Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
16.08.2021 23:09 - Билки, наименованията на които започват с буквата O-първа част
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1832 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 25.10.2021 23:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Лятото е в разгара си, незапомнени жеги предизвикаха голями пожари в цял свят. Полските билки изсъхнаха, останаха само тези около реките като няколко вида диворастящи менти, пипериче и върбовки, триделен бутрак, европейска катушка и др. Затова членовете на билкарската ни група снимат повече високопланински билки, растящи над 1500 м.н.р. като цариче, омайничета, жълта тинтява, дебелец и красиви цветя около тях.
В общ план не ни липсваха положителни емоции през изминалия месец, които ни доставиха българските спортистки на олимпиадата. Те се представиха блестящо, за разлика от нашите депутати, които така и нямат изгледи да свормират правителство. Прехвърлят си вината един на друг и една актуализация на бюджета не могат да направят, ама народа този път няма да им прости мотаенето, че станахме за смях пред света.
Днес ще ви покажажа първата част на албума с билките, започващи с буквата , които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Подобно на предишният албум, тук за всяка билка има мое стихче, а на места се е включвла и другата админка и създателка на групата.
Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства за съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.


image

Аз на храстче си раста
символ съм на любовта
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

1.Обичниче дребно (Thalictrum minus L);
Снимка: Пепа Митева

Многогодишно тревисто растение с ръбесто, дълбоко набраздено стъбло, високо до 1,5 м, голо или рядко с жлезисти власинки. Листата на дълга дръжка, 3 - 4 пъти перести, в общото си очертание широко триъгълни, дълги 7 - 30 см и почти толкова широки. Листчетата почти кръгли или обратно яйцевидни до клиновидни, дълги до 30 мм и толкова широки, отпред обикновено с три зъбчета. Цветовете много, събрани по върховете на стъблото в широка, разперена метлица. Околоцветникът прост. Венчелистчетата липсват. Чашелистчетата 4-5 на брой, зеленикавожълти, дълги 3 - 4 мм, яйцевидни. Тичинките много (10-15), увиснали, дълги 7 - 8 мм, по-дълги от околоцветника.

Когато Петя Митева публикува снимката си написа следното:
Здравейте,приятели! Тази билка, която не знам как се казва, но баща ми от години си лекува раните по краката/той е диабетик/! Надявам се да я разпознаете,не знам колко добри снимки съм направила?“

Използваема част на дребно обичниче:корени и надземна част на растението.
народната медицина, запарките и отварите се използват при настинки, заболявания на храносмилателната система, нервни разстройства, епилепсия, малария, жълтеница, белодробна туберколоза. В тибетската медицина демир бозан се прилага при остри и хронични заболявания, морбили, едра шарка, тиф, дизентерия, антракс, болки в стомаха, рак и други.
Начин на употреба:
отвара - 1 супена лъжица билка се вари 2 - 3 минути в 500 мл. вода. Кисне се в продължение на 1 час. Прецежда се и с отварата се прави компрес на болното място. Раната може да се наложи с прецедените билки като лапа;
в кулинарията - използват се свежите листа и филизи, като подправка на различни ястия.
Отварите и запарките могат да се прилагат и външно за лечение на кожни болести и заболявания, предавания по полов път.

Внимание! В големи количества билката е ОТРОВНА! Използва се само по лекарско предписание!

Още за Дребно обичниче, Демир бозан (Thalictrum minus) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D1%80-%D0%B1%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BD?fbclid=IwAR3Pe3zQsSVmHd00UZiSYWDBFAxA_E9If7gEloWlP45LZ6LhWa4HVCFw-tA


Иванка Транкарова бе споделила опит за бързо заздравяване на венците, след изваждане на зъб на дъщеря й, която по нейни указания е жабурила с отвара от дребно обичниче.

Тук съм поместила снимки на обичничета, повечето дело на наши членове:http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2017/02/14/za-vliubenite-i-liubovta-v-denia-na-sv-valentin-i-trifon-zar.1509788

По мои наблюдения, отвара от него действа за затягане на венци и при възпалителни процеци с кървене.

Галина Георгиева сподели следното: С дребно обичниче,бяло и червено подъбиче,невен,равнец,листа малина,направих мултифункционален мехлем за хемороиди и бързо зарастване на рани ...имаше чудесно действие.Тинктура от дребно обичниче ,ползвам и за разтривки при болки в краката и кръста ,като комбинирам с кестен и люляк.

Как се прави тинктура от обичниче и своят опит с нея сподели с нас и лечителят Васил Дамянов:
Прави се в съотношение 1:20 , 100 г обичниче в 2 л спирт 40 -45% , кисне 20 дни . Пие се по 25 капки 3 пъти след храна с малко вода 20 дни , 10 почива и пак наново , по същата схема поне 6 месеца . Тежестта в сърдечната област и замайването изчезват след време .Тази билка пази от повторен инсулт и от инфаркт , прави еластична шийната артерия , която захранва мозъка , добива по-добра пропускливост на кръв. Mоята съпруга го пие втора година и засега е добре , пие си и лекарствата . Тя има два исхемични инсулта.

Статия на руски:
http://knigazdorovya.com/vasilistnik-malyi/


image

1.а Родопско обичниче , вариация на Обикновеното, просто обичниче (Thalictrum simplex subsp.rhodopaeum);
Снимка:Гергина Симеонова

То е високо от 30 до 100 см. Стъблото слабо разклонено, голо. Листата са ланцетни до линейно-ланцетни, с клиновидна основа, без прилистници. Съцветието представлява тясно пирамидална метлица. Цъфти юни-септември. Не се използва във фититерапията, както и останалите видове обикновени обичничета (Thalictrum simplex) . Видно от снимката, цветът му прилича на дребнолистното 0бичниче, но листата са различни, клиновидна форма.
https://bgflora.net/families/ranunculaceae/thalictrum/thalictrum_simplex/thalictrum_simplex.html?fbclid=IwAR1PLU4jfIF5bmO1MnRCXctcgyqu8wHr9hOovqgv_wQbZ4Hede-TD4X3zBk

Близък до дребното обичниче е и миризливото обичниче (Thalictrum foetidum), което е застрашено от изчезване и в миналото е било използвано в народната медицина . Растението има дълъг корен, снабден с множество извивки. Достига височина от 25 до 75 см и диаметър на стъблото около 1,5 см. То не се разклонява. Има два вида разположени по него листа - на дръжки в нискостоящата му част и приседнали по-високо по стъблото. Имат къси листни влагалища със светлокафеви израстъци. Листата са разделени на от 2 до 4 дяла.Образува съцветие дълга метлица, която по времето на плододаване на обичничето заема 1/3 от цялата дължина на растението. Цветчетата са жълти, разположени на цветна дръжка с обща дължина от около 12 см. Още никой не го е снимал в групата, но който се интересува как изглежда, мпже да погледне тук:

Още за Вонящо обичниче, Миризливо обичниче (Thalictrum foetidum) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B2%D0%BE%D0%BD%D1%8F%D1%89%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B2%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5?fbclid=IwAR148QWnnQNpsuqmYRXf1iZN45qk8W6FDuCNzAYI2O54Yxlv8luOtCPnuS0

image

Аз в полето си раста
символ съм на любовта
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

2.Обичниче кандилколистно, ведрицилистно(Thalictrum aquilegifolium L.);
Снимка:Николай Драганов

Кандилколистното обичниче, или както го наричат още демир бозан, е многогодишно растение с късо хоризонтално коренище. Цялото е покрито със синкав налеп.
Приосновните листа са 4 пъти разделени, разширени в основата си във влагалище. Стълбовите листа са обикновено по-малко наделени и с по-тесни делчета.
Характерни белези на цвета са:
- невзрачен,
- с дребен околоцветник,
- с многобройни тичинки с дълги гъвкави дръжки с висока продукция на дребни и леки поленови зърна, които се разнасят далече от вятъра при липса на нектар.
Съцветието е гъста или рехава щитовидна метлица с прицветници в основата на цветните дръжки. То, както и останалите видове от рода си е отровно поради съдържанието на алкалоиди (бисбензилизохинолинови и др.)

Употребява се надземната част. Тя се отрязва на 30 см измерени от връхната част на растението към основата му. Почиства се от сухи елементи и се суши за по-нататъшна употреба.
Свойства на обичничето: противотуморно; хипотензивно; афродизиак;
имуностимулиращо; подтиска апетита; спазмолитично;диуретично.

Още за Кандилколистно обичниче (Thalictrum aquilegifolium) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5

В народната медицина се използва под формата на инфузия, отвара, тинктура, мехлем и прах се използва при лечението на много заболявания като сърдечно, антиеметично, деконгестантно, възстановяващо средство при стомашно-чревни заболявания, главоболие, настинки и др. Ефективно се използва при конвулсивни състояния и неврози, епилепсия, храносмилателни разстройства и диария, стомашни заболявания, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, външни и вътрешни кръвоизливи. Ведрицолистно обичниче се използва широко при жълтеница, асцит, оток, малария, настинки, дерматити, ревматизъм, белодробна туберкулоза, главоболие, метаболитни нарушения, гинекологични заболявания като хемостатик, особено при маточно кървене, като диуретик при отоци с различен произход и капки, както и за кървене от носа. Традиционната медицина препоръчва тинктура от ведрицолистно обичниче в ранните етапи на хипертонията като хипотензивно средство за разширяване на кръвоносните съдове и понижаване на кръвното налягане, както и при стенокардия и нарушения на кръвообращението. Билката се използва външно като заздравяващо и кръвоспиращо средство, язви, рани, пустули, кожни обриви и др. Приготвените отвари от корените помагат при артроза и артрит с различен произход. Раздробено прясно ведрицолистно обичниче под формата на лапи се използва при лечение на абсцеси, гнойни рани, натъртвания, разядени нокти, както и при обостряне на ревматизъм.
https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/vedritsolistno-obichniche.html

Една руска статия с много рецепти: http://knigazdorovya.com/vasilistnik/


image

2. а Теснолистно обичниче (Thalictrum lucidum L.);
Снимка: Йорданка Желева
Прилича на кандилколистното обичниче само по цвета, но листата му имат игловидна форма. То е доста отровно и не се ползва във фитотерапията


image

2.б Жълто обичниче (Thalictrum flavum);
Снимка: Иванка Трънкарова

То също прилича на кандилколистното обичниче, но цъфти в жълто. Снимано е в Североизточна Добруджа.Представлява храстовидно, многогодишно растение, което също принадлежи към семейство Лютикови (Ranunculaceae).
Израства на височина до 100 см, с ширина на цветната туфа до 45 см. Развива грудковидна коренова система. Има красива тъмнозелена листна и стъблеста маса.
Листата се делят на приосновни и стъблести, като вторите са по-рехаво разположени и по-малки. Всички са разделени на дялове и са с различна големина.
В контраст със зеленината са пухкавите топки жълти цветове. Те са ароматни, а цъфтежът им е през цялото лято. Цветовете се състоят от малки чашелистчета и множество тичинки, едни от които са с по-дълги дръжки, а други с по-къси.
Има известия, че жълтото обичниче е било използвано като лечебно в древни времена, а от коренът му е получавано жълто багрило. Днес медицински негови употреби не са известни, освен декоративната му стойност и това, че е медоносно растение.


Още за Жълто обичниче (Thalictrum flavum) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%B6%D1%8A%D0%BB%D1%82%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5?fbclid=IwAR0FGuMIm63F-uIJoofJFnOWFI4qG5pJWvs5UmTjfEogQiW9dPQN1UkqOxc


image

Мен посаждат ме в градини
плодовете ми са пълни с витамини
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
Автор: Невена Босилкова

Нито съм водолюбива,
нито миризлива,
от семейство съм голямо
Миризливовърбови названо.
Руснаците ме обичат
и облепиха ме наричат.
Автор: Нети Дамянова

3.Облепиха, ракитник (Hippophae rhamnoides);
Снимка: Димитър Боршуков

Тя принадлежи към семейство миризлизо-върбови. Облепихата е двудомно растение, което означава, че има мъжки и женски растения. Короната на облепихата може да се формира като храст или като дърво. Обикновено облепихата е във формата на храст и израства до 2 метра, а при дървовидно отглеждане – до 3,5 м, което усложнява събирането на плодовете.
Обикновено, облепихата цъфти в средата на май. Цъфтежът и продължава няколко дни. Цветовете както на мъжките, така и на женските са много дребни и могат да се видят само при много внимателно разглеждане. Плодовете са зърнисти с костилка, жълторанжеви или червени с различни нюанси на цвят, кръгли или с овална форма.
Облепиха – един от малкото мулти–витамин култури. Нейните плодове са особено богати на витамини C и каротен. Тя съдържа също и витамин К, В 9 и Е както и минерали желязо, магнезий, манган, бор, сяра, алуминий, силиций, титан. Облепихата е богата на витамин Е (токоферол), който е подходящ за превенция на съдова склероза и мускулна дистрофия. Сокът и семената на облепихата съдържат масло, богато на ненаситени мастни киселини.
http://biotree.bg/products/%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D0%B8%D1%85%D0%B0/?fbclid=IwAR3KnX8DKOiSnhH3RQgSvnjfiihGmAUvS82SPABHiASTGQSKo0VgwH_NCoU

Облепихата е изключително полезна за здравето благодарение на ефекта на повече от 190 активни съставки. Плодовете й се оказват ненадминат естествен източник на витамин A и каротини, а по съдържание на витамин C са превъзхождани само от шипката. Количеството на витамин E също е значително – седем пъти повече от това в бадемите. Откриват се и редица други витамини като B1, B2, K, P, както и флавоноиди.
Продукти под формата на сок или масло се използват за превенция и лечение на множество заболявания, за стимулиране на имунната система, преодоляване на стреса и умората, намаляване на холестерола.
https://zeleno.bg/bg/articles/772-rakitnik-oblepiha-hippophae-rhamnoides.html

Китайски изследователи например намират, че трикратният дневен прием на екстракт от облепиха за 6 седмици понижава холестерола и подобрява сърдечната функция при хора със сърдечни заболявания. При друго проучване, при което доброволци приемат облепиха в продължение на 8 месеца, се отчита понижаване на кръвното налягане.
Смята се, че облепихата действа положително и на имунитета, като прави организма по-устойчив на инфекции, включително простудни и стомашно-чревни инфекции. Това обаче все още не може да се потвърди при научни проучвания.
Плодовете на облепихата се препоръчват и като средство зa усилване на зрението, справяне със сухотата в очите и забавяне процесите на стареене, поради което и се влагат в кремове против бръчки от козметичната индустрия. Дразненето, паренето и червенината на очите може действително да се облекчи с прием на облепиха, но под формата на специален продукт, който извлича омега-7 мастни киселини от билката.С терапевтични цели срещу сърдечносъдови заболявания се използва маслото от плодовете и семето на облепихата. То се влага в средства за постигане на отхрачващ ефект и при терапия на бронхоспазми, включително и астма.
Прочети още на: Облепиха - забавя стареенето, пази сърцето и очите
| Puls.bg - https://www.puls.bg/bilki-c-19/oblepikha-zabavia-stareeneto-pazi-srtseto-i-ochite-n-21162
В албума на групата има авторски снимки на женска и мъжка облепиха, както и на сибирска и кавказка облепиха


image

Аз навсякъде раста
и обичам пролетта,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
Автор: Невена Босилкова

Аз овчарска съм торбичка,
с бяла пролетна главичка.
Не ме търсете по ливади,
сред другите треви млади.
Най-обичам свободата,
изорана де е там земята.
Нети Дамянова.

4.Овчарска торбичка(Capsella bursa-pastoris);
Снимка: Елена Нанкова

Тя се отличава от всички останали видове по плодовете си - плоски триъгълни кутийки (шушулчици) , които не достигат и един сантиметър дължина, с равно отрязан или плитко врязан в средата връх. Всички други белези на растението са твърде изменчиви. Например листата, които образуват розетка в основата на стъблото, при едни растения са цели и целокрайни, при други са само по-плитко или по-дълбоко назъбени. Ще намерите обаче и растения, розетковите листа на които са дълбоко пересто наделени или са изцяло пересто разсечени. Дори цветовете на овчарската торбичка са твърде изменчиви. Те са събрани във връхно гроздовидно съцветие. Отначало то е много късо и прилича повече на щитовидно съцветие, но след прецъфтяването на връхните цветове се удължава и се превръща в гроздовидно. Нормално те са бели, с характерното за мнозинството кръстоцветни устройство.Ще намерите обаче екземпляри, венчелистчетата на чиито цветове са с розови връхчета, или цветовете им изобщо са без венчелистчета и околоцветникът им е образуван само от чашката. В тези цветове и тичинките не са 6, а от 8 до 10. Непостоянни са и размерите на стъблото на овчарската торбичка. Ще срещнете напълно развити индивиди, които цъфтят и връзват плодове, а са високи само 5 см, и други, достигащи дори 60 см височина.
http://www.kakvo.org/ovcharska-torbichka-capsella-bursa-pastoris/biologia/statia

Употребяема част: Използват се стръковете. Събират се по време на цъфтеж заедно с първите зелени плодчета, като стъблата се отразват на около 25 см от върха и към тях се прибавят здравите розеткови листа. Има четири вида овчарски торбички, но най-често срещани са два от тях: Обикновена овчарска торбичка (Capsella bursa pastoris) и Румена овчарска торбичка (Capsella rubella). Розетковите листа в основата на стеблото често са продълговати и заоблени, но понякога са дълбоко нарязани.

Действие: Кръвоспиращо, тонизиращо матката.

Приложения: при маточни кръвотечения по всяко време освен при бременност и преди раждане.Укрепва половата система. В Китай съществува народна поговорка: "На третия ден от третия месец (по лунния календар, п.х.) овчарската торбичка става чуден еликсир". Тази билка е една от първите тревички, които се появяват с края на зимата - истински предвестник на пролетта!
Моят опит: В стъклен буркан се слагат пресни и нарязани на ситно стръкове от тази билка, заливат се със 50% медицински спирт(купува се от аптеката 98% спирт и се разрежда с минерална вода).
Буркана са поставя на тъмно и на хладно място поне един месец, може и повече. След това се прецежда и съхранява по същия начин, при нужда се разтваря една чаена лъжичка от спиртния извлек в 100 гр. вода и се пие преди ядене три-четири пъти на ден. Използвала съм го против обилни месечни кръвотечения и има добър резултат. За да не се получи понижаване на кръвното налягане и за по-добър ефект, може да се комбинира със спиртен извлек и от други билки, примерно камшик, бял равнец, маточина, като тогава от всеки извлек се взимат по 10-20 капки, в зависимост от броя на извлеците. При високо кръвно налягане се взима спиртен извлек от овчарска торбичка, дяволска уста, орлови нокти, хмел в равни количества, приготвени по същия начин само от пресни билки.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/05/07/proletni-bilki-ovcharska-torbichka.331644

Нети Дамянова сподели следното: Много я обичам тази торбичка, направила съм си спиртен извлек с нея и си мажем преуморени мускули по ръце, крака, много ни помага.

image

Аз телата изпотявам,
камъните разтопявам,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
5.Огнивче полско (Anagallis arvensis), Семейство Игликови (Primulaceae);
Снимка:Елена Нанкова

То е едногодишно дребно тревисто растение. Коренът е тънък, разклонен. Стъблата на биката са обикновено четириръбести, разклонени още от основата си, многобройни, почти стелещи се, до 20 см дълги, зелени. Листата са срещуположни, яйцевидни или яйцевидно-продълговати, целокрайни, приседнали, заострени. Цветовете са дребни, бели, червени, оранжево- или огненочервени, разположени поединично в пазвите на листата, винаги на дълги дръжки.
Употребяема част: Стръковете
Употреба в народната медицинана билката огнивче:
Билката огнивче е известна като лекарствено растение още на старите гърци. В нашата народна медицина билката се прилага при чернодробни заболявания, пясък на бъбреците, жлъчни камъни, като пикочогонно средство и др. във вид на запарка: 1/2 чаена лъжица ситно нарязани стръкове се заливат с 1 чаена чаша вряща вода. След 10 минути се прецежда и се изпива на няколко пъти за 1 ден, но под контрола на лекаря. При по-големи дози билката е отровна.
Външно отварата се прилага за бани и компреси при подагра, за налагане на подуто и др.
Билката огнивче се прилага в хомеопатичната медицинска практика и се използва от древни времена в народната медицина. Например древногръцките лечители, използващи това растение, лекували хората с меланхолия. Има доказателства, че още по времето на Александър Велики язвите и психичните разстройства вече са били лекувани с билката огнивче, но няма официално потвърждение за това.
Тъй като полезните свойства на билката огнивче се използват в хомеопатията, тогава в съвременната народна медицина билкарите и лечителите не отказват да го използват отвари и инфузии. По-специално отварата се използва при бъбречни заболявания, жълтеница от различен произход, бъбречнокаменна болест, епилепсия, туберкулоза и при психични заболявания. Някои лечители, разчитайки на антибактериалните свойства на растението, лекуват с прах от билката, поръсвайки с тях гнойни или дълго заздравяващи рани.
https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/ognivche-za-lechenie-na-chernia-drob-i-babretsite.html


image

Имате ли грип с разстройство
не изпадайте в безпокойство,
направете си от мен отвара
забравете и за болка в става,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.

6.Огниче (Chenopodium Botrys L);
Снимка: Невена Босилкова

Огничето е тревисто растение с изправено разклонено стъбло, високо до 70 см, покрито с жлезисти власинки. Листата са последователни, в общото си очертание яйцевидни до продълговати, тъпи, с клиновидна основа, неправилно пересто изрязани, на дръжка, дълга до 3 см, най-горните в съцветието обикновно са целокрайни. Цветовете са зелено-жълти, събрани в пирамидално метличести съцветия по върховете на клонките. Среща се в умерените области, а в България - по планинските поляни до 1000 м н. в. Обича каменливи, песъкливи и сухи тревисти места. Цъфти юли — октомври.
Използува цялата надземна част-стръковете, които се берат през септември-октомри.Стръковете съдържат етерично масло, сапонини, феноли и др.
Действие:Противодиарично и противоглистно. Етеричното масло оказва глистогонно действие. Притежава противомикробно действие спрямо салмонели, стрептококи и стафилококи.
Приложение: При тежки диарии, които не се повлияват от други средства, глисти, хемороиди, следоперативни профузни диарии. Във ветеринарната медицина се използва срещу пипката у кокошките.
Начин на употреба:
За възрастни: Вземат се 2-3 стръка суха билка и се варят в 500 мл вода в продължение на 5 минути. Отварата се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.
За деца:1 чаена лъжица от билката кисне 1 минута  в 300 грама гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден преди ядене по две чаени лъжички при нужда.

Тук съм писала повече за него:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2011/06/14/ogniche-tejkata-artileriia-v-borbata-s-infekciite-prichineni.764713


А тук съм го снимала:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2014/09/14/ogniche-prez-septemvri.1297116


image

Аз навсякъде раста
и омайвам вашите тела,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
7.Омайниче градско (Geum urbanum L);
Снимка: Стела Ташева

Многогодишно тревисто растение с изправено, високо 30-70 см слабо разклонено, леко окосмено стебло. В основата на надземната част на стъблото са разположени като в розетка няколко листа с дълги дръжки. Те са сложни, лировидно нечифтоперести, съставени от 3 - 4 двойки странични и едно връхно листче, което е дълбоко нарязано на 3 или 5 дяла и е най-голямо по размери. Всички листчета са неравномерно и едро назъбени. Над при основните листа последователно са разположени стъбловите листа. Те са тройни, петурките им са едро назъбени и са с къси дръжки. В основата си имат двойка едро назъбени прилистници. Цветовете са сравнително дребни, разположени поединично по връхните части на стеблото; чашката е съставена от 10 листчета, разположени по 5 в два кръга; венчелистчетата са 5, жълти; тичинките са много.

Използваема част:Коренищата и корените, събрани през есента или през ранна пролет, преди да се развие растението. По-рядко се използва надземната част на билката.
Действие: Противовъзпалително, антисептично, тонизиращо и запичащо. Билката влияе благотворно при диарии, възпалителни процеси в храносмилателния тракт (гастрити, колити и др.). Наличието на етерично масло упражнява силно антибактериално действие спрямо редица бактерии и гъбички. Приложение: Корените се използват при гастрити, колити, диарии, колики, метеоризъм, повръщане, възпаление на стомаха, при чревни инфекции, а така също и при раневи инфекции, където отвара от билката, приложената локално, благоприятствува оздравителния процес.
В народната медицина те се препоръчват и при чернодробни и жлъчни смущения, кръвоизливи, остра кашлица и бяло течение. Надземната част на билката действа успокояващо на нервната система. Те съдържат почти същите вещества, както корените, само че в по-малка концентрация и могат да се използват при същите заболявания, както корените, но действието им ще е по-слабо.

Начин на употреба: 2 чаени лъжички ситно нарязани коренища и корени от билката се заливат с 300 мл вряща вода. Отварата се вари още 5 минути. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден. При използване на надземната част: 2 чаени лъжички се запарват в 400 мл вряща вода за 10 мин. Количеството се изпива за 1 ден. Тинктура – вземаме 1 част ситно счукани корени и ги заливаме с 5 части чист спирт. Затваряме ги в стъклен съд и ги оставяме да престоят 10 дни, като от време на време ги разбъркваме. Прецеждаме тинктурата и даваме на болния по 10-15 капки 2-3 пъти на ден.

За това и следващите видове омайничета съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/12/02/omainiche-liubovna-magiia.644247


image

В планините аз раста
символ съм на любовта
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
8.Омайниче планинско (Geum montanum);
Снимка: Илиана Попова

Многогодишно коренищно тревисто растение, без пълзящи издънки. Цветоносните стъбла са изравнени или приповдигащи се, неразклонени, високи до 30 см, покрити с жлезисти власинки. Приосновните листа са събрани в розетка, лировидни, на дълга дръжка, покрити с власинки от двете страни. Връхното листче е много по-голямо от страничните, широко закръглено. Листата на цветоносните стъбла са дребни, цели или триделни. Цветовете са единични, едри, 20–45 мм в диаметър венчелистчетата са яркожълти. Цъфти от май до юли. Видът обитава планинските ливади и пасищата, сипеите и скалните поляни в планинския и високопланинския пояс от 1600 до 2700 м н.в. в повечето наши планини. Индикатор е за планински и високопланински климат и за влажни, средно богати кафяви, планинскогорски тъмноцветни и планинско ливадни почви. Употребява се в народната медицина.

Използват се корените и коренищата на омайничето, които са много богати на скорбяла, багрилни вещества, захари и дъбилни вещества. Имат приятен аромат на карамфили.
Химичният състав на надземната част включва етерични масла, които са богати на евгенол, на който се дължи приятната му миризма. Освен това в тях има около 30% дъбилни вещества, танини, гликозиди, органични вещества, горчиви вещества, флавоноиди. В надземната част може да се открият смола, скорбяла, минерални соли, галова киселина и захари.
Билката има силно дезинфекционно и затягащо действие. Прилага се при хора с храносмилателни смущения, диария, газове, хемороиди, главоболие, кашлица и безсилие. Полезна е и при хора, които страдат от липса на апетит. Билката свива кръвоносните съдове и успокоява нервната система. Омайничето може да се използва под формата на прах, тинктура,вино или чай. Тинктурата се приема по 10-20 капки дневно върху бучка захар.
Омайничето може да се комбинира и с други билки, които притежават противовъзпалителни качества. Във връзка със своите противовъзпалителни свойства, извлеци от него се използват за локално външно приложение при възпалитени заболявания на влагащите и външните полови органи.
Външно билката се прилага и за компреси при възпаление на клепачите, за жабурене при кървящи венции за налагане на рани.
Ако искате да си направите отвара от омайниче накиснете една супена лъжица от нарязаните корени в 400 мл вряла вода и оставете така 2 часа. След това прецедете запарката и пийте по 100 мл три пъти дневно преди хранене.

https://gotvach.bg/n8-31960-%D0%9E%D0%BC%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B5?fbclid=IwAR2tMCaCDgdWw78XnfsLCwhaOryuXF1K11FYEZNGzf6ykxkAO0QbeIt4CyM

Тук Спас Узунов е направил албум с красиви снимки на това омайниче:
https://www.facebook.com/pg/spasuzunovwildflowers/photos/?tab=album&album_id=934420836654715


Внимание!!! Има и Българско омайниче, което е в Червената книга: http://www.bgflora.eu/Geum%20bulgaricum%20BUL.htm


image

В Родопите нависоко раста
и омайвам вашите тела,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
9.Омайниче родопско (Geum rhodopaeum);
Снимка: Елена Игнатова

Многогодишно тревисто растение високо до 40 cm. Стъблата единични или по няколко, изправени, по-рядко приповдигащи се, неразклонени или слабо разклонени, гъсто покрити с къси власинки и жлези. Приосновните листа са събрани в розетка, с дълги дръжки, лировидни или лировидно перести, от двете страни влакнести; връхното листче 3-8 cm широко, широко яйцевидно до закръглено или бъбрековидно, в основата сърцевидно, цяло или плитко 3-5 делно, по ръба неравномерно тъпо назъбено; страничните листчета 3-6 двойки, много по-дребни от връхното, до 1 cm дълги, широко яйцевидни до закръглени, назъбени. Стъбловите листа с къси дръжки или приседнали, 2-3 cm дълги, яйцевидно елиптични до обратно яйцевидни, в основата остро клиновидни, цели, дълбоко изрязано назъбени със закръглени и дълбоко назъбени прилистници. Съцветията с 2-5 цвята. Цветовете са са 2-3 cm в диаметър, изправени, на дълги дръжки. Чашелистчетата 8-10 mm дълги, яйцевидно ланцетни до триъгълно ланцетни; външните чашелистчета линейни, 2-3 пъти по-къси от вътрешните. Венчелистчетата 10-14 mm дълги, закръглено яйцевидни, на върха отрязани, в основата без нокътче, оранжеви. Цъфти юни – август. Видът е балкански ендемит и е ЗАЩИТЕН от Закона за биологичното разнообразие.

https://bgflora.net/families/rosaceae/geum/geum_rhodopaeum/geum_rhodopaeum.html

Много близък вид до червеното омайниче (G. coccineum), с което често расте заедно. Отличава се от него най-вече по оранжевите си цветове (при червеното – ярко червени), макар това да не е особен белег. Най-сигурният белег е приосновния лист, по-точно броят на двойките странични листчета под връхното. При родопското техният брой е от 3 до 6, а при червеното – 2 или 3. На височина достига до 40 см, а червеното – едва до 20 см. -Споделено от Спас Усунов.


image

Край поточета раста
символ съм на любовта
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
10. Омайниче ручейно (Geum rivale L.)
Снимка: Джемал Муса

Многогодишно тревисто растение. Стъблото високо 15-40 cm. Цветовете увиснали надолу, звънчевидни, 1-1,5 cm в диаметър. Чашката е от два кръга от по 5 кафявочервени листчета, външните 2 пъти по-къси от вътрешните. Венчелистчетата 5, 10-15 mm дълги, розово червени до жълтеникаво бели, повече или по-малко равни на чашелистчетата. Цъфти през месеците юни-август.

Използва се в народната медицина. Употребява се и като подправка към храната. Младите листа могат да се използват за салата, съдържат витамин С и витамин А. Медоносно растение.
https://bgflora.net/families/rosaceae/geum/geum_rivale/geum_rivale.html?fbclid=IwAR2P17G_RO5n47ZPm9_ZAFluGTEUiVGpWLp9y-HFQoh7jTcLzLKgj-3q0D0


Има противовъзпалително действие. Използва се в народната медицина
https://www.herbal-organic.com/bg/herb/21107

Спас Узунов е направил албум със снимки и на това ручейно омайниче: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=spasuzunovwildflowers&set=a.749127871850680

Растението има освежаващо, обезболяващо, тонизиращо и антисептично действие. В народната медицина отварата от корени се приема при ентероколити, обилни маточни кръвотечения, малария, безсъние и като общоукрепващо средство.


image

В планините аз раста
и омайвам вашите тела,
името ми бързо напишете
и със стихче наградете.
11.Омайниче червено(Geum coccineum);
Снимка: Елена Игнатова

Многогодишно тревисто растение. Стъблото високо 5-20 cm. Приосновните листа с дълга дръжка, сложни, нечифтоперести, с 2 - 3 двойки странични листчета. Цветовете изправени, 2,5-4 cm в диаметър. Чашката е от два кръга от по 5 листчета, външните 2-3 пъти по-къси от вътрешните. Венчелистчетата 5, 10-18 mm дълги, закръглени, разперени, яркочервени. Цъфти през месеците май-август.

https://bgflora.net/families/rosaceae/geum/geum_coccineum/geum_coccineum.html

Употреба: Растение с големи декоративни качества, но корените му се използвали от народната медицина за лечение на различни трудно-лечими болести. От ЕТ “Самодива” ме информираха, че в своите билкови комбинации използват корените, които берат в близост до хижа “Перелик”. Това цвете явно е заредено с много чиста и силна енергия. Тук съм писала за него и останалите омайничета:

https://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/12/02/omainiche-liubovna-magiia.644247


Повече за използването на тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :

https://www.facebook.com/media/set/?vanity=100001601692108&set=a.2200380336692001

Същите албуми съм направила и в Групата във Фейса „Тайната на билките“, който го интересува да идва при нас: https://www.facebook.com/groups/1830831407232538
В групата наблягаме на разпознаването на билките, растящи в природата и направа на лечебни продукти от тях в домашни условия. Понякога споделяме опит в лечението с тях на свои болежки и такива на близките ни, но като цяло не се занимаваме с лечение по симптоматика, както се случва с други билкарски групи,защото не сме лечители с практика.

imageГласувай:
41. barin - Продължаваш с попълване на архива, ...
06.09.2021 19:37
Продължаваш с попълване на архива, Невена. От написаните билки средно по 40% ми са неизвестни. Добре е, че мога да науча за още билки от написаните теми.
Поздрави!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Продължаваш с попълване на архива, ...
06.09.2021 22:59
barin написа:
Продължаваш с попълване на архива, Невена. От написаните билки средно по 40% ми са неизвестни. Добре е, че мога да науча за още билки от написаните теми.
Поздрави!

Радвам се,че има какво да научиш, аз също продължавам да научавам в групата нови видове билки.Поздрави!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14078352
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41282
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930