Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
01.08.2015 20:11 - Красива Бударица-моят подарък от Св.Илия.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7666 Коментари: 9 Гласове:
21

Последна промяна: 20.05.2016 23:50

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Всяка година, в деня на честване на Св.Илия-20 юли, в село Макоцево се прави курбан. Цялото село се изнася с коли до една местност, намираща се на около четири километра от него. Навремето на този ден четирима човека от селото са били покосени от гръм. Имало е буря, валял обилен дъжд и те са се подслонили под едно дърво. Никой не е оцелял, почернени били семействата им. За да омилостивят Св.Илия, след този нещастен случай, на този ден винаги се прави курбан, събират се по цели фамилии и прекарват деня заедно. Не винаги успяваме да се включим в този празник на селото, но тази година ни се отвори парашута, както се казва, да почетем това събитие. Ето малко снимки:

image

Към 13 ч. дойде попът и освети курбана.

image

После прочете имената на записаните хора за здраве.

image

Това са казаните, в които от сутринта се вареше вкусна овнешка чорба с много зеленчуци.

image

Хората бяха донесли маси, столове, чадъри, барбекюта, съдове, доста храна и пиячка.

image

image

Ето ме и мен тук със сламената шапка, давам лептата си за курбана.

image

Имаше доста млади хора, запознах се и с кметицата на селото, с която обсъдихме почистването на коритото на реката. То вече е започнало, но се очакват още средства, за да бъде довършено в рамките на селото.

image

През цялото време ме глождеше нещо от вътре да си набера някоя друга билка, но погледа ми не се спря на нищо наоколо, което да заслужава това усилие. Бях си взела торбичка с ножица за всеки случай и след като видях дъното на канчето с чорбата ми стана едно безинтересно, та го сръчках моя съпруг да си ходим. На връщане към селото спряхме колата при реката до една чешма да си налеем студена вода. И изведнъж погледа ми се спря на едно красиво цвете.

image

Заприлича ми на бударица, но такава едра не бях срещала, нито пък с такива бели цветчета с нещо лилавко в средата.

image

Ето го по-отблизо. Израснало милото между бетонови пръти, нахвърляни безразборно около чешмата, едвам намерило пролука между тях-борба за живот, няма лабаво.

image

Ето го още по-отблизо. Чудех се много дълго какво ли е това цвете. Св.Илия явно ме изпитваше и ме подложи на едни дълги мъки и търсения в нета. Прегледах снимки на разни пчелници-нищо като моето цвете. Пуснах на изображение петниста бударица, там пак нямаше като него. Повечето с лилави и червени цветчета, ум да ти зайде. В разни сайтове пише, че има и от петнистата бударица с бели цветчета, но се срещали много редко. Мъка ..мъка...

Вечерта влизам в групата ни за "билки-събиране и използване" и гледам, един завалия като мен, с интересното име Антон Тони-Мамата, снимал същото такова цвете в една гора и пита  какво е. Щях да припадна от смях. С риск да ми се накара ще Ви покажа и неговите снимки.

image

image

image

Минава време, часовете се нижат и всички от групата или само го харесват или изказват разни немотивирани предположения, които други отхвърлят, обстановката се нажежава, адреналина се вдига и изведнъж се появява коментара на Вени Ангелова-красива бударица-Galeopsis speciosa.

Разтърсих се веднага на изображения с латинското наименование и там пълно с такива снимки на красиви бударици като моята. Камък ми падна от сърцето и много се зарадвах на подаръка на Св.Илия, а Вени още повече я заобичах.

В българските билкови сайтове нямаше никакви статии за лечебни свойства на красивата бударица, само на едно място при К.Методиев намерих, че е лекарствено растение. Веднага ми светна лампичката, че руснаците няма как да не са написали нещо за нея. Намерих наименованието на руски и потърсих инфо пак помоща на чичко Гугъл. Излезнаха няколко листа със статии за нея, направо се умопомрачих кое най-напред да чета. Хареса ми най- много тази и няма да Ви я превеждам, та да се потрудите и Вие малко, да видите как ми е било до късни доби да се ровя в нета:

ПИКУЛЬНИК КРАСИВЫЙ, зябра (Galeopsis speciosa), семейство яснотковых (Lamiaceae), или губоцветных (Labiatae)

Это растение — один из наиболее распространенных сорняков. Где его только не встретишь — на полях, огородах, мусорных местах около жилья, лесных опушках и вырубках. За один сезон на обсемененной площади вырастает целый лес из этого растения. Стебель пикульника прямостоячий, обычно ветвистый, утолщенный под узлами, покрыт грубыми, оттопыренными железистыми щетинками. На ощупь — колючий. Высота растения 10—100 см. Листья яйцевидно-ланцетные или ромбические, по краю крупнозубчатые. Цветки обоеполые, с двугубым венчиком. Верхняя губа — желтая, нижняя — с ярким пурпуровым пятном. Цветки собраны по 6—10 в ложные мутовки в пазухах верхних листьев. Цветут в июле—октябре. Плод — четверной орешек.

Распространение

Обитает растение по всей Европейской части России (кроме Крайнего Севера) и на юге Сибири.

Биологическое описание

Несмотря на эти непривлекательные свойства, пикульник, оказывается, весьма полезное растение. Известно, что он хороший медонос. Применяют его и в народной медицине, а масло, получаемое из семян, используют для технических целей пикульник.

Для лекарственных препаратов используют надземную часть растения, собранную во время цветения. Сушат траву в тени, на открытом воздухе.

Надземная часть содержит большое количество кремниевой кислоты (до 10%), дубильные (до 10%), горькие, смолистые и восковые соединения, эфирное масло и другие вещества.
Применение пикульника в медицине

В народной медицине настоем травы пикульника лечат заболевания верхних дыхательных путей, бронхиальные катары и бронхиальную астму, поскольку препарат разжижает мокроту и облегчает отхаркивание. Есть сведения о лечении настоем пикульника почечнокаменной болезни, причем средство действует не только лечебно, но и профилактически. Помогает употребление настоя и при воспалении мочевыводящих путей. В народной медицине Болгарии препараты пикульника назначают при злокачественной анемии (лейкемии). Наружно растение используют для лечения панариция и других воспалительных заболеваний кожи.

Рецепты

Цветки пикульника красивого богаты нектаром и пыльцой, которые пчелы используют для пополнения запасов на зиму. Медовая продуктивность растения достигает 55—75 кг с 1 гектара зарослей.

Настой травы. 2 столовых ложки сырья на 500 мл кипятка, отваривают 5 мин., охлаждают, процеживают. Пьют по 1 /3 стакана 4 раза в день.

Частое употребление препаратов пикульника и их передозировка вызывают боли в мышцах.

www.n-med.ru/pikulnik.html

Можете да погледнете за още инфо и тук:

www.rasteniya-lecarstvennie.ru/281-lekarstvennoe-rastenie-pikulnik-krasivyj.html

В общи линии не видях разлика между лечебните свойства на петнистата и красивата бударица, с изключение на това че последната се използва при злокачествени анемии. Направо им завидях, че в Алтай и Кавказ се среща на толкова много места, а при нас не намирам често дори петнистата бударица. Ето  снимки от нета и инфо на петниста бударица (Galeopsis tetrahit L.,), за да направите сравнение:

image

Петниста или обикновена Бударица (Galeopsis tetrahit)

Описание. Едногодишно тревисто растение. Стеблото 15—40 см високо изправено 4-ръбо, по ръбовете с разперени, по страните с прилепнали власинки. Листата срещуположни в прешлени, долните яйцевидни, горните ланцетни, заострени, влакнести, едро назъбени. Венчето двуустно, розово (рядко бяло или бледожълто), червеникавовиолетови петна от вътрешната страна и особено по долната устна, тръбицата фуниевидна, горната устна назъбена, долната три- делна с едър цял среден дял. Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти юни — август.

image

Разпространение. Расте из сухи тревисти и каменливи места, плевел из посевите. Разпространено из цялата страна докъм 1500 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Дрога. Цъфтящата надземна част (Herba Galeopsidis).

Съдържание. Тревата съдържа минерални вещества от 5 до 10%, от които около 10% силициева киселина, 5% дъбилни вещества, флавони,малко еапонини с хемолитичен индекс 270 и пенно число 380.

image

Основно действие. Отхрачващо.

В народната медицина се използуват запарки от растението като отхрачващо средство при бронхити. Отхрачващият ефект може да бъде обяснен с високото съдържание на сапонини и силициеви соли в растението Препоръчва се също при обща слабост като тонизиращо средство. Водни извлеци от растението се използуват външно за компреси или бани при панарициуми и други възпалителни кожни заболявания.

image

Нежелани ефекти. При поемане на големи количества от растението е възможно да се появят признаци на интоксикация, изразяващи се в силни болки в мускулатурата, особено при активни движения. При по-тежки случаи такива болки могат да бъдат налице и при пасивни движения на тялото и крайниците. Признаци на интоксикация могат да се появят при консумиране на месо от животни, най-често свине или птици, хранени със семена от растението. Оплакванията продължават три до десет дни според тежестта на интоксикацията, след което спонтанно отзвучават. Лечението е симптоматично.

image

Подходящи комбинации. Растението се комбинира често с различни билки, като полски хвощ и др.

Начин на приложение. Три чаени лъжички от растението се заливат с две чаши вряща вода. Прецежда се и течността се изпива за един ден (Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1973).
Може да се приготви и декокт от растението, като 15 г дрога се постави в 1 л вода, вари се в продължение на 5 мин, оставя се да стои 15 мин и се пие по една чаша 3—4 пъти дневно (Исаев, Ив., Ил. Ланджев, Гео Нешев. Билките в България и използуването им, II доп. изд. С., Земиздат, 1973).

Още инфо за нея има и ТУК

Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624
Гласувай:
211. donchevav - Много интересно разказано - и като ...
01.08.2015 23:37
Много интересно разказано - и като преживяване, и като информация за билката! Блаагодаря ти, Неви! Поздрави!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Много интересно разказано - и като ...
02.08.2015 00:05
donchevav написа:
Много интересно разказано - и като преживяване, и като информация за билката! Блаагодаря ти, Неви! Поздрави!


Сега разбираш ли защо ми е интересно и полезно в тази група. Научавам нови билки, разказвам им за тези, които познавам, обменяме опит непрекъснато и т.н. Поздрави и на теб!!
цитирай
3. stela50 - Привет, Пролет !
02.08.2015 06:36
Невероятна си - увлекателно и вълнуващо разказваш,
винаги нещо ново и интересно се появява на твоята страница.
И приятно, и полезно... и най-важно - лековито.
Щастливи летни дни, Невена !
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Невероятна си - увлекателно и въ...
02.08.2015 23:39
stela50 написа:
Невероятна си - увлекателно и вълнуващо разказваш,
винаги нещо ново и интересно се появява на твоята страница.
И приятно, и полезно... и най-важно - лековито.
Щастливи летни дни, Невена !


Благодаря ти за хубавите думи, то просто ми идва отвътре да разказвам и се радвам, че така го приемаш. Поздрави!!
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Един приятел от фейса ми прати инфо за красивата бударица от сръбско, с която се допълват нейните свойства:
03.08.2015 21:17
http://www/blogeky/ljekovite%20biljke/konopljasta-kopriva

Красивата бударица сърбите я наричат канабис -коприва или коноп-коприва-съдържа много силиций, както полският хвощ. Това, което ме впечатли е следното, което си преведох с помоща на чичко Гугъл: При неизличимо свиване на бъбреците и prikopanja изкуствения бъбрек се постига най-добри резултати от лечението смесвате konopljastu коприва в равни части с еньовче (Galium Verum L.) и енчец (Solidago virga-Aurea).

цитирай
6. priqtel12 - Здравей, Невена!
04.08.2015 09:38
Интересно ми беше при теб - както винаги.
Поздрави!
цитирай
7. kasnaprolet9999 - Интересно ми беше при теб - както ...
04.08.2015 14:40
priqtel12 написа:
Интересно ми беше при теб - както винаги.
Поздрави!


Ако те интересуват билките ела в нашата група са билки-събиране и използване във фейса. Там ще научиш повече за тях. Може да ти е чудно, но и аз всеки ден научавам по нещо ново. Ето например вчера видях как изглежда горският спореж. Прилича отдалеч на алпийската арниката, но си е нещо по-различно в детайли.
цитирай
8. toninabog - Поздрави!
04.09.2015 18:03
Много са ти хубави разказите за билките и цветята!
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Много са ти хубави разказите за б...
03.01.2016 23:16
toninabog написа:
Много са ти хубави разказите за билките и цветята!

Обичам ги много и се старая много за тези билкови постинги.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14083111
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41286
Архив
Календар
«  Септември, 2022  
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930