните страни за оръжейна търговия е Венецуела, но тя е обявена от САЩ за ембаргова. Ако американците усетят, че участвам в такава сделка ще ме вкарат в черния списък, и аз приключвам официално с този бизнес, казва търговецът на оръжие.

Освен внасяне на чужди боеприпаси българските търговци купуват и огромни количества оръжие от Министерството на отбраната. Ведомството продава стар калашник средно около 60 долара, а търговецът го изнася и търгува на 120 долара. Тези цени са много атрактивни, тъй като един нов калашник от завода в момента излиза на пазара с цена 500 евро.

Освен изброените по-горе четири фирми, които се занимават предимно с търговия, в България има и над 200 фирми за внос и износ на оръжие, боеприпаси и стоки с двойна употреба. Техният пазарен дял е изключително малък.

Най-големите производители на оръжие в страната са “Арсенал”, “Аркус”, “Дунарит”, ВМЗ-Сопот и ЕМКО ЕООД. Тези фирми държат около 70-80% от пазара. Те вземат и най-голямата част от тези 150 млн. евро на година.

Няколко посреднически фирми успяха да получат прилични комисиони и от сключените договори за доставка на ново въоръжение и техника за Българската армия.

Голям удар направи бизнесменът Николай Гигов, който се оказа посредник между военното министерство и френската компания “Еврокоптер” за доставката на 15 транспортни хеликоптера - 12 броя “Кугар” и 3 броя “Пантер”. Комисиона взе и фирмата “Авиостар” при купуването на трите нови транспортни самолета “Спартан” и седемте учебно-бойни “Пилатус”. “Балкан стар” е официален представител на “Мерцедес Бенц”, доставчик на джипове, рейсове и камиони за армията. Големите пари в този бизнес обаче си остават извън България. Някъде в САЩ.

 

Диян МОРКИН

 m.trud.bg/Article.aspx Днес Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, най-съществените от които са изваждането на  ВМЗ ЕАД, гр. Сопот от списъка на дружествата, за които е необходима стратегия за приватизация.
Топката е прехвърлена в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и нейният Надзорен съвет ще трябва да изготви критериите, на които трябва да отговарят участниците в новия конкурс, както и задължителните условия, които трябва да залегнат в приватизационния договор и да бъдат безусловно приети от тях. Бих казала, че това е доста тежка задача за хора, които не са в този бранш. За да се справят с нея трябва на първо време да се направи сериозно проучване на основните играчи на оръжейния бизнес в България и техните приходи,  за да не се получи така, че на новите критерии да отговори пак само един участник като в предишния конкурс. Ножицата трябва да се разтвори повече, за да може до участие в новия конкурс да бъдат допуснати повече производители и/или търговци на оръжие. Видяхме до къде доведе липсата на конкуренция-състезание с един кон.

 В горната статия  е направен сполучлив опит да се набележат основните играчи в оръжейния бизнес, но не става ясно дали общите приходи от дейността им за 2011 г. са 150 млн. лева или 150 млн. евро, вероятно поради техническа грешка на автора. Който знае повече и има идеи да помага, че ножа е опрял вече до кокъла. Тагове:   приватизация,   ВМЗ,


Гласувай:
171. zaw12929 - дА ПРИЕМЕМ 150 МЛН ЕВРО И ДА ГИ СРА...
24.01.2013 11:15
дА ПРИЕМЕМ 150 МЛН ЕВРО И ДА ГИ СРАВНИМ С 2.5 МЛРД ЕВРО- ИЗНОСЪТ НИ ДО 1988- 1989 Г. ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДА ВИДИМ КАК ОТ 120 000 РАБОТНИЦИТЕ СЕ СВАЛЯТ ТО 1200
цитирай
2. karambol5 - Мдааа. . . фалираха завода, за да го ...
24.01.2013 12:37
Мдааа...фалираха завода ,за да го продадат на безценица ,след като го извадят от забранителния списък .. Интересно решение ..
цитирай
3. mt46 - ?
24.01.2013 13:31
Не трябва да се протестира едва когато ножът опре о кокала... Щом депутатите и правителството не си вършат работата - народът трябва да ги уволни...
цитирай
4. mariniki - който и да ги купи...
24.01.2013 19:40
работниците ще спечелят ли нещо от това...
съмнявам се...
цитирай
5. kasnaprolet9999 - дА ПРИЕМЕМ 150 МЛН ЕВРО И ДА ГИ СРА...
24.01.2013 21:59
zaw12929 написа:
дА ПРИЕМЕМ 150 МЛН ЕВРО И ДА ГИ СРАВНИМ С 2.5 МЛРД ЕВРО- ИЗНОСЪТ НИ ДО 1988- 1989 Г. ВКЛЮЧИТЕЛНО И ДА ВИДИМ КАК ОТ 120 000 РАБОТНИЦИТЕ СЕ СВАЛЯТ ТО 1200


Ретроспекцията няма да помогне да се решат наболелите проблеми, дружеството е под заплаха да изпадне в несъстоятелност. Очаквам от вас идеи как да се излезе от това положение, включително и предложения за критерии, които да залегнат в изискванията към кандидатите за участие в конкурса.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Мдааа. . . фалираха завода, за да го ...
24.01.2013 22:12
karambol5 написа:
Мдааа...фалираха завода ,за да го продадат на безценица ,след като го извадят от забранителния списък .. Интересно решение ..


Това дружество не беше в забранителния списък за приватизация, а в списъка на дружествата, за които е задължителна стратегия за приватизация, одобрена от Народното събрание. Журналистите пак "творчески" се изказаха по случая, но това не е от голямо значение, колкото стратегията, която провали приватизацията с твърде големите си изисквания към участниците в конкурса. Информацията от приватизаторите бе, че офертата на единствения участник не е разгледана, поради липса на депозит и Дружеството не бе продадено на безценица. Какво обаче трябва да се направи от тук нататък??? Ако нещо зависеше от теб-какво би направила за да има бъдеще ВМЗ ЕАД, гр. Сопот.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Не трябва да се протестира едва к...
24.01.2013 22:16
mt46 написа:
Не трябва да се протестира едва когато ножът опре о кокала... Щом депутатите и правителството не си вършат работата - народът трябва да ги уволни...


Ами наближават избори и избирателите ще имат възможността да си кажат думата. Напоследък обаче избирателната активност е твърде ниска, хората загубиха надежда, че нещо в битието им ще се промени.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - работниците ще спечелят ли нещо от ...
24.01.2013 22:45
mariniki написа:
работниците ще спечелят ли нещо от това...
съмнявам се...

Работниците ще спечелят само, ако завода продължи дейността си и не изпадне в несъстоятелност. Ако нещо зависеше от теб-какво би направила за да има бъдеще ВМЗ ЕАД, гр. Сопот?
цитирай
9. karambol5 - Бих осигурил поръчки. . Познавам ...
25.01.2013 09:11
Бих осигурил поръчки ..
Познавам хора , които бяха готови да го напарвят и само малко ..наистина малко им трябваше ..
Заводът тябва да продължи дейността си .
Благодаря ти за пояснението ,то е важно !

цитирай
10. kasnaprolet9999 - Бих осигурил поръчки. . Познавам ...
25.01.2013 17:28
[quote=karambol5]Бих осигурил поръчки ..
Познавам хора , които бяха готови да го напарвят и само малко ..наистина малко им трябваше ..
Заводът тябва да продължи дейността си .
Благодаря ти за пояснението ,то е важно !

Да, завода трябва да продължи дейността си и днес правителството е разблокирало от сметките на дружеството 4 млн. лв. за заплати, което е добро начало за действия в тази посока. Дружеството трябва да се оздрави, за да не изпадне в несъстоятелност до като се приватизира. Осигуряването на поръчки е много важна предпоставка да се стабилизира дейността му, да стане атрактивно за повече инвеститори, както и да се постигне по- добра цена при приватизационната продажба.Виж тук:

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2013/01/25/mejdunarodna-sdelka-osiguri-zaplatite-na-vmz.178485?utm_source=blog&utm_medium=dnesbox&utm_campaign=insidebanner
цитирай
11. yotovava - дааа,
26.01.2013 08:33
и за Иран, и за Ирак... Бизнесът си е бизнес и какво тук значат някакви си чувства. На фона на това се запитвам защо всеки ден по мейла ме заливат с покани за участия в определени каузи.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - и за Иран, и за Ирак. . . Бизнесът си е ...
26.01.2013 12:37
yotovava написа:
и за Иран, и за Ирак... Бизнесът си е бизнес и какво тук значат някакви си чувства. На фона на това се запитвам защо всеки ден по мейла ме заливат с покани за участия в определени каузи.


Не се чуди, уважават те хората, няма лошо:)))
цитирай
13. kasnaprolet9999 - до всички
29.01.2013 21:23
Извиняваите, че ви попитах......вероятно не знаете отговора, но аз ще го намеря!!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14085546
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41288
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31