Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
25.07.2016 20:54 - Лечебни видове каланхое.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 21837 Коментари: 12 Гласове:
24

Последна промяна: 16.01.2017 21:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Мое проучване в нета показа, че е пълно със статии за лечебното действие на цветето Каланхое, без да е посочен вид, както и наименовавието му на латински, а на снимките към статиите сложени само декоративни видове каланхое. Много се дразня, когато пише за едно растение, а слагат снимка на друго, често срещан случай, даже слагат и от мои билкови постинги, като правят компилация от тях по незнаен принцип. В конкретният случай слагат снимки на нелечебен тип каланхое блосфелдиана, това, което най-често си отглеждаме в къщи. Имам няколко от този вид и аз с оранжеви цветове:

image

И как да не се ядосвам, като много хора ще започнат да използват нелечебното си каланхое от домашните си саксийки и като не се излекуват ще се разочароват, а това може да подкопае доверието им в билките и лечебните цветя. Аз също за малко да се подлъжа преди време от една такава статия, че ми е лечебно каланхоето, даже вече си бях намислила какви извлеци да си правя от него:))

image

Тук съм го снимала през лятото, когато вече прецъфтява. Най-популярният вид, който се отглежда само за декоративни цели, е каланхое блосфелдиана. То достига до 40 см. височина и има едри листа, често с червен кант по ръба. Растението цъфти към края на зимата със ситни цветове, като цъфтежът продължава няколко месеца. Цветовете могат да бъдат розови, жълти или оранжеви, но най-често са червени. Ето една статия, в която са му приписали лечебни свойства, без да има такива и не са си направили труда да разберат, че лечебните видове каланхое доста се различават по външен вид от публикуваната снимка:
www.domashenjurnal.bg/index.php/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/14587.html


Запознах се преди половин година с една жена във фейса, която си отглежда само лечебни видове каланхое и тя ми подари две стръкчета с коренчета от вида каланхое дегремонтиана (Kalanchoe daigremontianum) . Аз пък й подарих стръкче ароматна кализия и така стана далаверката:)) Ето го едното колко е пораснало вече:


image

В нейната страничка "Доктор Каланхое" прочетох следната информация за лечебните свойства на два вида живораждащи каланхоета, която е взета от сайта на доктор. бг, където също нямаше снимки на тези видове, но пък аз сега ще ги сложа от моите пораснали вече лечебни и живораждащи каланхоета, за да има поне една статия в нета на български език с правилни снимки:

"От семейство Каланхое (Бриофилиум) са познати над 200 вида. За тяхна родина се смята о. Мадагаскар. В природни условия (в диво състояние) те растат в тропичните зони на Африка, Азия, Австралия, Централна и Южна Америка. От тях само два вида имат доказани през вековете лечебни свойства – каланхое дегремонтиана (Kalanchoe daigremontianum)  и каланхое пината (Kalanchoe pinnatum). Един от друг се различават само по някои външни белези.

image

Kalanchoe daigremontianum

За лечебни цели при домашни условия се отглежда предимно каланхое дегремонтиана. Предците ни още в дълбока древност са познавали неговите многостранни, универсални лечебни качества. С благодарност заслужено са го наричали с различни престижни имена: “домашен доктор”, “домашна аптека”, “цвете на живота”, “стаен женшен” и мн. др.

При каланхое дегремонтиана, за разлика от много други лечебни растения, за лечебни цели се използва свежият сок на растението (цветето), което човек сам си е отгледал в собствения дом (стая), откъдето се е утвърдило името стаен женшен.

Каланхое дегремонтиана е не само декоративно стайно цвете. То е преди всичко стайно лечебно растение. Отглежда се заради лечебния му сок, съдържащ се в листата и стъблата. Сокът е прозрачна или леко опалесцираща течност с жълтеникавооранжев цвят. Богат е на много биохимични компоненти. Преобладават полизахаридните съединения, катехини, флавоноиди, дъбилни вещества, ферменти, аскорбинова киселина, ябълчена, лимонена, оцетна и оксалова киселина. Съдържа много микроелементи: алуминий, желязо, калий, калций, силиций, манган и мед.

image

Kalanchoe daigremontianum


Богатият и разнообразен биохимичен състав на сока обуславя неговите фармацевтични лечебни свойства. Те са подробно и задълбочено изследвани с помощта на всички съвременни аналитични методики и средства. Ще си позволя да цитирам само онези свойства, които са ярко изразени и са намерили широко приложение както в древната, така и в съвременната медицинска практика. Свойства, които на мен като обикновен гражданин направиха огромно, невероятно впечатление.

Сокът притежава противовъзпалителни свойства. Спира развитието на възпалителните процеси. Способства за оздравяването на рани от различно естество, включително от изгаряния и измръзвания. Оказва бактерицидно действие, в резултат на което раните бързо се очистват от гной и некротизирали тъкани. По-бързо настъпва епителизацията на поразените повърхности. Оставащите белези са по-нежни, без резки контури. Сокът проявява бактерицидно действие не само по отношение на гноеродните бактерии, но и против шпигел дизентерията. Той е силен стимулатор за регенерация на тъканите както в човешкия организъм, така и при животните и растенията.

image

Kalanchoe daigremontianum

Какво лекува сокът на лечебните видове каланхое дегремонтиана и каланхое пината:

Хрема. Лист от цветето се смачква така, че да се превърне в полутечна кашица. Последната се поставя в двете ноздри на носа и се заема лежащо положение, за да не падне кашицата. В резултат на отделящите се фитонциди страдащият започва интензивно да киха. След няколко минути ноздрите се отпушват и се възстановява нормалното дишане.

Синузит. Сокът се разрежда в преварена вода в съотношение 1:2 и се насмърква през ноздрите. След неколкодневни процедури синузитът отшумява. Процедурата не предизвиква неприятни усещания.

image

Kalanchoe daigremontianum-в близък план  листо от него.

Киселини в стомаха. Сдъвква се лист, без да се поглъща. Получената кашица се прецежда през зъбите така, че в стомаха да отиде само сокът. Той моментално неутрализира киселините, в резултат на което се получава оригване и облекчение. Целулозният остатък след отделянето на сока се поглъща, както това се прави при консумация на чесън, лук…

Стомашна язва. Описаният в миналия брой начин за неутрализация на стомашни киселини успешно се прилага за лечение на стомашна язва. В такъв случай лечебният сеанс се провежда сутрин, обед и вечер, 30 мин. преди ядене. След 30-дневно лечение болките и язвата отшумяват. При язвени болки сокът действа обезболяващо, не по-лошо от новокаина."

image

Kalanchoe daigremontianum-поглед отгоре-ясно се виждат малките кръгчета по ръба на листото, това са неговите бебета. Този вид е живораждащо каланхое. Има изправено неразклонено стъбло, високо 60-100 см, с триъгълни листа. Тези листа са здраво прикрепени под ъгъл към стъблото, а назъбените краища са завити навътре. По периферията им се образуват нови растения. Те падат после в саксията и израстват нови стебълца, които трябва да се присадят на други места.

image

Ето ги дечицата, как са се закрепили в пръстта.

След това малко отклонение продължавам със статията:


"Мастит. Ореолът на зърната се маже със сок и се правят компреси на набъбналите части на млечната жлеза. Температурата и отокът спадат. Болките преминават.

Зърната на млечната жлеза напукани. При кърмещи майки след всяко кърмене върху зърната се поставят 2-3 капки сок. Това се прави до оздравяване.

Ерозия на шийката на матката. В начален стадий на страданието се правят апликации със сок до отшумяване на оплакванията.

Гнойни рани, кървящи рани, циреи, кожни обриви, екземи. В марля се загъват 1-2 свежи листа, начукани в дървено или порцеланово хаванче до полутечна кашообразна маса. Отделящият се сок попива в марлята. Последната заедно с кашицата се поставя върху болното място и се превързва с бинт. След неколкодневни превръзки раните оздравяват, без да оставят след себе си значима следа – белег.

image
Kalanchoe pinnatum-снимка от нета

Възпаление на венците и устната кухина. Зъбите се измиват и се прави жабурене със сок. Същият лечебен ефект се получава и при продължително дъвчене на листа.

Гингивит, пародонтоза, афтозен стоматит. Лечението се провежда със сок под формата на инхалации, апликации и аерозолна инхалация.

Възпаление на клепачите. Върху тях се поставят 1-2 капки сок 3-4 пъти на ден.
Кератит. В конюнктивалната торбичка се капва неразреден сок или разреден 1:1 с изотоничен разтворна натриев хлорид или 0,5%-ов разтвор на новокаин.

Разширени вени. Краката се мажат с настойка, приготвена по следния начин: половинлитрова тъмна бирена бутилка се пълни до половината със ситно нарязани листа. След това се допълва догоре с 40-градусов спирт или водка.
Седем дни престоява в стаята, като през това време периодично се разклаща. С така приготвената настойка вечер преди лягане краката се мажат от ходилата нагоре. Болките в краката минават почти веднага. За да се получи пълно излекуване и изчезване на мрежата от вени, е необходимо да се изпълнява 4 месеца.

Червен вятър. Сокът се смесва с 4%-ов новокаин в съотношение 1:1. С получения разтвор се правят компреси на болното място. Компресите се сменят 2-3 пъти на ден в продължение на 5-6 дни, до отшумяване на страданието.
Рани от изгаряния. Сокът се смесва до хомогенизиране с разбит белтък. Нанася се на тънък слой върху изгореното място.

Възпаление на ушите. В болните уши се капват по 1-2 капки сок 3-4 пъти на ден.

image
 
Kalanchoe pinnatum-снимка от нета

Като лечебно растение каланхое дегремонтиана в българската народна медицина и фитотерапия не е познато. Надявам се, че в близко бъдеще неговите многостранни лечебни качества ще получат популярност и признание и в България. Вярвам, че българските граждани ще знаят, че освен китайския корен женшен на китайското растение раnах като растение panax pseudoginseng wall има и друг женшен. Женшен, който всеки български гражданин може сам да си отглежда в собствения дом целогодишно. Женшен, който не само ще краси дома, не само с отделящите се фитонциди ще създава здравословна въздушна среда в помещенията, в които се отглежда, но когато стане нужда, ще го има до себе си и ще ползва неговите природни, божествени лечебни качества и свойства.

Вярвам, че няма да бъде далеч времето, когато и в българските аптеки ще се предлагат сок и препарати, произведени във фармацевтични заводи от лечебните видове каланхое дегремонтиана и каланхое пината. Пример за подражание в това отношение е Украйна."

Допълнително добавено: Моето Каланхое Kalanchoe daigremontianum вече цъфна, ето  как изглеждат неговите нежни камбанки.

image

image

image

Скоро ще стигне и до тавана и прави конкуренция на моите кализии.

 Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:

kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624
Тагове:   лечебни цветя,


Гласувай:
241. donchevav - Благодаря за уточнението! Аз също ...
26.07.2016 08:19
Благодаря за уточнението! Аз също имам стайни каланхое и си спомням, че съм слагала листенца между веждите на сина ми - редувах го с хрян. И друго - често, като ме пръсне мазнина от тигана на печката, налагам с едно листенца каланхое. Струва ми се, че помага, но може да е внушение - моето каланхое е саксийно, от магазина, и по твоето описание разбирам, че е от първия, нелечебен вид.
Много подробен, онагледен текст с достъпна и полезна информация! Благодаря ти, скъпа Неви! Поздрави!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Благодаря за уточнението! Аз също ...
26.07.2016 13:34
donchevav написа:
Благодаря за уточнението! Аз също имам стайни каланхое и си спомням, че съм слагала листенца между веждите на сина ми - редувах го с хрян. И друго - често, като ме пръсне мазнина от тигана на печката, налагам с едно листенца каланхое. Струва ми се, че помага, но може да е внушение - моето каланхое е саксийно, от магазина, и по твоето описание разбирам, че е от първия, нелечебен вид.
Много подробен, онагледен текст с достъпна и полезна информация! Благодаря ти, скъпа Неви! Поздрави!


Възможно е да вършат работа при кожни проблеми, като се използват външно, но за вътрешна употреба трябва да се ползват живораждащите видове. Хубав ден и лято ти желая!!!
цитирай
3. stela50 - Много интересен материал, Плолет... разказ, снимки... всичко.
26.07.2016 20:39
Цветето, което украсява почти всеки дом, оказва се има и лечебен ефект -
всъщност впечатляващо е уточнението, че от всичките 200 вида,
само 2 /два/ имат лечебно действие и то не едно...
Щастливи летни дни ти пожелавам от сърце, мила Невена !
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Цветето, което украсява почти в...
26.07.2016 21:24
stela50 написа:
Цветето, което украсява почти всеки дом, оказва се има и лечебен ефект -
всъщност впечатляващо е уточнението, че от всичките 200 вида,
само 2 /два/ имат лечебно действие и то не едно...
Щастливи летни дни ти пожелавам от сърце, мила Невена !


Моето лечебно каланхое не цъфти красиво, както декоративния вид блосфелдиана, но пък си е като доктор в къщи при нужда. Поздрави!!
цитирай
5. zaw12929 - ТИ СИ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ПРИРОДАТА В ...
06.08.2016 19:49
ТИ СИ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ПРИРОДАТА В БЛОКА- СУПЕР ИНФОРМИРАН!
ЖЕЛАЯ ТИ ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ! уСПЕХИ, РАДОСТИ!
цитирай
6. kasnaprolet9999 - ТИ СИ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ПРИРОДАТА В ...
07.08.2016 18:34
zaw12929 написа:
ТИ СИ ПРЕДСТАВИТЕЛЯ НА ПРИРОДАТА В БЛОКА- СУПЕР ИНФОРМИРАН!
ЖЕЛАЯ ТИ ЗДРАВЕ И ДЪЛГОЛЕТИЕ! уСПЕХИ, РАДОСТИ!

Благодаря, все пак продължавам да уча от природата и хората, винаги се намират неизследвани полета. Поздрави!!
цитирай
7. barin - Поздравления, kasnaprolet9999. ...
10.08.2016 06:29
Поздравления, kasnaprolet9999. За първи път чувам за такова цвете. По-нататък ще чета и за други, за които си писал.
цитирай
8. wonder - Неви, една моя приятелка, която ми ...
10.08.2016 10:47
Неви, една моя приятелка, която ми облагородява градината всяка пролет, сади по три каланхое-та - бриофилом в двора. Достигат до 1 м и цъфтят като луди по цяло лято с прекрасни огромни червени цветове. Донесено е от Южна Африка, която е родината му. В Европа го наричат Дървото на Гьоте, който го е изследвал и открил многобройните му лечебни свойства. Баба ми твърди, че всеки вид каланхое е лечебно.
Имам въпрос относно кализията:
Кализиите също растат в двора, но тази година кучето реши да яде кализии и ги счупи. За щастие щом боднах счупените части в саксия веднага се хванаха, но сега от клонките растат нови кланки, а от цветето майка - също. Бяха ми казали, че настойката се прави само от клонки достигнали 7-8 части. Моите след кучето ще достигнат най-много 4-5, това нали не е проблем ли е да направя настойката?
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Неви, една моя приятелка, която ми ...
10.08.2016 23:30
wonder написа:
Неви, една моя приятелка, която ми облагородява градината всяка пролет, сади по три каланхое-та - бриофилом в двора. Достигат до 1 м и цъфтят като луди по цяло лято с прекрасни огромни червени цветове. Донесено е от Южна Африка, която е родината му. В Европа го наричат Дървото на Гьоте, който го е изследвал и открил многобройните му лечебни свойства. Баба ми твърди, че всеки вид каланхое е лечебно.
Имам въпрос относно кализията:
Кализиите също растат в двора, но тази година кучето реши да яде кализии и ги счупи. За щастие щом боднах счупените части в саксия веднага се хванаха, но сега от клонките растат нови кланки, а от цветето майка - също. Бяха ми казали, че настойката се прави само от клонки достигнали 7-8 части. Моите след кучето ще достигнат най-много 4-5, това нали не е проблем ли е да направя настойката?


Защо не изчакаш малко да пораснат, след месец ще са готови. Тези издънки се наричат филизии, трябва да станат дълги около метър и тогава са готови. Филизиите се нарязват и се заливат със 70% медицински спирт и настойката се ползва вътрешно, след като престои 20 дена на тъмно. За външно ползване се прави настойка от самото стебло на кализията и с нея се мажат болни стави.
Относно каланхоете, не разбрах от кой вид и твоето. Бриофилом се нарича семейство Каланхое, но от него има различни видове.
цитирай
10. kasnaprolet9999 - Поздравления, kasnaprolet9999. ...
10.08.2016 23:36
barin написа:
Поздравления, kasnaprolet9999. За първи път чувам за такова цвете. По-нататък ще чета и за други, за които си писал.


Ок, писала съм и за мушкатите и ароматната кализия, ако те интересува.
цитирай
11. letopisec - Прекрасен материал. Благодаря.
23.08.2016 10:19
Прекрасен материал. Благодаря.
цитирай
12. astrojozi19 - Привет!
26.09.2016 01:24
Здравейте, напълно съм съгласна с вас Неви. Има много статии в които се качва материал, без да са проверени фактите, особено пък що се касае лечение. Иначе и аз обичам каланхоето, прекрасно цвете.Поздрави и всичко хубаво.
Жозета
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13998245
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41233
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031