Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
06.08.2014 19:25 -
Моето авокадо
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 10235 Коментари: 24 Гласове:
Последна промяна: 06.08.2014 19:27
Прочетен: 10235 Коментари: 24 Гласове:
19
Последна промяна: 06.08.2014 19:27
Тази пролет си засадих авокадо от една костилка, която зарових в едно сандъче между моите кализии и почти го бях забравила. Идеята бе на моя съпруг, който често купува авокадо и с него разнообразяваме зеленчуковите салати. В интерес на истината аз не бях много ентусиязирана, но реших да не му чупя хатъра и зарових не една, а няколко костилки с дебелата част надолу. Пръстта трябва да покрие поровината от измитата преди това костилка. По-късно прочетох, че за да се чувства авокадото добре, почвата трябва да е рохка и да следим да не става плътна. За отглеждане на авокадото се препоръчва смес от градинска пръст, торф и добавка от едър пясък и малко мъх.
Пръстта в сандъчетата ми беше торфена, марка "Гама" за стайни цветя и случайно бях улучила тези условия. Въпреки това, само от една от костилките поникна малко стръкче с листенца. Наблюдавах го с любопитство, как само за броени дни достигна около 10 см и започна да си търси светлинка между едрите листа на кализиите. Тогава се зачетох в нета и разбрах, че веднага трябва да се пресади костилката в по-голяма саксия с диаметър от 20-25 см, защото корена много бързо нараствал. В началото било добре да бъде на сенчесто място, а после се нуждае от повече светлина, но без пряка слънчева светлина. Даже се препоръчва да се сложи саксията на северен прозорец.
Помислих си, хайде бе, то на юг сигурно някой така ги гледа, нали си седят по цял ден под горещото тропическо слънце и го метнах на остъклен балкон със слънце до обяд. Поливах го много, но по едно време листенцата станаха бледо зелени, което означава преполиване. Е добре, рекох си, ще му слагам в чинийката, пък колкото иска да пие. Мина седмица, листата си възвърнаха зеления цвят, но на едно от тях се появиха кафяви петънца. Прочетох, че това е от недостатъчно поливане. Брех, викам си, все не мога да сгодя. Прочетох куп сайтове за отглеждане на авокадо, в които се дават противоречиви съвети. Достигнах до извода, че почвата трябва да е леко влажна, а не само да се долива вода в чинийката. И сега действам по този начин, поливам отгоре по малко, слагам вода и в чинийката, белким улуча схемата:))) Стискайте ми палци да си го отгладам, че вече го заобичах, пък и е много полезно.
Ето какво пишат докторите за неговите полезни свойста:
Авокадото, което е познато от над 8000 години, се счита за една от най-здравословните храни на планетата, тъй като съдържа над 25 основни хранителни вещества, включително витамини В, А, C, E, и K, мед, желязо, фосфор, магнезий и калий. Плодът с кожа на „зелен алигатор” също така съдържа белтъчини и няколко полезни фитохимикали като бета-ситостерол, глутатион и лутеин, който се бори с рака. Освен това авокадото е един от най-калоричните плодове. Това се дължи на по-голямото съдържание на мазнини, около 20 пъти повече от останалите плодове. Въпреки че авокадото е с високо съдържание на мазнини, те са най-вече мононенаситени, които са полезни за организма. Самият плод също съдържа полезни каротеноиди, макар да сме склонни да ги търсим основно в ярко оранжеви или червени зеленчуци като моркови или домати.
Изследователите смятат, че невероятното разнообразие на антиоксиданти в авокадото е ключов фактор в противовъзпалителните свойства на този плод. Макар да е вярно, че авокадото е богата на мазнини храна (около 85 % от калориите му идват от мазнини), то изследванията доказват изключителните ползите за здравето. Необикновеният характер на мазнините в авокадото е троен. Първо са фитостеролите - бета-ситостерол, кампестерол и стигмастерол, които държат възпаленията в организма под контрол – например, повлияват положително артрита. На второ място са полихидрокси мастни алкохоли, които широко присъстват в океанските растения, но са доста уникални сред сухоземните.
Подобно на фитостеролите на авокадото, неговите полихидрокси мастни алкохоли също имат противовъзпалителни ползи. На трето място е необичайно високото количество на мононенаситена мастна киселина, наречена олеинова. Повече от половината от общото съдържание на мазнина в авокадо е под формата на олеинова киселина - подобно на зехтина. Олеиновата киселина помага на храносмилателния тракт да формира транспортни молекули за усвояването на мастно-разтворими хранителни вещества. Мононенаситените мастни киселини също така е доказано, че намаляват риска от сърдечни заболявания. Така че, не се страхувайте от мазнините в авокадото! Подобно на други растителни мазни храни като орехи и ленено семе, зеленият плод може да ни предостави уникални ползи за здравето.
Ползи:
- здраво сърце;
- ниски нива на холестерола;
- контролира кръвното налягане
- здрави очи;
- защита срещу рак;
- борба със свободните радикали;
- грижа за кожата
Последните проучвания показват, че абсорбцията на два ключови антиоксиданта - ликопен и бета–каротин, се увеличава значително когато към зелена салата се добави авокадо. Една чаша нарязано авокадо (150 гр), прибавено към салата от маруля, спанак и моркови, увеличава усвояването на каротеноидите (които са мастно разтворими) от тази салата между 200-400 %.
Още съвети за отглеждане на авокадо в домашни условия вижте тук:
www.hera.bg/s.php
Друг интересен начин за засаждане на костилката е показан тук:
www.rasteniq.com/2012/09/blog-post.html
Дано и аз услея.Много ексти има този плод.
Поздрави!
цитирайПоздрави!
Добре си направила!... Полезно, лечебно...
Приятна вечер!...
цитирайПриятна вечер!...
bojo12345 написа:
Дано и аз услея.Много ексти има този плод.
Поздрави!
Поздрави!
Няма лошо да опиташ. Разчитам, че все някой има повече опит от мен и ще ми даде някой полезен съвет. В едни сайтове пише, че се авокадото се гледа на светло и слънчево място (вторият линк), а на друг че не понася пряка слънчева светлина (първият линк)-ха сега де:)))
mt46 написа:
Добре си направила!... Полезно, лечебно...
Приятна вечер!...
Приятна вечер!...
Някои биха добавили и вкусно, но аз не бих казала такова нещо. В салата някак не се усеща вкуса му.
Вече второто ми покара листенца. Първото е вече половин метър високо. Прочетох, обаче, че то не ражда плодове. Трябва да се направи присадка.
Поздрави!
Хубава вечер!
цитирайПоздрави!
Хубава вечер!
Ти имаш цяла ,домашна ботаническа градина!
Невероятно!
Приятна вечер!
цитирайНевероятно!
Приятна вечер!
И както казваш, като го пробваш първите пъти в салата, наистина няма с какво да те впечатли, няма някакъв необичаен и екзотичен вкус....
Но лека- полека усетих, че започвам да търся деликатният му вкус, като го ям, усещам, че този плод все едно за мен е създаден.
Пробвал съм десетки други необичайни за България плодове и ястия, но само за авокадото мога да кажа такова нещо...
За съжаление не знам как се отглежда в стайни условия.:(
Поздрави!
цитирайНо лека- полека усетих, че започвам да търся деликатният му вкус, като го ям, усещам, че този плод все едно за мен е създаден.
Пробвал съм десетки други необичайни за България плодове и ястия, но само за авокадото мога да кажа такова нещо...
За съжаление не знам как се отглежда в стайни условия.:(
Поздрави!
Виждам, че обичааш да експериментираш като мен....
Но не мога да помогна със съвети, досега не съм отглеждала такова растение....
цитирайНо не мога да помогна със съвети, досега не съм отглеждала такова растение....
имаме си няколко любими рецепти... но при домашни условия
предполагам трудно ще достигне желания резултат...
споделям мнението на Ати, че без присадка няма да има плодове,
но знае ли се... Наистина е магичен плод.
Поздрави за поста, Пролет !
цитирайпредполагам трудно ще достигне желания резултат...
споделям мнението на Ати, че без присадка няма да има плодове,
но знае ли се... Наистина е магичен плод.
Поздрави за поста, Пролет !
tota написа:
Вече второто ми покара листенца. Първото е вече половин метър високо. Прочетох, обаче, че то не ражда плодове. Трябва да се направи присадка.
Поздрави!
Хубава вечер!
Поздрави!
Хубава вечер!
Предполагам присадката се прави от дърво, което ражда плодове авокадо. Е колко му е да отскоча до Хаваите да си взема една пръчка, ей го къде е, яхвам метлата и за минути съм там. Така де, нали Пискова ме нарече вещица и повика шаманите да ме изгонят от един блог, те сега е момента да се докажа като такава:)))
leonleonovpom2 написа:
Ти имаш цяла ,домашна ботаническа градина!
Невероятно!
Приятна вечер!
Невероятно!
Приятна вечер!
Тази година се развихрих на тема цветя, нали си нямам коте да ги яде, наистина направих ботаническа градина. Съпругът ми вече обмисля да ми купи маймунка да се катери по каучуковото дърво, а като порасне авокадото ще си прескача от едното на другото:)))
freeoldmen написа:
И както казваш, като го пробваш първите пъти в салата, наистина няма с какво да те впечатли, няма някакъв необичаен и екзотичен вкус....
Но лека- полека усетих, че започвам да търся деликатният му вкус, като го ям, усещам, че този плод все едно за мен е създаден.
Пробвал съм десетки други необичайни за България плодове и ястия, но само за авокадото мога да кажа такова нещо...
За съжаление не знам как се отглежда в стайни условия.:(
Поздрави!
Но лека- полека усетих, че започвам да търся деликатният му вкус, като го ям, усещам, че този плод все едно за мен е създаден.
Пробвал съм десетки други необичайни за България плодове и ястия, но само за авокадото мога да кажа такова нещо...
За съжаление не знам как се отглежда в стайни условия.:(
Поздрави!
Наистина трябва да време да се привикне към този вкус. Като бях малка и бананите не ги харесвах и се чудех какво пък толкова им харесват хората, та се бият по опашките за тях по нова година. Тази година започнахме да ги употребяваме и ми е още ново като усещане. В линковете, които съм дала отдолу пише как се отглежда в домашни условия.
priqtel12 написа:
Виждам, че обичааш да експериментираш като мен....
Но не мога да помогна със съвети, досега не съм отглеждала такова растение....
Но не мога да помогна със съвети, досега не съм отглеждала такова растение....
О..да, много обичам да експериментирам и не само с цветята. Надявам се някой да си отглежда такова дръвче в къщи и да сподели опит. По този повод направих постинга. Поздрави!!
stela50 написа:
имаме си няколко любими рецепти... но при домашни условия
предполагам трудно ще достигне желания резултат...
споделям мнението на Ати, че без присадка няма да има плодове,
но знае ли се... Наистина е магичен плод.
Поздрави за поста, Пролет !
предполагам трудно ще достигне желания резултат...
споделям мнението на Ати, че без присадка няма да има плодове,
но знае ли се... Наистина е магичен плод.
Поздрави за поста, Пролет !
Ами то на вещица като мен ще й върви много да си хапва такива плодове. Още не съм привикнала към техния вкус, но и това ще стане. Така ще укрепна и съм сигурна, че шаманите на Пискова няма да могат да ме изгонят:))
15.
gosho568 -
Ти си проф. Мермерски в женски вариант на когото аз се възхищавам! :)))
07.08.2014 16:13
07.08.2014 16:13
Трябва да започна да го консумирам този плод в по-големи количества, въобще не знаех за неговите ценни качества...!!! Поздрави, Неве! :)))
цитирайgosho568 написа:
Трябва да започна да го консумирам този плод в по-големи количества, въобще не знаех за неговите ценни качества...!!! Поздрави, Неве! :)))
Е... ти много ме въздигна. Аз съм завършила само билкарски курсове, пък той цял професор с куп публикации, книги, лекции в университети по цял свят и пр. За мен билкосъбирането е само хоби, титли събирах в друга област, но вече не ми трябват:)))
Успех и от мене, Невенче! Много голямо предизвикателство - и аз като Гошо ти се възхищавам на експериментаторските заложби!
цитирайБлагодаря. Аз не се притеснявам за експеримента, още много костилки има в супера:))) За него ми е дерт, нали си е живинка и искам да го запазя. Сега го преместих само на светло, без пряка слънчева светлина, че през август слънцето е много жарко.
цитирайкак няма да го отгледаш - майсторица си ти! И да ни поканиш на салата - виртуална!:)
И аз го добавям понякога в салата, не ми е особено вкусно, но като знам колко е полезно ... пък и самата салата става по - различна.
Поздрави, Пролет! :)
цитирайИ аз го добавям понякога в салата, не ми е особено вкусно, но като знам колко е полезно ... пък и самата салата става по - различна.
Поздрави, Пролет! :)
megg написа:
как няма да го отгледаш - майсторица си ти! И да ни поканиш на салата - виртуална!:)
И аз го добавям понякога в салата, не ми е особено вкусно, но като знам колко е полезно ... пък и самата салата става по - различна.
Поздрави, Пролет! :)
И аз го добавям понякога в салата, не ми е особено вкусно, но като знам колко е полезно ... пък и самата салата става по - различна.
Поздрави, Пролет! :)
Дай боже да се пръкнат плодчета, веднага ще ги похваля и ще се разчуе:))) То и аз така, не ги намирам за вкусни, но смесени със салата става по-добре. Поздрави!!
Преди малко изядох половин авокадо със сол и ето, че и Ти си се докоснала до тази тема. Мисля, че открих обаче в нея политическа сатира - Ти твърдиш, че авокадото унищожавало свободните радикали. Моля за прецизиране на този текст:
Срещу партията на Стефан Софиянски ли е насочено острието на статията Ти, който, регистрира партия "Свободни радикали"?
Това бе първото му деяние след като излезе от съда оневинен заради Халите, кристално чист, както спрайт. Предлагаш на противниците му страхотно оръжие срещу него, авокадото?
Или пък не си мислела това, което сезира политолозите и оперативните работници, проникнали в блога Ти, а просто има съвпадения на понятия.
За постинга - поздравления.
цитирайСрещу партията на Стефан Софиянски ли е насочено острието на статията Ти, който, регистрира партия "Свободни радикали"?
Това бе първото му деяние след като излезе от съда оневинен заради Халите, кристално чист, както спрайт. Предлагаш на противниците му страхотно оръжие срещу него, авокадото?
Или пък не си мислела това, което сезира политолозите и оперативните работници, проникнали в блога Ти, а просто има съвпадения на понятия.
За постинга - поздравления.
Чисто съвпадение-свободни радикали има и в кръвта. Със Стефчо сме учили в едно училище и бая бой изяде веднъж заради мен от моите съученици, та за това е толкова умен :)))
цитирайти умееш. Сигурно кализията му е дала силици да се хване, знаем ли? Все пак, дано! Усмивки, Вени!
цитирайmakont написа:
ти умееш. Сигурно кализията му е дала силици да се хване, знаем ли? Все пак, дано! Усмивки, Вени!
Благодаря за куража, дето ми го даваш. Тази година поради големите дъждове има много болести по растенията. Навъдиха се много листни въшки и въпреки че ги пръскам с разни препарати, сапунени води, пак се появяват. Исота и босилека например ми го изядоха гадинките.
Поздрави!!
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене
Най-популярни
1. shtaparov
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. milena6
9. donkatoneva
10. ambroziia
2. katan
3. leonleonovpom2
4. wonder
5. ka4ak
6. mt46
7. dobrota
8. milena6
9. donkatoneva
10. ambroziia
Най-активни
1. metaloobrabotka
2. sarang
3. lamb
4. mimogarcia
5. hadjito
6. vesonai
7. iskra1304
8. djani
9. petgrig
10. sekirata
2. sarang
3. lamb
4. mimogarcia
5. hadjito
6. vesonai
7. iskra1304
8. djani
9. petgrig
10. sekirata
За този блог
Гласове: 41699