Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
02.11.2011 18:00 - Разходка в Байлово-посветена на един рожденик.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Туризъм   
Прочетен: 12605 Коментари: 45 Гласове:
46

Последна промяна: 03.11.2011 12:36

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Някъде четох,  че е хубаво всяка година човек да посещава поне едно място, където никога не е бил. Тази година в края на м.юли съвсем ненадейно се озовах в с.Байлово. С един съсед от с.Макоцево-Илийчо бяхме тръгнали за смрадлика, която расте на половината път между двете села. Оказа се, че на мястото, което си го знаех от по-рано, смрадликата е изсъхнала от сушата, а на следващото място, което пък Илийчо го знаеше, бе върлувал горски пожар. И така лечка полечка в търсене на смрадлика стигнахме до едно място, от което с.Байлово се виждаше като на длан. Там бяха израснали млади храстчета със смрадлика, които снимах и ви ги показах в предишен постинг.

image

Набрахме си доволно клончета смрадлика, планинска чубрица и решихме да отидем до с.Байлово. Предложението бе на Илийчо, той ми рече че е направо срамота толкова години да не отида да видя това село, което е така близо до с.Макоцево. Въздъхнах дълбоко, засрамих се и се понесохме към с.Байлово, натоварени с клонките смрадлика. Те ме обгръщаха отвсякъде, по-големите бяха на връзки, метнати през рамо, а малките надничаха плахо от билкарската ми кошница и една голяма торба. Ножовете ни, с които режехме клонките, стърчаха от коланите и отдалеч приличахме на маскирани прабългари, готвещи се за нападение.
image

За тези дето не са чували за с. Байлово ще кажа, че то е разположено в западните гористи разклонения на Ихтиманска Средна гора. Намира се близо до нейното било и на юг от прохода Гълъбец. Защитено от север от високите хребети Фрелим и Опор, от изток от Гола могила, открито на юг и запад към далечните гористи средногорски възвишения.По повод неговото разположение Елин Пелин е написал: Мойто родно село е разположено право срещу слънцето в едно красиво място, там, където Средна гора се отделя от нейната майка Стара планина и се упътва на изток ...
image

 

 За проучване историята на с. Байлово най-големи заслуги има докторът на археологическите науки Иван Велков, племенник на Елин Пелин. Според неговите дългогодишни изследвания, т. нар. от байловчани местност "Гьола" е осеяна с множество малки могили, които свидетелстват за голям некропол. В проучените десетината могили са констатирани два вида погребения: чрез изгаряне, което преобладавало и чрез заравяне на мъртвия. Според намерените в тях глинени съдове, бронзови и железни предмети, некрополът може да се отнесе към началото на IV в. пр. н. е., към т. нар. "втора желязна епоха". По всяка вероятност тези могили са принадлежали на някое тракийско племе, живяло по тези места.


image

Село Байлово съществува от XII в., като първоначално се намирало на 500-600 м западно от днешното в речната долинка около стария параклис "Св. Троица". По-късно (1792 г.) селото е изчезнало, причините за което са неизвестни, никакви спомени и предания не говорят за това. По всяка вероятност изчезването на селото е било причинено от турските войски, пристигащи от изток по разни направления. Те навярно са вършили големи безчинства върху населението, отбелязано в записките на поп Вуче от Хрелово (Рельово, Самоковско) от 1738 г.

image

image

Днешното с. Байлово се е заселило на това място около 1815 г. Неговото начало поставил прадядото на Елин Пелин — Кара Станьо Иванов от Болчовската махала на с. Поибрене, Панагюрско. Отначало той идвал по тези места, за да крие овцете си от турците бегликчии. Най-напред основал поселище в м. Кленов дол, а след това се преместил на сегашното място, защото било по-топло и скрито и имало хубави пасища и вода в изобилие. Тук има голям и буен извор, даващ началото на Байловската река, в долния край на която имало четири воденици. В днешно време от тях е останала само една.Турците не били съгласни с новите преселници и ги поканили да се завърнат, откъдето са дошли. Дядо Станьо бил мъдър и оправен човек, знаел добре турски език и това му помогнало да открие в София тапията на старото с. Байлово с означените граници на землището му и с това „узаконил" новото селище.

image

image

image

Това е културния дом на селото с паметника на Елин Пелин пред него.

image

image

image

Църквата "Св.Св. Кирил и Методий" е построена от майстор Ганчо Трифонов от с. Смолско през 1884 г. - паметник на културата. В една пристройка към нея живее в мизерни условия добрият старец Добри Добрев, наричан още "Светецът от Байлово". Той е известен с това, че дарява парите, събрани от просия на много български църкви и манастири. Миналата година е дарил 35 700 лв. на  храм-паметника "Ал.Невски" в гр. София, нещо което никой не е направил до този момент. Един човек от селото ни разказа за скромния му начин на живот. Клипчето, което съм сложила след постинга е  за него, не го пропускайте.

image

image

Домът, който сега е музей, на Елин Пелин, в който той е роден, живял и работил от 1877 до 1949г.

image

image

image

image

image

image


Повече за историята на Байлово вижте тук:

bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BE


Горните снимки са мое дело и допълнително са обработени от моя съпруг. Днес той има рожден ден и този постинг посвещавам на него с пожелание за много здраве, любов и успехи във всичко, което зависи от него и много късмет в това, което не зависи.
Днес няма да споменавам за моите очаквания в съвместния ни живот и какво ще му се случи, ако не ги покрие, защото му е празник, пък и той добре си е научил урока:)))
 

Тагове:   България,   Байлово,


Гласувай:
461. kleopatrasv - Много добра идея даде, Невена. . . ...
02.11.2011 18:05
Много добра идея даде, Невена...всяка година поне по на едно непосетено място. Чудесна виртуална разходка си направих при теб, поздравявам те!
цитирай
2. lubara - Поздрави, kasnaprolet9999!
02.11.2011 18:06
Как няма да го научи, иначе знаем какво би го сполетяло. Да е жив и здрав, и да ти се радва и занапред!
цитирай
3. stela50 - Благодаря за чудесната разходка , Късна Пролет ...
02.11.2011 18:25
Никога не съм ходила в Байлово , в мислите си съм го свързвала само
с Елин Пелин . Приятно ми беше да го посетим заедно .
Да е жив и здрав Рожденика ... с такава жена да него навярно
е и много щастлив .
Поздрави и хубав празник !
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Много добра идея даде, Невена. . . ...
02.11.2011 18:40
kleopatrasv написа:
Много добра идея даде, Невена...всяка година поне по на едно непосетено място. Чудесна виртуална разходка си направих при теб, поздравявам те!

Тази идея не е моя, но я споделям и разпространявам. От известно време един мой съученик, живущ в Канада я прилага на практика и всяка година посещава интересни места, на които не само той, но и много от нас не са били. Давала съм ви линк от неговия сайт на албумите със снимки от тези места. Идеята е не само да отидеш на такова място, но и да разкажеш за него на другите, да покажеш снимки и т.н.. Това го правим много хора тук в блога и е чудесно.
цитирай
5. ognena71 - Не съм ходила в с. Байлово красиво ...
02.11.2011 18:41
Не съм ходила в с.Байлово красиво място! Поздрави за разходката.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Как няма да го научи, иначе знаем ...
02.11.2011 18:43
lubara написа:
Как няма да го научи, иначе знаем какво би го сполетяло. Да е жив и здрав, и да ти се радва и занапред!

Благодаря за пожеланията. Сигурно си чувал, че гарван гарвану око не вади, та същото е и със скорпионите, те не се хапят взаимно, само си разпределят териториите за хапане:))))
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Никога не съм ходила в Байлово, в ...
02.11.2011 18:45
stela50 написа:
Никога не съм ходила в Байлово , в мислите си съм го свързвала само
с Елин Пелин . Приятно ми беше да го посетим заедно .
Да е жив и здрав Рожденика ... с такава жена да него навярно
е и много щастлив .
Поздрави и хубав празник !


Благодаря, сега вече можеш да го свържеш и с други хора, като дядо Добри, който е забележителен човек.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Не съм ходила в с. Байлово красиво ...
02.11.2011 18:46
ognena71 написа:
Не съм ходила в с.Байлово красиво място! Поздрави за разходката.

Надявам се някой път да го разгледам по-подробно, когато съм в по-приличен вид за да не плаша хората.
цитирай
9. ketcakuatl - ДА ТИ Е ЖИВА И ЗДРАВА ПОЛОВИНКАТА
02.11.2011 19:07
Наздраве! Чудно село, най-много ми хареса зеленината. А за новите места - случва ми се непрекъснато. По обясними причини.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - ketcakuatl
02.11.2011 19:10
Благодаря, наистина там има много зеленина, въпреки че бе сушаво време, изглежда има много подземни води. А за половинката трябва вече да се погрижа и отивам да правя салата 7)))
цитирай
11. mileidi46 - :))))))))))))))))))))))))
02.11.2011 19:27
Да е жив и здрав:))) И при вас гнездо от скорпиони съжителства в мир и любов..Много сме..силни сме..красиви сме..И най-умните:)))
прегръдки за всички..С много обич.НАЗДРАВЕ!!!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - mileidi46
02.11.2011 19:55
И сме много работливи, всичко ни се удава с лекота. Моят скорпи сега на балкона пече на скарата риба, защото това е мъжка работа. Мерси за пожеланията.
цитирай
13. ivankalilova - Сърдечни поздрави и пожелания за ...
02.11.2011 20:23
Сърдечни поздрави и пожелания за много здраве и обич и за двамата!:)))
цитирай
14. miaa - Щастие и успехи за двама ви. Бъдете ...
02.11.2011 21:40
Щастие и успехи за двама ви. Бъдете благословени, Невена!
цитирай
15. megg - Не мога да подмина този постинг! :)
02.11.2011 21:42
В Байлово минаха почти всичките ми детски ваканции, още усещам вкуса на очарованието на летните вечери, светулките, ромоленето на рекичката, дето припкаше сред селото, игрите до късно ... Днес е по - различно, миналата пролет бях, църквицата си е още същата, къщата на Елин Пелин с двора от вътрешната страна, защото домът на големия ни разказвач е на баир.
Благодаря ти за разходката! Да е жив и здрав рожденикът! И - наздраве!
цитирай
16. tili - Жив и здрав!
02.11.2011 22:05
За много години на него и на цялата ви къща!!!:)))
цитирай
17. alexs - Някъде четох, че е хубаво всяка г...
02.11.2011 22:05
Някъде четох, че е хубаво всяка година човек да посещава поне едно място, където никога не е бил.
Добра идея но има ли възможност всеки!?
Не съм ходил в Байлово но ми беше интерсно да го посетя!
Поздрави и хубава вечер!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - ivankalilova, miaa
02.11.2011 22:40
Благодаря за пожеланията!!!
цитирай
19. kasnaprolet9999 - megg
02.11.2011 22:44
Напълно те разбирам, защото такива преживявания имах навремето в гр.Пловдив, който си бе като едно голямо село. Къпехме се в р.Марица, ловяхме светулки по Бунарджика, ходехме боси и заспивахме по тревните площи, под някой храсталак на сянка, след като цял ден сме били на плажа на Острова, сега гребна база.Благодара за поздравленията.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - За много години на него и на цялата ви ...
02.11.2011 22:47
tili написа:
За много години на него и на цялата ви къща!!!:)))


Благодаря ти, очаквах че ще наминеш тази вечер по съседски, прибирайки се след поредното парти, ама не се сети, а то уискито се стопли от чакане. :)))
цитирай
21. kasnaprolet9999 - alexs
02.11.2011 22:55
Ами както виждаш на мен не ми стуваше нищо ходенето на такова място, значи не е толкова трудно, само трябва някой да даде идеята в точното време и ти да я поемеш. Гледай по-широко на нещата и ще ти се получи. Даже ме черпиха една шкембе чорба по байловски в едно кръчме в центъра на селото, беше ми направо живото-спасяващо в юлската жега.Живота е като огледало, усмихнеш ли му се и той ще те посрещне със същото. Ако вечно се тюхкаш и недоволстваш нищо добро няма да срещнеш по пътя си, защото подобното привлича подобно-вселенски закон.
цитирай
22. kaprizna - Поздрави за постинга!
02.11.2011 23:37
Щастие и любов за скорпиона! Наздраве!
цитирай
23. kometapg - Хареса ми разходката! А и снимките ...
03.11.2011 01:45
Хареса ми разходката! А и снимките са много добри! Да ти е жив и здрав Рожденикът и още дълго време да сте заедно!:)
цитирай
24. kasnaprolet9999 - kaprizna, kometapg
03.11.2011 09:31
Благодаря за пожеланията, приятен ден.
цитирай
25. kikowsky - Моля те,
03.11.2011 11:33
ако ходиш пак в Байлово, направи снимки от пещерите. Там по стените има изображения. Би ми било интересно да видя снимки на всичките :) Свързани са с рисунките от Магурата.
цитирай
26. kasnaprolet9999 - kikowsky
03.11.2011 12:41
Трябва да ме командироват от блога, както бе в Поморие и тогава ще направя снимки на всичките луни, а те са "240 изображения, от които 126 са контурни, 37 са вкопани и 77 са барелефни. Техните размери са различни, като диаметрите им варират в границите от 24 до 88 см.Най-зебележими и най-атрактивни обаче са изпъкнали луни, с нисък релеф. Те са относително най-малко на брой. За тях изследователите предполагат, че са изображения на регистрираните лунни затъмнения, когато Земята хвърля сянка върху Луната. "
Виж повече тук:
http://frognews.bg/news_22629/Bailovo_%E2%80%93_misteriia_na_7_hiliadi_godini/

Сложила съм две клипчета за единствената пещера, която е останала, наречена Манастирска или Калугерска за да не си капо.
цитирай
27. yotovava - Жив и здрав да ти е рожденикът, а и ти покрай него, да ни ограмотяваш и отваряш очите :))))))))))))))))
03.11.2011 12:45
Валя
цитирай
28. kikowsky - Благодаря!
03.11.2011 13:03
За клипчетата и информацията :)
цитирай
29. monaliza121 - Улицата на Байлово е по-хубава от ...
03.11.2011 15:07
Улицата на Байлово е по-хубава от нашата:)))))
Модерно и уредено ми се вижда...

Поздрави, Късна пролет, на теб и рожденика! Живи и здрави!:))

Само едно въпросче: смрадликата може ли да се съхранява повече от година?
цитирай
30. magnoliya - Поздрави . . .
03.11.2011 21:40
Поздрави на рожденика! Здраве, щастие, любов и късмет му желая!
Поздрави и на теб за този постинг, чрез който си направихме една чудесна разходка из Байлово!
цитирай
31. kasnaprolet9999 - monaliza121, magnoliya
03.11.2011 22:23
Благодаря за пожеланията. Всяка билка може да се съхрани за повече от година, ако се нарязва на по-едри части и се държи в хартиен плик на сухо и проветриво място. Един от критериите за добро съхранение е запазването на цвета и аромата на билката.
цитирай
32. sparotok - !
04.11.2011 16:31
Хубаво, спретнато селце е Байлово, добре, че има и такива.
Благодаря ти за виртуалната разходка из това красиво място!

А сега...малко на куц крак - да е жив и здрав рожденика! На тази дата са родени доста монарси:

- Едуард V
- Мария Антоанета
- испанската кралица София

Поздрави!:)
цитирай
33. kasnaprolet9999 - sparotok
04.11.2011 17:26
Никога не е късно за добри пожелания. Интересна статистика си намерил. Селцето е много китно и зелено, пък и има интересни места около него с археологични находки.
цитирай
34. 4aiotgluhar4e - Жив и здрав да ти е рожденика, Невена! Малко на патерица, но от сърце :)
05.11.2011 00:04
Най ме впечатли къщата на кИше :)
Снимките са много хубави! Браво на майсторите :)
цитирай
35. ckarlet - Страхотен подарък си му подарила, ...
05.11.2011 16:38
Страхотен подарък си му подарила, Невенче! С интерес разгледах и прочетох. Нека ти е жив и здрав съпруга и бъдете много щастливи!
цитирай
36. sparotok - блазе ти
05.11.2011 19:40
kasnaprolet9999 написа:
Никога не е късно за добри пожелания. Интересна статистика си намерил. Селцето е много китно и зелено, пък и има интересни места около него с археологични находки.


Блазе ти, че имаш възможност да се разхождаш често из природата, това си е благодат! При мен работата намаля, та може и аз да поскитам малко...кой знае, може да отскоча и до Байлово:)
цитирай
37. kasnaprolet9999 - Най ме впечатли къщата на кИше :) ...
05.11.2011 19:51
4aiotgluhar4e написа:
Най ме впечатли къщата на кИше :)
Снимките са много хубави! Браво на майсторите :)


Това е първата къща, която видях отблизо, след като влезнах в селото и много се впечатлих. Благодаря за оценката, старая се, щото ги правя най-много заради всички, които ме посещавате тук.
цитирай
38. kasnaprolet9999 - Страхотен подарък си му подарила, ...
05.11.2011 19:54
ckarlet написа:
Страхотен подарък си му подарила, Невенче! С интерес разгледах и прочетох. Нека ти е жив и здрав съпруга и бъдете много щастливи!


Благодаря ти, а освен този подарък си има и друг-хубаво пуловерче да му топли през зимата.
цитирай
39. kasnaprolet9999 - Никога не е късно за добри пожела...
05.11.2011 19:57
sparotok написа:
kasnaprolet9999 написа:
Никога не е късно за добри пожелания. Интересна статистика си намерил. Селцето е много китно и зелено, пък и има интересни места около него с археологични находки.


Блазе ти, че имаш възможност да се разхождаш често из природата, това си е благодат! При мен работата намаля, та може и аз да поскитам малко...кой знае, може да отскоча и до Байлово:)


Изобщо не е често, по-рано се разхождах всеки уикенд, а сега само когато съм в отпуск мога да си позволя да ходя някъде извън София, защото се занимавам с възрастната си майка.
цитирай
40. lidislidis - Много интересно място!
06.11.2011 00:12
Благодаря ти за разходката!;)
цитирай
41. kasnaprolet9999 - lidislidis
06.11.2011 18:34
Правилно си преценила, някой път ще ида да го разгледам без да ме подпира смрадликата отвсякъде:))))
цитирай
42. planinitenabulgaria - За постинга за Байлово:
06.11.2011 23:51
Госпожо Пролет,
Страхотен постинг! Образец за другите как да ги правят!
Ако запалите Фиата и отидете до с. Дъждовница, ще ахнеш не само от делата на траките по скалите, където са били култовте им светилища, но и от площите със смрадлика. Където слънцето достига земята навсякъде има смрадлика. Там все има по някоя кърджалийска ханъма, която си бере от тази билка.
Това е една от Долините на царете, където има големи култови комплекси на траките и път за обслужването им измежду скалите. Непременно да отидете.
Брависимо за постинга,
Коста
цитирай
43. zvezdichka - Mного интересен
07.11.2011 13:59
постинг Невенче! За Байлово бях чувала, за дядо Добри съм чела и гледала клипчета, но за тези манастирски пещери чувам за 1-ви път.
И много красива разходка сте си направили!
Поздрави и бъдете живи и здрави всички в къщи!
цитирай
44. kasnaprolet9999 - Госпожо Пролет, Страхотен пост...
07.11.2011 17:27
planinitenabulgaria написа:
Госпожо Пролет,
Страхотен постинг! Образец за другите как да ги правят!
Ако запалите Фиата и отидете до с. Дъждовница, ще ахнеш не само от делата на траките по скалите, където са били култовте им светилища, но и от площите със смрадлика. Където слънцето достига земята навсякъде има смрадлика. Там все има по някоя кърджалийска ханъма, която си бере от тази билка.
Това е една от Долините на царете, където има големи култови комплекси на траките и път за обслужването им измежду скалите. Непременно да отидете.
Брависимо за постинга,
Коста

Това е много интересно, а къде се намира това село? Тук в блога има много археолози и вероятно тази информация ще представлява интерес и за тях. Ако имаш някакви снимки от там направи постинг и ме покани да го видя.
цитирай
45. kasnaprolet9999 - zvezdichka
07.11.2011 17:29
Виж и коментара на planinitenabulgaria. В с.Дъждовница имало интересни култови светилища на траките.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13985892
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41223
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031