Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
05.05.2012 05:05 - Посещение в с. Курново-исторически забележителности
Автор: kasnaprolet9999 Категория: История   
Прочетен: 11137 Коментари: 28 Гласове:
31

Последна промяна: 05.05.2012 10:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В края на миналия месец получихме покана от наши много добри приятели, още от студентските години, да ги посетим на вилата им в с.Курново за първомайските празници. Първоначално бях много озадачена от наименованието на селото и даже се пошегувах с моя съпруг, че там можем да обновим някои негови важни физиологически части. Така де, няма само на старото фиятче да подменяме машинериите, а за човека никаква грижа:))
По-късно приятелите ни обясниха, че наименованието на селото идва от вид дъб, който расте по тези места и се нарича Горун, а селото се е казвало Горуньово. С течение на времето малко се е променило това наименование.
  И така тръгнахме миналата събота към Ботевград и до там пътя бе чудесен, после продължихме в посока  към с. Скравена, минахме през с.Новачене и като стигнахме до отклонението за с. Боженица за малко да го подминем. Причината бе, че срещу старата и невзрачна табелка за  с. Боженица се мъдреха две големи и нови табели за някаква асфалтова  база, които първи се набиваха на очи.   След като излязохме от с.Боженица, продължихме съм с.Курново, но пътя ставаше все по-разбит и тесен. Двете му страни така бяха оградени с гъсти храсти и люляци, че небето не се виждаше и едва  прозърташе слаба светлина. Накрая пътят ми заприлича на горска пътека.

image
Помислих си, тоя моя съпруг сигурно е решил да се отърве от мен и да ме остави тук на мечките:)) И както си го помислих той спря колата и ми предложи да си набера малко горски люляк. Запазих самообладание, което държа да отбележа, че никога не ме напуска в тежки моменти, отворих вратата и слязох. Този горски люляк ухаеше фантастично, бе с много нежни бледо-лилави цветове и аз си набрах доволно количество  стръкове. Така се бях улисала, че забравих за тежките си съмнения. По едно време се обърнах и с изненада видях, че съпругът ми все още седи в колата и търпеливо ме чака. Даже извади фотоапарата, слезе от нея и ме снима, но няма да ви показвам снимката, че по разбираеми причини гледам там много лошо:))  И тоя път ми се размина, помислих си с облекчение, качихме се в колата и потеглихме отново към с.Курново.
image

Ето че пристигнахме най-сетне. Прочетох, че на сегашното си място селото съществува от 1750 г. и първи на това място се заселил родът на Петко Рогача. След него идват още около 10-12 семейства, избягали от зверствата на турците, които направили къщи около него и така към 1800 г. се оформило селото. Нашите приятели имат малко по-различна версия и ни разказаха, че създателят на селото е бил един хайдутин на име Коло, който е бил пра-пра дядо на единия от тях.

image
image
 
  Това тук е бившето училище, общо взето доста тъжна картинка, срещана в много наши села.
Бяме силно озадачени и от многото порутени къщи, някои от които са били изградени от кирпич, а  върху покривите  на  част от тях (включително и на църквата) имаше каменни плочи.


image

Тази сграда се намира в центъра на селото и в нея се намират пощата и универсалния магазин.   Видно е, че е строена по времето на соца. До нея отдясно е кръчмата, но решихме да не я снимаме.
image

Това е църквата  “Св. Архангел Михаил”, която е изградена  по предложение на г-н Петко Дражански в периода от  1856 г. до 1869 г.

image
Отвън църквата изглежда много зле, просто плаче за ремонт. Преди няколко години нашите приятели са  дарили за църквата керемиди, но те и до сега стоят в двора й неупотребявани, защото висшите духовници не са разрешили да се заменят каменните плочи на покрива й, с цел да се запази нейната автентичност. Разбрахме, че покривът й тече в дъждовно време,  но не се прави нищо за него, нито за реставрацията й.
image
Църквата бе заключена и не можахме да я погледнем отвътре, но един наш сънародник е имал повече късмет и даже успял да  влезне в нея и да направи доста снимки. Попаднах случайно на сайта му в нета и който се интересува може да види снимките и хубавия му разказ тук:

blog.chiliev.com/

image

image

В непосредствена близост до църквата през 1866 г.  е построено ханче за преминаващите през селото пътници за Ботевград и София. В него Васил Левски основава селски революционен комитет през 1872 г. След освобождението, в ханчето се настанява кметството до построяване на сегашната сграда.  

image

image

Това е пак ханчето, но отстрани. Нашите приятели ни разказаха, че е имало опит на турските власти да заловят Левски, когато е бил там, но той е успял да избяга през тунелите, които били под църквата.


image

В центъра на селото, в една обградена и сравнително добре поддържана градинка, се намира един много добре запазен паметник. Той е изграден в чест на падналите за родината бойци през войните  1912-1918 г., родени в селото..
image
image

Това е списък на дарителите, с помощта на които са събрани средства за изграждането на този паметник.
image
image

image

Една добре поддържана къща, разбрахме, че е на бившата кметица.
image

Това е най-новата махала в селото и местните хора наричат живущите там “новокурци” :)))
image

Природата там е една малка приказка, въздуха ухаеше на глог и люляк, но най-много се впечатлихме от птичия хор, който ни изнесе божествени симфонии. Сутрин отварях балконската врата на стаята, в която нощувахме и цял час след събуждането ни слушахме тези чудесни певци, излежавайки се на спалнята, все едно бяхме в рая. По цял ден песните им се носеха в околноста и разнообразието от звуци беше незабравимо. Знаете, че доста съм ходила всред горите, но такъв птичи хор до сега не бях чувала.

image

image

image

image

В тази къща явно живеят хора, които много се гордеят със своята националност. Така трябва!!!
image
Селото е известно и с това, че тук растат много гъби и билки. След като направих оглед на околностите му лично се убедих, че билките са навсякъде. А това е най-големият глог, който някога съм виждала. Погледнете колко съм малка, в сравнение с него.

image

Тук бера великденче и лапад, поляните бяха пълни с тях.

Чудя се, какво ли стълпотворение от билки ще има на Еньовден по тези места. Благородно им завиждам на щастливците, които ще бъдат тогава там.
Селото си има и информационен сайт, където е записано следното:
"Курново е сгушено в полите на Стара планина. Селото се намира на 20 км от общинския център – гр. Роман, на 25 км от гр. Мездра и на 30 км от гр. Ботевград. През 80-те години на XX-ти век е обявено за вилна зона.
До селото се стига с автобус, който пътува три пъти на ден до ЖП спирка Синьо бърдо и от там с влак за Мездра или Роман. В сряда има директна автобусна линия за общинския център – гр. Роман."

Там има още информация и карта за местоположението, ако някой се интересува да кликне тук:

kurnovo.selo.bg/

Намерих в нета и още един сайт с няколко снимки от селото, вижте тук:
kurnovo.alle.bg/  

В заключение ще кажа, че прекарахме два незабравими дни в компанията на нашите приятели, които ни разведоха на още интересни места из околността, но за това ще ви разкажа по-нататък.
Снимките са правени от моя съпруг.
Тагове:   България,   туризъм,   курново,


Гласувай:
31Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Добре и представила това хубаво селце!
05.05.2012 07:23
Може би не само в това , но и много други села като него българина отново да се върне да живее.Тези които днес са на гурбет из запада ще се върнат,както някои пенсионери от Англия.
цитирай
2. alexs - Селцето е много хубаво ! Снимките ...
05.05.2012 07:54
Селцето е много хубаво ! Снимките също ! Сигурно има и много билки както навсякъде из България особено в Балкана! Поздрави!
цитирай
3. mitkaloto - Снимките са много хубави! Стана ми ...
05.05.2012 08:04
Снимките са много хубави! Стана ми малко тъжно от изоставените къщи..За съжаление тава явление се вижда във всяко село...Поздрави!
цитирай
4. mt46 - Поздрав, Невенке!
05.05.2012 09:42
Интересен, сладкодумен пътепис с чудесни снимки!...
цитирай
5. mariniki - някои от кадриите ме радваха, а други натъжаваха...
05.05.2012 10:06
с удоволствие бях с теб...и онзи горски люляк...много го обичам..
сърдечен поздрав...
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Може би не само в това, но и много д...
05.05.2012 10:40
bojo12345 написа:
Може би не само в това , но и много други села като него българина отново да се върне да живее.Тези които днес са на гурбет из запада ще се върнат,както някои пенсионери от Англия.


Не се надявай. До като има неконтролируема битова престъпност и никакво медицинско обслужване в селата само китайци и японци в преклонна възраст биха се навили да живеят там непрекъснато. Останалите ходят там само по празници, а живущите в селата стават все по-малко. В нашето село Макоцево са останали около 80 човека, а е само на 40 км. от София. Там даже няма изградена канализация, а възрастните хора си умират само по къщите.
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Селцето е много хубаво ! Снимките ...
05.05.2012 10:43
alexs написа:
Селцето е много хубаво ! Снимките също ! Сигурно има и много билки както навсякъде из България особено в Балкана! Поздрави!


Там е много диво и времето сякаш е спряло. Билките са сигурно много повече отколкото на други места с такава надморска височина-само 350 м.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Снимките са много хубави! Стана ми ...
05.05.2012 10:45
mitkaloto написа:
Снимките са много хубави! Стана ми малко тъжно от изоставените къщи..За съжаление тава явление се вижда във всяко село...Поздрави!


Възможно е така да е в много села, но в нашето няма толкова многоа изоставени и порутени къщи, малкото хора, които все още живеят там успяват да ги поддържат, вероятно защото е по-близо до София. Училището само е даже по-зле от това тук.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Интересен, сладкодумен пътепис с ...
05.05.2012 10:47
mt46 написа:
Интересен, сладкодумен пътепис с чудесни снимки!...


Благодаря за оценката, постарах се да ви е интересно, но е трудно да се предадат всички неща, които ме вълнуваха, до като бях там.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - с удоволствие бях с теб. . . и онзи ...
05.05.2012 10:54
mariniki написа:
с удоволствие бях с теб...и онзи горски люляк...много го обичам..
сърдечен поздрав...


Този люляк стоя два дена в стаята, в която нощувахме и ако знаеш как упоява уханието му, сутрин едвам се събуждахме, но беше вълшебно, нещо като ароматотерапия. На втората нощ към този аромат се прибави и уханието на цветовете от глог, което сложих върху вестници под кревата да съхнат. Така замириса неземно, че приятелите ни се чудеха, дали ще ни намерят живи сутринта:))) Те не знаят обаче, че ние сме тренирани на такива изпълнения. От години редовно си спим на вилата между ухаещи съхнещи билки-мащерка, мента, бъз, еньовче, пелин и т.н.
цитирай
11. tili - Поразходих се с вас
05.05.2012 11:18
из Курново, Вени. За покривните плочи отците са прави. Трябва да се реставрират. Дано, църквата е истинско бижу!
А тези птички и пчелички са плъзнали навсякъде, да знаеш. Да се чудиш къде се бяха изпокрили зимъска:)))))))))))
цитирай
12. kasnaprolet9999 - tili
05.05.2012 11:29
Сигурно са прави, но вече няколко години не е и чуло да се започне някаква такава дейност, а плочите са тежки и ще сринат прогнилите греди отдолу. Като нямат пари за реставрация, поне да бяха ги махнали, за да запазят това, което е останало.
А пилците-там определено са повече и по-гласовити.
цитирай
13. mrazekoff - Всяко едно пътуване
05.05.2012 14:37
е едно преживяване и много трудно е човек да го опише в пълния му вид, пък и не е необходимо, защото това което човек чувства си остава единствено за него. Благодарен съм, че чрез теб успях да надникна в един непознат за мене край. Успях да видя природата и панорамата на селото. Погледнато от големия и шумен град в тези малки селца времето сякаш е спряло и всичко изглежда толкова непознато и различно от нашите представи за съвременно село.... Както казах и преди човек сам се потапя в действителността и сам изживява егоистично това врече - радва се, страда, релаксира или се потапя напълно в непозната обстановка.
Радвам се за вас, че сте се докоснали до една свежа и красива природа...
Отново ти благодаря, като ти пожелавам прекрасна, цветна и усмихната пролет!!!!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - mrazekoff
05.05.2012 15:37
Така си е, опитвам се да ви предам възможно повече неща, но няма как да изкажа всичко, може би ми трябва и време, за да го преусмисля в главата си. Радвам се, че това, което все пак съм успяла да изразя ти е било интересно и полезно. Този край и на мен ми бе напълно непознат, но човек не знае, къде ще го отпрати случайността, а може би така е трябвало.
цитирай
15. stela50 - Красиво кътче ... снимките са разкошни ...
05.05.2012 17:31
Непознат ми е този край , почувствах и радост и болка .
Църквата заслужава да бъде реставрирана и ремонтирана ,
впечатляваща е , въпреки вида й. А природата и птичите
песнопения , просто почувствах , чудесно си предала
вълнуващите преживявания, Късна Пролет...
Поздравления и благодарности !
цитирай
16. gocho52 - Получили сте
05.05.2012 18:16
мощен енергиен душ...
цитирай
17. kasnaprolet9999 - stela50
05.05.2012 18:45

И за мен бе непознато и много съм доволна, че посетих това вълшебно място. Дано нещо се решат да направят с тази църква. Хората там са бедни и малко на брой, няма как да съберат средства, трябва да се отпусне помощ от църковното настоятелство. Видях даже кмета как си копаеше нивата, както едно време прадедите ни са се трудили така.
цитирай
18. kasnaprolet9999 - gocho52
05.05.2012 18:47
Може и така да се каже, звучи интересно.
цитирай
19. vanota - всичко е прекрасно
05.05.2012 20:46
всичко е толкова интересно и това селце е толкова красиво бихме искал да живеем там.Много ни хареса всичко.Моля кажете ни как да сложим в постинга снимка???
цитирай
20. mmmmmmmmm - Прекрасна разходка!:)
05.05.2012 21:09
Обичам такива места - мирише на село,на трева,на цветя,на земя.Е,доста е тъжно сред изоставените къщи,но това ни заобикаля....А поддържаните все още носят духа на селото и българското!
Благодаря,че сподели!:)))
цитирай
21. kasnaprolet9999 - vanota
05.05.2012 21:09
Тук е описано и онагледено как става това, както и много други неща:
http://blog.bg/faq.php
цитирай
22. kasnaprolet9999 - mmmmmmmmm
05.05.2012 21:20
Няма място, където да съм ходила и да не съм го споделила с блогерите. Това си е нещо като някаква уговорка между всички , които сме тук в блога, ако щеш го наречи краста, но е много заразно. Това някак ми действа много зареждащо и е най-силното нещо, което ме задържа в блога. Караме се, обичаме се, но всеки си казва, какво обича, ккакво му тежи, къде е ходил, какво е видял, за какво мечтае, какво му тежи, с какво се е сблъскал, кога има рожден/имен ден, кой от близките му е именик/рожденик, какво прави домашният му любимец, защо не обича тая или оная партия, каква музика харесва и т.н.
цитирай
23. magnoliya - Сладкодумка си ти! Мисля си какво ...
05.05.2012 23:04
Сладкодумка си ти!
Мисля си какво ли щеше да стане ако съпругът ти те беше оставил там при люляка, на мечките. Кой щеше да ни разказва за пътешествията из гори и планини, за билкосбора и лечебните свойства на билките.
Поздрави за поста! Пътувах с теб, че и люляк си набрах!
цитирай
24. bven - Благодаря за хубавия разказ за това селце!
05.05.2012 23:14
Родината ни е пълна с такива малки и китни села, порутени от години, защото хората ги няма...
Снимките чудесно допълват представата, дано се намерят и хора да оживят това кътче!
цитирай
25. kasnaprolet9999 - Сладкодумка си ти! Мисля си какво ...
05.05.2012 23:29
magnoliya написа:
Сладкодумка си ти!
Мисля си какво ли щеше да стане ако съпругът ти те беше оставил там при люляка, на мечките. Кой щеше да ни разказва за пътешествията из гори и планини, за билкосбора и лечебните свойства на билките.
Поздрави за поста! Пътувах с теб, че и люляк си набрах!


Права си, голям зян щеше да стане. А колкото до горския люляк, сега ще усетиш как ухае и ще ме разбереш напълно:)))
цитирай
26. kasnaprolet9999 - Родината ни е пълна с такива малки и ...
05.05.2012 23:35
bven написа:
Родината ни е пълна с такива малки и китни села, порутени от години, защото хората ги няма...
Снимките чудесно допълват представата, дано се намерят и хора да оживят това кътче!


Тази вечер разбрах, че бабата по майчина линия на приятелката на малкият ми син е родом от там и все още имали някаква порутена къща в това село. Момичето ни беше на гости тази вечер и прочете постинга ми, остана очаровано и много замислено.Не е ходило там от 15 г., а там са му корените. Колко е малък света нали?
цитирай
27. cchery - Вени, много приятна разходка ми поднесе!
07.05.2012 13:24
Не мога да не се съглася с твоите изводи, че докато не изчезне престъпността и не се оправят медицинските услуги, почти никой няма да се върне на село. Лично аз не бих отишла имено заради престъпността!

Иначе направо ме смъдна сърцето като гледах снимките от хана, в който преди еди си колко години Левски е основал РК!!!!! Та това е такава светиня, бегло докосване до личността на този, който толкова тачим и наричаме национален герой, а изглежда като............... без коментар!

Точно днес направих и втория си постинг за Англия, в който ще откриеш снимки на типичното английско село в тотален контраст с тези от с. Курново........

А за люляка те разбирам напълно! Имахме възможност и ние да му се насладим на живо в местността между х. Божур, Горна Оряховица и манастира Св. Троица, Търново! Буквално ходихме всред гора от люляк, под чиито клони цъфтяха в изобилие диви божури!!!! Ароматът беше вълшебен!
цитирай
28. kasnaprolet9999 - cchery
07.05.2012 18:43
Права си за престъпността, то и мен вече ме е страх да ходя на далечни екскурзии сама, гледам да съм около селото и ако видиш с какъв нож се разхождам, с цел самоотбрана, съвсем ще се умопомрачиш.
Колкото до ханчето, пък и църквата нещата са много зле, ама кризата е навсякъде. То деца и старци са оставени без грижи, ти искаш за историческите забележителности да се погрижат, няма как да стане. Днес участвах в едно предаване за старческите домове по бтв, трагедията е тотална. Един старец на 91 г., убил баба на 80 г.,вероятно за за да я спаси от болките от рак или защото е откачил, все още не е ясно.
Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13671120
Постинги: 835
Коментари: 16422
Гласове: 40935
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31