Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
09.03.2020 12:37 - Билки, които започват с буквата В-първа част.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2641 Коментари: 0 Гласове:
15

Последна промяна: 09.03.2020 13:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В тази част съм наблегнала на начина по който изглеждат различните видове великденчета, снимани от мен и членове на групата „Тайната на билките“ във Фейса. Доскоро се говореше и пишеше само за лечебното великденче, а останалите ги брояха за плевели или горски цветя. Фенолите и антиоксидантната активност на нашите великденчета са изследвани вече от нашите учени. Засега всички изследвания са повечето само за определяне на вещества в лабораторни изпитвания и е установено, че всички великденчета имат сходно съдържание и действие.
Изследванията показали много добри резултати особено при следните три вида: жаквиниевото великденче (Veronica jacquinii), коприволистно великденче (Veronica urticifolia) и подъбичево великденче (Veronica austriaca ssp.teucrium). Като фито медикамент се използват за лечение на респираторни заболявания, сърдечно -съдови, невродегенеративни, ревматизъм , диабет и ракови заболявания. 


image

Великденче Алпийско (Veronica alpina )

Снимка: Жасмина Станчева

Многогодишно, вечнозелено тревисто растение с изправени или приповдигащи се, неразклонени или слабо разклонени стъбла, до 15 см. високо. Бавно нарастващите стъбла образуват туфа и може да достигне 15 - 20 см. и повече в диаметър. При подходящи условия полегналите клончета се вкореняват и дават началото на ново растение. Листата му са зелени, овални до яйцевидни, 10 - 15 мм. дълги и 2 - 8 мм. широки, целокрайни до дъвсем ситно назъбени, обикновено голи но понякога с къси фини космици. Горните листа по-едри от долните.Цветовете гълъбовосини, понакога с виолетов оттенък, на къси дръжки, събрани във връхни гроздовидни съцветия, неправилни, 8 - 10 мм. в диаметър.
До този момент няма данни за използването му в народната и класическата медицина. Сложила съм го в албума, защото е част от голямото семейство на великденчетата и не бива да се бере, тъй като е застрашен вид.

image

Великденче Водно (Veronica anagallis-aquatica)
Снимка: Илиана Попова

То е многогодишно растение и се среща в повечето видове местообитания на влажните зони, включително блатисти ливади, канавки, реки, потоци и оризови полета, както и в други влажни места, често в плитки води, но до голяма степен над повърхността . Цъфтежът започва в края на пролетта и продължава до началото на лятото. Характерно за него са храстовидния му вид и дългите ланцетни листа.Много едро и високо растение.

Цялото растение е диуретично действащо и отварата му насърчава менструацията в страдащите жени.Използва се при проблеми с, пикочен мехур и камъни в него, за кожни инфекции, болки в гърлото- гаргара и при скорбут..Листата на му са годни за консумация (сурови или варени) и са богати на витамин С. Корените и листата се използват за предястия и предизвикват уриниране.

image

Великденче Бръшлянолистно (Veronica hederifolia)

Снимка: Виолета Русева

То е едногодишно тревисто растение. Стъблата са пълзящи, дълги от 4 до 35 cm. Цветовете са разположени по един в пазвите на листата. Венчето е с диаметър 6-8 mm, синьо, избеляващо. Листата са 3-5 делни. Дяловете на чашката са 4, триъгълни, до обратно сърцевидни, еднакви, дълги от 3 до 7 mm. Семената са бокаловидни. Цъфти февруари-май.

https://bgflora.net/families/scrophulariaceae/veronica/veronica_hederifolia/veronica_hederifolia.html?fbclid=IwAR1fvlumKMq8IWJtFQv4VsOfDkr6JpsnEfpV6ZIhWej2a5z0twvRIAb8wZI

До този момент няма данни за използването му в нашата народна и класическата медицина, но в други източници открих следното: Билката е алтернативна, антискорбутична и диуретична . Използва се за лечение на скорбут, примеси на кръвта и т.н. Използва се също като средство за лечение на скрофулни заболявания, особено на кожата, и се нанася на синини и се прилага външно за заздравяване на изгаряния, язви, подутини и за смекчаване на болезнени купчини.

https://pfaf.org/user/Plant.aspx?

image

Великденче Дъбаволистно (Veronica chamaedrys)
Снимка: Невена Босилкова

Това великденче цъфти в ранна пролет, преди Великден, листата му приличат на това на дъба, откъдето му е името.Цветовете му образуват рехаво класче на върха на стеблото, на височина достигащо до 50 cm., покрито с гъсти власинки.

При високи стойности на холестерин в кръвта се препоръчва да се изпиват по две чаши чай от великденче дневно.
При невроза, дължаща се на психическо пренатоварване, чаша чай преди сън върши чудеса с успокояващото си действие.
Хората, конто се занимават предимно с умствен труд е добре да пият всяка вечер преди лягане по чаша чай от великденче.
Действа превъзходно за освежаване на паметта и премахва световъртежа. Препоръчва се още при жълтеница, песъчинки в бъбреците, подагра и ревматизъм.
Прясно изцелен сок от цъфтящото растение се използва с успех при хронични кожни възпаления и екземи, като се приема по една чаена лъжичка два-три пъти на ден. Възпалени и трудно зарастващи рани най-напред се промиват с отвара от великденче, след това отгоре се слага марля, напоена с пресен чай, прави се топла превръзка и така се нощува. Страдащите от ревматизъм и подагра могат да облекчат болките си с тинктура -външно с разтривки, а вътрешно - три пъти дневно по 15 капки в малко вода или чай.

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/04/28/proletni-bilki-velikdenche-ili-myjka-viarnost.328043?fbclid=IwAR0avLbGwLrbuwVnpjotoZu20-KMMGO3Jfss02mauJsK32rvBnsVD7fJgv8image

Великденче жаквиново (Veronica jacquini)
Снимка: Невена Босилкова

Характерно за този вид е, че листата му са игловидни, а цветовете му са разположени по върха в гъсти класчета.Цъфти май-юли .Това великденче съм снимала в началото на юни, когато дъбаволистното вече прецъфтяваше и ронеше цветчетата. си.

image

Великденче Класовидно (Veronica orchidea)
Снимка: Невена Босилкова

Образува туфа от многобройни изправени стъбла. Приземните листа имат продълговато овална форма, а стъблените са ланцетни. Цветовете са групирани в сбит клас и от там идва името му класовидно.Височина 50-70 см. Хубавото на великденчетата е, че не цъфтят едновременно отделните видове. Това тук съм снимала малко след Еньовден, в близост до билото на Средна гора, над с. Макоцево.. Различава се по цвета от всички свои братовчеди.

image

Великденче Крайпоточно. Речно(Veronica beccabunga L.) .

Снимка: Иванка Транкарова

То е е многогодишно тревисто растение, високо от 20 до 60 cm. Стъблата са полегнали или приповдигащи се. Съцветията са странично разположени на стъблото. Листата са с плоска дръжка, покрита 3-клетъчни жлези. Плодовете са сферични, разпукват се на четири дяла. Цъфти през месеците май – юли.

Характерно за него е, че расте край реки и заблатени места.Полегнало е, а листата му са доста уплътнени и месести.Снимано е край поточе на Витоша. 

https://bgflora.net/families/scrophulariaceae/veronica/veronica_beccabunga/veronica_beccabunga.html

image

 

Великденче листоделно (Veronica austriaca)
Снимка: Невена Босилкова

Този вид има много пересто разсечени листа, някои от цветовете са разположени между листата, но повечето са по върха на стеблото събрани по много заедно в гъсто съцветие, цъфти през юни.


image

Великденче Лечебно (Veronica officinalis)
Снимка: Дарина Пейкова

 

Стъблата са пълзящи, вкореняващи се и приповдигащи се, с изправени цветоносни клонки. Листата са срещуположно разположени, с къси дръжки, обратно яйцевидни или елиптични до закръглено яйцевидни, по ръба остро напилено назъбени, с клиновидна основа, покрити с прости власинки. Цветовете са събрани във връхни изправени гроздовидни съцветия, покрити с жлезисти власинки. Прицветниците са ланцетни, целокрайни. Чашката е 4-делна с елиптични или широки ланцетни дялове. Венчето е бледосиньо, неправилно 4-делно. Цъфти през месеците май – юни.

Има противовъзпалително, антибиотично, бронхолитично, противокашлечно, отхрачващо и апетитовъзбуждащо действие. Използва се при възпалителни заболявания на дихателните пътища (ангина, трахеити, бронхити, астма, суха кашлица и др.), за лечение на стомашно-чревни заболявания, като диуретично и дезинфекциращо пикочните пътища средство, при диабет, подагра, кожни заболявания и др. Прилага се под формата на запарка (1 супена лъжица в 250 ml вряща вода). Пие се по 1 кафена чашка 3-4 пъти дневно. За външна употреба се приготвя настойка в растително масло (1 част от билката в 10 части масло).

https://bgflora.net/families/scrophulariaceae/veronica/veronica_officinalis/veronica_officinalis.html?fbclid=IwAR0mnbbyTAjrBBd7OmyBegRf3S120HXBuXrXMg49C8SIfZhQywCHfo90KLwimage

Великденче Мащерколистно (Veronica serpyllifolia)
Снимка: Мария Колева

Мащерколистното великденче е многогодишно тревисто растение, високо от 4 cm до 10 cm. Стъблото покрито с прости и жлезисти власинки. Цветовете с бледорозово, светло- или тъмносиньо венче. Стълбчето 3-4 mm дълго. Плодът закръглено- до обратнояйцевиден, гол или по ръба с жлезисти власинки. Цъфти през месеците май – август. Това е от дребните видове великденчета, високо около 10 см. Листата му са като на мащерката,гладки и целокрайни, а понякога и венчето му е розаво.От там идва и наименованието му. 

https://bgflora.net/families/scrophulariaceae/veronica/veronica_serpyllifolia/veronica_serpyllifolia.html

 

image

Великденче наделенолистно (Veronica multifida L.)
Снимка: Владимир Трифонов

Стъблата тревисти, изправени, високи 20–60 cm, разклонени от основата, прилегнало, сгъстяващо се под съцветието, простовлакнести. Листата тревисти, яйцевидни, двойно- или тройноперести, със завити навътре ръбове; листните дръжки до 1 mm, на повърхността с прости власинки и триклетъчни жлези. Цветовете в странични, рехави, гроздовидни съцветия. Прицветниците ланцетни или двойно-, тройноперести. Цветните дръжки 2,5–4 mm дълги. Венчелистчетата сини. Цъфти май-юни
Видът е критично засташен и е забранен за бране от естествените му находища.

 

http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol1/Vermulti.html?fbclid=IwAR1i9aYM7k4v_HrdzCXzKyMtjKBKCbBpMkbx-HoePXj0J3UcA0_93Vr3SoM


image

Великденче Персийско (Veronica persica.

Снимка: Невена Босилкова

Персийското великденче е едногодишно тревисто растение. Стъблата дълги до 40 cm. Цветовете са разположени по един в пазвите на листата на дръжки с дължина 6-39 mm, по-дълги от листата. Венчето с диаметър 8-15 mm. Зрелият плод с ясна мрежа от жилки. Стълбчето при плода 2-3,5 mm дълго. Персийското великденче често се бърка с близкият до него вид Изящно великденче (Veronica polita), което е по-дребно, често растат заедно и цъфтят март-май.

Характерно за него е, че цветчетата са единични, разположени на дълги дръжки в пазвата на листата.  

https://bgflora.net/families/scrophulariaceae/veronica/veronica_persica/veronica_persica.html?fbclid=IwAR2CCM4GozSG6vIqMXSOc31hDSJI9oZ_TLEXfPPd2ZFKwDlMi6EYqY4EDfo

 

Персийското и изящното великденче са много дребни и израстват в ранна пролет, често правят компания на дъбаволистното великденче. За сега няма данни в наши източници за техни лечебни свойства.

В един сайт от Нова Зеландия има следната информация за персийското великденче : " Това растение има „забележителни лекарствени сили, пропорционални на неговия размер“ , използванo e като пречиствател на кръвта,премахва излишната слуз, успокоява вътрешните тъкани, лекува кашлица, астма, плеврит. Чай от него се използва за изчистване на задръстванията на синусите, подпомагане на зрението и облекчаване на възпалените очи. Имах подут горен клепач и възпалено око - къпането му със запарка от него го излекува бързо. В области на напрежение, особено в областта на шията и раменете, помага за отпускане на мускулите.
Външно за лечение на кожни обриви, възпаления.
Съдържа хлорофил, минерали, витамини, протеини, антиоксиданти, лесно е да се намери в градината, за да добавите към вашия коктейл или котлет на ситно нарязано и да добавите към салати или да направите песто.
Една шепа от него- пийте като чай или използвайте памучна вата, за да натриете очите си както аз."

http://www.juliasedibleweeds.com/edible-weeds-flowers/speedwell-pretty-blue-flowers/?fbclid=IwAR1hvuNG7OFz2RoULOW_x9En9o-wqRxT5W3AV-ijMpp_W6TMv9jb8ZZjlS4

image

Великденче Подъбичево (Veronica austriaca ssp.teucrium)
Снимка: Невена Босилкова

Многогодишно тревисто растение от сем. Живеничеви, естествено разпространено в цялата страна. Това е верониката с най-красивия, дълбоко син цвят и въздействието и е магнетично. Листата са дребни, слабо овласени, с вълнообразна периферия (точно като на подъбиче). Цветовете са гъсти връхни класчета, разцъфтящи отдолу нагоре.Стъблата тревисти, събрани в групи, с прости разредени или гъсти, отклонени, равномерно разпръснати власинки, високи 20–60 cm. Листата срещуположни, яйцевидни, широко яйцевидни, елиптични, едро неравномерно назъбени до насечени, приседнали, овласени. Съцветията гъсто гроздовидни. Чашковите дялове 5 рядко 4, ланцетни. Чашката яйцевидна, тревисто ципеста. Венчето неправилно, 4-членно, тъмносиньо. Тичинките 2. Плодът яйцевидна до закръглена овласена кутийка.

image

Великденче Търилово (Veronica turrilliana )
Снимка: Живко Барзов


Многогодишно тревисто растение с вертикално коренище. Стъблата изправени, високи 8–35 cm, разклонени, простовлакнести. Листата последователни, кожести, яйцевидни, елиптични до ланцетни, на къса дръжка или приседнали, с дребни жлези. Цветовете в рехави гроздовидни съцветия. Венчелистчетата лилаво-сини, със светложълт пръстен в средата. Прицветниците целокрайни, ланцетни, голи. Плодът овална, слабо двойноизпъкнала кутийка. Цв. IV–V, пл. VI–VІІІ. Насекомоопрашващо се растение. Размножава се със семена.

Добре го запомнете, защото расте само в Странджа и е в Червената книга.

image

Ветрогон полски (Eryngium campestre)
Снимка: Мариана Георгиева

Използваема част: Надземната част, която се бере през време на цъфтежа на билката от юни до август Използват се също и корените, които се вадят рано напролет или есента след узряването на плодовете - септември-октомври, измиват се и се изсушават на сянка. Опаковат се в торби и се съхраняват в сухо и проветриво място.
Лечебно действие и приложение. При хипертрофия на простатата. Повишава половата функция. Регулира менструалния цикъл. При възпаление на бъбреците и пикочните пътища действа пикочогонно и антисептично. Макар и по-слабо, има противовъзпалително действие при очни заболявания и възпаление на външното и средното ухо. Действа спазмолитично и води до намаляване на бронхоспазма. При затруднено уриниране, хипертрофия на простатата, полова слабост, слаба менструация, магарешка кашлица, конюктивити, блефарити, пиелонефрити, хемороиди. Повече съм писала тук:

 

http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/05/vetrogon-goni-polovata-slabost.374494?fbclid=IwAR3a4QhoF01fgVN0stQOK8c5TmVMI6QY8W2Bg4weTScIlimQ3CsIdXcuK5U


image

Вечерник обикновен (Hesperis matronalis L.)
Снимка: Йорданка Желева

Изпoлзвaeмa чacт. Cтpъĸoвeтe (Неrbа Неѕреrіdіѕ) и ceмeнaтa (Ѕеmеn Неѕреrіdіѕ). Ceмeнaтa ce cъбиpaт в ĸpaя нa лятoтo (aвгycт – ceптeмвpи) във вocъчнa зpялocт нa плoдoвeтe. Πpaвят ce cнoпчeтa, ĸoитo ce ocтaвят зa дoизcyшaвaнe, cлeд ĸoeтo ce изчyĸвaт или oвъpшaвaт. Изпaднaлитe ceмeнa ce пpecявaт или пpeвявaт и ce дoизcyшaвaт. Cтpъĸoвeтe ce cъбиpaт пo вpeмe нa цъфтeжa (мaй - юли). Имa пpoтивocĸopбyтнo, пoтoгoннo и диypeтичнo дeйcтвиe. Изпoлзвa ce пpи пoдaгpa и peвмaтизъм, ĸaтo cpeдcтвo зa изпoтявaнe, диypeтичнo, и пpи ĸaтap нa гopнитe диxaтeлни пътищa. Eĸcтpaĸтa oт лиcтa имa aнтибaĸтepиaлнo дeйcтвиe. https://lekbook.com/catalog/vechernik-hesperis-matronalis-l

image

Винобой американски (Aristolochia clematitis L.);
Снимка: Стела Ташева


Като лекарствено средство се употребяват корените на винобоя (Radix Phytolaccae decandrae, Radix Soiani racemosi). Те се събират през август — октомври. Корените се изкопават след узряването на плодовете през есента, отстраняват се надземните части, изчистват се от пръстта и се измиват със студена вода, като се оставят да се отцедят. След това се нарязват на късове и надлъж за по-бързо сушене.В нашата народна медицина американският винобой се употребява външно против ревматизъм, при хемороиди и др. Настойка от свежите корени на билката (1:10) участва в състава на препарата мерифит, който се използва за лекуване на ларингит, тонзилит и други заболявания на гласовия апарат. Листата и корените на билката влизат в състава на препарата акофит, който се прилага вътрешно при радикулит. Американският винобой има благоприятен ефект върху сърдечносъдовата система. Билката помага при главоболие, хипертония, заболяване на бъбреците и ишияс. Американският винобой действа противовъзпалително, диуретично, слабително, отхрачващо и антихелминтно. От растението се правят и различни хомеопатични лекарства. Листата се използват не само при приготвянето на отвари за вътрешно потребление, но също така се прилагат и локално при хемероиди,, циреи и кожни екземи

 

https://gotvach.bg/n8-45516-%D0%90%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B9?fbclid=IwAR1clwZbmq-EAPotf20bzozBZi3IDIAtBadouIm-KKY6mEDnuigIURLvPk8

image

Винче лечебно (Anchusa officinalis)
Снимка: Дарина Пейкова

Имa oмeĸчaвaщo, пpoтивoĸaшличнo, зaпичaщo дeйcтвиe. B нaшaтa нapoднa мeдицинa ce изпoлзвa ĸaтo пиĸoчoгoннo cpeдcтвo, пpoтив ĸaшлицa, бpoнxиaлeн ĸaтap, гpип, пpи лeчeниeтo нa cтoмaшни и дyoдeнaлни язви, зaтягaщo cpeдcтвo пpи диapия, зa пpoчиcтвaнe нa ĸpъвтa. Bъншнo пpи пopязвaния, нaтъpтвaния, флeбит, зa плaĸнeнe нa ycтнaтa ĸyxинa пpи зъбoбoл.

https://lekbook.com/catalog/lechebno-vinche-anchusa-officinalis-l?fbclid=IwAR3sAu36ba0O1ug9sxATfz1dYJJmsA6gf7wqU9AYF7CccQb_c6UsGc3-kgA

Повече за използването на тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001601692108&sk=media_set&set=a.2035542896509080&type=3

 

image

Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на публичната група "Тайната на билките" във фейса, в която често публикувам и също ще намерите този албум за билки с буквата В. Там много хора се обучават в разпознаването им и техните лечебни свойства. Който го влече да идва при нас, скоро ще сtанем 13 000 човека.

https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/Гласувай:
15Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14437729
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41440
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728