Постинг
16.11.2010 12:04 -
Коледни пости
Автор: talrasha
Категория: Рецепти
Прочетен: 4772 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 16.11.2010 12:07
Прочетен: 4772 Коментари: 0 Гласове:
1
Последна промяна: 16.11.2010 12:07
Коледните пости започват от 15 ноември и траят 40 дни - до Коледа (25 декември). На Бъдни вечер е последната постна трапеза, след което може да се блажи.
По време на постите според православното християнство не се употребява месо и месни продукти, както и продукти с животински произход - яйца, мляко и млечни произведения (сирене, кашкавал, извара, кисело мляко). Олио и вино може да се употребяват във всички дни без сряда и петък. А на Никулден (6 декември) се разрешава риба.
Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.
Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Човек трябва с делата си да покаже, че се разкаява за волните и неволните си грехове и търси опрощение.
Църковните бракове са забранени от 15 ноември до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).
Ето и няколко идеи за храни по време на пости:
- хляб – всякакъв (освен тези, на които изрично е упоменато, че съдържат яйца или мляко)
- бобени култури - боб, леща, грах и др.
- плодове - всякакви
- зеленчуци - всякакви
- соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши
- паста и макарони – освен ако изрично не е упоменато на опаковката, то трябва да знаете, че макаронените изделия не съдържат яйца и други животински продукти и са идеални за постната трапеза
- риба – само в разрешените за риба дни
- олио и зехтин – само в разрешените дни
- ориз
- всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други
- ядки
- сладки храни, които не съдържат животински продукти - например локум и локумени вафли (не всички, но повечето видове), халва, мед, всякакъв вид сладка
- сладкиши, приготвени с брашно, захар и мая, без яйца и млечни продукти
Постни рецепти може да намерите ТУК
Рецепти без месо, но някои с млечни продукти, разгледейте ТУК
Рецепти с риба вижте ТУК
По време на постите според православното християнство не се употребява месо и месни продукти, както и продукти с животински произход - яйца, мляко и млечни произведения (сирене, кашкавал, извара, кисело мляко). Олио и вино може да се употребяват във всички дни без сряда и петък. А на Никулден (6 декември) се разрешава риба.
Изключение от Коледните пости църквата прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.
Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Човек трябва с делата си да покаже, че се разкаява за волните и неволните си грехове и търси опрощение.
Църковните бракове са забранени от 15 ноември до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).
Ето и няколко идеи за храни по време на пости:
- хляб – всякакъв (освен тези, на които изрично е упоменато, че съдържат яйца или мляко)
- бобени култури - боб, леща, грах и др.
- плодове - всякакви
- зеленчуци - всякакви
- соеви продукти – от мляко, през тофу, както и соева кайма, соеви парченца, соеви шницели, също се намират и соеви кренвирши
- паста и макарони – освен ако изрично не е упоменато на опаковката, то трябва да знаете, че макаронените изделия не съдържат яйца и други животински продукти и са идеални за постната трапеза
- риба – само в разрешените за риба дни
- олио и зехтин – само в разрешените дни
- ориз
- всякакъв вид зърнени продукти като брашно, жито, овесени ядки, пшеничен зародиш, нахут и много други
- ядки
- сладки храни, които не съдържат животински продукти - например локум и локумени вафли (не всички, но повечето видове), халва, мед, всякакъв вид сладка
- сладкиши, приготвени с брашно, захар и мая, без яйца и млечни продукти
Постни рецепти може да намерите ТУК
Рецепти без месо, но някои с млечни продукти, разгледейте ТУК
Рецепти с риба вижте ТУК
Как собственоръчно да си направим декора...
КРИТИТЕ ОТ НАС ТАЙНИ! ПЪЗЕЛЪТ ВЗЕ ДА СЕ ...
Как да си направим домашен декоративен а...
КРИТИТЕ ОТ НАС ТАЙНИ! ПЪЗЕЛЪТ ВЗЕ ДА СЕ ...
Как да си направим домашен декоративен а...
Следващ постинг
Предишен постинг
Няма коментари
Търсене
За този блог
Гласове: 132