Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
21.11.2010 19:36 - Искаме гора-Шествие за защита на гората
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Новини   
Прочетен: 9656 Коментари: 31 Гласове:
261

Последна промяна: 24.11.2010 17:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
imageimageimage

imageimage
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" организира днес в София и Бургас шествие в подкрепа на опазването на българската гора.

Сборният пункт беше в 14 ч. пред НДК. Тръгнах и аз с по-малкия ми син Додо, то за къде е гората къде без грижите на пролетта. Събрахме се около 200 човека, повечето бяха младежи и това бе  много радостно. Някои от тях бяха дошли с велосипедите си. Един от организаторите обясни, как на първо четене е минал новия проектозакон за горите. Очаква се до две седмици той да мине през парламента на второ четене.

Обясни ни още какво се предвижда в него и какво ще се случи с нашите гори, което звучи много тревожно и то е следното:

       - Някои от заменените гори ще могат да се застрояват.
       - Държавните гори в защитените територии като Витоша, Рила и Пирин ще може да стават частни. 
       - В горите ще може да се строят например ски писти и вятърни централи, но изсечените терени ще продължат да се водят гори.Това ще спести много средства на инвеститорите, тъй като няма да се променя статута на земята, за което до сега те трябваше да си платят на държавата. Те ще бъдат облекчени, но за сметка на кого?
       - Управлението на природните паркове ще мине от държавата към общините. Дадоха се примери  за община Царево , която знаете щеше да ликвидира за малко Природен парк Странджа, ако не се бяха намесили природозащитниците. Община Сливен също е направила своите негативи по отношение на местния парк "Сините камъни".

Младите хора, както и много граждани с будна съвест са против тези промени, които ще доведат до намаляване на горските площи и те ще бъдат застроени, вероятно и презастроени, както това се случи вече на доста места в България. Част от горската фауна ще бъде унищожена, за да може някои известни нам бизнесмени да си напълнят гушите. Улиците гърмяха от нашите викове, някои младежи думкаха с барабани, пяхме песента-Хубава си моя хоро, миришеш на младост, но вселяваш в душите ни, само скръб и жалост....Колко актуално звучи този текст сега...

Когато тръгнахме по Витошка към нас се присъединиха много млади хора. До като стигнем до Народното събрание се удвоихме. От блог бг имаше една малка, но представителна група. Бай Момчил, Чери и двете им разкошни дечица, аз и моят по-малък син крачехме бодро всред младежите и викахме заедно с тях "Искаме Гора",   "Гората е за нас", "Спасете гората", "Всеки ден ще е така за природата".


image

image

 

Когато стигнахме до Народното събрание, двете момичета, които държаха този плакат се качиха по стълбичките да входната врата и застанаха така, че всички да ги виждат. Всички викахме"гората е равна на живот". Дойде един полицай и изгони двете момиченца, които просто кротко си седяха там и мило ни се усмихваха.
Повече снимки от това събитие може да видите тук:

dnevnik.bg/photos/2010/11/21/997352_fotogaleriia_prirodozashtitnici_organiziraha_shestvie/

 След това отидохме в малката градинка, между Народното събрание и парламента, където отново организаторите ни говориха за тъжните промени, които ни очакват, ако се приеме закона в този вид. Спомних си, как през зимата в големия студ седяхме пак там заради тъпия закон за генно-модифицираните храни. Благодарение на нашите протести, закона не беше приет във вида, който ни го бяха подготвили "умните  експерти от НС" и България остана свободна от ГМО. За това имах три постинга, който се интересува да бръкне в архива ми.

Питам се, защо всеки път трябва да протестираме, за да има свестни закони. Не ги ли е срам управляващите пред младите хора, на които са обещали светло бъдеще и че тези срамни заменки с горите ни ще бъдат отменени. Сега какво следва, от тези промени  няма да има заменки, направо ще си ги продаваме, така както са си в горския фонд, колко му е. Ще бъдат унищожени  много дървета, цветя и билки, как ще го обясним след време на нашите потомци, че сме могли да се намесиме, но не сме го направили. На един плакат пишеше-"Не режете клона на който седиме". Гледах разтревожените млади хора и ми стана мъчно за тях, грабнах по едно време микрофона и им разказах за много неща.

Казах им, че ако бъдат все така активни, ще могат да повлияят на правителствените решения в полза на горите, така както се случи и с другия закон. Казах им, че мирния процес има и други форми. Разказах им, как ние блогерите от блог. бг спасихме домът на отец "Йоан", като задръстихме електронните пощи на кметицата на гр. Елин Пелин, омбудсмана, премиера, президента. Комисията по строителен контрол набързо взе разумното решение.
Искам да ви предам, макар и със закъснение благодарностите на Отец Йоан за вашата помощ. Той дойде в края на септември да освети обновеното читалище Н.Хайтов и долната снимка е от там.


image
Тогава на тържеството бяхме заедно с Таня от гр.Свищов, която ми бе на гости и това е нейна снимка. Тук съм с малкия ми син, който като мен е върл природозащитник. Той също е блогер, но малко пише, много не го влече, но е в крак със живота на блогерите тук.

Организаторите на протеста ни съобщиха, че ще бъдат организирани през следващите почивни дни още такива шествия и това ще продължи до приемането на закона за горите. Ако не ви харесат тези промени елате на тези шествия и разкажете за това на повече ваши приятели. То е ясно, че без нашата намеса няма да имаме нормални закони.


 

 За да имаме гори, за да спасим горите, защото гората е живот е важно, колкото се може повече хора да дойдат на следващите шествствия.  

Още авторски снимки и информация за това събитие ще намерите във втората част на този постинг, но не пропускайте и първата:

cchery.blog.bg/drugi/2010/11/24/21-noemvri-2010-deniat-v-koito-se-rodi-socialnoto-obshtestvo.639783#last_comment

 


Тагове:   новини,


Гласувай:
2611. yuliya2006 - ОБИЧАМ ТЕ ГОРА, ТИ МОЯ
21.11.2010 19:48
ОБИЧАМ ТЕ ГОРА, ТИ МОЯОбичам те гора ,ти моя
и в дъжд окъпана и свежа.
И слънце сгряла те-прекрасна,
на бор ухаеща,всевисшна.

Обичам те гора,ти моя
и в сняг от белота покрита.
И чистота,приказно красива
и гледам те,нямам по-любима.

Обичам те,гора ти моя
и пролетения първи лъч.
През клоните до мен достигнал
и в детски свят ме върнал.

Обичам те,гора ти моя
и в летен ден и в мараня.
Под сянката на тихо да заспя,
упоена и толкова щастлива.

Обичам те ,гора ти моя
и в есента златиста.
Да преливаш в мъдростта ,
от благородсвото ти взела.

ДЖУЛИЯ БЕЛ


цитирай
2. kasnaprolet9999 - yuliya2006
21.11.2010 20:00
Чудесно стихотворение, мисля си, че като деца всички ние сме обичали гората, как става така, че някои от нас се променят до неузнаваемост?
цитирай
3. stela50 - Не мога да си обясня ,как се стигна до тук ...Права си ,всички обичаме гората.
21.11.2010 20:11
А се чудим как да опазим природата ,която ни дава живителни сили и здраве .
Благодаря ти за този постинг ,Късна Пролет .
цитирай
4. chara - Обади ми се по-раничко за следващия протест.
21.11.2010 20:23
Ако съм в София - ще дойда!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - stela50
21.11.2010 20:23
Радвам се, че ме разбираш, хубаво е да си задаваме въпроси, все някога ще разберем отговора :)))
цитирай
6. kasnaprolet9999 - chara
21.11.2010 20:24
Дадено, ще увеличим групата на протестиращите блогери с още един качествен човек като теб. Поздрави!!!
цитирай
7. monna - Не само гората, природата е застрашена от нас, хората!
21.11.2010 21:27
Тя ще ни накаже, тогава ще искаме да поправим грешките си, но ще е късно...
цитирай
8. kasnaprolet9999 - monna
21.11.2010 22:01
Така е мила, за това не си останах в къщи и излязох на улицата да бъда заедно с младите хора, да споделя мисли с тях и да помогна за запазването на природата. Призовавам ви следващия път да бъдем повече. Когато вървяхме по улиците призовавахме хората с "Елате с нас" и те тръгваха. Няма да забравя един доста възрастен дядо бе тръгнал нанякъде с колелото си, като ни видя, усмихна се весело и тръгна с нас. Така трябва, да бъдем единни, за да успеем.
цитирай
9. анонимен - Приятелска препоръка
22.11.2010 07:21
Хубаво е преди да поствате каквото и да било, да си го проверите за правописни грешки. Като имате груба правописна грешка още в заглавието, цялата прекрасна идея става смешна и олеква. Пише се "шествие", всички останали Ваши вариации са само плод на несигурното Ви произношение...
цитирай
10. анонимен - И още една
22.11.2010 08:52
На мен пък ми прави впечатление, че всички позитивни герои в БГ са неграмотни. Онзи ден по "най-българската" телевизия видях надпис "бългЪрската"

Е как тогава очакваме нещо в България да се оправи, като няма кой да го направи.
цитирай
11. kasnaprolet9999 - анонимен
22.11.2010 10:06
Това да ми е кусура, направих го от бързане, след митинга имах доста неща за вършене в къщи. А ти само това ли видя в моя постинг? Съжалявам те, ако е така, значи нищо не си разбрал.Аз си оправих грешката още първите минути след публикуването на този постинг, но ти цял живот ще си останеш черноглед.
цитирай
12. анонимен - "Аз си оправих грещката&q...
22.11.2010 10:44
"Аз си оправих грещката" . Отново грешка, но това не е от значение, явно е от бързане да поставиш квалификацията "черноглед". Апелирам и към двете страни- не разваляйте хубавата идея с дребнави заяждания. Темата е актуална и инициативата е великолепна. Поздравления и съпричастност от моя страна.
цитирай
13. kasnaprolet9999 - анонимен 12
22.11.2010 13:34
Приемам критиката, не за това бързах, но няма значение, вече няма да нося под една мишница три дини, ще си свърша текущата работа, пък за блога ако остане време :))) Пак излитам по задачи, пък ако някой още го влече да ми търси технически и стилови грешки. Хубаво е, че намираш темата за актуална и си съпричастен. Поздрави!!!
цитирай
14. baimomchil - Най-вредната и паразитна професия е критиката
22.11.2010 14:10
Тва са паразити, които живеят на гърба на твореца.

И поради как точно заради 1 правописна грешка, тезата олеква, бе критикарю?
Аре като си много способен дай едно твое творение да видим, че да се научим кое как се прави. Ама май няма да има такова. По-лесно е да се критикува.

Само че критиците паразити никой не ги помни, докато творците влизат в историята и се знаят от всички.

Аре даскале, деразай.

п.с. Може и на мен да ми потърсиш няколко правописни грешки...
цитирай
15. анонимен - НА № 13 И № 9 ИСКАХ ДА КАЖА ДА НЕ ПИЛЕЯТ ...
22.11.2010 14:43
НА № 13 И № 9 ИСКАХ ДА КАЖА ДА НЕ ПИЛЕЯТ ЕНЕРГИЯТА СИ С НЕГАТИВИЗЪМ. а № 14 ТАКА И НЕ РАЗБРА СМИСЪЛА НА КОМЕНТАРА. нЯМА И ДА ГО РАЗБЕРЕ С ПОВЕДЕНИЕТО СИ НА ОЩИПАНА МОМА. кРИТИЦИТЕ НАРИЧА "ПАРАЗИТИ", НО ИМА РАЗЛИКА ОТ КРИТИКА ДО КРИТИКА. ЕДНАТА Е ГРАДИВНА, НЕГОВАТА Е НЕГАТИВНА. ХУБАВ ДЕН НА ВСИЧКИ - И НА КРИТИЦИ И НА КРИТИКУВАНИ И ОЩЕ ВЕДНЪЖ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ГРАЖДАНСКАТА ПОЗИЦИЯ ЗА ОПАЗВАНЕ НА ПРИРОДАТА.
цитирай
16. baimomchil - А номер 15
22.11.2010 14:58
да си чувал за Caps Lock ? А да знаеш, че писането в интернет с главни букви е проява на лош тон (един вид) каране, крещене. Аре с твоите камъни по твоята картуна. А иначе всички критици са паразити. Няма разлика!!!

Аре лек ден и на теб.
цитирай
17. анонимен - Бай Момчиле, пак успя да ме разсм...
22.11.2010 15:13
Бай Момчиле, пак успя да ме разсмееш. Точно на това се надявах - да докажеш, че си от критикарите - паразити, както сам ги наричаш. Това беше тест и ти успя. Хайде да се посмеем всички заедно и дано ти уври кратуната /с твоите камъни по твоята глава/. Усмихнат ден на всички и ти благодаря, че искрено ме разсмя.
цитирай
18. mikino - Ако съм в София - ще дойда! АБСО...
22.11.2010 17:05
chara написа:
Ако съм в София - ще дойда!

АБСОЛЮТНО ЗА!!! С ДВЕ РЪЦЕ ПОДКРЕПЯМ!!!
цитирай
19. baimomchil - Анонимка
22.11.2010 17:53
Казваш че се разсмя, ама всъщност се насра.
цитирай
20. kasnaprolet9999 - от №14 до тук
22.11.2010 19:13
Виждам, че добре сте се позабавлявали, до като ме е нямало. Е..., няма лошо да се поспори малко,но не е хубаво да си разменяте обидни фрази. Казват, че така се раждала истината, а всяко раждане е мъка....:))
Не съм в състояние да говоря по същество, защото се връщам от зъболекар и не искам да си го изкарам на никой от вас :((((
mikino-на следващото шествие ще ти пратя съобщение, става ли?
цитирай
21. анонимен - Горски трол
22.11.2010 21:52
Абе аре беееееееее...... тука още малко за АЕЦ Белене ше протестирате - вземете се стегнете малко а ?! Анонимния, евала ти правя, ще ги разбиваме винаги без да подозират. Казвам ти цял следобед на сранье ми мирише и не е от тях да знаеш....... от тебе си е :D
цитирай
22. net - :)
22.11.2010 21:57
kasnaprolet9999 приятелко мила- само с протести гора не се създава. Ако трябва помощ- на среща съм./много не ме бива в копане и залесяване/
Сега е времето да се подготвят терените за следващата година и да се залесява.Ако всеки път когато се прави "първа копка" в дупката се поставя по едно дръвче- ще бъде добро начало, ако всеки протестиращ залеси по две дръвчета, ще се гордеем, че сме запазили гората.
А за агит-табло - мога да предложа рисунките "Моята гора" от тази година и от предишни изложби на децата от детските градини- малко наивни, малко плашещи и много искрени.
цитирай
23. kasnaprolet9999 - net
22.11.2010 22:10
Идеята е да се запази това, което е вече създадено и да не се изсича, напоследък статистиката е ужасяваща по отношение на изсичането. Ние в София имаме такива инициативи по залесяване, купуваме коледни дръвчета с корени и след новогодишните празници ги разсаждаме в Южният парк. Прочети какво искат да направят, да улеснят дебеловратковците с огромните златни синджири да продължават да изсичат гори и да градят лифтове и какво ли още не.Свършиха държавните предприятия за приватизация, сега ще си продаваме горският фонд, вместо да развиваме икономиката.
цитирай
24. анонимен - от Венелин
22.11.2010 22:36
Вместо приказки, толкова хора, ако дадат по десет лева - да се направи една фондация, да купи горите които ще се приватизират и тогава никой няма да може да ги пипне...
цитирай
25. анонимен - Бай Момчиле, "Объркал си р...
23.11.2010 09:20
Бай Момчиле, "Объркал си рейса, пич". Някой ти е изял вафлите, но не съм аз. Моля те, спри да ме разсмиваш, ти отново доказа, че повечето хора обичат да критикуват, а не приемат критиката. Сега ми е още по-смешно, но спирам. Пътувам с междуградски автобус и почивката свърши. Добре се забавлявахме пътниците с твоите коментари, но е време шофьорът да се концентрира. Изразявам съгласие с Венелин. На авторката искам да кажа - късна или ранна, пролетта си е пролет и носи надежди. Бях на шествието много случайно, просто минавах и се присъединих. Ако имам предварителна информация, следващият път присъствието ми няма да бъде случайно. Успех, "късна пролет" и дано заедно успеем да опазим зеленото богатство на България. Поздрави на всички, без значение какво са написали - нали в спора се ражда истината.
цитирай
26. анонимен - Хора, внимавайте къде се храните и ...
23.11.2010 09:34
Хора, внимавайте къде се храните и какво ядете! Пицария "Бачи" в "Дружба" регистрира нов случай на хранително натравяне. Предишният беше в другото "Бачи" - в "Слатина". Отделно са недоволните клиенти, върнали храна заради непоносимата миризма на развалено или присъствието на хлебарки в гозбите. Такива неща не се случват само на филм. Пазете си здравето!
цитирай
27. kasnaprolet9999 - Ех, Венелине
23.11.2010 09:51
Малко ли парички дадоха хората в приватизационните фондове, които сложиха в портофейла си купища предприятия, така наречената масова приватизация. Какво стана, колко от тях са още в публичното пространство и колко техни предприятия функционират?Какво получиха хората от това-жълти стотинки. Гората трябва да си остане държавна и да се полагат грижи за нея.Масовките не вървят у нас, колективната отговорност се обръща в колективна безотговорност. Младите момченца от приватизационните фондово се погрижиха да си направят блестящи офиси, да си накупят луксозни коли, да се излъскат, а предприятията си оставиха на самотек, за много от тях се погрижи Агенцията за публични вземания, разпродаде ги заради натрупани дългове. Държавата ни се разтовари от грижата за много предприятия, които се приватизираха, редно е все пак за нещо да се погрижи както трябва.Ако не иска, обществото от мислеши хора трябва да й го наложи, има различни начини за мирен протест и шествията, митингите са част от него.
цитирай
28. kasnaprolet9999 - анонимен 25
23.11.2010 09:58
Много дълго пътува твоя рейс, то бай момчил има да се чуди в кой рейс си се качил, ти май няколко вече си сменил. За него не се притеснявай, дадох му нови вафли и престани да го дразниш. На следващото шевствие ще се разберете кой е крив и кой е прав, а аз ще раздам правосъдие, ще купя цяла кутия с вафли и до като не ги изядете.... :))))
цитирай
29. baimomchil - Анонимният паразит
23.11.2010 10:20
радвам се, че забавлявам хората. В този свят усмивките значат много. Само едно се чудя като се посра в автобуса не ли им замириса на хората?

п.с. Дай някое твое творение да видим? Няма. Е как да има то паразите не създават, а живеят на друг гръб, че и името си не показват.
цитирай
30. baimomchil - Rouzi
23.11.2010 17:18
Политиците обичат само 1 нещо - $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$
цитирай
31. kasnaprolet9999 - rouzy
23.11.2010 19:12
Така е мила, а толкова много гори се изсекаха вече и вместо да се помисли за спасяването на останалите се мисли как да улеснят построяването на още неща в земите от горския фонд. Англичаните са точни хора, явно не можем да се мерим с тях, у нас всяко ново правителство тръгва да променя законите.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13676387
Постинги: 836
Коментари: 16422
Гласове: 40940
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31