Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
25.03.2012 00:05 - Блага дума днес кажи
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Забавление   
Прочетен: 11507 Коментари: 38 Гласове:
35

Последна промяна: 24.03.2016 00:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


  Благата вест – Благовещение
image

Днес се празнува един от най-хубавите православни празници Благовещение.   Той разкрива същността на нашата вяра – Благата вест, Радостната вест.
В деня на Благовещение на Дева Мария й е разкрита благата вест, че носи в утробата си своята рожба Христос – тайната на нейното майчинство Съществуват всякакви мнения, възгледи, човешки учения, но само нашето се нарича Блага вест, Радостна вест, а на гръцки – Евангелие."
 Преданието разказва как на тогава небето се отворило и при Дева Мария слязъл Божият ангел-вестител Гавраил й съобщил, че ще роди Божи син с тези думи:  “Радвай се благодатна, Господ е с тебе; благословена си ти между жените. Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени, затова и Светото, което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божий.” На нея й било открито, че нейното дете ще отвори царството небесно за всички хора. Благовещение се празнува девет месеца преди Рождество, от където се поставя началото на нашето спасение. Празникът е известен още като “половин великден”. Камбаните на църквата известяват зачатието, а хората възкликват “Радвай се благодатна, Господ е с тебе!”. Облича се нова дреха и на празничната трапеза се слага риба, обредна питка, мед и лучник.   
image

Старите хора казват, че пролетта идва на Благовец, когато долитат лястовиците и закукат кукувиците, а хората се хващат за зелено.

image

Приготвя се супа от прясна коприв(тази на снимката е в двори ни в с.Макоцево)  и в средата на трапезата се нареждат зеленчуци. Момичетата месят за първи път питка с мед, която раздават на съседи и роднини.
Гадае се по деня, каквото правиш и както премине той, такава ще е цялата година.


image
 
Хубаво е да носиш залък хляб и пара в джоба си. Вярва се, че ако те закука кукувица, за да си сит и да имаш берекет цяла година, трябва да се хванеш за хляб и паричка.

image

Момите ще разберат дали ще се задомят, като поставят във вода лалета и изчакат три дни. Ако се разпъпят, ще се омъжат до края на годината.  
image

Който види летящ щъркел, ще е благословен през цялата година. Против урочасване се прави възел на коланче или забрадка, което не се развързва до другата година.

image

На този ден не е хубаво да се спи до късно, за да не те закука кукувица в леглото и да се разболееш. Жените премитат къщата и палят сметта, като по този начин изгарят всичко лошо.

image

На този ден се отделя особено внимание на змиите. В народните обичаи и вярвания змията е обичано същество – тя е умно и мъдро животно, но същевременно и избягвано, защото вещае смърт. Предпазва от болести и изцерява болните. На Благовец се вярва, че на който змия му пролази дрехата, ще добие големи богатства, както и ако е болен ще оздравее. Удряйки в желязо се прави ритуално пъдене на змии и се казва заклинание: “Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец”.

image

Навремето на Благовец знахарките правели капани и в тях ловели подгонените змии. Убивали ги и в главите им слагали семена от босилек. После ги заравяли в земята и когато босилекът избуел и цъфнел, събирали малките бледовиолетови цветчета и с тях правели магии за „омайна любов“. Кожата на влечугото одирали, изсушавали и стривали, а след това я ползвали при направата на лековити „благи“ мехлеми.

image

На Благовещение самодивите играели хоро на росна поляна, а утъпканата трева там повече не растяла. Който ги зърнел, се разболявал от самодивска болест – толкова красиви и грациозни били. Болните можели да се надяват на лек, ако преспят на самодивска поляна, край самодивски извор и се измият с „мълчана вода“ от самодивския кладенец.
Излизат навън само нощем и се скриват отново с пропяването на петлите.

image

При мръкване самодивите отиват край водите - езера, вирове, извори, кладенци - събличат се голи, къпят се, перат сенките (или дрехите) си и ги простират да съхнат на месечина, пазейки зорко да не ги открадне някой. Както ще се види по-нататък, тази бдителност си има повече от уважителни причини. След къпането се събират на зелени морави, където пеят, свирят, лудуват и играят своите неистови хора. Те обичат музиката, особено мелодиите на кавала, затова често отвличат овчари, като ги карат да им свирят. Освен това тези езически хубавици почитат... християнските празници, особено Великден, и похищават и ослепяват или убиват хората, които не ги спазват.

image

Самодивите са неземно красиви, вечно млади моми, с дълги коси и чародеен поглед, който замайва и дори убива. Имат и було, бяло наметало, наречено сянка или лъч, в което се крие тяхната сила. Въоръжени са с лъкове и стрели, които са носели отвлечените от тях моми и момци. Облечени са с бели дрехи, с дълги бели рокли. Самодивите танцуват и пеят около кладенците, казва се, че ако видиш Самодива не трябва да я гледаш във очите. Хората са казвали, че от песента на Самодивите по-хубава песен няма, и от танца на Самодивите няма по-красив. Но те замайват и погубват.

image

Към смъртно раненият войвода Хаджи Димитър обаче са били особено благоразположени:

Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, -
Балканът пее хайдушка песен!

И самодиви в бяла премяна,
чудни, прекрасни, песен поемнат, -
тихо нагазят трева зелена
и при юнакът дойдат, та седнат.

Една му с билки раната върже,
друга го пръсне с вода студена,
третя го в уста целуне бърже, -
и той я гледа, - мила, засмена!

И плеснат с ръце, па се прегърнат,
и с песни хвъркнат те в небесата, -
летят и пеят, дорде осъмнат...


image

25 март е благ ден, в който човек не чувства болка и раните заздравяват. На малките деца пробиват ушите и се бележат животните. Жените копаят градината, а мъжете пускат пчелите от кошерите.  

На този ден хората не бива да се карат и трябва да внимават много с какви думи се обръщат един на друг. Хубаво е, ако са били скарани през отминалите дни да се сдобрят. Благата дума стопля сърцата, разгаря позастинало огнище, лекува всякакви рани и врати отваря. Да бъдем добри поне днес!!!


image

Днес празнуват  Благовест, Благовеста, Благородна, Благой, Блага, Благо, Евелина, Евангелина, Гавраил, Габриела, Добрин, Добромир и всеки, който носи блага думичка в името си. Много цветя за всички тях с пожелание за много здраве, любов и късмет във всичко, което не зависи от тях, да бъдат добри и творящи.

image
image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image

По случай днешния празник, предлагам на вашето внимание  още две изпълнения  от концерта, чието начало поставих в предишния си постинг.


Тагове:   празници,   Благовец,


Гласувай:
361. malchaniaotnadejda7 - Честито Благовещение, Вени!
25.03.2012 00:19
Благодаря ти за този постинг! Благата вест за раждането на Спасителя обърна Времето...:) Светъл празник!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - malchaniaotnadejda7
25.03.2012 00:22
Светъл празник за всички!!! Цяла година само благи вести да има.
цитирай
3. mt46 - Поздрав
25.03.2012 08:57
за богатия постинг!...
Честит празник!
цитирай
4. bven - Честит празник, Невена!
25.03.2012 09:24
Твоето си е направо докторска дисертация, затова го предлагам за блог-вълна!
Хубав и чаровен ден!
цитирай
5. martiniki - Честит Благовец, Неве!
25.03.2012 10:19
Богато представяне си спретнала, богата да си на добри срещи и благи думи. Светъл и цветен ден, за да ти е такава годината!
цитирай
6. mariniki - благодаря ти, за този красив и светъл постинг...
25.03.2012 10:30
зареди ме с доброта и вяра...
Честит празник и на теб!
цитирай
7. ivankalilova - ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ПРЕКРАСНИЯ ПОСТИНГ!
25.03.2012 11:04
ЗДРАВА И СИТА ДА Е ГОДИНАТА ТИ И МНОГО БЛАГОСТ В ДУШАТА ТИ!
Слънчев и усмихнат празничен ден!:)))
цитирай
8. stela50 - Прекрасен постинг , Късна Пролет ...
25.03.2012 11:26
Красота и Благост , светлина и надежда .
Светъл празничен ден с Благи вести дарен !
цитирай
9. shining - Поздрави за постинга!
25.03.2012 11:54
Стремежът да се покаже красивото и да се сподели с ближния заслужава да се поощри и да му се даде път! На празник като на празник!
Това е нещо, което си струва да е цял ден на видно място. За съжаление и в тъй наречените тревни площи в София като се огледа човек, ще види как иглики, нарциси и теменужки си пробиват път през всичката тая мръсотия и боклуци. Но все пак пробиват и това е обнадеждаващо. Същата работа е и тук- в блог.бг -псевдоинтелектуални напъни, гарнирани с откровена простотия, цинизъм, наглост и безочие. Това го споделям, защото видях какво се мъдри в момента под този прекрасен постинг/за лятното часово време/. Но хайде, да не досаждам с критичен тон.
Светъл празник и щастливи усмивки на всички лица! :)
цитирай
10. mitkaloto - Честит празник!През цялата година ...
25.03.2012 12:29
Честит празник!През цялата година само благи вести!
цитирай
11. liliyanaandreeva - Усмивка да грее на лицето, обич да ...
25.03.2012 12:36
Усмивка да грее на лицето,
обич да облива сърцето,
снагата да е вечно млада,
духът ничком да не пада…

Цветята на мечтите да не вехнат,
благата като водопад да текнат,
читави, умни и добри да са децата,
с радостни химни да срещаме зората…
цитирай
12. sande - Невероятно красив и емоционално експресивен постинг!
25.03.2012 13:36
Вени, върха си! Направила си световен постинт, посветен на този български празник!

Поздарви и възхищения!
цитирай
13. mileidi46 - Светъл празник мила..
25.03.2012 14:22
Ако не беше ти,нямаше да знам..:(((
Страхотен постинг както винаги..Благодаря ти!!
Прегръдки за всички!!
цитирай
14. yotovava - Честит празник, Невена,
25.03.2012 16:03
аз от днес проходих :))))))))))))))))

Валя
цитирай
15. kasnaprolet9999 - за богатия постинг!. . . Честит п...
25.03.2012 17:37
mt46 написа:
за богатия постинг!...
Честит празник!

Благодаря, да напомня също, че жените, станали майки, също празнуват днес. По тази причина прекарах голяма част от деня с моята майка.
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Твоето си е направо докторска ди...
25.03.2012 17:39
bven написа:
Твоето си е направо докторска дисертация, затова го предлагам за блог-вълна!
Хубав и чаровен ден!


Благодаря, гледам не са го сложили в блогвълна, но са взели един мой постинг от преди две години, който няма нищо общо с празника, чудна работа.
цитирай
17. kasnaprolet9999 - Богато представяне си спретнала, ...
25.03.2012 17:41
martiniki написа:
Богато представяне си спретнала, богата да си на добри срещи и благи думи. Светъл и цветен ден, за да ти е такава годината!


Старите българи са посрещали пролетта на този ден и за тях това е бил празникът на жената-майка. За това си заслужава усилието да спретна нещо богато на добри вести.
цитирай
18. kasnaprolet9999 - зареди ме с доброта и вяра. . . Честит ...
25.03.2012 17:44
mariniki написа:
зареди ме с доброта и вяра...
Честит празник и на теб!

Е, такава ще бъдеш цяла година, защото както се чувстваш днес, така ще ти мине времето през годината.Какво по-хубаво от това, да бъдем на позитивна вълна-така ще привличаме само хубави неща, нали?
цитирай
19. kasnaprolet9999 - ЗДРАВА И СИТА ДА Е ГОДИНАТА ТИ И МНОГО ...
25.03.2012 17:47
ivankalilova написа:
ЗДРАВА И СИТА ДА Е ГОДИНАТА ТИ И МНОГО БЛАГОСТ В ДУШАТА ТИ!
Слънчев и усмихнат празничен ден!:)))

Благодаря, днес е и празник на жените-майки, та отделих повече време на моята майка и за това чак сега влизам в блога.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Красота и Благост, светлина и на...
25.03.2012 17:49
stela50 написа:
Красота и Благост , светлина и надежда .
Светъл празничен ден с Благи вести дарен !

Благодаря, надявам се и за теб е протекъл добре този ден, ти си позитивен човек и сигурно привличаш като магнит благите вести. Поздрави!!
цитирай
21. kasnaprolet9999 - Стремежът да се покаже красивото и ...
25.03.2012 17:52
shining написа:
Стремежът да се покаже красивото и да се сподели с ближния заслужава да се поощри и да му се даде път! На празник като на празник!
Това е нещо, което си струва да е цял ден на видно място. За съжаление и в тъй наречените тревни площи в София като се огледа човек, ще види как иглики, нарциси и теменужки си пробиват път през всичката тая мръсотия и боклуци. Но все пак пробиват и това е обнадеждаващо. Същата работа е и тук- в блог.бг -псевдоинтелектуални напъни, гарнирани с откровена простотия, цинизъм, наглост и безочие. Това го споделям, защото видях какво се мъдри в момента под този прекрасен постинг/за лятното часово време/. Но хайде, да не досаждам с критичен тон.
Светъл празник и щастливи усмивки на всички лица! :)


Благодаря, днес не съм била в блога и нямам впечатления от постингите. Днес е и ден на жените-майки и останах при моята майка за повече време. Важното е да сме позитивни, за да привличаме благите вести.
цитирай
22. kasnaprolet9999 - Честит празник!През цялата година ...
25.03.2012 17:54
mitkaloto написа:
Честит празник!През цялата година само благи вести!


Благодаря, дано да се случи, пожелавам ти същото с двойна повтаряемост.
цитирай
23. kasnaprolet9999 - Вени, върха си! Направила си све...
25.03.2012 17:58
sande написа:
Вени, върха си! Направила си световен постинт, посветен на този български празник!

Поздарви и възхищения!

Благодаря за оценката.Старите българи са посрещали пролетта на този ден и за тях това е бил празникът на жената-майка. За това си заслужава усилието да спретна нещо богато на добри вести. Поздрави и дано да получиш благи вести, за нещо което си очаквал с много надежди.
цитирай
24. kasnaprolet9999 - Ако не беше ти, нямаше да знам. . :...
25.03.2012 18:00
mileidi46 написа:
Ако не беше ти,нямаше да знам..:(((
Страхотен постинг както винаги..Благодаря ти!!
Прегръдки за всички!!

Важното е, че си разбрала навреме и това няма как да го пропусна, нали съм пролет.Старите българи са посрещали пролетта на този ден и за тях това е бил празникът на жената-майка. За това си заслужава усилието да спретна нещо богато на добри вести.Поздрави и дано да получиш благи вести, за нещо което си очаквала с много надежди.
цитирай
25. kasnaprolet9999 - аз от днес проходих :))))))))))...
25.03.2012 18:05
yotovava написа:
аз от днес проходих :))))))))))))))))

Валя


Браво на теб, ти си герой, на това се вика-блага вест. Ако имаш нужда от рехабилитация ми се обади, купих си онзи турманиев колан, за който ти писах и днес го изпробвах върху крака на моята майка, а после и върху ръката-беше очарована от резултата. За празника й направих страхотен подарък.
цитирай
26. kasnaprolet9999 - Усмивка да грее на лицето, обич да ...
25.03.2012 18:11
liliyanaandreeva написа:
Усмивка да грее на лицето,
обич да облива сърцето,
снагата да е вечно млада,
духът ничком да не пада…

Цветята на мечтите да не вехнат,
благата като водопад да текнат,
читави, умни и добри да са децата,
с радостни химни да срещаме зората…


Благодаря, днес и малкият ми син има имен ден, разбрах го до като събирах инфо за постинга. Казва се Добромир и от това по-благо здраве му кажи:))))
цитирай
27. planinitenabulgaria - Честит празник, Невена!
25.03.2012 18:59
С пожелание да посетиш Троянския манастир и да се помолиш пред иконата Света Богородица Троеручица.
Коста
цитирай
28. kasnaprolet9999 - planinitenabulgaria
25.03.2012 19:05
Благодаря, хубав празник ти желая и цяла година само благи вести да носиш и получаваш.
цитирай
29. kleopatrasv - Честит двоен празник, Невена! Б...
25.03.2012 20:40
Честит двоен празник, Невена! Блага вест да ви споходи и теб и момчето ти. Бъдете щастливи:)))
цитирай
30. kasnaprolet9999 - Днес е и твой празник, защото си м...
25.03.2012 21:47
Днес е и твой празник, защото си майка. Навремето старите българи са чествали този ден не само като настъпване на пролетта, но и като празник на жените майки.Пожелавам ти много хубави и благи дни през цялата година.
цитирай
31. alexs - "Бягайте, змии и гущери, д...
25.03.2012 22:32
"Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец!!!"

Честит празник на теб Невена и малкия ти син !
цитирай
32. kasnaprolet9999 - alexs
25.03.2012 22:40
Благодаря, той се роди в годината, която бе обявена , че е посветена на световния мир-1986 г.
цитирай
33. bven - Честито и на малкия ти син!
25.03.2012 23:02
Нека е добър и да значи Мир!
Свето семейство, разбра се тя!:)))
цитирай
34. kasnaprolet9999 - bven
25.03.2012 23:14
Благодаря. Той наистина отговаря на името си и има музикална насоченост.
цитирай
35. mrazekoff - Невена, прекрасен постинг си сътворила!
26.03.2012 08:34
Немога да направя коментар на целия материал, но пък и не е необходимо.
Ти си засегнала толкова много теми, една от друга по-впечатляваща.
Ти си специалист в отразяването на живата и неживата природа.
Ти си специалист в поднасянето на информация потвърдена от законите на природата и времето.
Моя коментар ще е само за заглавието на този твой материал:

"Блага дума днес кажи"
Тежко ни и горко ни, ако чакаме само този прекрасен празничен ден - Благовещение да изречем благата дума.
Благата дума трябва да бъде на устата ни още при нашето събуждане сутрин.
Благата дума трябва да е началото на денят.
Благата дума трябва да е истинска и искрена.
Благата дума трябва да е непринудена, казана с чувство, без преструвки.
Благата дума трябва да ни съпътства навсякъде през целия ден и през целия ни живот (колкото и трудно да ни е това).
Благата дума, се поражда от блага мисъл, а благата мисъл ще извика след себе си отговор - благо дело.
На този свят всичко се връща - благата дума извиква благ отговор.
Нека винаги да има благи думи и благи дела около теб.
Винаги, преди всички и преди всичко!
Красота и усмивки в този прекрасен сезон ти пожелавам.
Бъди благословена ти и всички около теб!!!!
цитирай
36. kasnaprolet9999 - mrazekoff
26.03.2012 09:44
Прав си, но за много хора това е някак невъзможно. Напоследък в блога има много скандали, вчера попаднах в периферията на един. Искаше ми се поне в този ден всичко да е мирно и тихо. Колкото до себе си, аз винахи съм отворена за благи думи, вести и дела. Това е цивилизованият начин на общуваме помежду си.Благодаря ти за хубавия коментар, пожелавам ти преди всичко здраве, за да можеш да се насладиш на живота около теб, да раздаваш и приемаш благи вести. Още красиви склуптори да сътвориш.
цитирай
37. pevetsa - Поздравления Неве :))))))))
26.03.2012 12:53
И благодаря че те има, за да вършиш добро.
Благодаря ти, нека моя Бог Исус да благослови дните ти!
БЛАГОДАРЯ!
Алекс
цитирай
38. kasnaprolet9999 - pevetsa
26.03.2012 21:32
Правя, каквото мога, но не съм ангелче да знаеш. Понякога така ми идва да изтъркалям някой дето не знае какви ги върши, ама вече не ми отива на годините:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14404521
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41426
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031