Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
15.09.2010 16:15 -
Смокинята- вкусна и лечебна като билка
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Хоби
Прочетен: 67335 Коментари: 44 Гласове:
Последна промяна: 15.10.2016 20:06
Прочетен: 67335 Коментари: 44 Гласове:
47
Последна промяна: 15.10.2016 20:06
Наскоро се върнах от гр. Поморие, където за около една седмица бях на почивка. Разхождайки се из улиците на стария и новия град (Квартала) непрекъснато ми се набиваха в очите красивите смокинови дървета, които растяха почти във всеки уважаващ себе си двор. Днес ще ви разкажа за техните изумителни лечебни свойства и надявам се, че ще успея да ви кажа за неща, които дори и не подозирате. Често се случва растенията, които могат да излекуват много наши болежки да са пред очите ни, но ние ги отминаваме, поради незнание или омаловажаване на техните качества, само защото са ни под ръка.
Тези красиви и полезни дървета се срещат по цялото ни южно Черноморие, както и в отделни части на южна България.
Има ги и в Пловдивско, където бях на гости при семейството на мой братовчед преди морето. Снимката е от техния двор.Тук смокинята е в нежната компания на един дрян с едри червени плодове. Още в Древна Елада смокиновият плод е бил високо ценен и употребяван като храна, която укрепва организма и му придава сили.
Моята майка правеше навремето сладко от зелените плодове на смокинята и с тях черпеше само отбраните си гости. Когато някое гадже ми идваше да ме навести, тя го оглеждаше критично, заговаряше го, и ако той успееше да й се хареса, донасяше в тавичка чинийка със сладко от тези смокини, заедно с чаша вода. Ако се случеше гаджето да не обича сладко ми се налагаше дълго да го увещавам да го изяде, защото обратното би се изтълкувало като кръвна обида за майка ми и тя нямаше да го допусне след това до мен. Дежурната реплика при такива случаи бе - няма я в къщи. Тогава и аз не обичах сладки работи и често я увещавах да забрави за този ритуал, но безуспешно.....:)))
Мога още много да продължа по темата, но да не се отплесвам излишно. Информацията надолу е събрана и обобщена от мен от няколко сайта в нета.
Смокиня
Използвана част: Листата и плодовете. Листата се берат през време на цъфтежа-юни, а плодовете се берат след узряването им.
Лечебно действие: Смокиновият плод действа тонизиращо, слабително и болкоуспокоително. Той съдържа вещества, които подпомагат смилането на мазнините и усвояването на въглехидратите. Те намаляват холестерола и стимулират апетита и панкреаса. Приложение: С богатото си съдържание на калий и захари плодовете са добро лечебно средство при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци, против запек (сушени смокини, накиснати в дървено масло се ядат сутрин на гладно). Желязото и манганът в тях са полезни при анемия. Употребяват се също при захарна болест, подагра, възпаление на лимфите. Нашата народна медицина препоръчва плодовете при малокръвие, скрофули, магарешка кашлица, бронхит, астма, простуда и като полово-възбудително, а листата –при бюргер, задух, кашлица, стомашни и чревни болки. Опечени, плодовете като кафе могат да се използват при всички видове кашлица. Външно във вид на лапи плодовете могат да се използват против циреи, гърлобол, възпаление на сливиците и венците, за компреси при петна у бременни.
Начин на приложение: като запарка - 1 чаена лъжица изсушени листа или сушен плод се заливат с 500 мл. вряла вода. След изстиване се прецежда и се изпива за един ден на три пъти половин час преди хранене. Плодовете могат да се консумират и в суров вид, тяхното количество трябва да се съобрази с поносимостта на отделния индивид към тях.
Важно! От гледна точка на човешкото здраве хранителната ценност на смокинята бе научно установена едва с напредването на медицината и технологиите. Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини, които са богати на фибри, като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри. Хранителните продукти с фибри се разделят на два вида: разтворими и неразтворими. Храните богати на неразтворими фибри улесняват преминаването на веществата, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото през червата, като прибавя към тях вода. По този начин те ускоряват храносмилателната система и осигуряват правилното й функциониране. Също така е установено, че храни, които съдържат неразтворими фибри имат защитно действие срещу рак на дебелото черво. Храните богати на разтворими фибри от друга страна пък е разкрито, че намаляват нивото на холестерол в тялото с повече от 20%. Следователно те също така са и от жизнена важност за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност. Прекомерното количество на холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдява ги и ги стеснява. В зависимост от това в кръвоносните съдове на кой орган холестеролът се натрупва, уврежданията свързани с този орган започват. Например ако холестеролът се натрупва в артериите, които снабдяват сърцето, то ще възникнат проблеми като сърдечна недостатъчност. Натрупването на холестерол във вените в бъбреците може да доведе до високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност. Нещо повече, поемането на разтворими фибри е важно от гледна точка на регулирането на кръвната захар чрез изпразването на стомаха, защото внезапната промяна в кръвната захар може да доведе до опасни за живота увреждания. Всъщност, установено е, че в обществата, чиято храна е богата на фибри, има много по-малко случаи на заболявания като рак и сърдечна недостатъчност. Също така, много голямо здравно предимство е разтворимите и неразтворими фибри да се съдържат по едно и също време. Установено е, че когато присъстват едновремено, те са много по-ефективни в предотвратяването на рака, отколкото, когато са по единично. Присъствието и на двата вида фибри, разтворими и неразтворими, в смокинята я прави едно от най-значителните хранителни продукти в това отношение.
Според Калифорнийският Смокинов Консултативен Борд се вярва, че aнтиоксидантите в плодовете и зеленчуците предпазват от редица заболявания. Антиоксидантите неутрализират вредните вещества (свободни радикали), които се появяват в резултат на химичните реакции в тялото или са приети отвън, и по този начин предотвратяват разрушаването на клетките. В едно проучване проведено в университета Скрантон бе установено, че изсушените смокини имат много по-високо ниво на фенолово съдържание, което е богато на антиоксиданти, отколкото другите плодове. Фенолът се използва като антисептик за убиване на микроорганизмите. Количеството фенол в смокините е много по-голямо от това в останалите плодове и зеленчуци.
Друго проучване проведено от университета Рутгерс в Ню Джърси разкрива, че поради основните мастни киселини oмега-3, oмега-6 и фитостерол, които се съдържат в изсъхналите смокини, те могат да играят значителна роля в намаляването на холестерола. Известно е, че омега-3 и омега-6 не могат да бъдат произведени в тялото и за това трябва да бъдат приемани заедно с храната. Нещо повече, тези мастни киселини са крайно необходими за нормалното функциониране на сърцето, мозъка и нервната система. Фитостеролът позволява на холестерола от животинските продукти, които имат потенциал да втвърдят сърдечните артерии, да бъдат изхвърлени от тялото без да се смесят с кръвта. Въпреки че е един от най-старите плодове известни на човека, смокинята – описана от калифорнийският смокинов консултативен Борд като „почти най-съвършеният плод в природата”– бе преоткрита от производителите на храни. Хранителната ценност на този плод и неговите ползи за здравето му позволиха да придобие едно напълно ново значение. Смокинята може да бъде част от всяка една специална диета. Тъй като смокините по природа не съдържат мазнини, натрий или холестерол, но притежават голямо количество фибри, то те са идеална храна за тези, които се опитват да намалят от теглото си. В същото време смокините имат по-високо минерално съдържание от всички известни нам плодове. Четиридесет грама смокини съдържат 244 мг калий (7% от ежедневната потребност), 53 мг калций (6% от ежедневната потребност) и 1.2 мг желязо (6% от ежедневната потребност). Нивото на калций в смокините е много високо: Смокинята се нарежда на второ място след портокала от гледна точка на съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява същото количество калций, колкото една купичка с мляко. Смокините също така са приемани като лекарство, което дава сила и енергия на дълго боледувалите пациенти, които трябва да се възстановят. Те отстраняват физическите и душевни затруднения и дават на тялото сила и енергия. Най-важният хранителен компонент на смокините е захарта, която обхваща 51-74% от целия плод. Нивото на захарта в смокините е едно от най-високите.
Моят опит: Използвам спиртен извлек от пресните листа на смокинята, приготвен по следния начин: В стъклен буркан се слагат пресните листа на смокинята (колкото поеме обема на буркана, без да се натъпква много), заливат се със 50 С медицински спирт (купува се от аптеката 95 С спирт и се разрежда с минерална вода, в съотношение 1:1). Бурканът се поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това се прецежда и съхранява на тъмно, при нужда се разтварят две чаени лъжички от спиртния извлек в 100 гр. вода и разтворът се пие преди ядене три-четири пъти на ден. Ако се направи със 70 С спирт, ще бъде по-траен извлека.
Този извлек помага при проблеми в храносмилането, тъй като съдържа много ензими. При застаряващите хора често се случва да намалее тяхното количество в организма и от това се получават храносмилателни разстройства. Преди години моят баща получи такова разстройство и никакви лекарства билки не можаха да му помогнат, да го преодолее .Като хапнеше нещо, много бързо след това тичаше до тоалетната, където сякаш имаше абонамент. Беше се отчаял, защото лекарите му казали, че му липсва някакъв ензим и това трудно може да се набави по друг начин, трябвало организмът му да го произведе. Посъветвах се с д.р Пашкулев, който ми бе личен приятел и по това време се занимаваше усилено със спиртни извлеци от различни билки. Той ме светна за лечебните свойства на листата от смокинята и ми даде указание да направя спиртен извлек от тях. След това го приложих много успешно на баща ми, който и до сега няма никакви проблеми със стомаха. Интересното бе, че само няколко дена бяха достатъчни, за да се достигне до неговото оздравяване. От тогава, винаги държа в аптечката си едно бурканче с такъв извлек за всеки случай.
Още едно приложение на сока от пресните листа на смокинята, което съм изпробвала: след като се откъсне листото, от него потича бял гъст сок, с него се лекуват брадавици по следния начин: натъркват се с него внимателно, за да не попаднат на кожата отстрани, но за по сигурно около брадавиците се намазва с някакъв мазен крем. Необходимо е това да се повтори няколко пъти до изчезването им.
Майка ми правеше сладко от зрели смокини. Смокинята е двудомно дърво, има мъжки (зелени, които не зреят) плодове и женски , които узряват през септември. Правят се сладка и от двата вида и имат различен вкус.
Сладкото от зрели смокини се прави по-бързо и лесно, вижте тук:
recepti.plamcom.com/recepta.php
и още една рецепта, в която се слатат и бадеми:
cooks-and-bakes.blogspot.com/2010/08/blog-post_14.html
За сладкото от зелените (мъжките) вижте тук една стара рецепта на баба Дина. Имам приятели от Поморие и те я правиха по същия начин.
forum.kulinar.bg/viewtopic.php
Снимките са правени от моя съпруг това лято и с изключение на втората са от гр.Поморие.
Тук можете да видите смокинята от Каваците, описана в разказите на нашият блогер Любарата:
lubara.blog.bg/izkustvo/2010/08/26/kraiat-na-liatoto.596597
Тези красиви и полезни дървета се срещат по цялото ни южно Черноморие, както и в отделни части на южна България.
Има ги и в Пловдивско, където бях на гости при семейството на мой братовчед преди морето. Снимката е от техния двор.Тук смокинята е в нежната компания на един дрян с едри червени плодове. Още в Древна Елада смокиновият плод е бил високо ценен и употребяван като храна, която укрепва организма и му придава сили.
Моята майка правеше навремето сладко от зелените плодове на смокинята и с тях черпеше само отбраните си гости. Когато някое гадже ми идваше да ме навести, тя го оглеждаше критично, заговаряше го, и ако той успееше да й се хареса, донасяше в тавичка чинийка със сладко от тези смокини, заедно с чаша вода. Ако се случеше гаджето да не обича сладко ми се налагаше дълго да го увещавам да го изяде, защото обратното би се изтълкувало като кръвна обида за майка ми и тя нямаше да го допусне след това до мен. Дежурната реплика при такива случаи бе - няма я в къщи. Тогава и аз не обичах сладки работи и често я увещавах да забрави за този ритуал, но безуспешно.....:)))
Мога още много да продължа по темата, но да не се отплесвам излишно. Информацията надолу е събрана и обобщена от мен от няколко сайта в нета.
Смокиня
Използвана част: Листата и плодовете. Листата се берат през време на цъфтежа-юни, а плодовете се берат след узряването им.
Лечебно действие: Смокиновият плод действа тонизиращо, слабително и болкоуспокоително. Той съдържа вещества, които подпомагат смилането на мазнините и усвояването на въглехидратите. Те намаляват холестерола и стимулират апетита и панкреаса. Приложение: С богатото си съдържание на калий и захари плодовете са добро лечебно средство при сърдечно-съдови заболявания, повишено кръвно налягане и отоци, против запек (сушени смокини, накиснати в дървено масло се ядат сутрин на гладно). Желязото и манганът в тях са полезни при анемия. Употребяват се също при захарна болест, подагра, възпаление на лимфите. Нашата народна медицина препоръчва плодовете при малокръвие, скрофули, магарешка кашлица, бронхит, астма, простуда и като полово-възбудително, а листата –при бюргер, задух, кашлица, стомашни и чревни болки. Опечени, плодовете като кафе могат да се използват при всички видове кашлица. Външно във вид на лапи плодовете могат да се използват против циреи, гърлобол, възпаление на сливиците и венците, за компреси при петна у бременни.
Начин на приложение: като запарка - 1 чаена лъжица изсушени листа или сушен плод се заливат с 500 мл. вряла вода. След изстиване се прецежда и се изпива за един ден на три пъти половин час преди хранене. Плодовете могат да се консумират и в суров вид, тяхното количество трябва да се съобрази с поносимостта на отделния индивид към тях.
Важно! От гледна точка на човешкото здраве хранителната ценност на смокинята бе научно установена едва с напредването на медицината и технологиите. Смокините имат най-високото ниво на фибри сред всички останали плодове и зеленчуци. Една-единствена изсушена смокиня осигурява два грама фибри: 20% от ежедневната препоръчителна консумация. Проучванията извършени през последните 10-15 години показват, че фибрите в растителните храни са много важни за нормалното функциониране на храносмилателната система. Известно е, че фибрите в храните подпомагат храносмилателната система и също така помагат за намаляване на риска от някои форми на рак. Специалистите по хранене описват яденето на смокини, които са богати на фибри, като идеален начин за повишаване на консумацията на фибри. Хранителните продукти с фибри се разделят на два вида: разтворими и неразтворими. Храните богати на неразтворими фибри улесняват преминаването на веществата, които трябва да бъдат изхвърлени от тялото през червата, като прибавя към тях вода. По този начин те ускоряват храносмилателната система и осигуряват правилното й функциониране. Също така е установено, че храни, които съдържат неразтворими фибри имат защитно действие срещу рак на дебелото черво. Храните богати на разтворими фибри от друга страна пък е разкрито, че намаляват нивото на холестерол в тялото с повече от 20%. Следователно те също така са и от жизнена важност за намаляване на риска от сърдечна недостатъчност. Прекомерното количество на холестерол в кръвта се събира в артериите, втвърдява ги и ги стеснява. В зависимост от това в кръвоносните съдове на кой орган холестеролът се натрупва, уврежданията свързани с този орган започват. Например ако холестеролът се натрупва в артериите, които снабдяват сърцето, то ще възникнат проблеми като сърдечна недостатъчност. Натрупването на холестерол във вените в бъбреците може да доведе до високо кръвно налягане и бъбречна недостатъчност. Нещо повече, поемането на разтворими фибри е важно от гледна точка на регулирането на кръвната захар чрез изпразването на стомаха, защото внезапната промяна в кръвната захар може да доведе до опасни за живота увреждания. Всъщност, установено е, че в обществата, чиято храна е богата на фибри, има много по-малко случаи на заболявания като рак и сърдечна недостатъчност. Също така, много голямо здравно предимство е разтворимите и неразтворими фибри да се съдържат по едно и също време. Установено е, че когато присъстват едновремено, те са много по-ефективни в предотвратяването на рака, отколкото, когато са по единично. Присъствието и на двата вида фибри, разтворими и неразтворими, в смокинята я прави едно от най-значителните хранителни продукти в това отношение.
Според Калифорнийският Смокинов Консултативен Борд се вярва, че aнтиоксидантите в плодовете и зеленчуците предпазват от редица заболявания. Антиоксидантите неутрализират вредните вещества (свободни радикали), които се появяват в резултат на химичните реакции в тялото или са приети отвън, и по този начин предотвратяват разрушаването на клетките. В едно проучване проведено в университета Скрантон бе установено, че изсушените смокини имат много по-високо ниво на фенолово съдържание, което е богато на антиоксиданти, отколкото другите плодове. Фенолът се използва като антисептик за убиване на микроорганизмите. Количеството фенол в смокините е много по-голямо от това в останалите плодове и зеленчуци.
Друго проучване проведено от университета Рутгерс в Ню Джърси разкрива, че поради основните мастни киселини oмега-3, oмега-6 и фитостерол, които се съдържат в изсъхналите смокини, те могат да играят значителна роля в намаляването на холестерола. Известно е, че омега-3 и омега-6 не могат да бъдат произведени в тялото и за това трябва да бъдат приемани заедно с храната. Нещо повече, тези мастни киселини са крайно необходими за нормалното функциониране на сърцето, мозъка и нервната система. Фитостеролът позволява на холестерола от животинските продукти, които имат потенциал да втвърдят сърдечните артерии, да бъдат изхвърлени от тялото без да се смесят с кръвта. Въпреки че е един от най-старите плодове известни на човека, смокинята – описана от калифорнийският смокинов консултативен Борд като „почти най-съвършеният плод в природата”– бе преоткрита от производителите на храни. Хранителната ценност на този плод и неговите ползи за здравето му позволиха да придобие едно напълно ново значение. Смокинята може да бъде част от всяка една специална диета. Тъй като смокините по природа не съдържат мазнини, натрий или холестерол, но притежават голямо количество фибри, то те са идеална храна за тези, които се опитват да намалят от теглото си. В същото време смокините имат по-високо минерално съдържание от всички известни нам плодове. Четиридесет грама смокини съдържат 244 мг калий (7% от ежедневната потребност), 53 мг калций (6% от ежедневната потребност) и 1.2 мг желязо (6% от ежедневната потребност). Нивото на калций в смокините е много високо: Смокинята се нарежда на второ място след портокала от гледна точка на съдържание на калций. Една купичка изсушени смокини осигурява същото количество калций, колкото една купичка с мляко. Смокините също така са приемани като лекарство, което дава сила и енергия на дълго боледувалите пациенти, които трябва да се възстановят. Те отстраняват физическите и душевни затруднения и дават на тялото сила и енергия. Най-важният хранителен компонент на смокините е захарта, която обхваща 51-74% от целия плод. Нивото на захарта в смокините е едно от най-високите.
Моят опит: Използвам спиртен извлек от пресните листа на смокинята, приготвен по следния начин: В стъклен буркан се слагат пресните листа на смокинята (колкото поеме обема на буркана, без да се натъпква много), заливат се със 50 С медицински спирт (купува се от аптеката 95 С спирт и се разрежда с минерална вода, в съотношение 1:1). Бурканът се поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това се прецежда и съхранява на тъмно, при нужда се разтварят две чаени лъжички от спиртния извлек в 100 гр. вода и разтворът се пие преди ядене три-четири пъти на ден. Ако се направи със 70 С спирт, ще бъде по-траен извлека.
Този извлек помага при проблеми в храносмилането, тъй като съдържа много ензими. При застаряващите хора често се случва да намалее тяхното количество в организма и от това се получават храносмилателни разстройства. Преди години моят баща получи такова разстройство и никакви лекарства билки не можаха да му помогнат, да го преодолее .Като хапнеше нещо, много бързо след това тичаше до тоалетната, където сякаш имаше абонамент. Беше се отчаял, защото лекарите му казали, че му липсва някакъв ензим и това трудно може да се набави по друг начин, трябвало организмът му да го произведе. Посъветвах се с д.р Пашкулев, който ми бе личен приятел и по това време се занимаваше усилено със спиртни извлеци от различни билки. Той ме светна за лечебните свойства на листата от смокинята и ми даде указание да направя спиртен извлек от тях. След това го приложих много успешно на баща ми, който и до сега няма никакви проблеми със стомаха. Интересното бе, че само няколко дена бяха достатъчни, за да се достигне до неговото оздравяване. От тогава, винаги държа в аптечката си едно бурканче с такъв извлек за всеки случай.
Още едно приложение на сока от пресните листа на смокинята, което съм изпробвала: след като се откъсне листото, от него потича бял гъст сок, с него се лекуват брадавици по следния начин: натъркват се с него внимателно, за да не попаднат на кожата отстрани, но за по сигурно около брадавиците се намазва с някакъв мазен крем. Необходимо е това да се повтори няколко пъти до изчезването им.
Майка ми правеше сладко от зрели смокини. Смокинята е двудомно дърво, има мъжки (зелени, които не зреят) плодове и женски , които узряват през септември. Правят се сладка и от двата вида и имат различен вкус.
Сладкото от зрели смокини се прави по-бързо и лесно, вижте тук:
recepti.plamcom.com/recepta.php
и още една рецепта, в която се слатат и бадеми:
cooks-and-bakes.blogspot.com/2010/08/blog-post_14.html
За сладкото от зелените (мъжките) вижте тук една стара рецепта на баба Дина. Имам приятели от Поморие и те я правиха по същия начин.
forum.kulinar.bg/viewtopic.php
Снимките са правени от моя съпруг това лято и с изключение на втората са от гр.Поморие.
Тук можете да видите смокинята от Каваците, описана в разказите на нашият блогер Любарата:
lubara.blog.bg/izkustvo/2010/08/26/kraiat-na-liatoto.596597
Следващ постинг
Предишен постинг
ИМАМ И ГОТОВ ПОСТИНГ ЗА ТЯХ ,С НОВА КАРТИНА!:)))
РАЗКОШНО СИ ГИ ПРЕДСТАВИЛА ПРИЯТЕЛЧЕ!
ПРЕГРЪДКИ!:)
цитирайРАЗКОШНО СИ ГИ ПРЕДСТАВИЛА ПРИЯТЕЛЧЕ!
ПРЕГРЪДКИ!:)
Надявам се като ги публикуваш да ги видя, дай знак като си готова.
цитирайобожавам смокини. От дете. Жалко, че те са по-топло любиви и чакам да се появят на пазара.
(ШШШШът, издаде тайната ми-с тях свалям килограмите.)
цитирай(ШШШШът, издаде тайната ми-с тях свалям килограмите.)
дори и тази сутрин си изядох една.....
Вярно е, че при мен са малки и трудно стават, защото съм в Северна България, но все пак имам възможността да ги опитам поне.
Благодаря ти, Невена, че ни запознаваш тези толкова вкусни плодове....
Сладка да ти е и есента!!!!
цитирайВярно е, че при мен са малки и трудно стават, защото съм в Северна България, но все пак имам възможността да ги опитам поне.
Благодаря ти, Невена, че ни запознаваш тези толкова вкусни плодове....
Сладка да ти е и есента!!!!
А от Двореца в Балчик си купих смокиново вино, много е хубаво. Казаха, че по 50гр.на ден било полезно за сърцето.
Благодаря за информацията!
Приятна вечер!
цитирайБлагодаря за информацията!
Приятна вечер!
но ти направо покри всички нормативи по информираност! Имаш едно сладко от мене!:)
цитирайМного се радвам, че се завърна! Прекрасен плод е смокинята! Поздрави Късна Пролет!
цитирайВсяко лято ходя в Петрич.Ям смокини до насита!:))Там почти във всеки двор има смокинови дървета! Сладкото и от зелени и от зрели смокини е прекрасно!
Постингът ти е много хубав и съдържа ценна информация! Поздравления!
цитирайПостингът ти е много хубав и съдържа ценна информация! Поздравления!
тук ги продават по 60 - 80 цента на парче, т.е. за две смокинки плащам три лева и ги ям много бавно като дълго след това си спомням колко ми е било сладко....ха-ха
цитирайИ аз ги обичам във всякакъв вид. От тях напълняват хората, които са слаби, защото ензимите, които съдържат спомагат за доброто храносмилане и те достигат до едно нормално тегло. Хората, които са с наднормено тегло пък се прочистват от вредните вещества, които са натрупани в тях и пречат на нормалната обмяна, което от своя страна спомага до нормализиране на теглото им.Поздрави, радвам се че си тук и сподели.
цитирайБлагодаря ти, това е много интересно, че тези дървета успяват да виреят и в Северна България, направо ме изуми. Поздрави!!
цитирайОт смокини се прави и ракия, има светъл цвят и хубав аромат. Когато бях на гости пре братовчеда от Пловдив ме почерпи с такава ракия и много ми хареса, спах добре и не ме боля главата на другия ден. Даде ми едно двулитрово шише от нея и на морето добре си поминахме с моя съпруг. Аз не прекалявам с дозите 50-70 гр,. вечер с много салата ми се отразява добре. То е обяснимо, това си е екстракт от смокинятя, извличат се всички полезни съставки.Вино не съм пила от смокини, вероятно също е вкусно и полезно.Поздрави!!
цитирайБлагодаря за оценката, сладкото от смокини се комбинира много добре с палачинки и няма да ти откажа.Поздрави!!!
цитирайЕ, бях ви предупредила, че ще отсъствам за известно време, няма да се плашиш, пак съм тук, къде ще ходя...., вече съм зарибена с този блог :))) Много ми липсвахте, но все се успокоявах, че като събера разни впечатления ще бъда по-продуктивна и полезна на всички вас :)))
цитирайИ аз ги обичам, повече пресни, но и от сушени не се отказвам. Сладкото от тях употребявам много рядко, заради многото захар и се страхувам да не напълнея от нея, то на моята възраст това се отразява.Поздрави!!!
цитирайЕто те и теб, радвам се че си отново тук. При нас смокините също не са евтини, но в сравнение с цените за които говориш си е евтиния.на връщане от морето си купих от Старозагорския край 1 кг. смокини само за три лева.Продаваха ги по пътя, заедно с много други плодове. Прасковите им са също фантастични, сочни и сладки.
цитирайНапоследък си е жива радост, че мога да ям пресни смокини. Ял съм сладко от смокини, но само съм си спомнял вкуса на истинския суров плод. Често се налага стомахът ми да свикне с техните семки от вътрешността, но какво да се прави. И бобът е полезен, което не значи че е лесно смилаем . :)
цитирайМного обичам пресни лепкави смокини! Божествено! Не случайно Адам и Ева са се облекли със смокинови листа:)))
цитирайИзключително еротично дърво!Може би защото съм си дървен,но такова ми е усещането!А бе ,да махнем листата!!!:)))
цитирай
20.
voinov50 -
Абе, Неви, какво си написала в коментар ------ .Вино не съм пила от ракия, вероятно също е вкусно и полезно.Поздрави!!
16.09.2010 02:40
16.09.2010 02:40
А на километър от мен, в Кресненския пролом, железопътната линия и от двете страни е обсипана с храсти и смокинови дървета, има и от по-малките тъмносини - лилави и от голямите жълти...
А смокинова ракия (ракия от смокви) съм опитвал в село Дзегвелия (днес с. Зорница) преди Мелник, наистина е хубава.
Сега ми остава да опитам и вино от ракия :)))))
Поздрави!!!
цитирайА смокинова ракия (ракия от смокви) съм опитвал в село Дзегвелия (днес с. Зорница) преди Мелник, наистина е хубава.
Сега ми остава да опитам и вино от ракия :)))))
Поздрави!!!
Ставяше въпрос за коментар 12.
цитирайЕдна съседка-гъркиня във Варна правеше "бонбони" от сушени смокини - издълбаваше ги, пълнеше ги с орехи, мед, карамфил и канела и леко ги запичаше във фурната. Не мога да забравя този вкус...
цитирайМного обичам сладко от смокиня, Невенче! Моята баба го правеше много хубаво.
А сега разбирам колко много качества има с лечебна цел смокинята.
Поздрави и хубав ден!
цитирайА сега разбирам колко много качества има с лечебна цел смокинята.
Поздрави и хубав ден!
Семките са голям проблем и за хора, които имат камък в жлъчката и не се препоръчват за консумиране при тях повече от една-две дневно. При здрави хора такава реакция се получава само в първите дни, до като се изчистят червата от вредните наслоявания.Поздрави!!!
цитирайСигурно не е случайно, нали действат като афродизиак. Само ябълката не ще да е била достатъчна причина да нарушат божията повеля :)))
цитирайПравилно ти е усещането, а листата на смокинята са помогнали на Адам и Ева да излезнат от райскити градини и да започнат истинският живот, като поемат отговорност за себе си и техните наследници. Така че който си е сложил такива листа, следва да ги махне, аз лично отдавна съм излезнала от тази фаза :))))
цитирайЕй, човек да не сбърка някъде и ти веднага го оцелваш, пък и шегички си правиш. Снощи, преди да отговоря, пак бях пила от тази ракия, взех си дозата от 50 гр. и сигурно за това така съм го написала. Сега го оправих, благодаря ти че ме светна какви ги пиша, да не стане някоя грешка. Чувала съм, че се прави ракия от вино, но обратното не е възможно :)))
цитирай
28.
анонимен -
Ах, Поморие
16.09.2010 09:23
16.09.2010 09:23
Преди години ядох сладко от смокиня в едни приятели. Вълшебство което няма нищо общо с продаващото се по магазините! Съпругата беше с Поморийски корен и каза рецептата, която беше доста сложна и не я запомних. Приятелите заминаха за Щатите и нямам връзка с тях. Та ако някой знае изпитана рецепта да си признае тук!
цитирайТова е страхотна рецепта, вероятно са и много полезни, карамфила мори личинките на паразити, попаднали по някакъв начин в червата на хората, орехите морят паразити в напреднал стадий на развитие, а канелата изчиства ставите и действа противовъзпалително. Ще трябва да опитам да направя и аз такива бонбони някой ден.
цитирайДа питаш баба си как го прави, че тук вече питат за него и чакат да си признаеш-виж коментар 28 :)))
цитирайМайка ми го правеше от зрели смокини. Смокинята е двудомно дърво, има мъжки (зелени, които не зреят) плодове и женски , които узряват през септември. Правят се сладка и от двата вида и имат различен вкус.
Сладкото от зрели смокини се прави по-бързо и лесно, виж тук:
http://recepti.plamcom.com/recepta.php?rid=204
и още една рецепта, в която се слатат и бадеми:
http://cooks-and-bakes.blogspot.com/2010/08/blog-post_14.html
За сладкото от зелените(мъжките) виж тук една стара рецепта на баба Дина. Аз също имам приятели от Поморие и те я правиха по същия начин.
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=10&t=2117
Приятни занимания. Добавих моя отговор в моя постинг накрая, за да може повече хора да го прочетат и също така се сетих за още едно приложение на смокинята, погледни постинга отново.
цитирайСладкото от зрели смокини се прави по-бързо и лесно, виж тук:
http://recepti.plamcom.com/recepta.php?rid=204
и още една рецепта, в която се слатат и бадеми:
http://cooks-and-bakes.blogspot.com/2010/08/blog-post_14.html
За сладкото от зелените(мъжките) виж тук една стара рецепта на баба Дина. Аз също имам приятели от Поморие и те я правиха по същия начин.
http://forum.kulinar.bg/viewtopic.php?f=10&t=2117
Приятни занимания. Добавих моя отговор в моя постинг накрая, за да може повече хора да го прочетат и също така се сетих за още едно приложение на смокинята, погледни постинга отново.
Постинга ти е много хубав. В моя град смокинята е на особена почит. Почти във всеки двор, край всеки блок или по улица, по пътя към Асеновата крепост има много смокинови дървета. От най-различни сортове. А как ухаят листата по обяд, на жарко слънце!
цитирайНепременно ще ти дам знак- разбира се !
цитирайОбожавам смокини!
В момента имам още 1 кг в хладилника.
цитирайВ момента имам още 1 кг в хладилника.
Благодаря за оценката, била съм в Асеновград много отдавна, но нямам такива спомени, може би защото съм си оставила очите по едно много хубаво и добро момче там и не съм поглеждала встрани :)))
цитирайОт Старозагорско си донесох смокини и вече свършиха, ще опитам да си доставя тази събота от пазара, там продават от различни краища и дано попадна на хубави смокини. Поздрави!!1
цитирайОще днес ще мина през пазара да си купя смокини!
цитирайkasnaprolet9999 написа:
От Старозагорско си донесох смокини и вече свършиха, ще опитам да си доставя тази събота от пазара, там продават от различни краища и дано попадна на хубави смокини. Поздрави!!1
Аз съм намислил и сладко от смокини да си направя, но май трябва да набавя нови, килограмът от вчера вече е на половина:)
Прав си, виж там съм дала рецепти, може да ти влезат в нужда.
цитирай
40.
анонимен -
lina
08.10.2010 15:14
08.10.2010 15:14
на втората снимка компанията на смокинята не е дрян, както казваш, а хинап (жожоба), който също има своите достойнства като лечебно растение
цитирай
41.
анонимен -
kosi
15.10.2010 11:53
15.10.2010 11:53
molia pratete mi 10-15 kg. pla6tam s ra3hodite tel-0897969546- ne se 6eguvam a telefonat mi e samo 3a priateli
цитирайНещо си се объркал, нямам плантация за смокини:))))
цитирай
43.
анонимен -
Пролет иде
20.03.2011 20:50
20.03.2011 20:50
Когато пролетта дойде всички дървета се разлистват и става много красиви.
Всички цветя поникват.Слънцето грее много силно.
цитирайВсички цветя поникват.Слънцето грее много силно.
zdraveite iskam da popitam po podrobno za spirtniq izvlek kak se pravi i stava li sega da si go napravq , sega do kato ima vse oshte lista , zashtoto i az sym s problemi v stomaha i s mnogo chesto razstroistvo . shte sym blagodaren da polucha otgovor :)
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. mt46
6. ka4ak
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. donkatoneva
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. mt46
6. ka4ak
7. dobrota
8. ambroziia
9. vidima
10. donkatoneva
Най-активни
1. desitomova
2. sarang
3. lamb
4. hadjito
5. energyawakeningbg
6. metaloobrabotka
7. mimogarcia
8. bgantimafia
9. siainia
10. bateico
2. sarang
3. lamb
4. hadjito
5. energyawakeningbg
6. metaloobrabotka
7. mimogarcia
8. bgantimafia
9. siainia
10. bateico
За този блог
Гласове: 41700