Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
12.08.2010 18:29 - Как щях за малко да бъда обвинена в шпионаж :)))
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Регионални   
Прочетен: 13659 Коментари: 30 Гласове:
22

Последна промяна: 08.10.2011 23:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Вчера четох постинга на тит и по повод на едно от нещата написани в него се сетих за една случка, която преживях наскоро. tit.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/08/11/kopiraneto-e-zarazno-znam-che-niama-da-vi-haresa.589666   В постинга бе написано, как българите седим безучастни към случващото се около нас и не реагираме, ако видим нещо, което е в разрез на нашите представи, било то за лоши: управление, обслужване, обществени прояви, поведение, музика и т.н. Един вид ние сме си виновни за всичко, защото не реагираме адекватно на случващото се и се примиряваме с него. Сигурно има доста такива граждани, но не всички са такива. Ето какво ми се случи и как за малко да бъда задържана за шпионаж.   Миналият месец пътувах с пътническия влак от с.Макоцево към София и бях седнала  срещу една дама в доста напреднала възраст, а до мен седеше мъж на около 70 г. В мен бе назряла идеята да снимам всички гари, през които минаваше влака, защото повечето бяха в ужасно състояние и това ми действаше много угнетяващо години наред. Исках по някакъв начин да изразя своето неодобрение към начина, по който държавата се грижи за малкото останали неприватизирани държавни дружества към които е и БДЖ. Въпреки, че толкова много предприятия преминаха в частния сектор и държавата се разтовари от своите задължения към тях(наричани често несвойствени в съвременна Европа), така и парите за останалите под нения контрол все не достигат. Говори се от много страни, как инфраструктурните (БДЖ, летища, пристанища, пощи) и други от голям обществен интерес дружества (ВИК, геозащита, болници и т.н.) трябва да останат държавни, а в същото време грижата за тях е символична. Сложиха ги в забранителния списък за приватизация и спряха до тук с грижите за тях.   Реших да ги сложа тези снимки в блога си, та дано повече хора да видят, за какво става въпрос. Разбира се започнах от гара Макоцево, след това гара Чеканчево. На гара Саранци обаче мъжът до мене се изправи и с много твърд поглед в очите ме попита, коя съм аз и как така си позволявам да снимам обекти от национално значение в нашата държава. Заплаши ме, че ако продължавам в същия дух, ще се обади в полицията да ме задържат на Централна гара, като шпионин и те ще ми вземат “лентата” от фотоапарата.Дамата срещу мен го подкрепи, като рече че е твърде подозрително моето държание. Снимала съм само гарите, а не през цялото време, както примерно биха правили обикновените туристи,... пък ако съм журналистка със специална мисия, следва да си покажа картата и разрешителното.

Добре че имам чувство за хумор и не им теглих една дълга, както бих направила, ако бях на 20 г. Като улегнала и добре възпитана жена, първо обясних на дамата, че не се снима в движение, защото снимките се размазват, а на мъжът, че апарата е цифров и в него няма лента. После   търпеливо  ги успокоих, че не правя нищо лошо, защото съм блогерка и моите снимки ще бъдат изложени в интернет, за да ги гледа цял свят и да види, как се поддържат гарите в България. Разказах им за всички вас, мили приятели, как всеки блогер, където и да ходи, прави снимки и ги слага в блога си, за да покаже красотите или негативните неща, които се случват в България(спомняте си и за разрушените паметници на културата, църкви и др.).

Те ме гледаха в захлас, пък мъжът като чу вълшебната думичка интернет, се сети за внуците си, които по цял ден висели в него и по нещичко са му показали от там. Накрая извадих служебната си  карта, дето понякога ни карат да закачаме на реверите си веднъж в годината,(особено когато полицаите затворят улиците и не допускат хората до къщите и офисите си при посещения на важен държавен глава и др.) и те изпаднаха във възторг. На спирка Равно поле старата дама дори ми даваше съвети какво да снимам и да ви разкажа, как през социализма там е имало гара, не като сега.  

Няма да влизам в подробности какво се случи пък, когато ги светнах, че правя и билкови постинги и от влака им показах няколко полски билки, които ги имаше в изобилие около железопътната линия. Хората вече сияеха и ме гледаха с нескрито възхищение, особено като им казах за годините си, които определено никой не ми дава. Те също не повярваха и почувствах, че в един момент започнаха пак да ме гледат малко подозрително. Включих тибетската гъба и петимата тибетци, пиенето на билкови чайчета и всичко си дойде пак на мястото, важното е да има обяснение за явленията:))). Колко му е да направиш някой щастлив и доволен от живота. И двамата с видимо съжаление се разделиха с мен на гара Искър, по тяхно желание им раздадох визитни картички. Жалко че телефоните там вече не са актуални, защото в службата ми смениха централата, но на мъжа му обясних, как да влезе в блога ми, дано да е запомнил нещичко от моите напътствия и да разгледа билките ми, към които прояви голям интерес.
Както разбирате, хората не се безучастни към това, което става около тях и реагират, съобразно техните познания и възможности. И второ, винаги можеш да промениш отношението на хората към теб, като погледнеш от тяхното ниво и с търпение и уважение да го повдигнеш, възможно най-близо да твоето. Тогава те ще бъдат доволни и благодарни за това, което ще научат от теб, а самият ти ще се почувстваш удоволетворен от направеното добро. В случая аз  даже  много се забавлявах, защото ситуацията, в която бях изпаднала бе твърде комична, а моето чувство за хумор е все още доста запазено.
А сега да ви покажа моите  снимки:

image

image
 
Гара Макоцево е в сравнително прилично състояние, но далеч от европейските стандарти.

image

тук се вижда по-ясно за какво става въпрос.

image

Гара Чеканчево.

image

Тук се вижда около нея -част от село Чеканчево.

image

image

Двете снимки са от гара Саранци, прилича на стара дама, за която може да се твърди, че някога е изглеждала добре.

image

Същото не може да се каже за гара Негушево, там ходят само призраци нощно време.

image

Гара Горна Малина, останал е само надписа.

image
също, сградата е необитаема.

image

Гара Столник-следващата запазена стара дама, тук има и белези от минало величие, вижте по-долу-

image

image

image

image

Гара Мусачево-тук също бродят призраци вечер.

image

Спирка Равно поле, няма как да кажа, че е гара, направо грях ще сторя:)))

image

Гара Казичене - тя е в най-добро състояние, личи й, че някакъв козметичен ремонт е направен наскоро.

image

Също

image

Гара Искър.

image
 
Виждат се доволните от интериора пътници, как се изнизват в индианска нишка. Това е входът към София, каква красота и великолепие.
В интерес на истината, пътувах в съвсем нов влак, страхотен немски или австрийски модел, чист  и  оборудван с климатик и тоалетна, която не мирише(показан е такъв модел  във втората част на клипа), направо си беше като шестица от тотото.

Е, няма да Ви казвам, колко доволна бях, че никой не ми взе "лентата" от фотоапарата, та сега  мога да Ви запозная с част от гарите по продължение на подбалканската железопътна линия. Вероятно на много места е така, може да споделите тук своите наблюдения.


Гласувай:
221. voinov50 - Много добър пост...
12.08.2010 19:02
Снимала си през стъклотоооо :)))
Поздрави!
цитирай
2. boristodorov56 - Трябвало е да ти вземат апарат.
12.08.2010 19:54
Ти направо си опасна провокаторка!
Я виж на последната ти снимка какви подривни,прогресивни и атниправителствени лозунги си снимала. Сигурно е нарочно.
После не се чуди, ако се разиграе операция "блогери" - дано не съм си вкъщи щото квито съм ги плещел за д-р Б. Борисов - ще ме спукат от бой докато разберат, че са търсили някой друг.
Поздрави!
Чудесен постинг.
цитирай
3. tit - Браво, Пролет!:))
12.08.2010 20:05
Човещина требе - така е!:))
Бях снимала моето дете на нашата малка изоставена гара - беще много красиво и спокойно! После, като се прибрах в нашия град, ми се случиха разни неща, за които едва ли ще имам настроение да разказвам, но - загубих снимките и!
Но в старите гари има толкова красота и достолепност - виж ги!
Старите кораби на стария свят!:)))
цитирай
4. kasnaprolet9999 - voinov50
12.08.2010 20:51
Позна, но на спирка Равно поле снимах през отворената врата, а на гара Макоцево първата и третата снимка снимка са правени преди да се кача на влакчето.
цитирай
5. kasnaprolet9999 - boristodorov56
12.08.2010 20:55
Да, сега се сетих, че възрастният мъж ми каза и това, след като го светнах, че апарата е цифров, ама нали видя, как го опитомих набързо. А тези надписи са много стари, не са от Бойково време, не се притеснявай :)))) Пък ако трябва и полицайчетата ще ги омаям с нещо, сещам се за няколко джудо-хватки, ще са им от полза когато застанат срещу истинските шпиони. Поздрави!!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - tit
12.08.2010 20:57
Да, не отричам че я има, те са като старите градски песни, които винаги будят в мен някакво умиление, спомени за грамофони, плочи и чаша лимонада, която лелите ми ме черпеха на такива вечеринки.
цитирай
7. mrazekoff - Като прочетох текса и разгледах снимките
12.08.2010 23:06
на постинга ме обхвана яд.
Ще попитате защо?
Ами погледнете в Гугъл Ърт колко снимки на гари и летища има публикувани и си задайте въпроса: Какви тайни има в тези съборетини наречени гари.
Явно още ни е останало в дебелите глави, че все някой ни следи и ще ни нападне всеки момент и тези обекти са изключително важни да националната сигурност.
Яд ме хваща и като си помисля, че нашата гара е първата по линията Русе - Варна от времето на барон Хирш 1866 година и сега е само развалина и никой от държавниците не взе решение да я запази.
Ако има класации по разруха то ние с нашата бивша гара сме шампиони.
Ако със същата страст се бранеше държавността, то сега щяхме да сме на друго положение.
Това, обаче много дълга и неприятна за дискусия тема.
Невена, благодаря ти за хубавия постинг, за гражданската позиция изразена в него, но за съжаление си оставаме само едни жалки Дон Кихотовци които се борят с вятърните мелници наречени чиновническо-депутатско безразличие.
Желая ти лека и спокойна, прохладна лятна вечер!!!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - mrazekoff
12.08.2010 23:25
Благодаря ти за хубавото пожелание, но за да бъде прохладна нощ ще трябва да си пусна климатика. Това обаче по никакъв начин няма да отива на гражданската ми позиция, защото съм съпричастна с мъките на всички от любимото ми Поморие до Ахелой, които от утре трябва да са на режим на тока 3 часа няма, един има. Ще отворя широко прозореца и ще си сложа тампони в ушите, за да не чувам гадните комари как тържествуват над плътта ми, ще стоя над тези неща, защото звездната конфигурация, която ще се образува през първите часове на тази нощ, когато луната ще премине през всичките домове е специална и ще подкпомага само тръгналите по пътя на спиралообразното развитие( по информация от блога на bvеn :))) Харесвам Дон кихотовците!!!
http://bven.blog.bg/poezia/2010/08/12/fenomen-na-13-avgust-t-g.590033
цитирай
9. анонимен - Чудесен разказ
13.08.2010 09:46
и ужасяваща безотговорност и безстопанственост. Не само ме е яд, ами ми идва да вия!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - анонимен 9
13.08.2010 10:03
Това за виенето мтного ми хареса и какъв по-подходящ момент от петък 13.
цитирай
11. esen - Невероятна си! Благодаря за хуб...
13.08.2010 14:38
Невероятна си! Благодаря за хубавия разказ!
цитирай
12. kasnaprolet9999 - esen
13.08.2010 15:49
Благодаря, приятен уикенд ти желая.
цитирай
13. tili - Това все едно, че съм го писала
14.08.2010 10:14
аз! Само че си забравих апарата като пътувах до морето. Специално избрах дневен влак и подбалканската, за да разгледам родината. След ужаса на гара София - всяка друга разруха ми се стуваше приемлива! Като някаква гнусна клоака е стопанството на БДЖ. Сигурно нарочно го държат така, за да си го приватизира някой по-евтинко!
Гарите - такива, ами отвъд тях - гледката е като от "Сталкер"!!!
цитирай
14. injir - Разгледах обектите с национално ...
14.08.2010 23:17
Разгледах обектите с национално значение.:) Имах възможност преди 5 години да пътувам в старата Англия при сина ми, който работеше там. Техните малки гарички са чисти и неизподраскани от разни вандали, които оставят имената си и внезапно пръкналите си мисли по стени и седалки, както се случва у нас. А невероятно впечатление ми направи, че срещу гишето до скамейките, на които можеш да поседнеш, имаше библотека с няколко рафта с книги. Ако ти е скучно, можеш да вземеш книга и да я почетеш, докато си чакаш влака. Има хора, които всеки ден пътуват от тази гара до Лондон, защото там работят.Е, за да не скучаят, могат да почетат любимата книга. До следващото чакане.:)
цитирай
15. tera - Дядката със сигурност е бил пенсиониран военен
15.08.2010 10:56
партиен функционер-комуняга или пък активист по ОФ-линия, само те могат да са толкова дървени тикви и такива да си останат докато не се гътнат. Бабата сигурно е ходила най-много на екскурзия-награда до бившия СССР, ако изобщо някъде е ходила.
Знам, че не е това ударението на постинга, но ми напомни откачените партийци, дето търсят диверсанти и врагове на народа даже в сънищата си.
Добре, че се мина това време, но поста за това ми напомни.
Да ти имам търпението. Лично аз сигурно щях да им тегля една по-длъъъъжка :)))
цитирай
16. razkazvachka - Браво и от мен! Има път към всекиго, но ние нямаме търпение да го потърсим!
15.08.2010 22:38
А гарите... От три години се каня да снимам От Перник до София, но като погледна мизерията... И всички стари гари са еднакви...
цитирай
17. kasnaprolet9999 - tili
15.08.2010 22:45
Да, така си и мислех, навсякъде цари такава мизерия.Нямя по-лесно да ги приатизират по този начин, те са даже забранене за приватизация от много време насам, приеми го като безхаберие.
цитирай
18. kasnaprolet9999 - injir
15.08.2010 22:48
Мъка ми става, като те чета,малки спретнати гарички в Англия, едва ли трябват много инвестиции за това, но ........нали сме си българи. Казват, че с какъвто се събереш, такъв и ставаш, а у нас цигани колкото щеш.
цитирай
19. kasnaprolet9999 - tera
15.08.2010 22:50
Д, някога и аз бях нетърпелива към чуждите недостатьци, но това не ме отведе до никъди, нито пък помогна на някой. Пътят към различните от теб е друг, но с времето ще го разбереш сама.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - razkazvachka
15.08.2010 22:52
Права си за всичко и добре е казано.Поздрави!!!
цитирай
21. panazea - България все още диша!
16.08.2010 13:49
Благодаря за разходката ! Знаеш ли , разтуптя се и моето сърце !
Ами още не са затворили всички гари! Разбираш ли!
цитирай
22. kasnaprolet9999 - panazea
16.08.2010 14:27
Разбирам, искаш да кажеш, че все пак има надежда нещо да се промени към по-добро :)))
цитирай
23. анонимен - Доплака ми се.
18.08.2010 07:29
Повече няма какво да кажа. Като видя силуета на изоставен завод, просто умирам. Парите в България не са станали по-малко. Сигурно много повече отиват в нечии джобове. Как успяваше простия Бай Тошо парите винаги да му стигат. Факир.
цитирай
24. kasnaprolet9999 - kushel
18.08.2010 09:30
Бай Тошо си е бил хитрец от малък и успяваше да омая всичките руски ръководители Хрушчов ..Брежнев....но това с перестройката не му се отдаде и си намери майстора накрая. Причината да такива умрели заводи е масовата приватизация, която доведе до масова безотговорност с тези кухи форми приватизационните фондове. Полwчи се много баби , хилаво дете. Когото не е ясно кой е собственикаът на дадено предприятие, а са хиляди акционери, поверили управлението на инвестиционен фонд, така става. Тези фондове се ръководеха от млади момченца още със жълто около устата си, за които най-важното бе да имат много лъскави коли , офиси, любовници и т.н.
цитирай
25. анонимен - браво,
18.08.2010 13:02
чудесен пост и хубави снимки. За поддръжка трябват пари, сигурно са .. паднали в канала ;)

поздрав
цитирай
26. анонимен - партиен функционер-комуняга или ...
03.12.2010 16:59
tera написа:
партиен функционер-комуняга или пък активист по ОФ-линия, само те могат да са толкова дървени тикви и такива да си останат докато не се гътнат. Бабата сигурно е ходила най-много на екскурзия-награда до бившия СССР, ако изобщо някъде е ходила.
Знам, че не е това ударението на постинга, но ми напомни откачените партийци, дето търсят диверсанти и врагове на народа даже в сънищата си.
Добре, че се мина това време, но поста за това ми напомни.
Да ти имам търпението. Лично аз сигурно щях да им тегля една по-длъъъъжка :)))

Дядото 100% е бивш военен. В Саранци до гарата имеше огромни ГСМ складове. В Г. Малина и негушево свързочни складове и т.н. Камбаната на комунизма още им бие в главите. Няма армия вече. Така че простете му, така е възпитаван цял живот.
цитирай
27. ricetek - много параноичен народ сме, мани, мани...
16.01.2011 21:09
Хубав пост, Пролет. Няма да пищя за това, колко е пропаднало БДЖ-то, защото съм си почитател на градската индустриална разруха. Кефят си ме изоставените индустриални /и не само/ сгради и това е. Да и на мен ми се иска железнитцие да изглеждаха по друг начин, ама това е положението. Ще използвам поста си обаче и аз да се пооплача за снимането. Занимавам се с urban exploration, или градско изследователство. Казано просто, обичам да се завирам с фотоапарат из изоставени сгради. Трябва да ви кажа, че такова страхливо и параноично същество като българина просто няма. За пример следната случка:
Наскоро бях на гости при роднини в Перник. Ако не знаете, тоя град за мене направо си е българския Припят. Толкова много разруха на едно място рядко се вижда. Както и да е. Снимам си аз един изоставен завод от пътя, не бях вътре, не бях дори в двора на завода. Щракнах 3-4 снимки и си продължавам пешачката. След няколко минути ме настига някакъв пич в кола, сваля стъклото и пита "Какво ви интересува". Аз в първия момент въобще не мога да загрея и се чудя тоя пиян ли е, или просто се прави на отворко. Братовчед ми беше с мен, той зацепи и каза "любителски кадри". Оня се опита да ни убие с поглед, след това обърна и офейка.
Хубаво е, че успяваш да намериш път към хората, но тези от нас които не го умеят, могат да си изядат тупаника като едното нищо :) Първият аспект на проблема със снимането са именно тези хора, за които "капиталистическия враг" все още дебне зад ъгъла.
Другия аспект е, всички знаем, че в тази държава се вършат много скрити-покрити неща. И в общи линии, където и да започнеш да се размяташ с фотоапарат /особено около индустриални обекти/ рискуваш да си навлечеш гнева на някого.
Имам чувството, че и на Луната да отида да снимам, пак отнякъде ще се изтърчи някой българин, и ще започне да ми размахва пръст.
Извини ме за разкъсаните мисли, но просто имах нужда да си изплача фотографските неволи.
цитирай
28. kasnaprolet9999 - Съчувствам ти. Специално за твоя ...
17.01.2011 09:52
Съчувствам ти. Специално за твоя случай да те светна, че сигурно си снимал завода Камет, който се намира там. В двора му има цял завод в кутии, наречен линията Даниели, който бе продаден на търг на едни мутри от Агенцията по вземанията. Те сега явно ги охраняват, защото част от тези кашони са откраднати още преди продажбата и сега си отварят очите ва четири. В много български полуразрушени заводи има същия проблем, краде се за скрап, така че бъди внимателен, когато снимаш да не те помислят за крадец.
цитирай
29. анонимен - Поздрови за постинга!
20.01.2011 11:01
Няма лъжа и няма измама, състоянието на гарите ни е просто ужасно. Често ми се налага да пътувам по подбалканската линия и всеки път ги виждам все по-разрушени. Не може една държава да има претеции за европейска, транспорта като цяло /включвам и пътищата/ да наподобява на следвоенно положние.
Поздрави, Микино
цитирай
30. katan - Поздрави и от мен за този постинг!
22.12.2012 12:37
Не бях го чела преди.
Това, което видях на твоите снимки е направо ЦВЕТЕ, пред това, което видях по моя маршрут - София-Варна.
Най-близко до това са снимките от Мусачево и Равно поле, но в моя маршрут положението е наистина катастрофално, като след бомбардировка.
Твоите все пак :" приличаТ на стара дама, за която може да се твърди, че някога е изглеждала добре."
Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14083035
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41286
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930