Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
29.06.2014 16:05 - Другото лице на потопа и неспособността на държавата да реагира адекватно при бедствия и аварии
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Новини   
Прочетен: 2401 Коментари: 11 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
След потопа. Доброволец с опит в полицията на Вашингтон даде тел. 112 на прокурор Публикувана в брой: 119 / 2014-06-27
Видяна: 5600 пъти
image

Милен Ангелов даде тел. 112 на прокурор.

image

Търновецът на стаж в полицията на Вашингтон преди 5 г.

27-годишният воден спасител Милен Ангелов: „Диспечерката ми каза - не сте вие човекът, който ще ми дава разпореждания!”

27-ГОДИШЕН ВОДЕН СПАСИТЕЛ И ДОБРОВОЛЕЦ, ПОМОШНИК В АДВОКАТСКА КАНТОРА, СТУДЕНТ ПО ИСТОРИЯ И с амбиция да завърши право даде на прокуратурата тел. 112 заради бездействие и злепоставяне. Той е бил в Америка на стаж в полицията на Вашингтон, спасител е на Американския Червен кръст, спасител е по българското Черноморие. Жалбата си търновецът Милен Ангелов е внесъл на 25 юни в Районна прокуратура в областния град. Тя е уникална и на пръв поглед странна. В нея и от живия разказ на младежа обаче се вижда другото лице на потопа и неспособността на държавата да реагира адекватно при бедствия и аварии.
Милен е провокиран да иска разследване, след като е видял как четиримата спасени от водния капан на река Белица край Дебелец са били оставени на произвола на съдбата. Баба Донка, внучката й Деница, Венета и Светлин Рашков бяха извадени от Васил Петков и самия Милен Ангелов и с помощта на лодката на Ивелин Йорданов от Присово. Край тях часове са били безпомощни пожарникари и полиция поради простата причина, че нямат оборудване!
„...Видях, че положението е трагично, в тъмното и мътната вода в нивата не се знаеше колко хора се давят. Оттам се чуваха само викове за помощ. Тогава се обадих на тел. 112 и се представих, според законите у нас аз съм длъжностно лице като воден спасител и доброволец към Българския Червен кръст. Обясних на диспечерката, че има нужда от хеликоптер”. „Не сте вие човекът, който ще ми дава разпореждания”, бе отговорът... Тогава се обадих на Васил Петков, който за щастие бе във В. Търново и за щастие и с оборудване за нощно спасяване в колата си”, започна своя разказ вчера в редакцията на „Борба” Милен Ангелов. В жалбата му до прокуратурата са посочени конкретни текстове от НК и от правилника за реакция на единният европейски номер за спешни повиквания, които не са спазени.

Как Милен попада край водния ад

НА 19 ЮНИ, ТОЧНО ПРЕДИ СЕДМИЦА, Милен Ангелов отива в търновската пожарна да предложи услугите си на доброволец и спасител по време на потопа в Дебелец и Килифарево. Иска да тръгне със своята кола, но дежурният в пожарната му казва, че не е възможно и така няма да помогне на никого. Тогава той тръгва с един високопроходим камион ГАЗ заедно с пожарникар, като първо си намира гумени ботуши и дъждобран. Отиват след моста на река Белица, където в нивите е вода близо 2 метра и се чуват викове за помощ. Тъмно е. На мястото има пожарна и полицейски патрулки, които само са отцепили района. Никой няма дори прожектор, държавните спасители по едно време вадят въженце и се опитват да увият с него стиропор, за да го метнат насред водата при хората, които викат, но които никой не знае нито колко са, нито на какво разстояние. Тогава Милен предлага на пожарникаря, с когото е отишъл на мястото, да се върнат във В. Търново и да вземат екипировка. Отговорът е, че в управлението също няма нищо. Блатото се осветява само от фаровете на едната пожарна, която е на мястото, но на практика не може да помогне на давещите се.
„Тогава прецених да се обадя на 112 за хеликоптер. Дори и да имаше лодка, тя можеше да се спука от дърветата и храстите от липсата на видимост и от ситуацията. От това, което съм видял и съм обучен в Америка, в такива ситуации се звъни на тел. 911 и се вика въздушна помощ. След отказа се обадих на Васил Петков, с когото се познаваме, за да каже откъде да намеря екипировка. Той се оказа тук и дойде. Когато му се обадих, беше към 22 часа, той дойде максимално бързо, хората бяха извадени след полунощ. Не съм очаквал, че нашият европейски тел. 112 реагира по този начин, че не иска да бъде адекватен и да окаже съдействие!”, разказва Милен Ангелов.

Как попада в американската полиция на стаж

МИЛЕН АНГЕЛОВ Е СЪВСЕМ ОБИКНОВЕН МЛАДЕЖ, НА КОГОТО И ДВАМАТА РОДИТЕЛИ СА УЧИТЕЛИ. През 2007 г. отива в Америка на студентска бригада. Изкарва курс за спасители в Северна Вирджиния към Американския Червен кръст. През 2008 г. е спасител на Атлантическия океан в Северна Каролина. През 2009 г. отива на стаж в американската полиция за студенти, които имат амбицията по-късно да станат полицаи. Приет е в департамента за борба с наркотиците. Месец и половина е на улицата с действащи полицаи и участва в акции срещу банди в гето по свое желание. Това, което го е впечатлило и смята, че така трябва да бъде и в България, е участието му в спасителна мисия на жена, която иска да сложи край на живота си.
„Всъщност бях в полицията на Вашингтон. За въпросната жена, която си прерязала вените и избягала, бяха вдигнати 30 наземни екипа и хеликоптер по искане на полицейския участък, в който бях пратен на стаж. Жената бе спасена, но си представете реакцията на системата за човек, който дори не е изпаднал в беда, а е опитал да си сложи край на живота. Същата година си дойдох в България, а през 2013 г.за пръв път бях спасител на нашето море и там се запознах с Васил Петков. Аз съм човек, който обича да помага на другите, но не мога да се примиря с това, на което станах свидетел, и на бездушието на държавната машина в лицето на тел. 112. Пожарникарите и полицаите не са виновни, те също правеха каквото могат...”, разказва още Милен Ангелов.
ВСЪЩНОСТ ТОЗИ МЛАД ЧОВЕК Е УБЕДЕН, ЧЕ ВЪВ В. ТЪРНОВО може да се сформира доброволчески отряд с оборудване и за това вече имало определени нагласи. Има и друга мечта – на следващите местни избори да стане независим общински съветник и да прокара идеята за общинска полиция, която да ръководи. Заради тази му мечта го наричат Шерифа...

Нели СУКОВА
www.borbabg.com/Гласувай:
21Следващ постинг
Предишен постинг

1. truthful - Телефон 112 е замислен НЕ ДА ПОМАГА, ...
29.06.2014 21:51
Телефон 112 е замислен НЕ ДА ПОМАГА, А ДА БАВИ СИТУАЦИИТЕ, при които хора не могат да получат помощ - нито медицинска, нито друга. И то не опира само до екипировка. ПРеди няколко месеца им звъних, че едни какавани при силен вятър ПАЛЯТ ОГЪН в близост до борова гора. 112 ЗВЪНЯТ на пожарната, обажда ми се началника на ППО и ми казва: "Що не отидеш да го загасиш с една кофа вода!?!?" и прати пожарната след дълго говорене и кандърдисване. Какаваните загасиха огъня и заминаха бързо, ако го бяха оставили боровата гора пламваше от вятъра и къщите до нея, което вече е страшно да се бе случило. Не стана лошото, размина се. След 5 минути шефа на пожарната ми звъни втори път и ми иска ОБЯСНЕНИЕ ЗАЩО СЪМ ЗВЪНИЛ И ТОЙ ПРАТИЛ ПОЖАРНАТА НА ВЯТЪРА. Отговорих му, че така трябваше да направя, но след тази забележка СЛЕДВАЩИЯ ПОДОБЕН ПЪТ И ЦЕЛИЯ ГРАД ДА ИЗГОРИ - НЯМА ДА ЗВЪНЯ НИТО НА 112 НИТО НА 160!!
А със 166 имах сследния случай, прескачайки 112!? ЗВъня и се обаждам за заспал крадец в къща и искам патрулна кола да го изведат и задържат.Дежурният ме пита: Ти познаваш ли го?! паднах от коня. Хванаха го и след 24 часа го пуснаха, и до днес 4 години по-късно ни вест, ни кост от човека. Хубавото бе, че нищо не можа да открадне, но други хора са изгоряли. И така за 112 и осталнье.
А съм бил чувал, че в Германия ако викаш линейка за първи път и НЕ ДОЙДАТ, то при второто обаждане се пращало ХЕЛИКОПТЕР!!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - truthful
29.06.2014 22:15
Тъжни истории, никой не си върши работата както трябва и за това сме на такова дередже. И аз имам такива опитности с този телефон, по повод на свекърва ми. Дълго ги увещавах да ми пратят някой от Бърза помощ и накрая дойдоха две дебели лелки без необходимите инструменти. Не ми се говори за това сега, но случая го описах в този постинг:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/09/09/byrza-i-efikasna-li-e-quot-byrza-pomosht-quot.393885
цитирай
3. mt46 - Браво
29.06.2014 22:48
на обикновения млад и смел човек!...
цитирай
4. kasnaprolet9999 - на обикновения млад и смел човек!. . ...
29.06.2014 23:25
mt46 написа:
на обикновения млад и смел човек!...


Напоследък ми прави впечатление, че младите хора са по-склонни да помагат.
цитирай
5. gosho568 - Само така!
29.06.2014 23:45
Като не могат да съдействат адекватно, така им се пада... Поздрави, Неве!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Като не могат да съдействат адек...
30.06.2014 00:03
gosho568 написа:
Като не могат да съдействат адекватно, така им се пада... Поздрави, Неве!

Искам да те попитам за рекламите в личните ни блогове. Аз съм ги забранила и не печеля от блога си, но видях днес, че се появяват. Нещо знаеш ли по въпроса, това задължително ли е да имаме реклами вече.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Невена!
30.06.2014 00:16
Предстои" интересно" продължение, ако го има изобщо , разбира се
Решението на прокуратурата. Тя ще има пет години да проучва, да си дава отвод, да връща за ново проучване и накрая да удари шута
Ако пък бъде заведено дело, то отива в независими , но не и от парите съдии, изобщо пълен отврат. За синьо-червените другари и една другарка в Стразбург пък да не говорим
Предстои едно грубо казано 15 години клатене на кораба в силно океанско вълнение от търсене на справедливост
Тя лесно се открива иначе - с пари!
цитирай
8. planinitenabulgaria - Поздравления за постинга!
30.06.2014 05:23
Аз днес писах постинг-поучение до двама пловдивчани.В него описах причините за две природни бедствия, дадени за разследване на компетентните органи. Те са азбучни, но оставам с убеждение, че не ми броникват в блога прокурори - щяха да се засрамят от делата си.
Тук имаше две интересни новини. В Северна Корея в северните й области хората изяли всички билки и треви, всички риби, жаби и др. водни животни и сега масово умирали от глад. А в България, хората поради парламентарната и правителствената криза изтегляли спестяванията си и заплашвали от срутване банковата дейност. която пък ще срути икономиката. Ако не се направи нещо веднага срещу това.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Предстои" интересно" ...
30.06.2014 14:30
leonleonovpom2 написа:
Предстои" интересно" продължение, ако го има изобщо , разбира се
Решението на прокуратурата. Тя ще има пет години да проучва, да си дава отвод, да връща за ново проучване и накрая да удари шута
Ако пък бъде заведено дело, то отива в независими , но не и от парите съдии, изобщо пълен отврат. За синьо-червените другари и една другарка в Стразбург пък да не говорим
Предстои едно грубо казано 15 години клатене на кораба в силно океанско вълнение от търсене на справедливост
Тя лесно се открива иначе - с пари!


Важното е да няма скука и да се симулира дейност, това си го можем от време оно. Парица е царица, по-мила от сестрица, това не е от вчера да има далавера:)))
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Аз днес писах постинг-поучение ...
30.06.2014 14:38
planinitenabulgaria написа:
Аз днес писах постинг-поучение до двама пловдивчани.В него описах причините за две природни бедствия, дадени за разследване на компетентните органи. Те са азбучни, но оставам с убеждение, че не ми броникват в блога прокурори - щяха да се засрамят от делата си.
Тук имаше две интересни новини. В Северна Корея в северните й области хората изяли всички билки и треви, всички риби, жаби и др. водни животни и сега масово умирали от глад. А в България, хората поради парламентарната и правителствената криза изтегляли спестяванията си и заплашвали от срутване банковата дейност. която пък ще срути икономиката. Ако не се направи нещо веднага срещу това.


Ей, там в Лос Анжелис са много информирани по отношение на ставащото у нас, пък за Северна Корея тук нищо не се е чуло.
Иначе продължават опашките пред Първа Инвестиционна банка, редът се балъци от всякакви възрасти и не им пука, че подлагат на риск банковата ни система. Аз имам 100 лв. в тази банка и реших да проява героизъм да не ги тегля, щото са съразмерни по някакъв начин с пенсията ми, така както на наш виден депутат са съразмерни спестяванията му там с депутатската му заплата. И той се направи на герой, че няма да ги тегли, така че вече сме двама за награждаване:)))
цитирай
11. gosho568 - Като не могат да съдействат адек...
30.06.2014 23:28
kasnaprolet9999 написа:
gosho568 написа:
Като не могат да съдействат адекватно, така им се пада... Поздрави, Неве!

Искам да те попитам за рекламите в личните ни блогове. Аз съм ги забранила и не печеля от блога си, но видях днес, че се появяват. Нещо знаеш ли по въпроса, това задължително ли е да имаме реклами вече.

Въобще не мога да ти кажа... Щом ги има без твое съгласие, може и да е задължително. Видях, че се появяват реклами в блога ти, а за моя блог дори й не съм забелязал как стоят нещата, да ти кажа... ;/ ;]
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13986054
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41223
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031