Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
24.05.2012 09:05 - Бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье..
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Други   
Прочетен: 5115 Коментари: 14 Гласове:
24

Последна промяна: 24.05.2012 13:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Двамата солунски братя Кирил и Методий, създателите на глаголицата,  са между забележителните личности от епохата на Ранното средновековие. Делото им е неразделно от историческата картина на втората половина на IX век. Изключителната по значение, исторически последици и географски диапазон дейност на светите братя - от Константинопол до Арабския халифат, от Малоазийския Олимп до Прикаспийска Хазария, от Моравия и Панония до Венеция и Рим - ги свързва съз западноевропейското културно наследство. Като пратеници на Византийската империя те се превръщат в част от сложните взаимоотношения на двата традиционни центъра на християнството - Константинопол и Рим - и поемат мисията да наложат и утвърдят християнската вяра сред морето от езичници.

image

Същевременно извършеното от двамата български първоучители надраства конкретния исторически момент. Поемайки значимата културно-историческа роля да наложат християнската религия, Кирил и Методий със своето забележително книжовно дело стават един от значимите фактори за огромния културен прелом в съдбата на славянските народи.
Като мисионери, църковни организатори, философи, филолози, книжовници, просветители и преводачи двамата солунски братя приобщават към постиженията на християнската култура милиони славяни, разширяват техните духовни хоризонти и определят за хилядолетия напред съдбата на Европа и света.

image

Със своята отдаденост на делото, с полемичния си патос Кирил и Методий дават висок пример за истинска служба на една справедлива кауза. Конкретната историческа задача ги довежда до голямата идея за етноса и държавността. Те развиват и защитават идеята за равноправието на народите и установяват отличителните признаци на всеки народ - своя писменост, свой народен език и книги на свой или сроден език.

image

Интересът към делото на светите братя не секва през вековете. То получава своята недвусмислена оценка още пред IX век. Скоро след смъртта им и двамата са канонизирани от църквата за светци и дните на тяхната смърт са официални църковни празници - 14 февруари е Успение на св. Кирил, а 6 април - Успение на св. Методий. На 27 юли българската православна църква чества деня на св. Седмочисленици/ св. Кирил, св.Методий, св.Климент, св.Наум, св.Ангеларий, св.Константин, и св.Горазд.   Денят 11 май е утвърден през Българското възраждане като важна дата от празничния календар на българите - Ден за обща почит на Кирил и Методий.
..........................................
...........................................

Но винаги духът народен;
подпорка търсеше у вас,
о, мъдреци!... През десет века
все жив остана ваший глас!

 

О, вий, които цяло племе
извлякохте из мъртвина,
народен гений възкресихте -
заспал в глубока тъмнина;

 

подвижници за права вяра,
сеятели на правда, мир,
апостоли високославни,
звезди върху Славянский мир,

 

бъдете преблагословени,
о вий, Методий и Кирил,
отци на Българското знанье,
творци на наший говор мил!

Нек` името ви да живее
във всенародната любов,
речта ви мощна нек` се помни
в Славянството во век веков!

Русе, 1892, Априлий 15 

Стоян Михайловски


image

Паметник на Климент Охридски в гр. София в градинката срещу Университета.

Приема се, че равноапостолните просветители на славянските народи св. св. Кирил и Методий, когато се отправили към Моравия, взели със себе си от своято родина юношата Климент. От това заключаваме, че той се е родил в Солун или някъде в неговите околности.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в свещенически сан от римския папа Адриан ІІ. След смъртта на св. Методий, архиепископ Моравски († 885), немското духовенство изгонило из Моравия апостолите на славянската реч. Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър прием в родната си България, която вече официално била приела християнството и имала нужда от учители на български език. Благоверният цар Борис–Михаил изпратил (886) Климента в югозападната половина на своята обширна държава, в македонската област Кутмичевица с главни градове Девол и Охрид. Там той работил с голяма ревност между новопокръстените българи като учител и свещеник.

На събора в Преслав (893) Климент бил избран за "пръв епископ на българския език". Като свещеник и епископ той неуморно работил 30 години (886–916) за утвърждаване на християнската вяра сред своя народ. Денем той обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел: превеждал книги от гръцки на български език; съставял проповеди за празници, които сам произнасял или неговите ученици ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си извършвал много чудеса.

Той опростил глаголицата и съставил буквите на тъй наречената азбука "кирилица". Само в западната половина на тогавашна България св. Климент имал около 3500 ученици, които приемали свещен сан и постепенно измествали из България гръцкото духовенство с неговия непонятен за простия народ гръцки език. Като си приготвил предварително гроб в основания от него манастир "Св. Пантелеймон", св. Климент починал на 27 юли 916 г.

След смъртта му Господ го прославил с благодатни чудеса. Служба и жития на св. Климент са съставени от негови непосредствени ученици или от далечни наследници на епископската му катедра, като знаменитите охридски архиепископи Теофилакт (1094–1107) и известният канонист Димитрий Хоматиян (1216–1234).

Големият духовен потенциал на първоучителите проличава от работата на техните ученици в България, където те получават радушен прием. Те продължават културния подвиг на своите учители, като участват в градежа на българската държава, поставяйки реалните и символични основи на старата българска култура. Чрез укрепването на новата българска църква, полагането на богослужението на български език, разпространяването и утвърждаването на българската азбука, в славянския свят,  преводаческата дейност, създаването на оригинални творби учениците на Кирил и Методий пренасят през времето идеите и духовния смисъл на тяхното интелектуално и нравствено усилие.

Снимките са правени  миналата година от моя съпруг.

Тагове:   празници- 24 май,


Гласувай:
241. yuliya2006 - Върви, народе възродени, към св...
24.05.2012 09:23
Върви, народе възродени,
към светли бъднини върви
С книжовността, таз сила нова,
съдбините си поднови!
Върви към мощната просвета,
в световните борби върви,
От длъжност неизменно воден -
и Бог ще те благослови!

цитирай
2. tota - Бъдете преблагословени, о вий, Методий и Кирил, отци на българското знанье..
24.05.2012 09:25
Поздрави, Невена!

Честит празник! Здраве и щастливи дни!! И духът да е силен!!
цитирай
3. tsanynka - Честит празник,Невенче!
24.05.2012 10:05
Най-светлият и възторжен ден в българския календар!

цитирай
4. mariniki - Честит празник!
24.05.2012 11:42
и нека в душите ни грее духовната светлина...
сърдечен поздрав за теб...
цитирай
5. kasnaprolet9999 - yuliya2006, tota,tsanynka, mariniki
24.05.2012 12:44

Честит празник момичета, бъдете горди че българи са създали азбука, на която днес пише целият славянски свят. Днес душата ми празнува.
цитирай
6. razkazvachka - Каквато и да е била поръчката, азбуката е налице и върши работа:))))
24.05.2012 13:42
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!
цитирай
7. soueerouseliteratura - Честит празник! Усмихнат ден!
24.05.2012 13:45
Честит празник!
Усмихнат ден!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! Поръчка няма, ...
24.05.2012 13:54
razkazvachka написа:
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!


Поръчка няма, създаването на българската азбука е бил един много дълъг процес в която са участвали много хора. Започнал е с появата на български руни 3000 г. пр. н. е., продължил с Линеар А, Линеар Б, глаголицата и кирилицата, която е станала универсална за всички славянски народи.
цитирай
9. tsanynka - Много сме дали на света...
24.05.2012 19:44
kasnaprolet9999 написа:

Честит празник момичета, бъдете горди че българи са създали азбука, на която днес пише целият славянски свят. Днес душата ми празнува.


Но СЪХРАНЕНОТО ДЕЛО НА СВЕТИТЕ БРАТЯ е най-големият ни принос в развитието на човешката цивилизация!!!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - tsanynka
24.05.2012 19:58
Създаването на българската азбука е бил един много дълъг процес в която са участвали много хора. Започнал е с появата на български руни 3000 г. пр. н. е., продължил с Линеар А, Линеар Б, глаголицата и кирилицата, която е станала универсална за всички славянски народи. Забелязваш ли, че във всеки етап са се появявали нужните хора? Не се наемам да кажа кой от всичките етапи е с най-голям принос в развитието на човешката цивилизация. Важното е, че вече е един цялостен и завършен процес, дал своите плодове и всички славянски държави го оценяват.
цитирай
11. boris66 - boris66-krasnaprolet9999
28.05.2012 16:43
Бях в Рим и се поклоних на гробът на Константин Кирил Философ
цитирай
12. boris66 - boris66-krasnaprolet9999
28.05.2012 16:50
Те са велики сподвижници и просветители особено за славянските народи Казват че кирилицата е космическо писмо и код който те са приели свише и са дали на вси словене книга да четат Сан Клементе се намира срещу Колизеума и е с внушителен вътрешен вид и фрески и мозайки и колони капители и т н !
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Бях в Рим и се поклоних на гробът на ...
28.05.2012 21:30
boris66 написа:
Бях в Рим и се поклоних на гробът на Константин Кирил Философ


Браво на теб, така трябва. Поздрави!!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Те са велики сподвижници и просв...
28.05.2012 21:32
boris66 написа:
Те са велики сподвижници и просветители особено за славянските народи Казват че кирилицата е космическо писмо и код който те са приели свише и са дали на вси словене книга да четат Сан Клементе се намира срещу Колизеума и е с внушителен вътрешен вид и фрески и мозайки и колони капители и т н !


Благородно ти завиждам, че си бил там:))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13671133
Постинги: 835
Коментари: 16422
Гласове: 40935
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31