Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
14.02.2014 01:12 - Да полеем любовта с вино
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 5253 Коментари: 30 Гласове:
42

Последна промяна: 14.02.2014 15:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Днес е двоен празник, денят на влюбените (св.Валентин) и денят на лозята (св.Трифон Зарезан по старому). Всеки според своите разбирания празнува един от тях, а някои като мен например празнуват и двата. И това е защото има нещо много общо между тях, което позволява съчетаването им в един празник. Сещате ли се кое е то? Ами не е трудно, изразено математически това са техните производни - любовта и виното. Какво е общото между тях според мен: 

image  1.Любовта и виното трябва да са споделени поне с още един човек, за да са Ви сладки.

  image

2. Трябва да са качествени/истински, за да Ви доставят така жадуваното възвисяване на духа.

image

3.Трябва да умеете да ги дозирате, за да не страдате от тяхното излишество или недоимък. 

image

4.Трябва да положите усилие, за да ги съхраните за по-дълго време в първоначалния им вид.
За да запазите любовта не трябва да се опитвате да променяте човека до себе си, а само да го стимулирате да извърши тези промени, ако това се налага за неговото израстване. Любовта се изпарява при всяко силово действие. Разочарование следва и за двете страни.

  image

5.Не трябва да изпадате в зависимост от честата им употреба, ако искате да сте щастливи. 

image

6.Любовта и Виното могат да бъдат оценени само от познавачи.
 
image

7.Любовта и виното могат, както да лекуват, така и да разболяват.

Ето какво казва учтелят Петър Дънов за лечебната сила на взаимната любов:
"Когато обичате, ставате здрави. И този, когото обичате, става здрав.  Ако наистина живее във вас идеята на любовта, вие ще можете да лекувате. Любовта е сила, която лекува. 
В бъдеще, който иска да живее дълго време трябва да люби. Висшите трептения на любовта минават през тялото на онзи, който люби и го пречистват и подмладяват. Колкото повече душата изявява своята любов, толкова по-издръжлив е човешкият организъм. Дългият живот е в зависимост от любовта на човека. Първото нещо, което любовта ще внесе, то е истинско здраве. Даже и на смъртно легло да сте, ако приложите любовта, положението ви ще се подобри и ще оздравеете.
Това е Божествен закон, който можете да приложите. Любовта има имунитет срещу всички болести......Тя повишава трептенията, вибрациите на човешкия организъм и с това го прави способен да издържа на външните влияния и на микробите. Когато човек се демагнетизира, той губи своята жизнена енергия и лесно заболява. При всяко демагнетизиране става пропукване на известни места в двойника, отдето изтичаголяма част от жизнената енергия на човека. Когато това пропукване се запуши, човек оздравява. Всяка дума, която излиза от любовта, служи като мазилка, с която се запушва и най-малкото пропукване на нервната система. 

Който върви в посока обратна на любовта, постепенно губи здравето и силите си. Предразположението към болести и страдания се дължи на безлюбие или на малка любов.
Любовта лекува и премахва причините на болестите.  Ако хората се обичаха, болести нямаше да има. Но когато хората един друг се лишават от любовта, тогаз идва ред на болестите, с които не можем да се справим. Закон е: любовта премахва всички слабости и недъзи. Тя е особено космическо течение, което минава през всички живи същества. Колкото по-правилно се приема и предава тази енергия, толкова по-здрав е човек."

Неудачите в любовта водят до снижено настроение, самоунищожителни мисли, безсъние, импулсивни постъпки и дори до вътрешни заболявания. Характерен пример е синдромът на разбитото сърце – внезапно понижаване на броя на свиванията на сърдечния мускул под влияние на отрицателните емоции.

image

Червеното вино увеличава сексуалното желание при жените, установиха екип от учени от Университета на Флоренция. Разбира се, става дума за пийване в умерени граници - по 1-2 чаши на ден. Тогава гроздовият еликсир се превръща в мощен афродизиак за слабия пол.
Химическото съдържание на напитката - танин, ензими, калий, натрий, различни фосфати и плодова захар, води до увеличаване на притока на кръв и разширяване на обема на кръвоносните съдове в “ключовите” области на женското тяло - таза и матката. Това неизменно води и до повече мерак за правене на секс. Важна подробност е, че дамите, които обичат това питие, губят либидото си на много по-късна възраст от останалите, установили учените от Флоренция. Така умерената употреба на червено вино се явява ключов фактор за запазване на сексуалната младост.
Но не само това - 2 чаши на ден са гаранция и за дълги години здраво сърце. Важна съставка на напитката са т. нар. флавоноиди - химически вещества, които заедно с полифенолите създават антиоксидантния ефект на червеното вино. Организмът, особено в зрялата възраст на човека, произвежда мазнини, които се окисляват според естествените механизми на тялото, в непрекъснат досег с кислорода. Така се образува лошият холестерол, натрупващ се по вътрешната страна на кръвоносните съдове. Флавоноидите “изяждат” именно този холестерол, тъй като забавят процеса на окисляване на мазнините (оксидация).

Тези ценни вещества се съдържат в ципата на гроздовите зърна. Когато се прави червено вино, майсторите оставят плода да ферментира заедно с люспата, докато при бялото алкохолната течност се извлича само от сърцевината на зърното, като ципата се отстранява. Именно затова червеното вино съдържа флавоноиди и е такъв мощен антиоксидант. То се препоръчва в умерени количества не само като афродизиак, но и като профилактика срещу сърдечните заболявания.


image

8. И ето още една констатация “Любовта е равна на алкохола по степен на увреждане на ума-на влюбения, както и на пияния прощават всяко безумство”. Виното и любовта опиват...добре, че виното бързо се изхвърля като алкохол от кръвта....черния дроб си върши работата. А как мъчи любовта, останала в кръвта да бушува.... тотални поражения и невероятен летеж.... как да ги разделиш? Но времето си върши работа, подобно на черния дроб, нали?

image

9. В процеса на  любовта и направата на виното протичат мощни химически реакции.
Влюбването протича в три фази, при всяка от които в тялото ни се отделят различни химични вещества. 
     Първа фаза: Привличане
     Неин двигател са половите хормони тестостерон и естроген. Тестостеронът не се среща само при мъжете - той играе главна роля и за сексуалния подтик при жените. Тези хормони, както казва Хелън Фишър, „ви карат да се оглеждате за нещо“.  В момента на възникване на сексуално привличане в субкортикалната област на главния мозък, отговаряща за удоволствието, започва активно да се изработва невромедиаторът допамин и човек изпитва силен емоционален подем и възбуда. Увеличава се изработката от жлезите за външна секреция на феромони – природен „парфюм”, повишаващ привлекателността за противоположния пол. В кръвта се освобождават норадреналин и адреналин, предизвикващи учестено сърцебиене. Какво задейства тази химическа лаборатория? Основният инстинкт и половите хормони: естрогените (в незначителна степен) и тестостеронът, който формира либидото в мъжете и жените и стимулира представителите на силния пол към постоянно търсене на партньорка.
     Втора фаза: Романтична любов 
     Това е същинската фаза, в която любовта ни поразява-възвисяваща, всепоглъщаща и окриляваща. Когато хората се влюбят, те не могат да мислят за нищо друго. Възможно е дори да загубят апетита си и да не ги лови сън, прекарвайки по цели часове в мечтания за своя нов любим. Много точно е описано това състояние в стихото на Дела Рай, което е публикувала днес:

Щом помисля за теб се стаяват липите
и потрепва луната по-светла от всякога.
Задъхтява нощта и горещо в мен влитат
твои сънища – преки пътеки за дракони.

После сливаме своите диви контрасти.
Пеем с кедри ливански в любовни каляски.
Проехтяват навътре копнежи и страсти
и на пепел ме правят очите ти ласкави.

Погледни ме – не дишам когато те нямам.
Не мисля. Не пея. И си ставам излишна.
Може би ще смирим онзи свят луднал пламък,
за да имаме бъдната наша предишност.


wonder.blog.bg/izkustvo/2014/02/14/bydna-predishnost.1238559

Едва ли някой би оспорил, че влюбеността – взаимната, е едно от най-приятните състояния, дарени на човека от природата. И всичко поради това, че в организма бушуват химически страсти, предизвикани от действието на допамина, норадреналина, адреналина, окситоцина, ендорфините. Учени от САЩ и Швейцария изяснили какви области в мозъка са въвлечени в този процес. Обобщавайки резултатите от няколко изследвания с помощта на магнитно-резонансна томография, те открили в доброволците област, активираща се при поглед към любимия или неговото споменаване. Към тези зони се усилва притокът на артериална кръв, в нея се увеличава съдържанието на оксихемоглобин, което било регистрирано от томографа. Преди всичко възбуда възниквала в допаминергичните субкортикални области, в зоните на мозъка, отговарящи за чувството на удовлетворение и еуфория и съдържащи много рецептори на допамина и окситоцина. 
     Възбуждала се също предната част на мозъчната гънка, сигнализираща за възникването на сексуалното желание. А пък възбуждането на амигдалата, или бадемовото тяло, в мозъка и задната част на мозъчната гънка, обратното, се понижава – тези области отговарят за безпокойството, раздразнението, негативните емоции. Активност била регистрирана и в кортикалните области на мозъка, свързани със социалното познание и формирането на собствения образ. Така косвено било потвърдена теорията, че любовта се основава на желанието да разшириш своя вътрешен образ чрез включването в него на друг човек. Разбира се, не всеки човек, а любимия, единствения и неповторим. 
     Романтичната любов – това е зацикленост върху предмета на обожание. Когато човек е влюбен, той не може да се влюби в друг.  
     Трета фаза: Привързаност 
     Тя настъпва след етапа на привличането, ако една връзка ще е трайна. Хората не биха могли да останат в бурната фаза на привличане завинаги, иначе никога не биха били в състояние да свършат никаква работа! 
     Привързването е по-дълготрайно ангажиране и представлява спойката, която държи двойките заедно, когато решат да имат деца. Важни в тази фаза са два хормона, отделяни от нервната система, за които се смята, че играят роля при социалното обвързване:
image Окситоцин - той се отделя от хипоталамуса по време на раждането, като способства и за слизането на кърмата. Помага да се заздрави силната връзка между майката и детето. Окситоцинът се отделя и от двата пола при оргазъм и се смята, че стимулира обвързването при интимното общуване. Според теорията колкото повече секс прави една двойка, толкова по-дълбока става връзката между партньорите.
image Вазопресин - друго важно вещество във фазата на дългосрочното обвързване. Той е важен регулатор на бъбречната функция и ролята му при продължителните връзки беше открита при изследвания върху прерийните полевки.

image

Може би има и други общи неща между Любовта и виното, за които в момента не се сещам, но ако някой от Вас се досети може да го сподели с нас. От моите наблюдения върху хората съм стигнала до заключението, че те повече знаят за правенето и употребата на виното, отколкото за анатомията на любовта. И въпреки това, статистиката показва, че броят на пияниците надвишава броя на нещастно влюбените. 
Забелязала съм, че мъж, който може да прави хубаво вино, може да обича дълго и истински. 

 
image
 
А най-красиво е нещото, създадено с много любов и малко вино.

image
image

В днешно време, колкото и да призовават закрилата на светеца, лозарите си знаят, че “лозето не ще молитва, а мотика”.
Така че още докато празнуват, селските мъже вече се залавят за работа. Всички притежатели на лозя се обличат празнично на Трифоновден и отиват сред своите лозови “владения”. И без да се маят, се залавят да отрежат по няколко лозови пръчки. Така започват символично пролетната резитба на лозята. Затова наричат празника Трифон Зарезан.

image

Моят съпруг зарязва лозичката в двора. След това ритуално начало на лозарската работа, вече може да започне по-веселата част от празника.

image


Навсякъде лозарите избират свой “цар” на лозята за започващия земеделски сезон. Вярва се, че неговите умения и благополучие ще се предадат и на всички останали лозари. Затова в повечето случаи селяните избират най-посветения в тайните на лозарството или притежателя на най-големи и най-хубави лозя. За избрания цар се прави корона от отрязаните лозови пръчки. В някои села всички мъже се закичват с големи лозови венци. В случая мъжете от блока са се покрили и се наложи аз да обява моят съпруг за цар, но вместо корона му направих баница с тиква по моя уникална рецепта.

Вдигам
Наздравица за всички Вас и Вашите половинки с пожелание да ги обичате истински и да не ги зарязвате, както това ще направят  с лозичките :))))
За тези от Вас, които по различни причини нямат до себе си половинки им пожелавам в най-скоро време да ги намерят.


Снимките на цветята са правени наскоро от моя съученик Гарата при посещението му в Доминиканската република. Още снимки от там може да видите в неговия сайт, чиито линк от години заема 13 място в моя блогрол.

image

А това е от мен за всички влюбени.


Тагове:   празници,   вино,   любов,


Гласувай:
421. valben - Ами да ни е честит!
14.02.2014 01:29
И нека бъдем влюбени!
И нека бъдем пияни!
цитирай
2. vmir - Супер постинг!
14.02.2014 05:41
Точно това ми трябваше за днес!

Честити празници в едно!
цитирай
3. bojo12345 - На взички ВЛЮБЕНИ
14.02.2014 09:30
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!
цитирай
4. mmmmmmmmm - Честити празници,
14.02.2014 09:52
Пролет - Невенче! :)
цитирай
5. mt46 - Поздрави за хубавия постинг!...
14.02.2014 10:18
Приятно празнуване!...
цитирай
6. martito - Честит празник на всички празну...
14.02.2014 11:01
Честит празник на всички празнуващи!
цитирай
7. kasnaprolet9999 - И нека бъдем влюбени! И нека бъдем ...
14.02.2014 13:47
valben написа:
И нека бъдем влюбени!
И нека бъдем пияни!


Приема се само първото, а второто с корекция-да бъдем пияни от любов:)))
Нали ви казах накрая, че всички хубави неща стават с много любов и малко вино. Поздрави!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Точно това ми трябваше за днес! ...
14.02.2014 13:53
vmir написа:
Точно това ми трябваше за днес!

Честити празници в едно!

Радвам се, че ти запълних тази нужда. Специално за информацията по т. 9 ползвах статия от в-к Лечител, който си купих вчера, така че източника ми е много сигурен. Там има и още интересни констатации. Част от тази статия може да прочетеш от тук:
http://www.lechitel.bg/newspaper.php?s=0&b=423
цитирай
9. kasnaprolet9999 - ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!! Днес би т...
14.02.2014 14:01
bojo12345 написа:
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!!!


Днес би трябвало да празнуват само влюбените, но нали сме си го побългарили този празник, то празнуват и тези дето са в третата фаза на любовта, когато тя преминава и през корема. Та по този повод сутринта почерпих моя съпруг с тиквеник, който направих вчера с много творчески ентусиазъм. До сега не съм правила такива геройства и моят съпруг беше напълно сразен от изненада. Сложи си и допълнително, нищо че му поднесох препълнена чиния. Такива ми ти работи в третата фаза, казват че не всички стигат до нея, така че сме си за награда.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Пролет - Невенче! :) Ех, наи...
14.02.2014 14:03
mmmmmmmmm написа:
Пролет - Невенче! :)


Ех, наистина се запролетих, като гледам хубавите кокичета по дворовете, вчера пак си снимах едни красавци. Поздрави!!
цитирай
11. kasnaprolet9999 - Приятно празнуване!. . . Вече го ...
14.02.2014 14:23
mt46 написа:
Приятно празнуване!...


Вече го започнах, разделих деня на две-до обяд празнувахме Св.Валентин и го завършихме с тиквеник, направен от мен, а вечерта ще наблегнем на Св, Трифон Зарезан с червено вино и свинско с праз, с което очаквам моя съпруг да прояви творческите си заложби:)))
цитирай
12. kasnaprolet9999 - Честит празник на всички празну...
14.02.2014 14:45
martito написа:
Честит празник на всички празнуващи!


Ето това е точна приказка, всеки си има нещо за празнуване, което почита, един влюбен и загубен, друг се полива с червено, а трети полива любовта с вино. Твоят разказ е супер, да се замислят тези дето са в третия етап на любовта как да празнуват този празник, че иначе развода им е в кърпа вързан:)) Аз много навреме се научих да правя тиквеник и днес съм отличник:)))
цитирай
13. bven - Аз вярвам на Дънов:
14.02.2014 15:24
..любовта премахва всички слабости и недъзи. Тя е особено космическо течение, което минава през всички живи същества. Колкото по-правилно се приема и предава тази енергия, толкова по-здрав е човек."
Честит празник и любовни чувства на всички!
цитирай
14. kasnaprolet9999 - . . любовта премахва всички слаб...
14.02.2014 16:23
bven написа:
..любовта премахва всички слабости и недъзи. Тя е особено космическо течение, което минава през всички живи същества. Колкото по-правилно се приема и предава тази енергия, толкова по-здрав е човек."
Честит празник и любовни чувства на всички!


Аз също му вярвам, той обяснява какво се променя в нас на духовно ниво. Известно е, че имаме няколко тела и учените се концентрират върху химията, която протича в нашето физическо тяло. Двете неща се допълват. Дънов успява да свърже духовното и физическото тяло в нас и казва нещо много интересно:
"Ако искате да възстановите здравето си, седнете и мислете върху любовта. Мислете върху любовта на растенията; мислете върху любовта на минералите; мислете върху любовта, която съществува тук на
земята. Мнозина от вас сте се индивидуализирали, мислите само за себе си, за своите страдания. Такъв човек мяза на болен, който мисли само за болестта си. Казвам на болния: ти приеми любовта в себе си, а за болестта не мисли. Любовта е сила, която е в състояние да те излекува".
цитирай
15. makont - Честит Вени!
14.02.2014 16:46
Обожавам лечението с любов и вино. Усмивки!
цитирай
16. kasnaprolet9999 - Обожавам лечението с любов и вино. ...
14.02.2014 17:31
makont написа:
Обожавам лечението с любов и вино. Усмивки!


Аз също и сезона няма значение, може и с лятното вино от твоя постинг.
цитирай
17. martito - Да ти кажа - много си е добре мъжът ти, ...
14.02.2014 18:12
Да ти кажа - много си е добре мъжът ти, наистина:)) Можеш да му направиш тутманик:)) След някой и друг ден.. че да се не разглезва ;))
цитирай
18. stela50 - Поздрави, Пролет... с много обич и чаша вино !
14.02.2014 18:14
..."Когато обичате, ставате здрави.
И този, когото обичате, става здрав.
Ако наистина живее във вас идеята на любовта,
вие ще можете да лекувате.
Любовта е сила, която лекува...
Истина са думите на мъдреца Дънов...
Хубава празнична вечер и прегръдки за теб !
цитирай
19. scarlety - Чудесен постинг, Невена!
14.02.2014 18:25
И полезен, и красив ! :)
Весел празник и наздраве!
цитирай
20. kasnaprolet9999 - Да ти кажа - много си е добре мъжът ти, ...
14.02.2014 19:03
martito написа:
Да ти кажа - много си е добре мъжът ти, наистина:)) Можеш да му направиш тутманик:)) След някой и друг ден.. че да се не разглезва ;))


След такава протекция от твоя страна ще се науча и тутманик да правя, няма начин:)))
цитирай
21. kasnaprolet9999 - . . . "Когато обичате, ставате ...
14.02.2014 19:04
stela50 написа:
..."Когато обичате, ставате здрави.
И този, когото обичате, става здрав.
Ако наистина живее във вас идеята на любовта,
вие ще можете да лекувате.
Любовта е сила, която лекува...
Истина са думите на мъдреца Дънов...
Хубава празнична вечер и прегръдки за теб !


Благодаря, хубава да бъде и за всички в твоето семейство.
цитирай
22. kasnaprolet9999 - И полезен, и красив ! :) Весел п...
14.02.2014 19:06
scarlety написа:
И полезен, и красив ! :)
Весел празник и наздраве!


Наздраве за теб и твоя любим човек.
цитирай
23. iliada - Ама си ентусиастка, Невенката!...
14.02.2014 20:11
Ама си ентусиастка ,Невенката!Подготвила си се прилежно и за двата празника!Наздраве и бъди щастлива в празничната вечер!
цитирай
24. leonleonovpom2 - Прекрасно! Както и очаквах да ...
14.02.2014 21:01
Прекрасно!
Както и очаквах да бъде-и написаното, и приложените към него фотоси. В тълкуванията успешно си приложила и математика и химия дори! Така е, животът, а и любовта са немислими без тях, особено без химията
Да си жива и здрава!
цитирай
25. megg - Наздраве, Невена! :)
14.02.2014 21:57
За Любовта - изцелителна и вдъхновителна, път и полет! И за виното наздраве - с чаша вино!
Поздравления за постинга, и не сАмо!
Хубава вечер! :)
цитирай
26. kasnaprolet9999 - Ама си ентусиастка, Невенката!...
15.02.2014 13:12
iliada написа:
Ама си ентусиастка ,Невенката!Подготвила си се прилежно и за двата празника!Наздраве и бъди щастлива в празничната вечер!


На мен ми дай такива задачи и гледай какво става:))) Поздрави!!
цитирай
27. kasnaprolet9999 - Прекрасно! Както и очаквах да ...
15.02.2014 13:16
leonleonovpom2 написа:
Прекрасно!
Както и очаквах да бъде-и написаното, и приложените към него фотоси. В тълкуванията успешно си приложила и математика и химия дори! Така е, животът, а и любовта са немислими без тях, особено без химията
Да си жива и здрава!


Така си е, то и виното без химия не става, но не писах подробно за това, че щеше да стане страшно дълъг постинг. Като си спомня само какви машинерии имаше по винпромите и какви химически процеси протичаха направо нямам думи.
цитирай
28. kasnaprolet9999 - За Любовта - изцелителна и вдъхн...
15.02.2014 13:18
megg написа:
За Любовта - изцелителна и вдъхновителна, път и полет! И за виното наздраве - с чаша вино!
Поздравления за постинга, и не сАмо!
Хубава вечер! :)


Благодаря, надявам се и ти си изкарала добре с някое хубаво винце от вашия регион и любим човек до теб. Поздрави!!
цитирай
29. planinitenabulgaria - Научих и аз нещо ново:
17.02.2014 09:36
От малко червено вино дамите запазвали за дълго красотата и либидото си, а аз мислех, че е от билките.
цитирай
30. kasnaprolet9999 - Някой билки също съдържат флаво...
17.02.2014 13:42
Някой билки също съдържат флавоноиди, както червеното вино. Така че не си далеч от истината, тъй като и двете влияят в тази посока, но трябва правилно да се дозират.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13986153
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41223
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031