Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
13.07.2010 19:45 - Кремиковски манастир-история и настояще
Автор: kasnaprolet9999 Категория: История   
Прочетен: 11929 Коментари: 24 Гласове:
17

Последна промяна: 25.12.2010 17:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Който не е посещавал селата около завод Кремиковци не знае, какво е изпуснал. Казват, че там тотално са отровени въздухът, водата и почвата. Година след прекратяване на дейността на завода  разбрах, че там е райско кътче, има толкова силен магнетизъм, че е грехота, да се лишите от излъчването му - местата са наистина свети и духът на ранното християнство, на епохата на първите две Български Царства все още се чувства - странно, мистично и съвсем осезаемо. По нищо не личи, че там години на ред този завод е бълвал отровни газове, природата е много запазена, убедете се сами.

image

Обяснението на местните хора за това е, че от планината непрекъснато има лек бриз в посока към   комбинат Кремиковци и това създава преграда за пушилките, излизащи от него  Колко умна е планината и колко е силна, щом е успяла да се съхрани при тези условия, можем само да се учим от нея.

image

Там открих много билки, на снимката се вижда слез.

В южните склонове на Ст.планина, в един живописен кът на около два километра от с. Кремиковци(сега квартал на София, но по нищо не личи) се намира Кремиковския манастир “Св.вмчк Георгий Победоносец, който е част от Софийската Света гора, има богата история и уникална стенописи. Той е  видим от Лозенската планина и Софийското равно поле, а в близост до него, в местността “Градището”, личат останки от древна крепост.

image

В началото на този месец от учреждението, в което работя ни организираха еднодневен семинар в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи към Министерството на труда и социалната политика.

image

image
 
Тук се провеждаха лекциите. Центърът се намира в близост до този манастир, което ми даде възможност да го посетя, заедно с моите колеги.

image

Това е изглед от стаята, в която бях настанена.

За мой срам до този момент не бях ходила до там, въпреки че манастирът се намира на половин час път с кола от София. Даже си мислех, че името Кремиковци е рожба на соц-времената. Човек се учи обаче до като е жив, ето какво разбрах от една закупена брошурка от там:

image

Манастирът отвън, а по-долу е входът му отблизо.

image

Кремиковският манастир “Св.вмчк Георгий Победоносец” датира от времето на Второто българско царство и е един от многото, построени от Иван Александър.  Заедно с още десетки църкви и манастири в Стара планина и Витоша той е част от т.н. Софийска Света гора.През 1382 година София пада под турско владичество и манастирът е разрушен. През 1453 г. султан Мехмед ІІ е издал ферман, с който разрешава възобновяването на все още непревърналите в джамии християнски храмове.През 1493 година местният болярин Радивой, след смърта на децата си Теодор и Драгана, с активното съдействие на Софийския митрополит Калевит възстановява малката църква “Свети Георги” и богато я изографисва. Строена е от камък, малки тухлички и хоросан. Има основно помещение с олтар и предверие.


image


Боляринът Радивой подарил изработеното в Драгалевския манастир, писано по поръчка на метрополит Калевит, ръкописно четвертоевангелие-“Кремиковско”. В библиотеката на манастира до 1898 г. се е намирало и Евангелие на поп Йоан Кратовски от 1579 г., “Кремиковски трептих” с народен поменик от ХІV век, както и сборник жития за м.юни, юли и август. Иконостасът е дърворезба, изработена от Петър и Филип Филипови, а иконописта е дело на майстори зографи от Дебърската и Самоковската школи. Стенописите са уникални, а  най-забележителен е  стенописът на св.Георги на трон, който е единствен по рода си.

image

Тук са предадени и мощите на св.Георги Софийски Нови, изгорен през 1515 г. за християнската вяра, намерени от един овчар и пазени от него 30 г. На няколко старата църква “Свети Георги”  е обновявана, укрепвана и изписвана. По време на последната реставрация на старата църква“Свети Георги”   е открит фрагмент от ранна живопис(фон и обрамчващи елементи), предхождаща 15 век, доказателство за това, че българското изкуство изпреварва с един век западния Ренесанс.

image

image

Кремиковският манастир
също е служил за убежище на родолюбиви българи през турското робство. Тук се е укривал няколко дни вторият знаменосец от четата на Христо Ботев - Димитър Стефанов-Казака от Сливен. След смъртта на Ботев и на първия знаменосец, знамето е отковано от дръжката си, по думите на Никола Обретенов: “Сливенчето го запаса на кръста си и замина с Георги Апостолов из Балкана”. Димитър Казака, ранен успява с други трима четници да се доберат до манастира. Магерът от Кремиковци, Геко Палев, го лекува и се грижи за тях няколко дни. За съжаление, турците научават, че в манастира се крие четник и искат предаването му. За да запази манастира игуменът, хаджи Авксентий го снабдява с храна и го провожда до хралупа в гората. След няколко дни потерите на Малич Байрактар го откриват. Измъчват го жестоко, изгарят знамето, което откриват на кръста му и зверски го съсичат. Убит е през 1876 г., а на мястото на гибелта му през 1912 година е изграден паметник.

image

image

Входът на старата църква, а долу са част от стенописите, снимани с разрешението на монахинята сестра Хиония . 

image

 В предверието, на северната стена на църквата са изписани образите на ктиторите на църквата – Радивой, неговата жена и двете му деца – Тодор и Драгана. Радивой държи в ръцете си макета на църквата.

image

Богородица Платитера (в славянската иконография наречена Ширшая небесна или Знамение). Стенопис от 1493 г. в  конхата на олтарната абсида на църквата.
Повече за стенописите в тази църква има тук:

tarbo.blog.bg/drugi/2009/08/04/srednovekovnata-cyrkva-na-kremikovskiia-manastir-quot-sveti-.373952
 
Понастоящем Манастирът се състои основно от две перпендикулярни жилищни сгради, стара и нова църква.  От историческа гледна точка старата църква представлява най голям интерес, тъй като  стенописите му са създадени изцяло в традицията на средновековната българска живопис от 13-ти и 14-ти век. По-голямата част от тях са реставрирани и съответно оцелели до днес. 

image   

В манастирския двор.

image

Жилищните сгради, които са на повече ог 250 години и основата на които е от прост дървен плет, са изцяло реновирани през последните години. Този манастир се приема за един от най-стойностните средновековни паметници на културата на Балканите. През 1969 г. е обявен за паметник на културата. 

image
 
image

image

 Повече от четвърт век за делата на Кремиковския манастир се грижи сестра Хиония от Харков(седнала на пейката). Тя поддържа двете църкви много добре. През лятото целият двор е обсипан с цветя и зеленина.   image

image

Новата църква (1902 г.) "Покров Богородичен" е хубава постройка, в която сега се пазят реликвите на манастира - средновековното Кремиковско евангелие (1497 г.) с красивото си калиграфско изписване и дървен иконостас от 17-ти век.

image

За нея ще ви напиша повече в следващ постинг, за който съм ви приготвила още много мои снимки.Снимките с надпис са дело на моя колежка.

image

Който се нуждае от повече инфо и иска да види всички запазени до днес стенописи в старата църква, може да погледне тук:
www.bulgariamonasteries.com/kremikovski_manastir.html

Всяка година в района на този манастир се провежда Международен младежки фестивал "Кремиковски Гергьовден". Клипчето по-долу отразява последния проведен фестивал под наслов "Гергьовско веселие 2010 г."Тагове:   манастири,


Гласувай:
171. atanasova76 - Колко умна е планината...
13.07.2010 21:21
Очаквам с нетьрпение следващият постинг,красиви снимки с добьр разказвач,поздрави!
цитирай
2. evelin - И аз там бях! http://evelin. ...
13.07.2010 23:07
И аз там бях!

http://evelin.blog.bg/turizam/2007/09/04/glytka-chist-vyzduh-nad-kremikovci.107193

Поздрав, Невена! :)))
цитирай
3. juliet - Като се излезе от манастира...
13.07.2010 23:13
и се завие по първата пътека вляво може да се отиде до гроба на Казака. Има паметник и мястото е добре поддържано. Има и хубав изглед оттам.
Има и конна база след селото и съм се заканила при следващото ни отиване да яздя.
Благодаря ти за информацията за фестивала!Снимките са страхотни!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Очаквам с нетьрпение следващият ...
13.07.2010 23:22
atanasova76 написа:
Очаквам с нетьрпение следващият постинг,красиви снимки с добьр разказвач,поздрави!

Благодаря ти, няма да чакаш дълго.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - И аз там бях! http://evelin. ...
13.07.2010 23:24
evelin написа:
И аз там бях!

http://evelin.blog.bg/turizam/2007/09/04/glytka-chist-vyzduh-nad-kremikovci.107193

Поздрав, Невена! :)))


Видях постинга ти, била си преди 3 г. там, но от снимките не личи нещо да се е променило, сякаш времето е спряло на такива места.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - и се завие по първата пътека вляво ...
13.07.2010 23:27
juliet написа:
и се завие по първата пътека вляво може да се отиде до гроба на Казака. Има паметник и мястото е добре поддържано. Има и хубав изглед оттам.
Има и конна база след селото и съм се заканила при следващото ни отиване да яздя.
Благодаря ти за информацията за фестивала!Снимките са страхотни!

Ех, как не ми каза по-рано, аз също много си падам по конете, в с.Макоцево също си имаме конна база. Паметникът няма да го пропусна следващия път, обещавам!!!
цитирай
7. yuliya2006 - ИСКАМ ГО. . МНОГО. . ЗНАЕШ ЗА КЪДЕ...
14.07.2010 00:45
ИСКАМ ГО..МНОГО..ЗНАЕШ ЗА КЪДЕ

ДЖУЛ
цитирай
8. lubara - Поздрави, kasnaprolet9999 !
14.07.2010 08:19
Отдавна съм си го набелязал-не съм ходил в този манастир.
Едно време село Локорско ни беше изходния пункт за гъбарските излети, що гъби съм брал там като дете, не можеш да си представиш.
цитирай
9. juliet - Базата е веднага ...
14.07.2010 09:56
след излизане от селото,вляво, до пътя- няма как да не се види.
Като се излезе от манастира вляво започва широк черен път, може би на около 200 м има табелка за паметника и след нея се отбива по пътеката...А ако се продължи по пътя нагоре има страхотни поляни. Весело прекарване!:)
цитирай
10. kasnaprolet9999 - yuliya2006
14.07.2010 09:58
Разбира се, когато го правих подходих много внимателно с историческите факти, защото знаех, че ще го сложиш в твоя проект и ще го гледа цял свят.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - lubara
14.07.2010 10:01
Е, щом и ти не си ходил там до сега, започвам малко да се успокоявам, че не само аз съм била задръстена:))))
цитирай
12. kasnaprolet9999 - juliet
14.07.2010 10:02
Благодаря за инфото, ще се възползвам някой ден и ще завезда домочадието.
цитирай
13. eien - Тук е кръстен синът ми
14.07.2010 12:41
..спомени...
цитирай
14. mikino - Благодаря за разходката!
14.07.2010 14:26
Когато отидох там за пръв път, никога не съм очаквала, че освен Витоша има и други красиви местенца и то на педя от София! Има още много такива, но ще оставя на Вас да си ги намерите, защото знам колко е сладко, да тръгнеш на път, без да знаеш къде отиваш и пред теб да се откриват невероятните места на България!
Прегръдки!
цитирай
15. kasnaprolet9999 - eien
14.07.2010 15:14
Чудесен избор на място за такъв момент. Поздрави!!!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - mikino
14.07.2010 15:17
Така е, има тръпка от изненадите, но трябва да знаеш, че дори да ти кажат нещо хубаво за дадено място, когато го почувстваш си е друго. Няма лошо да споделиш, пък който намери време за това, пак ще се зарадва по свой начин.Поздрави!!!
цитирай
17. divna8 - Много добър постинг, Невена!!!
15.07.2010 00:25
Поздравления! Очаквам търпеливо следващия - добър разказвач си :):):)
Спокойна нощ!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - divna8
15.07.2010 09:21
Благодаря ти, вероятно ще го пусна днес.
цитирай
19. ckarlet - Поздрави и от мен, Невенче! Ти ви...
15.07.2010 10:00
Поздрави и от мен, Невенче! Ти винаги успяваш да уловиш красотата!
Впечатляващо е колко добре е поддържан манастира!
Прекрасен ден на всички!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - ckarlet
15.07.2010 11:04
Да, поне това мога да направя и да ви го покажа, всичко останало си е от бога дадено и от нашите предци. Наистина, сестра Хеония, въпреки напредналата й възраст, успява да се грижи много добре за всичко там, какви красиви цветя само има в двора на манастира, да й се чуди човек как успява, янто има много силен дух.
цитирай
21. compassion - Зарадва ме с този постинг, Невенче
15.07.2010 12:01
Още доказателства... Природата се самовъзстановява. Сила и красота има в нея. А човешкия дух никога няма да се предаде, защото е божествен по произход.
цитирай
22. kasnaprolet9999 - compassion
15.07.2010 14:21
Абсолютно си права. Най-силно се впечатлих от природата, това беше първото нещо, което нямаше как да ми убегне, после дойде ред на манастира и тези уникални стенописи, за мен всичко това беше незабравимо преживяване. Виж и продължението.
цитирай
23. valdesaar - Добре е ! Хубави снимки. Понаучих ...
19.05.2011 22:38
Добре е ! Хубави снимки. Понаучих повечко неща за манастира!
цитирай
24. dimbul - Мерси много на автор
05.10.2011 17:36
Мерси много на автор
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13676136
Постинги: 836
Коментари: 16422
Гласове: 40940
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31