Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
26.04.2021 19:36 - Билки, наименованията на които започват с буквата Л-втора част
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2420 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 26.05.2021 20:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  
Пролетта напредва, разцъфтяха се цветя и билки, природата отново се възражда. Роди се и вторият ми внук Калоян, което ме направи много щастлива, както и малкото му братче Тервел. Както разбирате моята царска свита се увеличава. Радостта ми наскоро бе помрачена много бързо, когато ми съобщиха, че моята кума е починала от усложнение от ковит в болница. Живеем в една къща на съседни етажи, но така и не ми е казала, че е болна, което още повече ме натъжи, щях да се опитам да й помогна, самобайката ми цъфтеше в двора под балкона й, но...
Както разбирате, живота е шарена черга. Човек не знае какво ще му донесе утрешния ден. Като добавим и шоуто на Слави в парламента, без прякото му участие, лудницата е пълна. Все пак успях да си събера мислите в главата за поредния ми билков постинг.
Днес ще ви покажа втората част от билките, започващи с буквата Л, които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства за съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билка.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.

 

 image

1.Лопен благороден (Verbascum nobile Vel)
Снимка: Кирил Методиев
Балкански ендемит - расте единствено в страните на Балканския полуостров.Включен е в ЗЛР, но следва да се има предвид, че е включен в Червената книга с категория "рядък". Затова не препоръчвам да се използва за лечение, още повече, че следващите два лопена притежават неговите свойства и още много други, поради което са много-по лечебни.
Двугодишно или многогодишно тревисто растение. Стъблото изправено, 60-150 cm високо. Характерен белег за вида е, че приосновните листа по ръба на петурата са вълновидно изрязани. Цъфти май-август.
Основно действие на лопен благороден
Благородният лопен има установено хипотензивно, спазмолитично и антиулкусно (за лечение на язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника) действие.
https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/lopen-blagoroden-za-lechenie-na-yazvena-bolest.html?fbclid=IwAR2OoSZ6DfqdgipE5ISWXtOUb3FEqkiw3DHIO6baCCkISB3iF_gz120g4RE
В горната статия се споменава и братовчед му- лъжеблагородния лопен ( Verbascum pseudonobile Stop.), с който много си приличат и са описани разликите. Той също е включен в ЗЛР и е в Червената книга като застрашен вид. Ето още една статия за него:
http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol1/Verpseud.html?fbclid=IwAR2W6j2xGOQF_VMnW4GV-AH9gfRK2OBJ6ypOmBsHRuhazgz4Z4j2_VQ4kuo
И понеже нямаме наши снимки на лъжеблагороден лопен (Verbascum pseudonobile), погледнете една публикация от нета с хубави снимки на този вид :
https://robinsyard.blogspot.com/2012/11/not-verbascum-undulatum_21.html?m=1&fbclid=IwAR1uPq_GKZ7pFdBQ2Mi7UcP61LRh8iuYt_ldxQTnsSzmrk-lknRJE943cQE
https://m.facebook.com/spasuzunovwildflowers/photos/?tab=album&album_id=1508321125931347&ref=page_internal&__cft__[0]=AZU1Hl6qIF1tv7XSdSoJaGulI1FgImdgpxCd6fJlWgsOUg-T_NoP_xH1caDOf2yDXgZIW2VSLinEEgwC6Zf3omJgEQx1dNUDjtze9UKm3efqrqV32HiCK-Xs36ua2EFv4lQ&__tn__=R]-R

 
image

2.Лопен висок и гъстоцветен (Verbascum thapsiforme, Verbascum densiflorum, Bertol.);
Снимка: Елена Нанкова
Характерно за него е, че стъбловите листа са дълго низбягващи по стъблото, поради което то изглежда крилато.Включен е в ЗЛР.


За лечение се използва венчето с прикрепените към него тичинки(цветче) без чашката. За разлика от останалите видове лопени на тези два вида цветчетата са много по-едри. Характерно е, че цветовете в съцветието се отварят постепенно отдолу нагоре и затова брането е периодично, в продължение на цъфтежа. Всеки цвят цъфти само един ден - сутрин се отваря, а привечер венчето увяхва. С ръка се откъсва само венчето и срасналите с него тичинки. Не се събират прецъфтели венчета. Събраната билка не трябва да се мачка. Аз ги бера сутрин, когато се разтварят и ги обикалям много дни подред до като ги обера, защото те цъфтят постоянно.

В народната медицина се употребяват при заболявания на дихателната система: бронхит с обилна бронхиална секреция, бронхиална астма, коклюш, остър катар на горните дихателни пътища с пресипнал глас, туберкулоза и др. Използват се още при възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт, диария, чернодробно-жлъчни заболявания.
Под формата на запарка понякога се прилагат като външно омекчаващо и противовъзпалително средство за гаргара и плакнене на устата и гърлото и за бани при скрофулоза.
Начин на употреба - Приготвя се запарка от 1 супена лъжица ситно нарязан цвят от лопен, която се залива с 300 см3 вряща вода. Цветовете киснат около половин час, след което се прецеждат. Пие се по 1 винена чаша, подсладена с мед 2—3 пъти на ден преди ядене.

В моя постинг са описани подробно и показани лечебни и нелечебни видове лопен, не пропускайте и клиповете, за да може по-лесно да ги различавате.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/12/14/lopenyt-bie-shut-na-astmata-i-iazvata.454696

 image

3.Лопен лечебен, мъхнат (Verbascum phlomoides, )
Снимка: Невена Босилкова
Характерно за него е, че стълбовите листа не низбягват по дължината на стъблото, а са приседнали в основата му и стъблото не е крилато. Включен е в ЗЛР.

Действие: Двата вида лопен имат омекчаващо, противовъзпалително и отхрачващо действие, дължащо се на съдържащите се в тях сапонини и слузно вещество. Приложение: Те са много добро противокашлично средство при ларингити, трахеити, бронхити, задух, коклюш, магарешка кашлица и при сухи катари, съпроводени с мъчителна и дразнеща нощна кашлица. Прилагат се също при възпаления на устата, хранопровода, стомаха и червата, при язвена болест на стомаха, високо кръвно налягане, а външно под формата на лапи от листата на лопените - при бавно заздравяващи рани, отоци, болки в ушите, хемороиди.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/12/14/lopenyt-bie-shut-na-astmata-i-iazvata.454696

Тук са описани и двата лечебни вида лопен-висок(гъстоцветен) и лечебен(мъхнат)
https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/mahnat-lopen.html

image

4. Лопен прекрасен (Verbascum speciosum Schrad)
Снимка на Тодор Кръстев:

Двугодишно тревисто растение високо до 2 m. Стъблото облистено до съцветието с вълновидно нагънати листа. Цветовете събрани по 2 или повече. Всички прашници са еднакви, бъбрековидни, прикрепени към дръжките в средата. Най малко долните групи цветове са с прицветник с две странични прицветничета на първия цвят. Цъфти юни - август.
https://bgflora.net/families/scrophulariaceae/verbascum/verbascum_speciosum/verbascum_speciosum.html
Този лопен не влиза в нашия ЗЛР, но е изследван и използван в други страни.
Лопенът (Verbascum phlomoides L., V thapsus L., V. thapsiforme Schrad., V. speciosum L.) е лечебна билка, позната и използвана дълго време, особено в традиционната турска медицина. Целите на нашето проучване бяха да идентифицира видовете и да изследва основните активни вещества на растението както качествено, така и количествено, като го сравнява с данните, открити в научната литература. Растенията бяха идентифицирани като вероятни хибриди на V. phlomoides и V. thapsiforme. Микроскопският анализ на цветята не показва значителна разлика между екземплярите. Диаметърът както на устицата, така и на полените, който наблюдавахме, беше около 15-20 μm. Идентифицирани са важни флавоноиди като рутин и кверцетин. Дозировката води до 0,135% общо съдържание на флавоноиден агликон. (изразено като хиперицин) и 1,3% общо съдържание на флавоноиден гликозид (изразено като рутозид).Тънкослойната хроматография от сапонини разкрива две петна. Определен е и хемолитичен индекс от 13095. Повторението на дозирания експеримент една година по-късно доведе до значително по-ниско съдържание на флавоноиден агликон и гликозиди (съответно 0,006% и 0,95%), както и хемолитичен индекс от приблизително 4000.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26642647/

 
image 

5. Лопен финикийски, лилав (Verbascum phoeniceum)
Снимка: Елена Проданова Тодорова
Финикийският лопен е многогодишно тревисто растение. Стъблото високо от 0,3 до 1 m. Цветовете са разположени по един върху стъблото в пазвата на един присъцветник. Приосновните листа са слабо вълновидно нагънати, целокрайни или тъпо неравномерно назъбени. Венчето е виолетово, рядко жълто, жълто-зелено, червено или бяло. Тичинките обикновено са 5, но при подвида Verbascum phoeniceum ssp. stojanovii тичинките са 4. Цъфти през месеците юни-юли
Красиво цвете и билка, намерила е място в ЗЛР.
Използвани части: трева (листа, стъбла, цветя), цветя. Растението съдържа аукубин, вербасценин, витамин С, хесперидин, танини, катапол, кумарини, сапонини ..
Действие: повишава кръвното и подобрява сърдечната дейноста
Билковите запарки увеличават отделянето на урина, стимулират двигателната активност на тънките черва.
Рецепти:
• запарка като диуретик: 1 супена лъжица нарязана суха билка заливате с 1 чаша вряща вода, оставете за 1-2 часа, филтрирайте. Вземете ј или 1/3 чаша 3-4 пъти на ден.
• запарка при настинки, остри респираторни инфекции, заболявания на горните дихателни пътища, суха кашлица: 1 чаена лъжичка цветове заливате с 1 чаша вряща вода, оставете за 1 час, филтрирайте. Вземете 1/2 чаша на топло 3-4 пъти на ден.
• запарка като слабително: 1 супена лъжица суха натрошена билка заливате с 1 чаша вряща вода, оставете за 2 часа, филтрирайте. Вземете 1/2 чаша 1 час преди лягане и сутрин на гладно.

В края на следната статия има повече информация за него:
https://optolov.ru/bg/interer-zagorodnogo-doma/korovyak-obyknovennyi-verbascum-thapsus-l-prigotovlenie-i-osobennosti.html?fbclid=IwAR0TFzhUTyiY-CbV0L5IHFqLcdR1IqMOTbSDUXlFnDVKmDoIOnzDcoVEjaA

image

6. Лугачка горска (Dipsacus fullonum L, D. sylvestris Huds.)
Снимка:Тотек Гришко

При нея, листните основи срастват и образуват чашка, в която се събира вода. Това не позволява на пълзящите насекоми като листни въшки да достигат нектара и полена на цветовете като се катерят по стъблото. Формата на листата е ланцетна, широка с дължина от 20-40 сантиметра и широка от 3 до 6 сантиметра, като от долната страна на средната част има ред малки игли.Цъфти обикновенно с розави цветове.
За лечение се използват корени и цветове.
В тази публикация е посочено, че горската лугачка може да се използва за лечение на лаймска болест.От нея става ясно, че всички лугачки са лечебни, не само горската. Пише, че всички 12 вида лугачки имат подобни свойства. В България има три вида-нарязанолистна (Dipsacus laciniatus L.), полска(Dipsacus sativus) и горска (Dipsacus fullonum L).
https://zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2016/08/blog-post.html?m=1&fbclid=IwAR2T2DnAPtllLr7R8kjT7sAXDtFFApbwvsDF-Xj0U4_MnRj53CK6tTe9Bkc

Използва се за лечение на белодробна туберкулоза, сифилис, при дихателни, кръвоносни, сърдечно-съдови заболявания, като аналептик (стимулант на дихателната система и сърдечно-съдовата система); външно - хемороиди, мазоли, шпори, ухапвания от змии, са облекчаване на болка ,рак на стомаха; компреси за рак на кожата; диуретик и потогон. От древни времена плодове му са били използвани за боядисване на тъкани. Семената се използват като храна за пойни птици. Двугодишно.
-Приготвяне на отвара. За тази цел ще ви трябва чаена лъжичка корени и същото количество изсушени цветове, препоръчително е предварително да се наситнят добре, това ще помогне на лекарствените вещества да се отделят по-бързо от растението. След това сухата суровина се поставя в емайлирана тенджера, където трябва да се налеят 400 милилитра вода, след което лекарството се поставя на бавен огън за около двадесет минути, след което се запарвава в продължение на 2 часа и се прецежда. Препоръчва се лекарството да се приема на супена лъжица шест пъти на ден. Препоръчва се отварата да се съхранява само в хладилник, тъй като при стайна температура тя бързо ще се влоши, което ще доведе до загуба на лечебните й свойства. И след седем дни трябва да приготвите нова прясна отвара.
-Приготвяне на пепел. По-добре е да се вземат части от растението, като листа, корени и цветове в същото съотношение, ако те са в сухо състояние. След това те трябва да бъдат поставени в железен съд и запалени. Когато тревата е напълно изгорена, се образува лечебна пепел. Препоръчва се получената пепел да се смесва в същото съотношение с масло. Ще получите вид лечебен мехлем, който ще можете да използвате. Препоръчително е да се прилага външно, като се разпространява с тънък слой върху увредени части на кожата, например с лишеи, обриви, подагра, артрит и ревматизъм. Такъв мехлем ще има противовъзпалителен ефект върху засегнатата тъкан. Използването му е ефективно не само за възрастни, но и за деца, разбира се, преди това е наложително да се консултирате с педиатър.
http://rasteniy10.ru/internet-magazin/product/vorsyanka-lesnaya-vorsovalnaya-shishka-rozovaya--dipsacus-fu

Корен от лугачка се събира на пролет или на есен, нарязва се на ситно и се залива със спирт. Престоява на тъмно 40 дни и се пие по схема , като се започне с една капка и се стигне до 9. Изпробвано от член на групата Томка Матева.

image

7.Лугачка нарязанолистна (Dipsacus laciniatus L.)
Снимка: Невена Босилкова
Двугодишно тревисто растение, до 1,2 m високо. Стъблените листа са без дръжки, пересто нарязани, сраснали в основата си. Прилепени към стъблото, листата образуват около колената му нещо като затворена купа. В нея след дъжд се събира вода и там израстват новите разклонения. Обвивните листчета на съцветието са ланцетно-шиловидни. Цъфти с бели цветове през месеците юни-август.
Има същите лечебни свойства като горската лугачка.

В тази публикация е посочено, че росата, която се задържа в чашките, които се оформят около стеблото от листата й се ползвали за проблеми с очите още от древни времена:
https://www.forumnauka.bg/topic/9659-%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D0%B2%D0%B8%D1%81%D0%BE%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D0%B0/

image
  

8.Лук гарвански чадърест (Ornithogalum umbellatum)
Снимка:Атанас Балакчиев

От гарванския лук се приготва лечебен еликсир на д-р Бах. Той помага за възстановяване на тялото и духа от психични, емоционални травми – минали или наскоро преживени, резултат от които са състояние на мъка, депресия, уплаха, шок. Поддържа баланса, хармонията и душевния комфорт на организма. Поради своето действие, еликсирът на Бах е наричан "лек, утешител на душата", "лек способен да успокои страданията". Приемът му помага да се регулира дейността на нервната система и така по-лесно да се приеме заобикалящата ни среда, да се създаде равновесие на духовно, физическо и ментално ниво.

Още състояния и заболявания, при които помага звездата на Витлеем:травма от загуба на близък;вегетативна дистония;раздразнен на нервна почва пикочен мехур;
проблеми на щитовидната жлеза; треперещи колене; при новородени - за преодоляване на травмата от раждането; подтиснати психични травми; истерии; неврози; функционални сърдечни проблеми;проблеми при преглъщанe;бронхиална астма;сексуални проблеми;болезнена менструация;загуба на гласа;

Още за Чадърест гарвански лук, Гарвански лук, Орнитогалум (Ornithogalum umbellatum) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%87%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BB%D1%83%D0%BA-%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BB%D1%83%D0%BA-%D0%BE%D1%80%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D1%83%D0%BC?fbclid=IwAR11QEwOs4En4lb48buq4n6BF1h9FkQakT05CrPi64K4zIA_oPcd_FN0g7g

image
 

9. Лук сибирски (Allium schoenoprasum)
Снимка: Дарина Пейкова

Първите документи за използване на сибирски лук са за древните китайци около 3000 г. пр.н.е. Римляните вярвали, че сибирският лук може да облекчи болката от слънчево изгаряне или възпалено гърло. Вярвали също, че яденето на сибирски лук вдига кръвното налягане и действа като пикочогонно средство. Старите цигани използвали сибирския лук при гадаене. Вярвало се е, че снопове сушен сибирски лук около къщата отблъскват болестите и злините.
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BB%D1%83%D0%BA?fbclid=IwAR2D7JS6mgFJHDN2FTmgfyCrTXi2qlE8y8mgOiZZAXKEU5Ix-sQN3mO0yu8

Дивият лук е доста добър източник на някои витамини като С и А. Нежните перца съдържат следи от сяра, а също така са богати на йелязо и калций. В растението се откриват нива на калий и по-значително дози витамин К и др. Вкусът му се допълва и от високото му съдържание на още доста витамини, минерални соли и етерични масла. В 100 г див лук се съдържат:Калории 30;Белтъчини 3.27 г; Въглехидрати 4.35 г; Мазнини 0.73 г; Калций 92 мг; Желязо 1.6 мг; Бета каротин 2612 мкг.
Ползи от дивия лук: Като източник на витамини и минерали, редовното присъствие на сибирския лук във вашите ястия никак не е излишно. Лечебните свойства на резанеца са сходни с тези на чесъна, но изявени в по-малка степен. Може би и затова дивият лук не е толкова популярно средство в традиционната медицина. С богатото си съдържание на органични съединения, дивият лук има благоприятен ефект върху кръвоносната система на човек. Тънки зелени листа лука имат леко стимулиращо, диуретично и антисептично действие.
https://gotvach.bg/n7-28457-%D0%94%D0%B8%D0%B2_%D0%BB%D1%83%D0%BA

image

10.Луличка обикновена ,(Linaria vulgaris Mill.) Сем. Живеничеви — Scrophulariaceae;
Снимка: Ася Сарандева

В България естествено разпространени са 10 вида от род Луличка.Има един вид от този род -късолистна луличка, който е в Червената книга.
http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol1/Linbrach.html

Използваема част: Надземната част на билката по време на цъфтежа- юни-септември, отрязана на около 30 см от върха.
Действие: Има очистително, диуретично, жлъчегонно и болкоуспокояващо действие. Билката облекчава затрудненото уриниране при възпаление на пикочните пътища и простатата. При възпалени хемороиди действа отбъбващо и обезболяващо, като спира кръвотечението. Увеличава жлъчната секреция, понижава кръвното налягане, засилва сърдечните съкращения и забавя ритъма. Засилва чревната перисталтика, изгонва газовете от червата и регулира дефекацията.Билката съдържа отровни алкалоиди, затова стриктно трябва да се спазва лечебната доза.
За нея повече съм писала тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/08/08/lulichkata-na-diado.986462

image
 

11.Лупина (Lupinus sp.)
Снимка: Лазар Георгиев

Лупина /Lupinus sp./ представлява голям род, който включва в себе си повече от 300 вида многогодишни растения, повечето от които са диворастящи.Лупина принадлежи към семейство Бобови, а родината на рода вероятно е Средиземноморието. Култивира се в Европа, Африка, САЩ и Австралия, като последната се явява водещ световен производител на растението.
Лупината се е използва повече от 4000 години за фураж на животни, но и като зелена тор, защото има способност да подобрява почвата, на която расте. От 19 век насам лупината се използва като декоративно растение и като храна за хора. Лупината достига височина до 2 метра, а листата са характерно сиви. Цветовете ѝ приличат на тези на граха и са оцветени в лилаво, жълто, розово, бяло и оранжево. Плодът на растението е шушулка, която има няколко семенца. Тези семена са подобни на бобчета и са много богати на мазнини и протеини.
За лечебни цели се използва само бялата лупина (Lupinus albus).

Бялата лупина също има много високи хранителни свойства. Според някои изследвания семената на бялата лупина са полезни в превенцията на сърдечно-съдови заболявания.Екстрактът от семена на бяла лупина, в комбинация с масло от слънчогледово масло стимулира синтеза на колаген. Достатъчното количество колаген в тялото е най-важната предпоставка за наличие на еластична, млада и гладка кожа.
Употребата на кремове, които съдържат бяла лупина помага за стягането на лицевия контур и видимото подмладяване на кожата.
https://gotvach.bg/n7-39566-%D0%9B%D1%83%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B0

Шампоан против косопад с бяла лупина Ив Роше SOIN VEGETAL CAPILLAIRE, 300 мл.
Стимулиращ шампоан, предпазващ от падане на косата. Силна коса от корена до самия край на косъма. Изследователите на Ив Роше са избрали бялата лупина, заради притежаваните от нея свойства да предотватяват падането на косата. Екстрактът от бяла лупина, който е включен в меката кремообразна текстура на шампоана, укрепва луковицата на косъма и стимулира микроциркулацията на полезните вещесва в кожата на главата
http://magazinimpuls.com/index.php?route=product/product&product_id=63

Интересно е да се отбележи, че сред видовете лупина има такива, които действат противоглистно. Използват се за лечение на инфекции на паразитни червеи като плоски червеи, кръгли червеи и глисти.
Най-активни подобни свойства има отново бялата лупина. За целта семената трябва и да са предварително накиснати във вода, за да произведат своето специфично средство за защита.
Лупината се използва още като диуретично средство. Тя подтиква отделянето на урината. Лекува състояния, като отслабен пикочен мехур или блокиране на уретрата.
https://www.edna.bg/zdravoslovno/zdravoslovni-polzi-ot-lupina-4635299

 
image

12.Люляк, обикновен люляк (Syringa vulgaris)
Снимка: Невена Босилкова

Използват се листата и цветовете, които се берат по време на цъфтеж.
Люлякът притежава антипиретично, адстрингентно и апетитовъзбуждащо действие. Приложен локално върху кожата при нейни патологии, действа противовъзпалително, обезболяващо и почистващо. Цветовете се използват за регулиране на менструалния цикъл. Намалява изпотяването. В народната медицина се употребява при епилепсия.Токсичността на растението се определя от наличието на синилна киселина в по-голямо количество в цветовете и в минимални количества в листата му.
Намира приложение при: простудни заболявания; задух; безапетитие; нередовна менструация; малария; диария; подагра; артрит и др.
Начин на употреба:
*запарка - 1 супена лъжица ситно, нарязани листа се запарват в половин литър вряща вода. Оставят се да киснат около 1 час. Запарката се прецежда и се приема по 1 кафена чаша три пъти на ден, преди ядене;
*при подагра и за детоксикация на организма – пресни цветове се заливат с ракия в количество, което да бъде 1-2 см над тях. Така престояват в продължение на 2 седмици, на тъмно. След това получената тинктура се прецежда и се приема в количество от по 20 до 30 капки разредени с малко вода, от 2 до 3 пъти на ден;
*при артрит – с по-горе получената тинктура се разтриват болезнените стави. Приготвен чай от изсушени цветове също помага при заболяването;
*пресни листа при рани - някои фитотерапевти ги използват за лечение на рани, приложени под формата на лапа, поради съдържанието на синилна киселина в тях.
Още за Люляк, Обикновен люляк (Syringa vulgaris) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BB%D1%8E%D0%BB%D1%8F%D0%BA-%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BB%D1%8E%D0%BB%D1%8F%D0%BA

Горните рецепти се прилагани от нашата народна медицина.Моите препоръки са люляка да се ползва само външно, под формата на спиртен извлек за мазане или налагане с пресни листа при подагра, ставни болки и като гаргара при проблеми с венците,устната кухина и болки в гърлото.За повечето от болестите, които люляка лекува се използват много други безвредни билки и е напълно излишно да се рискува използването му вътрешно.
Аз използвам люляка само за украса в къщи, неговите вълнови излъчвания ми действат много зареждащо и ми повдигат общия тонус.Ползвала съм спиртни извлежи от цветовете при болки в ставите, но без голям ефект. Ароматната кализия е много по-добра в това отношение.
Тук съм писала за него:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/05/13/liuliakyt-bilka-ili-ne.334034

image
 

13.Лютиче обикновено, ливадно (Ranunculus acris L.)
Снимка: Невена Босилкова

Стъблото му е право, тънко, кухо и разклонено, достигащо на височина 30-100см, покрито с прилегнали власинки. Приосновните и долни стъблени листа на обикновеното лютиче са с дълги дръжки, петоъгълни, с 3-5 дълбоки почти ромбоидно нарязани и остро назъбени дяла. Горните му листа са приседнали, почти целокрайни, изрязани на линейни дялчета почти до основата си. Цветовете на обикновеното лютиче са малобройни, лъскави и златисто-жълти, Цъфти май-септември.
Използват се цветовете и корените на обикновеното лютиче, брани по време на пълното му цъфтене.
Действие и приложение: при лечене на ишиас, подагра и ревматизъм; има противодиарично действие; противоглистни свойствa; при лечение на гнойни и трудно зарастващи рани; за премахване на мазоли и брадавици; като тонизиращо средство
Странични ефекти: Силно отровно
-отвара – 1 ч.л. кори се вари 5 мин. в 300 мл вода, прецежда се и се пие по 1 каф.ч. преди храна 3 пъти дневно.
-маслен извлек – няколко стръка свежо лютиче или 2 с.л. суха билка и се заливат с 100 гр. зехтин, оризово олио или гроздово масло и се оставя да престои 40 дни на тъмно и хладно място. Прави се компрес (вечер) с марля или памук и се покрива с вестник, на сутринта компреса се сваля.
http://www.bilkitebg.eu/%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BA%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BB%D1%8E%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5-ranunculus-acris-l/

image
 

14.Люцерна обикновена , алфалфа, синя люцерна (Medicago sativa.)
Снимка: Дарина Пейкова

Тя е крехко синьо-зелено, трилистно, многогодишно растение с бледоморави до лилави цветове и семена в шушулки. Принадлежи към семейство Бобови. Богато на протеин и минерални вещества.

Здравословни ползи от консумацията на люцерна:
В традиционната медицина на редица народи люцерната се използва за лечение и облекчаване на симптомите при бъбречни заболявания и болести на простатата,астма,диабет, стомашни проблеми. Природолечители използват люцерната при случаи на недоимъци в храненето, общо укрепване на организма и възстановяваме след продължително боледуване, както и за проблеми с храносмилането, симптоми на артрит. Използва се и при анемия, и за стимулиране на кърмата при кърмачки.
Опити показват, че консумацията на люцерна понижава нивата на LDL-холестерола, който се свързва с атеросклероза, и понижава кръвната захар. Смята се, че има потенциала да регулира работата на щитовидната жлеза.
Люцерната съдържа изофлавони, които се свързват с естрогеновите рецептори в тялото. Принципcj им на свързване е като ключ в ключалка. Ако нивата на естроген са ниски, то "ключалките" са празни, изофлавоните от люцерната, които наподобяват естрогеновите "ключове", се свързват с тях, и подобряват естрогеновата активност. Макар и сходни с женския полов хормон в тялото, те съвсем не са толкова силни по своето действие, и ако имаме завишена естрогенова активност, изофлавоните запълват някои от "ключалките", като по този начин заемат мястото на естрогена, и понижават неговата активност. Този механизъм спомага за цялостно регулиране на нивата на хормоните.
https://www.bb-team.org/articles/4901_alfalfa

Суровите семена и кълнове от люцерна са източник на аминокиселината канаванин. Голяма част от канаванина се превръща в други аминокиселини по време на поникването, така че кълновете съдържат много по-малко канаванин от непокълналите семена. Canavanine се конкурира с аргинин, което води до синтез на дисфункционални протеини. Суровата люцерна има токсични ефекти при приматите, включително хората, които могат да доведат до подобни на лупус симптоми и други имунологични заболявания при податливи индивиди. Кълновете също предизвикват тези симптоми. Спиране на консумацията на семена от люцерна може да обърне ефекта.
Люцерната е богата на хлорофил, каротин, протеини, калций и други минерали, витамини от група B, витамин С, витамин D, витамин Е и витамин К. Установено е, че изсушеното на слънце сено от люцерна е източник на витамин D, съдържащ 48 ng / g (1920 IU / kg) витамин D2 и 0,63 ng / g (25 IU / kg) витамин D3. Съществува сведение за витамин D2 и витамин D3, че се откриват в стъблата на люцерната.
Покълването на семена от люцерна е процес, който изисква кълновете да се изплакват редовно, за да се избегне натрупването на продукти от разпад, заедно с миризми на гниене и обезцветяване. Поникването на семенцата обикновено отнема от три до четири дни, като една супена лъжица семена, дава до три пълни чаши кълнове.

Още за Люцерна, алфалфа (Medicago sativa) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%84%D0%B0?fbclid=IwAR2KEQu8LoXe2sFqg4IA3GMwiEKwfUr4pQwk6n3bfzRBW_AYcYO1AqPtu5E

image

15.Люцерна черна, хмеловидна (Medicбgo lupulнna).
Снимка: Невена Босилкова
Това е едногодишно или двугодишно растение. Има къс вретеновиден корен, полуизправено стъбло и дребни златистожълти цветове. Бобът (чушката) е дребен, мрежест, сплеснат отстрани, с черна окраска и съдържа по едно дребно, жълто, бъбрековидно семенце, което се отделя трудно при вършитба. Хмеловидната люцерна е подходяща и се отглежда изключително в тревни или пасищни смески.


Дамите могат да се възползват от още едно приложение на люцерна – за промивки при бяло течение. И в този случай се препоръчва използването на черна люцерна. Прави се настойка от три лъжици от билката и половин литър вода. Първо се вари за пет минутки, а след това се кисне за един час.
Коментираната люцерна намира приложение и в онкологията. Там се използва като терапевтично и превантивно средство при рак. Билката стопира развитието на туморните клетки, блокирайки важни процеси, осигурявайки техния растеж.
Това уникално свойство на удивителната люцерна се дължи на високите антиоксидантни стойности в състава й. А също и на атрактивната съставка кумарин, която активно се бори с всички негативни процеси, свързани с туморното развитие.
При ракови заболявания препоръката е да се използва черна люцерна – Medicбgo lupulнna. Две супени лъжици от нейните връхчета настоявайте за в половин литър вода в рамките на час. Но преди да пристъпите към същинското настояване на лека, сварете на котлона за пет минутки течността.
По една трета от тази отварка приемайте преди всяко от основните хранения.
Тази извадка е от следната статия за синята люцерна, която за съжаление вече не е налична: https://www.bgbilka.com/6052/%D0%BB%D1%8E%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0/

Тази люцерна е наричана черният медик в следната статия, от която ви предоставям малка извадка: На всеки 100 g листа от черен медик се съдържат около 23 g протеин и около 25 g фибри, което прави тази билка невероятен източник на протеини и фибри. Поради съдържанието на фибри, тази билка може да спомогне за насърчаване на здрава система за храносмилане. Това растение има и леко слабително действие, което го прави чудесно природно средство за запек. Тези листа също ще ви накарат да се чувствате по-дълги и ще помогнат за отслабване. Черният медик също е богат на основни минерали, като калций, фосфор, калий и магнезий. Включването на тази билка в ежедневната ви диета със сигурност ще ви бъде от полза в дългосрочен план. Тази билка е показала и антибактериални свойства. По този начин, превръщайки го в хубаво билково лекарство за леки бактериални инфекции и заболявания, свързани с бактерии. И накрая, тази билка може да подпомогне процеса на кръвосъсирване на организма, което означава, че може да помогне за спиране на кървенето. Тъй като тази билка подпомага съсирването на кръвта, тя трябва да се избягва от хората, които приемат лекарства за разреждане на кръвта. Тази билка има и леко слабително действие, което не би трябвало да представлява проблем, когато се яде умерено. Прекомерната консумация обаче може да причини диария. Подобно на люцерна, черният лекар може също да съдържа някои естрогенни съединения. Ето защо е най-добре бременните и кърмещите жени да избягват тази билка. Също така е по-добре да не давате тази билка на деца поради липса на изследвания за нейните ефекти върху малките деца. Както при всички други билки, най-добре е да се консултирате с лекар, преди да консумирате тази билка.Макар че не е толкова мощен като своите братовчеди, червена детелина и люцерна, черният медик е доста питателен.

https://eattheplanet.org/black-medic-an-underrated-and-useful-wild-edible/?fbclid=IwAR2IIufUlCgrFLIJECVO1qELJ8Y3Ie3Nu-e8_hDuJh2BAsfggGb9UYw4944

Повече за използването на тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=100001601692108&set=a.2130371000359602

 
image

Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на публичната група "Тайната на билките" във фейса.

Който го влече да идва при нас, вече сме около 35 800 човека.

  https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/
 
Гласувай:
8Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13986153
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41223
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031