Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
02.10.2012 08:10 - Живей силно!!!
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Новини   
Прочетен: 6385 Коментари: 19 Гласове:
29

Последна промяна: 02.10.2012 21:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес е денят, в който навсякъде по света се отбелязва LIVEStrong деня. LIVEStrong(живей силно) е името на фондацията за борба с рака, създадена от  Ланс Армстронг. Движението на Ланс Армстронг за съвместна борба против рака, към което цял свят засвидетелствува своята съпричастност всяка година на 2 октомври, за трети път ще бъде почетено и в България. Сигурно сте чували за този мъж, той е седем-кратен победител в колоездачните обиколки на Франция- Тур дьо Франс, има и други големи отличия. Бил е болен от рак на тестисите, с разсейки в белите дробове и мозъка. Цяло чудо е, че е успял да се оправи, имал е силен дух и много късмет, да попадне  на добри лекари и добре оборудвана  болница. След като се излекувал е направил фондация, наречена на негово име за борба против рака. Към нея има регистрирани 28 млн. болни от рак. До сега е вложил в нея лични 200 млн. долара. Тази фондация финансира изследвания за търсене на лекарство против рака и подпомага хората, които имат нужда от лечение, но не им достигат средствата за това. Освен това се грижи за повишаване на информираността на обществото за причините за болестта, набляга на профилактичните изследвания, което е ключов фактор в борбата срещу него.

Ежегодно инициативите на фондацията са различини.

Тази година целта е да се съберат поне 100 000 послания към хората засегнати от онкозаболявания и те да бъдат публикувани точно на 2-и октомври във Facebook и Twitter. Спонсори са обещали срещу всяко публикувано послание да дарят по 1 долар на фондацията на Ланс. Набраната по този начин сума ще бъде използвана единствено и само за подпомагане лечението на вече болни от рак хора!


И така, ако сте готови да отделите 5 минутки от времето си, за да постнете своето послание към всички болни от рак хора, и по този начин да дарите 1 долар, то можете да го направите на страницата на фондацията на Ланс - http://www.livestrongday.org/.

Повече вижте тук:

cchery.blog.bg/drugi/2012/10/01/livestrong-day-2-oktomvri-2012-g-den-za-syprichastnost-s-mil.1004969

Няколко мои съученици починаха от рак на различна възраст. Те не споделиха с нас за своето заболяване, което бе голяма грешка. Във века на информационните технологии болните от рак имат възможност да се поучат от опита на другите. Ако споделят много хора ще застанат до тях да им помогнат.

Моята съученичка Елена, почина от рак на яйчнците, изпратихме я с много болка, вижте тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/01/22/kogato-se-obyrne-karucata-pytishta-mnogo.280682
 От тогава нещо в мен се отключи и аз започнах да пиша на тази тема, както и да споделям с вас опита си с билките. Наблягайте на профилактиката!!!
Имам цяла блогвълна от мои и чужди постинги на тази тема, вижте тук:
blog.bg/theme.php
  Вижте как миналата година няколко ентусиасти от блога отбелязахме този ден
kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2011/10/05/za-vtori-pyt-v-bylgariia-otbeliazahme-livestrong-day.830339

ПРЕВЕНЦИЯ НА РАКА
  С напредването на науката, познанията на хората относно причините, етиологията и рисковите фактори за развитие на рака непрекъснато нарастват. В наскоро изнесен доклад са поместени данни за рисковите фактори, както и няколко лесни съвети за превенция на заболяването с природни средства.

Устойчива стратегия за превенция
   Една успешна стратегия за предпазване от рак би трябвало да включва извършването на редовни физически упражнения, поддържане на нормално (здравословно) телесно тегло, промяна на хранителния режим и избор на храни с противораково действие и природосъобразен начин на живот.
   Този подход се е доказал като изключително успешен. Благодарение на него се наблюдава намаляване на смъртността от това широко разпространено в наши дни заболяване: с 30% - при мъжете, и 24% - при жените. Разумната употреба на билки и добавки също може да помогне.

Физическа активност
   Установено е, че за да се постигне някакъв резултат, хората трябва да бъдат физически активни поне 2,5 часа седмично или това са поне 10 минути упражнения, бягане или друг вид натоварване дневно.
   Жените в постменопаузата могат да намалят значително риска от развитие на рак на гърдата чрез разходки или бързо ходене поне веднъж в седмицата. Същото се отнася и за вече диагностираните пациенти. Доказано е, че активният начин на живот води до почти 40% намаляване на риска.
   Редовните упражнения снижават честотата на рак на стомаха, дебелото черво и простатата. Стадият на развитие на рака и страничните ефекти от лечението могат да направят упражненията предизвикателство. Създаването на навици има положителни ефекти върху шансовете за справяне с болестта.
   Един от начините, по които редовната физическа активност намалява рискау е чрез въздействие върху нивата на инсулина. Хиперинсулинемията, или високите нива на инсулин в кръвта, в много случаи се съпътства от затлъстяване и инсулинова резистентност. Повишените нива на инсулина са рисков фактор за развитие на рак. Смята се, че той повлиява върху растежа на тумора. Упражненията подобряват чувствителността на клетките към инсулина, намалявайки нивата му в кръвта.

Затлъстяване
   Упражненията са изключително важни за превенция на рака, особено когато се прилагат като част от програма за намаляване на теглото. Затлъстяването се свързва с поява на различни видове рак и много често води до развитие на по-агресивни форми. Високи нива на тумор-стимулиращите възпалителни фактори са открити в индивиди с наднормено тегло. Наблюдава се драстичното им намаляване при понижаване на теглото. Поддържането на индекс на телесната маса (ИТМ) в стойности между 18,5 и 24,9 са най-благоприятни за намаляване на риска.
Въпреки ползите от ниските стойности на ИТМ, понякога загубата на тегло има неблагоприятен ефект за болните, дори и за тези с наднормено тегло. Отслабването може да бъде страничен ефект от лечението или да бъде предизвикано от самото заболяване.

Превърнете храната в лекарство
   Подобно на упражненията, здравословното хранене е от особено значение за поддържане на доброто здраве. Диета, насочена към намаляване на риска, трябва да включва богата на фибри храна в необработен вид. Препоръчва се ограничаване консумацията на алкохол и червено месо. Подобряването на хранителните навици води до 9% намаляване на риска.
Приемайте повече плодове и зеленчуци
   Ограничената консумация на плодове и зеленчуци може да бъде важен рисков фактор за много видове злокачествени заболявания. Въпреки това не всички храни са полезни за превенция и лечение. Това може да бъде обяснено с факта, че някои тумори са по-чувствителни на фитохимикалите, съдържащи се само в определени растения.

    Броколи и кръстоцветни зеленчуци. Доказано е, че те спират развитието и прогресията на рака на простатата, намаляват риска от неходжкинов лимфом и рак на белия дроб при пушачите.

    Лук и чесън (род Allium). Зеленчуците от тази група понижават риска от рак на стомаха, ендометриума и дебелото черво.

    Червени и черни боровинки, къпини, малини, нар. Ин витро доказателства са показали, че боровинките имат мощни противоракови свойства. Нарът понижава активността простат-специфичния антиген при мъже с рак на простатата.  

    Домати и доматени продукти. За предпочитане е да бъдат консумирани сурови, за да се запазят активните им вещества. Доказателствата сочат, че те са особено полезни за превенция на рак на простатата.

   Повишеният прием на червено месо и колбаси е рисков фактор за развитие на редица видове рак, включително на дебелото черво, белия дроб и стомаха. Ограничаването им може да предпази от тези заболявания.
   Начинът на приготвяне на храната също е от особено значение. Така например броколите е по-добре да се приготвят на пара, така се запазват ценните им качества и полезни вещества. Приготвянето на рибата и месото на висока температура (печене, пържене) се свързва с повишаване на риска.
Фибри и гликемичен индекс
   Успоредно с прилагането на здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци, необходимо е към хранителния режим да се добавят и храни, богати на фибри. Доказано е, че те предпазват от рак на дебелото черво и ректума, подобряват състоянието при болните с рак на гърдата. Препоръчителните дневни дози фибри са от 21 до 38 грама, в зависимост от пола и възрастта. Храните с нисък гликемичен индекс и богати на фибри са идеални за превенция на рак на дебелото черво, простатата и ендометриума.
Полезни напитки
   Редица напитки са доказали своето полезно действие при защитата от различни туморни заболявания и подобряване състоянието на болните. Зеленият чай, под формата на напитка и добавка, е обект на много проучвания през последните години. Повечето изследвания са показали, че той има мощни противоракови свойства и е широко използван за профилактика и като добавка към различни терапии. Доказано е, че пиенето поне на една чаша зелен чай всеки ден намалява риска от рак с около 18%.
   От друга страна, консумацията на алкохол, дори по една чаша на ден, повишава значително риска от рак на дебелото черво. Хората, които пият големи количества алкохол, са изложени на по-висок риск.
   Според специалистите промяната в хранителния режим в комбинация с повишаване на физическата активност представлява една успешна стратегия за борба с туморните заболявания и намалява честотата на смъртност сред болните.
Промяна на начина на живот
   Създаването на здравословни навици, свързани с диета, упражнения, контрол на теглото, са от основно значение за предотвратяване развитието на рак и редица други заболявания. В същото време не трябва да се пренебрегват и други, не по-малко вредни навици.

    Тютюнопушене. В световен мащаб то е отговорно за около 21% от смъртните случаи от рак. Отказването на цигарите може да намали риска не само от рак, но и редица други заболявания.

    Повече сън. Един от начините превенция е добрият и пълноценен сън. Различните нарушения на съня в резултат на работа на смени и излагане на светлина през нощта може да повиши риска от рак на гърдата. Към развитие на тумор на дебелото черво пък са предразположени хората, които спят по-малко от 6 часа на вечер. Сънят е изключително важен и за болните. Симптоми като болка, депресия и тревожност се засилват, когато сънят е нарушен.

    Стрес. Хроничният стрес е един от основните фактори, които отключват рака, въпреки че връзката между двете не е напълно изяснена. Докато хроничният стрес не предизвиква поява на заболяване при всички индивиди, той създава една благоприятна среда за неговото развитие и прогресия. Намалявайки стреса, може теоретично да се намали рискът.

   При раково болните подходите за намаляване на стреса включват медитация, ограничаване на стресовите фактори и йога. Тези методи са доказали своята ефективност за подобряване на психическото здраве, имунната функция и качеството на живот.
Добавки срещу рака
   Редица хранителни добавки могат да предоставят допълнителна защита. Препоръчително е да се използват препарати с доказано качество, под наблюдението на лекар или хербалист, особено когато те се комбинират с конвенционални терапии.

     Гъбите мейтаке (Grifola frondosa), каваратаке (Coriolus versicolor), рейши (Ganoderma lucidum) повишават функцията на клетките убийци, намаляват предизвиканото от химиотерапията потискане на имунната система и развитието на преканцерозни лезии.  
    Мелатонин. Той намалява възпроизвеждането на раковите клетки и задейства естествените процеси на апоптоза (програмирана клетъчна смърт). Може да подобри преживяемостта и отговора на терапията.  

    Витамин D. Ниските нива на витамина се свързват с развитието на редица туморни образувания и лоша прогноза след диагностирането им. Много хора имат ниски нива на витамина, особено понижени са през зимните месеци. Поради тази причина приемът на добавки с витамин D е от особено значение.

    Куркума. Куркуминът потиска растежа на тумора и намалява възпалението, което се свързва с разпространението му.  

    Зелен чай. Епигалокатехин галатът, активната съставна на зеления чай, намалява нивата на простат-специфичния антиген, повлиява върху фактори, оказващи влияние върху растежа на тумора, и потиска образуването на преканцерозните цервикални лезии.Превод от английски
Даниела ДИМОВА

б-к "Лечител" Брой: 37, 13 September 2012 -

 


Тагове:   рак,   борба,   lifestrong,


Гласувай:
291. tota - Невероятна си, Невенче!!
02.10.2012 08:27
Поздрави и прегръдки за всичко това, което правиш!!
Живей силно!!! Чудесна инициатива - животът по принцип е борба, за това вярата и волята за живот не бива да ни напускат никога!!

Хубав, светъл ден!
цитирай
2. mariniki - чудесно е и похвално...
02.10.2012 09:17
че пишеш за всичко това, че приковаваш вниманието ни към
този ден... живей силно и не се страхувай... вярвай в силата на духа си,
в превъзмогването на болести и проблеми... лично на мене ми вдъхна
много кураж и смелост... ти си невероятно чист и позитивен човек...
бъди здрава и щастлива...
цитирай
3. cchery - ЖИВЕЙ СИЛНО!
02.10.2012 09:55
Днес ми е малко трудно да пиша, но бих искала да вярвам, че не съм сама! И че няма да бъда сама, ако някога поведа моята собствена борба с това заболяване!

Вени, благодаря и тук за съпричасността.....
цитирай
4. katan - Поздрави, Невенче!
02.10.2012 10:58
Живей силно и давай сили на другите!
цитирай
5. анонимен - За силните духом!
02.10.2012 11:03
Поклон. Човек никога не знае какво утре може да му се случи. Поздрави, Невена ;)
цитирай
6. wonder - Невенице-приказнице, прегръщам ...
02.10.2012 11:34
Невенице-приказнице, прегръщам огромните ти небеса!
цитирай
7. mt46 - Здравей, Невенке!
02.10.2012 12:27
По-важна е борбата срещу причините, водещи до рак...
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Поздрави и прегръдки за всичко т...
02.10.2012 13:13
tota написа:
Поздрави и прегръдки за всичко това, което правиш!!
Живей силно!!! Чудесна инициатива - животът по принцип е борба, за това вярата и волята за живот не бива да ни напускат никога!!

Хубав, светъл ден!


Чудесно послание - Да бъдем позитивни, вярата и волята за живот не бива да ни напускат никога!!
цитирай
9. kasnaprolet9999 - че пишеш за всичко това, че прико...
02.10.2012 13:17
mariniki написа:
че пишеш за всичко това, че приковаваш вниманието ни към
този ден... живей силно и не се страхувай... вярвай в силата на духа си,
в превъзмогването на болести и проблеми... лично на мене ми вдъхна
много кураж и смелост... ти си невероятно чист и позитивен човек...
бъди здрава и щастлива...


Бих прибавала-вярвай в себе си и помни,че живееш в общност, в която сигурно има хора, които ще могат да ти помогнат в беда.Споделяй!!! Моята съученичка Елена не намери смелост да сподели с нас, въпреки че се бяхме събрали класа да се видим. Седяхме на една маса, забелязах че бе малко тъжна, но никой нищо не разбра.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Днес ми е малко трудно да пиша, но бих ...
02.10.2012 13:19
cchery написа:
Днес ми е малко трудно да пиша, но бих искала да вярвам, че не съм сама! И че няма да бъда сама, ако някога поведа моята собствена борба с това заболяване!

Вени, благодаря и тук за съпричасността.....


Ако наблягаш на профилактиката, това няма да се случи и ще се помагаш на тези, които се мъчат да се преборят с това заболяване.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Живей силно и давай сили на други...
02.10.2012 13:21
katan написа:
Живей силно и давай сили на другите!


На мен ми дай такава задача и гледай какво става:)))
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Невенице-приказнице, прегръщам ...
02.10.2012 13:23
wonder написа:
Невенице-приказнице, прегръщам огромните ти небеса!


Те небесата са на всички, само дето някои не обичат да летят, но ние с теб сме волни птици и нямаме проблеми с летенето, току виж някъде там горе се срещнем-ти в облак от поезия, аз в облаци от лечебни билки:)))
цитирай
13. kasnaprolet9999 - По-важна е борбата срещу причин...
02.10.2012 13:26
mt46 написа:
По-важна е борбата срещу причините, водещи до рак...


Така си е, то за това съм направила и сборен постинг "полезни съвети от различно естество", стои на 12 място в моя блогрол:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/09/08/polezni-syveti-ot-razlichno-estestvo.393691

Отделно имам и такава блогвълна със същото име, в която съм присъединила и постинги на други блогери на тази тема.
http://blog.bg/theme.php?theme=880&page=2
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Поклон. Човек никога не знае какво ...
02.10.2012 13:34
gogi6666 написа:
Поклон. Човек никога не знае какво утре може да му се случи. Поздрави, Невена ;)


До някъде е така, но има неща които можем да направим в тази посока-всичко, което зависи от нас, да се замисляме върху храната, поведението си, начина на живот и комуникацията си с останалите.
цитирай
15. stela50 - Живей силно !!!
02.10.2012 16:45
Имам приятелка, която вече няколко години се бори
с коварната болест по този начин. Смело напред...
Поздравления на всички, които правят и невъзможното
в помощ на заболелите и за профилактика...
Да подадеш ръка, да вдъхнеш вяра - е много важно
в трудните моменти. Права си за споделеността и гласността.
Прегръщам те сърдечно, Късна Пролет ... невероятна си ...
Всичко добро !
цитирай
16. kasnaprolet9999 - stela50
02.10.2012 17:30
Стискам й палци, покажи й моята блогвълна за рака, може да й влезне нещо в полза. Често хората се срамуват да разказват за своите заболявания и за това публикувам в блога си всичко, което може да им помогне, за което прочета или са ми разказали.
цитирай
17. bven - Поздрави за статията, Невена!
02.10.2012 21:24
Всъщност няма болести, има само хора, които са повярвали, че са болни!
цитирай
18. kasnaprolet9999 - bven
02.10.2012 21:51
Болестта е реакцията на нашия организъм срещу неправилния начин на живот, което включва всичко, което ни се случва.
цитирай
19. анонимен - Санде: Бъди силен, живей силно!
03.10.2012 20:10
Поздрави, Невенче!

Това е темата на последните ми постинги. Разкази.

Радвам се, че сме на една вълна.

С най добри пожелания!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Санде
05.10.2012 21:16
Видях ги, разтърстващи са.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13676085
Постинги: 836
Коментари: 16422
Гласове: 40940
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31