Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
30.09.2013 00:00 - Гинко Билоба расте в центъра на Поморие.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Регионални   
Прочетен: 13248 Коментари: 22 Гласове:
32

Последна промяна: 16.08.2014 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

От няколко години в центъра на  Поморие растат и хубавеят  около 100 дръвчета Гинко билоба. Нямаше да разбера за тях, ако един известен блогър от Поморие не ми обърна внимание, че от тези красиви фиданки се очаква да израстат  могъщите дървета Гинко Билоба, достигащи до 50 м. височина. Първите години след разсаждането им е имало опастност да ги изпуснат, но в един момент те са успели да се преборят и адаптират към поморийския климат. От други поморийски приятели научих, че те са закупени със средства по европейски проект. Лечебните му свойства са много добре проучени, тъй като се използва от хилядолетия в китайската медицина. Ето малко инфо за най-същественото:
 Листата му съдържат изобилие от активни вещества (терпенолактони, флавонгликозиди и др.) с изключителни биологични ефекти върху човешкия организъм. Екстрактът от Гинко билоба засилва периферната микроциркулация и спомага за запазване на мозъчните функции, добрия слух и зрение. Гинко билоба подобрява паметта, запазва свежестта на мисълта с напредване на възрастта.

Доказано е, че екстрактът от Гинко билоба събужда умствената активност без последващи състояния на изчерпване на организма, за разлика например от кофеина.

Подобреното кръвоснабдяване в областта на вътрешното ухо подпомага слуховите функции. Гинко билоба е предпочитан и заради антиоксидантните си качества. Защитава клетките в човешкото тяло от свободните радикали, които се образуват и натрупват в организма в резултат от множество негативни влияния (напр. лоша жизнена среда, стрес, неправилен режим на живот, недостатъчен сън, тютюнопушене). Всички тези негативни фактори ускоряват клетъчния метаболизъм и причиняват преждевременно стареене на клетките. Гинко билоба може да забави този процес.
www.ginkoprim.com/bg/Pages/ginkgo-biloba-extrakt.aspx

 
 
image

Гинко билоба (Ginkgo biloba) е най-древният, запазил се и съществуващ днес, дървесен вид. Предполага се, че съществува на земята повече от 200 милиона години. Единствен оцелял представител от семейство Ginkgoaceae. Въпреки, че дървото се среща в диво състояние само в Китай, лечебните свойства на неговите листа са много по-популярни, особено през последните тридесет години, в Европа и Северна Америка. В традиционната Китайска медицина семената на дървото се считат за много по-важни от листата и се използват като лекарство за астма, енуреза, бяло течение, кашлица и за регулация на честотата на уриниране. От друга страна листата на Гинко Билоба са твърде непопулярни в Традиционната китайска медицина, като тяхната употреба се споменава за първи път в китайски текстове едва през петнадесети век. Името „гинкго” е японска дума, производна на китайската дума yinhsing и означава „сребърна праскова“. През 1771 година шведският ботаник Карл Линей /Carlus Linnaeus/ нарича това дърво Ginkgo biloba – „гинкго с два лоба“, защото листата му са разделени с пътечка на 2.

image

Намерих още една много интересна статия за лечебните свойства на листата на това вълшебно дърво:

В медиите и дори в медицинската литература, силно се акцентира на вазоактивните свойства на гинко билоба, които обуславят подобреното кръвоснабдяване на крайниците и мозъка, паметта и т.н. Като че ли противовъзпалителните и останалите му свойства остават незаслужено неизказани или недооценени...

 

Нека ги разгледаме малко по-подробно.

 

Гинко билоба е може би най-дълго употребяваното медицинско растение. Исторически източници свидетелстват, че гинкото е познато на китайската народна медицина от поне три хиляди години. Употребата от толкова много време говори за наличието на ясно изразени клинични ефекти. Кои са те?

 

По-малко известните...

 

Скорошни клинични проучвания при колит са особено интересни. Резултатите показват нива на ремисия (изчезване на симптомите) в около 33% от приемалите екстракт от листата на гинко. Едновременно с това е наблюдаван значим тъканен протективен ефект, както на макроскопско, така и на микроскопско ниво. С други думи – гинкото предпазва клетките от дегенерация и разрушаване. Изглежда, че неидентифицирани засега съставки в екстракта предизвикват дозозависимо понижение в нивата на туморнекротизиращия фактор алфа и интерлевкин 6.

 

Съставките в екстракта понижават и индукцията на циклооксигеназа 2 – ензимът, отговорен за синтеза на факторите на възпалението, които обуславят появата на болка и оток. Заслужава отбелязване фактът, че нестероидните противовъзпалителни лекарства – едни от най-предписваните и широко употребявани медикаменти, действат по абсолютно същия начин. Гинко понижава активацията на макрофагите и Т-клетъчната апаптоза в опити in vitro и in vivo, което обуславя антиколитния му ефект.

 

Гинко билоба, също така, има и невропротективни свойства. Те се дължат на комплекса от флавоноиди, терпеноиди и билобалиди. Активните съставки в листата предпазват нервните клетки от хипоксия и окисляващи фактори. Освен на антиоксидантните флавоноиди, този ефект се дължи и на инхибицията на ензима моноаминооксидаза, която разгражда невромедиаторите допамин, серотонин и норадреналин. Невропротективните, медиатор повишаващите и радикал обезвреждащите ефекти правят гинкото ефективно при депресия, безпокойство, главоболие, замаяност, макуларна дегенерация и катаракта. Това се съчетава благоприятно с вазоактивните му ефекти и благоприятства подобряването на мозъчната функция, което като че ли е основното показание на гинко, според съвременната медицина.

 

Гинколидите инхибират включването на тромбоцит активиращия фактор, който предизивква слепването на тромбоцитите и образуването на тромби. Тези тромби предизвикват тежки и потенциално фатални усложнения като запушват коронарните или мозъчните кръвоносни съдове, което води до инфаркт или инсулт. Това също благоприятства подобряването на оросяването на мозъка и крайниците. Инхибирането на тромбоцит активиращия фактор води и до разширяване на бронхите и облекчаване на дишането при обструктивни белодробни заболявания.

 

Широкият спектър от благоприятни фармакологични ефекти може да доведе до превръщането на гинко билоба в билка на здравето и дълголетието. Впрочем, понятието билка често се използва в широк смисъл, тъй като се прилага и за многодишни дървесни видове. Такъв е и гинко билоба.

www.puls.bg/health/herbs/news_11787.html

Приемане:

1–1.5 g листа се запарват (или варят) на чай. За по-оптимално действие може след това да се изядат листата.
Листата на Гинко дърветата, които са малки не трябва да се берат докато са зелени, защото няма от какво да се храни дървото, не може да расте и дори може да загине.  Те пожълтяват за много кратък период от време през есента. Жълтите листа на дърветата могат да окапят също много бързо, дори в рамките на няколко часа листата на цялото дърво. Това е момента на тяхното събиране и използване.

Билката стимулира мозъчните функции, подобрява паметта, концентрацията, действа върху мигрена, нормализира кръвното налягане в двете посоки, възстановява намаляващите с остаряването функции - зрение и слух, подобрява работоспособността, има мощен антидепресивен ефект. В комбинация с жен-шен, златна чия и алое вера има добри резултати при стерилитет и импотентност. Това е и силен антиоксидант. Забавя процесите на стареене. Добро лечебно и профилактично средство е при атеросклероза, паркинсон и алцхаймер.

Странични ефекти:
Гинко може да е опасно при комбинация с антикоагуланти като аспирин и МАО-инхибитори, при някои индивиди с разстроена кръвоносна циркулация (напр. разширани вени), както и при бременни. Някои от старничните ефекти са:
— стомашен дискомфорт
— главоболие
— кръвотечения
— безпокойство
— диария, гадене и повръщане

Освен със своя химичен състав билките ни въздействат и със своето вълново излъчване. Разхождайки се под тези дървета хората допълнително ще укрепват своето здраве, поемайки мощните им излъчвания - още една червена точка за община Поморие (не пропускайте клипчетата, за да видите огромните Гинко-дървета). 
Поморие става лечебен град по много направления-мек климат, красива природа, безкрайни плажове, калолечение и спа-процедури, луга, билки и страхотно вино. А като се прибави неговата славна история, какво му трябва друго на човек?
Още за Поморие вижте тук:

blog.bg/theme.php


Тагове:   Поморие,   гинко билоба,


Гласувай:
32
01. demidin - Браво и блазе на поморийци. Ще бъдат ...
30.09.2013 16:54
Браво и блазе на поморийци.Ще бъдат най-умните и здрави хора в България!
Да засадим и ние около Парламента,та белким се оправим:)))
цитирай
2. stela50 - Това дръвче казват е вълшебно ... и е истина.
30.09.2013 18:52
Поздравления за поморийци !
Да не забравяме, че навсякъде около нас
има полезни, лечебни растения, за които
ни информираш и ти редовно ...
Поздрав и за теб, Пролет !
цитирай
3. magnoliya - В гимназията до нас има едно от тези ...
30.09.2013 19:25
В гимназията до нас има едно от тези полезни дървета. Въпреки, че съм от 45 години тук, преди няколко години го видях - засенчено от други, много високи дървета. Не зная кога е строена гимназията, кога е засадено, но е красиво и много полезно.
Беше ми много интересно!
Поздрави за поста!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Браво и блазе на поморийци. Ще бъдат ...
30.09.2013 19:47
demidin написа:
Браво и блазе на поморийци.Ще бъдат най-умните и здрави хора в България!
Да засадим и ние около Парламента,та белким се оправим:)))


Така си е, дано не станат огромни дървета, че както са ги засадили на малки разстояния едно от друго че настане голяма блъсканица. Идеята ти е чудесна, депутатите най-после ще поумнеят, но трябва да махнем част от кестените или от жълтите павета. Поздрави!!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Поздравления за поморийци ! Да не ...
30.09.2013 19:51
stela50 написа:
Поздравления за поморийци !
Да не забравяме, че навсякъде около нас
има полезни, лечебни растения, за които
ни информираш и ти редовно ...
Поздрав и за теб, Пролет !


Да, билките са ми приоритет, но понякога пиша и за лечебни дървета-орех, липа, гледичия, офика, дрян и др. Стана ми много интересно, че гинко билоба са се адаптирали към поморийския климат.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - В гимназията до нас има едно от тези ...
30.09.2013 19:58
magnoliya написа:
В гимназията до нас има едно от тези полезни дървета. Въпреки, че съм от 45 години тук, преди няколко години го видях - засенчено от други, много високи дървета. Не зная кога е строена гимназията, кога е засадено, но е красиво и много полезно.
Беше ми много интересно!
Поздрави за поста!


Прочетох в нета, че са малко местата в България, където се отглеждат такива дървета и си е направо постижение поморийския проект. Видях лично как ги поливат един септемврийски следобед, което много ме впечатли. Говорих и с градинаря и разбрах, че си има график за тях, явно си има редовна грижа от общинарите.
цитирай
7. travell - Хубаво де
30.09.2013 20:33
Ама няма поморийците, а руснаците ще живеят 100 години покрай тях, защото бавно и полека изкупуват този регион... :))) Поздрави!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Ама няма поморийците, а руснаците ...
30.09.2013 20:53
travell написа:
Ама няма поморийците, а руснаците ще живеят 100 години покрай тях, защото бавно и полека изкупуват този регион... :))) Поздрави!


Ами като са тъпи и си продават имотите, така ще е. Преди време изтъргуваха основния си винарски поминък - "Черноморско злато" ЕАД и го дадоха в ръцете на руската принцеса Петя Славова. Тя уволни всички поморийци и ги замени с бургазлии от бившия бургаски винпром "Винком" АД . Изглежда не са си взели поука и скоро че станат малцинство в своя град. И все пак по-добре руснаци, отколкото цигани, както е в много наши градове, където наистина не останаха българи. На дърветата ще се радват почиващите като мен:)))
цитирай
9. leonleonovpom - Поздрави Невена!
30.09.2013 21:41
Идеята наистина е добра, но от опит знам, че добрите идеи в Поморие бързо и сигурно потъват в блатото-останките от соленото езеро.
Ако се пръкне руски специалист и тях ще застроят с наколни бетонни блокове.
Изчетох коментарите. Поморийци трудно ще станат по-умни, не за друго, а защото смятат, че са достигнали сега върха и не им трябва повече ум!
За руснаците е вярно, искат и училище, и пред перспективата да се закрива гимназията ,не е лошо да им се даде.
Да не ме обвинят в расизъм, българите се обезличават, да не употребя по-силната дума, пред перспективата да дойдат китайци, араби, негри, руснаците са за предпочитане, въпреки, че веднага изплува въпросът за качеството им!
Все пак преди две години дъщерята работи в семейство на световно известни кинорежисьори, закупили си огромен апартамент в града
Относно гинко билобата, знам, че е двуполово дърво-мъжко и женско.
Закупените са само мъжки, защото женските връзват плод, който има ужасен аромат и затова се избягват.
Не знам как се чувстват едни без други, но кой ли го интересува!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Идеята наистина е добра, но от опит ...
30.09.2013 22:20
leonleonovpom написа:
Идеята наистина е добра, но от опит знам, че добрите идеи в Поморие бързо и сигурно потъват в блатото-останките от соленото езеро.
Ако се пръкне руски специалист и тях ще застроят с наколни бетонни блокове.
Изчетох коментарите. Поморийци трудно ще станат по-умни, не за друго, а защото смятат, че са достигнали сега върха и не им трябва повече ум!
За руснаците е вярно, искат и училище, и пред перспективата да се закрива гимназията ,не е лошо да им се даде.
Да не ме обвинят в расизъм, българите се обезличават, да не употребя по-силната дума, пред перспективата да дойдат китайци, араби, негри, руснаците са за предпочитане, въпреки, че веднага изплува въпросът за качеството им!
Все пак преди две години дъщерята работи в семейство на световно известни кинорежисьори, закупили си огромен апартамент в града
Относно гинко билобата, знам, че е двуполово дърво-мъжко и женско.
Закупените са само мъжки, защото женските връзват плод, който има ужасен аромат и затова се избягват.
Не знам как се чувстват едни без други, но кой ли го интересува!


Сега под влияние на тези дървета това може да се промени и да оставят на мира остатъците от красивото поморийско езеро:)))
Прочетох, че след оплождане женските индивиди образуват месести жълти плодове с диаметър до 2 см. Поради съдържанието на бутирова киселина в тях тези плодове отделят неприятна миризма при падане на земята, което прави женските Гинко Билоба не особено обичани от жителите на градовете, на чийто улици са засадени. От друга страна същите тези плодове са популярна съставка в националните кухни на Китай, Япония и Корея.
Виж още една интересна статия за новооткритите лечебните свойства на екстракт от листата на това дърво:
http://www.lechitel.bg/newspaper.php?b=387
цитирай
11. marmota - мармота
01.10.2013 09:56
Има ги и в Пловдив,така се издух от отварата,че рискувам да си остана тъпа.
цитирай
12. yotovava - Това е потвърждение колко плодородна и приветлива е нашата зея.
01.10.2013 10:09
Тук, в София, на съседната улица някой е посадил смокиня, дръвчето е може би около метър и има плодове.
цитирай
13. travell - Да идват руснаците, хубаво...
01.10.2013 11:02
но те навсякъде се държат все едно са у дома си. Не може да се закрива българско училище, а пък да се открива руско или каквото и да било друго. Да отиват в българската гимназия и да учат български. :) Но да се върнем на насажденията. По принцип са ни плодородни почвите. Но едно е да ядеш домат от пазаржишко-пловдивското поле, а друго от района на Силистра да речем. Всяко растение си има район където вирее най-добре. Не бива да се издевателства над природата :)
цитирай
14. makont - Започваме да помъдряваме, Вени.
01.10.2013 12:16
Поздрави за хубавия постинг.
цитирай
15. monna1 - Ами, да...
01.10.2013 14:56
...това дърво е хит, не само в Поморие, но и в Бургас.Има две дървета пред болницата, в морската градина -също, в градината на балнеосанаториума, тоже..
Пенсионерите са като козички, късат листата -целогодишно.
Морето е причина за болести на опорно-двигателния апарат, знае се.
Ти си безплатен консултант, Невена! Чета те, с удоволствие.
А, за "почетен гражданин", забрави - шегувах се!:) В малките градчета е ужасно
да се живее, защото те наблюдават под лупа, интригантстват, клюкарстват и
особено през сезона, стават много хищни, дебнат се помежду си, кой колко
туристи има, колко ще спечели. Това им е бизнеса - сезонен. През другото време ловят риба, правят консерви и клюки...абе, гърци.:(
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Има ги и в Пловдив, така се издух от ...
01.10.2013 15:55
marmota написа:
Има ги и в Пловдив,така се издух от отварата,че рискувам да си остана тъпа.


Възможно е да си алергична от тях или да е станала някаква реакция с храната, която си поемала. Ако решиш да се пробваш пак направи го на гладно и храна приеми след един час. Най добре е да си купиш екстракт от аптеките, където е ясна дозата и е по-пречистено. Препоръчвам ти Гинковин -което съдържа екстракти от гинко билоба и гроздови семки в комбинация. Поздрави!!
цитирай
17. kasnaprolet9999 - Тук, в София, на съседната улица ...
01.10.2013 15:57
yotovava написа:
Тук, в София, на съседната улица някой е посадил смокиня, дръвчето е може би около метър и има плодове.


Това означава че глобалното затопляне е в ход, до преди 10 г. това не можеше да се случи. Поздрави!!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - но те навсякъде се държат все едно са ...
01.10.2013 16:08
travell написа:
но те навсякъде се държат все едно са у дома си. Не може да се закрива българско училище, а пък да се открива руско или каквото и да било друго. Да отиват в българската гимназия и да учат български. :) Но да се върнем на насажденията. По принцип са ни плодородни почвите. Но едно е да ядеш домат от пазаржишко-пловдивското поле, а друго от района на Силистра да речем. Всяко растение си има район където вирее най-добре. Не бива да се издевателства над природата :)


Климатът се променя към затопляне, а сортовете зеленчуци стават все по-разнообразни, устойчиви на студ и заболявания, но безвкусни. Разходи се по пазара и виж на колко места ще срещнеш да се продава български сорт зеле, което е тънкокоро и става за слагане в каца за зимнина. Повечето са холандски сортове, които се гледат лесно и тежат повече, но с месеци не могат да втасат в буретата.
цитирай
19. kasnaprolet9999 - . . . това дърво е хит, не само в Пом...
01.10.2013 16:14
monna1 написа:
...това дърво е хит, не само в Поморие, но и в Бургас.Има две дървета пред болницата, в морската градина -също, в градината на балнеосанаториума, тоже..
Пенсионерите са като козички, късат листата -целогодишно.
Морето е причина за болести на опорно-двигателния апарат, знае се.
Ти си безплатен консултант, Невена! Чета те, с удоволствие.
А, за "почетен гражданин", забрави - шегувах се!:) В малките градчета е ужасно
да се живее, защото те наблюдават под лупа, интригантстват, клюкарстват и
особено през сезона, стават много хищни, дебнат се помежду си, кой колко
туристи има, колко ще спечели. Това им е бизнеса - сезонен. През другото време ловят риба, правят консерви и клюки...абе, гърци.:(


Разказвали са ми умопомрачителни истории, пък и на живо съм видяла как се отнасят там хората помежду си и със служителите си, дошли от други градове да поработят там в летния сезон. Направо отврат. Е, накрая всеки ще си получи заслуженото, господ бави, но не забравя.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Поздрави за хубавия постинг. Бл...
01.10.2013 16:16
makont написа:
Поздрави за хубавия постинг.


Благодаря ти, поздрави!!
цитирай
21. mrazekoff - Невенче, и в Русе
02.10.2013 10:52
в централната градина имаме идно голямо дърво - гинко билоба. Сега, когато е есен листата му окапват на алеята и хората спокойно ги газят, но като се наложи, ходят до аптеката за цяр билко билоба... Ако не забравя мога да събера някоко листа и да ги снимам като доказателство ...
Хубава ранна есен ти пожелавам!
цитирай
22. kasnaprolet9999 - в централната градина имаме идно ...
02.10.2013 14:38
mrazekoff написа:
в централната градина имаме идно голямо дърво - гинко билоба. Сега, когато е есен листата му окапват на алеята и хората спокойно ги газят, но като се наложи, ходят до аптеката за цяр билко билоба... Ако не забравя мога да събера някоко листа и да ги снимам като доказателство ...
Хубава ранна есен ти пожелавам!


Благодаря. Тези листа все пак са свършили някаква работа със своето излъчване. С този постинг исках да ви обърна внимание именно за тяхната вълнова характеристика, както и за най-новите научни открития за неговите химични въздействия върху нашето здраве. Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 12805968
Постинги: 815
Коментари: 16373
Гласове: 40376
Архив
Календар
«  Декември, 2020  
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031