Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
15.07.2017 19:25 - Лечебна наумка
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 12942 Коментари: 12 Гласове:
17

Последна промяна: 16.07.2017 15:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес ще Ви запозная с една много красива билка, която цъфти цяла  пролет. Корените й обаче се вадят през есента. В нашата билкарска група във фейса се надпреварваха кой да направи по-хубава снимка и тук съм представила най-сполучливите.
Това е
Лечебната Наумка /Cynoglossum officinalis/-семейство Грапаволистни (Boraginaceae).

image

Тук тя е само напъпила
Снимка на Венцислава Боянова


В различните краища на страната билката е известна и като кучешки език, лекарствена наума, миша билка, мишинек,
овчарска иглика, богородично мляко, шапово биле, наметка, черна трева, чернокорен, яблъкиня. Коренът на наумката е вертикален, слабо разклонен, задебелен в горния си край, червенокафяв до тъмнокафяв отвън.

image

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/
Снимка на Вени Ангелова
 
Стеблото на растението е изправено, в горната си част разклонено, космато, достигащо до 1 м височина. Листата на билката също са космати. Приосновните листа са ланцетни, гъсто влакнести, с белезникава средна жилка, постепенно стеснени в крилати дръжки, заедно с които достигат до 20 см дължина.

image


Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/
Снимка на Теменужка Александрова

Цветовете са тъмнопурпурни, понякога и бели, с тъмни до лилави жилки, събрани на върха на стеблото в метличести съцветия.
Плодът на наумката е сух, разпадащ се при узряване на 4 яйцевидни орехчета, които са с вдлъбната външна повърхност, покрити с редки шипчета, с изпъкнал перваз, гъсто покрит с шипчета. Свежата наумка е с неприятна миризма, която при изсушаване изчезва. Това растение цъфти от април до юли, в зависимост от надморската височина на която се намира. Разпространено е в сухите тревисти места, покрай жилищата, пътищата, полята, горите и други в цялата страна. Освен у нас наумката се среща в Европа и Северна Америка.

image

 

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/ в Странджа, края на м. май.
Снимка на Мими Табакова

Състав на наумка
Всички части на билката, включително и семената, съдържат аморфния алкалоид циноглосин (0.12% в свежото растение). В корените са открити още холин, глюкоалкалоида консолидин, също и циноглосеин, който при хидролиза се разгражда на глюкоза. Наумката съдържа още алкалоида консолицин и горчивото вещество циноглосидин. Циноглосинът има курареподобно действие, по-силно в едногодишните корени.
Билката съдържа още около 10% дъбилни вещества, гуми, смоли, слузни вещества. Съдържанието на алкалоиди в растението през втората година на вегетацията достига до 1.59%, а в плодовете — до 0.60%. Освен това наумката съдържа и горчивото вещество циноглосоидин. Корените на наумката съдържат и багрилно вещество, а надземните части — етерично масло (до 0.1%), смоли и гуми. Семената съдържат до 40% тлъсто масло.


image

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/ в Странджа, края на м.май.
Снимка на Мими Табакова

С медицинска цел се употребяват корените /Radix Cynoglossi/ лечебната наумка. Те се събират пред Април и май или от август до октомври. Корените се изкопават през първата година към края на лятото и началото на есента, след увяхване на листата или през пролетта на втората година, в началото на вегетацията. Изкопаните корени се изчистват от надземните части, измиват се и се оставят да се отцедят.
След това се нарязват на късове, а дебелите се разцепват за по - бързо сушене. Така подготвената дрога се суши в проветриви помещения на слънце или в сушилня при температура до 35 градуса. От около 4 кг свежи корени се получава 1 кг сухи. Изсушената наумка се съхранява в сухи и проветриви помещения с особена предпазливост, отделно от неотровните растения.


image


Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/ 
Снимка на Елена Нанкова

Ползи от наумката
Наумката се използва като традиционно лекарствено средство в много страни. В миналото се е използвала против хемороиди, за лечение на заболявания на белите дробове и против упорита кашлица. Във Франция се е употребявала като диуретик. Външно наумката се прилага като омекчаващо средство за лапи при фурункули, обриви и рани — счуканите пресни корени във вид на каша. Билката се прилага и против маясъл (външно), за растеж на косата и др.

image

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/-тук вече е доста разцъфтяла. 
Снимка на Пенка Цанкова

Наумката е традиционно народно средство за изгонване на плъховете и мишките, тъй като тези животни не могат да понасят миризмата на растението. За тази цел се употребяват коренът и надземните части в свежо състояние или сокът от растението.
Разтворът против гризачи се приготвя по следния начин: Накисват се 300 г листа, стъбла и цветове в 10 л вода. Сместа се загрява до кипване и после се оставя да изстине. След това се прецежда. С този разтвор пръскаме срещу гъсеници и листни въшки.
За по-добро прилепване може да се прибави малко сапун или веро. Така приготвеният разтвор се употребява и срещу зайци, охлюви, въшки, бълхи. Преди години с отвара са се пръскали хамбари, зърнохранилища, подове и стени на стопански постройки.
За защита на овощните дръвчета наесен, при първи сняг, се разпръскват надробени парчета от стъбла, листа и корени от Cynoglosmm officinale около ствола на дървото. Или се полива с извлека стъблото и два-три квадратни метра почвата около него.


image 

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/ 
Снимка на Венцислава Боянова

Наумката е и много добро медоносно растение. Освен това багрилното вещество, което съдържат сухите корени, боядисва тъканите в червен цвят.
В народната ветеринарна медицина ситно нарязаните корени от наумка се смесват с храната на животните като предпазно средство от болестта шап.


image

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/ 
Снимка на Геновева Владимирова

Народна медицина с наумка
Българската народна медицина препоръчва наумката като успокояващо средство при болки, гърчове, спазми и кашлица във вид на отвара: 2 г ситно счукани корени се заливат с 200 мл вряща вода и след изстиване се пие по 1/2 чаена лъжичка 3 пъти на ден (с предпазливост), под лекарски контрол.
Наумката оказва спазмолитично и омекчаващо действие на лигавицата на дихателните пътища. Билката притежава и аналгетично действие. Нашата народна медицина предлага запарката с наумка при кашлица, диария, кръвотечение и циреи. За външно приложение се използва във вид на запарка в съотношение 1:100.

image

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/
Снимка на Венцислава Боянова

Наумката е силно токсично растение и не трябва да се използва без лекарско знание и надзор. След приготвяне на разтвори с растението е необходимо незабавно измиване на ръцете.
Отравянето с наумка се характеризира със световъртеж, смутена координация, прогресивна паразила на скелетната мускулатура с краниокаудален ход, зрителни смущения, затруднено дишане, понижено артериално налягане, бронхообструкция, гърчове и др. Лечението се състои в провокиране на повръщане, след което е желателно да се приеме активен въглен.


image

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/-моя снимка, правена в околностите на Бистрица около 10 юни т.г. и доста прецъфтяла, поради което трудно я разпознах.

image

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/-моя снимка.
Тук е същата наумка, но в близък план. Снимах с телефона си, поради което не е първа хубост, но е полезно да се знае как изглежда наумката в по-късен етап на развитието й, когата вече не е така красива, но пък става по-полезна. Силата й постепенно слиза към корена и наесен той ще бъде готов за употреба.

Опитайте се добре да запомните лечебната наумка, защото от това семейство има още видове наумки. Добрата новина е, че те са оцветени в синьо и повечето не растат в България. Ето в този ботанически сайт можете да ги разгледате като кликнете на съответния вид.


image

Лечебна Наумка /Cynoglossum officinalis/ в Странджа, края на м. май.
Снимка на Мими Табакова.

Още едно описание на лечебната наумка от Китанов: "

Двугодишно тревисто растение с изправено, гъсто меко окосмено стъбло, високо 40–80 см. Листата продълговато елиптични или ланцетни; долните събрани в розетка, на дръжка, дълга 10–20 см; стъблените приседнали, последователни, полуобхващащи стъблото, дълги 5–15 см, широки 0,7–3 см, влакнести. Съцветието разширена пирамидална метлица с малък брой цветове. Цветните дръжки окосмени, дъговидно извити надолу. Чашката 5-делна, със зъбци, дълги около .4 мм. Венчето фуниевидно, 7–10 мм в диаметър, с 5 люспички при отвора му, яркочервено или светлочервено. Тичинките 5. Яйчникът горен. Орехчетата сплескани, дълги 5–8 мм, с кукести шипчета (табло 75, фиг. 3).

По сухи тревисти и рудерализирани места в цялата страна докъм 2000 м н. в. Цъфти април — юли.

По-рано се е употребявала в медицината като дрога Herba Cynoglossi. Сега се използува само в народната медицина.Който иска да се запознае с друга билка да погледне тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или:

kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или

kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или


kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624Гласувай:
171. iliada - Вярна на себе си,Невенка
16.07.2017 00:21
Отново си направила прекрасен пост!При мен нещата не се получават-навярно съм блокирана за да снеса в нечия кошница!Проблема си остава и аз не мога да публикувам , дори да имам нещо на чернови!
цитирай
2. iliada - Ето това беше в пощата ми,но някой е изтрил текста
16.07.2017 00:23
Разговорът, който се опитвате да отворите е празен.
1 2 3 4 5 > >>

Yours Petra Sluis secretary

Разговор с:

Започнат: 25.06 15:05 Посл. съобщ: 25.06 15:05 Нови: 0 Общо: 1
цитирай
3. donchevav - Много красиво цвете! Расте и по н...
16.07.2017 08:54
Много красиво цвете! Расте и по нашите поляни и угари - цъфти в синьо-виолетово до почти черно. Моята майка ни караше да й казваме, като видим "мишата билка", но да не я пипаме, че била отровна /а листата бяха толкова мекички, като плюшени:))))/. Правеше малки китки и ги поставяше пред дупките на мишките - казваше, че бягали от миризмата:)))).
Благодаря за топлия спомен, който ми върна - и за пълната и богато онагледена с красиви снимки информация! Поздрави, Неви! Весело лято!
цитирай
4. smexy - красиво цвете...въххх
16.07.2017 09:53
тук нямат край севлиевските безумства..
на една бръмналаНаумка..
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Отново си направила прекрасен п...
16.07.2017 12:22
iliada написа:
Отново си направила прекрасен пост!При мен нещата не се получават-навярно съм блокирана за да снеса в нечия кошница!Проблема си остава и аз не мога да публикувам , дори да имам нещо на чернови!


При мен също имаше проблеми докато не минах на по-съвременна версия на линукс. Сега като пиша в чернова копирам и пействам само с помощта на клавишите-CtrR -C Ctrl-v , иначе не става, а когато публикувам ми излизат едни картинки, където трябва да фиксирам с кликване върху нея къде има пътни знаци или витрини или блокове, според случая, излиза надпис отдолу потвърди, кликвам и става публикуването. Съшото важи и при редакция на постинг. Опитай.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Много красиво цвете! Расте и по н...
16.07.2017 12:29
donchevav написа:
Много красиво цвете! Расте и по нашите поляни и угари - цъфти в синьо-виолетово до почти черно. Моята майка ни караше да й казваме, като видим "мишата билка", но да не я пипаме, че била отровна /а листата бяха толкова мекички, като плюшени:))))/. Правеше малки китки и ги поставяше пред дупките на мишките - казваше, че бягали от миризмата:)))).
Благодаря за топлия спомен, който ми върна - и за пълната и богато онагледена с красиви снимки информация! Поздрави, Неви! Весело лято!


След като не е оцветено в червено, вероятно не е лечебната наумка, а друг вид наумка, погледни в ботаническия линк в края на постинга ми. Там са дадени и други растения, но ти погледни по първата част на латинското наименованив на наумките. Има още 8 вида дадени там, повечето са сини. Възможно е и те да имат подобни свойства като при лечебната наумка по отношение на мишките. Има и една билка, която прилича на сините наумки-синьото винче, някой ден и за тях ще пиша, събрала съм доста информация.
Поздрави!!
цитирай
7. kasnaprolet9999 - тук нямат край севлиевските без...
16.07.2017 12:34
smexy написа:
тук нямат край севлиевските безумства..
на една бръмналаНаумка..


Не разбирам за какви безумства пишеш, по-добре се съсредоточи върху красивата билка. Те и част от хората са като нея, остаряват красиво и са повече полезни за добрите, но знаят и как да игнорират лошите. Този билка е добър пример за нас.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Разговорът, който се опитвате да ...
16.07.2017 12:37
iliada написа:
Разговорът, който се опитвате да отворите е празен.
1 2 3 4 5 > >>

Yours Petra Sluis secretary

Разговор с:

Започнат: 25.06 15:05 Посл. съобщ: 25.06 15:05 Нови: 0 Общо: 1


Не съм получавала такива съобщения, но не разбирам защо не мога да слагам вече клипове от тубата под постингите ми. Успявах по-рано да ги онагледявам с подходящи клипове за билките, за които пиша.
цитирай
9. donchevav - http://gotvach.bg/n8-44871-%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BC%D0%BA%D0%B0
16.07.2017 12:45
kasnaprolet9999 написа:
donchevav написа:
Много красиво цвете! Расте и по нашите поляни и угари - цъфти в синьо-виолетово до почти черно. Моята майка ни караше да й казваме, като видим "мишата билка", но да не я пипаме, че била отровна /а листата бяха толкова мекички, като плюшени:))))/. Правеше малки китки и ги поставяше пред дупките на мишките - казваше, че бягали от миризмата:)))).
Благодаря за топлия спомен, който ми върна - и за пълната и богато онагледена с красиви снимки информация! Поздрави, Неви! Весело лято!


След като не е оцветено в червено, вероятно не е лечебната наумка, а друг вид наумка, погледни в ботаническия линк в края на постинга ми. Там са дадени и други растения, но ти погледни по първата част на латинското наименованив на наумките. Има още 8 вида дадени там, повечето са сини. Възможно е и те да имат подобни свойства като при лечебната наумка по отношение на мишките. Има и една билка, която прилича на сините наумки-синьото винче, някой ден и за тях ще пиша, събрала съм доста информация.
Поздрави!!


Не, не е синьо винче - погледнах. Точно като на картинката в началото на тази статия е:
http://gotvach/n8-44871-%D0%9D%D0%B0%D1%83%D0%BC%D0%BA%D0%B0

http://gotvach/n8-44871 - Наумка

Може би аз не описах добре цветовете. На китка са - има и червени, и виолетови, и тъмновиолетови до черно /синьото е само нюанс/:)))) Като прочетох постинга ти, веднага се сетих коя е тази билка - не мога да я сгреша:)))
Още веднъж благодаря! Поздрави! И...се надявам на среща в Поморие или Несебър:))))) До скоро!
цитирай
10. kasnaprolet9999 - donchevav
16.07.2017 12:57
Точно така изглежда лечебното винче с червени и сини цветове, докато синьото винче е само със сини цветове. Влезни в групата, имаме албум за него да го видиш.

цитирай
11. graucho - Хареса ми сравнението
16.07.2017 12:59
За билките и хората:)
Днес снимах един храст с много красиви цветове. Сигурен съм, че го познаваш. Ще се радвам да ми кажеш, дали мога да си го отглеждам примерно в хола:)Къде да ти го постна?
цитирай
12. kasnaprolet9999 - За билките и хората:) Днес снимах ...
16.07.2017 13:39
graucho написа:
За билките и хората:)
Днес снимах един храст с много красиви цветове. Сигурен съм, че го познаваш. Ще се радвам да ми кажеш, дали мога да си го отглеждам примерно в хола:)Къде да ти го постна?

Можеш и във фейса на страницата ми, която е на името ми. Можеш и постинг да си направиш тук и ми пиши да дойда да го видя като си готов.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13999925
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41234
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031