Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
25.11.2013 19:00 - Птичето царство около Поморийското езеро.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Регионални   
Прочетен: 6968 Коментари: 37 Гласове:
41

Последна промяна: 25.11.2013 23:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Наскоро се навършиха 5 г.от пребиваването ми в блог.бг, време  за което човек може да получи магистърска степен в някое висше учебно заведение. Тук обаче нещата са много по-различни и не се раздават дипломи, а диагнози:)))
Независимо, че донякъде сме анонимни, успях да се запозная с много качествени хора и да надникна в техния духовен свят. Имаше и не толкова качествени, които ми повредиха стария компи, но съм им благодарна, защото сега работя на нов компи и с друга система, която не допуска вируси. Та във връзка с 5 г. от пребиваването ми в това интересно блогово пространство ще ви заведа на разходка около Поморийското езеро.
От години наред летувам в Поморие и често минавах около езерото на път към плажа пред Националния Балнеологичен комплекс.

image

В съзнанието ми са останали огромни купища строителни отпадъци (видни от снимката), които го обграждаха и то приличаше отдалеч на огромно сметище. През 2012 г., в началото на септември, решихме с моя съпруг да посетим Музея на солта, намиращ се около езерото, който отбелязваше 10 г. от създаването си.
С големи усилия на волята преодоляхме неприятния път през това бунище и се озовахме пред сградата на музея, за който миналата година ви разказах в специален постинг. Който го е пропуснал, може да погледне тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/regionalni/2013/02/08/muzei-na-solta-v-gr-pomorie.1051188

В Музея имаше голяма група и се наложи да изчакаме с посещението в него.

image

Крачейки нервно напред назад съзрях една интересна сграда в непосредствена близост до музея. В един момент реших, до като чакам ред за музея, да й хвърля едно око по-отблизо и се озовах набързо в предверието й.

image

Посрещна ме едно младо и добре възпитано момче, което набързо ме запозна с предназначението на сградата. Оказа се, че тя се нарича Посетителски център „Поморийско езеро” и е собственост на Община Поморие, а се стопанисва от природозащитнотото сдружение „Зелени Балкани”. Строителството е извършено в рамките на проекта на „Зелени Балкани”: „Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление”. Момчето ме  въведе в изложбената зала, където едно младо момиче разказваше за Поморийското езеро и дейностите, които организация „Зелени Балкани” извършва за консервация и устойчиво управление на защитената местност около него. Получих богата информация за биологичното разнообразие на флората и фауната и режимите на защита в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро. Останах с впечатлението, че най-голямото природно богатство на езерото са птиците. Регистрирани са общо 269 вида птици, които могат да се наблюдават през различните сезони. Езерото е основно място за гнездене в България на редица застрашени видове като гривестата, речната и белочелата рибарки, саблеклюна, немия лебед, кокилобегача, морския дъждосвирец, белия ангъч и др. Голямото видово разнообразие се определя най-вече от разположението на езерото по големия миграционен път на птиците – Виа Понтика. Всяка пролет и есен над езерото прелитат стотици хиляди щъркели, пеликани и хищни птици на път от местата си за размножаване към зимните си квартири.

image

Разгледах вълнуващи фотоси на тези птици от солената лагуна. На специален екран в изложбената зала наблюдавах и кадри от голямата колония на гривести рибарки в езерото.

image

image

image

image

От втория етаж на сградата се разкрива незабравима гледка към комплекса от защитени територии и с помоща на наблюдателни тръби и бинокли разгледах в детайли птичето царство на езерото.

image

Огромни табла ни информират, че Поморийското езеро е част от Бургаския езерен комплекс – един от трите най-значими комплекси от влажни зони за концентриращи се водолюбиви птици по българското черноморско крайбрежие. От тях 59 са включени в Червената книга на България. От срещащите се видове 91 са от европейско природозащитно значение. Като световно застрашени в категория  са включени 5 вида, а като застрашени в Европа - 21 вида. Мястото осигурява подходящи местообитания за 72 вида, включени в приложение 2 на Закона за биологичното разнообразие, за които се изискват специални мерки за защита. От тях 64 са вписани също в приложение І на Директива 79/409 на ЕС. Езерото е  ключово място за почивка по време на прелет за значителни количества дъждосвирци, гмуркачи, гмурци и др. които са под закрила на Бонската конвенция. През зимата тук редовно се концентрира 1% от черноморската популация на немия лебед. По време на миграция и през зимата в Поморийското езеро се срещат и 5 световно застрашени вида - малкият корморан  и къдроглавият пеликан, белооката потапница, тръноопашатата потапница и ливадният дърдавец. За да може да се запази непокътнато уникалното природно богатство на Поморийското езеро и да се опазят от изчезване редките видове, тази местност е обявена за защитена територия през 2001 г.

image

От лекторката разбрах, че стоителството на посетителския център е извършено в рамките на проекта на Зелени Балкани: „Поморийско езеро – консервация, възстановяване и устойчиво управление” GEF 054774, финансиран от Глобалния екологичен фонд, чрез Световна банка. За обзавеждането са привлечени допълнителни средства чрез проект: „Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро” по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013”. Програмата е финансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и държавния бюджет на Република България.

image

Една от основните цели за изграждане на посетителския център е да подпомогне популяризирането на езерото като природен обект с международна значимост, достоен да бъде опазван и посещаван от любителите на дивата природа. Центърът е от ключово значение за управлението, опазването и изследването на Поморийско езеро.
В центъра на разположение на туристите организират се беседи, семинари и обучения; правят се опознавателни обиколки на местността; прожектират се филми свързани с екологията; раздават се безплатни информационни брошури и могат да се закупят интересни книги и сувенири. Аз си закупих книгата "Определител на птиците на Поморийското езеро", в която има много снимки и информация за птичото царство, обитаващо и преминаващо през това езеро.

image

От сайта на Зелени Балкани разбрах, че усилията на неговите членове за опазването на редките и защитени видове птици на Поморийско езеро са насочени основно към подобряване на гнездовите местообитания, възстановяване на унищожени или увредени хабитати, опазване на гнездови колонии, редовни наблюдения, контрол на бракониерството, повишаване на обществената осведоменост и популяризиране на природозащитните дейности.

image

От 1996 г. насам доброволци на Сдружението, съвместно с Британския тръст доброволци за консервация (BTCV) изграждат изцяло с ръчен труд гнездови местообитания в езерото за редки и защитени видове водолюбиви птици - целеви видове, предмет на Директива 79/409 ЕЕС - гривеста рибарка, белочела рибарка, речна рибарка, речен дъждосвирец, морски дъждосвирец, саблеклюн, малката черноглава чайка и др.

image

Резултатите от възстановителните дейности са повече от успешни - много от редките видове водолюбиви птици са увеличили неколкократно своите гнездови популации (рибарки, саблеклюни, кокилобегачи и др.) Най-голям успех  е постигнат за гривестата рибарка, която от няколко гнездящи двойки през 1996г. на Поморийско езеро достигна до над 1500 двойки през 2009г. благодарение на новоизградените местообитания за гнездене на вида.

image

Ежегодните работни ваканции на Поморийско езеро се провеждат от 1996 г. благодарение на съвместните усилия на Зелени Балкани и Британския Тръст на Доброволците за Консервация (BTCV). Чрез тези ваканции, познати още като работни бригади, голям брой ентусиасти и доброволци от България, Великобритания, САЩ, Нова Зеландия, Македония, Турция и Русия са съчетали своя отпуск и обичта си към природата с доброволен труд в името на нейното опазване.

image

Работните бригади се осъществяват в рамките на една седмица в края на август или началото на септември и целят изграждането и поддържането на местообитание за гнездене на редки наземногнездящи птици. До момента в работните ваканции са взели участие над 250 доброволци. Положени са над 2 500 човекодни доброволен труд в грижа за защитените видове.

image

Благодарение на тези усилия в Поморийско езеро има възстановени нови гнездови местообитания на рибарки, саблеклюни и други дъждосвирцови птици, на които гнездят над 3 000 птици от вида гривеста рибарка. Новосформираната благодарение на успешните консервационни дейности колония представлява една от най-големите колонии на вида в Югоизточна Европа и е голяма атракция за любителите на орнитологичния и познавателния туризъм.

image

Резултатът от консервационните дейности е един от най-значимите за българската природозащита по отношение на опазване на редки видове. Благодарение на дългогодишната работа на Зелени Балкани на Поморийко езеро вече има изграден малък земно-насипен остров, на който гнездят вече над 1500 двойки от вида гривеста рибарка.

image

Новосформираната  колония на вида е най-голямата в Югоизточна Европа и е страхотна атракция за любителите на орнитологичния и познавателен туризъм на езерото. Огромен успех бе отчетен от специалистите на „Зелени Балкани” по отношение на този остров за гнездене и почивка на редки и застрашени видове птици в Поморийско езеро.

image

Островът бе оформен чрез прекъсване на съществуваща дига, изградена през 70-те години на миналия век за нуждите на солодобива, който в този край на езерото не се практикува от десетилетия. По този начин бе създадено подходящо местообитание за видовете, гнездящи на земя, които са изключително уязвими от достъпа на наземни хищници, безстопанствени кучета и котки, както и хора. Положените усилия, труд и много грижи от страна на екипа на „Зелени Балкани” бяха възнаградени от изключителния интерес на птиците, загнездили на новия остров. Висока оценка бе поставена от международни експерти, участвали на семинара за опазване на влажни зони в Поморие през април 2013 г.  

image

С изграждането на острова се създават условия както за гнездене така и за почивка на хилядите птици прелитащи по миграционния път Виа Понтика. Това от своя страна води до подобряване на природозащитното състояние на множество водолюбиви видове птици, които са обект на защита от националното и международното законодателство. По този начин се подпомага изпълнението на целите поставени от редица междуправителствени споразумения, по които България е страна, като Конвенцията за опазване на влажните зони, Конвенцията за опазване на биологичното разнообразие, Конвенцията за опазване на мигриращите видове и др.

image

image

През последните години експерти и доброволци провеждат редовен мониторинг на орнитофауната през цялата година, картиране на гнездовите местообитания и опръстенителни акции през миграционния период. В резултат на полевите проучвания са установени нови видове птици за Поморийско езеро и е събрана допълнителна научна информация за гнездящата орнитофауна. Това помага на експертите да планират и прилагат различни мерки за опазване на видовете и цялата територия.

image

Предоставям на вашето внимание един разказ от 
Георги Стойчев - доброволец на Зелени Балкани Пловдив, участвал в такава бригада през септември 2013 г.
"Още първия ден след като преминахме покрай "бетонната джунгла" на Поморие се отправихме към Посетителския Център на Поморийско езеро, където за пръв път се срещнах със соления рай на солното езеро. Това прекрасно място е брачен дом за гнездене по миграционният път Via Pontica на много видове птици. Някои от тях са защитените видове, като - кокилобегач, морски дъждосвирец, белочела, речна и гривеста рибарка, саблеклюн и бял ангъч. Птиците са на всякъде около теб. Прелитаха пеликани, бели лебеди, бяла и сива чапла, дори ни навести розово фламинго. О, блаженство! Едно истинско докосване с дивата природа на Българското Черноморие. Пленителното синьо по водната повърхност се смесва с червено-жълти отенъци от солените брегове на езерото и слънцето блещука между бледо сребристите вълни между езерните диги. Солено-белите брегове се докосват в зелена тръстика, а около нея можеш да видиш малки находища на прекрасният цъфтящ лилав Лимониум. Около теб летят морски кончета във всякакви цветове от невижданото от мен ръждиво-червено до синьо-зелени окраски на тези прекрасни създания. Още първия ден имах възможността на наблюдавам прекрасна миграция от десетки хиляди щъркели. Просто невероятен момент и страхотно изживяване. Не можех да отлепя поглед от небето повече от час.
Сега за бригадата. Много ентусиазъм, шеги и разбира се пот. Тази година имахме задачата да направим два изкуствени острова и една платформа за гнездене на птиците. Всеки ден само дървени дъски, греди, гвоздеи, известната лековита поморийска кал и мидички. Въоръжени с чукове, лопати, плажно масло и усмивки всяка сутрин след обилна закуска се запътвахме към дигата на "жълтата помпена". Така за 7 дни като видни инженери, дърводелци, строители и калокопачи омацани с лековитата солена кал, успяхме да завършим целите на Поморийска бригада Зелени Балкани 2013.

До обяд работа и след това на плаж или разходка, а вечерите се забавлявахме в приятна компания с приятелите от работната бригада. Разходихме се до фестивалите организирани от Община Поморие. Много смях и шеги с Коцето, Руменовците, Ивелин, Анелка, Митковците, Пипка, мъничката Кати, чичо Кольо и американеца Крис. Така премина за мен първата бригада на Поморийско езеро 2013. Първа, но със сигурност няма да е последната. Преживяване, което препоръчвам на всеки, който обича морето и природата."image
 
Тази година доброволците на Зелени Балкани, както и младежи от Поморие многократно са организирали почистване от битови и строителни отпадъци на защитени природни местообитания в района на езерото. След направената от нас инспекция, с облекчение това лято установихме, че бунището е отишло безвъзвратно в историята, а пътят към езерото е нов и много приличен, видно от снимката горе.

image

Добре изглежда и площадката около Музея на солта, където също са направени множество инфрастуктурни подобрения. Не пропускайте клипчетата, където ще можете да видите птиците по-отблизо.
Снимките са правени от мен и моя съпруг през летата на 2012 и 2013 г.
Гласувай:
41
01. veninski - Поздравления!
25.11.2013 19:19
Поздравления!
цитирай
2. stela50 - Поздрави, Невена ...
25.11.2013 19:45
Чудесно представяне на интересна информация, хубави снимки,
полезна и приятна разходка до това удивително място.
Поздравления и за прекрасните стойностни постинги,
с които радваш приятели, читатели и почитатели...
Желая ти здраве, добрини, щастливи дни в реалния живот,
също и в този специален наш виртуален свят...
Сърдечни прегръдки !
цитирай
3. mt46 - Честито!...
25.11.2013 20:38
Живот и здраве!...
цитирай
4. kasnaprolet9999 - veninski, stela50, mt46
25.11.2013 23:20
Благодаря ви приятели.Отдавна се канех да направя този постинг, но все не ми оставаше време. Сега не че имам много време, но го реших така изведнъж, за да си повдигна малко настроението, което е спряло на точката на замръзването. Радвам се, че ви харесва.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Поздрави за годишнината
26.11.2013 09:33
с пожелание когато стаане възможно повече време да посвещаваш на планината и музиката,
Коста
цитирай
6. wonder - Честит 5-годишен стоицизъм и до...
26.11.2013 12:32
Честит 5-годишен стоицизъм и добронамерено, смислено присъствие в това шарено място, Пролет!
Всеки човек свързан с природата, е чудесен и добър. Ти си един от най-добрите хора в блог.бг и се радвам, че отстояваш етиката и добрината си безапелационно години наред!
Продължавай да ни радваш с красотата на Природата и нейните Дарове още дълго и от сърце, както си го можеш! :)))
цитирай
7. sande - Поздрави, Невенке!
26.11.2013 13:00
Хубав репортаж от "мястото на събитието". Благодаря ти. С удоволствие прочетох.
цитирай
8. megg - Много е хубава
26.11.2013 13:47
споделената радост от видяното, от чудните кътчета на земята ни - с нейните богатства и добрини, с билките, делата на хората, пътищата на птиците ...
Благодаря ти за споделянето, Невена, за начина, по който го правиш!
Бъди здрава! И продължавай, все така! :)
цитирай
9. kasnaprolet9999 - с пожелание когато стаане възможно ...
26.11.2013 17:48
planinitenabulgaria написа:
с пожелание когато стаане възможно повече време да посвещаваш на планината и музиката,
Коста


Благодаря, надявам се някога да ми се случи да имам повече време за планината, а музика слушам нонстоп. Поздрави!!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Честит 5-годишен стоицизъм и до...
26.11.2013 17:51
wonder написа:
Честит 5-годишен стоицизъм и добронамерено, смислено присъствие в това шарено място, Пролет!
Всеки човек свързан с природата, е чудесен и добър. Ти си един от най-добрите хора в блог.бг и се радвам, че отстояваш етиката и добрината си безапелационно години наред!
Продължавай да ни радваш с красотата на Природата и нейните Дарове още дълго и от сърце, както си го можеш! :)))


Благодаря ти, наистина освен всичко положително си е стоицизъм пребиваването тук, защото няма ненаказано добро. Това не плаши душите наши:)))
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Хубав репортаж от "мястото на ...
26.11.2013 17:54
sande написа:
Хубав репортаж от "мястото на събитието". Благодаря ти. С удоволствие прочетох.


Две лета подред посещаваме това езеро в зоната около посетителския център и ще продължаваме да го правим, да си знаят, че има кой да следи дали се изпълнява проекта както трябва:)))
цитирай
12. kasnaprolet9999 - споделената радост от видяното, от ...
26.11.2013 17:59
megg написа:
споделената радост от видяното, от чудните кътчета на земята ни - с нейните богатства и добрини, с билките, делата на хората, пътищата на птиците ...
Благодаря ти за споделянето, Невена, за начина, по който го правиш!
Бъди здрава! И продължавай, все така! :)


Благодаря ти, радвам се че ти харесва, но мисля че ще поспра за известно време да споделям в постинги или поне ще бъде по-редко, защото имам много грижи около мама и не ходя никъде. При тези обстоятелства няма за какво да ви разказвам, но ще влизам в блоговете ви да ви чета.
цитирай
13. ckarlet - Поздрави и от мен, Невенче! Ти си ...
26.11.2013 18:56
Поздрави и от мен, Невенче! Ти си много положителен човек и съм сигурна, че и в реала си такава! Радвам се, че си сред моите приятели и ти благодаря, че те има!!!
Минутите споделени с теб са цяло съкровище!
Бъди щастлива, все така добронамерена и изпълнена с топлота!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Поздрави и от мен, Невенче! Ти си ...
26.11.2013 19:38
ckarlet написа:
Поздрави и от мен, Невенче! Ти си много положителен човек и съм сигурна, че и в реала си такава! Радвам се, че си сред моите приятели и ти благодаря, че те има!!!
Минутите споделени с теб са цяло съкровище!
Бъди щастлива, все така добронамерена и изпълнена с топлота!


Благодаря ти за приятелството и хубавите думи. Някак не върви сама да се хваля за проявите ми в реала, но се чувствах обичана и уважавана от хората с които работех. Поздрави!!
цитирай
15. tanelia - Поздравявам те Невена!
30.11.2013 19:55
Направила си прекрасна презентация на Поморийското езеро. Прочетох и разгледах снимките с голямо удоволствие, за което ти благодаря!
Пожелавам ти да си жива и здрава, и много силна, за да се справиш с тежкото битово ежедневие!
Поздрави!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Направила си прекрасна презент...
30.11.2013 23:02
tanelia написа:
Направила си прекрасна презентация на Поморийското езеро. Прочетох и разгледах снимките с голямо удоволствие, за което ти благодаря!
Пожелавам ти да си жива и здрава, и много силна, за да се справиш с тежкото битово ежедневие!
Поздрави!


Благодаря ти!!! За скорпионите трудностите са като екзотична подправка към основното ястие.
цитирай
17. monna1 - Вижда се, че Поморие...
02.12.2013 11:50
...владее мисълта ти и през зимата.:)
Светли декемврийски празници, Невена!
цитирай
18. iliada - Привет Невенка-пак си спретнала ...
02.12.2013 11:57
Привет Невенка-пак си спретнала нещо добро- ще се върна да разгледам подробно,защото ужасно бързам в момента!
цитирай
19. kasnaprolet9999 - . . . владее мисълта ти и през зимата. ...
02.12.2013 15:54
monna1 написа:
...владее мисълта ти и през зимата.:)
Светли декемврийски празници, Невена!


Така си е, а в началото на месеца разбрах, че ще обновяват и кея до пристанището, виж тук:
http://pomorie.bg/12357/%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%B5%D0%B9-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%B5/
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Привет Невенка-пак си спретнала ...
02.12.2013 15:55
iliada написа:
Привет Невенка-пак си спретнала нещо добро- ще се върна да разгледам подробно,защото ужасно бързам в момента!


Бързай бавно:)))
цитирай
21. iliada - Понякога и така правя:)))
02.12.2013 20:33
kasnaprolet9999 написа:
iliada написа:
Привет Невенка-пак си спретнала нещо добро- ще се върна да разгледам подробно,защото ужасно бързам в момента!


Бързай бавно:)))

Връщам се да доразгледам и ти честитя празника!-години наистина са много ,но с твоите страхотни постинги ти ни зареждаш с много знания и повечето свързани с нашето най-ценно богатство -здравето!
Да си жива и здрава и все със същият хъс да споделяш знанията си и помагаш на нуждаещите се с вещина и любов!Прегръдки!

цитирай
22. kasnaprolet9999 - Привет Невенка-пак си спретнала ...
02.12.2013 21:14
iliada написа:
kasnaprolet9999 написа:
iliada написа:
Привет Невенка-пак си спретнала нещо добро- ще се върна да разгледам подробно,защото ужасно бързам в момента!


Бързай бавно:)))

Връщам се да доразгледам и ти честитя празника!-години наистина са много ,но с твоите страхотни постинги ти ни зареждаш с много знания и повечето свързани с нашето най-ценно богатство -здравето!
Да си жива и здрава и все със същият хъс да споделяш знанията си и помагаш на нуждаещите се с вещина и любов!Прегръдки!Наистина здравето е нашето най-ценно богатство, но когато го загубим го разбираме най-осезателно. Когато сме млади го приемаме като някаква даденост и си мислим, че това ще продължава безкрайно. А за да сме здрави е нужна профилактика от най ранна възраст. Поздрави!!
цитирай
23. iliada1 - Точно така си е,Невенка,но късно се усещаме да си пазим здравето!
04.12.2013 19:32
kasnaprolet9999 написа:
iliada написа:
kasnaprolet9999 написа:
iliada написа:
Привет Невенка-пак си спретнала нещо добро- ще се върна да разгледам подробно,защото ужасно бързам в момента!


Бързай бавно:)))

Връщам се да доразгледам и ти честитя празника!-години наистина са много ,но с твоите страхотни постинги ти ни зареждаш с много знания и повечето свързани с нашето най-ценно богатство -здравето!
Да си жива и здрава и все със същият хъс да споделяш знанията си и помагаш на нуждаещите се с вещина и любов!Прегръдки!Наистина здравето е нашето най-ценно богатство, но когато го загубим го разбираме най-осезателно. Когато сме млади го приемаме като някаква даденост и си мислим, че това ще продължава безкрайно. А за да сме здрави е нужна профилактика от най ранна възраст. Поздрави!!

цитирай
24. monna1 - Никулден!~~~~
05.12.2013 23:36
http://www.youtube.com/watch?v=iJWRTMbObEo
цитирай
25. hel - Поздрав, Невена! След 5 години ти ...
06.12.2013 00:37
Поздрав, Невена!
След 5 години ти продължаваш да пишеш хубави, стойностни постинги!
Все да те има и да ни радваш!
цитирай
26. kasnaprolet9999 - http://www. youtube. com/watc...
06.12.2013 12:53
monna1 написа:
http://www.youtube.com/watch?v=iJWRTMbObEo


Благодаря за клипа, страхотна комбинация е Лили Иванова с Васко Василев, направили са култово парче. Весел празник!!
цитирай
27. kasnaprolet9999 - Поздрав, Невена! След 5 години ти ...
06.12.2013 12:55
hel написа:
Поздрав, Невена!
След 5 години ти продължаваш да пишеш хубави, стойностни постинги!
Все да те има и да ни радваш!


Благодаря, временно съм спряла, щото ближа рани, но се надявам да ми мине.
цитирай
28. alexs - Поздрави Невенче блога ти е чудесен ...
07.12.2013 00:11
Поздрави Невенче блога ти е чудесен и ти също възхитен съм. И на мене билките са ми слабост! Браво на тебе с толкова съвети в билкарството помагаш на хората!
Поморие е твоята любов а то е само на 20 километра от Бургас..

Повелавам ти здраве и щастие другото ще се оправи Невенче!
цитирай
29. lubara - Поздрави, kasnaprolet9999!
07.12.2013 12:12
Невена, радвам се, че се познаваме и че в тези пет години не сме загубили интереса си един към друг. Желая на теб и съпруга ти само здраве и много радости в живота. На останалите ти близки-също. Поморие ти е слабост, и на мен ми хареса, когато септември миналата година бях за кратко там. Този постинг си е направо научна статия!
цитирай
30. kasnaprolet9999 - Поздрави Невенче блога ти е чудесен ...
07.12.2013 13:14
alexs написа:
Поздрави Невенче блога ти е чудесен и ти също възхитен съм. И на мене билките са ми слабост! Браво на тебе с толкова съвети в билкарството помагаш на хората!
Поморие е твоята любов а то е само на 20 километра от Бургас..

Повелавам ти здраве и щастие другото ще се оправи Невенче!


Благодаря ти за хубавите пожелания, които стават реалност само ако се бориш своевременно за тях, опита го показва. Поздрави и не изпускай пиленцето, когато каца на рамото:))
цитирай
31. kasnaprolet9999 - Невена, радвам се, че се познаваме и ...
07.12.2013 13:32
lubara написа:
Невена, радвам се, че се познаваме и че в тези пет години не сме загубили интереса си един към друг. Желая на теб и съпруга ти само здраве и много радости в живота. На останалите ти близки-също. Поморие ти е слабост, и на мен ми хареса, когато септември миналата година бях за кратко там. Този постинг си е направо научна статия!


Удоволствието от нашето виртуално общуване е взаимно. Този постинг се каних да го напиша още миналата година, но ми трябваше повече време. Но всяко зло за добро, защото миналото лято събрах нови впечатления и мисля че така стана по-хубав. Ние с теб сме стари пушки в блога и като гръмнем се чува надалеч:)))
цитирай
32. lubara - Поздрави, kasnaprolet9999!
07.12.2013 15:01
Това последното си е попадение!
цитирай
33. martito - Честита годишнина!
09.12.2013 18:50
Чудесен пост за празника на блога ти!
Прекрасен човек си и ти!
:)
цитирай
34. kasnaprolet9999 - Чудесен пост за празника на блога ...
09.12.2013 19:19
martito написа:
Чудесен пост за празника на блога ти!
Прекрасен човек си и ти!
:)


Благодаря, а ти си голяма веселячка. Колкото и да съм овесила нос, като влезна в блога ти ми се вдига настроението. Днес е такъв случая, че ми умря котенцето преди седмица и не мога да го прежаля.
цитирай
35. leonleonovpom - Великолепно, Невена! Поморийци ...
18.12.2013 15:45
Великолепно, Невена!
Поморийци са такива, дълго трябва да ги ръчкаш, за да направят неща, но почнат ли, нямат спиране....
Спомням си колко километра изминах до общината, за да ги убедя, че трябва да има табели с маркировка къде са музеите в града, защото хората не могат да ги открият, а сега това, което е в най-голямо изобилие ,са тези табели...
Поздрави!
цитирай
36. kasnaprolet9999 - Великолепно, Невена! Поморийци ...
18.12.2013 18:52
leonleonovpom написа:
Великолепно, Невена!
Поморийци са такива, дълго трябва да ги ръчкаш, за да направят неща, но почнат ли, нямат спиране....
Спомням си колко километра изминах до общината, за да ги убедя, че трябва да има табели с маркировка къде са музеите в града, защото хората не могат да ги открият, а сега това, което е в най-голямо изобилие ,са тези табели...
Поздрави!


Прав си, аз даже снимах табелата за музея на солта, която е поставена явно наскоро на пресечката на показаната на снимката нова асфалтирана улица с ул. " Цар Борис III". Радвам се,че отново си на линия. Поздрави!!
цитирай
37. chen - :)
03.02.2014 13:49
Много интересна фоторазходка, придружена от подробна информация. Със сигурност пролетта ще посетя Поморийското езеро, за да се запозная отблизо с всичкита флора и фауна, която си описала тук.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12806012
Постинги: 815
Коментари: 16373
Гласове: 40376
Архив
Календар
«  Декември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031