Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
11.07.2011 07:11 - Днес се навършват 147 г. от рождението на учителя Петър Дънов
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Новини   
Прочетен: 20734 Коментари: 64 Гласове:
49

Последна промяна: 15.07.2011 10:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

Учителят Петър Дънов, роден на 11 юли 1864 г. е сред най-ярките личности в българската история и духовна култура.
Основните теми на неговите лекции са: мястото и ролята на човека във Вселената, природата и обществото; духовното разбиране за култура, етика, психология, медицина, музика и др.
Дава упражнения за дишане, медитация и концентрация .
Създава Паневритмията, която днес се играе в САЩ, Канада, Франция, Русия, Конго, Австралия и други страни по света.


image
 

Петър Дънов е обръщал специално внимание на билките и билколечението, като профилактика и   съпътстваща терапия при много заболявания.    Ето какво казва за него: Няма по универсална аптека от Природата – основния, неизчерпаем източник, от който черпим енергия, здраве и сили! Коя е причината за болестите? Отслаб­ването на жизнената енергия в човека, при което тя се превръща в потенциална или пасивна. Следователно лекуването на болния има предвид, превръщане на потенциалната енергия в кинетична. Това се постига чрез различни билки или действия! През май и юни в хубави слънчеви дни, сутрин рано събирайте билки. Сушете ги и после ги поставяйте в стъклени бурканчета. Запушени да постоят още малко на слънце. Ще ги съхранявате на сухо. Лечебността им, не е всякога еднаква - зависи от времето, от месеца, от деня и от часа, в който се берат. Най-добре е билките да се берат сутрин рано призори, при изгрева на слънцето. Денят не трябва да е мъглив, не трябва и да има нито едно облаче на небето, ако има дори и едно облаче, лекарството се разваля. Който не познава билките, страда. Затова казваме, че хората страдат поради своето невежество. Истински лекар е само този, който разбира причината за всяка болест и помага на хората. Той е асистент на Природата и работи съобразно нейните закони. При лекуването на болния има три фактора, които взимат участие в оздравя­ването му: Природата, лекарят и самия болен. Природата дава на човека помощ 50%, лекарят 25% и болният 25%. Последен има думата болния. Не вземе ли участие в лекуването си, усилията на Природата и на лекаря ще пропаднат. За да бъде човек здрав, трябва да разчита на себе си и на непосредствения контакт с Природата. Ако в някои отношения самата Природа ви противодейства, тя ще ви покаже и изходен път от това положение. Създаде ли ви известна болест, същевременно ще ви покаже и пътищата, по които можете да се излекувате. Не всички болезнени състояния са болести. Например хремата, треската не са болести, но състояния за пречистване. Чрез тези състояния организмът се чисти от излишните утайки и наслоявания. Във всеки човек има скрити сили, които трябва да се събудят. Събудите ли тези сили, положението на болния се подобрява естествено. Когато сам се лекува, човек придобива увереност в себе си, в своите сили. Можете да се излекувате, но ако отгоре, от невидимия свят светлите същества вземат участие. Билките са само проводник. Искате ли да се лекувате по природосъобразен начин, използвайте главно месеците април и май, когато природата е богата на жизнена енергия. И накрая не забравяйте, че лекуването не се състои в това, да освобождаваме хората от техните болести, но да им дадем начини, методи, да запазят своето здраве.   В книгата   “Билки и лечение -313 рецепти за 101 болести” са дадени уникални методи за лечение с билки, водни компреси, мед, зеленчукови и плодове отвари и др., които са взети от словото на Учителя Петър Дънов и са предадени автентично.

Ето една моя подборка от неговите рецепти:   АБЦЕС

image

Вземете цъфнал бъз(виж на снимката) и си направете баня с него, на гнойното място.
  БУЧЕНЕ НА УШИТЕ 1. Бученето на ушите идва от кръво­обращението. Пийте по 6 чаши гореща вода на ден, по 2 чаши сутрин, 2 на обед и 2 вечер. 2.10 дена поред да се пие по 1 кафена чашка сварена дребна лайка, сутрин. След това 10 дена почивка, да не се пие и после пак 10 дена пийте. Това да се прави 3 пъти по 10 дена, общо 90 дни.   ВЪЗПАЛЕНИЕ НА ВЕНЦИТЕ Да се измиват редовно венците с отвара от лайка.   ВЪЗПАЛЕНИЕ НА НОСА Сварете малко дребна лайка. Смъркайте от отварата и измивайте носа отвътре впродължение на 10 дни, сутрин и вечер. После 10 дена почивка и пак 10 дена промивки. Едновременно лайката да се употребява и вътрешно - Пийте я топла, всяка сутрин, по 1 малка чашка, без захар. Това също 10 дена, после 10 дена почивка и пак 10 дена пиене.   ГАСТРИТ 1. За гастрит първо вземете очистително-рициново масло. После ще пиете топла вода на малки глътки. След това ще пиете отвара от лайка, 3 пъти дневно, по 1 кафена чашка, преди ядене, вечер. Хубаво е да пиете житена и царевична вода. Яжте препечен хляб и обикновена картофена супа, без подправки. 2. Да се пие по 1 чаена лъжичка зехтин на гладно. 3. Сок от прясно зеле.

image
  ГНОЙНО ТЕЧЕНИЕ В УШИТЕ 1. Сварете малко дребна лайка. Промивайте ушите в продължение на 10 дни, сутрин и вечер. После 10 дена почивка и пак10 дена промивки. 2. Да се пече гръбнакът на слънце.   ДУШЕВНО СТРАДАНИЕ Вземете с три пръста малко цвят от пелин, сложете го в едно джезве с вода и го дръжте около 5 мин. да заври. Пийте всеки ден по 1 чашка без захар, в продължение на 10 дни.   ЕКЗЕМА НА КРАКА 1. При екзема по крака, сварете вода в една тенекия, сложете повече листа от тетра(смрадлика) и да се вари по-дълго време. Когато водата поизстине,   накиснете   крака   вътре   в тенекията. 2. Поставете 1/4 вода в джезве да заври. Махнете го от огъня и сложете след това вътре 3 листа от тетра(смрадлика). Захлупете го и го оставете така да се задуши. Пие се по една кафена чашка, сутрин, обед и вечер.

image

смрадлика(снимката е от нета)
  ЕКЗЕМА НА РЪКАТА 1. При екзема по ръцете да се свари вода в по-голяма тенджера, да се сложат вътре 5-10 шепи, листа от тетра(смрадлика) и да се вари по-дълго време. Сложете водата в леген и си киснете ръката вътре. 2. Екземата по ръцете показва, че кръвта е нечиста, затова яжте сурова храна. Суроватахрана пречиства кръвта. Яжте основно ябълки, круши, домати, чушки и др. сурови, не готвени. Никакъв хляб.   ЕПИЛЕПСИЯ 1. Дълбоко дишане. 2.    Вечер   преди   лягане   измивайте, изтърквайте слабините. Това измиване да обхваща цялата област от диафрагмата до 25 см. над коленете. Това измиване да продължава 4 месеца. 3. Измиване на краката с топла вода преди лягане. 4. Яжте растителна храна. Да не се употребяват възбудителни ястия. Да се вечеря рано, преди залез слънце. 5. Всяка вечер да се изяжда по 1 -2 скилидки чесън. 6. Пийте много гореща вода. 7. Всеки ден разходки сред Природата, на чист въздух. 8. На дете болно от епилепсия, 40 дена да му се разтрива пъпа, под лъжичката при слънчевия възел и малко над пъпа. Разтривките да стават с дървено масло.   ЕЧЕМИК При ечемик на окото се препоръчва компрес от лайка. Сварете лайката, сложете я в торбичка и наложете окото. Отгоре пос­тавете мушамичка, после вълнен плат, като при съгреваещ компрес. Всичко това се бинтова.

ЗАПЕК 1. Чай от трендафил с мед. 2. Да се ядат много дини. 3. Яжте тричен хляб - житото с всичко, без да се отделят триците. 4. Да се пие по 1 чаша с гореща вода, 1/2 ч. преди ядене, сутрин, обед и вечер.   ЗЪБОБОЛ При зъбобол сварете орехови листа и жабурете венците с тази вода   ИНФЕКЦИЯ 1. Ако инфекцията е вътрешна, не се вижда и мястото се подува, вземете 1л. мляко и го сварете. После го пресечете с един лимон. Вземете пресеченото мляко като поизстине и от него правете компреси, като налагатеболното място. 2. При външна инфекция, например на пръста, ако започне да бере, вземете една смокиня, сдъвчете я и увийте хубаво с нея пръста си. Или сварете няколко смокини във вода, направете лапа от тях и с нея увийте болното място. 3. При инфекция на ръката вследствие на рана, направете си компрес от ленено семе.

image
снимката е от нета
  КАМЪНИ И ПЯСЪК В БЪБРЕЦИТЕ 1. Отвара от върбови листа.. Вземете 10 върбови листа и ги сварете в 1 л. вода. Като заври водата, пуснете листата да поврят 10-15 мин. От тази вода взимайте по 1 чаена чаша, сутрин, обед и вечер, или само сутрин и вечер. Водата ще ви стигне за 2 дни, така, че след 2 дни сварете нова вода. След 10 дни ще направите почивка от 15-20 дни и пак ще пиете 10 дена. Тази отвара спомага за изхвърлянето на пясъка и камъните от бъбреците. 2. Горещи памучни компреси. 3. Една стиска троскот(на снимката)  се пуска в една тенджерка с вряща вода, да поври 3-4 мин. Да се прецеди и пие като чай. Пийте 2 пъти дневно, сутрин и вечер по 1 чаша. 4. Да се употребяват плодове и да се пие топла вода.

image
  КАШЛИЦА 1. Взимате сухите люспи на 10 глави лук и ги сварете вода, все едно варите чай. Прецедете водата през фина цедка и в нея сложете 1/2кг. пчелен мед, 1-2 лъжички счукан синап и 1-2 лъжички ленено семе. Взимайте по 1 лъжичка от тази смес 3 пъти дневно: сутрин, обед и вечер. 2. Вземете една стиска троскот и да го варите 15 мин. Сутрин, обед и вечер изпивайте по една чаша от отварата. Тя е хранителна, а и от друга страна действа и лечебно. Успоредно с това си намажете гърлото със зехтин и вътрешно вземайте по малко от него. 3. Против кашлица също се препоръчва и чай от синя тинтява с мед или чай от мащерка(на снимката), бял и жълт равнец, дребна лайкучка и зелени листа от ягода. 4. За силна кашлица вземете и настържете черна ряпа. След това я изцедете хубаво и всяка вечер ще изпивате по една кафена чашка. 5. Ето една лесна и ефикасна рецепта: вземете мед, черен пипер, ленено семе и индийско орехче. Всичко това се счуква и смесва много добре. Взима се на всеки час по една кафена лъжичка. 6. При кашлица си пригответе индийскоорехче, мед и черен пипер. Стопете медът и счукайте индийското орехче и черния пипер. Разбъркайте трите елемента, докато получите еднородна маса, сходна на маджуна. След това си слагайте от него по малко в устата и го смучете. 7. При магарешка кашлица сварете листа от див кестен на чай и пийте водата.

image
  НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕ 1. Който е неразположен, да мирише роза. Да натърка с листенцата на розата носа, ушите, устата и ръцете си. 2. Имате някакво неразположение на духа -отглеждайте карамфили, като ги помирисвате често. Отглеждайте и здравец(на снимката) със същата цел.   НЕСПОКОЙСТВИЕ За да се освободите от неспокойствието отидете да се разходите в гората сред дърветата. Изберете си едно дърво и се опрете с гръб в него. Стойте така между 5 - 30 мин. по ваша преценка. Главата ви да бъде леко наклонена.   ОТПАДНАЛОСТ Ако сте физически или душевно отпаднали, лекът за това се крие в дъбът. Отидете при някой стар дъб, който не е изгнил и опрете гърба си в него. Така ще стоите 5-10-15 мин. или най-много половин час. Дъбът ще отнеме част от вашите дисхармонични енергии и вие ще се възстановите и ще си тръгнете здрави.   РАЗШИРЕНИ ВЕНИ 1. Приготвя се отвара от дъбови кори. Дъбовите кори се поставят да врят, дотогава, докато   водата   стане   кафяво-червена. Дъбовите кори да бъдат от вида „Бяло мишле" при дъба. Вземете плътни чорапи, намокрете ги в отварата, обуйте ги докато са мокри и ги бинтовайте плътно. 2.   При разширени вени, болният да употребява лимони. Да изяжда по 1 лимон на ден.

image

РАК 1. Когато чувствата на хората станат противоположни на ума, влизат в стълкновение, когато мислите станат егоистични, се образува ракът - индивидуализира се клетката, не се подчинява на общия закон на организма, иска да води самостоятелен живот - това са раковите образувания. Първо трябва да внесете хармония между мислите ичувствата си. Понеже чувствата ви са подтиснати, ще ги освободите първо тях. Ще обикнете хората. Ще им вярвате, ще посещавате болни, ще обиквате чужди деца, като свои. 2. Ще се излагате на слънце, ще правите сутрин слънчеви бани до 11 ч. на обед. Пийте само гореща вода и слънчева вода, т.е. вода топлена на слънце. 3. Да не се яде месо. Ще ядете всеки ден сутрин, обед и вечер печен или суров кромид лук. Суровия лук също и предпазва от рак. 4. Вземат се корени от кукуряк(на снимката), набождат се в една леко издълбана ябълка и така заедно се изпичат в фурната. След това корените се изваждат от ябълката, варят се и тази отвара да се пие 3 пъти дневно. 5. Дишайте дълбоко. 6. Виолетовият цвят действа лечебно при рака. Ето защо, човек трябва да има в стаята си виолетови цветя и предмети. Например си сложете виолетови завеси, носете виолетов шал, виолетови украшения и т.н.   РАНИ Забъркайте брашно, зехтин и жълтък от яйце. Омесете ги на питка и наложете мястото на раната.

image
 
СТОМАХ 1. Ако ви боли стомах, сварете си чай от бял (на снимката) или жълт равнец с мед. Пийте го три пъти на ден горещ. 2. Когато човек иска да подобри състо­янието на стомаха си, трябва да яде чесън. 3. Ако стомахът ви е разстроен, сварете си ряпа и пийте сока й. По 3 супени лъжици, сутрин, обед и вечер, в продължение на 10 дни. 4. При разстроен стомах също помага и дренки - сварете ги или ги яжте пресни. 5. За нервен стомах яжте портокали. 6. За стегнат стомах използвайте следния метод: В продължение на 40 дни, всяка сутрин преди закуска, ще изпивате по една чаша студена вода на глътки. Ще пиете бавно, съсредоточено, спокойно, без да бързате. При този метод, ще имате резултат, ако не го прекъсвате. Ако сте постоянни, след 40 дни стомахът ви ще се регулира. 7. За стомашно-чревни смущения пийте сокот прясно зеле. 8. Захарното цвекло е отлична храна и лекарство за   цялата   храносмилателна система. 9. Боровинките също са много полезни за стомаха. Те регулират енергиите му. 10. При слаб стомах, яжте черници. Пийте по 1 чаша домашно вино на ден. 11. Черешите действат разслабително за стомаха, когато се ядат на гладно. 12. Пийте отвара от дребна лайка. Вместо лайка, може да вземете пелин - по 1 кафена чашка сутрин на малки глътки. 13. При много силни стомашни болки, вземете първо очистително, след това си направете млечен компрес. Пийте отвара от равнец и много гореща вода. 14. При слаб стомах яжте препечен хляб, като преди ядене го натопите във вода.   СТРАХОВА НЕВРОЗА 1. При страхува невроза отглеждайте жълти цветя в дома си. Отглеждайте ги и ги съзерцавайте.

image
  ТРЕСКА 1. За треска пийте по 100гр. пелин(на снимката) сутрин, обед и вечер. Между треската и пелинът се създава връзка-реакция, и щом те се свържат помежду си, човек оздравява.


Снимките на билките, с изключени на тези от нета,  са мое дело.
 
Гласувай:
491. yotovava - Хубав постинг, Невена,
11.07.2011 08:00
още един близък до мен човек е роден днес - Ивайло Терзийски - Барона40.
Валя
цитирай
2. iliada - Много богат и ценен пост
11.07.2011 10:03
-точно като делото и живота на Дънов!
Поздрави и прегръдки мила!
цитирай
3. magnoliya - Прекрасен постинг!
11.07.2011 10:44
И за Петър Дънов и интересните рецепти, които ни предлагаш.
Благодаря, желая ти всичко най-добро!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - magnoliya
11.07.2011 11:04
Благодаря, рецептите са интересни, още повече че често се съчетават и с други природносъобразни начини на лечение
цитирай
5. kasnaprolet9999 - още един близък до мен човек е роден ...
11.07.2011 12:28
yotovava написа:
още един близък до мен човек е роден днес - Ивайло Терзийски - Барона40.
Валя

Да е жив и здрав и много съзидателен.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - -точно като делото и живота на Дъ...
11.07.2011 12:29
iliada написа:
-точно като делото и живота на Дънов!
Поздрави и прегръдки мила!

Е, не мога да се сравнявам с него, той е велик българин космополит.
цитирай
7. yuliya2006 - НИКОЙ НЕ Е ПРОРОК В СОБСТВЕНАТА СИ ...
11.07.2011 13:01
НИКОЙ НЕ Е ПРОРОК В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА...
ТОЗИ МЪДРЕЦ, ЗА КОЙТО СВЕТОВНО ВЕЛИЧИЕ АЛБЕРТ АЙНЩАЙН КАЗВА ЧЕ В ЦЕЛИЯ СВЯТ СЕ КЛАНЯТ НА НЕГО А ТОЙ НА ЕДИН БЪЛГАРИН - ПЕТЪР ДЪНОВ
КОГАТО ПАПАТА НА РИМО-КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА КАЗВА ЗА НЕГО ЧЕ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ В СВЕТА ЛИЧНОСТИ
КАКВО ЗНАЧИ ЧЕ НЯКОЯ ДРЕБНА ДУШИЧКА, КОЯТО НЕ СЕ НАПЪВА САНТИМЕТЪР ДА ОТКРИЕ ИСТИНИ В ДУМИТЕ МУ, МУЗИКАТА МУ..ВЕЛИЧИЕТО МУ...

ТЕПЪРВА В СВЕТА ЩЕ ГО ОТКРИВАТ..НЕГОВОТО ВРЕМЕ ОЩЕ НЕ Е НАСТЪПИЛО..ЗАЩОТО ТОЙ ПРОПОВЯДВА ВРЪЩАНЕ КЪМ ПРИРОДАТА, КЪМ ПОЗИТИВНОТО МИСЛЕНЕ, ХРАНЕНЕТО...
КОГАТО ГО ОТКРИХ ЗА ПЪРВИ ПЪТ БЯХ ПОКОРЕНА, ОТГОВОРИХ СИ НА МНОГО ВЪПРОСИ КОЙТО ТЪРСИХ В ЖИВОТА СИ
АЗ СЪМ ХУМАНИСТ И НЯМА РЕЛИГИЯ ,УЧЕНИЕ КЪМ КОЕТО ДА СЪМ ПРИСТРАСЕНА
КОРАНА, БИБЛИЯТА, ТИБЕТСКИТЕ МЪДРОСТИ..ВСИЧКО Е ЕДНО И ТО ...ЕДИН Е БОГ ЗА ВСИЧКИ
НЕ МОЖЕМ ДА НЕ КАЖЕМ ЧЕ В ТЕЗИ СВЕЩЕННИ КНИГИ ИМА ПРОТИВОРЕЧИЯ И ЕДИН ВЪПРОС ЗАЩО Е СТРАДАНИЕТО И БОЛКАТА

ПРЕДИ ГОДИНИ ЧЕТОХ ТАЙНОТО УЧЕНИЕ НА ДАО ДЪ ДЗИН И ТАМ ОТКРИХ ТОЧЕН ОТГОВОР НА ВЪПРОСА, КОЙТО ВСЕ ТЪРСИХ...

ЧЕ ЗЕМЯТА Е ИЗПИТАНИЕ НА ДУШИТЕ И ТУК Е ПОПРАВИТЕЛЕН ДОМ И НА ВСЕКИ СЕ ДАВАТ ИЗПИТАНИЯ И ВСЕКИ СИ НОСИ КРЪСТА
А КОЙ НЕ СИ НАУЧИ УРОКА, СЛЕД ВРЕМЕ ПАК ТУК ДОКАТО СИ ГО НАУЧИ
И ТОГАВА РАЗБРАХ ТУК НА ЗЕМЯТА В БИТКАТА МЕЖДУ ДОБРОТО И ЗЛОТО, КОЕТО Е В НАС... ОКОЛО НАС... НИЕ КОВЕМ БЪДЕЩАТА СИ КАРМА
цитирай
8. priqtel12 - Нека е жива паметта за него!
11.07.2011 13:03
Поздравления за чудесния постинг!~
цитирай
9. kasnaprolet9999 - yuliya2006
11.07.2011 13:22
Да мила, добре си прозряла защо сме тук, във всички случаи не сме дошли да се забавляваме, а някои само това правят за съжаление.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - priqtel12
11.07.2011 13:27
Да, тя ще е жива стотици години наред, той е направил много за следващите поколения и винаги ще бъде ценен.
цитирай
11. mmmmmmmmm - Поздравления!:)
11.07.2011 15:41
Чест и слава,kasnaprolet9999!
Прекрасно си се сетила!
За мен той е Истински Българин!:)
цитирай
12. kasnaprolet9999 - mmmmmmmmm
11.07.2011 16:44
О, не мога да подмина такава светла дата, откакто съм блогерка никога не пропускам да ви поразкажа нещо за него. Имам и моя блогвълна с постинги, свързани с негови мисли.
цитирай
13. kometapg - Един свят и чист човек! Поздрави за ...
11.07.2011 17:03
Един свят и чист човек! Поздрави за хубавия постинг!:)
цитирай
14. kasnaprolet9999 - kometapg
11.07.2011 17:11
Благодаря. Той е прозрял същината на нещата от живота, казано обобщено и ни ги е поднесъл в разбираем вид.
цитирай
15. abanos - Хареса ми ...
11.07.2011 19:34
Беинса Дуно-колко хора са се прекланяли пред него!Дълбок поклон и от мен!Благодаря за прекрасния постинг,с който ни припомни за него!Поклон!
цитирай
16. yuliya2006 - Танцът на Дънов - световна цен...
11.07.2011 20:30

Танцът на Дънов - световна ценност
"Всички се прекланят пред мен, а аз - пред Учителя от България", казва Айнщайн

Уникалният български танц Паневритмия, създаден от бащата на Бялото братство Петър Дънов, е на крачка да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО с културни и природни паметници от световно значение. Номинацията на Танца на живота или както други го наричат Танца на единението бе направена от стотиците почитатели на духовното учение на именития българин. Очаква се кандидатурата на бъде подкрепена от различни министри на културата в целия свят. Авторитетът на сънародничката ни Ирина Бокова като Генерален директор на ЮНЕСКО, също ще помогне повече хора да вникнат по-дълбоко във философията на Паневритмията. В момента българските светини, които са в списъка на ЮНЕСКО, са Националният парк "Пирин", Мадарският конник, античният град Несебър, Казанлъшката гробница, Свещарската гробница, Боянската църква, Ивановската скална църква, Рилският манастир, Резерватът "Сребърна".
Идеите на именития българин Петър Дънов, чието духовно име е Беинса Дуно, имат поддръжници в много страни, обяснява оперната певица Ина Дойнова. Тя допълва, че Паневритмията е част от системата му за физическо, духовно и божествено усъвършенстване на човека. Този уникален танц събира в себе си движението, музиката и поезията, изтъква Ина Дойнова, която свири и на пиано. Тя е изнесла много концерти с музиката и песните на Учителя в различни страни - САЩ, Великобритания, Русия, Полша, Швейцария. Паневритмията ще освободи съвременните хора от егоцентризма им и ще ги накара да мислят и да действат като едно семейство, казва чаровната брюнетка и припомня, че редица велики умове са се прекланяли пред Петър Дънов. Сред тях е създателят на Теорията на относителността Алберт Айнщайн, който е казал: "Всички се прекланят пред мен, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България." Великият руски хуманист и писател Лев Толстой тръгна на преклонна възраст за България, за да се срещне с мировия учител от варненското село Николаевка. Известният моделиер Пако Рабан също е сред поддръжниците на хуманистичните идеи на Беинса Дуно и преди няколко години посети България, за да се поклони на гроба му.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=322360
цитирай
17. miaa - Благодаря ти за хубавия постинг,Невена!
11.07.2011 20:38
Бог да те благослови!
цитирай
18. yuliya2006 - Издателят Стойо Вартоломеев: ...
11.07.2011 21:49

Издателят Стойо Вартоломеев: Дънов е духовната икона на България, тиражите на книгите му растат
Надя ПЕТРОВА, 16 Март 2011; 10:41

Не бива Църквата да е толкова ретроградна

Петър Дънов е изключително голяма личност, той е духовната икона на България. Мащабен е като света. Не съм дъновист, но смятам, че страната ни е имала огромен шанс да е родина на този човек. Това заяви издателят Стойо Вартоломеев, който ежегодно отпечатва книги от беседите на Дънов с общ тираж над 10 000 броя. Издателство “Хермес” е създало специален раздел за тях и те излизат под съставителството на пловдивчанката д-р Светла Балтова. Шестте заглавия са в джобни формати и се посрещат от читателите с благодарност. Всяка година броят на продадените екземпляри расте. И знам, че ще продължава да расте, убеден е издателят. Според него този факт говори сам за себе си, особено сега, в периода на криза.
Доста ретроградно е от страна на представители на Църквата да етикетират Петър Дънов като “предтеча на Антихриста”. Това да не е Средновековието, възкликна Стойо Вартоломеев.
Над 10 издателства в страната са заложили на името Дънов и в книжарниците могат да се намерят между 50 и 60 заглавия. Издават го и в други държави, има силно влияние в Русия и в Германия. Въпреки че Петър Дънов е починал преди повече от 60 години, влиянието му у нас расте. Като читател мога да кажа, че философията на този човек е дълбоко позитивна, продължи Вартоломеев. Той залага на положителното начало у човека и на любовта, познава тайните на природата и на човешката душа.
Смятам, че религията вече не е достатъчна на хората в номиналния є смисъл, задълба по темата издателят. Все повече човеци искат да видят, да разберат какво стои зад понятието Бог. Кризата на вярата тепърва предстои и ще се отрази на официалните църкви. Богомилите например са били анатемосани, защото са смятали, че човек не се нуждае от посредник, за да общува с Бог, че трябва сам да го търси и да го открива около и вътре в себе си. От продажбите в книжарниците и от лични наблюдения издателят е стигнал до извода, че днес има припознаване на съвременния духовен свят с идеите на богомилите. Във всеки човек има заложена божествена искра и не е нужно човек да отиде в църква, за да я почувства.
Авторите в духовната литература говорят вече за Третия път, даде пример Вартоломеев. След като религиите разделят хората по света и стават повод за вражди, агресия и войни, човечеството започва да търси пътя на сближаването. Това е Третият път, при който няма значение дали си мюсюлманин, или християнин, или будист, или друг.
Издателство “Хермес” вече е заложило в плана за 2012 година ново заглавие на автора на “Божията формула” Жозе Родригеш душ Сантуш. Книгата със заглавие “Войната на религиите” ще се появи догодина по книжарниците.

http://www.marica.bg/show.php?id=48761
цитирай
19. kasnaprolet9999 - Беинса Дуно-колко хора са се пре...
11.07.2011 22:09
abanos написа:
Беинса Дуно-колко хора са се прекланяли пред него!Дълбок поклон и от мен!Благодаря за прекрасния постинг,с който ни припомни за него!Поклон!

Радвам се, че ти хареса. Това е само част от неговия принос за човечеството, който не е много популярен, тъй като Дънов се е изявил в много други области от живота.Исках да ви покажа малко известни неща за него, които лично мен винаги са ме впечатлявали.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - yuliya2006 -
11.07.2011 22:17
Ех Джули, не се ядосвай от малоумни приказки. На някои хора все комунизъм им се привижда. Накрая и теб ще те дамгосат и ще ти сложат червена връзка и комсомол.ка значка. Петър Дънов едва ли е чувал думата комунист, но вече е причислен към тях:))))) Много добре си го написала и инфото ти е точно и полезно.Бъди здрава и все така полезна за тези, които могат да чуят твоите послания.
цитирай
21. kasnaprolet9999 - Бог да те благослови! Ех, дано. ...
11.07.2011 22:18
miaa написа:
Бог да те благослови!

Ех, дано. Поздрави!!!
цитирай
22. kasnaprolet9999 - И не само Дънов, че и Рупите и Бузл...
11.07.2011 22:24
danailvdimitrov написа:
И не само Дънов ,че и Рупите и Бузлуджа с летяющата чиния са за ЮНЕСКО -тази комунистическо масонско-ротарианска организация.

Колкото до бащата на атомната бомба и вещ изследовател на тайните на Кабала -нищо чудно че се захласва по Беинса Дуно (колко трябва да си отвеян че да си измисляш имена),неговият приятел Чаплин беше също горещ почитател на комунизма.

У нас пък същите тези комунисти почитатели на сатаниски култове ,врачки ,магии и езотерични учения се прекланяха и на въпросния Дънов.


Ти май пропусна да кажеш, че и Лев Толстой е комунист, както и Пако Рабан. Давай, сега ти е паднало да плюеш. Отлъчи ги и тях от църквата, какво чакаш още? После си измий устата, да не се отровиш от злъчта, която се излива от нея.
цитирай
23. kasnaprolet9999 - danailvdimitrov
11.07.2011 23:01
Аха, разбрах, Толостой е луд от първа степен и за това го няма в редиците на комунистите.Иди пий една боза и белким ти премине, та поне на пако Рабан да се размине поредния етикет.
цитирай
24. apostapostoloff - Дънов е позор за България!
12.07.2011 04:08
А на вас пожелавам да лепнете трипер и да се лекувате с треволяците на Дънов.
цитирай
25. svilen75 - http://svilen75.blog.bg/drugi/2011/07/12/.781290
12.07.2011 04:40
От една статия научавам, че днес рожден ден имал Петър Дънов и едни хора се гордеят с този факт:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/novini/2011/07/11/dnes-se-navyrshvat-147-g-ot-rojdenieto-na-uchitelia-petyr-dy.780879
В Българската история има много събития и личности, които са повод за гордост. Уви, има и такива, от които можем само да се срамуваме.
Един от коментарите под въпросната статия е с прословутата фраза на Айнщайн за Дънов. Като го четях се сетих за една друга крилата фраза от известния учен: "Две неща са безкрайни на този свят - вселената и човешката глупост. За първото не съм много сигурен". Второто с пълна сила се отнася за Дънов. Сещам се за една друга народна мъдрост: "Не е луд този, който яде баницата, а този, който му я дава". Та, в този ред на мисли, не съм сигурен дали Дънов е бил глупав, но със сигурност е хитър. И с още по-голяма сигурност мога да твърдя, че най-големите глупаци са неговите последователи.
Дънов ... Дънов, Дънов ... Дънов всъщност е един кекав комплексар, който много умело с лукавост придобива власт на сив кардинал. Нищо, че се представя за много светъл, честен и извън човешкото тщеславие. Напротив, Дънов е бил един самовлюбен нарцис. Постоянно говори за любов, но едва ли някога я е изпитвал и се е влюбвал. Освен в себе си. Той и Тодор Живков имаше само едно одеяло, но 35 години цяла България беше негова. Распутин също не ми е известно да е притежавал огромно богатство. Но е имал нещо друго, много по-важно - неформална власт над формалните лидери. Подобни примери колкото искате.
Но нека да се върнем на Дънов - едно кекаво хлапе от Провадийска околия, но с огромни амбиции. Нищо лошо дотук, напротив. Амбициите са нещо полезно. Стига да водят в правилна посока, т.е. към нещо, което е обществено полезно. Във време, когато се възражда Българската държава и маса будни българи заминават по чужбината да учат медицина, право, инженерство, архитектура и т.н. Дънов заминава да учи в Америка ... познайте какво - мдаммм, точно така - теология. Е, да кажем, че това е наследствено. Там Дънов защитава дипломна работа от цели ТРИ страници!!! Гениално!!! ;) А само след година, забележете - посещаване на лекции се титулова доктор!!! Но това не стига на мегаломанските му претенции, избиващи неговите комплекси и той бързо разбира, че за да има влияние не трябва да служи в институциите, а да създаде собствена религия. И тя не е нищо повече от един миш-маш от православие, протестанство, евангелизъм и източни религии. Подправени с огромно количество окултизъм. Това не е нищо повече от един едновремешен копи-пейст. На всичкото отгоре Дънов освен, че е мегаломан е и голям страхливец - не смее да се противопостави открито на Църквата, а се представя за „развитие” на християнството. Което, всъщност си е една много премерена стъпка – иначе, все пак доста по-трудно би се приел сред сънародниците ни. Общо-взето се получава едно нещо като нищо. Хем така, хем иначе – нещо типично за Дъновистите, едни истински хамелеони нагаждачи. Хем не вярват на традиционната наука, хем се гордеят с изказването на най-видния й представител – Айнщайн. Двуличие от висша класа. Дори прословутата паневритмия не е „откритие” на Дънов, а римейк на Щайнер …
Та, на Дънов не са му трябвали пари. На него са му трябвали овцички. А такива – дал Господ. Не само сега, а още от едно време е било „куул” да си „по-така”, малко различен в разбиранията за света. Само, дето „по-така” не означава широко скроен човек, но това Дъновистите няма как да го разберат. И лека-полека сред овцичките, някои от които „омъжени дами”, за които има „специални” курсове се появяват по-мериносови екземпляри. С влияние в обществения живот и властта на страната. И така Дънов придобива все по-голямо влияние. Нищо, че голяма част от народа не одобрява Дънов и пошлите му практики, той никога не е целял масовост. Важно е да се промиват мозъци и да се отберат от тях най-податливите овцички, които да се доят и подстригват. Да се оформи една капсулована общост, характеризираща се с вътрешна хомогенност и външна хетерогенност – типично за сектантските групи.
Толкова за Дънов. За съжаление той не е единствения подобен пример в човешката история. Такива като него с лопата да ги ринеш. Жалко за неговите последователи. Има една група хора, които по примера на Дънов продължават да доят стадата му. Въпросът е, че се намират лумпени, които продължават истински да вярват в неговите глупости.Въпросът е за този, който е готов да напише подобна статия възхваляваща Дънов и делото му. Въпросът е за хората, които са готови да разпространяват идеите на Дънов без въобще да се замислят какво всъщност представлява неговото учение. Въпросът е за този, който чинно праща куп смс-и, гласувайки за Дънов в класацията за най-велик българин. Не, че самата идея за такава класация не е супер дебилна. Но Дънов да присъства в нея … това е кощунство. Че и на второ място … Добре, че поне Левски не можа да мине.
Проблемът е, че дъновистите подмолно чрез подобни тактики на разпространение, чрез постове като споменатата статия и куп други механизми рекламират дъновизма и зарибяват хората. На всичкото отгоре, като едни истински сектанти се насочват към най-слабите хора. Слаби, не в социално отношение, а към такива, които са преживели житейски драми. Но най-долни са опитите им да влязат при децата в учлищата чрез паневритмия, която представят като уж лечебна гимнастика.
Така - някои хора се гордеят с Дънов. Аз обаче се срамувам от него. Не знам вие дали се гордеете или се срамувате. По всяка вероятност тази тема не ви вълнува. Дано, обаче, не ви се наложи някоя вечер да чуете от детето си, че учителката днес ги е учила на нов танц от чичкото с бялата брада …
P.S. Този, който може да мисли, този, който е способен – той работи. Работи за себе си, работи за близките, работи за обществото. Този, който е калпав и за нищо не става – той учи другите как да живеят.
цитирай
26. анонимен - Поздрави за "хубавия" постинг!
12.07.2011 06:14
Ти, който си калпав и за нищо не ставаш – учиш другите как да живеят.
цитирай
27. анонимен - Обикновено
12.07.2011 09:02
хората които са калпави и не стават за нищо мислят за останалите по този начин! Аз по-скоро съм много по-близо до мнението на №30, отколкото до авторката на постинга. Единственото, което ме смущава е че постинга се отнася в голяма степен за лечебното действие на билките а не изобщо за учението на Дънов!
цитирай
28. kasnaprolet9999 - А на вас пожелавам да лепнете трипер ...
12.07.2011 09:29
apostapostoloff написа:
А на вас пожелавам да лепнете трипер и да се лекувате с треволяците на Дънов.

Петър Дънов е обръщал специално внимание на билките и билколечението, като профилактика и съпътстваща терапия при много заболявания.
Не споделям твоите нежни чувства към Дънов.
цитирай
29. kasnaprolet9999 - svilen75
12.07.2011 09:34
Оставям те да се срамуваш колкото си искаш от Петър Дънов, но по-добре се засрами от писанията си за него. Кой си ти, за да съдиш другите? Ако си божие чадо, защо не спазваш божията заповед-Не съди, за да не бъдеш съден.
цитирай
30. kasnaprolet9999 - №29
12.07.2011 09:40
анонимен написа:
Ти, който си калпав и за нищо не ставаш – учиш другите как да живеят.

Не познавам господина и не твърдя, че е калпав, само дето ме умопомрачи с писанията си за Дънов. Когато срещна нещо, което не ми импонира на разбиранията, просто го отминавам, без емоционално да лепя етикети. Единствено мога да отбележа, че не споделям дадено виждане и ако допусна, че има смисъл да изтъкна някакви факти за да докажа противното се впускам в такова приключение. В случая положението е неспасяемо, така мисля.
цитирай
31. kasnaprolet9999 - хората които са калпави и не стават ...
12.07.2011 09:46
анонимен написа:
хората които са калпави и не стават за нищо мислят за останалите по този начин! Аз по-скоро съм много по-близо до мнението на №30, отколкото до авторката на постинга. Единственото, което ме смущава е че постинга се отнася в голяма степен за лечебното действие на билките а не изобщо за учението на Дънов!


Правилно си отбелязал, темата на постинга не е цялостното творчество на Дънов, а само неговия принос в билколечението. Само че някои хора не пропускат случай да го очернят и да му сложат етикети. Това обаче не ги издига, поне в моите очи, останалите нека да си направят своите изводи.
цитирай
32. tihatavoda - До Svilen75
12.07.2011 14:14
Съвременният Дъновизъм не е създаден от Петър Дънов . Дори няма български корени . Самият Петър Дънов не е нито такъв , нито онакъв . Той е говорел в лекциите си това , което аудиторията е искала да чуе и е можела да разбере . Говорел е за всичко , включително и за това , как да се оттървем от притесняващите ни лихвари . Препоръчвал е методът "опрян револвер в слепоочието на "МУТРАТА ". Много от съветите му не саю съобразени с нито една религия , или с някаква идейна последователност . В това е била и силата му . Всеки е намирал нещо полезно за себе си и го е ценял . Може и да е хитрец , но не е лишен от добронамереност .
цитирай
33. kasnaprolet9999 - danailvdimitrov
12.07.2011 17:46
Ех, не му се размина и на него, защо ли ти напомних? В коментар на Джулия бе написано, че известният моделиер Пако Рабан също е сред поддръжниците на хуманистичните идеи на Беинса Дуно и преди няколко години посети България, за да се поклони на гроба му. Само на него не му беше сложил етикет, но вече ще спя спокойно, всички са боклуци, а ти си върха. Браво на теб, машала!!!

цитирай
34. pisatelkata - Както винаги богат и полезен пос...
12.07.2011 19:52
Както винаги богат и полезен постинг! Благодаря, мила!
цитирай
35. kasnaprolet9999 - Ех, не му се размина и на него, защо ли ...
12.07.2011 22:36
danailvdimitrov написа:
kasnaprolet9999 написа:
Ех, не му се размина и на него, защо ли ти напомних? В коментар на Джулия бе написано, че известният моделиер Пако Рабан също е сред поддръжниците на хуманистичните идеи на Беинса Дуно и преди няколко години посети България, за да се поклони на гроба му. Само на него не му беше сложил етикет, но вече ще спя спокойно, всички са боклуци, а ти си върха. Браво на теб, машала!!!

грешката е моя.

(но ти все пак прочети и другите коментари -там има интересни неща за въпросния окултист с хуманоидните идеи)

Отдавна съм ги прочела. Не разбра ли, че не споделям твоето мнение, както и на още няколко, но това не ми пречи на храносмилането.
цитирай
36. kasnaprolet9999 - Както винаги богат и полезен пос...
12.07.2011 22:40
pisatelkata написа:
Както винаги богат и полезен постинг! Благодаря, мила!


Радвам се, че си намерила нещо полезно в неговото творчество, защото няколко други блогери не успяха и ще си затънат в негативизъм.Нищо не е само бяло или само черно, важното е да можем да отсяваме и дори нещо да не ни хареса, да можем да видим полезното, а не да изхвърляме с мръсната вода и бебето.
цитирай
37. svilen75 - Ех, щом не съм видял нищо хубаво в ...
12.07.2011 23:31
Ех, щом не съм видял нищо хубаво в "творчеството" на Дънов, то задължително трябва да съм затънал в негативизъм, тцтцтц ...
И къде видя това полезно в неговите проповеди???
цитирай
38. kasnaprolet9999 - svilen75
12.07.2011 23:47
Ами прочети постинга ми и ще го видиш, написала съм го. Защо смяташ, че полезното трябва да е под формата на проповеди. Да не сме в църква? Дънов е писал беседи за много неща и който е имал желанието да вникне в тях добронамерено е извлякъл голяма полза. Темата на моя постинг не са тези беседи и няма да ги обсъждам тук.
цитирай
39. vas011 - Страхотно е!Поздрав...
13.07.2011 00:40
Страхотно е!Поздрав...
цитирай
40. svilen75 - Беседите на Дънов са си чисто и пр...
13.07.2011 01:37
Беседите на Дънов са си чисто и просто проповеди. Под беседа се разбира поне диалог. Е, диалог при Дънов липсва. Той се има за последна инстанция. Дотук с беседите, не смятам да ги обсъждам тук (то какво има да се обсъжда на едни халюцинации).
Кой е казвал, че беседите трябва да са проповеди??? Не и аз. И ето отново с класификациите, които уж не употребявате дъновистите - не съм вниквал добронамерено в беседите (нали уж нямаше да ги обсъждаш). За да се извлече полза от каквото и да е не е нужно да се подхожда добронамерено или критично. Човек трябва единствено да може да мисли и отсява доброто от плявата. При Дънов Доброто е само за пълнеж и лицемерие. Когато човек вникне по-дълбоко в неговите "беседи" разбира, че Доброто далеч не е от първостепенна важност в тях. При него Доброто е метод, а не цел.
цитирай
41. kasnaprolet9999 - svilen75
13.07.2011 09:27
Ти да не би да си бил там, когато ги е изнасял, за да твърдиш, че са били проповеди. Дънов е разговарял с хората след всяка изнесена от него беседа, така че диалог е имало. Беседа не означава интервю, въпросите се задават след като се изложи дадена теза. Те са поместени след това в книги, но там диалозите не са дадени, но това не означава, че не ги е имало. Дънов е бил много отворен към света и е разговарял с хората около себе си. Да, доброто е метод при него, подхождал е към хората с добро, а целта му е била да ги научи на природосъобразен начин на живот, както и да ги накара да мислят за причините, които са довели до дадени резултати. Естествено е, че няма да искам в коментар да обсъждам неговото творчество, най-малкото е че не съм от неговата величина. Квалификации не съм раздавала. Това ти го умееш, виж се какво си написал "Та, в този ред на мисли, не съм сигурен дали Дънов е бил глупав, но със сигурност е хитър. И с още по-голяма сигурност мога да твърдя, че най-големите глупаци са неговите последователи.
Дънов ... Дънов, Дънов ... Дънов всъщност е един кекав комплексар, който много умело с лукавост придобива власт на сив кардинал." За мен това не могат да бъдат аргументи на сериозен диалог.
цитирай
42. svilen75 - Аз нямам претенции, че не раздавам ...
13.07.2011 10:26
Аз нямам претенции, че не раздавам класификации. Можеше да довършиш цитата, в който наричам последователите на Дънов глупаци :) Това е моето мнение и заставам зад него. А това, че придобива власт на сив кардинал с лукавство си е факт, не е квалификация.
Дънов не е разговарял с хората заради тях или да разбере тяхната позиция, т.е. - да се получи диалог. Той ... така да се каже им е давал наклон на оная им работа. Дънов не е философ, който разсъждава върху живота. Той си е един най-обикновен проповедник. Добрият учител не учи учениците си как да живеят. Добрият учител учи учениците си да мислят. Уви, при Дънов не е така. Той ни най-малко не разкрива света на своите последователи, а ги учи как да живеят и то според неговите разбирания. Твърде ограничено за философска доктрина и твърде близко до религиите и сектантството.
Ето в това е големия проблем. Всеки има право да вярва в каквото си иска. Но стига да не го налага на другите. А при Дънов става въпрос точно за секта - той не учи хората на Добро, той си създава стадо от послушни овцички. И естествено като всяка секта ги ограничава в една затворена общност. Предполагам не си съгласна с мен. Само, че има много примери за разбити семейства и съдби от тази секта. А не съм видял нищо добро, което да е направил Дънов и дъновистите за света, за България или за отделна личност. Вярвайте в каквото и колкото си искате. Мога да ви изтърпя дори съборите на Рила, колкото и да ми е противно едно такова оскверняване на това прекрасно място. Но няма да търпя налагането на светъл образ на един хахо. Няма как да търпя подмолни рекламни трикове.
цитирай
43. анонимен - Абе и Вие не сте наред
13.07.2011 11:09
Абе и Вие не сте наред! Не съм привърженик на Дънов и неговите последователи, но това е прекалено и няма нищо общо с билките и лечебното им действие. Абсолютно злобни и с нищо непредизвикани коментирани. Очевидно някои хора искат на всяка цена да наложат мнението си. Вчера в някаква степен бях съгласен с коментарите Ви, но сегашните са вече прекалени!
цитирай
44. kasnaprolet9999 - svilen75
13.07.2011 11:37
Ето за това си много прав-"Всеки има право да вярва в каквото си иска. Но стига да не го налага на другите." Защо не се придържаш към тази максима? Налагаш ни своето мнение и наричаш дъновистите овци и глупаци. Проявявай повече търпимост към инакомислещите от теб.
цитирай
45. svilen75 - Хммм, интересно. . . много ми е чудно ...
13.07.2011 14:56
Хммм, интересно ... много ми е чудно аз ли пуснах пръв коментар, а после и написа статията, че ме обвиняваш в налагане на мнение???
Нормално е като види човек дъновистка пропаганда, след като не е съгласен с нея да реагира. Не е ли така???
До анонимния: темата за билките се използва от дъновистите подмолно да прокарат идеите си и да зарибяват. Точно по начина, по който паневритмията се представя за "лечебна гимнастика".
цитирай
46. tihatavoda - За билките и още нещо .
13.07.2011 14:57
" През май и юни в хубави слънчеви дни, сутрин рано събирайте билки. Сушете ги и после ги поставяйте в стъклени бурканчета. Запушени да постоят още малко на слънце." ....Това , може би , е един много сигурен метод за развъждане на мухъл , но билкарите не желаят да направят професионален коментар . А сега , и още нещо : " Време е да дойдат хора , да премахнат неестествените положения в живота . Не е само да се премахнат тези положения , но да се внесат в живота нови идеи . Ако хората нямат нови разбирания , светът не може да се оправи . Ето и комунизмът е една идея . Партия ли е комунизмът ? - Партия , но по- добра от другите . Трябва да мине и тази партия , но и там няма да спре . Комунизмът подразбира нещо общо , общност .В този смисъл всички трябва да имат еднакви права. Комунистическата идея е права , но тя не може още да се приложи . В малък мащаб , тя се прилага в дома , в семейството . " .....цитатът е от "Лекции на Учителя от 1932 г."
цитирай
47. kasnaprolet9999 - tihatavoda
13.07.2011 16:10
Ако билките са добре изсушени, не може да се хване мухъл, съхранявайки го по този начин. Аз познавам и събирам много билки и често пиша за тях тук в блога. Ако ти е интересно-виж в моя блогрол-№10 и 24. Снимам ги и споделям своя опит, като желанието ми е да помогна на хората да ги разпознават и ползват. Съхранявам ги в книжни пликове. Малка част от тях държа в стъклени бурканчета от 250 гр., които стоят на видно място в кухнята ми и за улеснение при правенето на сутрешния чай. До сега не са мухлясвали и когато свърши съдържанието им ги пълня отново. Не ги излагам на слънце, мисля че е напълно излишно това, но не казвам че е грешно. За твоето още нещо няма да коментирам, че нали виждаш как са ме налетели:)))
цитирай
48. kasnaprolet9999 - Хммм, интересно. . . много ми е чудно ...
13.07.2011 17:29
svilen75 написа:
Хммм, интересно ... много ми е чудно аз ли пуснах пръв коментар, а после и написа статията, че ме обвиняваш в налагане на мнение???
Нормално е като види човек дъновистка пропаганда, след като не е съгласен с нея да реагира. Не е ли така???
До анонимния: темата за билките се използва от дъновистите подмолно да прокарат идеите си и да зарибяват. Точно по начина, по който паневритмията се представя за "лечебна гимнастика".


Ти не си влизал до сега в блога ми и не знаеш, че аз пиша изключително много за билките. Снимам ги и споделям своя опит, като желанието ми е да помогна на хората да ги разпознават и ползват. Опитът на Дънов в билколечението е само притурка към моя. Той работи с малко на брой билки, а аз познавам над 100 вида, за повечето от които вече съм написала постинги. Има ги систематизирани в моя блогрол-№10 и №24. Не съм дъновистка, но го харесвам и ако продължаваш да плюеш по него ще постигнеш обратен резултат. Ще взема да се включа и аз в бялото братство, ще изуча всичките му писания и тогава в зор ще се видиш от мен:))))
цитирай
49. thefaceoftheshadow - Определено велик човек!
14.07.2011 15:14
Благодаря за любопитната информация! Поздрави!
цитирай
50. kasnaprolet9999 - thefaceoftheshadow
14.07.2011 15:25
Браво на теб за смелостта да го кажеш след проведената разяснителна кампания на няколко антидъновисти. Посипи си главата с пепел, до като не е станала късно :))))
цитирай
51. lusilusi1 - От кого получихме духовна сила?
15.07.2011 09:21
Много са противоречиви мненията и коментарите за Петър Дънов, аз съм една посредствена в развитието си личност но сърцето ми ,душата ми се изпълват с любов и почит към Учителя, защото нито в училище, нито от комсомолската организация,нито от комунистическата партия, нито от СДС и новата "демокрация", нито от офицялните представители на църквата, получих знания, които да ми помогнат в труден момент, а точно Петър Дънов е моя Учител.Той ме научи да живея в мир и любов. Всички ,които го хулят искат точно обратното. Избора е наш.
цитирай
52. stoian11 - Дънов е слуга на дявола и е хубаво че ...
15.07.2011 10:08
Дънов е слуга на дявола и е хубаво че дъновоподобните изплуват на повърхноста същите се правят на християни но не са.
цитирай
53. kasnaprolet9999 - danailvdimitrov
15.07.2011 10:31
Прочетох го, много добре говори и изглежда правдиво, ако не бе казал, че тук таме може да има някакъв свещеник, който да не спазва божиите догми, само че това е вече масово явление, просто единици са божиите хора в храма, виж това:
http://www.youtube.com/watch?v=saWF8HhHxj0&feature=related

Когато погребваха свекърва ми, попа беше толкова пиян, че едвам му се разбираше какво говори. Нямало кого друг да пратят, разбрахме след това и то в църквата на централните гробища в гр.София. Няма кой, защото останалите са заето с материални, а не богоугодни дела. не се очудвам, че при това положение се търсят други пътища към бога и не смятам, че те непременно трябва да са сатанински. Вярвам в бога, а не на църковните служители!!!!
цитирай
54. kasnaprolet9999 - lusilusi1
15.07.2011 10:34
Точно така, избора е наш.
lhttp://www.youtube.com/watch?v=saWF8HhHxj0&feature=related

цитирай
55. kasnaprolet9999 - Дънов е слуга на дявола и е хубаво че ...
15.07.2011 10:37
stoian11 написа:
Дънов е слуга на дявола и е хубаво че дъновоподобните изплуват на повърхноста същите се правят на християни но не са.


Виж в клипчето, което прибавих отдолу, слугите на дявола днес се разхождат в расо точно в божиите храмове.
Когато погребваха свекърва ми, попа беше толкова пиян, че едвам му се разбираше какво говори. Нямало кого друг да пратят, разбрахме след това и то в църквата на централните гробища в гр.София. Няма кой, защото останалите са заето с материални, а не богоугодни дела. не се очудвам, че при това положение се търсят други пътища към бога и не смятам, че те непременно трябва да са сатанински. Вярвам в бога, а не на църковните служители!!!!
цитирай
56. learningtogether - Поздравления за интересните постинги на авторката
15.07.2011 21:48
Колко злоба, омраза и ненавист има обаче в някои хора!
Но и те са божии чада, ... или божии хора - как е по-точно да се каже ?!
цитирай
57. pachangel - Не трябва БПЦ да взима отношение.
17.07.2011 04:28
Трагичното състояние на БПЦ позволи масовото навлизане на католиците,евреите и сектите изпратени от САЩ у нас.Налагането на педераските паради и мълчаието на духовенството по този въпрос ги задължава да си опяват на вярващите бабички и не разсъждават какъв е бил Дънов.По добре ли е господа попове че зарибиха младежите с чуждата измишльотина наречена "джулая".Не виждам каква е ролята на псевдо религията у нас когато посрещате папата като месия а посещението на вселенския патриарх дори не беше отразено като събитие.Дънов ли ви е виновен че отблъсвате всечки православни страни от България като все повече отслужвате и почитате католическите празници.Сами ще останете със страхливите и предателски душици но Дънов ще остане в паметта на хората като достоен българин.
цитирай
58. kasnaprolet9999 - danailvdimitrov
17.07.2011 18:14
Нищо такова не съм казвала, къде го видя и защо ми се правиш на жертва.Аз не поставям равенство между недостойните божии служители и православната църква. Ако тя се е отдалечила от хората, то причината не е в тях и няма да й помогнат, ако се правят, че не го забелязват.
цитирай
59. kasnaprolet9999 - Колко злоба, омраза и ненавист има ...
17.07.2011 18:20
learningtogether написа:
Колко злоба, омраза и ненавист има обаче в някои хора!
Но и те са божии чада, ... или божии хора - как е по-точно да се каже ?!

Всички сме божии чада, а божиите хора са част от нас, които са целият си живот да служат само на бога и са се отказали от земната суета. Благодаря ти за подкрепата и разбирането.
цитирай
60. kasnaprolet9999 - Трагичното състояние на БПЦ поз...
17.07.2011 18:29
pachangel написа:
Трагичното състояние на БПЦ позволи масовото навлизане на католиците,евреите и сектите изпратени от САЩ у нас.Налагането на педераските паради и мълчаието на духовенството по този въпрос ги задължава да си опяват на вярващите бабички и не разсъждават какъв е бил Дънов.По добре ли е господа попове че зарибиха младежите с чуждата измишльотина наречена "джулая".Не виждам каква е ролята на псевдо религията у нас когато посрещате папата като месия а посещението на вселенския патриарх дори не беше отразено като събитие.Дънов ли ви е виновен че отблъсвате всечки православни страни от България като все повече отслужвате и почитате католическите празници.Сами ще останете със страхливите и предателски душици но Дънов ще остане в паметта на хората като достоен българин.


Прав си за гейските паради, нямам нищо против тези хора, но защо трябва да парадират със своята сексуална ориентираност. То стана вече мода, имайки предвид и случая Азис си е направо скандално. За Джулая обаче не си прав, този празник се празнува само в България и не е внесен от никъде. Младежите са си го измислили навремето и все повече хора го празнуват. Аз имам някакво обяснение за това.Да, като наследници на траките в нас е жив духът на Орфей, който в тракийската митология е бил въплъщение на Слънцето, музиката, лечителството и безсмъртната любов . За това много лесно прехвърляме представите и усещанията от Орфей и Орфизма, към Джулая, за Слънцето, за неговия изгрев и за възраждащата се природа, за любовта, която търсим да осмисли живота ни- виж постинга ми за този празник.
цитирай
61. boris66 - boris66-krasnaprolet
29.07.2011 18:36
УчителятДънов е бог отец слязъл в даден момент на земята ,за да проправи старите пътища към бога!Той е едно явление, когато светът е особено грешен и паднал, за да го възроди и претвори. Той гововри за Любовта ,като движеща и градивна сила ,за която всъщност говореше и самият Христос-това е същността на Новият завет!
цитирай
62. kasnaprolet9999 - boris66
31.07.2011 14:11
Благодаря ти за включването. Дали е бог отец не мога да твърдя, но Дънов е харесван от хората по цял свят и неговото учение, основаваща се на вселенската любов допада на хора от различни вероизповедания.Много ми е мъчно, че го нарекоха богоухулник и антихрист.
цитирай
63. pachangel - kasnaprolet9999
04.08.2011 01:18
"Да, като наследници на траките в нас е жив духът на Орфей, който в тракийската митология е бил въплъщение на Слънцето, музиката, лечителството и безсмъртната любов . За това много лесно прехвърляме представите и усещанията от Орфей и Орфизма, към Джулая, за Слънцето, за неговия изгрев и за възраждащата се природа, за любовта, която търсим да осмисли живота ни"

Сега вече разбрах че Орфей е изпълнявал песента "Джулай морнинг" и за да не се налага другите да учат български език Орфистите така са натекли чисто българския тракийски ритуал че ние трябва да учиме английски.Паневритмията на Дънов дали е позната под същото име в англоговорящите страни :)
цитирай
64. kasnaprolet9999 - pachange
15.08.2011 00:04
Нищо не си разбрал, само се гъбаркаш:)))
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14082291
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41285
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930