Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
28.12.2014 21:04 - Горски и Голям (високопланински) хвощове.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 30089 Коментари: 23 Гласове:
25

Последна промяна: 09.07.2017 18:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Ако се разхождате рано на пролет в горите може да срещнете Горски Хвощ (Equisйtum sylvбticum). Той спада към вид многогодишни тревисти растения от рода Хвощ, семейство Хвощови (Equisetaceae). На снимката се виждат неговите спороносни стебла, завършвайки на върха със спороносно класче.

image

През пролетта, почти едновременно, се появява до спореносещото стебло и вегетативно(безплодно) стебло. Видно от снимката в началото те рязко се различават едно отдруго. Вегетативното стебло на Горският хвощ представлява изправено, кухо стебло, достигащо 30-50 см на дължина и дебелина от 1-4 мм в диаметър и има 10-18 бодливи вертикални ръбове, които съдържат силициеви частици.

image

Върху спороносещото стебло на Горският хвощ постепенно се развиват конусите, които носят спорите и се появяват първите листа.

image 

Спорите узряват в края на април или през май, а листата му почти не се различават от тези на вегетативното стебло.

image

Едновременно с това на вегетативното стебло на Горския хвощ постепенно израстват сложни и деликатни зелени клонки, срещащи се при стеблото във венче и увиснали надолу, обикновено са 12 или повече на брой в едно венче. То достига до 60 см. височина.

image

След съзряването на спорите, конусите на спороносещото стебло се отварят да освободят своите спори и впоследствие изсъхват и се разпадат. Този процес отнема няколко седмици. След разпръскването на спорите спороносещото стебло става почти неразличимо от вегетативното.
На снимката се вижда спореносното стебло, вече разлистено, на което спореносните връхчета са изсъхнали и пред разпадане.


image

Вегетативно възрастно стебло на Горския хвощ. Листата му са по-големи и по-свободни от тези на спороносещото, което е по-късо от него.

image

Вегетативното стебло на Горския хвощ може да продължи да расте до есента и обикновено умира през зимата.

image

През юли двата вида стебла на Горския хвощ вече не се различават едно от друго.

image

Ето ги в близък план.


image

Горският хвощ е най-широко разпространен в равнинните влажни иглолистни гори, но се среща и при смесена високопланинска, суха иглолистна и широколистна гора. Независимо от това може да го видите и в ливади, мочурища и блата и е много важно да не го объркате там с Блатния (Equisetum palustre L.) или Полския (Equisetum  arvense) хвощове, за които вече съм ви разказала и показала в този постинг:

kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/07/09/eniovski-bilki-polski-hvosht-staviche.361373
image
Тук са дадени накуп отделните стадии от развитието на Полския, Ливадния( Equisetum pratense), Водния(мочурещен или речен) (Equisetum fluviatile, E. limosum или E. heleocharis), и Горския (долу в ляво е спореносното му стебло в средата на лятото и долу в дясно са неговите вегетативно и спореносно стебла през пролетта) хвощове.

В руската народна медицина се изполва само отвара от летните  облистени стебла на Горския хвощ за същите заболявания, като при полския хвощ, но българските лечители препоръчват да използваме само полският хвощ, който е по-изучен от тях. Големи количества от пресното растение могат да бъдат токсични за животните и хората. Руските учени са открили, че това е така, защото то съдържа ензима тиаминаза, вещество, което може да унищожи в тях витамин В комплекс. В малки количества, този ензим няма да навреди на здравословното хранене при адекватна диета, която е богата на витамин B, но големи количества могат да предизвикат тежки здравословни проблеми. Ензимът се разрушава от топлина или цялостно сушене, така при варене от растението ще изчезне тиаминаза. Растението съдържа също силициева киселина, която може да се извлече само с отвара от вегетативните облистени стебла на растението. 


image

Ето една скица от книжката на Китанов, където са показани двата вида стебла-спореносещото и вегетативното, които израстват по едно и също време. Такива две, едновременно израстващи стебла се срещат още при Водния  и Ливадния  хвощове, докато при Блатния хвощ имаме само едно стебло, което напролет се изявява като спореносно, а през лятото става вегетативно. При Полският и Големият хвощове, тези два вида стебла растат в различно време - през пролетта израства първо спореносното и след като изсъхне в началото на юли израства второто вегетативно стебло.

image

Големият хвощ (високопланински хвощ, планински хвощ) (Equisetum telmateia) е един много интересен хвощ, който също се среща в гористи местности. Той е многолистно тревисто растение семейство Хвощови (Equisetacea), род Хвощ (Equisetum).

image

Така изглежда през април Големия хвощ, когато се появявя жълто-кафяво спороносно стебло, подобно на полския хвощ, което по-късно през м.май отмира и се появявят зелените вегетативни стебла.

image


Спороносните класчета (стробили) са много мощни – до 8 см дължина. Спороносят в април. Размножаването е както при останалите хвощове-спорово и вегитативно.

image

При Големият хвощ обаче листните влагалища по летните стъбла са с по 20–30 зъбеца и клонките са с по 8 ребра, а стъблото е високо от 50 до 200 см. За разлика от Полския хвощ, неговите клонки излизат перпендикулярно на стеблото и са леко насочени нагоре в краищата си, но са по-тънки и нежни.

image


В резултат на силно разклонено дълго коренище, снабдено с многобройни нишесте-съдържащи  грудки, планинския хвощ образува значително гъст храст.

image

Големият хвощ обича и малките поляни около горите. Среща се по влажни места до 1700 м. над морското равнище.

image

Големият хвощ най-често се намира в гори, около които има в близост река. Всички снимки на двата вида хвощове съм намерила от различни места в нета, за да направите сравнение с останалите видове от това семейство.

image

Летните стебла на Голямия хвощ също се използват за билколечение. Нашумелият напоследък лечител Вл.Бошнаков ги използва за лечение при ракови заболявания, като помощно средство и добавка към лечението на австрийския учен Рудолф Бройс със зеленчукови сокове и билкови чойчета.
Ето какво препоръчва той:

"Да се правят компреси на болните органи и да се пие отвара от високопланински хвощ, който съдържа около 8 пъти повече силициева киселина от полския хвощ и разяжда злокачествените тумори, без да засяга нормалните клетки. Ако не може да се намери високопланински хвощ, рецептата може да се изпълни с полски хвощ, но в по-големи количества!
Всеки ден сутринта да се приготвя отвара от планински хвощ като се вземе около 20см. от стеблото му, заедно с игличките и листенцата, или 3 супени лъжици от изсушения надробен хвощ. Билката се вари 15 минути в литър и половина вода на слаб огън и при затворен капак, след което кисне във водата докато се охлади и се прецежда през ситна цедка. Разделя се на две части: един литър за компреси и половин литър за пиене на глътки през деня.
През денонощието се правят три компреса: преди обед и след обед по два часа и преди лягане за цялата нощ. Компресите се правят с хавлиена кърпа, която трябва да покрива кожата над болния орган или кожния тумор. Кърпата се напоява с отварата от хвощ и се прецежда. Върху нея се поставя полиетиен, а след това се прикрепва с ластичен колан или с друга подходяща дреха така, че кърпата да не пречи на движенията на болния и компресът да не пада."
За него повече е написано тук.

Методът на Р.Бройс може да видите в резюме тук на български език:
 
zdraveto-dar-ot-boga.blogspot.com/2013/02/rudolf-breuss-cancer-cure.html

Цялата му книга "Метод за лечение на ракови и други заболявания" , но на руски език може да видите тук:
samsebelekar.ru/index/polnyj_kurs_lechenija_ot_raka/0-528

Допълнително добавено: Следват три снимки на билката Голям Хвощ, направени от нашата блогърка samojiva, която ми разреши да ги прибавя към моя постинг, за което съм й много благодарна. Снимките са правени  в едно дере, обраснало по целия бряг с този хвощ.  Намира се около с. Голица, разположено в Източна Стара планина, в планински район на област Варна, с около 200-299 метра надморска височина.

image

image

image

През лятото на 2016 почивах около Приморско и там в близост до международният лагер открих много голям високопланински хвощ.Ето моите снимки:

image

image

image

image

image

image

Не пропуснах да си набера от него и да запозная живущите в квартала за неговите лечебни свойства.

Ако искате да се запознаете с друга билка погледнете тук:
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/08/25/vsichko-za-bilkite-na-edno-miasto.385571

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/24/vsichko-za-bilkite-2-chast.499250

или
kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/10/18/vsichko-za-bilkite-3-chast.1011011

или
kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2016/01/03/vsichko-za-bilkite-chetvyrta-chast.1419624
Гласувай:
251. donchevav - Много подробен и онагледен мате...
28.12.2014 23:31
Много подробен и онагледен материал! Научих много за Горския хвощ. Виждала съм такъв из нашите гори в близост до дерета и в мочурливи ливади и сега ще мога поне едно "здрасти" да му казвам като на познат:))) /нали не се сърдиш на шегата - не че ми е много до шегуване, де/:)))
Благодаря ти, мила Неви! Прегръдка и весели празници!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Много подробен и онагледен мате...
28.12.2014 23:49
donchevav написа:
Много подробен и онагледен материал! Научих много за Горския хвощ. Виждала съм такъв из нашите гори в близост до дерета и в мочурливи ливади и сега ще мога поне едно "здрасти" да му казвам като на познат:))) /нали не се сърдиш на шегата - не че ми е много до шегуване, де/:)))
Благодаря ти, мила Неви! Прегръдка и весели празници!


Освен за горския съм писала и за големия (високопланински хвощ), който сега е хит, след предаването по НТ с лечителя Вл. Бошнаков наскоро. Той е доста възрастен мъж, но след като е успял да се излекува от рак и още няколко болести по методиката на Рудолф Бройс, е започнал да лекува и други закъсали като него. Казват, не питай учило, а патило. Неговият случай е точно такъв. Освен това е подобрил метода му с прилагането на отвара с високопланински хвощ. Това ми даде повод да направя този постинг. Снимките на горският хвощ съм прибавила, за да не го бъркате с големия.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Това растение ми е познато.
29.12.2014 03:17
Аз съм го нарекъл храстовидно борче. Има на много места, според мен до към 1700 м. н. в.
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Аз съм го нарекъл храстовидно бо...
29.12.2014 14:04
planinitenabulgaria написа:
Аз съм го нарекъл храстовидно борче. Има на много места, според мен до към 1700 м. н. в.


Аз пък съм брала голям хвощ в горите около р.Макоцевска и тогава не предполагах, че има толкова много видове хвощ. Все пак ми направи впечатление, че листенцата му са по-ефирни от тези на хвоща, който го бера в полето около царевичните градини край реката. Гледах само да не е блатен със спореносен връх на класчето, за който ни учеха в билкарския курс, че е отровен. Поправих надморската височина на 1700 м., все пак опита има значение:)))
цитирай
5. samojiva - Привет от Варна!
29.12.2014 19:21
Тъй нареченият голям хвощ го има не само край реките в планинските места, ами и тук във Варна. Преди няколко години го намерих първо в нашето дере на село в близост до течаща вода под дърветата. После го зърнах същия и в близост до варненския плаж, пак на мочурливо място, а също и в друго дере и до чешми. Снимах го, защото е много красив, но не посмях да го ползвам, защото бях чела, че е отровен и може да се ползва само външно при хемороиди. От предаването"На кафе" научих, че Владимир Бошнаков го препоръчва и за пиене при ракови заболявания.
цитирай
6. kasnaprolet9999 - Тъй нареченият голям хвощ го има не ...
29.12.2014 20:01
samojiva написа:
Тъй нареченият голям хвощ го има не само край реките в планинските места, ами и тук във Варна. Преди няколко години го намерих първо в нашето дере на село в близост до течаща вода под дърветата. После го зърнах същия и в близост до варненския плаж, пак на мочурливо място, а също и в друго дере и до чешми. Снимах го, защото е много красив, но не посмях да го ползвам, защото бях чела, че е отровен и може да се ползва само външно при хемороиди. От предаването"На кафе" научих, че Владимир Бошнаков го препоръчва и за пиене при ракови заболявания.


Трябва да си сигурна, че си го познала, че има много хибриди. Забравих да кажа, че неговите листни части са еднакви по дължина отгоре до долу . Те са високи хвощове, а там край реките има водни хвощове, които са също толкова високи. За тях съм писала и дала снимки в постинга ми за полския хвощ-дала съм линка ми по средата на този постинг. Освен това в няколко руски сайта бях чела, че големият хвощ може да се срещне и в ниски влажни части, но там не е характерното за него място.
цитирай
7. samojiva - Изпратих снимки на имейл адреса ти. ...
29.12.2014 20:05
Изпратих снимки на имейл адреса ти. Виж ги и си кажи мнението. Възможно е да греша, но мисля, че е същия.
цитирай
8. kasnaprolet9999 - Изпратих снимки на имейл адреса ти. ...
29.12.2014 20:31
samojiva написа:
Изпратих снимки на имейл адреса ти. Виж ги и си кажи мнението. Възможно е да греша, но мисля, че е същия.


Да, преди малко си видях пощата, това наистина е голям хвощ. Пратих ти линк на руски сайт, в който е написано, че освен в планината Карпатите се среща и по речни брегове с много глинеста почва-ето оригиналния текст: "В европейской части СССР встречается в Карпатах, а также на равнинах - в долинах рек Молдавии, Украины и Белоруссии. До сих пор у нас в республике хвощ большой найден только в одном месте - на левом берегу Припяти в Гомельской области, где он растёт на плотной сырой глинистой почве в луговом сообществе в местах выхода грунтовых вод. Образует небольшие заросли, состоящие из отдельных групп растений, занимающих площадь до 100 м2. " Вероятно и при вас е такъв случая с почвата. Аз също съм го брала около р.Макоцевска, под едни дървета, а там не е много високо.
цитирай
9. kasnaprolet9999 - Тъй нареченият голям хвощ го има не ...
29.12.2014 20:54
samojiva написа:
Тъй нареченият голям хвощ го има не само край реките в планинските места, ами и тук във Варна. Преди няколко години го намерих първо в нашето дере на село в близост до течаща вода под дърветата. После го зърнах същия и в близост до варненския плаж, пак на мочурливо място, а също и в друго дере и до чешми. Снимах го, защото е много красив, но не посмях да го ползвам, защото бях чела, че е отровен и може да се ползва само външно при хемороиди. От предаването"На кафе" научих, че Владимир Бошнаков го препоръчва и за пиене при ракови заболявания.


Да добавя само, че това предаване и аз го гледах, но там допуснаха много методологични грешки и за това не дадох линк към него. Най-съществената бе приготвянето на чая за бъбреци, от което направо ме втресе. Да не говорим, че всички отвари се правеха в метални съдове и се бъркаха с метални лъжици. Ако бях на мястото на бай Владо, щях да си тръгна по средата на това предаване.
цитирай
10. samojiva - Ето я дадената рецепта:
29.12.2014 21:23
2. Чай за бъбреци. Приготвя се билкова смес от 15 г полски хвощ, 10 г коприва, 8 г пача трева и 6 г жълт кантарион. Това количество стига за три седмици. Чаят за бъбреци не бива да се пие по-дълго време. Половин супена лъжица от сместта се залива с 250 мл вряла вода и кисне 10 мин. Прецежда се и се добавят още две чаши гореща вода. Кипва се за още 10 минути. Пие се сутрин на гладно
Кажи какво те смущава. Само приготвяното или съчетанието на билките?
цитирай
11. samojiva - Няма проблем да използваш снимките....
29.12.2014 21:39
На едната снимка е моят съпруг, но ти я изпратих, за да се види, че хвоща расте около чешмата. Това е в дере и по целия бряг има хвощ. Моето село е с 200-299 метра надморска височина. Казва се Голица и се намира в Източна Стара планина, в планински район на област Варна.
цитирай
12. kasnaprolet9999 - 2. Чай за бъбреци. Приготвя се би...
29.12.2014 21:43
samojiva написа:
2. Чай за бъбреци. Приготвя се билкова смес от 15 г полски хвощ, 10 г коприва, 8 г пача трева и 6 г жълт кантарион. Това количество стига за три седмици. Чаят за бъбреци не бива да се пие по-дълго време. Половин супена лъжица от сместта се залива с 250 мл вряла вода и кисне 10 мин. Прецежда се и се добавят още две чаши гореща вода. Кипва се за още 10 минути. Пие се сутрин на гладно
Кажи какво те смущава. Само приготвяното или съчетанието на билките?


Това в превод от текста в книгата на Бройс и с мое обяснение значи, че Щипка от сместа от горните билки (вземате с палеца, показалеца и средния пръст) и я киснете в чаша гореща вода 10 мин, а след това се прецежда. Отцеденото съдържание(това са билките, а не запарената вода) се залива с още две чаши гореща вода и се слага да кипне 10 минути, след което се прецежда. Запарката и отварата следва да се смесят в едно.
Навярно възниква въпрос, защо чая за бъбреци се приготвя по този начин.В него се съдържат пет вещества, които не трябва да кипят, иначе се разпадат. Там се съдържа и шеста вещество(силициева киселина), която се получава след 10 мин. варене на остатъка.”

В предаването "На кафе", след като прецедиха запарката, към водното съдържание от една чаша (а не към прецедените билки) добавиха две чаши вода и ги вариха 10 мин., без да има в тях билки. Точно там Гала и тази дето правеше чая се скараха и Гала се наложи, че това е правилния начин.
В сайта на бай Владо също е написано по този грешен начин направата на чая за бъбреци и въпреки, че им обърнах внимание, че това е неправилно, не пожелаха да направят корекцията. Погледни как е написано простичко в книгата на Бройс, първия линк в края на постинга ми, където е на български език. Погледни също количествата зеленчуци от които се правят сокове, как перфектно са дадени в проценти и мл. извлечен сок. В сайта на бай Владо това също е сгрешено.
цитирай
13. kasnaprolet9999 - На едната снимка е моят съпруг, но ти ...
29.12.2014 21:45
samojiva написа:
На едната снимка е моят съпруг, но ти я изпратих, за да се види, че хвоща расте около чешмата. Това е в дере и по целия бряг има хвощ. Моето село е с 200-299 метра надморска височина. Казва се Голица и се намира в Източна Стара планина, в планински район на област Варна.


Ок, тази с твоя съпруг ще я пропусна да не го урочаса някоя зла дама от блога, че е хубавец.
цитирай
14. samojiva - Само да добавя за лечебната сила на зелевия сок ...
29.12.2014 23:17
Моя колежка, която е оперирана от рак на гърдата ми сподели, че на неин познат баба му, след като лекарите я били отписали, като безнадежден случай да си умира вкъщи, се излекувала напълно след като пила само зелев сок. Това било не щото старицата знаела за лечебната му сила, а защото друго вече не можела да яде. Тази колежка още ми разказа, че след като през пролетта чистели кацата от зелето, се оказало, че на дъното й имало разложен труп на плъх. О, ужас! Но тя се чудеше дали и тази "подробност", да не е спомогнала за чудното изцеление на бабката?!
цитирай
15. kasnaprolet9999 - Моя колежка, която е оперирана от ...
29.12.2014 23:37
samojiva написа:
Моя колежка, която е оперирана от рак на гърдата ми сподели, че на неин познат баба му, след като лекарите я били отписали, като безнадежден случай да си умира вкъщи, се излекувала напълно след като пила само зелев сок. Това било не щото старицата знаела за лечебната му сила, а защото друго вече не можела да яде. Тази колежка още ми разказа, че след като през пролетта чистели кацата от зелето, се оказало, че на дъното й имало разложен труп на плъх. О, ужас! Но тя се чудеше дали и тази "подробност", да не е спомогнала за чудното изцеление на бабката?!


Ами няма защо да се чуди. Киселото зеле и зелевият сок (зелева чорба) имат мощно лечебно действие, особено при симптоми от неясен произход, при които не може да се постави точна диагноза за лечение или не може да се открие огнището на заразата. Ферментиралото зеле е е дори по-здравословно от суровите зеленчуци. То е отличен източник на витамин С, лактобацили, както и други хранителни вещества. Киселото зеле е много ефективно за предотвратяване и лечение на рак на гърдата. Киселото зеле е източник на различни съединения за борба против раковите заболявания, включително изотиоцианат (isothiocyanate) и сулфорафан (sulphoraphane). Киселият зелев сок (зелевата чорба) се отличава с високи лечебни свойства. Сутрин с 1-2 чаши зелева чорба може да си прочистите стомаха и червата.Нашето кисело зеле го правим само с поморийска непреработена сол и дори при топли зими не се разваля до м.май и стои твърдо и хрупкаво.

Освен това, учените отдавна са казали, че след една ядрена война биха оцелели само плъховете и хлебарките. Та в случая е две в едно.
цитирай
16. анонимен - Удостоена си с постинг от блоговата ...
30.12.2014 08:24
Удостоена си с постинг от блоговата съвест Пискова.
Как така ще показваш майка си, която после ще умре. Ти срам нямаш ли?!
Лицемерната дружинка в състав: Глупи661, Пепелянка, Вятърко и Лигльо изказват възмущението си от твоята смайваща нетактичност. Освен това има и констатация, че коментираш при силните на деня - досети се. Вземи си бележка! Пусни постинг - разкаяние.
Какво нещо е лицемерието, майка му стара?! Да се хванеш за главата. Точно най-големите мошеници-блюстители на морала?!
цитирай
17. kasnaprolet9999 - Удостоена си с постинг от блоговата ...
30.12.2014 11:40
kushel написа:
Удостоена си с постинг от блоговата съвест Пискова.
Как така ще показваш майка си, която после ще умре. Ти срам нямаш ли?!
Лицемерната дружинка в състав: Глупи661, Пепелянка, Вятърко и Лигльо изказват възмущението си от твоята смайваща нетактичност. Освен това има и констатация, че коментираш при силните на деня - досети се. Вземи си бележка! Пусни постинг - разкаяние.
Какво нещо е лицемерието, майка му стара?! Да се хванеш за главата. Точно най-големите мошеници-блюстители на морала?!


Видях постинга й и много се зачудих, защото моето изказване за нея бе възможно най-мекото, предвид написаните грозни псувни и етикети по нейн адрес от хора във фейса. Защо точно за моето изказване се е хванала не знам. Колкото до мама, слагала съм нейни снимки много преди да почине, когато я гледах в къщи и тогава тя изглеждаше наистина много добре. Показвах как правиме манипулации с уреди на Нуга бест и така я поддържах. Когато се наложи да ме оперират я дадох в частен старчески дом до като се възстановя. Там за няма два месеца й видяха сметката, но не ми се говори за това. Снимала съм и раните, които получи там на 20-тия ден след като постъпи в него и въпреки че ми обещаха да я превързват, накрая я намерих без превръзки. Не съм показвала никъде тези снимки, но ако Пискова държи ще й ги пратя по пощата да види как изглежда човек преди да почине.Не съм й коментирала в постинга, защото от опит знам, че ме трие. Какво да кажа, дано на никой не му се случи това, което преживях напоследък покрай мама, даже на Пискова не го пожелавам, защото който не го е преживял, няма ка да ме разбере, а тя е такъв случай. Тя не пожали хилядите руснаци, загинали в последните събития в Украйна, та мама да пожали, как ли пък да й повярвам. Поздрави!!
цитирай
18. megg - Толкова зелено,
30.12.2014 11:44
толкова живот в снимките, Невенка, толкова хубост - до хвоща надничат теменужки; горато сякаш говори, и полето, и всяка тревичка билка. Изцелително дори сАмо като гледаш. Пълно и интересно поднасяш информацията, благодаря ти. По - късно ще мина да дочета.
Пожелавам ти една добра и изпълнена с красота Нова година, Дано! Прегръдка!
цитирай
19. kasnaprolet9999 - толкова живот в снимките, Невенка, ...
30.12.2014 13:54
megg написа:
толкова живот в снимките, Невенка, толкова хубост - до хвоща надничат теменужки; горато сякаш говори, и полето, и всяка тревичка билка. Изцелително дори сАмо като гледаш. Пълно и интересно поднасяш информацията, благодаря ти. По - късно ще мина да дочета.
Пожелавам ти една добра и изпълнена с красота Нова година, Дано! Прегръдка!


Благодаря ти, хубави новогодишни празници!!
цитирай
20. mt46 - Поздрав!...
30.12.2014 19:28
Хвощът добре се хваща... :)
цитирай
21. kasnaprolet9999 - Хвощът добре се хваща. . . :) ...
30.12.2014 23:14
mt46 написа:
Хвощът добре се хваща... :)


Добре се хваща, но трудно се разпознава, има и много хибридни сортове. Тези дни доста се порових в разни руски сайтове, до като извлека нужната информация, защото в българските книги тя е доста оскъдна. Руските учени обаче много са се постарали и са изследвали с подробности всички видове, които растат там. За малко да стана русофил покрай тези хвощове, ама добре че е Пискова да ме свали на земята с нейните щурави писания.
цитирай
22. анонимен - голям хвощ
04.01.2015 19:23
Здравейте, честита Нова Година!
Бих искала Вашето мнение за тази рецепта на бай Владо - немога да намеря от този вид хвощ по това време на годината, а помагам на приятел, който живее извън България. Вече пратих всички необходими билки само не и тази. Според Вас с колко трябва да се увеличи дозата на полския хвощ, ако нямаш от високопланинския? Питах и в блога на бай Владо, но не ми отговориха. Или ако има друга билка с по-голямо съдържание на силициева киселина?
цитирай
23. kasnaprolet9999 - Здравейте, честита Нова Година...
04.01.2015 23:38
ttattiana написа:
Здравейте, честита Нова Година!
Бих искала Вашето мнение за тази рецепта на бай Владо - немога да намеря от този вид хвощ по това време на годината, а помагам на приятел, който живее извън България. Вече пратих всички необходими билки само не и тази. Според Вас с колко трябва да се увеличи дозата на полския хвощ, ако нямаш от високопланинския? Питах и в блога на бай Владо, но не ми отговориха. Или ако има друга билка с по-голямо съдържание на силициева киселина?


В Сайта на бай Владо вече направиха корекцията на рецептите на чая за бъбреци и зеленчуковия сок и ти препоръчвам да ги прочетеш внимателно.
Това е линка: http://www.y-petrov.com/vladimir-boshnakov/comment-page-1/#comment-5266

Мисля, че и без този високопланински хвощ ще се получи нужния ефект, така както Бройс е лекувал без него. Бай Владо е чел от стари книги, във време, когато различните видове хвощове не са били така щателно изследвани, както сега. Знаеш, науката напредва и се откриват все повече неща за билките. Това, което четох в специализирани руски сайтове е, че всичките видове хвощ съдържат много силиций. Бих ти препоръчала да не превишаваш дозата повече от два пъти. Не съм химик, за да мога да ти отговоря на последния въпрос. В един коментар към постинга ми за "полския хвощ и неговите роднини" е написано, че най-добрия натурален източник на силиций е черният кремък.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 14422711
Постинги: 846
Коментари: 16435
Гласове: 41435
Архив
Календар
«  Февруари, 2023  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728