Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
27.03.2014 18:45 - Пролетта е трудно време за болните от подагра
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Рецепти   
Прочетен: 6605 Коментари: 2 Гласове:
21

Последна промяна: 28.03.2014 13:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Наскоро един блогър ме помоли да го информирам за билково лечение при подагра. Тази седмица в 13 брой  в-к "Лечител" са публикували интересна статия по тази тема. Тя би представлявала интерес и за жени, които навлизат в климакс. В този период често се получават подагрозни състояния, които бързо отшумяват, ако се вземат адекватни мерки. Лично съм го изпитала и ви съветвам да обърнете внимание на съветите в тази статия.

image

Пролетта е трудно време за болните от подагра

През април в поликлиниките се образуват опашки пред кабинетите на ревматолозите. Историята на болестта на повечето от наредилите се в тях пациенти е примерно една и съща: през зимата човек се е движил малко и повече е хапвал, след това е почнал да гладува, за да отслабне до лятото, или е започнал да спазва пост. А в резултат неочаквано си е заработил пристъп на подагра, която специалистите наричат именно така – пролетна. Направете всичко възможно, този пристъп така и да остане единствен във вашия живот! 
     „Крак в капан” – именно така се превежда от гръцки диагнозата „подагра”. Какво се случва, ако човек случайно настъпи този „капан”? Той се захлопва, а в резултат – остра болка! Такива внезапни болеви атаки са налице и при подаграта. Те възникват поради отлагането на соли на пикочната киселина (урати) в ставите на големия пръст на крака, а след това и в други съчленения, хрущяли и сухожилия. В никакъв случай не позволявайте на болестта да стигне толкова далеч! 
     За първи път описана още от Хипократ, подаграта до неотдавна се смятала за болест на старите хора. Нейният дебют се считал за съдба на най-малко 35-40-годишните, а сега признаци на недъга понякога се откриват и в хора, които не са навършили и тридесет години! Болестта се развива 

     поради нарушения в обмяната на веществата,

преди всичко – белтъчната, която може да се разстрои поради пролетния дефицит на витамини и резките промени, които човек внася в своето хранене. Макар определена роля в нейното възникване да играе и наследствеността, но нерационалното хранене способства за формирането й не по-малко, отколкото „лошите” гени. 
     Според лекарите, подложени на това заболяване са преди всичко хората, които предпочитат по-мазната храна, поглъщат много месо, обичат алкохола. Мазното агнешко месо в съчетание с алкохол – след такова угощение пристъпът на подагра е просто гарантиран за хората от рисковата група! Защо – не е трудно да се разбере. Като източник на пикочна киселина в организма служат така наречените пуринови основи, а те се съдържат главно в белтъчните продукти. При обилно постъпване на пурини с храната се повишава нивото на урати в кръвта, а алкохолът забавя тяхното извеждане чрез бъбреците. Натрупващите се соли на пикочната киселина се отлагат във вид на кристали в поразените стави, предизвиквайки болева атака. 
     Към аналогични резултати водят опитите за отслабване, когато човек спазва строга диета, или пък когато се съблюдава църковния пост. В началото вие рязко ограничавате храната и изключвате месото, а след това започвате да наваксвате пропуснатото: в резултат в кръвта се увеличава нивото на пикочната киселина и подаграта се обостря. 

     Възниква остра болка в поразената става,

подуване, съпроводено с почервеняване и рязка болезненост при най-малкото движение. Появява се втрисане, може дори да се повиши температурата. След няколко дни обикновено всичко минава (особено, ако се спазва специална диета), а паузите между пристъпите може да продължават от няколко дни до две години. 
     С прогресирането на болестта пристъпите стават все по-чести и продължителни, периодично се възпаляват нови стави, при това отичането, почервеняването и болката се съхраняват в течение на няколко седмици и дори месеци. Това означава, че протичането на подаграта е станало хронично. За това свидетелства също и отлагането на урати под кожата във вид на възелчета. Най-често те се появяват около лакътните стави. Едновременно с това уратите опадат във вид на камъни в бъбреците и пикочните пътища. И тогава на човек му се налага да се лекува не само от подагра, но и от камъни в бъбреците и пикочните пътища. Но, ако веднага бъдат предприети нужните мерки против подаграта, тя може да ви остави на спокойствие. 
     При първите симптоми на подагра се обърнете към лекар. Той ще ви назначи необходимите препарати, в това число и такива, които снижават нивото на пикочна киселина. Те способстват за разнасяне на отложилите се в ставата соли и не дават нови порции урати да се отлагат. Ако болният дълго време не получава необходимото лечение, заболяването преминава в хронична форма, при която се поразяват много стави – те се деформират, нарушава се тяхната подвижност и човек става инвалид, при това не в дълбока старост, а в годините на най-голяма активност. 

     Полезни са плуването, сауната и баните

– двигателната активност и затоплянето не позволяват на ставите да станат трудно подвижни и много болезнени. 
     Между другото, дълго време лекарите, ангажирани с лечението на подаграта, се отнасяли твърде предпазливо към доматите. Смятало се, че ползата от тях при подагра е значително по-малка, отколкото вредата. Но изследвания от последните години показали, че за подобна предпазливост няма никакви основания. В доматите действително има много органични киселини (именно към тях били претенциите на учените), но преди всичко такива, като лимонена и ябълкова, които са твърде полезни за организма. А пурините в доматите са десет пъти по-малко, отколкото в месото, рибата, фасула, граха. Съвременната наука за храненето твърди, че именно доматите са полезни за хората, които страдат от различни нарушения на пуриновата обмяна. 
     Всички болни от подагра – и пълни, и слаби, 

     веднъж седмично трябва да правят разтоварващ ден 

     Особено полезни са дните, в които болният яде само зеленчуци (1,5 кг във всякакъв вид), плодове (1,5 кг ябълки или портокали), извара, мляко. 
     Такова разтоварване оказва благоприятно действие на обменните процеси. Само пийте повече! В организма трябва да постъпват не по-малко от 2-2,5 литра течности, ако, разбира се, няма противопоказания от страна на сърдечно-съдовата система. 
     Помнете: за всеки, който страда от подагра, категорично противопоказани са дори краткотрайните периоди на пълен глад. Още в първите дни той води до нарастване на нивото на пикочна киселина в кръвта с последващо развитие на болева атака. Впрочем, по-рано подаграта била смятана за почти мъжка болест, но в наши дни се среща все по-често и в жените. Та нали почти всяка жена има опит в преяждането и гладуването, което води до срив в обменните процеси. 
     Как човек може да се справи с пролетното обостряне на подаграта? 

     Ограничете продуктите, способстващи за развитие на болестта. Това са черния дроб, бъбреците, мозъка, езика, телешкото, свинското и агнешкото месо, тлъстата риба, сланината, пушените деликатеси, консервите, шпротите, сардината. 

     Изключете от своето меню агнешките, свинските и пилешки мазнини – те забавят извеждането на пикочната киселина от бъбреците. 

     Откажете се от продължително варените бульони

– в процеса на варене в тях преминават 60% от пурините, съдържащи се в месото и рибата. 
     Пристъп на подагра може да се провокира от пресните шушулки грах, фасул, леща, гъбите, цветното зеле, патладжаните, репичките, салатите, а така също от кафето, какаото, чая и шоколада. 
     Ревенът, киселеца, спанака и други растения с кисел вкус се изключват – в тях има много оксалова киселина, която също допринася за развитието на подагра. 
     Алкохолът също няма място в менюто на болните от подагра, особено шампанското и гроздовите вина. 
     Не слагайте сол в храната, която се приготвя чрез варене или задушаване: осолявайте вече готовите ястия. Безопасната норма е половин чаена лъжичка (6-7 грама) в денонощие. 
     Не превишавайте денонощната норма животински белтъчини – не повече от 1 грам на килограм от теглото във вид на постно месо и риба (в сварен вид не по-често от 2-3 пъти седмично). Ако имате наднормено тегло, ограничете месото и рибата в рациона до 200-300 грама в седмицата! 
     Избирайте продукти без пурини. Това са млякото и киселомлечните изделия, сиренето, яйцата, картофите, хляба, плодовете, особено цитрусите, повечето от зеленчуците (с изключение на солените и маринованите). 
     Не се ограничавайте със суха храна – това води до отлагане на соли в ставите. Пийте повече плодови сокове, зелен чай, алкална минерална вода. (Бел. ред. Някои натурални продукти като
Колоник плюс, Бетулик, Броколи, Детоксия и Бодифлекс комби, както и билката Дяволски нокът, също помагат за прочистване на организма и извеждане на излишните течности от него, включително пикочната киселина, което е много важно за страдащите от подагра.)

Симеон МАНОЛОВ

image

А така изглежда отдалече южноафриканската билка дяволски нокът.

apteka-optima.com/185/%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%B8/750/%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B0/%D0%94%D1%8F%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D1%8A%D1%82-%D0%B0%D1%84%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%87%D1%83%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B2-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%BC%D1%83%D1%81%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B0/

image

Дяволски
нокът
можете да намерите във всички магазини „Лечител“ - на капсули и като основна съставка във френския билков Комплекс против артрит и ревматизъм.)   image

Дяволски нокът в близък план.

За тези, които предпочитат да се лекуват с български билки, аз съм поместила достатъчно информация в билковите ми постинги. Ето какво отговорих и на нашия блогър:
"Сега като узреят черешите, яж колкото се може повече, прави компоти и не изхвърляй дръжките, които цяла зима прибавяй към билковия чай. Като цъфне глога през април-май и черния бъз през май-юни си набери от цвета и си изсуши за чай. Като нацъфти жълтугата през май си набери целия стрък, а през юни ливаднота орехче и блатния тъжник-взимат му се корените като прецъфти. Есента си запази от царевичната коса, като оберат и ошмулят царевиците, нея също можеш да я прибавиш към билковия комплекс. Това е за сега, като се сетя за още нещо ще ти пиша."

Снимката на магнолията горе е моя, а останалите са от нета.

Който иска да направи някаква справка за друга билка, да кликне тук:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571


или

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/08/17/.499250


или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011
Тагове:   здраве,   лечение,


Гласувай:
211. paciencia - ...
27.03.2014 22:13
Интересна и полезна статия. Благодаря!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Интересна и полезна статия. Бла...
28.03.2014 12:46
paciencia написа:
Интересна и полезна статия. Благодаря!

Лекарствата, които се препоръчват в края на статията се продават във всички аптеки на веригата "Лечител" из цлата страна. Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14078475
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41282
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930