Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.02.2016 16:43 - Кой какво празнува днес???
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 8489 Коментари: 6 Гласове:
12

Последна промяна: 21.05.2016 00:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес е двоен празник, денят на влюбените (св.Валентин) и денят на лозята (св.Трифон Зарезан по старому). Всеки според своите разбирания празнува един от тях, а някои като мен например празнуват и двата. И това е защото има нещо много общо между тях, което позволява съчетаването им в един празник. Сещате ли се кое е то? Ами не е трудно, изразено математически това са техните производни - любовта и виното. Какво е общото между тях според мен: 

1.Любовта и виното трябва да са споделени поне с още един човек, за да са Ви сладки.


image
  
Снимка: Вася Константинова.
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

2. Трябва да са качествени/истински, за да Ви доставят така жадуваното възвисяване на духа.

image

Снимка Йорданка Желева 
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

3.Трябва да умеете да ги дозирате, за да не страдате от тяхното излишество или недоимък. 

image

Снимка Ел Модо 
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

4.Трябва да положите усилие, за да ги съхраните за по-дълго време в първоначалния им вид.
За да запазите любовта не трябва да се опитвате да променяте човека до себе си, а само да го стимулирате да извърши тези промени, ако това се налага за неговото израстване. Любовта се изпарява при всяко силово действие. Разочарование следва и за двете страни.

  
image

Снимка В.Дамянов
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

5.Не трябва да изпадате в зависимост от честата им употреба, ако искате да сте щастливи. 

  image

Снимка В.Дамянов
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

6.Любовта и Виното могат да бъдат оценени само от познавачи.
 
image

Снимка: В.Дамянов

Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

7.Любовта и виното могат, както да лекуват, така и да разболяват.

image

Снимка В.Дамянов
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

Ето какво казва учтелят Петър Дънов за лечебната сила на взаимната любов:
"Когато обичате, ставате здрави. И този, когото обичате, става здрав.  Ако наистина живее във вас идеята на любовта, вие ще можете да лекувате. Любовта е сила, която лекува. 
В бъдеще, който иска да живее дълго време трябва да люби. Висшите трептения на любовта минават през тялото на онзи, който люби и го пречистват и подмладяват. Колкото повече душата изявява своята любов, толкова по-издръжлив е човешкият организъм. Дългият живот е в зависимост от любовта на човека. Първото нещо, което любовта ще внесе, то е истинско здраве. Даже и на смъртно легло да сте, ако приложите любовта, положението ви ще се подобри и ще оздравеете.
Това е Божествен закон, който можете да приложите. Любовта има имунитет срещу всички болести......Тя повишава трептенията, вибрациите на човешкия организъм и с това го прави способен да издържа на външните влияния и на микробите. Когато човек се демагнетизира, той губи своята жизнена енергия и лесно заболява. При всяко демагнетизиране става пропукване на известни места в двойника, отдето изтичаголяма част от жизнената енергия на човека. Когато това пропукване се запуши, човек оздравява. Всяка дума, която излиза от любовта, служи като мазилка, с която се запушва и най-малкото пропукване на нервната система. 

image

Снимка В.Дамянов
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

Който върви в посока обратна на любовта, постепенно губи здравето и силите си. Предразположението към болести и страдания се дължи на безлюбие или на малка любов.
Любовта лекува и премахва причините на болестите.  Ако хората се обичаха, болести нямаше да има. Но когато хората един друг се лишават от любовта, тогаз идва ред на болестите, с които не можем да се справим. Закон е: любовта премахва всички слабости и недъзи. Тя е особено космическо течение, което минава през всички живи същества. Колкото по-правилно се приема и предава тази енергия, толкова по-здрав е човек."

Неудачите в любовта водят до снижено настроение, самоунищожителни мисли, безсъние, импулсивни постъпки и дори до вътрешни заболявания. Характерен пример е синдромът на разбитото сърце – внезапно понижаване на броя на свиванията на сърдечния мускул под влияние на отрицателните емоции.


image

Снимка В.Дамянов
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

Червеното вино увеличава сексуалното желание при жените, установиха екип от учени от Университета на Флоренция. Разбира се, става дума за пийване в умерени граници - по 1-2 чаши на ден. Тогава гроздовият еликсир се превръща в мощен афродизиак за слабия пол.
Химическото съдържание на напитката - танин, ензими, калий, натрий, различни фосфати и плодова захар, води до увеличаване на притока на кръв и разширяване на обема на кръвоносните съдове в “ключовите” области на женското тяло - таза и матката. Това неизменно води и до повече мерак за правене на секс. Важна подробност е, че дамите, които обичат това питие, губят либидото си на много по-късна възраст от останалите, установили учените от Флоренция. Така умерената употреба на червено вино се явява ключов фактор за запазване на сексуалната младост.
Но не само това - 2 чаши на ден са гаранция и за дълги години здраво сърце. Важна съставка на напитката са т. нар. флавоноиди - химически вещества, които заедно с полифенолите създават антиоксидантния ефект на червеното вино. Организмът, особено в зрялата възраст на човека, произвежда мазнини, които се окисляват според естествените механизми на тялото, в непрекъснат досег с кислорода. Така се образува лошият холестерол, натрупващ се по вътрешната страна на кръвоносните съдове. Флавоноидите “изяждат” именно този холестерол, тъй като забавят процеса на окисляване на мазнините (оксидация).

Тези ценни вещества се съдържат в ципата на гроздовите зърна. Когато се прави червено вино, майсторите оставят плода да ферментира заедно с люспата, докато при бялото алкохолната течност се извлича само от сърцевината на зърното, като ципата се отстранява. Именно затова червеното вино съдържа флавоноиди и е такъв мощен антиоксидант. То се препоръчва в умерени количества не само като афродизиак, но и като профилактика срещу сърдечните заболявания.

image

Снимка: В.Дамянов
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.
 

8. И ето още една констатация “Любовта е равна на алкохола по степен на увреждане на ума-на влюбения, както и на пияния прощават всяко безумство”. Виното и любовта опиват...добре, че виното бързо се изхвърля като алкохол от кръвта....черния дроб си върши работата. А как мъчи любовта, останала в кръвта да бушува.... тотални поражения и невероятен летеж.... как да ги разделиш? Но времето си върши работа, подобно на черния дроб, нали? Не при всички обаче, една легенда разказва че от любовната мъка на Орфей по неговата Евредика се появило орфеевото цвете. Когато тя умряла, по местата на които са капали сълзите на Орфей е поникнало това красиво синьо-бяло цвете. Тук навсякъде присъстват снимки от това необикновено цвете като символ на безграничната и всеотдайна любов.
 

 image
Снимка: Ел Модо 
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

9. В процеса на  любовта и направата на виното протичат мощни химически реакции.
Влюбването протича в три фази, при всяка от които в тялото ни се отделят различни химични вещества. 
     Първа фаза: Привличане
     Неин двигател са половите хормони тестостерон и естроген. Тестостеронът не се среща само при мъжете - той играе главна роля и за сексуалния подтик при жените. Тези хормони, както казва Хелън Фишър, „ви карат да се оглеждате за нещо“.  В момента на възникване на сексуално привличане в субкортикалната област на главния мозък, отговаряща за удоволствието, започва активно да се изработва невромедиаторът допамин и човек изпитва силен емоционален подем и възбуда. Увеличава се изработката от жлезите за външна секреция на феромони – природен „парфюм”, повишаващ привлекателността за противоположния пол. В кръвта се освобождават норадреналин и адреналин, предизвикващи учестено сърцебиене. Какво задейства тази химическа лаборатория? Основният инстинкт и половите хормони: естрогените (в незначителна степен) и тестостеронът, който формира либидото в мъжете и жените и стимулира представителите на силния пол към постоянно търсене на партньорка.
     Втора фаза: Романтична любов 
     Това е същинската фаза, в която любовта ни поразява-възвисяваща, всепоглъщаща и окриляваща. Когато хората се влюбят, те не могат да мислят за нищо друго. Възможно е дори да загубят апетита си и да не ги лови сън, прекарвайки по цели часове в мечтания за своя нов любим. 
 
Едва ли някой би оспорил, че влюбеността – взаимната, е едно от най-приятните състояния, дарени на човека от природата. И всичко поради това, че в организма бушуват химически страсти, предизвикани от действието на допамина, норадреналина, адреналина, окситоцина, ендорфините. Учени от САЩ и Швейцария изяснили какви области в мозъка са въвлечени в този процес. Обобщавайки резултатите от няколко изследвания с помощта на магнитно-резонансна томография, те открили в доброволците област, активираща се при поглед към любимия или неговото споменаване. Към тези зони се усилва притокът на артериална кръв, в нея се увеличава съдържанието на оксихемоглобин, което било регистрирано от томографа. Преди всичко възбуда възниквала в допаминергичните субкортикални области, в зоните на мозъка, отговарящи за чувството на удовлетворение и еуфория и съдържащи много рецептори на допамина и окситоцина. 
     Възбуждала се също предната част на мозъчната гънка, сигнализираща за възникването на сексуалното желание. А пък възбуждането на амигдалата, или бадемовото тяло, в мозъка и задната част на мозъчната гънка, обратното, се понижава – тези области отговарят за безпокойството, раздразнението, негативните емоции. Активност била регистрирана и в кортикалните области на мозъка, свързани със социалното познание и формирането на собствения образ. Така косвено било потвърдена теорията, че любовта се основава на желанието да разшириш своя вътрешен образ чрез включването в него на друг човек. Разбира се, не всеки човек, а любимия, единствения и неповторим. 
     Романтичната любов – това е зацикленост върху предмета на обожание. Когато човек е влюбен, той не може да се влюби в друг.  
     Трета фаза: Привързаност 
     Тя настъпва след етапа на привличането, ако една връзка ще е трайна. Хората не биха могли да останат в бурната фаза на привличане завинаги, иначе никога не биха били в състояние да свършат никаква работа! 
     Привързването е по-дълготрайно ангажиране и представлява спойката, която държи двойките заедно, когато решат да имат деца. Важни в тази фаза са два хормона, отделяни от нервната система, за които се смята, че играят роля при социалното обвързване:
image Окситоцин - той се отделя от хипоталамуса по време на раждането, като способства и за слизането на кърмата. Помага да се заздрави силната връзка между майката и детето. Окситоцинът се отделя и от двата пола при оргазъм и се смята, че стимулира обвързването при интимното общуване. Според теорията колкото повече секс прави една двойка, толкова по-дълбока става връзката между партньорите.
image Вазопресин - друго важно вещество във фазата на дългосрочното обвързване. Той е важен регулатор на бъбречната функция и ролята му при продължителните връзки беше открита при изследвания върху прерийните полевки.

image
 
Снимка: В.Дамянов
Орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.


Може би има и други общи неща между Любовта и виното, за които в момента не се сещам, но ако някой от Вас се досети може да го сподели с нас. От моите наблюдения върху хората съм стигнала до заключението, че те повече знаят за правенето и употребата на виното, отколкото за анатомията на любовта. И въпреки това, статистиката показва, че броят на пияниците надвишава броя на нещастно влюбените. 
Забелязала съм, че мъж, който може да прави хубаво вино, може да обича дълго и истински. 
 
 

image

А това е от мен за всички влюбени. Полейте любовта с чаша червено вино и бъдете щастливи!! Нека любовта Ви бъде нежна като белите кокичета, стимулираща и неувяхваща като безсмъртното орфеево цвете, наречено още родопски силивряк.

За неговата изключителна жизненост и лечебни свойства прочетете ТУК. Не пропускайте и клипчето с интересен филм за него.

Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624
Гласувай:
121. milady - Вени, Честит Празник и на теб и семейството..
14.02.2016 17:01
аз празнувам всеки ден..къде с ч.вино/ имам анемия/..
къде с любов/ тестостерона се увеличава в жен.тяло по време на климакса.
но, ефекта е налице, и не се оплаквам..
Страхотен научен анализ,както винаги си перфектна!
Наздраве !
цитирай
2. kasnaprolet9999 - аз празнувам всеки ден. . къде с ч. ...
14.02.2016 18:40
milady написа:
аз празнувам всеки ден..къде с ч.вино/ имам анемия/..
къде с любов/ тестостерона се увеличава в жен.тяло по време на климакса.
но, ефекта е налице, и не се оплаквам..
Страхотен научен анализ,както винаги си перфектна!
Наздраве !


Благодаря, преди час сложих една патица да се пече със зеле, че виното върви с мезе, пък любовта ще почака:))) Хубав празник!!
цитирай
3. donchevav - Цял трактат си написала за любовта и ...
14.02.2016 23:32
Цял трактат си написала за любовта и за виното, мила Неви - научен, задълбочен - много ми хареса!Сега разбрах защо едно време сватбите са започвали от късна есен - да прекипи виното, да се види кой мъж колко струва, защото: " мъж, който може да прави хубаво вино, може да обича дълго и истински. "
Мисля, че патица с червено вино за вечеря на 14 февруари е чудесно намерен компромис между двата празника!
Беше ми много интересно да прочета и за орфеевото цвете!Чудесни илюстрации!
Поздрави, скъпа Неви!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Цял трактат си написала за любовта и ...
15.02.2016 00:27
donchevav написа:
Цял трактат си написала за любовта и за виното, мила Неви - научен, задълбочен - много ми хареса!Сега разбрах защо едно време сватбите са започвали от късна есен - да прекипи виното, да се види кой мъж колко струва, защото: " мъж, който може да прави хубаво вино, може да обича дълго и истински. "
Мисля, че патица с червено вино за вечеря на 14 февруари е чудесно намерен компромис между двата празника!
Беше ми много интересно да прочета и за орфеевото цвете!Чудесни илюстрации!
Поздрави, скъпа Неви!


Радвам се, че ти харесва.Снимките са на членове от билковата ни група, забравих да го упомена горе. патицата стана страхотна, пълних я с ориз, праз лук, гъба булка и стафиди. Виното е някаква чудна смесица от маврут и мерло, направо вълшебно. И интересно, не се напих:)) Лека!!
цитирай
5. wonder - ЕХХХ, ЧЕ ХУБАВО! :)))
16.02.2016 10:50
Едно време прабабите ни се женели с венче върху косите, изплетено от цариче, омайниче и безсмъртниче или венче, цариче и омайниче. Благодаря ти за чудесния постинг за Родопския силивряк - безсмъртничето.. Сълзите на Евридика и кръвта на Орфей.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Едно време прабабите ни се женели с ...
16.02.2016 17:05
wonder написа:
Едно време прабабите ни се женели с венче върху косите, изплетено от цариче, омайниче и безсмъртниче или венче, цариче и омайниче. Благодаря ти за чудесния постинг за Родопския силивряк - безсмъртничето.. Сълзите на Евридика и кръвта на Орфей.


Да, така е било, сигурно са изглеждали страхотно с тези венци. Друга легенда гласи, че Орфей е бил убит и там, където е капала кръвта му са израснали тези чудесни цветя. Радвам се, че ти харесва.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13989124
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41225
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031