Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
01.03.2010 08:00 - Баба Марта и Европейските фондове
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Забавление   
Прочетен: 11102 Коментари: 27 Гласове:
16

Последна промяна: 01.03.2010 17:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Баба Марта пак дотича
и кожухчета съблича,
с топли слънчеви лъчи
и усмихнати очи.

image

Мартеници ни донесе
и с южняка се понесе,
над гори и над поляни,
да дари деца засмяни.


image

Хайде да се поздравим,
мартениците  да закачим.
Живот и здраве да си пожелаем
и малко да си помечтаем.

Да стегнем своите редици,
нов свят да съградим,
с европейските парици
от фондовете като усвоим.

image

Нали сме най-големите умници,

проекти смели ще творим.
С бели и червени мартеници,
напред света да покорим.

image

Да смаеме Европа можем!
Да впрегнем силите си всички!
Хайде за кадемче да закичим
бели и червени мартенички!

image


Вчера бях в едно палаво настроение и (до като приготвях последните зелеви сърми за този сезон) съчиних горното стихче. Напоследък рядко ми идват вдъхновения, някои строги критици  от блога сигурно ще кажат - ами по-добре, знам ги аз. Миналия петък прегледах в-к Стандарт и няколко поредни статии за подготвяни и вече спечелени български проекти за обновяване на  някои наши градове по европейски програми ми вдигнаха градуса на настроението и ето го резултата. Вижте какво ме вдъхнови:
Кметове трескаво пишат идеи до Брюксел, сменят тротоари и лампи. Спасяват болници с пари от Европа Оправят депата за боклуци, подменят ВиК тръбите
image
С пари от оперативна програма "Регионално развитие" ще се ремонтират болници и училища
 
Кметове запретнаха ръкави да пишат трескаво европроекти. След като премиерът Бойко Борисов успя да пусне 13 млрд. лева от Брюксел, общините имат шанс да освежат основно градовете си с пачки от Европа. Така цели квартали и болници ще могат да придобият модерен вид. А хората да се почувстват истински европейци.
Пловдив например наесен ще кандидатства за 5 милиона, за да може градът да ремонтира и да вземе ново оборудване на общинските болници. Под тепетата има и един стар проект за 20 милиона, който ще раздели града на социални и индустриални зони. През септември общината ще кандидатства за мерки срещу наводненията, откъдето се очакват 1 милион лева. Същата сума може да бъде усвоена и за развитие на регионалните туристически продукти.
Кметството в Стара Загора пък планира да обнови цял квартал с европари. Район "Железник", в който живеят над 20 хил. души, ще промени облика си изцяло. "Проектът е за 9 млн. лв. и 95 на сто от тях ще бъдат директни плащания по програмата "Регионално развитие", поясни шефът на общинската дирекция "Устойчиво развитие и евроинтеграция" Георги Симеонов. Преди две седмици общината е изпратили цялата документация по проекта и очаква положителна оценка на експертите. Проектът предвижда подобряване и модернизиране на цялата инфраструктура в квартала - улици, тротоари, осветление, зелени зони в междублоковото пространство. Старозагорската община била готова и с два образователни проекта по друга оперативна програма  - "Човешки ресурси". Единият е за около 300 хил. лв. и е свързан със създаването на специални условия в училищата за социалната адаптация на децата с физически увреждания. Другият пък бил посветен на интеграцията на децата от малцинствата в детските градини и учебните заведения.
Експертите в Добрич работят по 13 проекта за над 13 млн. лева от Европа. Идеята на общината е с тези пари да се подмени инфраструктурата, да се работи по екологията, енергийната ефективност, социалните услуги, координацията между отделните институции, градската безопасност и др. Добрич получи вече авансово 1 млн. лв. за проект за ремонт на общински пътища за 5 млн. лв. С пачките от Брюксел ще се ремонтират 7380 м шосета. "Моето училище, моят прекрасен свят" е нов спечелен проект за развитие на интелектуалния потенциал на децата. Средствата в размер на 380 хиляди евро се осигуряват по ОП "Развитие на човешките ресурси". В продължение на две години над 1470 ученици от 18 общински училища ще могат да творят и да развият своя потенциал в извънкласни учебни занимания.
Община Каварна кандидатства с проект по ОП "Околна среда" за поставяне на химическо стъпало за отстраняване на фосфора от пречиствателната станция на града за отпадни води, реконструкция на канализация по ул. "Райко Даскалов" и канализация, дъжодпреливник и водопровод по ул. "Сава Ганчев" в града.
Общините във Видинско и Монтанско също имат готови много проекти. Повечето предвиждат изграждане на зони за отдих и развлечения покрай Дунава, пречиствателни станции, депо за отпадъци, подмяна на водопроводната мрежа.
Матей БОНЕВ
Виржиния Георгиева
Първолета Цветкова

Велоалея в Перник, пазят я с камери Управата на Перник е решила с пари от Европа да оправи парковете в града. Преди дни общината внесе готовия проект по оперативната програма "Регионално развитие" за 5 милиона лева. Той предвижда 7 километра алея за велосипедисти, която ще свърже двете крайни точки на града успоредно на река Струма. Пълно обновление е предвидено за централния парк. Ще бъдат подменени алеите, детските площадки, игрищата. Ще се ремонтира и напълни след 20-годишна разруха и езерото в парка. Предвижда се също монтирането на камери. Мостове и съоръжения също ще бъдат обновени и в парка в кв. "Изток".
Най-големите проекти, с които Перник ще кандидатства за отпуснатите от Евросъюза пари, обаче са към екоминистерството - за депото за битови отпадъци, за нова канализация и за пречиствателни станции. Вторият е много мащабен и в първоначалния си вариант предвижда инвестиция от 92 млн. евро.
Анна ГЕОРГИЕВА

Възраждат Римския стадион в Пловдив
Римският стадион в Пловдив ще възкръсне след половин година. С геодезическо заснемане вчера започна възраждането на античното съоръжение под тепетата. Специалистите обясниха, че идеята е да се разкрие нова част от стадиона на Филипопол, на части от акведукта в съседство, на останки от крепостна стена и античната улица. За реализацията на проекта областната управа спечели близо 900 000 евро. Започналото заснемане ще се извърши в рамките на няколко дни. По думите на областния управител Иван Тотев същинската работа по разкриването се очаква да започне през септември. Ели Куманова

Стягат пещери и манастири за туристи Фонтан сменя паметник на Георги Димитров Пещери, манастири и императорски пътеки ще привличат родни и чужди туристи. Експерти трескаво умуват как да извадят на показ красотите и митовете на регионите си и да печелят от тях. Затова кметствата масово кандидатстват с проекти пред Брюксел, с които да приведат в евровид забележителностите си.
Община Белоградчик например има 7 проекта, които чакат одобрение. Единият е за реновиране на историческата крепост Калето с 4,2 млн. лв. Има и проект за благоустрояване на пещерата "Магура" и региона около нея. Експертите на кметството пресмятат, че за целта ще им трябват 800 хил. лева.
Общината в Ново село пък очаква финансиране на проекти от програмата за развитие на селските райони за 7 млн. лева. Между тях са изграждане на туристически център в с. Ясен, саниране на читалищата в Ново село, Неговановци, Винарово и Флорентин. Разработен е и проект за ремонт на храма "Успение Богородично" на стойност 1,2 млн. лева.
Кметството в Димово има три проекта по програмата за трансгранично сътрудничество - "Дунав без отпадъци", "Чудните пещери" и "По следите на император Траян". Общината в с. Георги Дамяново е разработила проект за 2 млн. лв. за обновление на площадите на селата Г. Дамяново, Гаврил Геново, Копиловци и Говежда. Има и проект за ремонт на дом за сираци, който се помещава в бивша детска градина.
Нов фонтан пък ще бъде изграден на мястото на бившия паметник на Георги Димитров пред операта в Русе. Това е един от проектите, по които общината е приключила работа. Той е за цялостната реконструкция на Централната градска градина. Предвижда се подмяна на остарелите и разрушени настилки. Това означава, че русенки отново ще могат да сложат токчета, без да им се налага както сега, да се движат в "индианска нишка", подбирайки равните повърхности. Новите настилки ще осигурят достъпна среда и на хората с увреждания. Добрата новина за шофиране е, че ще има нови 30 места за паркиране. След реализирането на проекта се очаква да се намали престъпността в центъра, тъй като ще бъде монтирана система за видеонаблюдение. Ще се подмени и част от растителността и ще бъдат монтирани енергоспестяващи осветителни тела. Общата стойност на проекта е за над 10 млн. лева. От общината в Русе припомнят, че централната градска част не е реконструирана изцяло през последните 20 години. Други важни проекти, по които местната власт има готовност, са укрепване свлачището на бул. "Придунавски", модернизация на детски градини и ясли и ремонт на важни за града сгради. Първолета Цветкова
Цветелина Терзиева

Варна иска 100 млн. за шосета
Морската ни столица Варна е готова с 44 проекта да кандидатства по отворените оперативни програми, съобщи кметът Кирил Йорданов. На първо място са 16 идеи за пътна инфраструктура за над 100 млн. лева. Общинските експерти са написали проекти за оправяне на 14 междублокови пространства в морския град и се чака финансиране за парковете. Отделно са разработени други 9 проекта за нова канализация, пречиствателни станции. Кръстина Маринова

Школа грейват като Лувъра Кюстендил чака финансиране по три готови проекта за училища, галерия и облагородяване на квартали. Общината кандидатства за 5,9 милиона лева за подобряване базата на осем школа и детски градини по оперативна програма "Регионално развитие". Експертите предвиждат парите да се вложат в топлоизолация на фасадите, нови дограми, вътрешни ремонти и подмяна на отоплителните инсталации.Проект за 5,9 милиона лева чака пари и за художествената галерия "Владимир Димиторв-Майстора". Той предвижда превръщането й в съвременен многофункционален център за изкуство и култура. Планиран е мащабен вътрешен и външен ремонт, разширение на сградата, на отоплителната инсталация, поправка на цялата електрическа инсталация, монтиране на товарна платформа, площадка за консервация на експонатите и ново парково осветление. Общината ще участва в него със съфинансиране от 147 000 лева. Предвижда се благоустрояване на пет квартала с нови паркинги, алеи и паркове. Анна ГЕОРГИЕВА

Свищов засенчва Монако с яхти
Яхтено пристанище ще има до свищовското село Вардим, обещават от местната община. Марина Свищов ще струва около 384 000 евро и проектът вече е представен в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той е част от т.нар. Дунавска стратегия, която включваше и пускането на познатите от миналото комети по вода. Свищовската марина ще може да посреща яхти с дължина до 15 метра, ще предлага луксозно пристанище, място за зареждане с гориво, допълнителни брегови съоръжения, сервиз за яхтите, заведения за бързо хранене и посетителски център. Районът около село Вардим е много екзотичен и е подходящ за наблюдение на различни видове птици, които гнездят около вардимския остров. Общината в Свищов е замислила да организира и нов вид туризъм, привличайки яхтсмени от цяла Европа, които порят водите на река Дунав.
Иван Иванов   image
  А тази красива мартеница ми е подарък от Скарлет!!!


image

И тази е подарък, но няма да ви кажа от кого :))))

image

подарък от съученичка

   Тагове:   празници,


Гласувай:
161. yuliya2006 - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! Легенда за ...
01.03.2010 08:07
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!

Легенда за мартеницата
Хан Аспарух имал сестра на име Хуба. Тя била пленница в друго царство. Аспарух пратил вест на сестра си, че е намерил земя да се заселят - на юг от река Дунав, днешна България. Като получила тази радостна вест, Хуба успяла да избяга от плен. Яхнала кон и препускала без почивка, докато стигнала до река Дунав. Търсела брод да преминат. Хуба пуснала сокол. На неговия крак вързала края на бял конец, а другия му край държала в ръцете си. Соколът литнал да намери брод през реката, но точно когато намерил пътя, стрела го пронизала и той паднал умъртвен, а конеца се обагрил с червения цвят на кръвта му. Хуба проследила нишката и така намерила път да стигне при брат си и да заживеят свободни и честити в новата земя, България.Оттогава, бяло-червеният конец е здравата нишка, която свързва българите по света в едно – да сме здрави, силни и щастливи. Да помним, че сме българи, където и по света да се намираме
цитирай
2. cvetnica - Честита, Неви!
01.03.2010 08:58
Много успехи и празнично настроение в делниците!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - yuliya2006
01.03.2010 09:13
Тази легенда я има в няколко варианта и всичките са хубави като приказка, благодаря ти, че ми я припомни и допълни с това подходящо моя постинг.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - cvetnica
01.03.2010 09:15
Благодаря ти, а настроението ми е на шест, облечена съм като мартеничка (червени обувки, бели чорапи, червена пола и блуза в два цвята-червено и бяло, накичена с мартенички) и създавам празник навсякъде където мина.
цитирай
5. ckarlet - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА! ЖЕЛАЯ ОТ С...
01.03.2010 11:24
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
ЖЕЛАЯ ОТ СЪРЦЕ ЗДРАВЕ, ЛЮБОВ И КЪСМЕТ!:))
Пролетно и ведро настроение!
http://blog.eun.org/springday2009/upload/martenitsa.jpg
цитирай
6. tit - Честита Баба Марта!:))
01.03.2010 11:24
Здрави и весели!
Успех и благополучие!
И белким се разкрасят градовете ни!:))
цитирай
7. kasnaprolet9999 - ckarlet
01.03.2010 11:55
Благодаря ти за мартеницата, много е красива, ще си я сложа в постинга.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - tit
01.03.2010 11:56
Благодаря, дано повече градове да подхванат тази идея, хем ще се обновят, хем ще има работа за тези, които ще ги реализират.
цитирай
9. kleopatrasv - Честита баба Марта!
01.03.2010 13:13
Бяла и червена, весела и засмяна да си все ти!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - kleopatrasv
01.03.2010 14:40
Благодаря, да ти се връща тъпакано :))))
цитирай
11. mmmmmmmmm - Честита Баба Марта!:)))
01.03.2010 15:15
Здрава,усмихната със слънце в косите!:)
Завързвам ти мартеничка!:))
цитирай
12. tili - Честита баб Марта!!! Чакам те,
01.03.2010 15:17
мила Пролет ненагледна ;-))) Не закъснявай !!!А и с тези ведри новини - камък ми падна от душата.
ЗакичИхме се,
поздравихме се
и с пари европейски
сдобихме се!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - mmmmmmmmm
01.03.2010 15:21
Благодаря ти котенце, харесай си горе нещичко и си вържи на шийката
за здраве и късмет.
цитирай
14. kasnaprolet9999 - tili
01.03.2010 15:22
Ха така Тили, с Марта ход напред!!
цитирай
15. mamas - Честита Баба Марта!
01.03.2010 17:07
Много впечатляващ постинг, Невена! И хубави проекти - дано приключат успешно!
цитирай
16. mrazekoff - Чета постинга и си викам:
01.03.2010 17:11
Материалът е избързал с един месец!!! Това, което е трябвало да се напише за 1 Април е написано за 1 Март:))))) Гледам наоколо , мизерия, разкопани улици , криза и изведнъж:
Заглавия със заглавия за Първи Април!!!
- Дали аз греша, или съм черноглед в този ден на Надеждата?????
Иначе пак ще се радвам на щъркелите, на цъфналите дървета, на цветята и птичите песни, но всичко това, обещано в аванс??????????????
Не, няма да повярвам, дори и да видя неговото начало, защото досега все съм вярвал.....
Напоследък все по-малко вярвам на хората..... Така ме принуди живота....
Желая ви усмихната, красива и спокойна Баба Марта, цветна и дъхава Пролет....
цитирай
17. kasnaprolet9999 - mamas
01.03.2010 17:35
Дано...дано...дано..., ако до всяко добро същество, застане поне още едно...тогава...тогава..предвиждам такъв живот....
цитирай
18. kasnaprolet9999 - mrazekoff
01.03.2010 17:37
Ами какво да ти кажа, свали си черните очила и ако ти дадат такава възможност, запретни ръкави и почвай, ти можеш , прави каквото трябва, пък да става каквото ще :)))
цитирай
19. mrazekoff - За черните очила:
01.03.2010 18:22
Не, не съм с черни очила, а с такива, които виждат реалността такава каквато е в действителност.
Преди 5 години започнах сам да правя ремонт на една чешма - самоинициатива (запретнах ръкави) - два месеца работа без стотинка, но и без никаква помощ от никъде, дори и от кметството.
Мога да пусна и постинг по случая (със снимки).
Отсреща - бездушие подигравателни погледи и даване на акъл от Сульо и Пульо....
Работил съм по различни програми, мога да го докажа със снимков материал.
Резултата - подобен.
Преди 8 (осем) години участвах в проекта "Красива България" за ремонт на централния площад в Русе - добре.....
Сега, площадът е в плачевно състояние...... да приложа ли снимки и на този факт????????
Като намерение нещата, които са описани са идеални, ако не важеше правилото - Да усвоим едни пари (пък, каквото стане).....
Обичам красивите неща , мога да дам и да направя много, особено, ако има някой, който да има същото желание и сърце за добри изяви....
За съжаление, обаче се срещам с безразличието, като лоша черта (поне при нас)...
Възрожденския подход - да дадем да направим нещо ей така от нас , за без пари за ПОЛЗУ РОДУ вече го няма, колкото и да искам да го има.....
Мога пак да запретна ръкави, да направя за обществото нещо безвъзмездно, но ехидните погледи?
- Не немога да ги понасям.....
Това е, което исках да кажа, а що се отнася за проектите.....
Може на други места да станат сполучливи, да се получи, но принципа на усвояване и несвършване на работа важи с пълна сила, и аз не вярвам, че може да се промени нещо.....
Иначе обичам да възпявам Божествения свят - чудесата на Природата, на тях им вярвам , защото те не са ме излъгали и никога няма да ме излъжат.....
И все търся Божественото в Човека и ще продължавам да го търся, а дано и да го намеря някога....
Чудесен месец Март ти желая - щастлив и слънчев, огрян от птичите песни....
цитирай
20. compassion - Честита Баба Марта!
01.03.2010 19:39
Повече здраве и щастието и любовта да не те напускат никога!
цитирай
21. kasnaprolet9999 - mrazekoff
01.03.2010 19:49
Дано тази практика да се отчита фиктивна дейност да престане и хората като теб да са повече. Дано тези, които отговарят за реализиранито на проектите да имат повече съвест и опит в тези дейности, защото ако се изложим, ще спрат парите по тези фондове. Ето виждаш ли, че съм познала, че ти можеш, работил си такива неща и би се справил при подходящи за това условия. Благодоря ти зяа хубавите пожелания, като една късна пролет аз ще дойда с много цветя през май:)))).
цитирай
22. kasnaprolet9999 - compassion
01.03.2010 19:53
Благодаря ти, това е чудесно пожелание. Петър Дънов обаче казва, че любовта не може да продължи дълго, защото човек не може да издържи на тези високи честотни вибрации. Вероятно затова са малко хората, които могат да обичат някого цял живот и колкото е по-одухотворен човек, толкова по-дълго и по-истински обича. Следователно от нас зависи това.
цитирай
23. iliada - ЧБМ:)
01.03.2010 20:22

Засуках
бяло и червено
като
доверих се
на мартенско вретено
и изпредох
мартенския сняг
оставих малко
до пролетта
в запас
В примка
хванах
червения калпак
и нанизах
под него
едно момиче
от сняг
нахлузих му
червения сукман
и се засмях
че му е
таман
и дори
добавих му
елек
и провиснах
на ръцете му
сърце
с копнеж...
Надеждно
подава ми то
знак
затова
нарекох
Пенда
за един юнак
и грейнах
слънчево пак
тази мартеница
е за
неговия
зимен
палат
за да носи
здраве
и любов
всеки час...
цитирай
24. kasnaprolet9999 - iliada
02.03.2010 10:08
Чудесно стихче, жива и здрава да си и все така хубаво да рисуваш и да правиш интересни изложби.
цитирай
25. boristodorov56 - Мартеницата си е безусловна,
02.03.2010 12:29
- затова предпочитам европейските фондове пред мартеничката.

Ако мога да избирам.

После ще подаря на всеки българин по три.

Против уроки на всинца ни.
цитирай
26. ckarlet - Кasnaprolet9999, ти ме накара да се ...
02.03.2010 18:03
Кasnaprolet9999, ти ме накара да се усмихна! Радвам се,че ти е харесала виртуалната ми мартеничка! Дори си я сложила в постинга си:)) Нека наистина ти носи късмет!
Страхотна си!!!
цитирай
27. kasnaprolet9999 - ckarlet
02.03.2010 21:16
Вече ми донесе, оперираха Таня и операцията е успешна :))))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14006326
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41239
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031