Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
05.11.2016 17:59 -
В деня за размисъл с тиквена торта.
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3043 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 07.11.2016 19:27
Прочетен: 3043 Коментари: 6 Гласове:
12
Последна промяна: 07.11.2016 19:27
В деня за размисъл с моя съпруг решихме да поканим близките си приятели и да отпразнуваме рождените си дни, които бяха през изминалата седмица. Така ще обсъдим групово, кои от показаните тикви по телевизията са най-подходящи да ни представя пред света, в качеството си на президент и вицепрезидент. За целта направих огромна торта от тиква на два етажа, единият е президентски, вторият виципрезидентски. Мисля, че това ще улесни много нашата мисловна дейност, нали подобното привлича подобно. Цялата съм в очакване, какво ще се получи в резултат на тази моя хрумка.
Тортата я направих по измислена от мен рецепта, тя е следната:Тиквата се разрязва на две и се изпича във фурна в тава, в която се слага вода.
След като изстине малко, но да бъде топла, с една лъжица се взима вътрешността й и се слага в дълбок съд, прибавят се две супени лъжици канела и две райски ябълки. Пасира по възможност с механичен пасатор за пюре.Към нея се прибавя пакетче желатин, който предварително е загрят на водна баня и малко се изчаква да поизстине, но да бъде все пак топъл. Този желатин преди това се поставя в малко вода, в която е вряла тиквата да набъбне за около 20 мин., след което се загрява на водната баня десетина минути.
Отделно се разбива с миксер половин литър сметана за готвене с половин чаша кафява захар и една ванилия, до като се сгъсти.Тя се прибавя към сместа с тиквата и желатина, като се бърка непрекъснато. Това е сместа, с която се прави тортата и за кратко ще я наричам надолу тиквен крем.
В широка и малко дълбока чиния се нареждат бишкоти като слънчеви лъчи, които предварително се топват за секунда в друга смес от кафе, сухо мляко и вода от тавата, в която се е пекла тиквата.В тази смес по желание може да се добави и една супена лъжица ром или бадемов ликьор.
След като се нареди първия ред се слага част от готовата тиквен крем. Поръсва се отгоре с кокосови стърготини. После се слага втори ред бишкоти и пак се намазва с готовия тиквен крем, после отново се посипват кокосовите стърготини. Слага се в хладилника. За всеки етаж употрубих по един пакет бишкоти. Оставя се част от тиквения крем в една чаша, който също се слага в хладилника за корекция в окрасата, ако се наложи.
Прави се втори етаж по същия начин, но се започна първо с тиквения крем и после се редат бишкоти и т.н. Вторият етаж се прави във фома за торта или купа, която има по-малък диаметър от чинията за торта. И той се слага в хладилника да се стегне за една нощ. На следващия ден купата се обръща върху първия етаж в чинията за торта и отгоре се поръсва със шоколадови пръчици и кокосови стърготини . Украсява по желание с малко заквасена сметана и шприц . На снимката тези два етажа трудно се различават, защото е поглед отгоре. Важното е обаче утре да различаваме тиквите, да не ги объркаме, че едно тегло след това ни чака.....:)))
Тортата я направих по измислена от мен рецепта, тя е следната:Тиквата се разрязва на две и се изпича във фурна в тава, в която се слага вода.
След като изстине малко, но да бъде топла, с една лъжица се взима вътрешността й и се слага в дълбок съд, прибавят се две супени лъжици канела и две райски ябълки. Пасира по възможност с механичен пасатор за пюре.Към нея се прибавя пакетче желатин, който предварително е загрят на водна баня и малко се изчаква да поизстине, но да бъде все пак топъл. Този желатин преди това се поставя в малко вода, в която е вряла тиквата да набъбне за около 20 мин., след което се загрява на водната баня десетина минути.
Отделно се разбива с миксер половин литър сметана за готвене с половин чаша кафява захар и една ванилия, до като се сгъсти.Тя се прибавя към сместа с тиквата и желатина, като се бърка непрекъснато. Това е сместа, с която се прави тортата и за кратко ще я наричам надолу тиквен крем.
В широка и малко дълбока чиния се нареждат бишкоти като слънчеви лъчи, които предварително се топват за секунда в друга смес от кафе, сухо мляко и вода от тавата, в която се е пекла тиквата.В тази смес по желание може да се добави и една супена лъжица ром или бадемов ликьор.
След като се нареди първия ред се слага част от готовата тиквен крем. Поръсва се отгоре с кокосови стърготини. После се слага втори ред бишкоти и пак се намазва с готовия тиквен крем, после отново се посипват кокосовите стърготини. Слага се в хладилника. За всеки етаж употрубих по един пакет бишкоти. Оставя се част от тиквения крем в една чаша, който също се слага в хладилника за корекция в окрасата, ако се наложи.
Прави се втори етаж по същия начин, но се започна първо с тиквения крем и после се редат бишкоти и т.н. Вторият етаж се прави във фома за торта или купа, която има по-малък диаметър от чинията за торта. И той се слага в хладилника да се стегне за една нощ. На следващия ден купата се обръща върху първия етаж в чинията за торта и отгоре се поръсва със шоколадови пръчици и кокосови стърготини . Украсява по желание с малко заквасена сметана и шприц . На снимката тези два етажа трудно се различават, защото е поглед отгоре. Важното е обаче утре да различаваме тиквите, да не ги объркаме, че едно тегло след това ни чака.....:)))
Благодаря за интересната рецепта! Тази година беше благодатна за тиквите, станаха едри и много сладки. Пека по една и дори по две големи тави на ден, правя десерти, баници, но торта не съм предполагала, че може да стане:)))) Непременно ще опитам! А за утре - има една българска поговорка : Не било в тиквите, а в кратуните...:)))))))
Поздрави, скъпа Неви! Весело посрещане на рождените дни! Бъдете здрави и щастливи, в сговор, обич и сполука! Прегръдка!
цитирайПоздрави, скъпа Неви! Весело посрещане на рождените дни! Бъдете здрави и щастливи, в сговор, обич и сполука! Прегръдка!
donchevav написа:
Благодаря за интересната рецепта! Тази година беше благодатна за тиквите, станаха едри и много сладки. Пека по една и дори по две големи тави на ден, правя десерти, баници, но торта не съм предполагала, че може да стане:)))) Непременно ще опитам! А за утре - има една българска поговорка : Не било в тиквите, а в кратуните...:)))))))
Поздрави, скъпа Неви! Весело посрещане на рождените дни! Бъдете здрави и щастливи, в сговор, обич и сполука! Прегръдка!
Поздрави, скъпа Неви! Весело посрещане на рождените дни! Бъдете здрави и щастливи, в сговор, обич и сполука! Прегръдка!
Аз доста се порових в твоите постинги, сетих се за твоите тикви и се опитах да почерпя някакъв опит, но открих други торти и направих компилация между твоето перфе със желатин и сметана и тиквена торта от нета. Хареса ми идеята ти да направя торта в купа и да я обърна после обратно, но се чудех каква ли е тази домакинска хартия. Аз ползвам хартия за печене и алуминиево фолио, за друга не се сещам.Тортата стана много вкусна и гостите ми бяха във възторг от нея. Единственият й недостатък бе, че е твърде голяма и не можаха да я изядат цялата, но пък ще имаме за закуска от няколко дена сигурно. Поздрави!!
Да ти е сладко!...
цитирайkasnaprolet9999 написа:
Аз доста се порових в твоите постинги, сетих се за твоите тикви и се опитах да почерпя някакъв опит, но открих други торти и направих компилация между твоето перфе със желатин и сметана и тиквена торта от нета. Хареса ми идеята ти да направя торта в купа и да я обърна после обратно, но се чудех каква ли е тази домакинска хартия. Аз ползвам хартия за печене и алуминиево фолио, за друга не се сещам.Тортата стана много вкусна и гостите ми бяха във възторг от нея. Единственият й недостатък бе, че е твърде голяма и не можаха да я изядат цялата, но пък ще имаме за закуска от няколко дена сигурно. Поздрави!!
donchevav написа:
Благодаря за интересната рецепта! Тази година беше благодатна за тиквите, станаха едри и много сладки. Пека по една и дори по две големи тави на ден, правя десерти, баници, но торта не съм предполагала, че може да стане:)))) Непременно ще опитам! А за утре - има една българска поговорка : Не било в тиквите, а в кратуните...:)))))))
Поздрави, скъпа Неви! Весело посрещане на рождените дни! Бъдете здрави и щастливи, в сговор, обич и сполука! Прегръдка!
Поздрави, скъпа Неви! Весело посрещане на рождените дни! Бъдете здрави и щастливи, в сговор, обич и сполука! Прегръдка!
Аз доста се порових в твоите постинги, сетих се за твоите тикви и се опитах да почерпя някакъв опит, но открих други торти и направих компилация между твоето перфе със желатин и сметана и тиквена торта от нета. Хареса ми идеята ти да направя торта в купа и да я обърна после обратно, но се чудех каква ли е тази домакинска хартия. Аз ползвам хартия за печене и алуминиево фолио, за друга не се сещам.Тортата стана много вкусна и гостите ми бяха във възторг от нея. Единственият й недостатък бе, че е твърде голяма и не можаха да я изядат цялата, но пък ще имаме за закуска от няколко дена сигурно. Поздрави!!
Привет отново! Домакинската хартия е точно хартия за печене, но аз използвам напоследък най-често тънък полиетилен - по-мек е, не прави гънки. Продава се на рула в търговските вериги точно за сладкарски цели. Мисля днес-утре, като завали, да направя твоята торта, сега усилено зазимявам градините:)))
Поздрави, скъпа Неви! Успешна седмица!
mt46 написа:
Да ти е сладко!...
То че беше сладко, всички около мен разбраха, но си мисля, че ако я бяхме изяли цялата, нямаше да има балотаж. Остана тамън около 22 % от нея за следващия ден и....ама аз съм виновна, не трябваше да я правя толкова голяма.
Да ти кажа, оправих се и без тази хартия, сложих втория етаж за час във фризера да се втвърди малко и после го изсипах върху втория, като преди това с един нож внимателно го отделих от стените на купата. Тортата стана доста голяма, седем човека не можахме да я приключим, та отиде на балотаж на следващия ден. Остана някъде около 22%, друг път да си знам да не слагам цялата тиква и два пакета бишкоти.
цитирайВашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. milena6
9. ambroziia
10. donkatoneva
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. milena6
9. ambroziia
10. donkatoneva
Най-активни
1. metaloobrabotka
2. sarang
3. lamb
4. mimogarcia
5. hadjito
6. vesonai
7. iskra1304
8. djani
9. petgrig
10. sekirata
2. sarang
3. lamb
4. mimogarcia
5. hadjito
6. vesonai
7. iskra1304
8. djani
9. petgrig
10. sekirata
За този блог
Гласове: 41699