Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
31.07.2018 20:01 - Малка клопачка по макоцевски поляни.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 13864 Коментари: 15 Гласове:
27

Последна промяна: 03.08.2018 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Доскоро подминавах тази билка и си мислех, че е фуражно цвете, подобно на жълтата люцерна. Нея няма да я срещнете самичка, пълни поляните и като ги гледаш, сякаш слънцето се къпе в тях. Мислех си навремето, ех защо това не е билка, да береш да береш и пак да остане. Никъде не намирах информация за нея и даже не знаех как се казва. Но в билкарската група във фейса научих името й, а с течение на времето разбрах, че растат няколко вида клопачки в България.

image

Един мъж от нашата група, Тодор Кръстев,  изнамери статия на английски, в която са описани лечебните свойства на малката клопачка и направо ни събра очите. Друга жена, Таня Стойнева, пък се похвали как леля й излекувала колита за няколко дена с клопачка, но така и не знае от кой вид е клопачката. И така тази пролет направих доста снимки на малката клопачка, която бе засипала макоцевските поляни. Много е важно да се разпознава от останалите видове клопачки-теснолистната (Rhinanthus angustifolius) и румелийската (Rhinanthus rumelicus Vel), защото те не са лечебни.

image

Малка клопачка — Rhinanthus minor L.

Едногодишно тревисто растение с изправено, просто или слабо разклонено и слабо ресничесто стъбло, високо 5–50 см. Листата срещуположни, овални до линейно-ланцетни, дълги 2–4 см, широки 5–10 мм, по-къси от междувъзлието, грапави, ситно ресничести, назъбени, приседнали. Цветовете приседнали, събрани във връхни класовидни съцветия, с прицветници. Чашката звънчевидна с 4 зъбеца, гола, отстрани сплескана и при плодовете мехуресто подута. Венчето жълто, дълго 12–15 мм, с права венечна тръбица, която обикновено е по-къса от чашката, двуустно, като горната устна е по-дълга от долната и е със синкави къси зъбци (до 1 мм). Тичинките 4, от които двете по-дълги стърчат над венчето. Яйчникът горен. Плодът е сплескана двугнездна кутийка . Из планинските ливади на Средна и Западна Стара планина, Западни и Средни Родопи, Витоша, Люлин, а също така и в Софийското поле. Цъфти май — юли. Употребява се в народната медицина.- описанието е дадено от лечителя Б. Китанов.


image


Малка клопачка - rhinanthus minor

Лечебни части на растението - листа, цвят и корени.
Повечето ползи за здравето от растението - Малка клопачка произтичат от химикали, съдържащи се в него. Това химично вещество, което се съдържа в нея е известно като хиперицин. То е червеникаво кафяво вещество. Химикалът се използва и за създаване на лечебни и терапевтични тинктури, които могат да бъдат използвани за много различни проблеми.
Малката клопачка съдържа няколко химични елементи като танини и летливи масла.
Тези химикали са известни като псевдо хиперицин. Тези химикали в растението допринасят за неговите стягащи и антисептични свойства.


imageimage

Малка клопачка - rhinanthus minor

 Растението е известно и с хипотензивното му действие, което се дължи на флавоноидите, които се съдържат в него.  

image

Малка клопачка - rhinanthus minor
Ползи за здравето и терапевтични приложения.
Има много терапевтични употреби като :
- Лечение на над или под секретите на жлъчните сокове в черния дроб. Това подпомага разграждането на мазнините.
- Лечение на хроничен ентероколит, или състояние, при което червата и най- вече тънките черва се възпаляват.
- Лечение на хиперциден гастрит, това е състояние, което се дължи на прекомерното производство на стомашни сокове и киселини. Това може да причини улцерация ( язви ) на стомашната лигавица.

image

 Малка клопачка - rhinanthus minor

Подобряване на симптомите на чернодробните състояния като жълтеница. Можете също така да използвате билката за лечение както на хроничен, така и на остър хепатит, както и на холецистит.
- Лечение на артериална хипертония, причинена от натрупване на холестерол в артериалните стени.
- Лечение на невровегетативна дистония, което е състояние, означено чрез прекомерно стимулиране на симпатиковата нервна система. Това заболяване засяга главно храносмилателните органи.

image

 Малка клопачка - rhinanthus minor

- Лечение на симптомите при менопаузата.
- Лечение на психологични състояния, като психомоторна нервност, истерични пристъпи и депресии, както и раздразнителни състояния.


image 

Малка клопачка - rhinanthus minor


- Лечение на симптомите при гингивит, както и болезнени абсцеси на зъбите. Гаргара и жабуркане с чай от билката може да ви помогне да излекувате симптомите на тези състояния.
- Лечение на тригеминалната невралгия, което е състояние причиняващо стрелкащи болезнени импулси през мускулите на лицето.

image
 
Малка клопачка - rhinanthus minor


- Билковите инфузии от това растение също могат да се използват за лечение на говорни разстройства, както и за нарушения на съня, като Сомнамбулизъм (наричан също ноктамбулизъм или ходене на сън) и Parasomnias ( парасуния ) това са специфични състояния, които възникват по време на сън и са свързани с комбинация от вегетативни, поведенчески и двигателни нарушения, които се появяват през нощта.

image

- Лечение на инконтиненция на урината и други тазови състояния.
- Лечение на гангрена, открити и инфектирани рани, както и хематоми. С пасти и лосиони, направени от инфузии на билката , могат да се прилагат локално върху раните за тяхното антисептично и лечебно действие.
- Противовъзпалителното действие на инфузиите от билката може да ви помогне да лекувате болки в гърба, ишиас и ревматични болки.
- Билков екстракт от нея с ленено масло може да се използва за направата на лосиони за лечение на слънчеви изгаряния, кожни екзема и локализирани инфекции.
- Масажирането на корема на бебетата с растително масло от билката може да им помогне да се отпуснат и да подобрят симптомите при колики.
- Благодарение на тонизиращото си действие, екстракт от билката може да се използва в козметиката. Екстракта помага за подмладяване на застаряваща и изсушена кожа.
- Други употреби :
- Маслен екстракт с растително масло от билката може да се използва върху фоточувствителната кожа за подобряване на кожните инфекции.

Информацията е от тук: http://www.home-remedies-for-you.com/herbs/rattle.html#.Wm-DHS1v6N0.facebook


За съжаление там не е даден начин на приложение, но съм записала как лелята на Таня Стойнева е направила отварата от тази билка: С клопачката си излекувах колита преди 20 години.Бях много зле и се отбих при старата ми леля,която ме попита какво ми е че съм с болнав вид.Когато и обясних колко лекарства съм изпила и нищо не ми помага.Тя се изсмя и каза :сега ще те излекувам.Отиде в купата сено(късно есента) и суха ми донесе няколко стръкчета.Варих 2 пъти като чай и от тогава не ме е заболяло.Имам много билкови рецепти от мойта лечителка-(леля) за неща които в миналото са знаели.Така че 1-2стръкчета от тази билка сварени в 1л. вода за 5 минути се изчаква да се охлади и изпива за 2дни.

Теснолистната клопачка (Rhinanthus angustifolius), наричана често голяма клопачка, расте по високите части на планините и много прилича на малката, но е е по-висока и едра, често разклонена. Един човек от нашата билкарска група във фейса, Георги Врачев, е успял да я снима.

image
 
Теснолистната клопачка (Rhinanthus angustifolius) 

Едногодишно растение. Стъблото 10 - 50 (-60) см високо с многобройни скъсени междувъзлия, просто или в горната част разклонено с дъгообразно възходящи клонки, зелено, често с многобройни надлъжни черни линии, голо до умерено влакнесто. Листата 10 - 35 мм дълги и 2 - 15 мм широки, линейни, линейно ланцетни до яйцевидно ланцетни, по-дълги от междувъзлията, тъпо назъбено напилени, зелени, голи или с редки власинки. Прицветниците по-дълги от чашката, голи тясно триъгълни до яйцевидни, назъбени; долните зъбци около 5 мм дълги, към върха намаляващи по размери, връхните по-къси, широко. триъгълни. Чашката гола, по-рядко по ръба с власинки. Венчето 16 - 20 мм дълго, жълто; венечната тръбица 2 - 3 мм широка, повече или по-малко извита със затворено устие; горната устна с 1,5 - 2,5 мм дълги, виолетови зъбци, 2 - 3 пъти по-дълги, отколкото широки. Кутийката 6 - 12 мм дълга. Семената 3 - 5 (-6) мм.
Разпространение в България: Из ливади и посеви предимно в планини. Разпространено, от 1000 до ­към 2500 м надморска височина. (Конспект на висшата флора на България) .

image

Теснолистната клопачка (Rhinanthus angustifolius) 

image


Теснолистната клопачка (Rhinanthus angustifolius) 
image

Тук може схематично да се види разликата между малката(в ляво) и голямата клопачка(в дясно).


image

Това е снимка от нета на румелийска клопачка, за която до този момент не са открили лечебни свойства.

Описание:
Едногодишно растение. Стъблото 15 - 60 см високо със слабо удължени междувъзлия, изправено, просто или разклонено, зелено, често с надлъжни черни линии, в горната част гъсто до разсеяно жлезисто влакнесто. Листата ланцетни, продълговато ланцетни до яйцевидни, 10 - 30 мм дълги и 5 - 15 мм широки, тъпо назъбено напилени, зелени; интеркаларните листа 1 - 2 двойки или липсват. Сьцветието започва от V - X възел. Прицветниците жлезисто влакнести, триъгълно яйцевидни с остър връх, по края с къси, широко ланцетни почти еднакви зъбци. Чашката гъсто до разсеяно жлезисто влакнеста; власинките се запазват и при узряване на плодовете. Венчето до 20 мм дълго, жълто; венечната тръбица слабо извита със затворено устие; горната устна с 1,5 - 2,5 мм дълги 2 - 3 пъти по-дълги, отколкото широки, хоризонтално разперени, виолетови зъбци; долната устна по-къса от горната и доближена до нея. Кутийката 8 - 10 мм дълга, яйцевидно закръглена. Семената с около 1 мм широко ципесто крило.  

Надявам се, че ще можете да разпознавате малката клопачка от останалите видове клопачки, които не са достатъчно изследвани. Тя се използва само за лечение за кратки срокове, а не за всекидневен чай и профилактика, тъй като съдържа алкалоиди.Гласувай:
271. ikra - Привет :)
31.07.2018 20:34
Много интересна информация, благодаря! Не съм предполагал, че има лечебни свойства. Като деца много обичахме да я късаме и кичим с нея :)
Приятна вечер :)
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Много интересна информация, бл...
31.07.2018 20:46
ikra написа:
Много интересна информация, благодаря! Не съм предполагал, че има лечебни свойства. Като деца много обичахме да я късаме и кичим с нея :)
Приятна вечер :)

Много растения не са изучени и тепърва ще се правят изследвания за тях, науката напредва и търси нови растителни видове за лечение.Аз непрекъснато се изненадвам от открити нови видове билки, например великденчетата. Вече няколко вида са признати за лечебни, а по-рано се говореше само за един вид великденче-лечебното великденче.
цитирай
3. inel379 - Природата - неизчерпаемият извор!
01.08.2018 05:35
Децата й винаги ни изненадват!
Красота и причудливост!
Лечение без химия.
Благодаря ти за интересното запознанство
с това дете на щедрата природа!
Поздрави сърдечни!
цитирай
4. donchevav - Както винаги - детайлно, интере...
01.08.2018 08:20
Както винаги - детайлно, интересно, полезно! Благодаря, Неви!
Весело лято на теб и красивото Макоцево!
Поздрави!
цитирай
5. katan - За всяка болка има билка.
01.08.2018 10:57
За тази си помислих, че я познавам, но в по-детайлните снимки се разколебах.
Дали я знаят в билковите аптеки?
Много искам да я изпробвам.
Ех, Макоцево:)! Имам чувството, че там Бог е изсипал много билки.
Благодаря и поздрави!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Децата й винаги ни изненадват! ...
01.08.2018 11:41
inel379 написа:
Децата й винаги ни изненадват!
Красота и причудливост!
Лечение без химия.
Благодаря ти за интересното запознанство
с това дете на щедрата природа!
Поздрави сърдечни!


Така е, всеки ден научавам нови билки и не преставам да се изненадвам от голямото разнообразие. Нямам достатъчно време да опиша всичките, за което много съжалявам. Поздрави!!!
цитирай
7. kasnaprolet9999 - на Макоцево от мен. :-) Покрай ...
01.08.2018 11:42
myriad написа:
на Макоцево от мен. :-)


Покрай дъждовете редко ходим там, надявам се да дойде лятото най-сетне.Поздрави!!
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Както винаги - детайлно, интере...
01.08.2018 11:44
donchevav написа:
Както винаги - детайлно, интересно, полезно! Благодаря, Неви!
Весело лято на теб и красивото Макоцево!
Поздрави!


Благодаря, дано най-после дойде това лято, че все вали, даже и риган не успях да си набера.Поздрави!!
цитирай
9. kasnaprolet9999 - За тази си помислих, че я познавам, ...
01.08.2018 11:47
katan написа:
За тази си помислих, че я познавам, но в по-детайлните снимки се разколебах.
Дали я знаят в билковите аптеки?
Много искам да я изпробвам.
Ех, Макоцево:)! Имам чувството, че там Бог е изсипал много билки.
Благодаря и поздрави!


Няма начин да не си я виждала, расте в по-ниските планински ливади, на Витоша също я има. В билковите аптеки няма да я намериш, там продават по-традиционните билки, тази явно е от кошницата на старите лечители, след като Китанов е писал за нея. Поздрави!!
цитирай
10. zaw12929 - ТИ СИ ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ" НА Б...
03.08.2018 12:19
ТИ СИ ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ" НА БЪЛГАРКИТЕ БИЛКИ!
ПОЗДРАВЛЕНИЕ!
цитирай
11. kasnaprolet9999 - ТИ СИ ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ" НА Б...
03.08.2018 23:21
zaw12929 написа:
ТИ СИ ЖЕЛЯЗНАТА ЛЕЙДИ" НА БЪЛГАРКИТЕ БИЛКИ!
ПОЗДРАВЛЕНИЕ!


Може и да не ти се вярва, но така ми викаха в работата, която няма нищо общо с билките. Когато вършиш нещо с душа и сърце си железен отвсякъде. Поздрави!!
цитирай
12. barin - Хубаво е в планината, kasnaprol...
15.09.2018 06:35
Хубаво е в планината, kasnaprolet9999. Тази година малко ходих, но на малко посещавани места- в Славянка и Огражден, както и в южната част на Среден Пирин. За билки и цветя- забелязвам, че навсякъде поставяш снимки. Аз малко съм ги забравил, но основните ги помня. Добре е, че ходиш в планината, защото годините напредват.
Поздрави!
цитирай
13. kasnaprolet9999 - Хубаво е в планината, kasnaprol...
16.09.2018 21:51
barin написа:
Хубаво е в планината, kasnaprolet9999. Тази година малко ходих, но на малко посещавани места- в Славянка и Огражден, както и в южната част на Среден Пирин. За билки и цветя- забелязвам, че навсякъде поставяш снимки. Аз малко съм ги забравил, но основните ги помня. Добре е, че ходиш в планината, защото годините напредват.
Поздрави!


И ти добре си се поразходил, набра ли си билки от тези планини?

цитирай
14. barin - Имаше риган към началото на лятото. ...
17.09.2018 18:29
Имаше риган към началото на лятото. Беше приятно и прекрасно . Догодина смятам да направя пълната обиколка около Вихрен, ,както през 2007 г.
Поздрави!
цитирай
15. kasnaprolet9999 - Имаше риган към началото на лятото. ...
26.09.2018 20:44
barin написа:
Имаше риган към началото на лятото. Беше приятно и прекрасно . Догодина смятам да направя пълната обиколка около Вихрен, ,както през 2007 г.
Поздрави!

Чудесно си го решил, аз сигурно няма да имам този късмет, не съм ходила там от студенските години.Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15526728
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41681
Архив
Календар
«  Май, 2024  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031