Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
11.07.2009 00:20 - На Учителя Дънов с любов
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Технологии   
Прочетен: 7679 Коментари: 17 Гласове:
4

Последна промяна: 11.09.2009 23:49  Днес се навършват 145 г. от рождението на учителя Петър Дънов.

Учителят Петър Дънов, роден на 11 юли 1864 г. е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура.
Основните теми на неговите лекции са: мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото; духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др.
Дава упражнения за дишане, медитация и концентрация .
Създава Паневритмията, която днес се играе в САЩ, Канада, Франция, Русия, Конго, Австралия и други страни по света.


image
  “Според Учителя Петър Дънов човекът е проявление на единното Битие. В него последното разкрива своето естество. Смисълът на човешкия живот на земята е чрез множество превъплътявания да се реализира една по-висша разумност, освобождаване от ограниченията на нисшите форми на съществуване. Човекът трябва постепенно да се освободи от животинското и то не като го умъртвява, а като го подчини на по-висшия живот. Той трябва да изгради своите по-висши тела, да се разкрие за висшето божествено съзнание и за висшата любов и да бъде все по-съвършен орган в божествения организъм. Постепенно всеки човек трябва да се отърси от своя дребен егоизъм и ограничено съзнание и да започне да живее по-пълно с Божественото цяло. Колкото по-пълно се изявява чрез него това цяло, толкова той е в по-пълна хармония с разумната природа, с Бог.
В своето духовно учение Учителят Петър Дънов изхожда от духа и основните начала на истинското християнство. Той иска да го предаде на хората в чистия му вид. В беседите си Учителят изяснява онова ново и велико, което иде сега в света чрез живия и непрестанно творящ в душите Христос, проявяващ се във всичко велико и прекрасно, което се ражда и иде в живота.”

image   И ако днес, ние, четящите словото на Учителя, се опитаме да открием духовната основа на неговото учение, то най-вярно тя би била: “Бог е любов. Изпълнявайки неговата воля, вие също ще се превърнете в любов, т.е. ще се слеете с него”.   Ето някои негови мисли, които много харесвам и се стремя да спазвам в действията си.    image
  Ако искате да бъдете силен ще си кажете: Аз, добрият човек, и всички добри хора в света с мен, плюс Бога с мен, Който е над нас, всичко мога да направя. Когато работите с тази основна идея всички добри хора са готови да ви помогнат във всичко: и в науката и в изкуствата, и в живота. Ако имате едно изкуство в себе си, художник сте например, и имате тази основна идея, те ще ви помогнат и вие ще бъдете отличен художник. Ако сте музикант или писател, или философ и имате тази основна идея в себе си, те ще ви помагат, ще вдъхнат във вас нова култура, нови идеи и вие ще се проявите като отличен музикант, писател или философ. Можете да сте търговец или какъв и да е в света, имате ли тази основна идея в себе си, всички ще ви помагат и този малък кръг на дейност, в който се проявявате, ще бъде за вас благословение. 

image 
  Всички сме свързани. Съдбата на всекиго е свързана със съдбата на всички същества. Когато познаем този факт, ще дойдем до една правилна философия на живота - Живот за Цялото. Животът за Цялото е живот на частите, а животът на частите е Живот на Цялото.  
image
  Сега всички ще се стремите да развиете дух на будност, да имате бодър и весел дух. Всички трябва да бъдете вътрешно бодри и весели, да побеждавате мъчнотиите, които ви дохождат. Корабът, който върви в океана, не трябва да се плаши от вълните, които идват отляво и отдясно. Той трябва само да гледа към своята посока и да върви напред. Всеки човек трябва да прилича на един хубав кораб, който отива по пътя на своето предназначение, без да обръща внимание на вълните от какъв характер са.   image Престъплението не седи в това, че сте направили погрешка, но в неизправянето на погрешката. Щом съзнаете погрешката си, изправете я. Стремежът на вашия ум, на вашето сърце и на вашата воля трябва да бъде насочен към изправяне на погрешките. Само по този начин вие ще създадете в себе си характер, на който всякога да разчитате.

image   Истината е реалното, което лежи в основата на нашия живот. Тя е един свят на неописуема красота, който си има своите краски, тонове, музика. Тя е свят, който съществува и ще съществува винаги. Истината е независима от личните схващания на хората. Дали ще мислите по един или друг начин за нея, дали ще се приближавате или отдалечавате от нея, с това няма да измените нейните отношения.

image
  Любовта изключва много и малко даване. В любовта има давай, единствената мярка е давай: каквото дадеш, нито е малко, нито е много. Ако е голямо, като постъпиш по закона на Любовта, в Любовта големите работи се смаляват. Ако даваш малко, хапката, която с Любов даваш на един човек, се увеличава, расте, зрее и плод дава. Все ще остане нещо. Ако му дадеш нещо много голямо, то се смалява. Любовта винаги се приспособява. Всичките постъпки са хармонични. Няма противоречия в нея. В Любовта няма критика. Да кажем, че не се обхождат добре с нас. Няма такива работи. Сега по някой път вие говорите за Любовта, казвате: Те не се обхождат добре. По този начин ние Любовта не можем да я намерим. Докато ти критикуваш, Любовта е далеч от тебе. Докато не мислиш зряло, Любовта е далеч от тебе.

image     Всичко в света живее в Любовта и чрез Любовта. Всичко, което виждаме: звездни вселени, слънца, планети, е проява на Любовта. Целият Космос в неговата единност, целият физически свят е проявена, материализирана Любов. Пропътувайте цялото небе, цялата Вселена, обиколете всички светове, навсякъде ще ви кажат, че Бог е Любов.

image

В човека Любовта действа като стремеж в сърцето, като чувство в душата, като сила в ума и като принцип в духа. Изкуство е да обичаш някого безкористно, да не мислиш дали заслужава твоята любов или не. Благодари на Бога за това, което ти е дал, за възможностите, които имаш, за всичко. По този начин ще възприемеш Божията Любов.

image

 Истината говори със слънцата. Мъдростта говори с планетите. А Любовта е толкова снизходителна, че говори и с най-малките, най-незначителните същества.
Доброто е основа на живота. То може да се уподоби на извор, който постоянно тече. Истинското добро носи в себе си живот, светлина и свобода. Доброто е необходимо условие за съвършенството на човека. То е път за намиране на Божията Любов. Няма по-велик акт от този да направиш едно добро. Колкото и да е микроскопично това добро, то е един благороден акт, за който всички от Небето стават на крака, понеже в Доброто е скрит Бог.


image

 Трябва да се радвате, че живеете в една от най-важните епохи. Целият свят днес се пробужда. Всичко се движи в нова посока. Човешкото съзнание се разширява. Велико е онова, което Бог приготвя за цялото човечество. Но човек не трябва да чака светът да се оправи, а трябва да влезе в новия живот още сега. Единственият път към този истински живот е Любовта. Който проявява Любовта, той вече е влязъл в Новата култура. Време е всички хора да повдигнат съзнанието си стъпка нагоре и да дадат път на Божествените енергии.         
Гласувай:
4
1. tota - Благодаря ти за това, че си посветила постиг на Учителя!!
11.07.2009 00:54
За неговите мисли и прекрасния танц- хармония на тялото и душата, хармония с природата ...
цитирай
2. iliada - kasnaprolet9999!:)
11.07.2009 07:51
Чудесен постинг!Поздравления!:)
цитирай
3. mamas - Поздравления за постинга!
11.07.2009 10:22
Преди няколко години бях част от всичко това и физически - ходех сутрин да посрещам слънцето на близкия хълм Боровец под звуците на божествената музика, в ритъма на Паневритмията...Истинско сливане с природата...вълшебство...Чувствах се толкова добре...цяла...Съжалявам, че сега нямам възможност да го правя...
цитирай
4. kasnaprolet9999 - mamas
11.07.2009 10:38
Съвсем благородно ти завиждам, било е наистина много вълнуващо, аз често се сливам с природата, когато бера билки или правя медитация, опряна на някое дърво, а когато наблизо чувам звъна на пасящо стадо кози, овце или крави, наистина релаксирам.
Звуците, които идват от самата природа-пчели, щурци, птици е фантастичен декор за медитация и сливане с природата.
цитирай
5. iia - И аз уважавам Дънов
11.07.2009 10:38
Имам и две негови книги.
цитирай
6. mamas - Дънов е вселена.
11.07.2009 11:39
В един период "Завета на цветните лъчи на светлината" ми беше като настолна книга. По-точно, като се роди първият ми внуку преди 5 години. Тогава спрях да излизам , трябваше да помагам, но затова пък посрещах почти всяко утро на терасата, с бебето в ръце и четейки подходящия за деня текст...
Ти ме подтикна днес отново да отворя тази книга и тъй като е събота, да прочетем нещичко от "Духът на силата" - виолетовите лъчи. Те носят Сила, Благост, Почит,Боголюбие, Великодушие, Щедрост, Милосърдие, Могъщество:
Със силата на Духа Божия.
Царството Божие вътре във вас е.
Благостта ти ме възвеличи.
Отдавайте на всички кому каквото сте длъжни.
Блажен, който пригледува сиромахът: в скръбен ден ще го избави Господ.

Заповедта на Учителя:
Обичай съвършения път на истината и живота.
Постави доброто за основа на дома си, правдата за мерило, любовта за украшение, мъдростта за ограда и истината за светило.
Само тогава ще ме познаеш и аз ще ти се изявя.
цитирай
7. mmmmmmmmm - Благдаря ти!
11.07.2009 16:06
Красив е ценен пост си написала!:)
Поздрави!:)))
цитирай
8. kasnaprolet9999 - tota
11.07.2009 16:48
Мисля, че човек най-трудно постига хармония със себе си в своите мисли, желания и действия. Дънов ни показва пътя за постигането на тази хармония, той минава и през природата животните, себеподобншите и отива към бога, който е навсякъде, включително и в нас самите.
Четейки неговите книги, ние разширяваме кръгозора си и опознаваме себе си.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - iliada
11.07.2009 16:54
Радвам се, че ти хареса, а най хубавото е че на този ден се срещнахме блогерите-поети и съпричастни към поезията, за да получим стихосбирката "Свободни поети" от Качак. Оказа се, че той е мой съученик от техникума, били сме в един випуск.
В книжката има и твои картини, но Пегас е изключителна, не случайно с нея започват останалите картини и от другите блогери.
Изкарахме чудесно.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - iia
11.07.2009 16:56
радвам се, че го уважаваш, сигурно знаеш, че той влиза в тройката на тримата най-велики българи.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - mmmmmmmmm -
11.07.2009 16:57
Радвам се, че ти харесва, в моя блогрол има линка на спиралата, там има много книги от него.
цитирай
12. compassion - Мила Невенче
11.07.2009 19:00
Красив и мъдър постинг си направила за великия учител. По телевизията показаха филм на един английски журналист, който пътува из страните на Балканите и от България дадоха точно този танц от клипа (всички бяха в бяло) и един човек обясняваше за Дънов. Аз направо се гордеех, че съм българка. За съжаление второто, което показаха от България беше Азис (мисля, че така се казва или това е прякор?) с брада и грим и аз се притесних какъв е този необикновен човек (за пръв път го виждах) и като гледах как се криви пред камерата не можах да се съсредоточа да разбера какво говори. Беше кратко. Явно журналистите не познават страните. Показват каквото ги посъветват водачите им. Жалко.
А твоя постинг е много красив и правдиво изразява идеите на учителя.
Благодаря ти!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - compassion
11.07.2009 19:30
Направо съм ужасена, че след учителя са показали тази отврат Азис, той изпълнява най-вече чалга и се представя за обратен за да бъде интересен на най-простите хора в обществото ни и да печели оттова, че е различен, той е едно безмозъчно и пропаднало същество. Не в този постинг не мога да пиша повече за него, вероятно журналистите са го представили като антипод на
един от най-великите хора на нашата планета-Петър Дънов. Радвам се, че ти харесва постинга ми, в къщи си имам негов портрет и книги, той е нещо като пътеводна звезда за мен.
цитирай
14. sunflower - Хубав пост, наистина!
11.07.2009 20:55
Интересно, че е роден точно на този ден.

Най-много се радвам обаче, че се запознахме :)))
цитирай
15. kasnaprolet9999 - sunflower
11.07.2009 22:26
Аз също, ако не беше ти, нямаше да си направя блог, а сега се чувствам добре с всички вас, блогерите от бг. Покрай теб се сдобих с много нови приятели, но ти винаги ще бъдеш специална за мен.
цитирай
16. анонимен - mileidi
13.07.2009 16:15
Prekrasen posting!Mnogo se radvam,4e si v takava xarmonia sas sebe si i s prirodata,mnogo sa malko xorata ,koito mogat da go postignat dori i da imat vazmojnost...az za sajalenie imam jelanie ,no nqmam tazi prekrasna vazmojnost.Blagorodno ti zavijdam,kak samo uspqva6....Polu4i li mi novia e'mail?
цитирай
17. kasnaprolet9999 - mileidi
13.07.2009 16:27
За съжаление на последък все по-рядко успявам да бъда всред природата, и мен са ме налегнали домашни грижи. Получих най-после имейла ти.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14005725
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41238
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031