Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
09.05.2015 17:21 - Ден на победата и празник на обединена Европа!!
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4785 Коментари: 6 Гласове:
20

Последна промяна: 09.05.2015 19:44

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Краят на втората световна война е обявен на 9.05.1945 г.

Втората световна война е глобален военен конфликт, протекъл в средата на 20 век. Наречена е така, защото бойни действия се водят на пет от седемте континента и в три от океаните
на света: Атлантическия, тихия и Северния ледовит, а в тях участват всички развити страни в света по това време. На 7 май 1945 г. група немски военни лидери подписват капитулация в Реймс. На 8 май английският премиер Чърчил и президентът на САЩ Труман обявяват края на войната в Европа. Рано сутринта на 9 май немските ръководители в Берлин подписват подобна капитулация спрямо съветската армия, и маршал Сталин обявява края на войната.

Втората световна война е най-антихуманната и безумна война в човешката история, нека никога не забравяме жертвите, които човечеството понесе, нека никога не се повтори всичко това.
Хора, бдете и мислете с главите си! Много майки се почерниха и все още сълзите им не пресъхват ! Ужасно е било, затова трябва да помним и никога повече да не допускаме такова човешко унищожение.

Любимата ми книжка като ученичка беше "Четвъртата височина" от Елена Илина, където главната героиня Гуля Корольова отива на фронта, след като убиват младия й съпруг, оставяйки малкия си син да бъде отгледан от нейната майка. Сама пренася ранените войници от огневата линия до руските позиции, за да ги лекува там. Загива в сражение в разцвета на младостта си. Тази книга сигурно съм я чела 20 пъти и винаги съм намирала нещо ново и интересно в нея, никой не ме е карал да го правя, там намерих съдбата на обикновенния човек, как преживява ужасите на войната и как реагира на това предизвикателство.

Много хора се правят на ощипани и говорят, че нищо положително не се е случило в този паметен ден, но ако лично са преживели ужасите на това време, друга песен щяха да запеят. Нека никога това не се повтаря, дано никога не се раждат хора като Хитлер и Сталин.

Това, което е последвало след края на втората световна война у нас, предизвикано от комунистическия режим по никакъв начин не мога да го свържа с редовия руски войник, символично отразен в  паметника на Альоша и паметника на съветската армия. Моят баща е от малкото живи, които са били жертви на този режим и нямам причини да бъда предубедена комунистка или нещо от сорта. Просто се опитвам да разделя тези два периода, преди и след тази война, независимо че единият е предпоставка за възникването на другия. Много е правилна поговорката, че пътя към ада е покрита с добри намерения. Много хора са имали идеали и са мислели, че дават живота си за по-добър живот, а в същност се е получило съвсем друго. Не можем да зачеркнем историята, нужно е да се опитваме да я разбираме и да си правим съответните изводи, а това не става с премахването и оскверняването на паметници.

Денят на победата над Хитлеристка Германия слага край на най-човекоубийствената война и едновременно с това открива пътя към обединяването на Европа. Държавите разбират, че само с обединени усилия и воля, могат да постигнат мирно съжителство и прогресивно развитие на своите икономики. Без Денят на победата, никога нямаше да има и Ден на Европа !

Вечна памет на загиналите в тази човекоубийствена война!

Това е денят на Европа, защото на тази дата е произнесена известната реч на френския външен министър Р.Шуман за единството на континента и създаването на предшественика на ЕС.

Декларация от 9 май 1950 г.
Р. Шуман

"Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.
Приносът на една организирана и жизнена Европа към цивилизацията е много важен за поддържането на мирни отношения. Начело на борбата за обединена Европа от повече от 20 години, Франция винаги е имала за основна цел да служи на мира. Обединение на Европа не бе постигнато и се стигна до война.

Обединението на Европа няма да стане изведнъж или според някакъв специален план. То ще бъде изградено чрез конкретни постижения, които първо създават чувство на солидарност. Обединяването на европейските народи изисква премахване на вековното противопоставяне между Франция и Германия. Всяко предприето действие трябва на първо място да се отнася до тези две страни.
С оглед на това френското правителство предлага незабавни действия по един конкретен много важен пункт.
То предлага френско-германското производство на въглища и стомана като цяло да бъде поставено под контрола на общ Висш орган в рамките на организация, отворена за участие към другите европейски страни. Обединяването на производството на въглища и стомана веднага ще създаде база за икономическо развитие като първа стъпка към европейска федерация и ще промени съдбата на регионите, отдадени дълго време на производството на оръжия, на които те самите най-често бяха жертви.

Така установената солидарност в производството ще направи евентуална война между Франция и Германия не просто немислима, но и практически невъзможна. Създаването на това мощно производствено обединение, отворено към всички желаещи да участват страни и целящо да осигури на всички държави-членки основни суровини за промишлено производство при еднакви условия, ще положи действителните основи на тяхното икономическо обединение.

Това производство ще бъде предложено на света като цяло - без предпочитания или изключения - с цел да се допринесе за повишаването на жизнения стандарт и за насърчаването на мирните постижения. Европа ще може, разполагайки с повече средства, да се стреми към изпълнението на една от основните си задачи: развитието на африканския континент.
По този начин бързо ще стане ясно, че общите интереси, които са задължителни за създаването на обща икономическа система; могат да бъдат зрънцето, от което да се роди по-широка и дълбока общност между страни, дълго време противопоставяли се една на друга чрез кръвопролитно разделение.

Чрез обединяването на основното производство и създаването на новия Върховен орган, чиито решения ще бъдат задължителни за Франция, Германия и другите държави-членки, това предложение ще доведе до полагането на основите на европейска федерация, необходима за запазването на мира.
За да подкрепи постигането на набелязаните цели, френското правителство е готово да започне преговори въз основа на следното.

Задачата на Върховния орган ще бъде да осигури модернизирането на производството и повишаването на неговото качество във възможно най-кратък срок; снабдяването на френския и германския пазари, както и на пазарите на другите страни членки, с въглища и стомана при еднакви условия; общото развитие на износ към други страни; изравняването и подобряването на условията на живот на работниците в тези сектори.

За да постигнем тези цели, започвайки от много различни равнища, на които се намира в момента производството в държавите-членки, предлагаме въвеждане на някои преходни мерки - като използване на производствен и инвестиционен план, създаване на компенсаторен механизъм за изравняване на цените и на фонд за преструктуриране, който да улесни рационализирането на производството. Движението на въглищата и стоманата между държавите-членки веднага ще бъде освободено от всякакви мита и транспортните разходи няма да се различават. Постепенно ще бъдат създадени условия, които спонтанно ще доведат до по-рационално разпределяне на производството на най-високото ниво на производителността.

За разлика от международните картели, които налагат ограничителни практики на дистрибуцията и експлоатацията на националните пазари, и за да се поддържат високи печалби, организацията ще гарантира сливането на пазарите и разширяването на производството.

Определените по-горе основни принципи и мерки ще бъдат включени в договор, подписан от страните и предложен за ратифициране на техните парламенти. Необходимите за изясняване на подробностите по изпълнението преговори ще бъдат проведени с помощта на арбитър, определен с общо съгласие. Неговата задача ще бъде да следи дали постигнатите споразумения отговарят на изложените принципи и, в случай на безизходица, да определи какво решение да бъде взето.

Общият Върховен орган, натоварен с управлението на схемата, ще бъде съставен от независими лица, назначени от правителствата, като представителството им ще бъде еднакво. Ще бъде избиран председател чрез общо съгласие на правителствата. Решенията на органа ще бъдат задължителни за изпълнение във Франция, Германия и другите държави-членки. Ще бъдат взети съответни мерки за начини на обжалване на решенията на органа.
Към органа ще бъде акредитиран представител на ООН, който ще изготвя два пъти годишно доклад до ООН за работата на новата организация, най-вече що се отнася до придържането към нейните цели.

Институцията на Върховния орган по никакъв начин няма да предопределя методите на собственост на предприятията. При изпълнението на функциите си Върховният орган ще взeма предвид правомощията на Международния орган от Рур и всички задължения, наложени на Германия, докато те са в сила."


Празнувай Европа, радвай се, че днес народите ти живеят в мир, разбирателство и сътрудничество и дано това продължи занапред.
Гласувай:
201. donchevav - Войната е ужасна сила, стихия, к...
09.05.2015 19:16
Войната е ужасна сила, стихия, която помита всичко, зло, което убива човещината у хората, прави ги зверове. Когато баба ми се молеше, винаги започваше със "Запази ни ,Боже, и заварди от войни и бедствия" и завършваше с "Дай мир на всички нас и по цялата Земя". После ни разказваше за глада, за грабежите - и как сама е орала на нивата, как са се върнали момчетата на комшийката болни и недъгави, а на другата комшийка не се върнал нито мъжът, нито синът. А ние изтръпвахме от ужас и на свой ред се молехме - молим се и досега - за мир на планетата!
Защо се правим на интересни и дори в ден като днешния – Деня на победата над хитлерофашизма, режим, довел до смъртта на над 50 млн. души, донесъл разрушения в цяла Европа и унищожение на уникални културни и исторически ценности, причинил глад, болести, скръб, толкова сълзи и страдание, в ден, който чества цяла Европа – Деня на Европа – защо и днес се делим? Какво делим – бъдещите ракети и бомби ли? Не сме ли всички за мир и за победа на разума над разрушителните и гибелни сили на войната и мракобесието?
Не разбирам от политика, мила Неви, но съм убедена, че сред всички ценности на цивилизацията мирът трябва да е на първо място. Впрочем ние всички май сме порасли с „Четвёртая высота” – тогава?.....
Поздрав за тебе, мила Неви! Благодаря ти за този постинг! Честит празник!
https://www.youtube.com/watch?v=OVX5kBjJYMw
цитирай
2. kasnaprolet9999 - donchevav
09.05.2015 19:51
Моите баби и дядовци нищо не са ми разказвали за това време, вероятно са искали сама да си направя своите изводи, а може би са нямали сили да го направят. Гуля Корольова винаги е била пример за мен за начина по който трябва да се развива една девойка. Няма да забравя случаят с лодката, плаваща леко по течението с нея и как с много усилия тя успява да я обърне и да гребе срещу течението. След този случай тя се променя и обръща живота си към по-добро. Благодаря за клипчето, харесвам тази песен и я прибавих към постинга.
цитирай
3. magnoliya - Светла им памет на всички, загинали ...
09.05.2015 22:52
Светла им памет на всички, загинали във втората световна война! Вуйчо ми като войник е бил участник в нея. Ранен бил в главата при сраженията в Македония. След няколко дни почива, а тялото му погребано в Кюстендил. Дядо и най-големия ми вуйчо не могли да разпознаят трупа и тялото му остава там, в Кюстендил. До последния си дъх милата ми баба все очакваше да се върне. . .
цитирай
4. kasnaprolet9999 - magnoliya
10.05.2015 13:55
Много тъжна история, но съдбата на много млади хора е била такава по това време. За това трябва да си вземем поука и да не допускаме войни. Някои хора обаче не могат да се поучават от грешките на предците си, пример-последните събития в Македония.
цитирай
5. metlichina - Поклон пред тези... които дадоха живота си във втората световна война... и не само..
12.05.2015 00:15
Обединена Европа стана реалност благодарение на героизма на съветските воини и на цялата европейска антифашистка съпротива. Единството на европейските нации днес бе родено в оня паметен 9 май, когато над Райхстага се развя знамето на победата.
Времето доказа, че когато заедно се изправим срещу силите на злото, можем да постигнем по-добро бъдеще за себе си. Това трябва да бъде и нашата цел - да заживеем достойно като останалите народи в нашия общ дом.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Обединена Европа стана реалност ...
12.05.2015 17:17
metlichina написа:
Обединена Европа стана реалност благодарение на героизма на съветските воини и на цялата европейска антифашистка съпротива. Единството на европейските нации днес бе родено в оня паметен 9 май, когато над Райхстага се развя знамето на победата.
Времето доказа, че когато заедно се изправим срещу силите на злото, можем да постигнем по-добро бъдеще за себе си. Това трябва да бъде и нашата цел - да заживеем достойно като останалите народи в нашия общ дом.


Много добре си го казала, ще трябва много да се понапънем, за да можем да заживеем достойно като останалите народи. Поздрави!!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13985974
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41223
Архив
Календар
«  Август, 2022  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031